pátek 9. září 2011

MOBY DICK: Zlaté turnikety


Vyšetřovaní premiéři, stíhaní poslanci, příjemná společenská událost, hokejová katastrofa, rasismus banality a zářící města

**************************************************************


Neděle 4. září 2011
Pouze 1 % amerických muslimů si myslí, že sebevražedné útoky proti civilistům jsou správné. Tedy jen 10 z tisícovky otázaných a jen 27,5 tisíce z 2,75 milionu amerických muslimů.

WikiLeaks se už dopracovala k depeším amerických diplomatů v Česku. Mary Thompson-Jones, charge d´affaires v letech 2009-10 zmiňuje svědectví managora zbrojovky Steyr, že jistý neoficiální vysoce postavený činovník jménem Marek Dalík po něm požadoval úplatek za nákup obrněných transpontérů Pandur.

"Nemusíme se omlouvat za to, že jsme se snažili bránit svou bezpečnost, bezpečnost našich dětí a naší společnosti." (Benjamin Netanjahu, izraelský premiér, v reakci na reakci tureckého premiéra po zveřejnění závěrů vyšetřovací komise OSN k loňskému incidentu při pokusu tureckých pašeráků proniknout námořní blokádou Gazy.
A cože pravila ta zpráva? Blokáda Gazy byla "legální a přiměřená", zaměřená na zamezení dovozu zbraní... Izraelský výsadek narazil na lodi na "organizovaný a násilný odpor skupiny pasažérů". Avšak - Izrael použil "nepřiměřenou sílu".

Mrtvá Kočka: "Měli potopit celou loď, jako Rusové somálské piráty, a byl by klid."

"To se nestane!" (Odpověď ukrajinského prezidenta Viktora Janukoviče na ruský požadavek na schlamstnutí ukrajinského Naftogazu ruským Gazpromem.)

Libye: Muammar Kaddáfí se pravděpodobně stáhnul do pouštního města Baní Valíd k přátelskému kmenu Warfala. Vládní jednotky Přechodné národní rady obkličují město Syrta, kde může být až několik desítek tisíc "loajalistů".

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg čuje, že Václav Klaus hodlá po skončení svého prezidentování založit "nacionalistickou, euroskeptickou" partaj. Pan prezident podle něj působí jako "někdy docela zábavný provokatér".

Ze sportu: Český reprezentační fotbalový tým remizoval ve Skotsku 2:2 díky podpoře dvanáctého hráče, jímž byl rozhodčí Kevin Blom, jenž nařídil v 90. minutě zápasu penaltu za Rezkův přesvědčivý film.
"Věříme, že herní výkon i nasazení hráčů ve zbývajících zápasech půjde dále nahoru a vše bude završeno postupem na mistrovství světa - na což je navázáno i vyplacení finančního bonusu ze strany T-Mobilu." (Markéta Vychytilová od generálního sponzora reprezentace, jímž je společnost T-mobil ve vyjádření pro HN.)
Myslel jsem si, že na reprezentaci platím ze svých daní?

Mrtvá Kočka: "Platíš daně i poplatky svému operátorovi, troubo."

BTW: Telefonní poplatky v ČR patří mezi nejvyšší v EU. A fotbal k nejhorším.

Historicky první český světový titul v horském bicyklování získal na mistrovství světa v Champéry mistr světa biker Jaroslav Kulhavý. "Neřeší co soupeři, ale co sám." (Trenér Viktor Zapletal)

Pondělí 5. září 2011
Světové burzy padají.

Pražský magistrát má zacálovat 38 mld. Kč za tunel Blanka. K účtům za 4 mld. přitom chybějí podklady - neví se, za co by se mělo platit.

Mrtvá Kočka "Přece za turnikety při vjezdu do tunelu."

Soud rozhodl, že Krajská nemocnice středočeského kraje nemůže být zapsána v rejstříku. Neléčí se v ní totiž. Jejích devět zaměstnanců by to ani neumělo. Holding jenom "zastřešuje" pět krajských nemocnic, a.s. Za což si vybírá od každé 150 tisíc  měsíčně. Ale za co?

Mrtvá Kočka: "Přece za turnikety při vjezdu do tunelu Rath."

Dalších 300 mil. Kč od Národní knihovny získají tuneláři z Metrostavu za dostavbu depozitáře. Ten měl původně stát miliardu. Dvě miliardy už Metrostav získal za "revitalizaci areálu Klementina". Proč Metrostav? Protože ten smí kutat uprostřed památkové rezervace bez svolení památkářů. A kdeže Praha získala ty tři miliardy? Neříkejte mi, že za zrušení plánovaných turniketů pro metro?

Mrtvá Kočka: "To jsou ty miliardy, které nebyly na blob."

Jojo. Blob měl problém, že na něj bylo moc vidět. A skladoval by knížky pod úrovní spodní vody. Do tunelů však nikdo nevidí. A ani nevadí, že jsou hluboko pod úrovní hladiny klidné Vltavy.

Richard K. z nakladatelství Argo hořekuje nad přicházejícím 4% zvýšením snížené sazby DPH a ohromuje neznalé tímto výpočtem: "Zvýší se nám náklady na redakci, překlady a tisk, takže dohromady to bude navýšení třeba o 20 %."

Mrtvá Kočka: "Dohromady? Lidi, co neumějí počítat, by se neměli plést do kšeftu."

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se snížil k hrubým osobním útokům na pana prezidenta - místo aby věcně obhajoval svou práci. Pravil mluvka pana prezidenta Radim Ochvat. Co nejvíce na včerejším knížecím výroku mohlo vadit?

Mrtvá Kočka: "Ošklivé, nepěkné slovíčko »někdy«".

Odpadky v Tripolisu odhalily své vnitřnosti: Lidová Čína v červenci sjednávala kšeft s Kaďourem za $200 milionů. Číňané hodlali do Libye dodat zbraně a střelivo - raketomety, protitankové střely a další nezbytnosti. Embargo se mělo obejít přes třetí africké země. Čína se hlasitě ohradila - vláda s tímhle neměla nic společného - jen čínští podnikatelé.
Rusko už svoje investice do libyjského ropného průmyslu víceméně odpísklo, Čína hodlá svoje miliardy ještě zachránit.

Bývalý premiér stanul před soudem. Je obviněn z toho, že z předraženého nákupu 135 obrněných transportérů finské firmy Patria mu v prackách zůstalo 21 mil. €. Takhle - on si je neukradl pro sebe. Potřeboval je pro naplnění stranické pokladny před volebním bojem. Ve Slovinsku je tohle trestné.

V Rakousku také. Bývalý kancléř Wolfgang Schüssel se sám zbavil imunity tím, že složil poslanecký mandát. Aby usnadnil nezávislé vyšetřování aféry kolem "sporných převodů" z účtu Telekom Austria na konta "osob blízkých jeho vládě".

Slovinci svoje transportéry dostali asi dvakrát levněji než my. Telefonování je v Rakousku levnější než v Čechách. V čem je rozdíl?

Mrtvá Kočka: "Ve výši úplatků. Jinde se hrabe výhradně pro partaj."

Úterý 6. září 2011
Zlato rekordně stouplo na 1920 $/tr.ou.

Policie předala V.B. a J.Š. usnesení o zahájení trestního stíhání. Jeden je obviněn z dávání a druhý z přijmutí úplatku. Předseda poslaneckého klubu VV Bárta je spokojen - soudní proces vidí jako jedinou možnost, jak ze sebe odkydat všechen hnůj, co na něj J.Š. a spol. nakydali. Poslanec Škárka (nezařazený) říká, že z převzatých peněz nic neutratil. "Sám jsem policii upozornil, že jsem jednu bankovku rozměnil."

"Věřitelé musí nejprve společně potvrdit, že pro poskytnutí dalších peněz existují předpoklady. V tomto směru nevidím v jejich rozhodování žádný prostor." (Wolfgang Schäube, německý ministr financí, je proti tomu, aby Německo vyhazovalo další peníze pro Řecko bez záruk.)
Tak Řekové ty prachy prostě nemají: privatizace v krizi nevynáší tolik, kolik se naplánovalo, daně při hospodářském útlumu a šetření taky ne. A to ještě Němci nechtějí ani žádný řecký ostrov... Nahlas.
Alessandro Giansanti, předzvěstný opičák ING, očekává, že aby Řecko "přežilo", budou muset věřitelé "odepsat nejméně polovinu" svých pohledávek.
To se to odepisuje, když úroky vyšplhaly na 20 %!

Italský senát začal debatovat o úsporném balíčku za 42 mld. €.  Příslušná generální stávka nebyla tak zcela generální. Nejezdily regionální spoje, ale dálkové většinou ano. Jde jen o začátek. 85 % Italů, dotázaných telstanicí Sky, s gen. stávkou "souhlasí".
Politologický opičák Sartorini navrhuje ustanovení přechodné vlády. "Berlusconi nemá co nabídnout, musí odejít."

Mrtvá Kočka: "Italský premiér nemá co nabízet. On musí brát!"

V neděli podpořil nároky italských a vlastně všech pracujících celého světa i kardinál Tarcisio Bertone (vatikánský No.2 ): "Práce je právem člověka a nesmí být závislá na vývoji na finančních trzích a burzách." Práce je prý "svatá".
Což o to, Arbeit machts frei - ale lidem nezáleží ani tak na práci, jako aby za ni dostali zaplaceno!!!

Za účasti samotného pre...miéra V.V.Putina začalo slavnostní napouštění podmořského plynovodu Nord Stream. Ruský plyn se tak dostane do přátelského Německa rovnou, aniž by se musel přepravovat přes území neklidných východoevropských politických bažin. Není se tak třeba obávat toho, že by nám Rusové zavřeli kohoutek.

Mrtvá Kočka: "Právě ho zavřeli."

Ze sportu: Česko/ Ukrajina 4:0. V přáteláku dali naši zlatí fotbaloví hoši konečně nějaké pěkné góly! Tedy - jsou to jiní zlatí hoši než ti, kteří byli z předcházejícího flákání na trávníku tak unavení, že se již neobtěžovali reprezentovat.
Pane trenére Bílku, když už jste přežil - neobtěžujte už, prosím, příště reprezentací starou línou gardu! Ať si jdou do toho Turecka...

6000 balíčků vstupenek na seriál plzeňských fotbalistů, která na slávistický stadion v Praze přivede Barcelonu, AC Milán (a Borisov) zmizelo z předprodeje za několik hodin. 14.000 lístků do plné kapacity stadionu mají v prackách - permanentkáři, partneři klubu, vlastník stadionu, samotný tým, zaměstnanci klubu. VIPáci dostanou přímo 800 kusů. Balíčky se se prodávaly 3.200- 4.200, ale to jste si museli vytrpět noční frontu. Odpoledne byly už za 12 tisíc - od překupníků na Aukro.cz.
Bývalý ministr dopravy a současný majitel Slávie Řebíček měl nakonec pravdu, když nedávno pravil: "Jednou tu zase bude liga mistrů."

A třeba by se z toho mohly zaplatit i další mýtné brány na dálnicích!

Mrtvá Kočka: "A nebo dálniční turnikety."

Turnikety v pražském metru nebudou stát slibovaných 3,5 miliardy korun, ani 1,5, jak se odhadovalo před týdnem. Celý projekt vyjde na pouhých 2,3 miliardy - ale budou v tom i čtečky v tramvajích a autobusech. Už to schválilo představenstvo Dopravních podniků. DP si na to bude muset vzít úvěr. Při výnosu 340 až 470 milionů ročně se investice vrátí za pět až šest let.
Moment - jaký "výnos"? Z čeho? Prý ze zpoplatnění černých pasažérů.

Mrtvá Kočka: "Ze zdraženého jízdného."

Nejvíce se však ušetří se na tom, že někteří lidé přestanou jezdit MHD... Jízdenky budou nahrány na nové čipové kartě, tzv. "ultralightu". Moment - a co Opencard? Aha, tyhle miliardy se už rozfrcaly. Ale ty nové turnikety snad musejí být za tu cenu zlaté, ne?

Mrtvá Kočka: "Pro pražskou koalici ODS a ČSSD určitě!"

Středa 7. září 2011
Zlato rekordně kleslo na 1796 $/tr.ou. Troglodytes znají důvod: Investoři zpeněžují své zisky. Teď byste měli nakupovat! Aby měli spekulanti co zpeněžovat...

Ruská letecká série: Při již osmém pádu civilního samoletu v sezoně zahynulo celé hokejové mužstvo Lokomotiv Jaroslavl. Zemřeli i tři čeští mistři světa - Karel Rachůnek, Jan Marek, Josef Vašíček. Jak-42 nenabral po vzletu z letiště Tunošna dostatečnou výšku, načež spadl, rozlomil se a hořící spadl do Volhy. Zahynulo 43 lidí - všichni cestující, až na dva.
Další obětí je matka běloruského útočníka Sergeje Ostapčuka, která dostala infarkt a zemřela - po telefonickém oznámení, že její syn zahynul.

Vesmír: NASA se připravuje na to, že od listopadu by zůstala stanice ISS  po jedenácti letech bez trvalé posádky  - dočasně. Než soukromí investoři postaví svoje kosmické lodě a než Rusové donutí své nosné rakety pracovat spolehlivěji než svoje letadla.

Mrtvá Kočka: "Nebo než olétanou ISS odkoupí Číňani."

BTW: Proč se vlastně tohoto mezinárodního projektu neúčastní přímo také Češi - ať už z ruské, americké nebo evropské strany?

Mrtvá Kočka: "Protože ani na Bajkonuru ani na Canaveralu ani na Kourou nepotřebovali při vstupu na kosmodrom turnikety od Metrostavu."

Německý ústavní soud prohlásil, že finanční pomoc Řecku není protiústavní - ale napříště ji nejdříve musí schválit Bundestag. Rovněž propojování státních dluhů země se státními dluhy jiných států musí nejdříve schválit německý parlament. Což by při neschválení vedlo k nevydání evropských eurobondů.
Eurobondy se nelíbí ani kancléřce Anděle Merkel: "Eurobondy jsou cesta do dluhové unie, a my chceme unii stabilní." Avšak: "Zkrachuje-li euro, zkrachuje Evropa." Což se bez eurobondů nejspíše stane.

Mrtvá Kočka: "I s eurobondy."

Poznámka Moby Dicka: Je kuriózní, že až ústavní soud musel připomenout hlavě státu, že nemůže rozhodovat o osudu peněz občanů svého státu - bez souhlasu zástupců občanů. Zdá se, že evropští demokraticky zvolení lídři poněkud pozapomněli, že nejsou žádnými fýrery!!!

Ministr průmyslu Martin Kocourek v jednom ze scénářů nové státní energetické koncepce plánuje ukončit výrobu elektřiny ve slunečních elektrárnách k roku 2035. K tomu má Moby Dick několik připomínek:

Není třeba ukončovat výrobu v solárkách - je třeba ukončovat dotaci do solárek a zabírání zemědělské půdy.
Výroba elektřiny nezáleží jen na státní koncepci, ale taky na soukromých investorech.
Odmítat výrobu ze stále výkonějších a stále levnějších slunečních panelů je stejně ideologicky pitomé, jako podobná snaha Zelených Khmérů zakázat jádro a uhlí.

Česká sněmovna vládní většinou schválila všechny Hegerovy zdravotnické zákony tak, jak je pan ministr předložil. Propříště si už budeme moci zaplatit nadstandard. Například, že vás doktor objedná na určitou dobu, a vezme vás bez  mnohahodinového čekání.
No moment - tohle je nadstandard? Na tohle jsem dávno zvyklý u své zubařky!
Mrtvá Kočka: "Tam to zaplatíš jinak."

Anebo si můžete připlatit za to, že vás vezmou na operaci dříve než umřete. Takže to bude vydán ceník úplatků?

Žena Moby Dicka: "Ne, ceník nadstandardu. Úplatky zůstanou - tam, kde je primáři berou i teď."

Mrtvá Kočka: "Dokud je někdo konečně nezavře."

BTW: Na vyšetření v Endokrinologickém ústavu kvůli problémům se štítnout žlázou můžete čekat i rok. Když je někomu 14, tak už je to v 15 skoro zbytečné...

Rada ČT pustila do dalšího kola výběru ředitele pět kandidátů. Jsou to: Petr Dvořák, Roman Bradáč, Hynek Chudárek, Radomír Šimek a Jan Svoboda. Mezi nim nejsou favorité premiéra Petra Nečase (ODS) a stínového premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), nýbrž koně Petra Tluchoře (ODS) a Michala Haška (ČSSD). Politici mají zájem hlavně o propagování své politiky, o kterou už ale nemají zájem diváci. Nikdy však nezmizí zájem - o sedmimiliardový rozpočet.

ČT by si mohla pořídit hned dvoje turnikety!

Čeští státní úředníci jsou zkorumpovaní a manipulují veřejné zakázky, státní instituce jsou tunelovány (konkrétně Správa železniční a dopravní cesty), řada politiků je propojena na ekonomické skupiny způsobem, kopírujícím mafiánské sítě, čeští žalobci a soudci jsou úplatní. Justice pěstuje styky s podsvětím a její vedení se fláká. Vzhledem k zákonem vymezenému postavení soudců a státních zástupců však zůstávají jejich zločiny nepotrestány.
Toto nejsou hospodské řeči, ale podstata zprávy BIS. No tak BIS vydává a vydává zprávy - ale od toho tu snad není? Už předala nějaké konkrétní důkazy policii?

Mrtvá Kočka: "České policii?"

Čtvrtek 8. září 2011
Akcie pražské burzy rostou už třetí den za sebou. Americké akcie kolísají.

Česká vláda začala jednat o rozpočtu. Dopravní ministr Pavel Dobeš konstatuje, že bez peněz nepoleze do 15 staveb - ty rozestavěné  (bohumínská D47 ) se zpomalí, ty nezahájené (např. dostavba pražského polookruhu R1) se nezahájí. Součet požadavků ministrů je 10 miliard (z toho 8,8 chce Dobeš). Načež vláda jednání o rozpočtu přerušila. Škodaže se nedá přerušit běh času...
Ministr Kalousek nehodlá zvyšovat příští rozpočet ani "o korunu" - ale už tomu letošnímu chybí 7 mld. kvůli nižšímu růstu HDP. Letos se počítalo s 2,5 %, a bude to asi 1,9 %. Pro příští rok se rovněž počítá s růstem 2,5 % - a co když růst bude nižší?
Když bude nižší HDP, tak se zvýší DPH - třeba už v roce 2012 na 19 %. (Ovšem  - bez knih a léků. ) Jak pravil Petr Nečas pro HN...

Každý 13. Čech se v minulém roce léčil na nějakou formu cukrovky. Producenti přeslazených a uměle doškrobovaných potravin si toho ještě nevšimli.

V Praze byla opětně odhalena socha prezidenta Woodrowa Wilsona. Je umístěna v sadech před Hlavním nádražím prezidenta Wilsona.

Odstartoval ilegální závod Diamond Race. Na trasu Praha - Velká Bíteš - Brno - Budapešť se vydala luxusní fára s korupčními značkami (např. 2AJ 6666). Ředitel "závodu" Milan Markovič k tomu pravil: "Pointou závodu není nikoho při jízdě ohrožovat. Chceme z toho udělat příjemnou společenskou událost, s velkou dávkou tolerance." Takže budete jezdit podle pravidel? Takže vás budou všichni předjíždět???
Průběh akce mají sledovat policejní passaty. Tak by si "normální" řidiči měli dát bacha!

Na místo katastrofy na břehu Volhy u města Jaroslavle se dostavil ruský prezident Dmitrij Medveděv, který pravil, že se zasadí o radikální snížení počtu ruských leteckých společností. No on se pan prezident zlobil i po minulém pádu Jak-42, a chtěl vůbec zakázat tomuto typu létat. Tehdy se soudruzi z ruského civilního letectva zeptali:

"A na čem bychom pak asi tak létali?"

A tak dále létají na tom co mají. Dokud jim to všechno nepopadá. Tedy až na spolehlivé Kukuruzniky, které dokáže opravit i vesnický kovář...

Jaromír Jágr: "Tohle je sportovní katastrofa! Ne, když někdo prohraje 3:0!"

