úterý 23. listopadu 2010

Jak jsme to mohli přežít?!

 (Toto není recenze filmu, avšak pocitů.)


V rámci soukromých oslav dne vítězství nad komunistickým otrokářstvím jsme s mou milou ženou šli do kina na film Občanský průkaz. Jestli jste ho ještě neviděli, vřele doporučuji.


Film je natočen volně podle předlohy Petra Šabacha, a v tom "volně" se skrývá jeden drobný nedostatek, alespoň dle mne. Kniha se zaobírá delším obdobím, film jen obdobím asi tří let dospívání čtveřice hrdinů. Od gymplu až k vojně. Myslím si, že některé reálie jsou proto drobně posunuty. Sám se pamatuji na to gesto odporu proti režimu, který se dal vyjádřit natržením jedné stránky občanky. Ve filmu to je stránka patnáct a má se tak protestovat proti 15. sjezdu KSČ. Sám jsem starší minimálně o jeden sjezd, a tak se pamatuju, že se původně jednalo o stránku 14 a protestovalo se tak proti - 14. sjezdu. Tomu druhému čtrnáctému, podvodnému, prvnímu normalizačnímu. No, přiznám se - já si tu stránku tenkrát nenatrhl. A vyhnul jsem se určitým nepříjemnostem - které mohly vést i k tomu, že by vás nevzali na vysokou školu...

Film je perfektní v tom, jak navozuje atmosféru chmurné doby "normalizace". Nejde po vnějších efektech s rudými prapory a bolševickými hesly všude kolem, které sice tehdy zamořovaly náš životní prostor - ale my je už ani nevnímali. V tomto je tedy umělecké zpracování doby přesnější - pocitově - než skutečnost. Film představuje soukromý prostor svobody, který si čtyři kluci, hrdinové filmu, vytvořili kolem sebe, jako každý z nás. Včetně plakátové výzdoby "dětských" pokojíků. I nevinných chlastaček (dvě piva). A hlavně - díky hárům na svobodných hlavách. Krásné jsou scénky, jak party kluků a holek jedou motoráčkem na koncert, zpívají, hrají na kytary, popíjejí, vyvolávají z okének - a dokonce se z nich i nahýbají a trhají jablka...  Ukazuje i praktiky policajtů a fízlů, ne jen vzpomínáním na to, jak "si o mě ta svině típala cigarety" (Kawasakiho růže), ale i celkem realistickým fackováním, nebo kolapsem po desetihodinovém výslechu... Scénka v nádražním podchodu vypovídá o tom, že mlácení mládeže nezačalo na demonstracích v letech 1988, 1989, ale vždy bylo součástí aktivního boje československých komunistů proti "rozvratným živlům", které nechtěly nic víc, než tu trochu svobody třeba při poslouchání písniček.

Velice dobře je zde zachycen strach těch kluků, že budou muset jít na dva roky do toho zkurvenýho kasina (do kasáren) a jsou předvedeny různé pokusy, jak získat modrou knížku. (Poznámka: Hoši jsou u odvodu poučováni o potřebě bránit socjalistickou vlast jsouce oblečeni do trenek. O pětiletku dříve jsem se podobné akce zúčastnil hnedle po lékařské prohlídce nahý - a nechápal jsem, proč to není soudruhům důstojníkům trapný...)

Tady se mohu znovu přiznat, že na vysokou školu jsem šel hlavně kvůli tomu, abych si ušetřil rok života - "absíci" (absolventi vojenských kateder vysokých škol) totiž měli jen roční vojnu - a většinou fešáckou, proti mužstvu. Ušetřili si například krušné období bažanta. Fakt ale byl, že se musela dokončit škola, jinak ani skončená vojenská katedra nepomohla. A také vím o případech, kdy jedni komunisti vyhodili študáky ze školy třeba v únoru, a druzí komunisti jim okamžitě poslali povolávací rozkaz na dva roky. Pražákům do Michalovců, a klukům z Michalovic do Plzně. Deset hodin vlakem - když byl dobrý přestup...

