pátek 23. března 2012

MOBY DICK: Vidle se blíží

Ryba for prezident, vraždící bestie, nedostatkové slepice, zpravodajské nahrátky, konec nejlepšího Dobeše a zoufalý Roman J.


***********************************************************
Neděle 18. března 2012
Právní analýza Evropské komise ukázala, že zvažovaný zákaz jednorázových plastových tašek by byl "právně pochybný". Ani jednotlivé země EU by ho neměly zavádět, protože by šlo o "nezákonné narušování trhu". Průměrný Evropan spotřebuje 500 takových "tašek" za rok. Dává tak práci17.500 lidem v 275 podnicích.
Žena Moby Dicka: "Možná by se tedy hodilo zavést dotace na jejich výrobu?"
Mrtvá Kočka: "Nebo jako povinné vybavení aut."

Ve venezuelském Maracaibu nezastavilo auto na pokyn ozbrojené hlídky z obav, že by mohlo jít o lupiče, přestrojené za policajty. Hlídka zahájila palbu a zastřelila 19letou dceru chilského konzula. Byli to policajti.
Mrtvá Kočka: "Vyšlo to nastejno."

50 z 300 účastníků demošky pod Ostankinskou věží zatčeno. Protestovali proti estébáckému pořadu NTV o tom, jak jsou demonstranti placeni západními imperialisty.

Desítky demonstrantů, kteří se snažili obnovit stanové městečko na cizím pozemku, zatkla policie v New Yorku.

Desetitisícová demonstrace proti vládě, korupci, napojení státních úřadů na organizovaný zločin, zvyšování cen pohonných hmot, telefonů, internetového připojení i elektřiny proběhla za účasti studentů, bojovníků za občanská práva a odborářů v Podgorici (Černá Hora).

(Z nedělní demošky na Masarykově náměstí v Ostravě.)
Rovněž český lid je nepokojný a začíná se po vzoru svých arabských a amerických druhů houfovat po náměstích. Nejiniciativnější iniciativa Holešovská výzva už uspořádala pár kraválů. Nicméně od páteční i sobotní demonstrace na Václavském náměstí v Praze i od jejího svolavatele pražského taxikáře Zdeňka Ponerta se distancuje. Protože ty prý byly příliš násilnická. A co teď teda bude?

"Bude další akce, plánovaná na 22. března. To budou podpisové akce petic. Na 26. března je plánována jednohodinová výstražná stávka. Potom se dohodneme podle toho, jakým způsobem zareaguje naše vláda." (Vlastibor Čermák, jeden z autorů výzvy.)

A jak by měla reagovat na toto? "Cílem Holešovské výzvy bylo svolat celostátní konferenci občanů, iniciativ, neparlamentních stran, občanských sdružení... atd. Chceme demisi vlády a jmenování dočasné vlády odborníků. Zahájení příprav spravedlivých demokratických voleb…" Trochu to připomíná lidovou džahámáriji. Hodně. JE to návrh lidové džahámáríje. Kdo bude jmenovat "vládu odborníků", kdo ji bude schvalovat? Když i poslanci a senátoři by měli odstoupit?  I prezident?

Nicméně i přes zmatené výzvy a zmatené vystupování lídrů Holešovské výzvy jest lid vskutku pobouřen. Shromažďuje se v tisícových zástupech. Někteří zpravodajové v číslici účastníků nulu odebírají (např. ČT), jiní přidávají (např. odboráři).

Někdy to vypadá skoro jako začátky v té Libyi.

Pondělí 19. března 2012
Zvěřinová kuchařka (vydavatel Lesy ČR, státní podnik), knížka s DVD, jejíž vydání stálo 4 miliony a 146 tisíc korun, vyšla v nákladu tisíc kusů. Zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Vydavatel (vybraný ve výběrovém řízení, jehož se účastnil jakjo jediný): Ora Print. Předseda představenstva Ora Printu v té době: Radek John. Knihu plus DVD za 4.146 Kč si není možno půjčit ani v knihovně: Vydavatel neodevzdal povinné výtisky.
Žena Moby Dicka: "Však to nebyla kniha."
Mrtvá Kočka: "Ale tunel."

Írák plánuje postavit ropovod do Turecka. Stavba potrvá o trochu déle, než je doba, postačující k uzavření Hormuzského průlivu.

Evropská komise hodlá dostat pod kontrolu "stínové bankovnictví", tedy chování subjektů, které nejsou banky, ale poskytují úvěry. Z roku 2002 do roku 2010 se tato temná hmota financí zdvojnásobila na 46 bilionů €.

Maskovaný útočník na černém skútru zavraždil před školou tři malé děti a jejich učitele. Stalo se ve francouzském Toulouse.

Úterý 20. března 2012 První jarní den
Žena Moby Dicka: "Zvykejte si, soudružky učitelky."
Mrtvá Kočka: "Nezvykejte. Klidně bude jaro i devatenáctého."
A když necháte pracovat precesi zemské osy dostatečně dlouho, tak bude začínat jaro ještě dřív. Rovnodennost totiž nezáleží na datu v kalendáři…

Zatímco se vedou spory, zda omezit financování české prezidentské kampaně na 50 nebo 15 milionů, probíhá od roku 2008 kampaň, ve které již bylo vynaloženo 150 milionů Kč, a další 62 miliony se utratí za další tři roky. Jedná se o podporu populární Ryby domácí.
"Každý týden kupuju ryby, obléhám rybí prodejny na farmářských trzích, denně rejdím na internetu - o téhle kampani slyším poprvé!" (Žena Moby Dicka.)
"To nejsou žádné dramaticky vysoké prostředky, navíc to byly unijní prostředky." (Lucie Češpivová, majitelka firmy Dorland, která kampaň vede.)
Ano, proto unie už prostředky nehodlá dále házet do chřtánu našich reklamních agentur
"To, co my tu vydáme za rok (37,5 mil. Kč), běžně stojí dvouměsíční propagace jogurtu." (Lucie Češpivová, majitelka firmy Dorland, která kampaň vede. Kampaň za českou rybu, ne za českého prezidenta. Ten je levnější i než jogurt.)
Roční produkce 28 druhů sladkovodních ryb páčí 20 tisíc tun. Z toho je 18.000 tun kaprů. Jde tedy o podporu známých českých kapříků.

Ministr školství a sportovní mládeže Josef Dobeš (VV) odmítá jakékoli škrty ve svém resortu. Zlý ministr peněz Kalousek (TOP 09) chce šetřit po všech. Na školství, mládeži a sportu se tupě rozpočetlo 4,5 miliard úspor.

Mrtvá Kočka:"Důvod k dalšímu posunutí tureckých hranic."

Česká panika, spojená s evropským zrušením malolitrážních slepičích klecí, vedla ke zvýšení cen vajec na 7 Kč za kus. Sedláci se hádají s kšeftsmany, kdo na tom trhnul více. Lidi si začali kupovat vlastní slepice. Ale i na ty se vytváří pořadník! Lidi, co je mají kde chovat: Hlavně vesničani. Jaký div – do vesnic se vracejí slepice!
Žena Moby Dicka: "Jestlipak se někdy slepice objeví i v příměstských panelácích naležato, tedy v těch děsných urbanistických zrůdách pro majitele předražených hypoték?"
Mrtvá Kočka: "Tam už jsou."

Zaminování syrských hranic Syřany nepomáhá. V Turecku je už více než 16 tisíc Syřanů, očekává se, že by jich mohlo být až 50 tisíc. Důvod k intervenci?

"Neexistují žádné přímé důkazy proti mému mandantovi." (John Henry Browne, obhájce amerického vojáka Roberta B., jenž je podezřelý z vraždy 16 afghánských civilistů.) J.H.B. hodlá odletět do Afghánistánu, aby na místě činu získal "vlastní důkazy" pro obhajobu. Tak 16 těla těch zavražděnýchstřelených lidí včetně tří žen a devíti dětí jsou už dle místního náboženského ritu pohřbena, včetně tří žen a devíti dětí. Nejmladšímu byly dva roky.
Nábojnice jsou smeteny. Svědci avšak tvrdí, že střelců byloé víc. Svědci?
Voják je obžalován ze 17 vražd.

Oběti včerejší střelby v Toulouse byly podle místního náboženského ritu pohřbeny v Jeruzalémě.

Středa 21. března 2012
Vrah z Toulouse byl identifikován a lokalizován. Je to Alžířan s francouzským pasem Mohammed M. Více jinde. Byl vydán příkaz "dostaňte ho živého". Šance rozhodného, rozhořčeného a citlivě rozeznávajícího prezidenta Sarkozyho na to zůstat i po volbách prezidentem, se zvýšily ze stupně "teoretické" na stupeň "reálné".

Mitt Romney vyhrál rep. primárky ve státě Illinois. Ale kdy vlastně půjdou republikáni do prezidentských voleb? Na konci srpna? To už obchodníci začínají s předvánoční kampaní! Prezidentské volby jsou ale už 6. listopadu!!!
Žena Moby Dicka: "Aby nepropagovali rybu americkou - tedy leklou rybu."
Mrtvá Kočka: "R.I.P. místo REP."

Syrská armáda s úspěchem planýruje palbou děl a tanků předměstí Damašku a Homsu, odkud na ni útočí osvobozenecká armáda dezertérů. Rada bezpečnosti OSN se sešla v plném počtu a zplodila – tak ne přímo rezoluci, ale alespoň právně nezávazné "prohlášení", a to i ruským a čínským hlasem. Dle tohoto doporučení by mělo dojít k příměří, otevření cest pro humanitární pomoc a "zahájení politického dialogu".

Prohlášení Mrtvé Kočky: "Podporuji zavedení celosvětového míru a chov koček."

Uvidíme, kdo bude mít větší úspěch, R.B., nebo M.K.?

Bývalý ministr životního prostředí byl odsouzen na šest let za korupci při výstavbě předražené sportovní haly. Malorca má krásnou budovu, za kterou španělští daňoví poplatníci (a nejspíš i fondy EU) vyplázly 100 milionů €. Jaume M. se ještě může odvolat.
No moment, co má resort životního prostředí společného ze sportem?
Žena Moby Dicka: "A co má se sportem společného resort školství?"
Mrtvá Kočka: "Rozpočet."

300 mil. Kč, které česká vláda uvolnila na podporu natáčení zahraničních filmů v Česku je již vyčerpáno. Z miliard, které zde štáby utratí, zůstává v zemi asi třetina. Podíl vejvaru by se mohl zvýšit díky turistům, kteří by chtěli navštívit filmové lokality. Zatím mají našinci, ale i cizinci, zájem o zájezdy po lokalitách, svázaných s korupcí. Teď zrovna se objevují nové destinace.

Mladá fronta Dnes zveřejňuje nahrávky bývalého primátora Pavla Bé, milovníka značkových hodinech a drsných hor se skutečným vládcem a majitelem Prahy (a jejích pozemků) Romanem J. Nahrávky pravděpodobně pořídila BIS, pak je pravděpodobně získala soukromá vyzvědačská firma ABL bývalého ministra Víta B. (V.V., v současnosti souzen pro úplatkářství), načež se ocitla na stranách vyzvědačského deníku. Krom desítek otázek, které jsou vznášeny, by měly padnout ještě tři:

Moby Dick: "Jde o nahrávky anebo o zpravodajské hrátky?"
Žena Moby Dicka: "K čemu vlastně máme BIS???" Aby dávala informace vládě, přece.
Mrtvá Kočka: "A k čemu v tom případě máme vládu?"

Podotkněme, že to byla jiná vláda. Upřesněme, že BIS ze zákona spolupracuje s tuzemskými i zahraničními zpravodajskými službami, také s Policií ČR a dalšími státními úřady. Nemá žádné trestně-právní pravomoci. Takže je nám k ničemu. Ale víme, že přímo ovlivňuje svědky. A její agenti před soudy lžou. Musí, když chrání státní tajemství, jinak by porušili zákon. Takže tato BIS je nám ke škodě.

Mrtvá Kočka: "Zrušit BIS." A co bys místo toho chtěla mít, M.K.? "F.B.I." Ale nejsme v U.S.A.!

Mrtvá Kočka: "Tak si ty U.S.A. už jednou konečně udělejme!"

Dítko ženy Moby Dicka před deseti lety: "Ale ne takové, jaké jsou, ale jaké si je představujeme."

Fraška s ministrem školství Josefem Dobešem ještě nekončí. Dnes oznámil rezignaci k 31.3. 2012. Kvůli zpraseným státním maturitám? Kvůli nekoncepčí reformě vysokých škol? Kvůli zkracování přestávek na základkách?  Kvůli tragické personální politice? Kvůli průšvihům s ne-čerpáním evropských dotací, za jejichž do-čerpání do konce března položil hlavu na virtuální špalek? Ne, ministr odchází, když místo škrtu 4,5 miliard mu bylo škrtnuto jen 2,5 miliardy.
"Nepřipustím, aby měli učitelé snížené platy, když jsem jim vloni zabezpečil přidání!"
"Jakýpak přidání?" diví se učitelé nad výplatnicemi. Co jim přidali na základním platu, o to jim bylo sníženo osobní hodnocení! Dobeš odchází tak, jak působil po celou dobu – jako klaun.

Žena Moby Dicka: "Jestliže tohle byl nejlepší ministr školství v polistopadové době, jaký ministr bude ten příští?"
Mrtvá Kočka: "Logicky jedině horší."

Čtvrtek 22. března 2012700 let od vydání papežské buly Vox in Excelso, jíž byl zrušen řád templářů
Žena Moby Dicka: "Vhodná příležitost, aby církev navrátila uloupený majetek řádu. Oprava: Kradl francouzský stát."
Mrtvá Kočka: "Vstanou miliony templářů."

Třiadvacetiletý hezoun, prasecký vrah malých dětí, spáchal v Toulouse "sebevraždu rukama policie". Nedostane se tedy před soud, kam hodlal jít "se vzpřímenou hlavou". Využil variantou "zemřít s úsměvem na rtech". Blahopřejme odstřelovači z jednotky RAID, který fundamentalistického vyznavače islámu trefil při jeho skoku z okna v prvním patře. Policie a ministr vnitra k tomu vydali několik navzájem nekompatibilních vyjádření, ale nikdo nesdělil, zda se Mohammed M. při cestě do pekla usmíval.

Soudy v New Yorku řeší 1936 případů výtržnictví, spojených s hnutím Occupy Wall Street. Většinu obviněných se daří potrestat díky jejich vlastním hláškám na Twitteru. 850 obviněných již přiznalo svou vinu, ve 260 případech byly případy odloženy pro nedostatek – ukecanosti.

K holešovskému "... atd" se již přidali odboráři. Jsou rádi, že někdo zorganizuje akci, kterou budou moci nezávisle podpořit. Příští měsíc, hin sa hukáže! Budou demošky, generální stávka nějak vyšuměla.

Z Brusele dorazili do Prahy dva eurokomisaři, Johannes Hahn a László Andor, aby si popovídali s premiérem Nečasem a zhodnotili českou snahu/nesnahu o nápravě nedostatků při roz…čerpávání evropských fondů. Snahy vlády si Evropská komise "cení", ale na vyřešení situace se musí "dále pracovat".
"Jsme si vědomi úsilí, které Česká republika vyvíjí. Jsme si vědomi také toho, jaký dopad mají evropské peníze na český rozpočet, že to je rozdíl, zda tu budou nebo ne." (Johannes Hahn po přátelské a plodné schůzce s Nečasem.)

Je to rozdíl? Je. Pár set miliard Kč. To se tupými škrty a inovativním vymýšlení dalších daní nedožene…

Pátek 23. března 2012 Světový den meteorologie
Blahopřejeme kolegovi Šamanovi ke svátku

Euroministři zahraničí schválili "posílení pravomocí protipirátské mise": Vojáci nyní mohou útočit na "pirátské državy na somálské pevnině i vnitrozemském povodí."

"Dnes je zřejmé, že marxistická ideologie v podobě, v jaké byla stvořena, už zkrátka neodpovídá realitě." (Benedikt XVI, papež, v rozhovoru na palubě Boeingu 777 při letu z Říma do Mexika, o situaci na Kubě.)

Tak na Kubě nefunguje marxismus, ale castrismus, a v Mexiku funguje – alespoň ta církev svatá. A drogové mafie.

"Nemíníme dělat vládě stafáž. Předkládáme vládě jeden návrh za druhým, ty jsou ale odmítány." (Bohumír Dufek, šéf Asociace samostatných odborů.)
"Pokud vláda chce něco řešit a přesvědčit nás, tak by měla hned zastavit vyvádění peněz z prvního do druhého důchodového pilíře." (Josef Středula, předseda odborového svazu KOVO.)
"Na dnešní jednání tripartity přišla jedna ze tří vyjednávacích stran, v tomto případě představitelé odborů, s dopředu jasným a promyšleným záměrem dnešní jednání tripartity v podstatě zrušit, odejít z něho." (Petr Nečas, premiér.)
Oba pánové, posíleni Holešovem, odešli z dnešního jednání tripartity předčasně a hrdě.

ODS hodlá náklady na prezidentské primárky udržet do výšky jednoho milionu korun. No ale co kapříci? Takhle vyhraje jogurt!

Řidič Porsche Cayenne narazil kolem půl jedenácté ve Vyskočilově ulici v Praze 4 do Volva. Poškozená řidička šla situaci řešit. Protože to však byla cizinka, neznala místní mravy. Řidič Porsche totiž odjel, avšak slušně zastavil u nedalekého semaforu. Když ho žena dohonila a stoupla si před jeho auto, řidič se rozjel a srazil ji. S otřesem mozku skončila v nemocnici v Motole. Policajti řidiče našli o několik ulic dál a zadrželi ho při útěku z auta. Byl ze situace natolik šokovaný, že to vyvolalo více než 2,2 promile alkoholu v krvi. Asi se mezitím uklidňoval, anebo co mu poradí právník. Možná si masíroval krk francovkou. To se už osvědčilo.
"Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů ublížení na zdraví, neposkytnutí první pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky. Muž byl vyslechnut a převezen do nemocnice na vyšetření." (Eva Kropáčová, policejní mluvčí.) Načež byl propuštěn.
Podle televize Nova byl oním nebezpečným ožralcem za volantem jistý Roman J., osobní, i když skrývaný přítel exprimátora Pavla Bé. Až tam dohnaly novinářské hyeny zlomeného velkopodnikatele.

Sobota 24. března 2012
Žena Moby Dicka natolik věří právu, pořádku a justici v této zemi, že odmítá komentovat. A pokud by její víra nebyla oprávněná?

Mrtvá Kočka : "Pak toto je přesně situace, kdy se lid chápe svého nezadatelného práva a vidlí."
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

20 komentářů:

STK řekl(a)...

Několik vět:
===
Mimo jiné: Není to globální oteplování nakonec způsobováno tou precesí (vikláním zemské osy)? Nebo recesí? To jsou teda excesy...
===
Já, STK veliký, nepodporuji tzv. Holešovskou výzvu. Proč? Kdyby totiž náhodou (Když pánbůh dopustí, i motyka spustí!) uspěla, tak co potom? Kde vezmeme ty nezkorumpované, kteří ovládají techniku moci? Nejsou - neměli se to kde tu techniku naučit. Takže si seženou poradce, kteří tu techniku ovládající - ale ti nejsou nezkorumpovaní.* Nebo nezkorumpovatelní. Takže nesmyslný veletoč - kolotoč. To už raději toho Karla Gotta na hrad! Nebo nahrát? Nahraný ale už přece je - a mockrát!
===
Jednoznačně podporuji spolu se svou nevlastní sestrou, Mrtvou kočkou, celosvětový chov kaček, opravuji koček a kocourů. Jen to nesmí dělat EU, to by pak myši měly vytrvalé "pré".
Naproti tomu budovat "celosvětový mír" nemá cenu. To by tady musely zůstat jen ty kočky - a myši. Žádní lidi.
===
Když se místo nahánění "věřícího vraha" politizuje a nahánějí se body do francouzské presidentské kampaně, tak ani s jistotou nevíme, jak se výše zmíněný tvářil, když dopadl z koupelny na hubu. Á propos - je to důležité?
===
Jak to (údajně) říkal ten provařený J.Kristus (podle údajů ve spisku zvaném Bible): "Víra Tvá Tě uzdravila!"?
Zdá se, že nic jiného nám nezbude, přátelé, nic jiného!
===
/* to je nádhera češtiny, ten dvojitý zápor!

Harpyje řekl(a)...

Nestačím se divit, co je v tom Česku všechno možné.
Opilý řidič zapřičiní dopravní nehodu, těžce zraní osobu, načež prchne z místa činu, a policie ho po výslechu propustí!
A toto hovado, prý bývalý číšník, má v hrsti politiky a ovlivňuje veřejný život. Tomu říkám kariéra v zemi, jak se zdá, neomezených možnosí.

Schumacher řekl(a)...

Jauvajs! STK, ten kondenzátor od blesku je mimořádně kvalitní. Klepnul mě přes pazoury. Příčinou závady byl jakýsi kontakt, jenomže jsem zjistil nějaké flíčky na smímku, pádem se uvolnilo nějaké smítko. Prokousal jsem se až k čipu, všechno poctivě fotil a kreslil. Koupil pucovací plyn,a čistítka. Čeká mě hrozná piplačka zbavit prostor kolem čipu sebemenšího prášečku. Nevím jestli budu mít odvahu rozebrat objektiv, vypadá to náročně. Teoreticky bych foťák měl složit do funkčního stavu. Trocha nečistot v objektivu by neměla vadit. UF. To mám z toho, že jsem byl háčnej.

STK řekl(a)...

Do objektivu, příteli Schumachere, mohu-li radit, bych se radši nepouštěl. Ono by už to nemuselo nikdy pořádně ostřit. Oni to seřizují na takových optických udělátkách a bez nich je to čistá partyzánština. Těch pár smítek mimo ohnisko nebude vidět ani při velkém zaclonění.
Ad kondík blesku: Kdysi jsem dostal ránu od "mokrého" (šplouchavého) ellytu, který měl táta ve skříni několik let - nejméně dva roky nebyl připojený. Nevím kolik Voltů měl, ale když jsem si sáhl, zavřeštěl jsem jak přišlápnutý kocour a kondík hodil do prostoru. I potom měl skoro 300 V. (100+50 uF). Už je raději zkratuji předem a preventivně.
A pozor! Mají paměťový efekt, takže po vybití zkratem se za několik hodin samonabijí na téměř původní napětí. Hotové perpetuum mobile!

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
být to muslim v Německu nebo ve Francii, tak s ním zacházejí ještě opatrněji.

Harpyje řekl(a)...

Ano, Aspergillle.
S opilými muslimskými řidiči zachází německá a francouzská policie zásadně jako v rukavičkách.
Po zavedení šaríje v těchto zemích bude ale konec s takovou shovívavostí. Každý přistižený, ať muslim, nebo křesťan, bude potrestán padesáti ranami bičem.

Schumacher řekl(a)...

STK, ok, ofouknu jen snímač, našel tam smítka v místech odpovídajících flekům na smímku a vypucuju všechno kolem v objektivu. Při představě, že někde zapáčím, udělá to rup a vyskáčou pérka, kolečka a jiné součástky se mně nedělá volno. Kondík vybil vlhkým papírem, už nekope. Sestavování bude piplačka, Adrenalin bude při prvním zapnutí a pak zkušební snímky. Nevím co je to za plyn, píšou na počítače, DVD, kamery. Nehořlavý, ohne FCKW a environmental friendly. Co to je není uvedeno. V nádobě to šplouchá. Nemůže to být nic z běžného co znám. Nejspíš nějaký "přátelský" freon.

stk řekl(a)...

Optiku a okolí čistíme (hlavně já) isopropylalkoholem - nenechává na čočkách skvrny. Kupujeme toho přes zásobování dva litry a vydrží to pár let. Stojí to 600.-/litr. Vždy si trošku ukradnu do takové malé lahvičky s rozprašovačem (od voňavky) a čistím tím "fšechno", přes co se kouká. I brejle. Úspěšně. Pít se to ale nedá...

Šaman řekl(a)...

K případu zběsilého opilého řidiče: Poděkujme policajtům a policajtkám, kteří ho bleskově dopadli a chytili, když z auta utíkal - takže se nemůže vymlouvat že "požil" až později, aby si ulevil od stresu…
\ :-)

STK řekl(a)...

Není to můj obor, ale četl jsem, že se z řady měření zbytkového alkoholu (zplodin) dá bezpečně určit i okamžik požití.
K celé té situaci s opilci: Nechápu zákon, který umožňuje řidiči odmítnout krevní testy. Tady jde myslím ochrana osobnosti už přes míru.* (S odběrem DNA při jiných případech dtto. Je třeba zajistit nezáměnnost a zabránit jakémukoliv zneužití vzorků, to je vše.)
===
*/ Stejně tak jako při očkování dětí. Dítě nejen, že může zemřít nebo mít trvalé následky, které by nemělo, bylo-li by očkováno, ale může i příslušnou chorobou nakazit své okolí - byť očkované. A je-li proočkovanost daného segmentu populace díky stupiditě většího počtu rodičů nízká, může vzniknout i "pěkná epidemie" choroby, u nichž máme povědomí, že již byla zvládnuta. Viz TBC dovážená dělníky z Ukrajiny. A.S.Pergill bude asi vědět mnohem víc.
Byl bych pro to umožnit rodičům svobodné rozhodnutí - ale jejich děti by až do smrti byly vyjmuty ze zdravotního pojištění - všechnu léčbu by si platily samy, nebo by měly zdravotní pojištění zvýšené podle zvýšeného rizika onemocnění. Velebily by pak své svobodomyslné rodiče, jak jim dobře zařídili život...

Ona ta svoboda rozhodování má dva konce, ten druhý konec svobody je odpovědnost za své rozhodnutí.

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK

Vím (byť z druhé ruky) o případech, kdy se do odebrané krve přikáplo trochu alkoholu. Řidič by měl mít přinejmenším právo na to, aby ho odebral a vyhodnotil lékař nezávislý na policii. Zdrojem konfliktů může být i používaný materiál (nechal byste se odebrat jehlou, která nebyla v originálním balení?).

K té DNA: Zase je to spíš záležitost obecné nedůvěryhodnosti (post)socialistické policie (a směřování EU k nějakému "eurosocialismu" věrohodnost bezpečnostních složek nijak nezvyšuje). Ty vzorky by musel odebírat a udržovat nějaký nezávislý orgán, jinak by se běžně "dala najít" DNA "vhodného pachatele" na místě činu dle aktuálních potřeb policie a prokuratury. Padělání je v tomto případě podstatně jednodušší než padělání otisků prstů. Včetně toho, že lze fragmenty DNA s úseky využívanými k identifikaci osob prakticky libovolně "digitálně" kopírovat.

K tomu očkování: Po takovémto opatření volá část lékařské veřejnosti už dávno (nechceš očkovat? OK, ale plná ekonomická a trestní zodpovědnost). Většina odborníků co znám také považuje současné rušení očkování proti TBC za totální idiotismus. Pár ušetřených korun bude spojeno se značnými výdaji v budoucnosti, ale to už současného soudruha ministra pálit nebude. Navíc TBC je průserová ještě v tom, že se opravdu musí očkovat hned po narození, nedá se to doočkovat jako třeba tetanus nebo obrna (a další) až dítko dospěje k rozumu a závěru, že jeho rodiče byli imbecilové, když ho očkovat nenechali.

Schumacher řekl(a)...

STK, přikápnutí není jen tak, obsah alkoholu se měří v gramech na kilogram, u odebraného vzorku je kumšt to trefit aby to odpovídalo ostatním dokumentovaným-tvrzeným projevům opilosti a ostatním důkazům. Byl by problém, kdyby lékař uvedl, že nejeví a podle krve to vycházelo, že podezřelý je mrtvý. Ono to nejde tak snadno zmanipulovat, nikdo neví jaké další důkazy se objeví. Reálnější je snaha o snížení hladiny, například naředěním vzorku krva (stalo se), nebo "ztrátou" vzorku krve. Realita je jiná než lidové vyprávění. Co se týče Janouška a podobných případů, platí pravidlo že je jeden standardní úřední postup jako ve všech ostatních případech "sprostých podezřelých". Třeba řádně zúřadovat podle "artikulí pořádku a práva".
Foťák složil, zdá se, že funguje, zatím na snímcích nejsou fleky abni jiné nedostatky. Trocha nečistot v objektivu nevadí, profík by nad nimi mávnul rukou. Bylo to dobrodružné, sprej při ofukování ač by neměl, prsknul na zadní čočku objektivu, z druhé strany se udělala mapa, mně se opotila záda, musel jsem to trochu porozebrat a vyčistit. Zjistil, že ta čočka je plastová, ale při čištění viditelně nepoškodil. Čištění snímače byla piplačka. Po se stavení fungoval až na druhý pokus, musel vyhodit zdá se, že zbytečný rozbitý spínač krytu baterií. Napřed přemostil drátkem, to bylo špatně, tak drátek přeštípnul - počítal jsem s tím. A krom toho před tím nenaběhnul displej. Proto jsem kratičce šlusnul vnitřní baterku a tím všechno resetoval. Mám podezření, že výrobce kromě atypických šroubků dal ještě tuhle překážku. Zdá se, že jsem uspěl, ale nechci chválit ráno před večerem. S isopropylalkoholem nemám dobrou zkušenost, koupený v plechovce v drogerii dělal mapy. Údajně se osvědčily "hoffmanské kapky", nechat namíchat v lékárně. Nejlepší by byl chemický čistý špiritus, ale není běžně k mání. A tradiční klasika: zbyl mi jeden zapomenutý šroubeček. Kvůli němu to všechno rozebírat nebudu.

Schumacher řekl(a)...

Šamane, jestli nabude tvrdit, že v tom šoku stačil vypít flašku chlastu, kterou měl čistě náhodou u sebe. Pochopitelně policií nebyla zajištěna, protože policie jak tuším, neprohlédla vnitřek auta. Jsem zvědavý s jakou verzí vyleze obhajoba. Jestli s doznáním a pláčem, nebo tradičními kecy starého zbrojnoše. Možností je dost. Za žhavení kontaktů "koho kde máme".

Schumacher řekl(a)...

STK, zrušení očkování je malér, zvlášť při "průtočnosti" hranic. V prevenci jsme byli před "Západem". Ano, bylo to "komunistické a "totalitní", proto pryč s tím. Nyní se objevují choroby považované u nás za vymýcené. Tuberkulóza už má kmeny rezistentní proti antibiotikům.

STK řekl(a)...

Schumachere, dávám pomyslný klobouček dolů, boty si s ním ometám!
Podle mých zkušeností se vás teď ten foťák bude držet jak... jak klíště.Když ho nenápadně necháte v metru, někdo si toho všimne, zapamatuje si vás a další den vám ho s úsměvem vrátí! (Stalo se mi. Až na to metro - zastoupila ho tramvaj...
===
Isopropyl: Bereme ho z nějakého chemického zásobování, stojí 600.-/kg, tamtéž bereme čistý (t.j. úplně čistý, P.A.) spiritus za stejnou cenu. Isopropyl mám raději než líh, protože se pomaleji vypařuje, nechladí tak moc čočku a následně se na ní nesráží vodní pára ze vzduchu.
===
Vzorky krve: za ztrátu vzorku je stanovena docela přesná taxa. Před mnoha lety to bylo 10 000.-, teď nevím, On se vzorek vlastně neztratí, jenom ze dvou až tří ampulek upadnou cedulky s číslem odběru.

Schumacher řekl(a)...

STK, je mi potěšením. Takovému úspěchu se říká mít víc štěstí než rozumu. Znám profíky, kteří by se toho neodvážili. Ale pravda, mám z toho radost. Byla to snad má nejodvážnější akce, i když jsem věděl, že kromě času memám co ztratit. Přinejhorším vědět jak to vypadá uvnitř. Nechtěl bych se tím živit. V servisu to takhle nedělají, vymění celý díl, v tomhle případě objektiv se snímačem. V záruce OK, mimo záruku majlant. Bohužel, u téhle techniky se nepočítá s opravami. V principu není problém vyrobit dobře utěsněný objektiv, ale přišel by na dvojnásobek. Zatím až moc nejuchám, ale nenašel žádný zádrhel. Uvidím po čase. Prudké ochlazení čočky může být problém. Kdysi čistil jsem výstupní čočku ve foťáku na kinofilm. Éterem. Uvnitř zkondenzovala vlhkost a čočka se orosila. Následně se mi orosila záda. Naštěstí se vše odpařilo beze stop. Ale na ofukovadla ve spreji třeba dát pozor a napřed je trochu odfouknout a vyzkoušet. Jinak mohou nastat velmi nepříjemné chvilky. Po čistém špiritusu se poptám. Při čištění má kromě toho, že nezanechává rezidua, má výhodu, že příjemně voní.

drak řekl(a)...

Co se padoucha Janouška týče, "zavařil" si to vskutku dobře. Má na krku přinejmenším pokus o úmyslné zabití a neposkytnutí pomoci. Nehoda a alkohol, to už jsou jen takové drobnosti, detaily a přitěžující okolnosti navíc. Svědků je poměrně dost, je toho dost i na kamerách a doufám, že někdo nebude takový magor, nebo cynik, aby se ho pokoušel omilostnit. Dokonce i v tak podivném státě, s podivnou policií a ještě podivnější justicí, by měl nadlouho skončit za mřížemi. Ale možná jsem jen zbytečně optimistický a naivní. Rozhodně se ale skláním před odvahou a obětavostí té vietnamské ženy a jsem jí vděčný, třeba její oběť nebyla zbytečná, doufám a věřím, zatím.

Schumacherovi a STK:

Smekám, přidávám se k STK. Co se týče sprejů, jejich nevýhodu Jste ozkoušel na sobě. Mě varoval kamarád, který si takto prsknul na čip a čistili mu to pak v servise. Nevím, zda je to tím, že se vše vyrábí v Číně a jak známo, tak na východě si prostě s technologickou kázní hlavy až tak moc nelámou, ale ani jsem si to nestihlo koupit, byl jsem varován včas. Jinak mě se také dělaly nepříjemné tečky na snímcích, Nechal jsem kvůli tomu v servisu vyčistit objektiv a čurbes z čipu se mi naštěstí podařilo odfouknout obyčejným gumovým balonkem. Jinak pozor, z toho, co jsem se dozvěděl, tak když se Vám podaří podrápat si čip, je to skoro na koupi nového těl, nebo fotopaparátu, podle toho, je-li to kompakt, nebo tělo. S objektivy jsem byl v servisu varován, že zejména s objektivy větších průměrů, tedy těmi drahými a "světelnými" se musí zacházet jemně a netřískat s nimi, protože pojezdy těžších optických členů uvnitř by se mohly zdeformovat a toto je v podstatě neopravitelné, objektiv je pak na vyhození, není pak schopen ostřit. I pád z výšky necelého 1/2 metru je dovede zničit. Váš fotoaparát to přežil, takže Jste klikař a šikovný člověk zároveň. Bez kliky to ale v životě nejde, buďte rád, že se Vám nevyhýbá.

drak řekl(a)...

Ještě k tomu očkování. Má-li občan možnost to odmítnout a on by tu možnost měl mít, i když to není rozumné, tak by ale zdravotní pojišťovna měl mít právo napařit mu zvýšené pojistné, třeba i několikanásobné oproti proočkované populaci. Věřím, že za chvíli by těch "zásadových hrdinů" citelně ubylo a zbyli by jen ryzí magoři.

STK řekl(a)...

Ofukovač ve spreji je pro lidi, kteří nemají kam strkat peníze. Normální člověk (amatér i profík) používá gumový balonek, který drží v čistotě. (Protože u něj nedochází k prudké expanzi plynu a k jeho ochlazení, nedochází ani ke kondenzaci okolní vzdušné vlhkosti a ta není následně "flusnuta" na čočku.)

I jiné věci: Když jsme začali pro momentální poznámky používat "white board" (na vině je seriál Dr. Haus) dostali jsme k němu sprej (s pumpičkou) na občasné přečištění ušmudlané plochy. Za hanebné peníze. Čichl jsem k němu a odhalil: špirius s kapkou saponátu. Čistíme to teď Okenou k naprosté spokojenosti. A taky má pumpičku.... [;>))

drak řekl(a)...

STK:

Máte pravdy, že na tyto "fysikální" i tak dost nepříznivé projevy, jsem nemyslel, ale ono navíc opravdu ještě krom nich, je v těch nádobách někdy olej a pak to je pro optiku vyloženě nepoužitelné. Respektive použitelné k tomu, aby si člověk zadělal na pořádný průšvih. Všichni, jejichž názor pokládám v této oblasti za relevantní, používají kombinaci štětečku z přírodních vláken a gumového balonku, já také, naštěstí jsem byl od úvah o spreji včas odrazen rozumným člověkem.

White board nepoužívám, padá z toho čurbes směrem k zemi, já když už tak buď projektor, ten je velmi čistotný, stačí mu šťáva, nebo takový ten stojan s velkými papíry, co se to pak otočí a je to, nebo jen obyčejnou krokovou nástěnku.

Monitory čistím okenou a flanelem, případně okenou a mikrovláknovou utěrkou. Předraženou také "okenu" třeba od Polaroidu nebi jiných padouchů nekupuji. Proč také?