pátek 9. března 2012

MOBY DICK: Dobré zprávy

Ruská stabilita, DJ MB na FB, akt bratrství, racionální Írán a nejlepší nabídka.
***********************************************

Neděle 4. března 2012
V Česku se oteplilo. Začíná jaro.

V Rusku proběhly prezidentské volby. K urnám demonstrativně napochodovali vojáci, stavitelé olympijského komplexu v Soči, novorosijští otužilci v plavkách a pasažéři okružních autobusů. Jasně zvítězil V.V.Putin. Dostal přes 60 %. Otázka je, proč se u voleb podvádělo, když i bez toho by měl hned v prvním kole určitě přes 50 %.

Mrtvá Kočka: "Lid si už zvykl."

Žena Moby Dicka: "A neměl by si odvykat."

"Z pohledu trhů je volební výsledek to, v co obchodníci doufali." (James Croft,  Mitsubishi UFJ Securit.) Západ se raduje: V Rusku je zajištěna stabilita.

Žena Moby Dicka: "Možná ani Hitler takovou stabilitu neuměl zajistit."

Mrtvá Kočka: "Do roku 1938."

Volební kampaň pana ruského premiéra byla dosti nákladná: V lednu a únoru vzrostly vládní výdaje meziročně o 40 %. Nemálo se na tom podílely sociální výplaty. Nulté důchody je zvýšili o 60 - 80 %.

V Íránu proběhly parlamentní volby. Političtí fanatici prezidenta Mahmúda Ahmadíneřáda oslabili, protože náboženští fanatici vůdceho Alího Chameneího získali 75 % poslaneckých křesel.

Mitt Romney získal srdce republikánů ve státě Washington. V Dublinu někdo ukradl z katedrály srdce svatého Vavřince.

Bulharská strana Útok, zastoupená v místním i evropském parlamentu, útočí proti "novodobým kolonizátorům", jimiž jsou zahraniční energetičtí molochové. Měly by jim být vypovězeny smlouvy. Odporní cizáci odpojují černé odběry, což je protizákonné. Není známo, že by na tuto kampaň přispívaly rakouské zemské vlády, protože útoky míří nejen na ČEZ, ale i na rakouský EVN.

Maďarský spisovatel Ákos Kertézs požádal v Kanadě o politický asyl. Doma byl psychicky obtěžován a fyzicky napaden kvůli svému neárijskému původu. Obává se o svůj život.

V Brazzaville se opět ozývaly výbuchy. Konžský ministr obrany Charles Zacharie Boawo nato vystoupil v televizi, a ubezpečil Konžany i sousedy v Kinshase, že tentokrát mimořádně nejde, opakuji nejde o vojenský převrat ani válku. 200 mrtvých a další stovky raněných si vyžádal zcela mírový požár v muničním skladu.

Čína zvyšuje vojenský rozpočet na asi dva biliony Kč (v přepočtu, samo). Čínologové předpokládají, že ve skutečnosti jsou to biliony tři.

Web německého listu Die Welt zveřejnil závěry švédského jaderného fyzika Larse-Erika de Geera, který je publikoval už 3. února v Nature: Lars-Erik po roční analýze radioizotopů ve spadu ve stanicích v Jižní Koreji, Japonsku a Rusku došel k tomuto závěru: "Severní Korea provedla v dubnu a květnu 2010 dva malé jaderné testy o síle 50 až 200 TNT." Zřejmě explodoval obohacený uran. Kdyby šlo o pokračování plutoniových testů, Severní Korea by je netajila, pravděpodobně šlo tedy o jaderný test pro zahraniční entitu, v tomto případě pro Írán." Podrobnosti analýzy mají vyjít v dubnovém/květnovém dvojčísle časopisu "Science and Global Security".

Pondělí 5. března 2012
"Výsledek ruských voleb byl hodně důležitý a myslím, že přijdou ještě další dobré zprávy." (Jeremy Brewin, správce fondu Aviva Investors)
Dobrá zpráva: Únorová inflace klesla na 0,4 %. Špatná zpráva: Vláda, vedená moudrým VVP, zmrazila zvyšování cen elektřiny a plynu. Tedy jen na leden a únor, po volbách se už ceny budou muset pustit. Předpokládaná výše letošní inflace je 6 %.

V.V.Putin pochválil ekonomický program Michaila Prochorova. Mnoho jeho nápadů hodlá využít. MP tedy není poradce VVP, ale jeho poražený soupeř v prezidentských volbách. Ale budoucí car je vlídný - a nabízí konstruktivní dialog. Podobně srdečně pohovořil VVP se všemi poraženými soudruhy. Jen soudruh Gennadij Zjuganov (kandidát komunistické strany) se do Kremlu na přátelské pozvání drze nedostavil.

Začal autosalon v Ženevě. Představuje se na něm nové Audi 3, první terénní Bentley, nový Lamborghini, nový Peugeot 208, nástupce Fordu Fusion B-Max, velkoprostorová Dacia Lodgy, kombík Volvo V40, nový Citröen Cr Aircross a luxusní Nissan Infinity. Český automobilový průmysl se pochlubí modelem i30 jako kombíkem od kolínské Hyundai, Škoda uvádí pětidveřové mini Citigo, Kia doveze C´eed ze Žiliny. V Evropě je asi o 30 % více výrobních kapacit, než je kapacit zákazníků.

Škodovka rozdává návštěvníkům autosalonu svítící kroužky. Proč? Propagátorem Citiga se totiž stal Tiëste. (Kdybyste náhodou nevěděli, tak je to slavný holandský diskový jockey.) Proč? "Má jedenáct milionů fanoušků na Facebooku." Jen jestli Škodovka stačí všechny uspokojit?

Vysoké ceny benzinu a nafty vedou české řidiče, aby si pořizovali plynový pohon, u něhož jsou náklady na provoz asi poloviční.

Žena Moby Dicka: "Kdysi si řidiči pořizovali diesely, aby mohli jezdit na levnou naftu."

Mrtvá Kočka: "Až bude jezdit dost aut na plyn, zavede se daň na plyn."

U smíchovského soudu začalo stání s Vítem B. (obviněn z dávání úplatků, hrozí až 6 let vězení) a s Jaroslavem Š. (obviněn z přijímání úplatků, může se těšit až na 3 roky za katrem). Bylo předvoláno 30 svědků, většinou jde o poslance politické strany V.V. Obvinění smějí lhát. Svědci nikoli. Tedy lhát mohou, ale také za to mohou být zavřeni.

"Írán vyzbrojený jaderným arzenálem je zcela proti izraelským bezpečnostním zájmům, je ale také proti zájmům americké národní bezpečnosti. Zabránit Íránu ve výrobě jaderné zbraně je v zájmu opravdu celého světa." (Barack Obama, prezident USA, při jednání  v Bílém domě s Benjaminem Netanjahu, izraelským premiérem.) Zabránit by se tomu mělo – diplomatickým jednáním. To by Barack i Ben "upřednostňovali". Ben Baracka  "ujistil", že Izrael o útoku na íránská jaderná zařízení ještě nerozhodl. Ale ani "nenaznačil", že by od vojenského útoku ustoupil.

Mrtvá Kočka: "Oni nesmějí ani naznačovat."

Úterý 6. března 2012
Co dnes naznačil Ben ve Washingtonu na večírku lobbistické organizace AIPAC: Diplomacie i sankce se zatím neukázaly jako účinné. "Nikdo z nás si nemůže dovolit déle čekat. Jako premiér Izraele nikdy nenechám svůj lid žít ve stínu vyhlazení."
Írán oznámil, že dovolí zástupcům MAAE navštívit Parčín, kde se odehrávají podezřelé aktivity. Ale ne hned: "Parčín je vojenské zařízení a zpřístupnit ho, to vyžaduje určitý čas. Proto se tam návštěvy často nepovolují."
Hm, a proč se mírový jaderný výzkum nachází na vojenské základně?

V USA probíhá "volební superúterý". Mitt Romney vítězí v šesti z deseti států, ale ne tak úplně. Vraždobratrský boj republikánů tak bude pokračovat.

$124/barel se platí za ruskou ropu Urals. Ani to nebude stačit na všechny předvolební Putinovy sliby. Navíc se má taky utrácet na zbrojení. Bývalý ministr financí Kudrin předpokládá, že by splnění grandiozního rozvoje Ruska  vyžadovalo, aby cena ropy byla trvale na 130, to by zajistilo vyrovnaný rozpočet. Ale proč by se mělo tolik platit při očekávané recesi?

Mrtvá Kočka: "Stačí říci příteli Ahmadíneřádu."

Rusko a Čína si vycházejí vstříc: Moskva prodá Pekingu 48 stíhaček Su-35, za které dostane 4 miliardy dolarů, aby měla na slíbené zbrojení. Už téměř schválený kšeft zatím vázne na ruské obavě, že by si snad Číňani mohli súčka okopčit.

V poušti poblíž Benghází se sešly tisíce zástupců místních kmenů a rodů. Tento Kongres lidu  z Kyrenaiky vyhlásil místní "poloautonomní region". Místní přebírají do svých rukou zdravotnictví a školství. Bezpečnost, obranu a zahraniční politiku ponechávají na centrále v Tripolisu. Předsedou rady Kyrenaily se stal Ahmad Zubajr, nejzarputilejší Kaďourův oponent, člen současné libyjské Přechodné národní rady. Tuto spontánní federalizaci přechodníci odmítají a varují, že je to první krok k "dezintegraci země".

Deset zeleně aktivistických organizací žádá hornorakouskou vládu o příspěvek na svou protitemelínskou činnost. Osm z nich je českých. Vláda Horního Rakouska věnuje na boj proti českému atomu každoročně něco přes 400.000 €, čeští bojovníci za ruský plyn dostávají asi polovinu.

Není známo, že by někdo bojoval proti nebezpečným hornorakouským chemičkám. Na to by asi HR vláda peníze nedala.

Loňské kácení kůrovcem napadených stromů v Národním parku Šumava bylo nelegitimní. Tak usoudil úřad ombudsmana: správa parku totiž neměla včas povolení, kácela tedy bez patřičného lejstra. Ekologičtí aktivisté, zastupující zájmy přirozeného škůdce lýkožrouta, mohou jásat. Brouk lejstro nepotřebuje.

Obhájce Víta B., Oldřich Chudoba, se snaží prokázat, že jeho mandant nedával svým poslancům úplatky, ale půjčky. Zjevně mu nedochází, že poskytování bezúročných půjček (i kdyby byly splaceny, což zatím nejsou!) jsou také úplatkem.

Žena Moby Dicka: "Ani poslanci ani právníci zjevně neviděli film Jáchyme, hoď ho do stroje! Pak by věděli, co všechno je úplatek. A zapamatovali by si, jak se úplatkům vyhnout: Nebrat, nebrat, nebrat!"

Mrtvá Kočka: "Viděli. Ale berou."

Ze sportu: 40 % akcií Sparty kupuje od skupiny J&T bývalý zástupce J&T ve Spartě a předseda představenstva Sparty Daniel Křetínský. Na provoz Sparty doplácejí jeho majitelé asi 100 milionů ročně.

Žena Moby Dicka: "Nebylo by lepší, kdyby dávali 100 milionů ročně na rozvoj sportu?"

Energetický a průmyslový holding ( J&T, Křetínský, PPF) zároveň spouští investice do evropské energetiky - jde o nákupy  čtyř elektráren, dvou plynárenských firem a výstavbu nových elektráren v celkové sumě 5 miliard eur.

Mrtvá Kočka: "To už se nějaká Sparta vsákne."

Petra Kvitová se rozhodla, že bude i nadále hrát tenis. Marketinkové činnosti musejí na chvíli ustoupit.

Středa 7. března 2012
"Odstrašování a izolace (Íránu) jsou lepší než válka." (Zbigniew Brzezinski, bývalý poradce US prezidenta pro národní bezpečnost.)
"Toto je rok 1938 a Írán je Německo." (Benjamin Netanjahu, izraelský premiér.)
"Příliš se hovoří o válce." (Barack Obama, US prezident.)
"Pokud by se Izraelcům podařilo zničit íránská jaderná zařízení a pokud by zabránili odvetnému úderu, byli by všichni spokojeni." (Efraim Inbar, Centrum pro strategická studia, Bar Ilanova univerzita v Izraeli)

Americký soukromý zpravodajský institut Stratfor očekává, že "Írán bude využívat svůj vliv v Sýrii, aby provedl státní převrat, kterým by bylo zajištěno, že příští vedení bude nadále podporovat dobré vztahy s Teheránem." Pokud se bude Assadovi dařit povstání v zemi potlačovat, Íránci se budou pokusu o převrat zdržovat. V zemi zuří boj o vliv na budoucí režim mezi Íránem a Tureckem. To spoléhá na dobré vztahy se sunitským Muslimským bratrstvem a syrskou armádou…
(Ukradenou analýzu zveřejnil včera web WikiLeaks.)

V Novém jižním Walesu stále prší, záplavy zaplavují rozsáhlé oblasti. Přehrady přetékají. Australská armáda pomáhá při evakuaci 8.000 lidí, kteří se připojí k 13.000 dřívějším uprchlíkům.

Ve slovenském Vojenském opravárenském podniku Nováky se po pěti letech opět ozval výbuch. Tentokráte při výbuchu granátu zahynul jeden člověk, tři jsou raněni. Ne, to není převrat. Ten formou voleb zařizuje Gorila. Ale ne ta z Konga!

Norský terorista Anders Behring B. je obžalován z teroismu. Pachatel se přiznal, ale odmítl, že by byl trestně odpovědný. Za jeho činy mohou přistěhovalci a ti, kteří je podporují. Podle některých psychiatrů Anders trpí. A to paranoidní schizofrenií. Měl by se proto léčit, a ne být kriminalizován.

"Náš systém integrace funguje stále hůř, protože máme na svém území příliš mnoho cizinců a nejsme jim už schopni zajistit bydlení, zaměstnání či školu." Francouzský presumptivní exprezident Nicolas Sarkozy tak chce zachránit svou kampaň a s ní i celou Francii: Hodlá (pokud bude zvolen) vyplácet dávky jen těm, kdo žijí ve Francii nejméně 10 let a pracovali zde alespoň pět let.

Žena Moby Dicka: "Konečně bude zajištěno "bydlení, zaměstnání a škola" - pro všechny rodilé Francouze!"

Od Nového roku už platí české hazardní firmy daně. Do té doby platily většinou neprůhledné lidumilné činnosti podle svého uvážení. Takto se rozdělovalo 3,5 mld. Kč ročně, a to vlastně celých dvacet let tržního hospodářství a naší křehké demokracie, někdy dokonce i potřebným lidem. Ministerstvo financí začíná stíhat letité machinace s odvody z hazardu. Finančně analytický útvar MF našel zatím dobročinné zločinné kšefty za 300 milionů korun.

Mrtvá Kočka: "Mafiáni si mysleli, že už nemusejí dávat úplatky."

"Je to nešťastná věc, je to reality show v přímém přenosu, ničivý prvek proti systému v České republice." (Václav Klaus, prezident ČR, k soudu s představiteli V.V.) Není jisté, jestli se pan prezident vyhraňoval k přímému přenosu nebo k nepřímému úplatkářství.
"Pro Víta B. je pět set tisíc něco jako pro mě pětistovka." (Oficiální předseda V.V. Radek J.)

Mrtvá Kočka: "I pětistovka je úplatek."

Václav Klaus, český prezident, vydává k svému dnešnímu devátému výročí nastoupení do funkce knihu Rok devátý.

Česká vláda schválila dohodu o úsporných opatřeních: Příští rok ušetří 42 miliard, v roce 2014 pak 84 miliard. Příští středu se špičky trojkoalice dohodnou, komu ty peníze vezmou.

Žena Moby Dicka: "Tomu, kdo nebude řvát."

Mrtvá Kočka: "Mrtvým?"

Čtvrtek 8. března 2012 Mezinárodní den žen
Ministerstvo školní mládeže dostane pro příští školní rok z fondů EU asi 4 miliony € na projekt Ovoce do škol. Celkem dostanou evropská dítka 90 milionů € (2,2 miliardy Kč). Přesněji: dostanou je evropští ovocnáři a dopravci, zejména pak obchodníci. Evropské děti si budou mít čím házet…

"Jako členové V.V. v Praze 1 jsme podepisovali své bianco rezignace. Měl to být akt bratrství a nerozdělitelnosti." (Josef D., ministr školství)

Žena Moby Dicka: "Jenže vás práskla sestra."

Mrtvá Kočka: "A do háje půjdete společně a nerozdělitelně."

Proč si vlastně poslanci V.V. od Víta B. půjčovali? "Poté, co jsme si odhlasovali zdanění náhrad, byla celá sněmovna plná lidí, kteří mávali výplatnicemi a nevěděli, co se děje." (Otto Ch., poslanec V.V.)

Poznámky Moby Dicka:
1) Poslanci hlasují, a nevědí o čem.
2) Vadí jim to, jen když to bolí je samotné.
3) Půjčky kvůli nízkým příjmům se budou splácet z čeho?

Žena Moby Dicka: "Teď se jim příjmy zvýší, až vypadnou z trapné Sněmovny a zasednou ve správních radách!"

Mrtvá Kočka: "Ve vězení nebo blázinci by jim bylo líp."

Vít B. pláče, když jeho bývalý přítel, pokladník a současný spoluobžalovaný Jaroslav Š. přichází s nahrávkou, kterou Vít neautorizoval.

"Nemám stopky v ruce. (Ben Netanjahu po návratu z cesty po Kanadě a USA pro izraelské televize k termínu případného útoku na íránský jaderný program.) O úderu doposud nebylo rozhodnuto. "Není to věcí dnů nebo týdnů, ale ani let." Ben bude rád, pokud Írán zastaví svůj jaderný program."Ale to nemůžeme vědět a my nepřipustíme situaci, kdy by Írán měl jaderné zbraně… Izrael čelí existenční hrozbě. Pokud správně nerozhodnu, možná nebude nikdo, komu bych to vysvětlil."

Pátek 9. března 2012
Ben by nepochybně rád ponechal starost o Írán Barackovi, ale Barack ve volebním roce ponechává tuto starost na Bohu…

V Česku se ochladilo. Avšak jaro již přikvačilo do pražské ZOO. Vylíhla se zde dvě orlata východní, čtyři volavčata kladivouše afrického, šest kuřat modrých (první český odchov). Každou chvíli by měla začít snášet krkavčice velká.

"Útok na Írán předtím, než se budou prozkoumány všechny další možnosti, není správný způsob, jak na to… Není pochyb, že íránský režim možná není zcela racionální na základě toho, co nazývám západním myšlením, ale nepochybně zvažují všechny důsledky svých jednání… Bylo by chybou nechat tuto situaci, aby se stala izraelsko-íránským problémem, protože to musí být problém mezinárodní. Byl bych velmi rád, kdyby Izrael ponechal starost o Írán na Američanech." Meir Dagan, bývalý ředitel zpravodajské služby Mosad pro americkou televizi CBS.) Meir už minulý měsíc označil případný letecký úder na jaderná zařízení Íránu za "hloupý nápad, nejhloupější věc, jakou jsem kdy slyšel".

Smíchovský soud si vyslechl a zhlédl další neautorizované nahrávky, kde vystupuje Vít B. Bratr a sestra zjevně uposlechli jistou radu bývalého ministra vnitra Radka J. a nahrávali si sami. Na policii, která patří pod vnitro, řízené Radkem a ABL, zjevně nebylo spolehnutí.

Řecko možná dostane další půjčku 130 mld. € (3,2 bilionu Kč). 85 % soukromých věřitelů souhlasí s tím, že jim Řekové dluží nikoli 350 mld. €, ale jen 206 mld. €, a zároveň souhlasí, že jim je Řecko nezaplatí později. Protože z čeho? Když letos se země zadluží na 150 % HDP a ještě v roce 2020 to má být 120 % ? Čili že se v příštích devíti letech zadluží zhruba o dalších 11 ročních HDP? Tedy dnešních HDP. Ale vloni činil jeho pokles 7 %... Přesto:

"Toto je nejlepší nabídka, protože je jediná, která existuje." (Evangelos Venizelos, ministr řeckých financí.)

Vypadá to, že všechny ty děsné biliony vybouchnou najednou kvůli trapným 2,4 miliardám eur. Tolik totiž činí výše pojistek těch vkladatelů, kteří se ke své "odpovědnosti" nepřihlásili. Až hranice 90 % "přemluvených" soukromých věřitelů (mj. důchodové fondy!) je brána jako důkaz, že byl odpis dluhu "dobrovolný". Pokud by byl "nucený", pak se vyplácejí pojistky.

Sobota 10. března 2012
Žena Moby Dicka: "A pak by si investoři uvědomili, že jde o letadlo a přestali by nakupovat evropské dluhopisy."

*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

185 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

Tak to byl Ben, kdo byl návštěvou u Baracka. A já troup jsem si myslela, že to byl Bibi. Tak to dopadá, když je našinec ovčan a hobbit, a věří oficiální propagandě!

Kopretina řekl(a)...

Zaplať Bože za AIPAC, autor ještě zapomněl zmínit CUFI, také vlivná proizraelská organizace, pořádá jeruzalémský sumit 19.3.2012, woshingtonský sumit, 16.-18.6.2012 a den na čest Izraeli a i zde vystupuje Bibi a jiní izraelští politici, proizraelští křesťané jsou pro Izrael nepostradatelní, 50milionů křesťanských sionistů je asi více než-li 5,3milionů Židů z nichž mnozí zdaleka příliš proizraelští nejsou, Bohužel...

STK řekl(a)...

Starý kocour doplňuje Mrtvou kočku:
A až budou vynalezeny použitelné vysokokapacitní akumulátory a rozjedou se elektromobily, zavedeme daň z kapacity akumulátorů.
Jen 5 Kč/kWh. Ale zato při každém nabíjení!

I řekl(a)...

Moby Dicku,
Měly! by jim být vypovězeny smlouvy.

Větší vlastenec řekl(a)...

No to je dost, že jste svoji nedostatečnost uznala, vážená paní Harpyje.
Vy v té Evropě prostě NEMŮŽETE mít takové znalosti, jako máme my Češi, my obyvatelé nejzápadnější výspy Západní Asie.
To prostě ví každý roduvěrný Čech, absolvent nesčíslných hodin studia marxismu-leninismu-stalinismu, a desetiletí prožitých v jediné opravdové demokracii - socialistické.

Mimochodem - autor článku není jen tak nějaký hejpočkej. Soukmenovec Moby Dick je milovník novinařiny, doslova novinář-amatér. Tomu kdyby svěřili České textárny, místo těm hloupým a úplatným managorům (o kterých píše několikrát týdně), tak bychom všichni úplně čuměli.

Nazdar !

Moby Dick řekl(a)...

Díky, I. Měli opraveno.
>>:))

Moby Dick řekl(a)...

Naschvál. Kdo to řekl? A CO řekl?
>>:))

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

PM Netanyahu's Speech at the AIPAC 2012 - Washington DC

Harpyje řekl(a)...

Nemůžeme, Vlastenče. Chybí nám zkušenost a kuráž.
Kdo podstupuje riziko boření dogmat i za cenu mokrých bot, je vizionář, překonávajíci překážky.
Kdo nemočí proti větru, "sere v síni", ( 9. března 2012 21:12 ) a odměnou za jeho nedůstojné chování mu jsou pokálené šráky. To je cena za zbabělou uzavřenost ve virtuální realitě, ovčanství a hobbitství. Proto celá tzv. Evropa spěje nezadržitelně vstříc své zkáze, k potutelné radosti pravicových vizionářů (nejmenuji), nebo stalinistů Vašeho ražení.

informace řekl(a)...

Když se práce nedaří, vem si větší sekeru!
Buone sere, in-signe!

Větší vlastenec řekl(a)...

Prosím, vážená paní Harpyje : Nezapomínejte na Muslimy.
Muslimové přece jdou s námi Slovany proti vám Evropanům, proti vám Euroameričanům.
Takže neklesejte na mysli - jednou vás (i Vás osobně) osvobodíme.
Pak, jak jsem již několikrát konstatoval, se Vám dostane řádného vzdělání, v našich pracovně-převýchovných zařízeních.
Ano, dostane se Vám stejného vzdělání, jaké máme my roduvěrní Češi a Moravané, vzdělání, které nám umožňuje vidět úpadek a pád Euroameriky ze správného úhlu.

Na shledanou v lepších časech.

Harpyje řekl(a)...

Obávám se, Vlastenče, že většině Slovanů - vlastenců je Vaše spojenectví s muslimy proti srsti. Včera mi vysvětlil jeden z nich: "Jsem zvědav až musli přivezou v cisterně do Pragocentra jadernou bombu a budou Vás převracet na islám a Vy neuposlechnete. Pak potom zase vyvstanou noví bojovníci, kteří to náhodou přežijí a budou chválit jak se vše povedlo. Lidi nechci nikoho zachraňovat, ale tím že jsem skoro nad hrobem si tento příspěvek mohu dovolit."
Chápete, Vlastenče? Spojenectví s muslimy je přirozené pro ty tzv. Euroameričany, kteří se neštítí žádného multikulti, a dalším důvodem je, že "Obama ... je muslman", jak mě poučil onen dobrý muž. Ale copak by se čistokrevný Slovan špinil spojenectvím s muslimáky? To by se už mohl rovnou fraternizovat s Cikány, ti alespoň nikoho "nepřevracují na islám"!

Kopretina řekl(a)...

Část Bibiho triumfální řeči v americkém kongresu...
http://www.youtube.com/watch?v=0BaMLlnb_KI&feature=related

s.t.k. řekl(a)...

Pro naši dvojici neomylných expertů "na fšechno": Ať je nad čím vydávat moudrá prohlášení!

Kopretina řekl(a)...

No je to hnusné STK, velice hnusné, co říci, barbarismus nejhoršího střihu, ukrutnosti a to se děje i v Evropě a v Severní Americe, v Kanadě afghánská rodina respektive bratr zavraždil svou sestru ze cti. Vraždy ve jménu cti, mrazí z toho, nejméně třikrát jsem četla knihu "Souad upálena za živa", autorka se bála podepsat, aby ji její rodina nevyčmuchala a nezavraždila. Autentický příběh mladé Palestinky, kterou otec byl, měla sestru, ta již ze cti byla zavražděna a sama trpěla rovněž, bita byla kvůli každé maličkosti a jednou otěhotněla s mladíkem z jiné vesnice, mladík se na ní vykašlal, leč měla nemanželský styk, zneuctila svou rodinu, a proto musela zemřít, otec s matkou odjeli a tento úkol měl na starost její bratr, zrovna si chuděra něco vařila, nevěděla, že již musí zemřít a její bratr ji polil benzínem a zapálil, se štěstím přežila, dobelhala se ven, se štěstí ji našla jedna žena pracující pro organizaci pomáhající týraným ženám v muslimských zemí, dovezla ji do nemocnice, chuděra byla znetvořena, ječela bolestí, 3 roky se léčila, prodělala několik plastik, která ji naštěstí vrátila jakéz takéz podobu, odjela do Itálie a provdala se, porodila 2 krásné dcery a když manželovi a dcerám, které když trochu vyrostly, vykládala autentický příběh, tak starší dcera s manželem jí řekli, že by nejraději jeli do té palestinské vesnice a zabili všechny, co jí to způsobili, otce, matku, bratry, všechny, shodou náhod začala chodit do obchodu, který vlastnil Žid a pochopila iracionální nenávist palestinských muslimů k Židům. Děsivé čtení, četla jsem tuto knihu jedním dechem, tato žena se dotěďka bojí o svůj život, je to tak, nelze bagatelizovat problémy vražd ve jménu cti, není nic horšího...

Kopretina řekl(a)...

Kriste pane, "otec bil...to by mě zlí jazykové roztrhli..." no a ještě můžu napsat zkušenost mé spolužačky ze základní školy, chodila s Palestincem z Gazy, mají nádhernou dceru, doopravdy, viděla jsem jí, dítě s výraznými rysy, chtěl po ní, aby konvertovala k islámu, ale je pokřtěná, tak proč by tak hrozně zachovala, jeho rodina měla vrtochy, že se s ním nesmí rozejít a že musí s ním odjet do Gazy, jé to by si chudák dala a podobný příběh sepsal Luděk Frýbort ve svém článku "O švarném Tunisanovi"...
http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-o-svarnem-tunisanovi-dco-/p_zahranici.asp?c=A110121_175959_p_zahranici_wag
No a příběh "Bez dcerky neodjedu", nemusím pastovat, zpočátku milí kluci z Blízkého východu, lákají evropské ženy, chovají se jako andílci, pozorní, milejší než-li evropští kluci, ale pak se změní v obludná monstra, promění se, stanou se krutí a zlí, jaké z toho plyne poučení?

Harpyje řekl(a)...

Ještě Vám tam, vážený STK, chybí fotka "zuřivého muslima".

- Drogová mafie pohodila po městě osm bezhlavých těl
- Mexická policie našla ohořelé oběti drogové války
- Zpověď mexického vraha: Nejdřív zabít, pak usekat údy
- V Mexiku objeven další hrob obětí drogových gangů
- Drogová válka v Mexiku si vyžádala na 35 000 obětí
- Mexiko dopadlo důležitého drogového bosse. Oběti rozpouštěl v kyselině
- Mexická drogová mafie zavěsila na most čtyři bezhlavá těla
- Policie v Mexiku nalezla 12 obětí drogové mafie
- Dvacet lidí obětí drogové mafie v Mexiku, včetně kněží
- Víkendové přestřelky s drogovou mafií v Mexiku nepřežilo 24 lidí
- Na severu Mexika našli pět useknutých hlav
....

Není libo též několik titulků o Josepha Konyho Lord's Resistance Army, která má na svědomí ca. 12000 životů? Podle odhadů bylo 66 000 dětí touto skupinou uneseno a donuceno k boji. Tato křesťanská skupina chce nastolit teokratický režim založený na Desateru, a je známá pro činy páchané proti civilistům, např. vraždy, mrzačení, znásilnění a snad i kanibalismus.

Nazdar!

informace řekl(a)...

Kopretino,
i v civilizované křesťanské Evropě se vraždí "pro hájení česti rodiny" nebo pro čest opuštěného druha nebo manžela. V Itálii, která se považuje za kolébku evropské kultury bylo od počátku tohoto roku spácháno 28 vražd na ženách. Píše o tom il Corriere della Sera: "Violenza sulle donne, l'allarme di Telefono Rosa: «Una morte ogni due giorni» Con gli ultimi omicidi di Brescia, Verona e Piacenza, sono 28 le vittime registrate dal primo gennaio 2012 fino ad oggi"
http://roma.corriere.it/roma/notizie/cronaca/12_marzo_6/violenza-donne-2003571025377.shtml
Na stránce je také manifestace žen proti násilí páchaném na ženách v rodině. Podívejte se.
Zákon č. 587 o vraždě ze cti, který stanovoval zmírněný trest pro vrahy, jestliže motivem vraždy bylo hájení rodinné cti, byl zrušen teprve v r. 1981.

informace řekl(a)...

Samozřejmě vrahové jsou italští manželé, druhové nebo snoubenci. Křesťani.

informace řekl(a)...

Mes-sere in-signe! co sere do síně

Kopretina řekl(a)...

Informace, bezpochyby máte pravdu, že se vraždy ve jménu cti dějí i v Evropě nebo v Severní Americe (Evropu a Severní Ameriku považuji za civilizované země), ale naše zákony (evropské a severoamerické) to zakazují, zakazují mužům mlátit a a ženy, nebo provdávat šestileté holčičky padesátiletým mužům, ale v mnoha muslimských státech nebo v muslimských rodinách je násilí na ženách buď tolerováno a nebo dokonce schvalováno a netrestáno. ssentry rverig

Větší vlastenec řekl(a)...

Jaké plyne poučení z toho filmu, milá Tabulo raso ? Že protimuslimská propaganda funguje. Nic víc, nic míň.
Neboť zpočátku milý kluk z Moravy, naláká západoasijskou slovanskou pannu, chová se jako andílek, pozorný, milejší než-li muslimští voňaví a majetní kluci, ale pak se změní v obludné monstrum, promění se, stane se krutým a zlým, chlastá, bije svou ženu, „zahýbá“ jí, zavírá ji doma, týrá i společné dětí (to Muslim nedělá téměř nikdy).

Víc např. na stránkách organizace Bílý kruh bezpečí.

Kopretina řekl(a)...

Neříkal jste, že se nebudete do mě navážet, to, co jsem napsala, za tím si stojím,klidně obhajujte kruté muslimské zvyky, je mi to fuk, muslim se k ženám chová daleko hůř, než-li Evropan a přestaňte se do mě navážet, to, jak se chováte se nechová ani nejsprostější hulvát, nikoho sprostějšího jsem nenašla, jste nejhorší z nejhorších, no co se v mládí naučíš, ve stáří, jako když najdeš, raději si lehněte na kanape, nacpěte si ústa bůčkem, dívejte se na všeliké primitivní pořady či běžte chlastat, nebo navštivte nevěstinec a nechte mě na pokoji, na nic jiného nemáte...

informace řekl(a)...

Jéžiš Marjá, Kopretino,
to je přímo vyznání lásky! No, ten Vás zřídil. Zřejmě v tom umí chodit. Podívejte se na sebe. Un po' di contegno non guasterebbe.

STK řekl(a)...

Někteří zdejší avataři fungují mnohem spolehlivěji, než počítač s WIN XP.
Když stisknete patřičnou kombinaci tlačítek, dostanete vždy očekávanou odezvu.
U počítače sice také - ale ne s takovou nezvratnou jistotou. Počítač někdy přece jenom udělá něco jiného. [;>)
===
Pak se někdo diví, že se už pomalu pídím po svém klobouku (kabátě).
"Všichni jsou už v Mexiku..." jak zpíval v jedné písničce Michal Tučný. Myslím, že ten verš už brzy dokončím. Ostatně konečně - šachový automat si nejlépe zahraje s jiným šachovým automatem. Zkoušel jsem to.

Větší vlastenec řekl(a)...

Aha. Už začínám chápat.
Pokud tedy naší milé Líze neschválím sentenci typu „Země má tvar trojúhelníku“, chovám se (k ní) jako Muslim. Tedy kromě toho bůčku, samozřejmě.

* * * * *

Povšiml jsem si (nemohl jsem si nepovšimnout, i když jsem se o to vážně moc snažil), že vášnivé výkřiky naší milé Lízy o trojúhelníkové Zemi nacházejí příznivou odezvu u jednoho zdejšího staršího avatara.
Raději nedomýšlím proč.
Raději si představuji, jak vesele by tento zdejší starší avatar reagoval, kdyby takové koniny napsala např. vážená paní a zrádná emigrantka Harpyje.

No nic; za chvíli vstávám, do práce chvátám.
Takže :

Čest a Nazdar !

Kopretina řekl(a)...

Jo informace, je to hrozné, co je VV za... Já si můžu psát o čem chci, co chci kdykoliv a kdekoliv a NIKDO mě nemá práco NIKDY urážet, NIKDY NIKDE...Tu trojúhelníkovou Zemi jsem zvolila jako příklad, klidně mohu psát o obdelníkové Zemi, cokoliv a kdekoliv. V americké ústavě I. dodatek stanoví absolutní svobodu slova, můžu říci cokoliv a kdekoliv, aniž by se mi někdo vysmíval. Vy jste VV chronický ničitel diskusí, zaplevelujete diskusi stejnými plky či mě urážíte, měl byste se stydět, stydět za svůj podlý a nízký charakter...

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
ona je více-méně shoda, že jevy jako "vraždy ze cti" se vyskytují v Evropě prakticky jen tam, kde bylo ovlivnění islámem nebo dokonce islámská okupace. O tom je i ten jih Itálie. Křesťanství to ještě akcentuje / akcentovalo nerozlučitelností manželství (viz geniální film Rozvod po italsku).
Jistě, něco jiného je vražda ze žárlivosti nebo vražda kvůli partnerským rozporům - to se vyskytuje prakticky u všech kultur.
A ten vámi citovaný zákon 587, zrušený v roce 1981, je prostě výplodem křesťanství, které je podobný shit jako islám, protože obojí jsou odvozeny od neméně shitózního judaismu. Na všechny tři by se měl vztahovat zákon o zákazu hnutí, diskriminujících podle pohlaví, víry, rasy, národnosti a sexuální orientace (protože všechny tři toto dělají) a pokud tohle nebude realizováno, bude boj s nějakými "nácky", jaký provozuje např. domácí pán, buď donkichotovským bojem s větrnými mlýny (pokud si to neuvědomuje), nebo ryzí farizejství (pokud mu to dochází).

informace řekl(a)...

Kopretino,
nechci se do Vašich záležitoatí plést, ale pozoruju, že Vás Vv dostal přesně tam, kam chtěl. A možná ještě dál, než doufal. Jste téměř be sebe vzteky.
Zlobením se nic nespravíte. Odpovídáním v tonu, taky ne. Má větší tréning nežli Vy.
Existují i jiné způsoby, jak ho neutralizovat. I on má svá slabá místa.
Tak se zastavte, vydechněte si a pak zauvažujte. Přece se nenecháte z blogu vyhnat? Víc Vám psát nemůžu.

Harpyje řekl(a)...

Trochu moc si fandíte, vážený STK.

Snažíte se dokázat, že muslimové jsou zlí, podle vzoru všechna média jsou levicová. V Iráku šíité ukamenovali 14 lidí oblečených v západním stylu a v Kanadě afghánská rodina respektive bratr zavraždil svou sestru ze cti, tudíž je na vině islám. To ale není nic jiného než zevšeobecňování, a ne seriózní argumentace.Kdybyste měl alespoň povrchní znalost o těchto věcech a uměl argumentovat, tak byste se neopíral o jeden náhodně přečtený článek z nějakých bulvárních stránek.

Vraždy ze cti, které Vám, jak se zdá, mocně vrtají v hlavě, nejsou vůbec žádným specifickým muslimským jevem, jak zde poznamenala Informace. Vyskytují se v patriarchálně strukturovaných společnostech, v kterých hraje dominantní společenskou roli čest rodiny, rodu, kmene. Je to archaický zvyk, rozšířený od Egypta a Turecka, po celý blízký a středním východ až po indický subkontinent. Je to přežitek, nezávislý na náboženství, protože ho praktikují nejen muslimové, ale i východní křesťané a Koptové, jezidové nebo hinduisti. "... honor killings are associated with Muslims and often – but incorrectly – regarded as an Islamic practice ...". (http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?ID=260660&R=R1)

Tento článek, který vyšel před několika dny na JPost vřele doporučuji všem, kteří žijí v zajetí předsudků, že vraždy ze cti jsou specificky muslimská záležitost.

