úterý 23. července 2024

České koloniální mince

Češi v Africe tentokrát nekolonizují nějaký trpasličí nárůdek, ale ani ten nejlidnatější. Spokojí se se zemí, která má asi tolik obyvatel, jako Slovensko, ale zato je sedmkrát větší než Slovensko - abychom zřejmě měli prostor pro nějaký vývoj. Proto těmto kudrnatým černouškům neukazujeme pohlednice se Zlatou uličkou na Hradčanech, lemovanou rozkošně malými domečky, jako Cimrmanův kolega ing. Holý, ale rovnou jsme je seznámili se symboly moci nezávislého Českého království - Českými korunovačními klenoty.



Ne, Konžská republika nebude přejmenovávat své hlavní město Brazzaville na Novou Prahu, ne, její nejvyšší vrchol Mont Nabemba nebude Novou Sněžkou. Místo toho vydali letos republikánští Konžané oficiální zlaté mince v XXL formátu (průměr cca 40 mm), a to hned v kompletní sadě šesti kusů. Avers (lícní strana), jež označuje tu stranu mince, na které je vydavatel (zpravidla státní znak nebo podobizna panovníka) je hned v šesti verzích: Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko, korunovační roucho, korunovační kříž a svatováclavský meč. A co byste řekli, že je na "společné zadní straně", tedy rubové straně, anóbrž reversu, kde se obvykle udává nominální hodnota mince? A kolikže to je? Přesně sto - konžských franků (CFA)! Nabízí se nám (například) prostřednictvím celostránkového inzerátu na zadní straně čtvrtečního Magazínu+TV Mladé fronty Dnes č. 29/2024 z 18.7. letošního roku.

A jsou to mince hodnotné, ryze (999/1000) zlaté! Každá z nic váží dvousetinu "unce". Pokud se jedná o trojskou unci(?, jakou jinou, že, když jde o zlato?), pak ta má hmotnost 31,103 gramů. Dvousetina z toho je 0,155515 g. Měrná hmotnost zlata páčí 19,29 g na krychlový centimetr. Objem mince pak činí hmotnost děleno měrná hmotnost, a tu nám vychází zhruba 0,008 cm3. Objem válce V činí πr2 × v(ýška). Pročež výška v = V/πr2. A vychází nám při poloměru 2 cm válec vysoký...  
0,00063662 cm, aneb 0,0063662 mm, čili něco přes šest mikronů. Nejde tedy o opakovaně deklarovanou "ryze zlatou" minci, ale o nějaký pozlacený šunt. (Je uvedena poravdivá informace o váze zlata, ale kdo si to spočítá, že?) Však proto taky celá šestičlenná sada přijde toliko na "zvýhodněnou celkovou cenu" 7990 Kč. A ještě dostanete "atraktivní kapesní hodinky"!

Ony ty mince snad skutečně vydává Republika Kongo, avšak nabízejí je nám chytráci z provařené firmy ČESKÝ MINCOVNÍ OBCHOD (což je obchodní značka společnosti HMK V AG). Společnost sídlí na adrese Leubernstrasse 6 ve švýcarském Kreuzlingenu, necelé tři kilometry od německých hranic. A mimo Evropskou unii, jejíž regule tak nemusí dodržovat. A do EU jim pak třeba i pěší poslíček může nosit balíčky bez proclení. A pošlou je nějakému českému bílému koni v Plzni, který je v Česku distribuuje a nastavuje tak za ně krk před případným trestním stíháním za podvod.


Už jednou se tyto lodyhy pokoušely vydat podobné šmejdy, vyvolávající dojem, že jde o zákonné české platidlo. Za necelé dvě stovky jste si v ještě říjnu 2010 mohli pořídit šmejdskou medaili z roku 2003, na jejíž líci se skvěl královský lev (jdoucí doprava), nad ním nápis „ČESKÁ REPUBLIKA". Tehdy se našňupla i Česká národní banka, protože na rubu bylo nad Františkem Palackým psáno „TISÍC KORUN ČESKÝCH“. Rovněž zde byla vyražena číslice „1000“ - a navíc zde byly nalepeny papírové miniatury tisícikorun. Po případném odlepení těchto napodobenin (které se snad nesmějí prodávat?) měla medaile v „hodnotě 998 Kč“ (se slevou za 199) všechny atributy skutečného peníze. ČNB k tomu vydala prohlášení:

„Medaile s motivem bankovky 1 000 Kč nabízená Českým mincovním obchodem (obchodní značka společnosti HMK GmbH) pod názvem „ražba s 1 000 Kč bankovkou“ může u veřejnosti vyvolat klamný dojem, že se jedná o zákonné peníze vydané Českou národní bankou... Medaile není na rozdíl od mince platidlem, nemůže obsahovat nominální hodnotu. Medaili může vydat v podstatě jakýkoliv subjekt, platné mince s nominální hodnotou v tuzemské měně pouze Česká národní banka... V případě, že by medaile byla zneužita v peněžním oběhu a poškozená strana by jí přijala v dobré víře, že se jedná o zákonné platidlo, mohlo by se na jednání společnosti, která takovou medaili vydala, nahlížet jako na napomáhání k trestnému činu podvodu podle § 209 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník.“

Od té doby nesměl "český" mincovní obchod vydávat něco, co by budilo dojem "mince", toliko medaile. Nu, nyní si tito švejcarští šmejdi našli kudrnaté soudruhy v Republice Kongo. Tento stát je "zastřený velkou mírou korupce, neprůhlednou státní správou, diskutabilní objektivností médií (největší televize je vlastněná samotnou vládou) a nerovnoprávným zacházením s etnickou skupinou Pygmejů" (dle Wiki). Pozlacená stoafrofrankovka je tedy snad opravdu mincí v hodnotě aktuálně... 3 koruny a 83 haléřů!

Máte jich šest, za 7990 korun si tedy koupíte peníze v hodnotě kolem 23 Kč. Ale! To máte přitom báječnou slevu z původních 17990 korun, deset tisíc jste ušetřili - a to se hodí. A k tomu dostanete "luxusní dřevěnou kazetu na ražby pro Vaši sbírku ZDARMA!"! No a ty hodinky...    

Psáno v Praze na Lužinách v úterý 23. července 2024

A diveno, co všechno může procházet dlouhá léta všelijakým pseudošvejcarským šibalům. Jejich praktiky jsem popisoval už ve článku Pravda šmejdu vítězí  26. dubna 2011! A nebyl jsem sám.

A divím se, že když si nekalých praktik Českého mincovního obchodu všimla už v roce nejémě 2018 i ČOI, a napařila jim (tomu Plzeňákovi nejspíš) pokutu, přesněji pět pokut za bezmála 1,6 milionu korun, že tihle šmejdi mohou v Česku stále fungovat. Viz například i článek v MfD "Mince s nulovou hodnotou. Blýskavá past na penzisty má stovky obětí" z 25. května 2019.

Hm, kolegové z MfD, když to víte, proč stále od těchto šmejdů přijímáte reklamy a podílíte se tak na jejich podvodech??? Uf, a možná ty reklamy poběží i kolem tohoto článku, kam je strčí neumělá inteligence...

Žádné komentáře: