středa 18. května 2016

Jak to bylo s tím naším koupáním v Haifě


(Izrael na vlastní kůži)

Minulou středu jsem držel besedu v hradčanské pobočce pražské Městské knihovny na Pohořelci. Dostavil se i čtenář, který byl v Izraeli nějakou chvíli po tom, co jsem začal zveřejňovat své zápisky z letošní cesty. Potěšilo mě, že díky jim našel zastávku vlaku na letišti.  Pamatujete? "Od chodníku před terminálem, kde se nás chtějí zmocnit taxikáři takhle vlevo, a pak dolů po jezdicích schodech (nebo nahoru?), před budku s paní vlakovou pokladní." Už jsem tam však neuvedl, jak se dostat na nástupiště. My jsme sledovali Mayerovy. Zbyněk se musel doptat: "Po zakoupení lístků v automatu jsme prošli přes turnikety, kam se strčí jízdenka a pustí vás to dál. Nesmíte si ale zapomenout jízdenku zase vzít, protože by vás to pak nepustilo z nádraží. Hned za turnikety jsem se ptal hlídkujícího vojáka, které je to nástupiště. Jízdenka byla totiž jen hebrejsky. Nechápal, co po něm chci a poslal nás po schodech dolů. Tady jsem pochopil, proč to nechápal. Nástupiště tu byla jen 2 a ostrůvek uprostřed, takže se mohlo nastoupit do obou směrů." Prostě jako v pražském metru. (Taky jsem byl tehdy upozorněn, že je nutno si lístek uschovat – kvůli onomu následnému výstupu. Tak na to nezapomeňte.)



Zde ještě musím učiniti opravu k Papežově rybě, kterou jsme si v Cesareji dopřáli na závěr návštěvy. Jana neměla dětskou porci, neměla ani velkou porci. Neměla žádnou porci! Dali jsme si než jednu rybu – a dva talíře. Sama ryba sv. Petra stála jen 95 šekelů, s pitím a salátkem to vyšlo na pouhých 117 ILS, jak jsem teď právě zjistil z výpisu bankovního účtu. 

Byla dobrá, ryba, dobře opečená. A to čekání na ni nám skýtalo pohledy nejen na purimově zmaškařenou obsluhu. Měli jsme dost času i na pozorování dnes klidného moře. I na to, abych si ten pohled pokusil zapsat do svého zápisníčku: "Šedá obloha nad šedomodrým mořem, které je od ní odděleno šedavou linkou…"


Také jsem se během čekání na stravu pokusil vyfotit místní (snad endemické) ptactvo, které – krom holubů a vrabců – těžilo z drobečků, odpadnuvších od hub sytících se turistů. Mohli by to být špačci, pokud by tito byli šedí se žlutým zobákem a žlutou skvrnou kolem oka, a pokud by měli na krajích letky bílé pírko. (Foto přikládám, snad se najde nějaký obětavý ornitolog, který určí druh. Tyhle ptáky jsem nikdy předtím a nikdy potom už neuviděl. Jo, a to oko mi poněkud  připomíná "vševidoucí oko", jímž se na egyptských kartuších pyšnil Hor, egyptský bůh nebe, slunce a světla...)

Jak jsem napsal, zvedli jsme se od stolu chvíli před půl pátou. Ale než jsme došli k autu, bylo nám cestou k bráně v křižáckých hradbách opět projíti alejí vykopaných archeologických pokladů, jež se táhne v ose bývalého carda. Tady je ten křižácký kříž, vytesaný do mramorové římské hlavice sloupu. A tady je v mramorovém nároží vysekán otvor, kde se přivazoval oslík. A tady si křižáci usnadnili stavbu, když do rohu místnosti místo kamenů zazdili asi metrový fragment mramorového sloupu…

Branou jsme vyšli na parkoviště. Opět nasedám na místo navigátora. Opět nás vyvedu na dálniční silnici číslo 2. To bylo jednoduché. Zase projíždíme prokopanou zkamenělou dunou. Ano, jak jednoduché je navigovat, když jedete nějakou dobu jen po motorway. Takže si učiním nový snímek onoho průkopu; dnes v bočním zapadajícím slunci vyniká její spodní cihlově červená vrstva. Stodesítkou předjíždíme osobní auto, za nímž ve stovce na přívěsu vlaje motorová loď. 

Přestává to být jednoduché. Potřebujeme se totiž prokličkovat k pláži. Naštěstí jsme od Mayerových včera večer dostali mapu Haify s hebrejskými popisky. Avšak komunikace jsou na ní vyznačeny jasně. Takže tady, Janičko, jak jsme včera jeli vpravo z té dvojky k tunelu, tak tady znovu vpravo na třiaadvacítku. A teď změna, jedeme nikoli mírně vpravo, do levého pruhu, avšak do pravého pruhu trochu více vpravo. Pravý pruh se pak sklání prudce doprava a vede nás na čtyřku směrem na jih, úplně do protisměru. Ale z té čtyřky hned na prvé silnici odbočíme zase vpravo k moři, a támhle na tom kulaťáku rovně vpravo, za tím autobusem.