Harpyje řekl(a)...

Nebyla Lavinia náhodou zavražděna proto, že byla znásilněná?

informace řekl(a)...

Máte více méně pravdu, Pergille.
Italská společnost je v jižních částech státu strukturovaná patriarchálně a to hlavně na Sicilii. Nakolik za to může muslimská okupace, která na Sicilii trvala jen 200 let (827 - 1091), nakolik zase katolická církev, která nedovolovala rozvod a nakolik jiné společenské faktory, to Vám nemohu říct. Sicilie je skutečně multietnická společnost,která už od pravěku absorbovala všechny možné etnické skupiny, kultury a mravy. Výsledkem je právě společnost klanová, nikde jinde neexisuje taková soudržnost rodin jako tam, mafiánská, klientelární a uzavřená do sebe. Právě v tom vidím výstražný příklad pro bezkriterní míchání etnik a kultur.
Všeobecně italské pojetí role ženy, jejích práv, nerozlučitelnosti manželského svazku se formovalo působením a přímými zásahy církve, jejíž vliv byl značně narušen hnutím feministek počínaje šedesátými léty.
Nyní se církev přizpůsobila, alespoň navenek se "modernizovala", ale nikdo nemůže popřít, že její vliv na vytváření morálky pokrytectví, svatouškovství a podstatné bezprincipnosti byl rozhodující.
Našla jsem v la Repubblica z r. 2006 článek o procesech pro vraždy ze cti. Byla to úplná divadelní představení nebo spíš corridy s býky, kde publikum tvořili muži, kteří po výroku soudce tleskali odsouzenému, povykovali, dívali se na něj jako na hrdinu, opravdového muže.
Článek končí neméně poučným výrokem jednoho z obhájců Annibala Mazzone:
«E´ il disonore che ci devasta, che ci rende folli. In noi c´è il fuoco dei nostri vulcani... se sei tradito uccidi, te lo gridano i tuoi avi da millenni, te lo gridano i tuoi morti da tutte le fosse. Uccidi, se no sei disonorato due volte». (Je to zneuctění, co nás ničí, co nás vede k šílenství. V nás vře oheň našich vulkánů ... jsi-li zrazen, zabij, to volají všichni naši mrtví ze všech hrobů. Zabij, jinak jsi zneuctěn na dvakrát.)
Jak se vytvořla takováhle barbarská mentalita, na to je těžké přesně odpovědět.

s.t.k. řekl(a)...

Je asi zbytečné tady znova a znova psát, že se nepokouším nikomu nic dokazovat.
Je to, takhle na dálku, nesmyslná činnost. Ostatně i na "na blízko" to nemá vůbec žádný význam.
====
Nikomu neberu jeho subjektivní pravdu. Každý má přece mozek, není dítě vystrčené do nevlídného světa.

informace řekl(a)...

Pro vaši informaci zákon o vraždách ze cti, který dovoloval otci nebo mužskému příbuznému potrestat zradu nebo cizoložství nebo zneuctění rodiny existoval jak v antickém Řecku (Atický zákon), pojednání o anticko řeckém právním systému najdete tady:
http://www.avvocatisanremo.it/TesinaCorradi2.pdf
tak v antickém Římě (lex Julia de adulteriis coercendis).
Přehled na stránkách:
http://studenti.liceobeccaria.it/2012/02/23/adulterio-e-omicidio-a-causa-d-onore-un-occhiata-ai-codici-antichi-e-moderni/
Takže při hledání kořenů tohoto mravu musíme jít mnohem dál než je křesťanství nebo islám.

informace řekl(a)...

STK,
často si kladu otázku, jestli jsme tady pro diskuzi anebo jestli děláme divadelní představení bez autora. Jme diskutéři anebo avatarové - nějaké postavy z komiksů, co tu v různých situačních obměnách pořád přehrávají tentýž leitmotiv, tutéž roli?
Někdy se vás osazenstvo snažím do diskuze zatáhnout násilím, jako třeba při povídání o sci-fi, ale s chabým výsledkem.
Chápu, že tu nemůžeme odříkávat naučený domácí úkol, že tu nějaká pauza musí být, pro oddychnutí,pro zábavu, pro soukromé poznámky. Problém je, aby se celá diskuze nezvrhla v nekonečnou pauzu, kdy si diskutující vyřizují osobní záležitosti.
To chce být výzvou pro všechny, jak pro provokující tak pro vyprovokované.
Je snadnější sebrat kabát a klobouk anebo se vysmívat než se vyjadřovat k věci.

informace řekl(a)...

Harpyje,
Wulff se šel kát a meditovat do kláštera?
Tady by kláštery praskly pod tíhou pokání zlodějů, daňových unikatelů, zpronevěřovatelů. Jo holt, jiný kraj, jiný mrav. Tady pokladník bývalé levicové strany Margherita (v r. 2007 vešla do levicové Pd) nakradl ze stranické pokladny asi 25 milionů euro, kromě výdajů za luxusní cesty (za talíř špaget s kaviárem zaplatil 180 euro!) za vlastní zábavu.
A teď vyhrožuje, že když začne externovat, vyletí do vzduchu celá levice.

Harpyje řekl(a)...

Takže Vám, STK, jako obvykle, nešlo o věc, ale chtěl jste pouze opakovaně demonstrovat, jak "naše dvojice neomylných expertů "na fšechno" funguje mnohem spolehlivěji, než počítač s WIN XP", čti, jak jsou Ti dva blbí.
Když jste ale usvědčen z keců, tak se chováte jako nějaký parchant, kterého přistihli na hruškách, a skuhráte, jaká je tady v hospůdce nálada.
Nebbich.

Harpyje řekl(a)...

Opravdu!
Já jsem dnes ještě neměla čas, pročíst zprávy, proto mě Vaše otázka překvapila. Zřejmě ho ta aféra pěkně vzala, a navíc měl ledvinovou koliku. http://www.welt.de/politik/deutschland/article13915143/Erschoepfter-Christian-Wulff-erholt-sich-im-Kloster.html

U předchozího příspěvku bylo krásné ověřovací slovo. "Tretsenf" :-))), kopací hořčice.

Harpyje řekl(a)...

Ještě k příspěvku Kopretiny z 10. března 2012 23:24
Podařilo se Vám, Kopretino, ustanovit nový rekord. Do jedné jediné věty, čítající 12 řádků, jste vměstnala celý obsah knihy, líčící životní příběh popálené jordánské dívčiny, plus jako bonus, poučení, které z toho příběhu plyne.

Kopretina řekl(a)...

Ano Harpyje, to nejpodstatnější jsem napsala, asi nebudu vypisovat děj knížky ze 190 stránek, každý si může přečíst, kniha je přeložena do mnoha evropských jazyků. Nejsem ve škole, abych psala slohový výklad celé knihy, co já vím na 5 stran...
http://www.kosmas.cz/knihy/122169/upalena-zaziva/
Život lidí je tam takový smutný. Nechtěla bych se narodit v takové rodině, fakt ne.No a teď mě může kdokoliv ironizovat...

Větší vlastenec řekl(a)...

Proč, pro Leninovy rány, ta nešťastná Kopretina vytahuje The First Amendment ?!
To si snad myslí, že žijeme v USA ? Nebo že USA již okupují naši vlast ??

No nic - Hic USA, hic metej salta. Takže, milá Lízo, zapište si za uši :

1) Tzv. První dodatek NEZARUČUJE absolutní svobodu slova
2) Svoboda slova v USA platí pro všechny bez rozdílu; tedy nejen pro hlasatele názorů Vám libých
3) V USA můžete svobodně hlásat, že Zeměkoule je Zemětrojúhelník; ale kdokoli má právo svobodně prohlásit, že žvaníte nesmysly
4) V USA můžete svobodně hlásat, že tzv.holocaust je další z řady typických židovských lží
5) Pokud byste o mně v USA prohlásila, že místo bůčku žeru malé děti nemuslimského původu, mohu Vás SVOBODNĚ zažalovat pro pomluvu.
(Což konečně mohu udělat i v naší vlasti; ale já Vás nezažaluji, nebojte se.)


Učit se, učit se, učit se ! (V.I.Lenin)

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

těch teenagerů, povražděných utloukáním kusy betonu za oblékání a účesy v západním stylu, bylo podle některých zdrojů více než 80. Zase jste si multikulturně přikrášlila realitu.
Prostě režim s "islámskou morální policií" je pro mě (a naštěstí spoustu dalších lidí) naprosto nepřijatelný. Přitom muslimové a jejich multikulturní pomahači právě na zavedení takovéhoto režimu po celé Evropě pilně pracují. Proto je menší zlo podpořit vznik režimu, který tohle vše vykope z Evropy pod pohrůžkou fyzické likvidace (a předvede názorně, že to myslí doslova smrtelně vážně). A bez ohledu na to, že mnozí budou ječet o "antisemitismu", protože víc než 50 procent multikulturalistů jsou Židé, přestože jinak tvoří jen pár procent evropské populace. (Z čehož se dá odvodit, že mezi Židy je tento "-ismus" až několik set krát populárnější než mezi příslušníky evropských národů.)

Harpyje řekl(a)...

Tak, tak.
Podle Daily Mail bylo těch obětí dokonce kolem jednoho sta! Ještě dobře, že vážený STK neovládá angličtinu, jinak by mě takovou argumentační a číselnou převahou doslova rozdrtil!
Jenom jaksi nechápu souvislost mezi těmito incidenty a nutností "vykopat" muslimy z Evropy. Šiitské milice už snad kamenují mladistvé i v Evropě?

Větší vlastenec řekl(a)...

V čem spočívá největší přidaná hodnota posledního příspěvku s.s.A.S.Pergilla ?
V konstatování, že nikoli Muslimové, ale ŽIDI jsou hlavními podporovateli vražedné multikulti.
Ano, Židi, hlavní spoluviníci staletého řádění multikulti v naší vlasti (v období zhruba 620 až 1945) - společného řádění Evropanů (především Němců) a právě Židů.

Po našem opětovném (a nyní již KONEČNÉM) vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem budou na vzhled našich občanů, především samozřejmě mládeže, dohlížet tradičně příslušníci Bezpečnosti a příslušných komisí Národních výborů.
Samozřejmě - evropsky (euroamericky) vyhlížející chuligány NEBUDEME kamenovat na místě. To je styl našich přirozených spojenců v boji proti Euroamerice, Židům, a křesťanům.
My ty chuligány převychováme našimi tradičními metodami.

Na shledanou v lepších časech.

informace řekl(a)...

Ještě něco o vraždě pro hájení česti rodiny v antickém Řecku.
Drakónovy zákony (621 př.n.l.) stanoví pro cizoložství trest smrti, protože je považováno za hrubý útok proti domu a rodině, která byla základem sociálního zřízení v antickém Řecku. Bylo považováno za zločin proti celé polis. Manžel nebo jeho bratr mohl beztrestně zabít cizoložce, nalezl-li ho ve své ložnici při koitu. Bylo považováno za cizoložství nejen obcování s manželkou, ale i s jinými svobodnými ženami rodiny anebo s konkubínou. Cizoložná žena pak ztrácela svá občanská práva, mohla být manželem zapuzena, poslána zpátky k rodičům, ale i v případě, že ji manžel ponechal ve svém domě, ztratila právo účastnit se veřejných slavnostních shromáždění v chrámu. Vešla-li tam, slavnostně oblečena, každý ji mohl strhat šaty z těla nebo ji zbít.
Manžel, jehož čest domu byla uražena, se mohl spokojit i peněžní náhradou.
Pokud jde o znásilnění ženy, tresty byly mnohem mírnější, převážně se vyřizovaly peněžně. Násilí proti ženě nemělo stejnou váhu jako narušení rodiny cizoložstvím.
Tento zákon zůstal v platnosti i v pozdějších Solónových zákonech.
Autor pojednání "L’omicidio legittimo in relazione al reato di adulterio e al diritto di famiglia." (Oprávněnost zabití v případě trestného činu cizoložství ve vztahu s rodinným právem) dr.
Massimo Corradi vyzdvihuje asymetrii řeckého práva, pokud jde o postavení muže a ženy v anticko řecké společnosti. Muž mohl mít tři ženy: manželku, konkubínu, která žila v domě a héteru (obdoba dnešní escort), která ho doprovázela na veřejnosti a se kterou měl i pohlavní styky mimo dům. Řecká žena žila povětšině doma, byla podřízena manželovi, neměla vlastní majetek, nemohla ani dědit. Neměla ani vzdělání, takže se nestarala ani o výchovu a vyučování dětí.
Na druhé straně v antickém Řecku byla rozšířena mužská homosexualita, hoch, který byl v péči staršího muže, s ním měl pohlavní styky (efebofilie). Takže to často bylo pederastií, nebyl stanoven nějaký věkový limit.
Vedle ženských prostitutek pak mohl muž mít styky mimo dům i s prostituty muži.
Rozhodně situace v anticko řecké společnosti byla odlišná od situace v muslimských zemích, kde je uplatňováno právo sharija. Chtěla jsem jen ukázat, že postavení ženy ve starých evropských civilizacích, na které odkazujeme jako na zdroj dnešní evropské kultury, nebylo zdaleka ideální, porovnatelné se situací dnešní. Nechci z toho dělat ani nějaké ukvapené vývody. Ale myslím, že je dobře uvědomit si, jakou cestu od poloviny prvního tisíciletí př.n.l. evropská civilizace prošla. V Itálii se obměna tohoto zákona zachovala anachronisticky až do r. 1981. Právo hájit čest rodiny bylo uplatňováno na Sicilii a v těch částech jižní Itálie, které byly kdysi řeckými koloniemi (Megálē Hellàs). Mapu najdete tady http://it.wikipedia.org/wiki/File:Magna_Graecia_ancient_colonies_and_dialects.svg
Na antické Řecko se ovykle poukazuje jako na kolébku demokracie, vzor platný i pro dnešek. Je to z velké části vlivem osvícenských filozofů jako Montesquieu nebo abbé Mably, kteří vyzdvihovali antickou řeckou polis jako příklad demokracie a občanských ctností.

informace řekl(a)...

Víc kohoutů na jednom smetišti, to je pravá tragedie.
Jeden žárlí, že mu nepřidali hodnotu.
Druhý si stěžuje, že ho slepice klovou.
Třetí klove do domácího pána, hlavního kohouta.
A ten dělá jako by se ho to netýkalo.

Emma Bovary řekl(a)...

Ježíš, ne Mohamed: ""Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní první hodí kamenem." "Ani já tě neodsuzuji. Jdi a už nehřeš".
Ale i navzdory tomu bylo cizoložství v křesťanském světě sankcionováno jak právně, tak i společensky.

informace řekl(a)...

Vážená paní,
Ježíš řekl: "Jdi a už nehřeš." Z čehož vyplývá, že považoval cizoložství a pohlavní mimomanželský styk za hřích. Takže by to správný křesťan neměl dělat. Potrestá ho za to Bůh po smerti, jestliže se nebude kát a nenapraví se. To za prvé.
Za druhé, v naší civilizaci jsou náboženské učení a státní zákony dvě oddělené sféry. Takže je-li cizoložství považováno za přestupek, rozhoduje o věci soud. Nevím jak kde, ale v Itálii cizoložství není uznáváno jako příčina manželské rozluky.
Pokud jde o společenské předsudky, budou mít asi jiné příčiny. Složitější.

informace řekl(a)...

Omlouvám se: čest, druhý pád cti.
hájení cti rodiny
Teprv teď jsem si toho všimla.

Harpyje řekl(a)...

10. přikázání je snad jasné, nebo ne? Tudíž nemohl Ježíš nepovažovat cizoložství za hřích, jelikož byl Žid (halachický, po matce). Tak kde vidíte problém?
"BYLO cizoložství v křesťanském světě sankcionováno" = minulost. Kdyby bylo dnes cizoložství trestáno, tak nejmíň polovina obyvatel západního světa sedí v kriminále. :-)))

Anonymní řekl(a)...

Ad: "Šiitské milice už snad kamenují mladistvé i v Evropě?" ?!!

Jest třeba co nejrozhodněji vystoupiti proti oněm nezodpovědným hlasům, které naznačují, že takzvaná "křišťálová noc" v Německu mohla by předznačiti to, co v budoucnu čeká Židy v celé Evropě. Jest nutno ponechati německé Židy, aby si svůj problém s německou státní mocí vyřešili sami, bez neblahého zasahovaní ze zahraničí.

A pak že se dějiny neopakují!!!

Harpyje řekl(a)...

Němečtí Židé mají nějaký problém se státní mocí? Mohl byste, prosím, upřesnit, o jaký problém se jedná?

STK řekl(a)...

Vážená Informace:
Dišputujeme tady o tom jak kdy bylo v historii zacházeno s nevěrou atd. To všechno jsou ovšem jen podružnosti. Podstatné pro nevěru byly ne morální, ale ekonomické zájmy. Protože děti byly obvykle dědici. Protože "jen matka je pravá". Pokud by byl dědic úplně mimo genetický vliv otce, byl to únik majetku do jiné genetické skupiny. Proto vznikly ty morální zásadady, že šu... s někým jiným, než pánem domu je "bak-bak". Takto vzniklé děti by zbytečně drobily, když už se tady povídá o "přidané hodnotě", právě onu přidanou hodnotu k hodnotě genetické - majetek.

Argumentačně pochybné až nesmyslné je počítat, kolik lidí bylo ukamenováno. Dokonce i důvod k takovým excesům je podružný. Ať je to obklečení, poslech zakázané hudby nebo nevěra. Co je podstatné je souhlas, případně i podpora státního zřízení a náboženské moci pro dané jevy.
Dovedete si Informace představit, že katolická církev, která také "nemá ráda" cizoložství bude v dnešní době veřejně adorovat člověka, který zabil scvou ženu pro nevěru? Nebo že státní orgány BRD/ČR budou třeba jen mlčky souhlasit s veřejnou vraždou nebo ukamenováním ze stejných či podobných náboženských nebo morálnícj důvodů? A právě to nastává dnes v islámských zemích. A právě to je ten zásadní rozdíl, kterým se liší ony islámské vraždy "ze cti" nebo "pro odpadlictví" od klasických "domácích zabíjaček", kterých je dost a dost jak v Bavorsku, Itálií i v České Kotlince.
To je přesně pokrytectví, se kterým se nelze smířit, pokud si nehodlám přiznat duševní chabost nebo klamání sebe sama. To je důvod, proč nemá smyslu diskutovat s lidmi, kteří své argumenty začínají počítat na "zabité kusy". Proto s některými avatary nemá vůbec žádný smysl diskutovat: nechápou argumenty. Nechtějí pochopit. A nejsem ten, který by je k tomu nějak nutil, Informace.
Přesto, že ne vždy souhlasím s Pergillem, má smysl s ním diskutovat, protože mu neuniká PODSTATA.
Takže chápejte Informace - nejsem rozčilen ani nějak výrazně znechucen - jen mě to přestává bavit. A ten "klobouk" asi bude nejvhodnější řešení pro všechny.

stk řekl(a)...

Ne "obklečení" ale oblečení. Vždycky tam mám aspoň jeden překlep...

Anonymní řekl(a)...

Jak vidím, musím "nechápajícím" bohužel dovysvětlit. Němečtí Židé měli jakýsi malý, zcela zanedbatelný (tedy alespoň pro některé z těch, co se na dění v Německu dívali zpoza hranic) problém se státní mocí Třetí říše. Skončilo to holocaustem....

informace řekl(a)...

STK,
k Vašemu příspěvku:
K prvnímu odstavci: trefil jste hřebík na hlavičku, pokud jde o zdůvodnění drakonských a drakoniánských zákonů o trestání manželské nevěry, nebo spíš cizoložství. Právník dr. Massimo Corradi to zdůvodňuje ve svém článku právě tak. Mělo se zamezit, aby do hnízda někdo nesnášel kukačcí vejce.
Pokud jde o další body: chtěla jsem jen zdůraznit,nakolik naše civilizace pokročila za dvě a půl tisíciletí od doby, kdy zákony, týkající se osobního života člověka, byly nějak přibližně porovnatelné s dnešním zákonem šarija, kterým se řídí muslimská společnost. Říkám přibližně, protože v antickém Řecku náboženské předpisy a kánony nebyly základem zákonodárství. Nevedly k veřejnému kamenování nevěrné ženy, ale trestaly hlavně vetřelce do manželského lože. Polis soudila ale bylo na postiženém, aby provedl rozsudek. Mohl vymáhat i peněžní odškodnění.
Dělí naši civilizaci od muslimské dva a půl tisíce let?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> jak se úplatkům vyhnout: Nebrat, nebrat, nebrat!

A zavřít Ježíška a Mikuláše, ti uplácejí téměř každého.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Ovoce do škol.

Stačilo by přidat do školního řádu, že je žákům přísně zakázáno přinášet do školní budovy ovoce a konzumovat ho tam. Pak budou o přestávkách plné záchodky studentů chroupajících jablka.

Harpyje řekl(a)...

Už mě skutečně defekujete, vážený STK.
Dáváte zde odkazy na incidenty, které nejste schopen ohodnotit a zařadit, plácáte nezávazně o "podstatě" věcí, o kterých víte prd. "Státní orgány islámských zemí" podle Vás "souhlasí s veřejnou vraždou nebo ukamenováním".
Rozhodně nemám v úmyslu bránit islámské právo, ale ani v islámských teokraciích, jako je Iran, nebo Saudská Arábie, kde vládne striktní šaria, žádné státní orgány neschvalují nějakou "self justice" ulice! A i ten pošahaný Muktada al Sadr tyto excesy odsoudil!
Myslíte, že "státní orgány" Malaysie, Maroka, Alžírska, Indonésie, etc pp ... souhlasí s "veřejnou vraždou nebo kamenováním"?
Vy argumentujete Vašimi představami a předsudky.
Ševče, drž se svého kopyta.

Jakub S. řekl(a)...

Od pátku jsem nic nečet, ani teď, právě jsem se vrátil... z Počernic, sídla mých tří vnoučků z pěti. Byl to Totaleinsatz, heršoft´n. No ale: Terazky se speciáálně do Netályje musím pochlubit - dnes večer jdu na klubovou scénu MDZ, kde je exkluzívní uvedení Ohlušujícího pachu bílé Stefana Massiniho, ve čteném provedení - za osobní účasti dr. Sabbatiniho! Což je malíř, vůbec člověk z této kumštýřské sféry, mj. významný diplomat a nadto všěecko ředitel Istituto Italiano v Praze. Massini napsal taky Donna rieducabile (nepřevychovatelná?) o jedné slavné vraždě na zakázku - ruské žurnalistky Anny Pol. před tuším 3 lety. V uvedení té skrytě slavné hry - o le pauvre Vincent, ano, o van Goghovi - jsme předběhli Prahu, no přejte mi tu radost... A kol. překl. pí Sieglová přednese přehled souč. ital. divadelního dění. Prostě Velký italský večer, vč. sýrů atd. z nedalekého malinkého obchůdku Il Gusto. Non vedo l´ora! No těším se jak... pokud tam neusnu. To bysem prosím móc nerad!

informace řekl(a)...

Představte si, Jakube, že zpráva o uvedení Ohlušujícího ticha ve Zlíně je na italském webu.
Napsal Donna non rieducabile. V obchůdku se ptejte po sardinsých sýrech. Asi je nebudou mít, ale alespoň uvidí, že je po nich poptávka.
Příjemnou zábavu!

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

šlo o akci "mravnostní" či "náboženské" "policie", tedy zcela regulérního státního orgánu islámského státu. Vaše obhajoba je na úrovni, jako by se Brožová - Polednová hájila, že ona za nic nemohla, to všechno kat.

A k těm muslimům v Evropě: Naprostá většina muslimů se hlásí veřejně k tomu, že si přeje zavedení islámu do Evropy, včetně "práva" šaríja atd. S teroristy se neshodnou maximálně na tom, zda už teď jsou vhodné akce typu teroristických útoků, nebo zda Evropa není dosud dostatečně rozložena multikulturalismem, a ten teror by mohl vyprovokovat adekvátní odpověď: vyhnání muslimům i s tím shitem, který vyznávají, z celé Evropy.

A k tomu, co tady výš uvedl anonymní:
Rakovinu taky léčíme hned, jakmile se na ni přijde, a nečekáme, až postiženému polezou metastázy ven ušima. Naopak, čím menší nádor je, tím větší je šance na úplné vyléčení.
A když jsme u toho medicínského přirovnání: Když se vyřezává zhoubný nádor, tak jen zlomek promile vyndaných (a tím pádem zabitých) buněk jsou součástí nádoru, a z nich jen desetina nebo ještě menší podíl jsou buňky echt nádorové, ten zbytek se jen divně chová a divně vypadá, protože je ovlivněn těmi nádorovými. A další zcela zdravé buňky vymlátí následné ozařování a cytostatika, tam je poměr ještě horší, často víc jež jedna nádorová za miliony až desítky milionů zdravých.
Takže nevidím sebemenší důvod proč nevyexpedovat z Evropy i ty muslimy, kteří se tváří jako "hodní", protože to oni vytvářejí substrát, na kterém ty opravdové nádorové buňky (= islámští extrémisté a teroristé) rostou.

A čekat s nějakými akcemi na to, až nám budou po ulicích chodit nějaká monstra a nařizovat či zakazovat jak se máme oblékat a co máme jíst či nejíst - to by mohlo být pozdě. Nehledě k tomu, že tyhle věci se v některých "muslimských čtvrtích", i v tom Německu, už dějí. A dělají to naprosto stejní tvorové, jací chodí do mešit i u nás.

informace řekl(a)...

Nakonec, Harpyje,
všichni máme zprávy o kamenování "emo" v Iráku z novin. Říkáte, že pro některé z nás je obtížné je zařadit nebo pochopit.
Nevím, jaké zprávy jste četla Vy, jakou verzi. Italské noviny uveřejnily referát, co o incidentu podala irácká pracovnice jedné skupiny Ong, Hana al-Bayaty, a je skutečně otřesný.
Za prvé vláda, ministerstvo vnitra, rozhodne oficiálně o tom, jak se mají mladí oblékat, aby neporušovali tradice a definuje při tom tento look jako satanský.
Za druhé vyšle oddíly "morální policie", s již připravenými seznamy, aby mladé "varovala".
Poté se začnou šířit letáky jako tento “E’ l’ultimo avvertimento a voi, uomini e donne oscene. Se non abbandonate entro quattro giorni queste sporche abitudini la punizione di Dio si abbatterà su di voi per mano dei mujahedin”. (Toto je poslední varování pro vás obscénní muži a ženy. Jestli do čtyř dnů nepřestanete s těmito špinavými návyky, dopadne na vás boží trest rukou mujahedinů.) Anebo tento, který šířili příslušníci teroristické skupiny odporu:“Noi siamo le Brigate di Anger. Vi avvertiamo, se non tornare alla normalità e non seguite la retta via, sarete uccisi”. (Jsme brigády Anger. Varujeme vás, jestli nepřestanete a nevrátíte se na
pravou cestu, budete zabiti.)
Podle Reuters, tyto letáky se objevily jako následek rozhodnutí ministerstva.
Mně je celkem jasné, že pro toto vzplanutí fundamentalizmu bylo živnou půdou právě oficielní rozhodnutí zasáhnout do zcela osobních záležitostí občanů a že varovné zásahy policie, i když nekrvavé, jenom přilily další olej do ohně. I když pak jak státní tak církevní hodnostáři řádění fanatiků oficielně odsoudili (a mohli si snad dovolit vzhledem k mezinárodní veřejnosti to neudělat?)faktem je, že ministerstvo svým rozhodnutím incident vyprovokovalo.
Chci vidět, zda teď bude policie případ vyšetřovat, najde-li nějaké vinníky a jestli ti budou potrestáni.

Harpyje řekl(a)...

Dyk si je vyhánějte, Aspergille.
S pomocí Boží a váženého STK.
Vaše plky jsou únavné.

informace řekl(a)...

Promiňte, Harpyje,
tohle není odpověď Snažíme se argumentovat a Vy to odbydete lehkou nezdvořilou poznámkou.
Podle Vás je situace naprosto OK? Nemáme nějaké opodstatnění pro naše obavy?

stk řekl(a)...

Pro Informaci:
Moje drážďanská teta byla podobný typ. Ale to byla echt Němka.
Její heslo bylo: Kdo se mnou nesouhlasí, je úplný blbec!
A diskuze s ní jako z pohádky o Jeníčkovi Mařence:
"Neviděla jste tudy jít mé děti"?
"Pleju len!"

Kopretina řekl(a)...

Všechno jsou to hospodské kecy u piva, ale ti, co nechtějí žít podle evropských sekulárních zákonů, tj. prosazování krutého islámského práva šaria, nemá v Evropě, co pohledávat, znepokojení nad imigrací projevil i Sarkozy
http://www.lidovky.cz/francouzsky-ministr-vnitra-se-snazi-zalibit-volicum-protipristehovaleckou-retorikou-gtt-/ln_zahranici.asp?c=A120303_161201_ln_zahranici_jkz

informace řekl(a)...

Kopretino,
my kecáme u piva, Sarkozy zas do mikrofonu na předvolebním shromážděním. Změníme něco na situaci?
Podle údajů EUROSTATu ročně do Evropy imigruje legálně milion dvě stě tisíc osob, kromě ilegálních vstupů - kolem půl milionu. Podle zprávy EP v Evropě žije 47,3 milionů mimoevropských imigrantů. Podle Světové banky by Evropa potřebovala dosáhnout v r. 2050 80 milionů imigrantů, aby udržela stav aktivního obyvatelstva stejný jako nynější.
To jsou čísla, která nutí k zamyšlení. No, teda si o nich trochu pokecáme, ale nic na tom trendu nezměníme, kdtž nám takové autority jako Světová banka tvrdí, a nejen ona, že ty imigranty potřebujeme.

STK řekl(a)...

S nechutí musím Informace konstatovat, že asi ano - potřebujeme imigranty - pokud si chceme udržet stejný styl života jako dnes.
Lékařská věda nám sice prodlužuje život, ale nezajišťuje, abychom měli na stáří co jíst a kde bydlet. A my Evropané (jako celek) jsme už líní mít děti, jsme líní dělat něco rukama, nechce se nám pracovat moc přes šedesátku, nechceme se nijak uskrovňovat ve svých tělesných potřebách...

Ale kdo na nás bude pracovat, aha? Kdo zajistí novou generaci dělníků?
Je to naše, "bělošská" záležitost. Podívejte se, kolik je teď "singles", kteří vůbec rodinu neplánují - ani někdy v budoucnosti. Ztráta rozmnožovacího pudu. Degenerujeme. Vyhyneme...

Kopretina řekl(a)...

Ano, informace, je to hrozné, mimoevropští imigranti zaplaví Evropu bez boje, jak jasně prohlásil Kadáfí a evropští politici s tím nic dělat nechtějí a nejhorší je, že sem zatahují mimoevropské zvyky, šariu a vraždy ze cti, ale jak jsme se zde bavili, vraždy ze cti páchají i nemuslimové např. jazidové, (i civilizovaní Evropané, leč jsou vraždy ze cti u u lidí nevropského původu rozšířenější), Koptové nebo černoši v Africe, ženská obřízka, rovněž to není pouze muslimský zvyk, páchají ho také subsaharské černošské kmeny. Evropské vlády by jasně měly říci, že nechceme neevropské zvyky, kdo chce do Evropy, musí se přizpůsobit evropským zákonům, mezi mimoevropskými národy ale vynikají Vietnamci, u nás, v drahé zemi české Vietnamci nikomu neškodí, mají v Česku obchody s oblečením, jídlem, dokonce mnoho Vietnamců se v jihomoravském kraji přestoupilo dobrovolně ke křesťanské víře (ať už ke katolíkům nebo evangelikálům nebo jiným nekatolíkům), počet věřících mezi Vietnamci narůstá), slaví Vánoce, Velikonoce, vietnamské děti chodí studovat na česká gymnázia, vysoké školy a mnohdy dosahují lepších výsledků než-li děti etnických Čechů, naprosto asimilovaní lidé.Kdo chce do Evropy, musí přijmout evropské tradice, jinak hybaj odkud jste přišli, do víte Vy informace, do Itálie nebo Španělska se hrnou masy černochů z Afriky, nebo jsem to alespoň četla...

informace řekl(a)...

STK,
a tak mi vysvětlete tuhle nesrovnalost. V Evropě žije a většina z nich i pracuje 47,3 milionů emigrantů. A zároveň počet nezaměstnaných v EU dosáhl minulého roku 45 milionů. Bez emigrantů bychom nemohli udržet naši životní úroveň.
Vím už, co mi odpovíte.
Na příklad v jižní Itálii zemědělství je zcela závislé na pracovní síle emigrantů.
Ale když tu nebyli imigranti, hospodářství šlo dál bez zádrhelů.

informace řekl(a)...

Kopretino,
masa černochů z Afriky tu už je. Večer jsem šla nakoupit a každá třetí osoba, co jsem potkávala, byl černoch. Asi se vraceli domů ze svých stanovišť u turistických památek, kde prodávají turistům všelijaké nepotřebné serepetičky.
Ti přece nepřispívají pracovně k udržení naší životní úrovně. Nic proti nim nemám, neobtěžují, jen žebrají v krámech o jídlo. Ale nač ti tady jsou?

Kopretina řekl(a)...

Jistě, bílá evropská populace vymírá, nemám právo ale kritizovat, já, bratr, bratranci a sestřenice děti nemáme, ruku k dílu jsme také nepřiložili, tak nějací imigranti jsou potřeba, ale ti, co chtějí makat a nežijí z dávek a nevysávají sociální systém, jako že jsou i pracovití imigranti, nelze jistě odsuzovat všechny imigranty do jednoho, ale hodně z nich jsou líní a neschopní povaleči, máme dost svých evropských povalečů, konkrétně znám příběh z naší obce, ale to napíšu až zítra, dnes se už chystám spát, dobrou noc...

A.S. Pergill řekl(a)...

1. Pokud máme v Evropě 45 milionů nezaměstnaných a 47 milionů imigrantů (z nichž valná část nepracovala, nepracuje a nikdy pracovat nebude), tak je to názorným důkazem, že imigraci je možné prakticky stoprocentně zastavit.
Spíš je nutné uvažovat o tom, jakým způsobem zajistit práci těm nezaměstnaným.

Oni někteří imigranti jsou spíše špinavá konkurence, a to tím mechanismem, že reprodukují svou pracovní sílu mimo území EU. Takový imigrant, jehož rodina žije mimo EU a za podstatně nižší životní náklady, a který sám žádnou budoucnost zde neplánuje (takže žije na ubytovně 20 lidí na pokoji na třípatrových postelích) prostě stlačuje cenu práce dolů (i když zcela jistě ne záměrně, jen je schopen a ochoten za tu pro našince neakceptovatelnou sumu pracovat).

2. Harpyje, ano, stále více lidí volí strany s protiimigračními programy a s programy na nějaké, třeba i násilné, zpacifikování imigrantů.

informace řekl(a)...

Pergille,
je to zdánlivě neřešitelný problém. Vezměme jako příklad zemeědělství v jižní Itálii. To se bez laciné pracovní síly neobejde, protože ceny, za které velká distribuce nakupuje produkty jsou žalostně nízké. Při přechodu od producenta ke spotřebiteli se ceny zvýší průměrně o 400%. Asociace zemědělců uveřejila tabulku o umělém zvyšování cen distribucí. Tak za 1kg salátu dostane zemědělec 23 centy, v krámech je prodáván za 1,50 euro - tedy s 552 procentním zvýšením. Podobně broskve, 34 centy za kg, v krámě 1,95 euro, 492 procentní zvýšení. Ve specializovaných obchodech stojí dokonce i 4 euro. Atd.
Zemědělec musí prodat 8 kg broskví, aby si koupil litr benzinu, 38 kg rajských na jeden balíček cigaret.
Je jasné, že pak používá levně placenou pracovní sílu jako jsou imigranti z Afriky. Ti pak žijí z minima, šetří a posílají peníze domů rodině. Tedy ani peníze zde neutratí.
Tady by bylo zapotřebí státního zásahu do t.zv. volného trhu, aby se situace normalizovala.

Jakub S. řekl(a)...

Doporučuju bedlivé (nevím, co to je, ale říká se to) pozornosti vše, co k tomu praví naše italská zpravodajka. Má to z první ruky a dlouhodobě průběžně za- a prožívané. Ovšem imigranti z černé Afriky nejsou nejhorší varianta, že. ASP to vidí značně přesně. Do SRN smuten vzkazuju - zavírat oči před tím, co se zrovna neděje kolem mne, je sice zcela v řádu psychiky - omezit škálu stresů a problémů atp. - nicméně je to (zrovna mě nenapadá mírnější slovo) sebevražedné. A opět PŘEDEM odmítám označení sýček či poděs. Vidím to chladně, nehystericky, v řádu historie. Už teď je mi zas moc líto, co jsem napsal. Ale CELÝ ŽIVOT před někým či něčím ustupuju a UŽ NE. Není to k ničemu! Nemám na to před sedmdesátkou, bez ženy, bez peněz, bez iluzí, bez opory v okolí ani chuť ani energii ani... no, missa est. Promiňte.
Moudřejší prý vždy ustoupí. Asi proto hlupáci tak rychle postupují. (JWvG) A hlupáci - no to je ta mnohem lepší varianta.
eselso! ano, tak, osle (říkám sám sobě).

informace řekl(a)...

Děkuji za uznání, Jakube.
Víte, já nemám nějaké předsudky nebo předem vypracovaná schémata na vysvětlení toho, co čtu nebo vidím kolem sebe. Snažím se vypracovat vlastní názor. Třeba i podle jiných mylný.
Když na př. pomyslím na ústupky GB, která přijala, autorizovala soudy sharija, sice jen pro manželské pře a finanční urovnání, ptám se, jak to bude dlouho trvat než přijme soudy sharija tout court. To bude pěkný precedens pro celou EU. A myslíte, že k tomu má daleko?

Harpyje řekl(a)...

Musím Ti odporovat.
To, co Aspergill dělá, je tzv. Milchmädchenrechnung. Nezaměstanost a přítomnost mimoevropských imigrantů spolu vůbec nesouvisí. To, o čem píše Informace, je čistě jihoevropský fenomén.
Vrchol ignorance je ale výrok, že "evropští politici s tím (ilegální imigrací) nic dělat nechtějí".
Koho zajímají fakta, a ne laciná propaganda nebo populistické předvolební sliby, si může bez větších obtíží najít na internetu, jak EU jako i jednotlivé státy potírají ilegální imigraci.

Harpyje řekl(a)...

Koexistence dvou různých, vzájemně si odporujících právních systémů není možná. Proto rozhodují tzv. muslim arbitration tribunals v Británii a Kanadě výlučně o civilněprávních věcech.
Například i německé soudy rozhodují se zřetelem na shariju, když se jedná o majetkoprávní nebo civilní záležitosti cizích státních příslušníků, muslimů.

Harpyje řekl(a)...

Tzv. Beth Din courts fungují v Británii už od 19. století.

informace řekl(a)...

Já si to, Harpyje, nemusím na webu hledat.
Mám ještě v paměti, jak fungoval program na ochranu hranic Unie Frontex, když se minulé léto a podzim na Lampeduse vyloďovaly denně stovky nebo tisíce uprchlíků ze severní Afriky po tuniském převratu a po zásahu Francie s GB v Libyji. Tenkrát ministr vnitra Maroni po dlouhých a horkých debatách s předtaviteli EU prohlásil, že je to děravý cedník (česky lidově řečeno, je to na hovno). Jediné, co EU dokázala bylo poslat tam dohlížeče, kontroly, spolu s Human Watch, aby se imigrantům nedělo nějaké příkoří. Že ostrov na přijetí tolika lidí neměl ani kapacitu, že centrum pro imigranty nestačilo, že ten příliv lidí prakticky zničil hospodářství Lampedusy, která žije z turizmu, na to všichni kašlali. Procedury zjištění identtity a ověření, zda jde o politické uprchlíky, jsou tak dlouhé, že tu imigranti zůstanou i léta. Repatriace je pak zdlouhavá (země uprchlíka musí dát k repatriaci OK) a nákladná.
Musela to vyřešit italská vláda obnovením dvoustranných dohod se severoafrickými státy, aby ty přímo kontrolovaly odjezd emigrantů od afrických břehů. Což se zase humanitárně naladěným orgánům Unie nelíbí.
Co dělá konkrétně Unie pro potírání ilegální imigrace? Nechá imigranty po pžíjezdu zaparkované někde v Evropě a mezitím, co se vyřizuje jejich žádost, ti se rozutečou. Střežit vojensky nebo policejně tato středisko také prý není humanitární. Jen pak Sarkozy zastaví Schengen na hranicích s Itálií, aby se mu imigranti nenahrnuli do Francie.
Kde je nějaký účinný efektivní program na zamezení ilegální imigrace?

informace řekl(a)...

Harpyje,
o zavedení práva sharija v GB jsem tu už jednou psala, ale teď nemám chuˇa a čas to znova hledat. Muslimové využili precedentu existence židovských arbitrážních soudů.
I o tom, jak soudy sharija v GB fungují, jsem tu už psala. Prakticky ratifikují zapuzení ženy a o víc se nestarají. Pokud jde o alimenty nebo jiné finanční otázky obživy zapuzené ženy, o to se starají pak anglické soudy. Takže jde jen o to zapustit do anglické justice kořínek. Zatím o trestních věcech jako krádež a podobně nerozhodují. Ale co když budou požadovat i to? Přijme britská veřejnost,nemluvě už o justici, rozsudek useknutí pravé ruky zloději?

Harpyje řekl(a)...

Na tom, jestli to britská společnost přijme, nebo ne, vůbec nezáleží.
Rozhodující je, že trestní právo citující šariju, je v rozporu s pojetím lidských práv, tak jak je vnímá náš civilizační okruh.

stk řekl(a)...

- Nezaměstanost a přítomnost mimoevropských imigrantů spolu vůbec nesouvisí.

- To, o čem píše Informace, je čistě jihoevropský fenomén. (T.j. nechutně vysoký profit nadnárodních obchodních řetězců a ztoho plynoucí snahyu o neoficiální zaměstnávání imigrantů "pod cenou", bez jakéhokoliv pojištění, bez zdanění jejich příjmů.)

Dvě tvrzení, která bych chtěl vidět nějakým věrohodným způsobem dokázaná. (Ne ale jedním článkem, osobním názorem někoho na nějakém webu. Tvrzení proti tvrzení už tu máme.)
Jinak je třeba tato tvrzení zařadit mezi dogmata.

Co se týče uměleckých profesí to sice neplatí, nejde to realizovat - ale stlačování mzdy proto, že je někdo "odjinud" je běžnou praxí. I v našem Ústavu, bohužel.

Harpyje řekl(a)...

Nevím, jak je tomu v západní Asii, ale v západní Evropě neurčují výšku mezd ilegální přistěhovalci, nýbrž odbory spolu se zaměstnavateli.

informace řekl(a)...

Myslím, STK,
že jde o dost složitý sociální problém.
To, o čem hovoří Karpyje, jsou celostátní kolektivní rámcové smlouvy mezi odborovmi svazy a Asociací průmyslníků. Pracují-li imigranti v těchto odvětvích výroby, samozřejmě se na ně vztahují klauzole této smlouvy. Jiná věc jsou sezonní dělníci, pomocní dělníci nebo nádeníci. Ti kolekticní smlouvy nemají. To, co jsem psala o sezonních dělnících v zemědělství se vztahuje i na pomocné dělníky ve stavebnictví anebo na ty, co nemají pevnou pracovní smlouvu se zaměstnavatelem. V tom případě je zaměstnavatel, co stanoví výšku platu. Dodám, že zaměstnavatelé přijímají na sezonní práce raději imigranty než domácí, protože jim neplatí pojištění ani jiné sociální příspěvky, drží je na černo, ale i proto, že prý dělají víc a bez reptání. Ne, že by imigranti - sezonní dělníci nepřispívali svou prací k chodu hospodářství, ale z hlediska fungování sociálního systému, třeba důchodového, nemají žádný vliv na udržování penzijního fondu. Tedy z tohoto hlediska všechny prognozy Světové banky o potřebě dalších 30 milionů imigrantů jdou jaksi mimo.
Jak je to v jiných zemích, nevím, bylo by zajímavé to porovnat.
Dalším faktem je, že imigranti dělají sociálně podřadné práce, které by nikdo, hlavně z mladých generací, nedělal. Psala jsem tu už jednou o rozšířeé tendenci zvýšit své sociální postavení tím, že po ukončení nějaké střední školy, mladý absolvent zasedne někam za psací stůl do kanceláře, i když tam třeba vydělá míň než jako kvalifikovaný dělník.
Myslím, že máme před sebou právě tento scénář, takže snadnějším řešením je zaměstnat imigranty a to ve stále větším množství než donutit mladou generaci k manuelní práci.

informace řekl(a)...

Omlouvám se za překlepy.
Harpyje! neměla jsem na mysli pesce in carpione!
http://theitaliantaste.com/italian-cooking/appetizers/appetizers-italiana/ricette/app_029_pesce_in_carpione.php

Jakub S. řekl(a)...

Já vím, že v něčem su retardovaný... ale provařím se - mezi popisy / informacemi / názory H a I ohledně šaríji se mi nezdá být zásadní naprostý rozpor - ?
Ale ohledně (ne)souvislosti počtu imigrantů a nezaměstnaných (či nepracujících - ?) bych ani já neviděl přímou příčinnou vazbu - no česky: že to na sobě závisí. Mám dojem, že ani zkušení ekonomové nikoliv. Jsou to tak zásadně v mnoha kritériích rozdílné entity...

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Rakovinu taky léčíme hned, jakmile se na ni přijde, a nečekáme, až postiženému polezou metastázy ven ušima.

To je ovšem zpátečnický názor; dnes už víme, že léčit nemoci když jsou ještě v počátečním stádiu je plýtváním peněz, které by měly být použity raději na těžké případy. Proto byly zavedeny regulační poplatky a kdo je jiného názoru, ten je Jidáš který prodává naši svobodu levičákům za třicet penízů.

Jakub S. řekl(a)...

"Ryba v kapru" - ?! A to je čo? Dáke bohovské jedlo, alebo - ?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> potřebujeme imigranty - pokud si chceme udržet stejný styl života jako dnes.

Ovšem my, co nejsme masochisti, si nechceme udržet stejně bídný a zhoršující se styl života jako dnes, my chceme slušný životní styl a k tomu by vyexpedování přistěhovalců napomohlo.

informace řekl(a)...

Jakube, jakápak ryba v kapru! To jsou smažené rybky ve speciální marinádě. Jsou skutečně moc dobré.
Marináda: 2 o 3 spicchi di aglio; 1 ciuffo di prezzemolo; qualche foglia di salvia; 1 cipolla; 2 bicchieri e 1/2 di aceto; olio quanto basta; sale.
Osmažíte na oleji zeleninu, zalejete ji octem s vodou, necháte povařit a až se trochu voda vypaří, nalejete ještě horké na ryby. Necháte ustát asi tak den. Pak se to jí studené.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> A opět PŘEDEM odmítám označení sýček či poděs.

Sýček je symbol moudrosti, atribut bohyně Athény. A PoDeS je jediná slušná politická strana (tedy bude hned jak seženu další dva členy do přípravného výboru :-)

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> neurčují výšku mezd ilegální přistěhovalci, nýbrž odbory spolu se zaměstnavateli.

Cenu práce určuje v tržním systému poptávka a nabídka, a umělá nezaměstnanost způsobená importem pracovní síly pochopitelně mzdy sráží dolů.

Harpyje řekl(a)...

Naopak! Karpyje se mi moc líbí. :-)))
Ve Španělsku a v Itálii pracují černoši (různých barev pleti) v zemědělství. To je ale specifický problém těchto zemí. Od té doby, co je Polsko v EU, přestalo být pro polské černochy zajímavé, vydělávat si načerno sběrem okurek nebo chřestu v Německu. To jsou fyzicky velmi namáhavé práce, které autochtonní nezaměstnaní a pobírači Hartz IV nejsou ochotni vykonávat. Jak tento problém momentálně řeší němečtí sedláci, nevím. Asi se spoléhají na vlastní lidi. Německý chřest je ve srovnání s importy z jižní Evropy drahý, a kvalitou je rozhodně nepřesahuje.
Pokud jsou v Německu někde zaměstnáváni lidé na černo, tak ve stavebnictví. Pokuty jsou ale drakonické a odstrašující, razzie četné, takže se takové riziko nevyplácí.

Jakub S. řekl(a)...

No tu marinádu zkusím! A co je: olio quanto basta - ?

informace řekl(a)...

pane Žikovecký,
tady skutečně existují kolektivní rámcové smlouvy pro jednotlivé obory, jako kovodělníci a pod. Samozřejmě i zde vyjednávání o zvýšení platů je závislé na celkovém chodu sektoru. Když auta nejdou na odbyt, průmyslníci na nějaké zvýšení nepřistoupí.

Harpyje řekl(a)...

V teorii určují cenu práce poptávka a nabídka.
V realitě je tomu, zaplať pánbů jinak.

informace řekl(a)...

Oleje podle potřeby.Na to osmažení.
To znamená, že to nebudete pražit na sucho a ani že tu zeleninu neutopíte ve čtvrt litru oleje.

informace řekl(a)...

Jakube,
ty rybky, tady se smaží buď sardinky nebo malé triglie (těch je spousta na trhu v září), nejdřív obalíte v hladké mouce a osolíte, pak osmažíte a na osmažené nalejete marinádu.
Do marinády místo šalvěje můžete dát čerstvý bobkový list.

stk řekl(a)...

Nevím, jak je tomu v západní Asii, ale v západní Evropě neurčují výšku mezd ilegální přistěhovalci, nýbrž odbory spolu se zaměstnavateli.

Jistě. Výšku mezd určuje nabídka a poptávka. Je-li na nabídkové straně převis, cena práce klesá a pro "rodilé" je už výhodnější pobírat podporu.

Nic jiného přece netvrdím.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> trestní právo citující šariju, je v rozporu s pojetím lidských práv, tak jak je vnímá náš civilizační okruh.

Takže by stačilo, kdyby byl u nás dodržován § 260 a § 261, a žádnou stavbu mešit by nebylo třeba řešit.

§ 260
(1) Kdo podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.
(2) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí nebo jiným podobně účinným způsobem,
b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny, nebo
c) spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.
§ 261
Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 260, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Jakub S. řekl(a)...

Jo, triglie, parmy, teda mořské. Bobkový list dávám často kdovíkam, zatím jsem tím nic nezkazil. Když jsem se svou ženou a jejím tátou stanul v září 68 v Giardini Bobolí nad Florencií, s úžasem jsem všema pórama (ještě kromě toho nádherného výhledu nad střechama v cihlové červeni) vnímal, že ty tmavozelené vysoké živé ploty tam jsou z vavřínu čili bobkového listu. Narval jsem si domů. Byly z F l o r e n c i e - a po těch katastr. záplavách rok předtím se tam v rest. dílnách v GB velmi uplatnili i naši restaurátoři - kdo neví, ujišťuju, že jsou světová třída. Byl jsem se za nima podívat. Hrdost.

Harpyje řekl(a)...

Mešity jsou nějak v rozporu s lidskými právy, nebo jak mám takovému rádobyargumentu rozumět?

informace řekl(a)...

STK,
tady skutečně ty kolektivní smlouvy existují a vždy se vyjednává o zvýšení platu, ne o jeho snížení. Takže hra nabídky a poptávky je jaksi z trhu práce vyloučena.
Nejen to, v italském statutu pracujících je článek 18 o "spravedlivém důvodu" propuštění z práce (art. 18 della legge 300/1970). Takže se propuštěný může odvolat k soudci a ten rozhodne, má-li být pracující propuštěn nebo ne. Nedávno tu byl případ Fiatky, kde propustili dva motéry, protože svévolně zastavili montovací pás a zastavili celou výrobu. Prý stávkovali. Soudce propuštění zrušil a tak generální ředitel Marchionne podal odvolání a vzkázal montérům, aby se už v továrně neobjevovali. Že jim bude prozatím platit plat, ale v továrně je už nechce.
Teď se vláda Montiho handrkuje s odbory o zrušení tohoto článku.

Harpyje řekl(a)...

Vy, vážený STK, žijete zřejmě mimo realitu, když máte takové viktoriánské představy o trhu.
Naštěstí jsme se dopracovali trochu dál.

informace řekl(a)...

Takhle vypadá, Jakube, triglia. Může být různé velikosti. Ty velké, asi tak 20 cm se dělají na různo, s rajskými, s petrželí a česnekem, na víně, v troubě zabalené ve speciálním papíře atd. Ty malé, někdy až 2 cm, se smaží.
http://www.afyacht.com/pesci/triglia.jpg

Jakub S. řekl(a)...

Dík!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Mešity jsou nějak v rozporu s lidskými právy, nebo jak mám takovému rádobyargumentu rozumět?

Mešity ne (jeden minaret máme už dlouho v Lednici a ničemu neškodí), ale k čemu by byly prázdné mešity, když by všichni potlačovatelé svobody vyznání seděli ve vězení? (Připomínám, že to byla reakce na přiznání, že šaria je v rozporu s lidskými právy.)

Harpyje řekl(a)...

Takže co muslim, to potlačovatel svobody.
No dyk jo.

STK řekl(a)...

Ano Informace, hypertrofovaná moc odborů opravdu vede celý systém do pomalé záhuby. Pozor! Netvrdím, že odbory jsou na nic. Bez nich by si "kapitalista" dělal s pracujícími, co by sám chtěl. A nechal by parlamentem přijmout takové zákony, které by mu to umožňovaly. Lobování je mocná zbraň vlastníků kapitálu - a vzhledem k morálním vlastnostem průměrného individua i značně účinná.
Ale mají-li odbory té politické moci příliš, dopadá to jako v té vaší fabrice Fiat. Nakonec odboráři stávkami a přemrštěnými mzdovými požadavky postaví fabriku do situace, kdy majitelům nezbude, než ji zavřít a výrobu přemístit někam na východ, do destinací, kde není cena práce tak vysoká a odbory tak silné, aby finální cena výrobků (aut) byla konkurenceschopná.
K tomu stěhování fabriky by v dnešním světě patrně došlo i tak, ale třeba po několika desítkách let. Tak toho dosáhnou odboráři hned teď. Fabrika se zavře a dělníci si můžou tak leda... ...zajít pro podporu v nezaměstnanosti, pokud na ni stát bude mít.
===
"Hra trhu" - proboha, co to tu povídáte. Zákony trhu prostě platí. Ne proto, že by si někdo usmyslel, že budou platit, ale proto, že lidi se prostě tržně chovají. Jsou-li vajíčka v Kotlince drahá, protože si drůbežáři myslí, že na momentálním nedostatku vajec, což způsobila EU, která stanovila, že se nesmí dovážet vejde od slepic, které nemají dostatečně velkou klec momentálně vydělají. A zdraží - 1 vejce až 10.- Kč. No a lidé lidé kupují vajíčka v Německu, Polsku atd. Tak daleko od hranic, aby se to ještě vyplatilo vozit. Našim drůbežířům se snižuje odbyt - a ceny půjdou dolů. Nejpozději po Velikonocích - ale tuším, že i před nimi.
Každý hráč na trhu se snaží pravidla volného trhu nějak "ohnout" ve vlastní prospěch. Získat pod nátlakem od státu nějakou privilej, zákaz dovozu od konkurence nebo zákaz zaměstnávání cizinců. A když se jim to povede, šroubují ceny. Pokud dosáhnou monopolního postavení na trhu, šroubují ceny "monopolně".
Naše odbory se stále pokoušejí dosáhnout toho, aby u nás nesměli vystupovat cizinci - přesto, že to EU naprosto schvaluje - byť asymetricky - např. řemeslníci mají v BRD stále potíže. Jistě, ruská baletka, primabalerína z Petrohradu je ochotna tančit za méně, než podstatně méně kvalitní baletka česká. Výplata v Kč je pro ni cennější, než v rublech. Pokuds to jde, tady se etabluje a putruje dál do Německa nebo Anglie. Baleťák je na platu skoro dvakrát tak "dražší", než baletka. Proč? Protože kluci se na studium baletu zas tak moc nehrnou, je jich málo a ještě méně jich vydrží do konce studia. Podobně zpěváci atd.
Já sám mám zakázky taky proto, že jdu trochu pod cenu pražských a polských kolegů - ne že bych byl o tolik lepší nebo si to myslel. Takže se pražským organizátorům vyplatí platit mi k platu cestu a dobrý hotel v Praze. Kdybych ale z chamtivosti slevil víc, neměl bych víc zakázek - ale asi bych ztratil dobrou pověst. Protože na rozdíl od zákazníků v Kauflandu nebo Lidlu organizátoři nechtějí to nejlevnější - ale za své peníze to nejlepší. A dobré nemůže být příliš levné.
Inu to jsou mé viktoriánské představy o trhu, které navíc praktikuji. Hnus!
===

stk řekl(a)...

Jeden fórek na nadhozený výrok:

V roce 1968 jsme se nacházeli na pokraji propasti. Díku bratrské pomoci Sovětského svazu jsme udělali krok vpřed!

P.S.: Opravdu je každý muslim potlačovatel svobody?

Harpyje řekl(a)...

Lekce ekonomie a la vážený STK:
"EU způsobila nedostatek vajec"
:-))))

informace řekl(a)...