Ukrajina vrací Rusku úder: Když nás budete nutit odebírat váš plyn, i když ho nepotřebujeme - tak my ten svůj (zásoby na 50 let) budeme levně prodávat Evropě. A ta si ho koupí od nás - a ne z Nord Streamu!

Libye: Skladiště učebnic v Tripolisu, které bylo při objevení plné samonaváděcích protileteckých raket, odpalovatelných z ramene, je nyní prázdné. Neví se, kdo měl takový zájem o vzdělání.

Krátce po sedmé hodině večer tři až pět útočníků napadlo 48letou ženu u panelového domu nedaleko ubytovny Sport ve Varnsdorfu. Praštili ji něčím do obličeje, sebrali jí z kapsy mobilní telefon v hodnotě tisíc korun a utekli." Pří útoku jí nadávali do bílých sviní...

Pátek 9. září 2011
Do Šluknova a dalších podobně postižených měst se zase chystají hovada, která zneužívají spravedlivého rozhořčení normálních občanů. Policie je těžkooděná, takže nemůže a nehodlá reagovat na lehce pronášené výroky, které znají řešení: "Cikáni do plynu!"
Nahradil bych to trochu odlišným sloganem: "Majitelé realitek do Šluknova!"

Módně proslulý John Galiano byl odsouzen za hospodské výkřiky typu "Lidé jako vy by byli mrtví, vaše matky, vaši předkové, ti všichni by skončili v plynu". Musí zaplatit pokutu ve výši 1 € každé ze tří obětí svých urážek a také každému ze tří protirasistických sdružení, které se k žalobě připojily. No a státu zacáluje 6.000 € pokuty. A dalších 16.500 za soudní výlohy. (Mohl dostat pokutu až 22.500 € - a přesně takovou částku nakonec náhodou zaplatil.) Nebyl zavřený, jen dostal pokutu.
Mírnost soudu měla několik příčin: John byl v době incidentu zfetovaný, ožralý a pod vlivem prášků. Ale už byl dvakrát na léčení. (Mrtvá Kočka: "Pokaždé úspěšně.")
Dále - není žádný protižidovský rasista, jde jen (podle prokurátorky Anne de Fontenne) o "rasismus banality, každodennosti, který je hrozný".
Galiano rovněž nadával pouze v soukromí restaurační zahrádky (?) a "pronesené výroky byly určeny jen osobám na místě činu". Nebyly určeny k publikaci - za to mohou ti, co tyto výroky zveřejnili. (???!)
Galiano je už od února nezaměstnaný. Zde by pomohl francouzskému pracáku návrh českého premiéra Nečase, podle něhož po dvou měsících pobírání podpory v nezaměstnanosti pošle "pobírače" na veřejně prospěšné práce. V Čechách to bude až 200.000 flákačů. A co budou dělat?

"Naše obce a města mohou zářit čistotou, se všude posečeným trávníkem a bez odpadků."

Tento návrh prošel dnes sněmovnou. Takhle - žádný Galiano nebude nikdy sbírat psí hovínka. To se spíš zúčastní nějakého rajcovního Race... (Aniž by byl rasista.)

Bezprostředním důvodem pádu ruského Jak-42 u Jaroslavle byl nedostatečný tah motorů způsobený nekvalitním palivem, vniknutím ptáka do motorů či výpadkem palivového systému. Na katastrofě se v nějaké míře mohla podílet chyba pilotáže. Letadlo se zvedlo až za ranvejí! Motory podle vylovených černých skříněk pracovaly až do samotného konce.

Agent StB Pavel Minařík přece jen půjde do vězení. Ne za vypracování návrhu na bombový atentát na mnichovskou stanici Svobodná Evropa, ale za pojišťovací podvod s nesmyslně vysoko pojištěným šuntem, který po havárii auta shořel - i s tím autem - na polské silnici. Řidič vyvázl jen šťastnou náhodou. Podle neohroženého teroristy plukovníka StB Minaříka je hlavním viníkem onen řidič. Šuntem byla optická vlákna - křemíkové sklo, tající až při 1300 °C. Kilometry vláken - které se záhadně vypařily...
Z trestu má Pavka už odseděno deset měsíců. Pojišťovně Kooperativa by měl vrátit 6,5 milionu korun. Není známo, že by mu byly třeba zfendovány nasyslené nemovitosti....