Takže ten děs z vojny chápu dobře - a je dobře, že ho konečně nějaký český film zmínil. (Žádné "můj brácha má príma bráchu", kterýžto na vojnu nalejvací blábol se neustále opakuje na různých televizních stanicích, tedy českých a slovenských...)

Co však nejvíce na mne a mou milou ženu zapůsobilo, jakožto na aktéry těch dávných dějů, bylo, jak přesně byla představena jedna podstatná složka té doby - totiž zoufalá bezmoc před zupáctvím těch největších idiotů. Kteří z toho důvodu, že byli idioti, vstoupili do KSČ - aby mohli kurvit život těm lidem, kteří nebyli úplní idioti...

Na filmu jsme se smáli, ale dost často i brečeli. Ani ne tak nad těmi kluky (a jejich rodiči), ale vlastně nad sebou v té době. Vraceli jsme se domů v zamyšlení, a žena řekla:

"Jak jsme to mohli přežít?"

Přemýšlím o tom, a mám hodně různých odpovědí. Tak zaprvé - nejdříve jsme nevěděli, že to bude na tak dlouho. Vlastně - původně jsme nevěděli. Pak jsme si mysleli, že v těch sračkách už zůstaneme navěky...

Pomáhaly nám knížky - většinou z vlastní knihovny nebo od kamarádů, protože většina jejich autorů utekla do zahraničí nebo do disentu a byli "zakázaní". Pomáhaly nám desky ze Semaforu nebo z jazzrockových dílen, Hutka či Pražský bigband Milana Svobody. Pomáhaly nám pravidelné sedánky s okruhem přátel, a někdy to byli přátelé bližší než rodina. Kteří třeba tím, že vyslechli hořekování a poradili s problémem anebo otevřeli ledničku, doslova zachraňovali život. No a pak samozřejmě velkým povzbuzovačem byly vlastní děti, do kterých jsme přenesli své touhy, které jsme chránili před bolševickou školou - a nikdy jim nenadávali za špatné známky od nenávistných soudružek učitelek...

A daším důvodem, proč jsme přežili, bylo neodůvodněné přesvědčení, že to svinstvo reálného socialismu přece jen nemůže trvat na věky a každou skulinku v jeho fasádě jsme vítali s nadšením. Když se objevil nějaký zakázaný herec v televizi, když bolševik přiznával určité drobné potíže, když se začala měnit po vychcípání moskevských komunistických tajemníků mezinárodní situace. Pomáhalo nám vysílání Hlasu Ameriky a BBC (když už Svobodná Evropa byla pro rušení k neposlouchání). Přátelé, kultura, víra, naděje - a láska. Ty nám pomohly přežít.

A proto jsme po 17. listopadu 1989 mohli začít konečně - žít...

Kurva! Raději umřu, než bych zase přestal žít!!!

Psáno v Praze dne 23. listopadu 2010.

PS: Útlocitným osobám se omlouvám za používání sprostých slov "komunismus", "komunisté".

27 komentářů:

barbucha řekl(a)...

Uf, já věděla, proč se mi na ten film nechce. Obávám se, že i po dvaceti letech by mě vzteky ranila mrtvice. Je to pořád živý...a pořád neodpustitelný.

STK řekl(a)...

Kurva! Raději umřu, než bych zase přestal žít!!! Tak! STK.

Pedro řekl(a)...

Ku.va, ještě že jsem to přežil s uchem večer u Larga (Tesla T516-A). Na ten film se půjdu podívat.

Šaman řekl(a)...

Ještě jedna věc: Od té doby nenávidím karafiáty...

informace řekl(a)...

Odpoledne la 7 vysílala program o stalinizmu. O KGB a síti špionů, co měla v západním světě, o Stalinově megalomanii, o velkých stavbách stalinizmu, kde pracovali za nelidských podmínek političtí vězni z gulagů.
Za čtyři roky na stavbě kanálu Moskva-Volga zemřelo 20.000 vězňů. Byl pro ně zřízen zvláštní tábor Dmitlag. O utrpení píší pamětníci: «Тысячи грязных измученных людей барахтались на дне котлована по пояс в грязи. А был уже октябрь, ноябрь, холода стояли страшные! И главное, что запомнилось: заключённые были истощены предельно и всегда голодны». «Смотрим: то один, то другой зэк в грязь падают. Это они умирали от слабости: предел сил наступал. Мёртвых складывали на тележки — „грабарки“ и увозили…». «Ближе к ночи, чтоб не было случайных свидетелей, … тянулись с канала целые караваны „грабарок“ с трупами, облачёнными в нижнее рваное бельё. Лошадей погоняла специальная похоронная команда. Ямы, длинные и глубокие, выкапывались в роще заранее днём. Людей сбрасывали в могильники как попало, один на другого, будто скот. Только уедет один караван — за ним приезжает другой. И снова сбрасывают людей в ямы».
V pořadu mluvili i o megalomanských plánech Stalina na přestavbu Moskvy, součástí toho měl být i neuskutečněný Palác Sovětů. Dám vám na něj odkaz, text je v italštině, ale videa jsou ruská, zajímavá, podívejte se.
http://msdfli.wordpress.com/2010/01/06/linvisibile-visione-del-palazzo-dei-soviet/
Hovořili také o Domě na nábřeží, kde bydleli vysocí funkcionáři státu a strany, přísně kontrolovaní, policie měla usnadněnou práci se zatýkáním. Luxusní na tu dobu, kdy tři-čtyři rodiny bydlely v jedné místnosti. Ale spojené s nebezpečím skončit na Lubjance se všemi dalšími následky. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Dom-na-naberezhnoi.jpg
V Moskvě bylo vystavěno metro, samozřejmě zase prací politických vězňů, které mělo být svědectvím mohutnosti a bohatství sov. státu. Existovalo i metro 2, které mělo sloužit k soukromé dopravě pánů z Kremlu a případně i k útěku.
Myslím, že nikdo by se nechtěl ocitnout znovu v těch dobách.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tempora ne culpes, cum sit tibi causa doloris (1.)

Jak praví básník : Hora ruit. Čas hojí rány a ničí lásku; záclona zapomnění zastře bolest i světlo dávných radostí.
15.sjezd Strany. Socialismus. Doba mého mládí a zrání. Kolikrát jsem řekl „Nikdy nezapomenu na to datum“ ? Přesto jsem zapomněl. Musel jsem použít sionisticko-imperialistický internetový vyhledávač, abych zjistil čas : 12. až 16.dubna 1976. Místo zapomenout nelze : Sjezdový palác v Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

A pak už unavenou myslí prošlehly paprsky vzpomínek, jako když Slunce pronikne pootevřenou okenicí do zšeřelého pokoje. Paprsky vzpomínek na radost, hrdost a vzrušení, ale také na úzkost z odpovědnosti. Vždyť reprezentovat dělnickou mládež před všemi delegáty i hosty sjezdu Strany, to je nějaká odpovědnost; i když jsem jen jedním ze třiceti pečlivě vybraných učňů našeho pečlivě vybraného stavebního učiliště.
Soudruh ředitel má pro moji úzkost soudružské pochopení, klade mi povzbudivě ruku na rameno, hovoří o nácviku pod vedením soudruhů z ČSLA, o několikadenním závěrečném soustředění celého našeho kolektivu, o vlastní všestranné podpoře. Dobrá tedy, necouvnu, jako správný svazák pověření přijímám.

Potom bylo „těžko na cvičišti“ – většina z nás se poprvé setkala s opravdovým pořadovým výcvikem. Naštěstí soudruzi důstojníci mistrovsky využívali svých obrovských zkušeností s mladými nezkušenými vojáky. Nakonec naše malá jednotka dokázala pochodovat a provádět obraty jako jeden soudruh.
A konečně Sjezd, konečně Sjezdový palác. V hlavním sále delegáti soustředěně naslouchají a rozvážně i zapáleně hovoří – hle, zde se rodí budoucnost, ještě krásnější a radostnější než naše přítomnost. My účinkující kulturního programu zatím v zadním traktu nacvičujeme. Horníci, milicionáři, my mladí dělníci, vojáci naší lidové armády, sportovci, umělci, zemědělci, soubory písní a tanců – jaká to přepestrá směs reprezentantů všeho našeho lidu ! Jaká dělná atmosféra ! A tolik krásy ! Tolik jiskřivých setkání !
S rozechvěním svých necelých 17 let oslovuji dívku v přiléhavém modrém dresu – trampolinistku z Rožnova pod Radhoštěm. Je mladší než já, ale již zkušeně používá svou krásu. Se zakloněnou hlavou hledí na mne velkýma tmavýma očima : Ano, sponek do vlasů má dost; bez nich by to přece na trampolíně nešlo. Hned teď ? Dobře, dá mi je tedy hned. Sáhla si oběma rukama na umně stočený ohon, svižně i ladně pohnula celým pružným tělem; uvolněný proud světle hnědé tlumené záře jí na okamžik obtočil ramena. Naše ruce se dotkly na prchavou chvilku, když mi do dlaně sypala černé sponky. A pak už hop a skok, utíká za svými soudružkami.
Na umývárce jsem si pracně připevnil svůj zločinně dlouhý vlas na temeno; sám sebe jsem za vlasy vykrákal rukama nezkušenýma. V zrcadle vidím výsledek : Nic moc. Vnímám pohledy okolostojících soudruhů : „Hrůza ! Co TENHLE tady dělá ?!“
Pevně si nasazuji bílou plastovou helmu, sponky mě tahají, rudnu, potím se. Jde to. Jdu zpět ke svému kolektivu.
Soudruzi vedoucí několika různých hodnostních stupňů na mě křičí. Že jsem dostal rozkaz se jít ostříhat, a ne si to „háro“ nacpat pod helmu. Leč náhrady za mne již není; každý z nás třiceti má nezastupitelné místo v choreografii vystoupení. A generální zkouška začíná za pár minut.
„Tak dobře, jde se na věc ! Ale chraň tě pámbu, jestli ti ta helma spadne, chuligáne !“

Větší vlastenec řekl(a)...

Tempora ne culpes, cum sit tibi causa doloris (2.)

Generální zkouška dopadla skvěle. Asi hodinová pauza; hodina čekání, dlouhá k nepřečkání. A konečně čas vystoupení, jedna z těch hvězdných chvil, jež do mysli otisknou se navždy.
Obrovské pódium Sjezdového paláce, na celé ploše pozadí ÚŽASNÝ polyekrán se záběry bojů i budování, války i lásky, polí, lesů, luk a strání, továren i bučin, laboratoří i skalin, batolat, holčin i klučin. A na pódiu rej a ruch, v jednu chvíli valašek plný vzduch, pak horníci s kahany, z ampliónů znějí varhany, na housle naživo hraje Josef Suk, vojáků jde snad celý pluk. Rotují nad trampolínami pružné krasavice, točí se tanečnice z Lúčnice. Letí baletky na Labutí jezero, letí pozdrav náš všech generálnímu tajemníkovi Strany.
Jaká to oslava krásy a mládí, síly a dovednosti ! Jaká to oslava naší socialistické vlasti ! Jaké to díkuvzdání Straně a Sovětskému svazu ! Ne, na něco takového nelze zapomenout, něco takového nelze vymazat z paměti lidu.

Když je mi nejhůře, ve chvílích zoufalství, když přestávám doufat v brzký návrat spravedlivého společenského zřízení, když se nám nepřátelé míru a pokroku beztrestně vysmívají, tak de profundis volám Lenina, a vzpomínám na radost toho dávného dubnového večera.
A zas je mi dobře.