Myslím, STK,
že se shodneme na tom, že je zapotřebí rovnováhy mezi politickou mocí, odborářskou a mocí podnikatelů jak průmyslových tak finančních. Skutečnost nám dává nesčíslné příklady. Poslední je finanční krize eurozony.
O rozbujení moci odborů v sedmdesátých letech jsem tu psala už víckrát, o případu Fiatky jsem napsala i článek.
Tyto moci by měly být nezávislé, nemělo by docházet k aliancím na př. odborů s levicovými stranami nebo zase kapitálu s politikou. Italský výrobní systém na excesy sedm a osmdesátých let doplácí ještě dnes.
Na příklad Fiatka už z části přemístila výrobu do USA, vstoupila do krachujícího Chrysleru a teď tam prosperuje. Zisky dělá tam. A to proto, že není vázána různými háčky a komplikacemi italského zákoníku práce. Také se už stahuje z Evropy a v Itálii zavřela továrnu na Sicilii přes všechny protesty odborů a levice.
Problém je, jak té rovnováhy dosáhnout anebo jak ji znovu obnovit poté, co se systém převážil na jednu stranu.
Nevím, jak to funguje v Německu, tady v debatách dávají Německo za vzor jestli ne spolupráce tak alespoň vyváženého stavu mezi odbory a podnikateli. Třeba by nám mohla napsat něco víc Harpyje.

informace řekl(a)...

Unie skutečně stanovila normy na dovážená vejce ze zemí mimo Unie a pak i normy týkající se chovu slepic a ošetření vajec než přijdou do trhu. Je to ze zdravotních důvodů a nevidím v tom nic divného, vzhledem k tomu, že vejci se mohou přenášet různé choroby.
Nevím, jestli jste to četli, ale poslední případ byl s čínskými vejci, která uvařená natvrdo nadskakovala jako ping pongový míček. Číňani sami zakázali jejích prodej.
Skutečně si raději na vejce připlatím, než abych jedla kdejaký hnus.

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK a Harpyje:

na ty muslimy, co aktivně lidská práva nepotlačují, se vztahuje ten paragraf 261 o veřejném projevování sympatií k takovému hnutí.
Rozhodně by bylo pro naši civilizaci přínosnější stavět antony před mešity a brát vše, co se bude snažit do nich vlézt, než živit howada vymýšlející ptákoviny typu "jaká kombinace oděvu či jaká gesta jsou vysoce společensky závadný symbol".

A jsem rád, že to tu konstatovala právě Harpyje, že totiž jsou to Židé, co jsou trojským koněm islámu a islamizace v Evropě - viz šaríjatské soudy založené na precedentu soudů židovských. Abychom mohli spravedlivě nepovolit nebo zrušit ty soudy šaríjatské, tak budeme muset nepovolit nebo zrušit i ty soudy židovské.

A ještě MMCH: I to občanské apod. "právo" podle šaríje v sobě skrývá úskalí: Přijde imigrant, třeba ze Saúdské Arábie a prohlásí, že váš dům je jeho. Dovede si jako svědky dva souvěrce, co přicestovali s ním, a šaríjatský soud nemůže rozhodnout jinak, než že ten váš dům je jeho, protože šaríjatské soudy neuznávají ani materiální důkazy (jako je třeba registr nemovitostí), ani svědectví "nevěřících". Dnes ještě by asi neměl šaríjatský soud k dispozici exekutivu, která by jeho rozhodnutí prosadila, ale za pár let multukulturálního rozkladu Evropy ji mít může.
Proto raději imigranty postavit do latě, a co bude sebeméně vzdorovat, to vyhnat nebo zlikvidovat.

Harpyje řekl(a)...

V Německu je od roku 2010 zakázán chov slepic v klecích. Osobně to pokládám za správné. Nikdy v životě jsem taková vajíčka nekoupila. Takže jsou všechna vajíčka, která se prodávají v Německu z tzv. Bodenhaltung. Velký pokrok to ale není, protože ti ubozí tvorové se místo v klecích, těsní na zemi, a nikdy nespatří denní světlo. Kupuji pouze vajíčka z tzv. Freilandhaltung, tj. od slepic, které mají výběh a mohou žít přirozeným životem slepice. Taková vajíčka jsou sice dražší, ale kvalitnější.

informace řekl(a)...

Podle norem EU je prodej vajec od slepic, chovaných v kleci, zakázán od 1.1.2012. Norma je z r. 1999, ale bude aplikována od počátku tohoto roku.
Já kupuji vejce biologická, t.j. od slepic s volným výběhem. Což bude asi obdoba německého Freilandhaltung.
Italští chovatelé slepic sice skučí, ale na druhé straně, když v TV ukazují život těch ubohých zvířat, které jsou jen mašiny na snášení vajec, tak to musí člověk jen schválit.

informace řekl(a)...

V českých mediích se objevil nový biologický druh. A to krákající vůl. Když člověk čte články eurofobických autorů o paktu stability, nejen štvavých, ale ke všemu i neiformovaných, překrucujících oficiální zprávy a pak přispěvatelů pod článkem, tak mu padají bezmocí ruce, jak se říká tady.
Nač takové plýtvání energie? K čemu to je?

Harpyje řekl(a)...

Tato vajíčka u nás stojí € 2,39, za 6 kusů. Podražila tento týden o 10 centů.
Před několika dny jsem se přela s jakýmsi chlapíkem na Psu, který byl bez sebe radostí, že koupil v Zwieselu 10 vajíček za 99 centů, a to dokonce z "Bodenhaltung"! :-))) Takovým lidem je ale zbytečné vykládat něco o kvalitě. A když napíšete, že kupujete bio vajíčka, tak máte na totata "zelenou" etiketu.
Ale tohle platí zrovna tak o zelenině, mase, nebo rybách.

informace řekl(a)...

merkelová byla včera na několikahodinové návštěvě v Římě, hovořila jak s Montim tak s prezidentem republiky. Ve společné tiskové konferenci pak zdůraznili, že je zapotřebí zamířit společné úsilí na ekonomické stránky, větší liberalizaci trhu, větší mobilitu práce, na zajištění prácovní příležitosti pro mladé.
Akutní fáze krize byla překonána, ale nejme z ní ještě docela venku, řekl Monti.
Co si řekli konkrítně mezi čtyřma očima, není dáno vědět. Prezident republiky odmítl na tuto otázku odpovědět.

Harpyje řekl(a)...

Kancléřka je velmi činorodá.
Skoro jako Sarozy, který nezmešká ani jednu příležitost, aby se zviditelnil. "Mezi prvními rodinám kondoloval také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který také nabídl belgickým úřadům pomoc." :-/

informace řekl(a)...

Těm chytrákům v diskuzi o španělském rozpočtovém schodku a údajné vzpouře španělského premiéra Mariana Rajoye proti bruselskému diktátu! ještě nedošlo, že došlo k dohodě, při které se Španělsko zavázalo, že deficit nepřekročí v r. 2012 5,3%?
O čem se tam vlastně baví?

Harpyje řekl(a)...

http://www.klaus.cz/clanky/3064
:-)))

informace řekl(a)...

Non ci posso credere! Když to budu někomu vyprávět, bude mne podezírat, že si dělám vtipy.
Nejvyšší instituce státu se zabývá problémem velikosti slepičích klecí!
Snad to nebude další krok k rozbití eura.
Raději to nebudu dál komentovat. V Itálii se vůči hlavě státu musí zachovávat respekt. Jsem na to už navyklá a tak zachovám respekt i zde.

Jakub S. řekl(a)...

Tak když mi ta talyjánština tak nahrála... jsou šéfové států, co se chovají spíš jako k á p o , než jako hlava - a tvoří-li jim (zůstaňme v drůbežářství) podestýlku pánové, co nevznikli z opice, pak co říct a neurazit?

STK řekl(a)...

Nechme už raději slepice slepicemi, protože mě nesmírně zaujala věta ..."vajíčka z tzv. Freilandhaltung, tj. od slepic, které mají výběh a mohou žít přirozeným životem slepice."
Mohl by mi někdo znalý vysvětlit, co to je ten přirozený život slepice? Klec, hala, malý dvorek, velká zahrada, volnost? A co se týče zrození slepičího individua: Je lepší vylíhnutí v lese, v kurníku na dvorku nebo v automatické líhni? A smrt? Lasičkou, automobilem, sekyrou hospodáře nebo automatickou dekapitací "strojem na výrobu chlazených kuřecích stehen"?

Co z této nabídky je pro staletí šlechtěnou příslušnici kura domácího "přirozené" !?

stk řekl(a)...

P.S.: Ptal se na to někdo těch slepic?

Jakub S. řekl(a)...

Jo, tak. O tom není radno příliš přemýšlet. Zavede to do patové situace. Ale ne, musíme se snažit o všem přemýšlet co nejvážněji a nejdůsledněji!

Harpyje řekl(a)...

Škoda, že neovládáte "chickenmouth", vážený STK.
Slepice by Vám jinak prozradily, jak si představují svůj ideální krátký život.
http://hobby.idnes.cz/slepice-do-kazde-rodiny-jak-na-jejich-chov-krok-za-krokem-p2p-/hobby-mazlicci.aspx?c=A120306_172959_hobby-mazlicci_bma

informace řekl(a)...

Ne STK,
nikdo se na to slepic neptal, jak chtějí žít. Zrovna tak, jako se nikdo neptal těhle ubohých dvou-tří letých dojných kraviček, jestli chtějí takhle skončit, jak ukazují na tomto videu.
Krávy po intenzivním využití, kdy je k zvýšení její dojnosti používáno různých medikamentů, včetně antibiotik, které zcela naruší jejich metabolizmus tak, že napuchnou a nejsou schopny se udržet na nohou, některé mají dokonce vnohách nebo kyčelních kloubech nekrozu, jsou pak hnusným, zvířeckým způsobem dopravovány na jatka k porážce. A to s potvrzením veterináře, že jde o zvířata zdravá.
To maso pak Vám skončí na talíři. Což Vám možná nebude vadit, ale měl byste se zamyslit, když už uvažujete o slepičím referendu, zda by se nemělo provést i ve chlévech s intenzivním chováním dojných krav.
http://it-it.facebook.com/video/video.php?v=322485381100171
A tohle se provádí po celé Evropě nejen v Itálii. Je to sice zakázané, ale veterináři přimhouří oko.

Harpyje řekl(a)...

Já se na tyto věci nemůžu dívat, ale ten , kdo podobné věci z čistě utilitaristických důvodů schvaluje, je amorální prase.

i řekl(a)...

Abyste STK,nenamítal, že kráva není slepice, postuju video o intensivním modern9m chovu slepic v severní Itálii. Klikněte na ikonu uprostred clanku a pak na zvětšení, bude to mít větší efekt. Taková vejce chcete, za levnější cenu?
http://www.sentio.it/2012/01/12/il-drammatico-allevamento-intensivo-di-galline-ovaiole-in-italia-il-video/

Harpyje řekl(a)...

A fuj!
Když si někdo na takových potravinách pochutnává, tak mu není pomoci.

informace řekl(a)...

No jo, když ty spolky na ochranu domácích zvířat nevědí, co je volná ruka trhu. Proč někdo nepošle to video al capo dello Stato? Ne proto, aby přestal extermovat, ale aby urychlil proces rozbití EU. Ta jen zbytečně votravuje národ!

Harpyje řekl(a)...

Spolky pro ochranu domácích zvířat jsou nátlakové organizace, součást občanské společnosti, podle pana prezidenta, fašistické.
Ať žije pan prezident Václav Klaus a jeho paní Livie!

Větší vlastenec řekl(a)...

Židi jako problém

Děláte mi radost, drazí vlastenci; opravdu. Mám radost asi jako učitel, jehož žáci, po dlouhém tápání, konečně začínají chápat obtížnou látku.
Neboť zdejší oblíbení diskutéři konečně začínají dávat za pravdu s.s.A.S.Pergillovi (a tím i mojí maličkosti) :
Podstatou našeho problému jsou Židi.
Řešením našeho problému je obnovení národního socialismu.


Správně píše soudruh a soukmenovec Pergill, správně s ním souhlasí zdejší inženýři a jiní vzdělanci :
Židi jsou vinni jak křesťanstvím, tak islámem, tak současnou ekonomickou a mravní krizí (kapitalismem a demokracií).
Takže nestačí odstranit pouhé PŘÍZNAKY naší dnešní krize (muslimy a křesťany včetně jejich „svatostánků“, kapitalistické vydřiduchy a jejich EU a NATO). Je nutno odstranit PŮVOD naší dnešní krize.

Drazí vlastenci, než se opět začněte štětit nad pojmem „národní socialismus“, připomeňme si jméno alespoň jednoho velikého národního socialisty : Edvard Beneš.
Tímto jménem, touto osobností se inspirujme, jako se jím a jeho dílem inspiruje náš současný prezident - není-li v našich národních silách vyřešení problému, vyvolejme takové světové děje, jež problém vyřeší za nás.

Až budeme konečně svobodní, po velkém světovém kataklyzmatu, až bude naše vlast očištěna od cizáků a škůdců, tak obnovíme náš tradiční společenský systém.
A bude po problémech :
* žádné zrůdné cizácké ideje nebudou narušovat náš přirozený slovanský ateizmus a naši přirozenou oddanost vůdci
* žádní přistěhovalci ani zde usazená cizí etnika nebudou brát našincům práci

A pak se bude tančit všude !

STK řekl(a)...

O kravách toho zas tak moc nevím, vážené dámy. Němci, naši sousedé v Sudetech chovali krávy (2-3 ks/rodinu) a ty byly zdravé, silné s lesklou srstí. Pásly se na poli, spaly ve chlívě a občas musely tahat vůz. Mléko dávaly takové, že z večerního dojení do rána se ve džbánu na schodech do sklepa usadilo asi tak centimetr čisté smetany, která se dala našlehat. Pod tím zůstalo mléko, které se tady prodává pod pojmem smetana.
===
O slepicích toho vím víc, tedy o těch se zobáky. Jednak je chovala babička, jednak jsme je z kuřic chovali na chalupě. Na maso. Přesto, že nijak psychicky ani fyzicky netrpěly, byli to netupější tvorové na světě - hned po mouchách.
Tady mám jen jednu otázku - opravdu dokážete rozlišit bez nápovědy vejce od slepice ve (slušném) velkochovu a od té na dvorku? Mluvit o utrpení je sice moc pěkné - ale asi to těm slípkám nepomůže. Lidi prostě chtějí levná vejce a když je zakáže EU, najde se způsob jak je dovézt z krajin, kam pařáty úředníků EU nedosáhnou. V Číně mají taky slepice - např. Pokud budou mít kvalitu čínského česneku tak nás potěš...
Když už jsme u té morálky: Poslouchal jsem asi před rokem v polském rádiu pořad o jevu zvaném Fair Trade. To jsou takové ty korálky za poměrně vysokou cenu. Nebo kakao. Polští reportéři šli "proti proudu zboží" až k výrobcům. A zjistili, že přímo k výrobcům se dostává maximálně 10% toho rozdílu, o který je toto zboží dražší než to běžné. Zbytek "odkloní" opět náš známý, hnusný "bílý muž". A mnohokrát se dokonce jedná o běžné tržní zboží z těchto krajin, které je za "Fair Trade" jen vydáváno. Tam je nakoupeno obvyklou cestou, přidá se jen "certifikát". Obchodní trik, nic víc.
Podobně dopadají sbírky na chudé černoušky, vesnické vodárny v Africe, školy v Afganistanu atd. Když se člověk seznámí s několika případy, tak nějak dost "ochladne" v poskytování milodarů na cokoliv. Většinou totiž svými dary podporuje tamní věrchušku, aby si mohla koupit více kalašnikovů a nábojů na zásadní boj s bezvěrci nebo jinověrci.
===
Svět chce být klamán, takže mu to bohatě dopřáváme. [;>/
===
Spolky pro ochranu zvířat jsou často nátlakové organizace, kterým nejde o žádnou ochranu zvířat, ale o výpalné. Zaplatíš - nechají tě na pokoji. Nezaplatíš - máš negativní publicitu, případně i trestní oznámení.
Naštěstí ne všechny. Jsou i takové, kterým o zvířata jde. Jenom poznat, které jsou které...

informace řekl(a)...

STK,
slepice možná budou po mouchách ta nejtupější zvířata a krávy taky velkou inteligencí neoplývají, ale to neopravňuje pána tvorstva - ?inteligencí nadaného? člověka, aby z nich udělal mašiny na výrobu potravin. Prohlédl jste si ta dvě videa? Totiž kdyby to byly stroje, vyrobené z kovu s nějakým mechanizmem, tak by s nimi zacházel s větším ohledem. Pokud jde o nátlakové organizace, redaktora Canale 5 Edoarda Stoppu, který natočil video o kravách, znám, vede pravidelnou rubriku o týrání zvířat v satirickém pořadu Striscia la Notizia. Vzhledem k tomu, že ten pořad, který pranýřuje všechny možné negativní jevy, není zrovna jiistými kruhy oblíben, kdyby nějaké sebemenší podezření o "výpalném" vyšlo najevo, byl by z toho celostátní skandál. Podobně i o ong Animal Nemesi.
Měl byste obrátit svou podezívavost spíš k těmto velkobýrobcům potravin, kteří se řídí nejen volnou, ale přímo zločineckou rukou trhu. Klidně, a hůavně se slevou, Vám prodají maso plné anabolických látek, antibiotik a nevím čeho všeho, a je jim docela jedno, jestli z toho budete mít potíže, třeba jako ta kráva, co jste snědl.
Occhio a dove stà il vero nemico!

Jakub S. řekl(a)...

Hleďme, kde hledat opravdového nepřítele...
Andiamo a letto. Domani e un altro giorno, čili: maňana! Uááá...

stk řekl(a)...

Ano Informace,
o velkovýrobcích, velkoobchodnících a podobných (včetně podplacených Státních zkušeben potravin) je taky dost slyšet. V negativním slova smyslu. On asi nikdo není bez viny.
My doma se živíme špagetami, pizzou, luštěninami na všeliké způsoby a kuřaty. Ryby tu moc k dostání nejsou a když, jsou drahé nebo hnusné (staré). Takže toho "červeného masa" jako rodina moc nezkonzumujeme.
Ale o tom nebyla řeč. Chtěl jsem jen říct, že "Nikdo není dokonalý!!!".
Ale myslím, že to už někdo řekl přede mnou. Svět je docela pestré místo.

Dobrou noc!
Buona notte! (myslím...)

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
ta norma kolem chovů slepic nemá se zdravostí vajec absolutně nic společného. Naopak, vejce z domácího chovu mají až dvojnásobek cholesterolu oproti vejcím z velkochovů - včetně těch klecových.
Ta "norma" vznikla tak, že ji absolutně nedemokratickým způsobem prosadili nějací krasoduchové, podle kterých se maso a mléko vyrábějí v továrně. Mimochodem, nikdy nikdo také neprokázal, že by slepice v klecových chovech nějak strádaly. Naopak, slepice v hejnu, stojící na nižších pozicích "klovacícho pořádku" jsou na tom (přinejmenším fyzicky) hůř - včetně občasného uklování k smrti těmi, co jsou hierarchicky nad nimi. (Naproti tomu strádání při halal - košer porážce je prokázáno vcelku jednoznačně.)
Ta norma existuje proto, že EU nemá žádné demokratické mechanismy, které by byly schopny zvrátit zvůli nějak ovlivněných nebo uplacených úředníků (maximálně tu kulku, která teď stojí míň než to vajíčko, a to asi moc demokratický mechanismus není). Takže se nedivte tomu, že stále více lidí chce buď z EU ven (pokud to půjde), nebo ji rozbít (pokud by to nešlo). Dnes to jsou vejce, před tím to byly žárovky, před tím funkční teploměry (takže v řadě českých nemocnic se už pacientům neměří teplota, není čím), před tím banány (takže seženete jen "EUrobanán" s chutí nahnilé brambory) a před tím a mezi tím ... Prostě pryč z toho svrabu.

Harpyje řekl(a)...

"Spolkům pro ochranu zvířat ... nejde o žádnou ochranu zvířat, ale o výpalné." To je asi stejná "pravda", jako že EU "zakázala levná vejce".
Možná že je tomu tak v Česku, kde bují korupce a zlodějna na všech úrovních, ale taková moudra nejsou obecně přenosná do slušné společností, a jsou urážkou všech občanů, kteří se angažují (nejenom ve spolcích pro ochranu zvířat) z idealismu, a ne z vypočítavosti. Žvásty na úrovni hradních rolničkářů, kteří tvrdí, že občanská společnost je "fašistická".
Bylo by smutné, kdyby se pár idealistů nenašlo i v Česku, kdyby český národ sestával ze samých vychcánků.
Utkvělé představy o "ovlivněných, uplacených úřednících" EU, okurkách, úsporných žárovkách a podobných pitomostech raději ani nekomentuji.

informace řekl(a)...

Pergille,
jak již podotkl věcně STK, slepice je zvíře pitomé a tak si ve svém mozečku neuvědomí, že život v kleci není to ideální a že žít na volném výběhu by mnohem víc odpovídalo její přirozené nátuře. Divím se ale, že si to neuvědomujete Vy a že hned začínáte s filipikou proti nedemokratickým způsobům krasoduchů Unie. Zřejmě jste si to video neprohlédl. Na jedné straně je díra, kterou se slepice živí, na druhé je díra, kterou vypouští vejce. Jinak žije bez čerstvého vzduchu (nejsou tam okna), při permanentním umělém osvětlení, na podlaze ze sítě, kam se jí zaklíní prsty, takže se nemůže hýbat ani na těch několika čtverečních centimetrech (15 cm uvádí studie o typu chovu a kvalitě vajec, http://www.leziosa.com/uova.asp), co zaujímá její tělo. Slepice ztrácejí peří, na křídlech a na celém těle, mají rozklované hřebínky, některé jsou uklovány k smrti. To podle Vás není výroba vajec v továrně?
Pokud jde o výživnou hodnotu vajec z chovu v kleci a vajec z volného výběhu, nutrizionalista (česky dietolog?) Dr Francesco Perugini Billi uveřejňuje ve svém článku řadu odkazů na studia, vedená v GB a USA, podle kterých vejce z výběhu mají větší procento látek, potřebných pro lidský organizmus jako vitamin A, E, Betakaroten, D, omega 3 a o třetinu míň cholesterolu a nasycených tuků. http://www.dottorperuginibilli.it/index.php/alimentazione/284-le-uova
Ale nechme stranou vejce. Co mne udivuje víc, je Vaše argumentace proti EU. Nemám se divit, že " stále více lidí chce buď z EU ven (pokud to půjde), nebo ji rozbít (pokud by to nešlo)". Představte si, že já se divím. A divím se stále víc podle toho, jaké důvody nacházím na stránkách českých novin a diskuzí pro vystoupení ČR z Unie anebo alespoň pro omezení její přítomnosti na minimum (Schengen a bezcelní pohyb zboží). Proč tedy ČR do Unie vstupovala? Na to odpovídá v dnešním Psu dr. Petr Robejšek: "Česká společnost vstupovala do Unie s určitým euroiluzionismem. Obyvatelstvo věřilo, že EU udělá pořádek a vše bude fungovat, politika nebude zkorumpovaná atd. Tyto iluze se ještě nestačily totálně zdiskreditovat. Zároveň byl vstup do EU nevyhnutelnou volbou. Členství bylo symbolem odpoutání od Sovětského svazu a potvrzení naší západní identity."
A záoveň předpovídá, že to bude trvat tak 20–25 měsíců než se Unie rozpadne a to pro rozhodnutí Němců, kterým se začne zajídat, že musí platit "na líné Jižany".
Nejsem renomovaný politolog jako dr. Robejšek, ale jako prostá žena od plotny bych chtěla připomenout, že jediné hlasy, co jsem dosud slyšela z Německa, byly obavy, aby Německo nezaujímalo příliš ostře vyhraněnou řídící roli při řešení současné krize. Nějaké hlasy o nutnosti rozbít Unii mi do kuchyně nezalétly. Ve Francii se pro větší autonomii vyslovuje menšinová nacionalistická pravice, zdůrazňuji: pro větší státní autonomii ne pro vystoupení z EU.. V Itálii, která je spoluzakládajícím členem, se ozvaly protestní hlasy proti nedostatečné politice Unie při návalu emigrantů na Lampeusu. Hlasy, které kritizovaly slabý zásah Unie ne její nadměrný dirigizmus. V Itálii neexistuje nacionalistická strana, která by požadovala vystoupení z EU.
Německo je sice největší evropský stát, pokud jde o počet obyvatel a ekonomicky nejsilnější. Mohlo by být (používám podmiňovací způsob!) také státem, který rozhodne o existenci nebo zániku Unie? A co těch ostatních 26, které tam vstoupily z různých důvodů - postkomunistické státy hlavně z důvodů, uváděných Robejškem. Ty budou také pro rozbití Unie, nebudou mít k tomu něco co říct?
Hrobaři něčeho, k jehož vzniku jste nepřispěli, a odmítáte přispívat, když jste členy, asi tak se jevíte navenek.

Jakub S. řekl(a)...

Prosím, v té větě bylo důležité slovo: často. Tedy nikoliv zásadně, vždy - ne, týká se to jen části téhle množiny.
Já bych možná místo často užil někdy, ale dyť vzápětí se pisatel ihned ohrazuje proti generalizaci, tak co...
Ale rozšířím to, a relevantně: není jen tahle varianta a ta druhá - fachmani (a fachwumenky, proboha - džendr, džendr!) s rozhledem a uvážlivě soudící před vynesením závěru. Bohužel(?) ze značné části jsou tyto organizace (nemám čas k přemýšlení nad bližší specifikací, sorry, chápete snad) složeny z naprosto upřímných, nezištných, na ultimo se angažujících lidiček - l e č amatérů, nesoudných, nezvyklých projít stadii analýzy a syntézy a prodiskutování problému, než vyřknou závěr a stojí za ním. Zkrátí si to - bum. Někdo je osvítí, bleskem se jim zjeví Pravda, a oni jdou jak kataři a adamiti a mormonští proroci za ní. Bez zpětné vazby. Bez ohledů na okolí (vč. rodinného atd.), vývoj (důležité!) situace kolem problému atd. Oni v ě d í a celý svět k tomu donutí. A teď jde o to, o co jde!! O dobrou věc-li (tuhle mou osobní vazbu nenapodobujte), je tato masa johanek z arku obrovským požehnáním. O spornou-li - je to pro všechny prů*er. Protože lí lze úžasně snadno a neviditelně m a n i p u l o v a t .
Howgh. k tomuto, prosím, bych moc rád znal váš názor, všech. Rozepsal jsem se víc než jsem chtěl. Ještě časem požádám o diskusi k tomu svého bratránka, značně význammného sociologa z Celetné. Bude-li ochoten se snížit k hodince probírání něčeho s amatérem... no je to s nima takové, dyť jo. Profi inťoši. Zabývají se světem okolo, leč jsou mimo něj...

informace řekl(a)...

Jakube,
Nestátních neziskových organizací a nadstátních neziskových organizací je velké množství a jsou různého typu. Mluvit o nich paušálně, podle mého názoru nemá smysl.
Některé byly kritizovány, hlavně hnutí ekologistů, že jsou zneužívány pro finanční zájmy různých odvětví průmyslu.
Je to otázka složitá, která by vyžadovala složitou odpověď.
Pokud jde o italskou Ong a redaktora Canale 5, mohu Vás ubezpečit, že to nejsou ani kataři ani proroci jiného typu.
Jednoduše poukazují na skandální případy týrání zvířat, které bylo kromě toho Unií postaveno mimo zákon.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> A teď jde o to, o co jde!! O dobrou věc-li (tuhle mou osobní vazbu nenapodobujte), je tato masa johanek z arku obrovským požehnáním.

Evangelium dle Karla:
"Skoro," řekl Náhum. "Ale ono to má svůj háček. Někdy bys řekl, že se ti lidé zasazují víc o nenávist k těm druhým než o to pořádné, co hlásají.

Harpyje řekl(a)...

"Hrobaři něčeho, k jehož vzniku jste nepřispěli, a odmítáte přispívat, když jste členy, asi tak se jevíte navenek."
To je naprosto přesně vystiženo.
Ten Robejšek je, jak jsem zjistila, v první řadě žvanil, ideolog a demagog. V tomto pořadí. "EU je spolek, který národy zbavuje sebeurčení ..."
"Eggoista Václav Klaus" http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-pehe.php?itemid=15905 :-)))

informace řekl(a)...

Ten článek, jak jsem viděla, je starý dva měsíce. Tedy z doby, kdy byla krize na vrcholu. Dneska by možná pan Robejšek byl opatrnější ve svých prognozách. Říká se, dvakrát měř a jednou řež.
Titulky zdejších včerejších novin po krátké návštěvě Merkelové: Řím jde pevně po boku Berlína. Nové spojenectví Řím - Berlín.
Pro Merkelovou a její stranu by pád eura nebo dokonce EU byl smrtelnou ranou.
A i pro Itálii by byl a to podle mínění všech politických stran, bez vyjímek.

Jakub S. řekl(a)...

Davvero? Zcela napříč spektrem?

Anonymní řekl(a)...

Do vášnivé debaty odpovídám na anketní otázku položenou o pár příspěvklů výše, zda totiž lze poznat vejce z domácího chovu proti vejci z továrny. Odpověď zní: zcela jistě a to bez nějakého nutričně chemického rozboru. Domácí vejce totiž obsahuje bílek a žloutek, zatímco v továrním vejci je bílek a o něco tmavší bílek. Před cca 15 lety jsme pár slepic na zahrádce měli a ten rozdíl proti kupovaným vajíčkům byl už tehdy nebetyčný.

stk řekl(a)...

Když se nad tím vším zamyslíte, zjistíte, že ani organizace ani lidi nemůžete poctivě třídit do jednotlivých "přihrádek". Když se zamyslíte "přímo hlavou" (s tím, co víte nebo co vědět můžete) zjistíte neostré přechody - po našem "prolínačky a mixáže".
Nic krystalicky čistého. Čisté věci, myšlenky a teorie jsou snad jen ty vzniklé v hlavách mladých, zásadových nad šálkem kávy v dobrém podniku. (Občas i za tátovy peníze.)
Úplně je rozhodíte, když se jich zeptáte, proč tedy nepijí kávu Fair Trade! Náraz reality do křišťálového paláce jejich ideálů bývá z jejich strany provázen vztekem a verbální neúctou ke starším. [;>))

K Pergillovu názoru: Nevím, nejsem biolog ani zoolog. On ano. Vím ale jedno: přesvědčit "člověky" o něčem, co není (v ten moment) změřitelné nebo ověřitelné je docela snadné. Stačí být "přesvědčivý". Lidičky zlatí, to je přece princip každého náboženství i politiky.
A děláme to každý večer v našem Ústavu. Za peníze - vstupné. Když se to hercům povede, dámám a dívkám se rozmaže make-up. A to přitom vědí, že v divadle sedí a že ten pán, co na jevišti právě umírá tak po konci aktu bystře vstane a jde se děkovat.
To jsou ty věci, které vám asi nedokážu nkdy vysvětlit. Vy prostě věříte. Ta tomu, ten zase onomu.
Sám jsem dělal testy (dvojité, slepé) pro zhodnocení např. reproduktorů různých značek nebo zjištění, do jaké míry lze zkomprimovat signál ve formátu *.mp3. Lidé, kteří měli nějaký názor před testem se výsledkům často velmi divili a dokonce nás podezřívali z manipulací s výsledky.
Jak často píšu - svět chce být klamán. Nikdo nikdy nepřesvědčí, že se v EU vytvářejí bludy, nesmysly na základě objednávky nějakých lobistů, protože tato vadné rozhodnutíé někomu pomohou. Namátkou: eko-energie (větrníky a sluneční panely), obyčejné žárovky, rtuťové teploměry, nafta z řepky, plyn z hnijících odpadů.
Věřící člověk věří v Boha i když jeho existenci nelze dokázat. Nebo, chcete-li, jehož existenci zatím nikdo nedokázal. Věřící vám ale vysvětlí, co všechno je důkazem Boží jsoucnosti a zároveň podotknou, že Bůh (Boží dílo) se zjevuje jen jim, věřícím.
Nemá smysl tenhle logický blok v jejich hlavě nějak rozmotávat. To není žádná věda. To je obyčejná víra. S vědou nemá víra nic společného. Mnoho vynikajících vědců poctivě věří v Boha. Tam, kde nalézají rozpor mezi vědou a vírou - věří. Jinak by se museli zbláznit.

Amen.

Harpyje řekl(a)...

Nejpevněji věřící jste, vážený STK, Vy.
Vaše neochvějná víra ve Vaši vlastní moudrost a omylnost EU má nanejvýš obdobu u pana prezidenta, laureáta lokální ceny Nadace Konrada Adenauera.

STK řekl(a)...

To je všechno, co umíte? [;>)

informace řekl(a)...

Jakube,
kompletně všechny.
Na dvou věcech se dokážou shodnout italské strany:
1/ být v EU a v eurozoně a hrát tam co největší úlohu
2/ dosadit úřednickou vládu, když jde do tuhého, jako vloni na podzim, aby si ta pálila prsty při zavádění nepopulárních opatření jako škrty v rozpočtu anebo reforma Statutu pracujících, zvlášť neblahého článku "giusta causa" při propouštění z práce. Tím se právě Montiho vláda zabývá a hrdlí se s odborovými svazy. Které ale nemají podporu politické levice a tak ustupují.

informace řekl(a)...

Nezlobtw se, STK,
ale porovnávat "iluze" občanů o správnosti rozhodnutí EU s vírou v Boha se mi zdá nemístné, Na př. při používání úsporných žárovek a praček nebo ledniček s nízkou spotřebou uvidíte hned, že Vám spotřeba elektřiny klesne a platíte míň. Když se modlíte k Bohu víc nebo míň žádný hmatatelný důkaz o jeho existenci nezískáte.
Rovněž tak tvrzení, že za každou inovací EU stojí nějaká lobby, která z toho profituje, je "iluzí", dokud k tomu nenajdete konkretní důkaz.
Takže i Váš skeptický postoj a priori je jen iluzí, v tomto případě negativní.

Jakub S. řekl(a)...

Ono nicméně nejde - a o tom vy přece víte nesrovnatelně víc než já - jenom o spotřebu finálního výrobku u spotřebitele, ale rovněž o výrobní a vedlejší náklady - ? Ohledně energie ze slunce a z větru jsem před časem překládal obsáhlý všestranný neveřejný rozbor se zhodnocením a závěrem. Bylo to ještě, když laici neměli důvod pochybovat o prioritě těchto zdrojů budoucnosti. Byl jsem ohromen.
Bohužel, předcházím výzvě: za rok poté se mi (vy netušíte, co ve mně je) PC náhle kompletně vymazal. Aji povolaný hard-softvérák velmi kroutil hlavou. Jak jste to dokázal, tak dokonale? - No to dybych věděl, příteli... já su ten geniální laik! Takže to nemám.

informace řekl(a)...

Jakube, já hovořím o rozdílu mezi iluzí a vírou.
Zkušenosti, poznané na základě empirické zkušenosti, jsou rovněž empiricky ověřitelné či vyvratitelné.
Když filosof mluví o mravní dobru, když vysvětluje život existencí duše, nebo když teolog hovoří o existenci Boha, jde o principy, které nejsou jako takové empiricky ověřitelné či vyvratitelné.
O celkovém dopadu nebo spíš bilanci při používání úsporných žárovek nebo elektrických spotřebičů můžeme posoudit, když vezmeme v úvahu všechny faktory.
O existenci Boha takové důkazy uvést nemůžeme.
Jinak gratuluju k téměř nadpřirozenému smazání celé paměti. Vy budete mít nějaké privilegované styky s paranormálnem.

stk řekl(a)...

Milá Informace, já jako člověk o jsoucnosti Boha pochybující to srovnávat mohu. Pokud Vy jste věřící, ani se o to nepokoušejte. Víra a realita jsou věci velmi špatně slučitelné.
Aby bylo jasno, moje babička, která mě vychovávala do pěti let, Polka byla hluboce věřící. Děda byl bezvěrec - ale ne ateista. Ateista militantně popírá možnost existence Boha. Bezvěrec nebo agnostik existenci Boha nepopírá, ale nevěří v něj, nespoléhá na něj. Já říkám: nevíme. Nic se ale nestane, když se budeme k bližním chovat tak, jako by nás On viděl. Pro zajímavost: Můj syn, vychovávaný v bezvěreckém prostředí je rovněž hluboce věřící. A včíl mudruj! jak se u nás říká.
O úsporných zdrojích jsem už tu kdysi psal - pod Šamanův článek. Najděte si to, nemá smysl, abych to opakoval. O alternativních zdrojích energie rovněž.
A prosím - neargumentujte jako Harpyje. Nepíšu přece, že "každá" direktiva je způsobena tlakem lobistů. Dokonce vůbec netvrdím, že je "každá" neužitečná, vadná. Zdaleka ne. Ale jsou i takové a o procentech kolik je kterých nemá smysl diskutovat. Stačí, když budeme vědět, že existují v množství větším, než nepatrným. Pokud se takových "přehmatů" dopustí pyrotechnik nebo chirurg, jistě si dovedete představit následky.
A k poslední větě: Můj postoj se Vám může jevit jako iluze.
Nic víc.

Jakub S. řekl(a)...

Mahájána.
Je-li vše iluze, pak i samy iluze, představy o věcech jsou iluze. Pak jsme ovšem nutně iluzí i my a jenom se j e v í m e - erscheinen. Sein und Zeit, Zeit und Sein. Teď se mi vybavilo, že se tomu věnovali Hegel, Kant, Nietzsche, Schopenhauer, Heidegger. Ale na ty já ani stínem nemám, to jsem dost vzdal už ve dvaceti. Ujišťuju vás, že ponoříte-li se do toho opravdově, nemusíte se vrátit do tohoto světa.
Ovšem naštěstí i my máme génia: Obecně známá, byť i neúspěšně (že, profesore Fiedlere?!) vysmívaná tzv. Zimmermannsche Scheinwelttheorie (1907?), zcizená a zprofanovaná žel později nacisty jako Welteislehre / Hohlweltlehre, je nedokazatelná i nevyvratitelná. Je jenseits von Gut und Böse. Trvá. Jako Mistrova památka.

i řekl(a)...

STK,
já jen poukazuju, že Váš přístup k otázce je chybný.
Jedna věc je víra v boha, jehož existence je empiricky, pokusně nedokazatelná (nebudu se tu zaplétat do složité a dlouhé diskuze o prokazatelnosti nebo neprokazatelnosti jeho existence), druhá věc je víra v pravdivost tvrzení úřadů nebo novinářů o prospěšnosti direktiv Unie. Zde máte k dispozici pro ověření hmatatelné konkrétní důkazy, dokumenty, výpočty a propočty, ze kterých si můžete udělat svůj závěr a názor. A ověřit, jestli tvrzení ostatních odpovídají skutečnosti nebo ne.
To jsem chtěla říct. Nic jiného.

A.S. Pergill řekl(a)...

To Informace:

Stále víc lidí dochází k přesvědčení, že byli podvedeni propagandou pro vstup do EU tím, že byla presentována jako politicky i hospodářsky úspěšná kapitalistická EHS, ale přitom se (EU) jedná o politicky i hospodářsky neúspěšný socialistický moloch.
Stále více lidem vadí zlodějina a tunely (sama EU nedokázala již po několik let úspěšně projít ekonomickým auditem), včetně toho, že v EU neexistují mechanismy, jak se zlodějů a tunelářů zbavit (a ti na národní úrovni se z větší části drží u moci v důsledku napojení na její struktury). Arcigauner Babiš by byl drek, kdyby nebylo EU a jejího boje proti neexistujícímu "člověkem způsobenému globálnímu oteplování" a z toho plynoucí podpory "biopaliv", např. Stále více lidem dochází, že na co EU sáhne, to je špatně, od zásahů do školství až po zásahy do ekonomiky. Nehledě k tomu, že od vstupu do EU u nás výrazně a citelně klesá míra individuálních a občanských svobod.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace (k těm ochráncům zvířat):

Prvorepubliční "spolky na ochranu zvířat" byly první sociální skupinou, která se za druhé republiky fašizovala a (na rozdíl od fašistů jako takových) rychle přešla na stoprocentní kolaboraci s okupační mocí. Proto je také komunisté po osvobození velmi důsledně zlikvidovali. Pro lidi znalé této historie je "ochránce zvířat" skoro stejně "ctihodný" jako "dozorce od plynových komor".
Druhou věcí je, že "ochránci zvířat" už celosvětově zlikvidovali nebo alespoň zpomalili řadu projektů medicínského výzkumu (a u dalších přispěly k tomu, že výsledky tohoto výzkumu jsou tak drahé, že musí být buď nevyužívány nebo významně regulovány). Zaříznutím akademického výzkumu na zvířatech v řadě zemí umožnily vytvořit oligopol (a v některých oblastech i monopol) farmaceutických firem, které významně zpomalily výzkum, včetně výměny "generací" léků (protože se nemusejí obávat, že by např. v akademickém prostředí vznikl nový lék, který by je vytlačil z trhu). Jde ale i o výzkum nežádoucích důsledků a selhání léčby, nekontrolovaný firmami vázanými na výrobce. Pochopitelně, ty uměle udržované léky jsou méně účinné, takže lidé umírají více, než kdyby k popsanému jevu nedošlo.
Jen v ČR se dá odhadnout, že nám ročně umírají řádově stovky až něco přes tisíc lidí zbytečně právě proto, že léky nové generace buď nejsou, nebo jsou natolik předražené, že na ně nejsou peníze.

A, MMCH, dohoda ACTA, další oblíbenec EU, má i část, která významně omezuje výrobu, dovoz a prodej tzv. generik, tedy léků, na které už prošly patenty a podle právních standardů je může začít vyrábět kdokoli - opět by se jednalo o další masakrování pacientů. Opět jeden argument proti EU.

informace řekl(a)...

Dobrá, Pergille,
Vy tu uvádíte asi tak nejvíc rozšířená mínění českých kritiků EU.
Já, abych se neomezila jen na vlastní mínění, jsem se šla podívat na anketu "Jaké je vaše mínění o EU?" A našla jsem tam mezi klady: evropské občanství, možnost volného pohybu osob a zboží, jednotnou měnu (tedy v eurozoně), jednotný trh, jednotnou zemědělskou politiku, možnost volného pohybu pracovních sil, výměnu studentů.
Co kritizují italští čtenáři: nedokončenou integraci, neexistenci skutečné efektivní evropské vlády a tedy i neexistenci společné zahraniční a obranné politiky. nejednotnost v provádění kontroly imigrace. Chybí i jednotné evropské zákony.
Někteří zase vidí, na rozdíl od druhých, nedostatek v centralizovaném řízení evropského zemědělství, které přináší prospěch velkým velkým závodům a poškozuje ty malé. Neschopnost evropského zemědělství konkurovat jiným, na př. americkému, čínskému.
Italové jsou spíš pro provedení úplné integrace než pro zmrazení v situaci, jaká je dnes a nenašla jsem žádný hlas, který by byl pro vystoupení z Unie a tím míň pro její rozbití.

informace řekl(a)...

Pergille,
pokud jde o použití pokusných zvířat v biomedicině a farmakologii, to je Váš obor a nechci do toho kecat.
Zvířata jsou ale používána i dnes, použití je řízeno zákonem a na Ústředním zdravotním ústavu ministerstva zdravotnictví pořádají speciální kurzy Corso base per neolaureati sull’ utilizzo degli animali da laboratorio in campo biomedico.
Řídí se principem 3R (Refinement, Reduction, Replacement), podle prohlášení bazilejské konference.
Víc k tomu dodat nemůžu.

Jakub S. řekl(a)...

Ty spolky byly v té podivné hektické mezidobě (Zwischenzeit) první v přistoupení na status quo? O tom jsem neměl ponětí! Kde o tom víc, prosím?
I, chápu dobře, že ta anketa byla v Itálii, ano? Velice zajímavé. Srovnat s míněním MČČ (a moravského ovšem jak by smet). Ovšem Itálie je země těsně pod-velká, to jsou pocity a představy a názory jiné...
Neolaureato - uchazeč o doktorát, nebo ne?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> při používání úsporných žárovek a praček nebo ledniček s nízkou spotřebou uvidíte hned, že Vám spotřeba elektřiny klesne a platíte míň

Ledničky možná, ale "úsporné" žárovky, za které bych místo desetikoruny zaplatil desetkrát víc, což by se mi prý mělo vrátit na tepelných "ztrátách", které ve skutečnosti nejsou žádnými ztrátami ale užitečným vedlejším efektem, protože v zimě stejně musím nějak topit a v létě slunce zapadá pozdě takže svítit netřeba.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> klady: evropské občanství, možnost volného pohybu osob a zboží, jednotnou měnu (tedy v eurozoně), jednotný trh, jednotnou zemědělskou politiku, možnost volného pohybu pracovních sil, výměnu studentů.

Což ovšem (kromě té výměny studentů, které se obejde i bez nějaké unie) vnímám právě jako jedny ze záporů. Jednotná měna znamená být poškozován i problémy, které vzniknou na druhém konci kontinentu; jednotná zemědědělské politika znamená že jsme přestali být soběstační i v základních potravinách, nesmíme vyrábět cukr a zakládat vinice; možnost volného pohybu pracovních sil způsobuje nezaměstnost.

informace řekl(a)...

Neolaureato je novopečený doktor.
Jinak bych pak dodala, že jedna věc jsou pokusná zvířata, jiná zase intenzivní chovy. U těch to týrání zvířat omezeno být může a musí.
Pergill převádí řeč na jiné téma.

informace řekl(a)...

Dobrá, přestali jste být soběstační na státním poli, jestli jste tedy přestali být soběstační, na druhé straně je zase uváděno zdůvodnění, že centrální vedení zamezilo škodlivé konkurenci uvnitř Unie. A zabránilo to vymizení celých zemědělských sektorů v některých zemích.
O všem se může diskutovat, já uvádím mínění z ankety.

STK řekl(a)...

To Z.Ž.:
Lednička je opravdu největší žrout "proudu". Měřil jsem - na úspoře energie se vrátí do tří let. Světla - dá se to poznat, zvlášť když je někdo nočňátko jako myu dva s e ženou. Řádní občané, kteří shlédnou TV zprávy a následující film v "prime time" a jdou spát toho, pravda, moc neprosvítí. Niocméně máme doma téměř vše na LED - ani ne tak z úsporných důvodů, ale přestává být důležité, jestli cvakaám na vyvínači nebo nechávám svítit - o svítidlo se mohu přestat zajímet, na "náhradní žárovky" ve špajzu zapomenout.
A ještě: V mém pokoji jsem svítil třemi halogenkami po 50W t.j. 150W. Teď jsou tam 4 "LED halogenky" á 4W - 12W. Svítí to +/- stejně. Po roce bydlení konstatuji, že jsem zapomněl, kde vlastně žárovky mám. V Ústavu na generální výměně právě pracujeme - není n ic protivnějšího, než když před natáčením musí člověk hledat žebřík a měnit zářivku ve stropě, protože bliká v rytmy, který může u citlivějších jedinců snadno způsobit epileptický záchvat. Navíc ta půlhodinka zdržení může stát i několik tisíc korun.
Ale pořád si myslím, že používání nebo nepoužívání žárovek mělo být ponecháno na libovůli toho či onoho uživatele. Jenže: Lobovala skupina, které postavila fabriky na "úsporky", které už jsou technicky převálcovány užitnou hodnotou LED. Jed jsou sice dražší, ale jejich životnost je 50-ti násobná a spotřeba cca 10%-ní.
No-nekup to!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> máme doma téměř vše na LED

Když si potřebuju posvítit na čtení, tak taky používám LED, dává takový příjemně bílý a stejnoměrný světlo.

> mělo být ponecháno na libovůli toho či onoho

To uměl dobře minulý režim, donutit lidi aby s odporem dělali něco, co by jinak dělali rádi a dobrovolně. (Například taková Spartakiáda.)

> LED jsou sice dražší

Teď jsem v Globusu kupoval kapesní devítiledkovou svítilnu za 32,- CZK.

> jejich životnost je 50-ti násobná

Doufejme že teď už ano; měl jsem k nim nedůvěru protože jsem kdysi koupil ledkovou kapesní svítilnu a první led odešla už za 14 dní a další se odtemněly v cca týdenních intervalech.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> zabránilo to vymizení celých zemědělských sektorů v některých zemích

Takovou snahu bych hodnotil positivně, ovšem kdyby to nebylo za cenu mizení zemědělských sektorů v jiných zemích.
Ta likvidace zemědělství je způsobena právě tím oslavovaným volným pohybem zboží, protože pochopitelně zemědělci hospodařící v drsnějších klimatických a půdních podmínkách nemohou konkurovat těm z jižnějších a rovinatějších oblastí. Tady je ovšem zemědělská politika EU kritizována z obou stran, neboť mnozí řeknou ať se tedy klidně každá plodina pěstuje pouze tam kde je to nejvýhodnější (což by bylo na delší diskuzi).

Mimochodem, vzpomínáte si na ten dialog z "Yes (Prime) Minister" (cituju zpaměti nemaje knih při ruce)
Jim Hacker: "Víte, že jeden úředník EU rozděluje zemědělské dotace a jeho kolega ve vedlejší kanceláři financuje likvidaci zemědělských přebytků?"
funkcionář EU: "To není pravda!! Nesedí ve vedlejší kanceláři. Dokonce ani na stejném patře!"

Jakub S. řekl(a)...

Jenže kolik po generace či staletí existujících oblastí zemědělské i průmyslové výroby zmizelo, zlomyslně, promyšleně, křivácky či amatérským postupem, právě u nás.
Kolem vsi mé babičky pod Kosířem byly lány řepy a pšenice a proti jejich statku půl roku hučící cukrovar. Ani myslet na to nemůžu.
Bokem nechávám, že pod všemi okny mého bytu je areál někdejší největší fabriky na své výrobky na světě. Tady jsou i jiné faktory. Vždyť jsem byl oborový informatik. Nicméně...

STK řekl(a)...

Ovšem to jsou poněkud kacířské řeči, Jakube! Buďme tu potichu, nebo to schytáme![;>)
Už pěkných pár let tu přece máme implementovaný "cukerní pořádek". Cukru je dost - je jenom dražší a dražší. Když zavedeme ještě vaječný pořádek, prasečí zákon a hovězí pokyny, bude ním lépe. A bude to jako za socialismu.
Vlastně ne, to jsme si tenkrát dělali sami...
===
Národ sobě! V tom jsme přece bývali kabrňáci. Už i to musíme dostat befehlem zvenku. Viz problém rotačního hlediště v Českém Krumlově.
UNESCO: Buď tu evropskou raritu odmontujete a někam přemístíte a krumlovský zámek se zahradou (možná) dostane statut evropské KP, nebo bude "památkou v ohrožení".
Inu, jsou jen tři otáčivá hlediště v Evropě. Dvě ve Finsku, v Pyynikin Kesäteatteri, v Tampere a jedno v Českém Krumlově. Proč vlastně to české "rotační" nezlikvidovat přemístěním na nějaké neatraktivní místo, že? Proč si pak nezajet do Finska na poněkud nesrozumitelnou severskou Kallevalu nebo tam zahrát pro čecháčky Jiráskovu "Lucernu" - ve finštině, se simultánním překladem do němčiny a angličtiny. Buďme přece světoví! Do Tampere je to přece kousek. No a za zanechanou "uhlíkovcou stopu" se pak budeme kát! Al Gor bude mít radost a odpustí nám - když něco zaplatíme.

P.S.: Docela se divím, že v tom nemá prsty EU. Nebo má?

Pro kritiky: Jedná se o sarkastický sarkasmus. Nic vážného, duševně jsem v pohodě!
Jenom jsem před časem mluvil s několika lidmi, kteří byli přímo při likvidaci cukrovaru v Prosenicích. A u konce na existenci cukrovaru závislých pěstitelů cukrovky. Dlouhé francouzské prsty a jejich podplacení pomahači v Kotlince.

Hnus, velebnosti, čistý hnus. Ať žije EU a její nikým nevolení samovládci v Bruseli! Vivat! Heil! Sláva!

A.S. Pergill řekl(a)...

Jakube,

informační zdroje se dají pohledat, faktem je, že tohle +- z mých gymnaziálních let. Pamatuji také informační ceduli v brněnské ZOO, kde byly popisovány osudy této instituce za okupace (na nichž se právě hodně podepsaly tehdejší ochranářské spolky). Něco se dá najít i ve dvoudílných Dějinách Brna.

Informace,

Mezi intenzívním zemědělských chovem a experimenty na zvířatech žádný rozdíl nevidím, obojí je nějaké využívání zvířat pro lidskou potřebu (a v obou případech se to neexistuje technicky schůdná a ekonomicky přijatelná alternativa).

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace (stran té EU):

Nenechavá pazoura EU se natahuje do mé peněženky pokaždé, když když platím účty za elektřinu (protože EU vynucovaná podpora neefektivních a předražených OZE, provozovaných gaunery) a pokaždé, když platím účet na benzínce (protože EU podpora předražených a nesmyslných "biopaliv", která navíc ještě snižují životnost motoru).

Pokud se týká "společné zahraniční politiky EU", tak to, co nám EU předvádí jsou katastrofální zrůdnosti:
- bleskové uznání státu drogových mafiánů, obchodníků s lidskými orgány a islámských teroristů "Kosovo"
- podpora palestinských teroristů (včetně dodávek materiálů, použitelných při teroristických útocích)
- podpora islámistů v Turecku (takže současný stav je tam takový, že prozápadní elita je zlikvidována a zemi vládne "umírněný" islamista)
- podpora islámských teroristů během "arabského jara" (kdy diktátorské ale jakžtakž civilizované režimy byly nahrazeny vládou islámských extrémistů)
- podpora masového přistěhovalectví necivilizovaných a nijak nepoužitelných polozvířat z islámských zemí
Rozhodně zde není nic, co by rozumný člověk podporoval, nebo ze s tím ztotožňoval.

Dál si vezměte naprosto katastrofální politiku vůči GMO, která tlačí rozvoj biotechnologií v zemích EU pod úroveň vyspělejších zemí třetího světa. Vím i o kvalitních a perspektivních mladých vědcích, kteří právě z tohoto důvodu z EU odcházejí.

Z EU je prostě třeba odejít, a pokud by to z jakéhokoli důvodu nešlo, tak ji rozbít.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

po započtení toho, že nedostaneme z EU ani všechno to, na co máme dle příslušných smluv nárok, jsme v mínusu i při prostém porovnání odvádíme x dostáváme.
Pokud se započtou nejrůznější nepřímé náklady spojené s naším členstvím v EU, pak, i kdybychom dostali vše, co dostat máme, budeme v záporných číslech.
Členství v EU je prostě pro nás ekonomicky silně nevýhodné, a co je ještě důležitější, tento stav se průběžně zhoršuje (takže nevýhodnost tohoto členství stále, rok od roku, roste).

Harpyje řekl(a)...

Nechcete se, vážený STK, ucházet o post prezidenta republiky?

Byl byste určitě důstojným nástupcem toho nynějšího. Vaše eurodisidentské řeči mají přímo prezidentský formát.

Aspergilla si můžete vzít jako poradce. Jeho statements mají stejný zábavný potenciál jako výroky toho, jež nepochází z opice.

informace řekl(a)...

Pergille,
chcete vystoupit? Vystupte!
Pak budete zas delat referendum jestli znovu vstoupit?

Harpyje řekl(a)...

Na Psu jsou dnes opět dva články o vejcích. Jak se zdá, tak vejce hýbou ČR napříč celou společností.
Zapomněla jsem se včera zeptat, Informace, kolik stojí v Itálii ona bio vajíčka z volného chovu.

informace řekl(a)...

Nevim, Harpyje,
je ceny nekontroluju. Asi jako u vas.

Harpyje řekl(a)...

Já jsem si taky začala všímat cen vajíček teprve nyní, v době "vajíčkové krize".
Takovými poplašnými zprávami se vyrábějí těžko vymýtitelné mýty, jako ten o "zničení českého cukrovarnictví EU a jejími českými kolaboranty".
Musím uznat, že se v Česku "hledání vnějšího nepřítele", jak píše na Psu pan Rouček, díky "osvícenským" aktivitám pana prezidenta a jeho přívrženců, velmi dobře daří. Jestli to nebude tím, že tito lidé, říkající si "konzervativci", žádní nejsou, a jejich žvásty oslovují v národu zakořeněné nešvary.
"Hradní parta se prohlašuje za věrozvěsty konzervatismu. Ve skutečnosti jde o neomarxistickou deviaci. Lidé, kteří jsou tak hluboce přesvědčeni, že existuje jenom jedna pravda a jediné možné uspořádání hodnot a společnosti, že jsou připraveni potlačovat názorovou různost, mají opravdu blíže k totalizujícím zpotvořeninám myšlenek Karla Marxe o automatice dějin, než ke konzervatismu." (Jiří Pehe)

Jakub S. řekl(a)...

Tak - ať to nazvem neomarxistickou (toto se mi zdá být typické pro člověka z Itálie...) deviací či jinak - ano, jsou to dogmatici, jedním slovem. Tvůrčí konzervatizmus, jak jsem i svůj životní postoj označoval už při debatách na brněnských a pražských kolejích po 1960 (dávno před Iron Lady), je jim cizí. Takovou stranu zde už léta zoufale postrádám. Kreativní, leč nikoli od zdi ke zdi, čitelnou, slušnou, liberální - leč ne bezzubou a akademicky naivní, pro svobodu názorů i jejich ověřování v praxi - leč nikoli otvírající dveře a zákoníky a solidní bezpečná dělnická předměstí dokořán každému barbarovi, fanatikovi a mesiáši - no, satis pro tempore.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje, sorry, blábolíte:

Vajíčka, respektive jejich nedostatek, jsou dána regulativním opatřením EU. Opatřením naprosto nedemokratickým, protože neexistuje v EU parlamentu strana s nadpoloviční většinou poslanců, která by něco podobného měla v programu.

Cukr je dán jednoznačně kvótami EU. Při stejné spotřebě jsme se stali z významného světového vývozce dovozcem. To je výsledek EU podpory kvótami a dotacemi bezcenných a věčně ožralých lemplů: francouzských zemědělců.