Udělali jsme otočku 360 stupňů, podjíždíme pod dvojkou a ocitáme se u nádraží. Tady jsme předevčírem (někdy v minulém století) vystupovali po příjezdu z letiště Ben Gurion. Ale navigace pokračuje. Na tom dalším kruháku, co by jinak byla téčková křižovatka, tak tam  vlevo k moři, a až přejedeme po mostě železniční trať, tak tam na té další křižovatce vpravo... Aha, tady není vpravo, na mapce není patrno, že jde o mimoúrovňový přejezd. Tak vlevo, vlevo, vlevo, až uděláme přemet 270 stupňů... Ne, není to jednoduché se sem z dálnice dostat! Ale teď už stačí jen zaparkovat na rozsáhlém a poloprázdném parkovišti, a jsme na dohled pláže, blíž to nejde.


Mezi domky nás vede chodník na pobřežní promenádu. Lidé tu v poklidu korzují, rodinky s kočárky, kluk s holkou v uniformách si nesou své batohy a zbraně, pohoda. Jenže na pláži, jejíž písek je poházen oblázky, není skoro nikdo. Na břehu se cachtá tatínek s batoletem, kousek dál si kluci kopou s mičudou a kousek blíž kdosi odpočívá pod napnutou modrou plachtou. Je už čtvrt na šest, slunce se kloní k šedému zákalu nad mořem. Jeho paprsky ještě jásavě rozsvěcují šedé a červené cihly převlékáren – které jsou zavřené. Na visací zámek. Ještě není sezona! To se pozná i podle toho, že plavčická budka není obsazená. Nad pláž z ní trčí na fasádě připevněná tři neobsazená umělohmotná křesílka, dobrý způsob uskladnění! No lifeguard on duty, klásá bíločervený nápis na jejím boku. Totéž sděluje obrázek přeškrtnutého záchranného kola. Na druhé straně je vyveden trojúhelník s plavcem ve vlnách, přes kterého se táhne výhružný vykřičník. Swimming dangerous!!! Nebezpečné možná, zakázané nikoli. A když už jsme si s sebou vzali plavky a ručníky, Janinko, a když už to máme naplánované a dneska je ten nejteplejší den…

Jenže Janinka zaprvé trpce postrádá funkční převlékárny. Zadruhé nejteplejší den má takhle k večeru jen asi tak dvaadvacet stupňů. A za třetí, leze na ni nějaké nachlazení. Takže se bude jen brouzdat. Ale hoch, zvyklý na liberecké Lesní koupaliště, v jejíž vodě trnuly chladem kosti i uprostřed léta, ten se jen tak nezalekne. Také se cítím zdravotně v pohodě. A převléci plavky pod rozměrnou osuškou není pro mne problém. A do vody!

Tak, Lesní koupaliště to není, ale vyhřívaná Petynka taky ne. Stěží 17°. Naštěstí nefouká vítr, a jedinou vlnku zvedá jen nějaká písečná duna pod hladinou poblíž pobřeží. Písek pod vodou je tvrdý skoro jako beton, utemovaný vlnami. Sám ztuhl v drobných vlnách. Voda, která se přes něj přelévá, bere z vrchu písečných vln drobný prach, který víří v nízké vodě jako šedý dým. Kráčím do větší hloubky, abych si zaplaval. Už jsem snad sto metrů daleko, a pořád je vody jen po lýtka.

Tak kde máte to moře? Nepřehnali jste to s tím jeho vypouštěním???

Souběžně s břehem, asi pět set metrů od něj, jede kolona ve stoje pádlujících surfařů. Už je mi jasnější, proč jedou tak daleko. Aby nenarazili. Konečně se dno sklání a já se jmu plavat proti zapadajícímu slunci, které teď vypadá jako žloutek. Hezky si zaplavu, i směrem k pobřeží, až do hloubky, či spíš nížky, kde si dřu břicho o písek. Vyběhnu k zavazadlům, beru foťáček, a z vody přičiňuji pár snímků. Jana zatím sbíra mušličky a užívá si klidu podvečera. Bude ten klid potřebovat, až pojedeme domů. Říkám jí, když se osušuju a převlékám: Jak se dostat sem, jsem si naplánoval, ale jak se dostat odsud, nevím. Když vycházíme z pláže, začínají se už rozsvěcet lampy. Za chvíli bude šest, slunce se už utopilo v kouřmu nad mořem. Vyjíždíme z parkoviště směrem k severu. A je to jednoduché: Vlevo je moře, vpravo železniční trať. Podjedeme ji na jediném možném místě a na složité úrovňové křižovatce se čtyřkou se nám podaří zabočit do správného pruhu doleva.