***Volte ČSSD a KSČM !***

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Сергей Михайлович Брин (21 августа 1973, Москва, СССР) — российский учёный в области вычислительной техники, информационных технологий и экономики, предприниматель, филантроп, миллиардер (24 место в мире) — разработчик и сооснователь (совместно с Ларри Пейджем) поисковой системы Гooглe.
Vlastenče, buďte na Гooглe hrdý a nemluvte o něm špatně. Kdyby nebylo Sovětského svazu, nebylo by s. Brina ani Googlu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Kouknou, voni anaboliková nádhero - já, jako nikoli nejmenší český vlastenec, jsem hrdý na svou vlast a svoji rodnou i současnou Stranu.
Miluji velký ruský národ a všechny jeho státní útvary, především ty vzniklé po VŘSR.
To tedy zaprvé.

Zadruhé : Kapitalista Brin NENÍ Rus ani občan Ruské federace. Ano, tohle na něj prozradí jeho vlastní dílo :
"...Американский гражданин Сергей Михайлович Брин появился на свет в Москве 21 августа 1973 года в семье евреев. Его отец Михаил Брин был математиком, мать Евгения - инженером. Папа Брин вспоминает, что в СССР постоянно сталкивался с глухим антисемитизмом. Не то чтобы его откуда-то гнали - просто никуда старались не пускать. Он окончил МГУ, но в аспирантуру его не приняли - партком не рекомендовал. Тогда упорный Брин-старший стал работать над кандидатской «в частном порядке». На научную конференцию за границу его не брали, но почему-то выпустили туда по частному приглашению.

В конце 1970-х еврейские семьи начали выпускать из Советского Союза на ПМЖ (постоянное место жительства). Михаил Брин, ... , вместе с семьей в июле 1979 года оказался в первых рядах эмигрантов. Шесть лет Сереже исполнилось уже на американской земле...."

Doufám, že se koukli pořádně. A už to nezobou; škodí jim to.

Anonymní řekl(a)...

Šamane, nejhorší je, že ti idioti, kteří se vyžívali v uzurpování a potřebovali pocit nadřazenosti a moci, nevymřeli. Ba naopak - mám velmi intenzivní pocit, že jejich počet vzrostl.

A.S.Pergill řekl(a)...

To anonymní (7:23)
Nevymřeli, přesunuli se do jiných stran a organizací. Především do dalších levičáckých a levičácko-multikulturních (kde pak část koketuje s islámem), další vyměnili M+E+L za trojici boží a oxidují v KDU-ČSL, případně "křesťanském křídle" ODS a TOP09. Vím o jednom, který z pozice VŠ učitele marxismu-leninismu přešel na pozici kazatele v jakési církvi. Na podobných postech najdeme stejný druh lidí i v zemích, které socialismem neprošly.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Když se ohlédnu po dvaceti letech... Jak naložili se "svobodou" ? Poctivý, slušný, pracovitý občan odpovědně užívající svobody a přející jí ostatním nebo nepoctivý, hulvátský a líný otrok toužící být pánem nad jinými otroky ? Mám pocit, že lecos si můžeme dopřát, ale zároveň, že něco dobrého se ztratilo. Nebo je to jen touha po ztraceném mládí ? Jako by lidé k sobě měli dál, jako by přibylo zloby a hrubosti. Mužici puštění ze řetězu...

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ten pocit, už jsem na to přišel. "Tři veteráni" : "Dali jsme vám dary....."

A.S.Pergill řekl(a)...

Schumachere,
vy jste to vystihl. A to tahle slova zazněla už v literární předloze, hluboko v totalitě.

barbucha řekl(a)...

Schumachere, když se tak ohlížíte po těch dvaceti letech, měl byste se ohlédnout ještě dál - na doslova mužickou výchovu předcházejících čtyřiceti let!
Pak by vás toto dědictví možná tak nepřekvapovalo.

drak řekl(a)...

Když si na tu dobu vzpomenu, tak musím moc a moc poděkovat mojí babičce, jak pojala mou výchovu, mámě, že jí do toho moc nekecala, tátovi, že od toho, až na polytechnickou výchovu, dal ruce pryč a dědovi z tátovy strany, kterýžto sice dlouho nežil, ale nežli vydechl naposledy, podařilo se mu předat mi kus jeho svérázné životní filosofie a smyslu pro humor, někdy i hodně černý.