Nefotím, naviguji. Po čtyřce to zatím jede pohodlně. Rozsvítím si světlo, abych viděl na mapu. Silnice  kopíruje pobřeží, zatáčí vpravo k východu kolem nosu Karmelu, podjíždí lanovku ke karmelitánskému kostelu Stella Maris. A pak k jihovýchodu. Vjíždí do celistvé zástavby, škoda, že si nemohu vyfotit ty staré domky, krčící se pod moderními mrakodrapy. Tady se ulice rozděluje na dvě stejnosměrné komunikace, správně, držíme se té pravé, v prostředním pruhu. Nebylo by nám lépe v tom pravém? Ten je však oddělen dvěma přerušovanými pruhy. Žeby pruh pro autobusy? Ano, a pro žluté taxíky, jak nám dávají najevo ty, které nás hbitě v tom pravém pruhu předjíždějí. I rychlé zelené autobusy tak činí. Inu, jedeme pomalu, asi jen čtyřicítkou, tady někde máme odbočit doprava, abychom se vyšplhali do správného kopce. Kruciš, tahle mapa vypadá poněkud jinak než ta gůglovská! Máme jet rovně, avšak tuhle zatáčku doprava tedy neukazuje. Sice jsme zastavili na křižovatce, takže bych měl mít čas prozkoumat další trasu, ale prostě ji nevidím. Máme dál jet rovně nebo doprava? Padla už zelená, netrpěliví řidiči za mnou zběsile troubí, no dobře, jeď doprava, Janinko.

Jenže se ukazuje, že jsme se dostali tak moc doprava, že jedeme zase zpátky. Nuže, tak otočíme, a znovu vyjedeme na tu křižovatku, a pak už to bude dobře, ne? Nebude, protože až po otočení zjišťujeme, že jsme se otočili – v jednosměrce. Tak znovu otočit. Mezi skladišti přijíždíme k první křižovatce, kde zase můžeme zabočit doprava a na další křižovatce se dostat znovu na tu ulici, kde jsme byli už před deseti minutami. Nemuseli jsme tam zůstat až do rána a čekat, až se otevře příjezd pro náklady z lodí...

Teď už vím, že po zatáčce vpravo musím na té křižovatce jet rovně. A tady někde už to bude vpravo. Hledám tu správnou křižovatku, a nemám čas kochat se krásami Německé čtvrti, ani rozsvícenými bahájskými zahradami, které stoupají jak skluzavka k temnému hřebeni Karmelu. Tady, tady někde to bude! Naštěstí zase svítí červené semafory (za křižovatkou), a naštěstí nad nimi svítí i bílé šipky na modrých sólo značkách. Levý pruh má jet rovně a vlevo, pravý pruh má jet rovně a mírně vpravo. Když vpravo, tak alespoň mírně. A na další křižovatce? Asi tedy rovně. Měli bychom vyjet nahoru cikcak, ale zatímco hledám cik, přejeli jsme cak, a najednou jsme u Majerovic baráku a přejíždíme ho. Nešť, hlavně, že vím, kde jsme. Na nejbližším kruháku se otočíme a šťastně dojedeme.

Uf. Uf, uf. Tohohle jsem se včera bál, když jsme tak přesně a na čas přijeli a přímo z chodu zaparkovali. Že je to první vyhrání. Jana teď nejdřív ani nevěří, že jsme dojeli na správné místo. Vůbec netuší, jak se sem dostala. (Já tuším jen napůl, večer si trasu ještě jednou projedu na Googlu, abych věděl pro příště.) Jana poslušně poslouchala mé navigační, často popletené výkřiky. Nu ale co. Dorazili jsme? Dorazili. Sice po setmění, ale stále včas na večeři. Právě skončil Purim, dneska žádný svátek nezačíná.

Avšak zítra je pátek. Večer začíná šabat, a to bychom měli dorazit na šestou. Vlastně jestli před západem slunce, tak až na sedmou. Protože zítra začne platit letní čas. Letní čas ze čtvrtka na pátek? Ano, jak jinak, jsme přece v Izraeli.

Ale o tom až příště…

(Prožito v Izraeli ve čtvrtek 24. března 2016, zapsáno v Praze na Lužinách ve středu 18. května 2016)




Minulé díly vyprávění o letošní cestě do Izraele viz na blogu Šamanovo doupě, záložka Izrael.
Cestopis z Šamanových předcházejících tří cest po Izraeli seženete u knihkupců, na besedách s autogramem přímo od autora, anebo u vydavatele.