Všichni ti jmenovaní se zasloužili o to, že jsem si bolševik nebolševik, dokázal v životě najít a rozpoznat to správné a to podstatné a hlavně se nikdy nenechal duševně zmrzačit, ujařmit a zotročit. Ať už se kolem dělo cokoli, zpravidla jsem si na to, či ono dokázal udělat vlastní úsudek a nenechat si ho příliš ovlivňovat okolím. Protože jako malý jsem se nejčastěji vyskytoval kolem babičky a jejích kamarádek, nebyl pak pro mne později problém trpělivě naslouchat lidem starším, kteří ještě tu předválečnou republiku pamatovali, to jejich zásluhou jsem pak hledal rozličnou literaturu a četli ji, což mi pomalu, ale jistě posouvalo dál a dál. Na vojnu jsem také musel naštěstí jenom na rok, manévry na modrou se nepovedly, byli jsme slabé ročníky a brali tudíž všechno, stejně jako zubatá. Mohu být a také jsem rád, že tou dobou už byl bolševik poměrně v rozkladu, tudíž zesláblý a relativně kultivovaný, jinak bych na té vojně také mohl zkejsnout na delší dobu, nebo jí nepřežít vůbec.

Když tak ale pozoruji své okolí, musím konstatovat, že schopností utvořit si svůj vlastní úsudek a nenechat ze sebe dělat pitomce, zdaleka není nadán úplně každý a dokonce bych řekl, že takových je bohužel přinejmenším mírně nadpoloviční většina, a to jsem možná ještě docela velký optimista. Řekl bych, že toto je ten nejhorší pozůstatek těch špatných dob, tím myslím okupaci a bolševika a s jejich neblahými následky se budeme potýkáme dodnes a ještě hodně dlouho potýkat budeme. Nelze ani vyloučit, že se nám je nepodaří překonat a uvrhnou nás zase zpět do nějaké temnoty. To rozvedu v dalším příspěvku, nějak se nevejdu do těch cca 3000 znaků. Asi jsem ukecaný.

drak řekl(a)...

Kombinaci fakt, že:

* Naše tištěné média ovládají němečtí vlastníci, kteří pak ve spolupráci s naší veřejnoprávní ČT našim mladým lidem vymývají mozky zelenou ideologií, jakoby těch magorů a chaotů v Rakousku a Německu nebylo dosti, musíme zapadnout do evropského průměru a mít ty svoje také.

* Díky tomu, že rodiče nepovažují za důležité vést děti k pracovitosti, ale naopak je podporují ve vyřvávání a nárokování si nezaslouženého kladného ohodnocení již od základních škol, rostou nám tu generace, které sice bude mít tituly, ale znalosti a schopnosti už nikoliv. Doufám, že takovíto „lékaři“ pak své předky po zásluze "kvalifikovaně dorazí" v pořád ještě socialistickém zdravotnictví.

* Částečně díky EU a částečně díky korupci našich poslanců zahraničními dodavateli "zelených" technologií tady máme biopalivové, fotovoltaické a jiné další průšvihy, které hlavně a především táhnou v době ještě ne zcela nepřekonané krize, ekonomiku ke dnu, a činí jí tak méně konkurence schopnou.

* Rusů je tady bezpočet, pomalu víc než v létě 1968 a jejich počty stoupají a stoupají. Jejich vliv na ekonomiku, korupční a další neblahý roste a nikdo z těch, kdo by s tím něco dělat měl, s tím nedělá vůbec nic. Vzpomeňme si na humbuk kolem umístění radaru v Brdech. Ty plochy s tisíci billboardů spadly z nebe? To chceme, aby to tu nakonec bylo jako v Rusku? Těm, do jejichž kompetence to spadá, vřele doporučuji udělat si následující výlet do Ruska, kdy navštíví jedno z velkých měst, to aby viděli to pozlátko, pak ale nechť si najmou odvážného řidiče nejlépe s náklaďákem (jinak se utopí v bahně a hnoji) a zajedou se podívat na typickou vesnici někde u Volhy a pak doporučuji Sibiř mimo velká centra. Po shlédnutí něčeho takového by sem asi nepustili už ani ruskou myš.

* Když vidím, že díky „záslužné práci“ redaktorů naší veřejnoprávní televize roste vliv nejdříve mimoparlamentních odborových centrál, ze kterých se pak stávají centrály parlamentní, viz náš „oranžový“ senát. Když musím přihlížet, jak pomrvené a prolhané osobnosti, například pan Kubek, nám tu poskytují zkreslené informace o našem zdravotnictví, aniž by je někdo znalý věci korigoval, když musím přihlížet, že nejoblíbenějším politikem se stává omílač nesmyslných manter Sobotka (ten pán až neskutečně připomíná modlitební mlýnek), nepochybuji, o tom, že ten socialistický skanzen v podobě neefektivního zdravotnictví a další socialistické relikty nám tu zůstanou dlouho, možná to dotáhnou až k úspěšnému státnímu bankrotu a možná přežijí i ten.

Povšimněte si, že během posledních 20 let, jakmile začnou hrozit jakékoliv reálné změny, které by nás mohly konečně posunout dál a definitivně pohřbít ty socialistické výdobytky a relikty, okamžitě se rozeřve naše lidově milicionářská ČT spolu s odbory a případně ještě s profesními komorami, jako jsou např zprofanované ČLK a LOK a opovážlivce, pokusivšího se ten socialistický chlívek konečně vymést a zreformovat, buď okamžitě a bez milosti zničí, nebo ho aspoň zatlačí do defensivy a znemožní v očích širší veřejnosti.

Pakliže vláda nenajde a nevyčlení adekvátní prostředky na vedení takovéto mediální války, vedené göbelsovskými metodami, tak nemá reálnou šanci cokoliv prosadit.

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 drak : Asi tak nějak. 2 barbucha : Nepřekvapuje. Leč mám odvahu se ohlédnout ještě dál. Nepřekvapuje. Porovnání s dneškem ? Nedokážu si představit, že například Kolben nebo Baťa by se chlubili, že mají hajzlmísu se zlatým odpadem. Jak se dnes chlubí Schlee. To jsou výpovědi tehdejší i dnešní doby. Ani žádný z komunistických pohlavárů si osobně - to zdůrazňuji, nedovolil to co leckterý z našich "demokratických". Jak dlouho se ještě budeme vymlouvat na těch čtyřicet let ?

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Schlee je podle mého názoru hňup a intelektuální trpaslík. Neliší se příliš od idiotů, co si kupovali takové ty drahé a nepříliš mobilní telefony a vláčeli je po Václaváku a plkali tam doslova o ničem. Za ty prachy, co to tehdy stálo, mi to připadlo dost symptomatické. Blbce najdete všude, takřka bez ohledu na ekonomickou zdatnost, čas či prostor. Je asi pravdou, že za Rakouska, 1. republiky a pak za bolševika bývalo těchto projevů hňupství a snobství zároveň k vidění méně, nežli dnes, měl to asi na svědomí takový ten pořád ještě přežívající masarykovský a baťovský duch. na druhé straně, berme to do určité míry i jako příznivý projev toho, že se ekonomice daří +/- dobře, jinak by si to nemohli dovolit. Do určité míry je to sice takový paradox, ale čím více pitomců si může ekonomika dovolit mít na vedoucích místech, aniž by jí to položilo, tím lépe na tom vlastně je. My jich ale začínáme mít tolik, že už by nás to mohlo i nakonec stáhnout i ke dnu.

Zpět ke Schleemu, nebojte se, pořád ještě znám spousty lidí, co si sice pořídí poměrně hezký dům, ale nic zbytečně přehnaného, co si koupí Volvo, BMW či AUDI se slušnou výbavou, někdo dokonce Bentleyho a pod., někdo si k tomu pořizuje i obrazy současných českých malířů, ale nikoho z nich ani nenapadne, pořizovat si zlatou záchodovou mísu či zlatý odpad, protože je to prostě blbost.

Jinak ale, vzpomeňte si na oslavu narozenin jakéhosi náměstka z ŘSD, kterážto stála cca 800.000,- Kč, a na kterou bylo pozváno pomalu 1/2 ministerstva dopravy a 1/2 stavitelů dálnic. To je cosi podobného, spíš ještě horšího, protože vydělá-li si Schlee na volném trhu, ať si to užije, jak chce, ale když se nám tu začínají natřásat a roztahovat úspěšní privatisátoři státních peněz prostřednictvím staveb dálnic, kdy jedna část veřejných peněz se dostane do těch "správných" rukou prostřednictvím spekulací s pozemky a druhá pak tím, že se staví za přemrštěné ceny, které nemají obdobu nikde v Evropě, tak to už je ten správný hnus a volá to po opakování pražské defenestrace.

Těch 40 let je příčinou mnoha svinstva a neblahých jevů, ale měli bychom se snažit je překonávat, ne si je tu konservovat navždy, což je obávám se leitmotivem letošního podzimu pod taktovkou veřejnoprávní televize, odborů a lékařských organisací.

žibřid řekl(a)...

Doba je těžká i teď, ale ten všudypřítomný strach vymizel.
Jsem spokojený, nic moc lepšího se stejně nedalo čekat:-)

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Ten strach nevymizel úplně zcela, ale to už je spíš problém těch lidí, že si to nechají líbit, ne těch, kteří toho chytře zneužívají, ale to by bylo na delší povídání.

Obecně vzato jsem velice rád, že máme kolem sebe aspoň to, co máme a už tu naopak nemáme to, co tu bylo před více než 20 lety. Kdo by se toho tenkrát nadál? Přesto, že bylo jasné, že se ten systém drolí, že je na ústupu a rozpadá se, a že jeho konec, to už je jen otázka času a provedení, tak přesto byl ten jeho konec poněkud nečekaný a náhlý.

STK řekl(a)...

Draku,
i pokud si přečtu šest "dračích artikulů" (se kterými nelze nesouhlasit) musím konstatovat, že jsem právě potkal toho nejoptimističtějšího Draka, co znám.
Bo: doufat, že mírně nadpoloviční většina Ovčanů z té naší Kotlinky je schopna si utvořit +/- realistický názor na nejbližší okolní svět a budoucnost je jako bezbřehý optimismus pána, který padá z mrakodrapu a u každého poschodí stále opakuje "Ještě pořád je to dobrý..."!

Optimistický odhad Starého Kocoura je 20%. Víc ani "Ň". ;-))

Větší vlastenec řekl(a)...

Milý draku,
nad Vašimi textíky jsem si vzpomněl na zoufalá slova jednoho starého učitele : "Interpunkce je jednoduchá ! Prostě poslouchej jak mluvíš; podle toho piš čárky."
Ale to nic.

informace řekl(a)...

K jednoduchosti interpunkce.
Každý jazyk má svá pravidla, kam na příklad umisťovat čárku ve větě nebo mezi větami v souvětí. Česká pravopisná norma je dost rigidní. Měla jsem také a mám problém s interpunkcí, protože mi v písemném projevu interferuje interpunkce italská, značně odlišná od české. Mnoho čárek vynechávám tam, kam bych je v italštině nidy nedala. Našla jsem ale mínění odborníků, podle nichž vedle interpunkce neutrální, obecné, existuje a je dopuštěna i interpunkce individuální, subjektivní. Samozřejmě nesmí narušovat smyslovou celistvost projevu, ale může ji vhodným umístěním interpunkčních znaků doplnit.
Proč tedy zvažovat každou čárku, jako by byla právě ona rozhodující pro kvalitu příspěvku?

Pedro řekl(a)...

Na čárce kdysi bazíroval jistý tříďas (ing. Jaroslav Šenk).....

informace řekl(a)...

To je ten pán, co se rád houpal na liáně?

Pedro řekl(a)...

Nikolivěk, to byl jeden pán, co se pokoušel znechutit jednoho velice, velice plodného literáta. Ještě že se mu to nepodařilo!