Pietní shromáždění, na kterém se veřejnost rozloučí s našimi hokejisty, proběhne v neděli 11.9. od 15:00. Na velkoplošná obrazovce bude možno shlédnout slavné jejich chvíle. Po krátkých proslovech proběhne mše, kterou bude celebrovat arcibiskup Dominik Duka.

Jiná pietní shromáždění k deset let starým událostem proběhnou jinde. Na Střeláku zazní odpoledne koncert kapely The Tap Tap a písničkáře Xindla X. Večer vystoupí skupina Plastic People of the Universe v zahradě Černínského paláce. Koncert zahájí ministři zahraničí a obrany Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra společně s americkým velvyslancem Normanem Eisenem. Na Jungmannově náměstí se sejdou účastníci pietního shromáždění pod heslem Společně proti terorismu, antisemitismu, rasismu a totalitám. Na Václaváku proběhne koncert "Za pravdu o 11. září 2001".  Pravda prý je, že 11. září proběhlo v režii jistých elit, které se spikly k ovládnutí světa.

"Mějte oči otevřené: Hlašte podezřelé auto na zákazu zastavení, opuštěný balíček v metru - a nechte na nás, abychom udělali ostatní." Starosta Michael Bloomberg žádá své Newyorčany, aby dávali pozor. "Snad to nebude bomba."

Sobota 10. září 2011
Žena Moby Dicka:  "A když ano, pak určitě ne od Minaříka."
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

52 komentářů:

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
kardinál Tarcisio Bertone je vatikánský státní sekretáž a tak externuje pořád. A stále ve smyslu multikulti a spravedlivé sociální politiky. Myslím, že už to nikoho příliš nevzrušuje.

Našla jsem ale zajímavou zprávu na stránkách il Foglio, a totiž že vládní koalice už má vypracovaný plán jak nahradit Berlusconiho na místě premiéra, ale že se mu to bojí říct. Aby s nimi nevyběh!

STK řekl(a)...

...Pří útoku jí nadávali do bílých sviní...
A jak jsem se dozvěděl, už ty "nepřizpůsobivé" chlapce (4x 15 let, zdá se mi, že nikdy nedospějí) chytili - totiž "ztotožnili". Zjistil jsem že ta "svině" ani tak nevadí, ale "bílá" tak to tedy ne, to už je rasismus...
Co na to Lucie Bílá? A co teprve Věra Bílá?!?

Jakub S. řekl(a)...

Bílá teprve jako imago, v poslední fázi vývoje. Po vylíhnutí naopak tmavá, pane kolego. U živočichů s tak složitým vývojem se to často překlopí do pravého opaku, žáno...

informace řekl(a)...

A tak máte, vážení, taky sexy skandál. Bývalý prezident s paní Obermannovou. A tam o tom jejich vztahu napsala knihu!
Konečně jste se dočkali vlastní zábavy a nemusíte se závistí koukat jinam. Viděla jsem to na diskuzi pod článkem.
Tady vylezla na světlo boží další dáma - 27 letá Maročanka, co taky jezdila na večírky do vily Berlusconiho a šla to oznámit soudu.
Reakce čtenářů jsou nejen znechucené ale vzteklé, rozhořčené pro ty peníze, co prokurátoři utrácejí za odposlechy B. telefonních hovorů, zatímco se všude škrtají výdaje, aby se vyrovnal státní rozpočet. Když jsou prokurítoři tak zvědaví, co dělá B. v posteli, ať si to odposlouchávání platí sami.
Taky k tomu jednou dojdete.

STK řekl(a)...

Vy byste Informace té dámě nedopřála ani trošku té sexuální fantazie? Tedy sexuální - tady jde o duševní kopulaci, naznačit, ukázat se veřejně s "nadsamcem" co do politicko-společenského významu. "Ohřát se v paprscích jeho záře..." [;-))
Kdo se nad tím pohoršuje tak není... ...zpět tak JE Čech!
A panu exprezidentovi by to taky nemuselo extra vadit. Tuším, že spíše Dášence H. Ohrožuje to její rolí ex-první dámy.

informace řekl(a)...

STK,
já se jen raduju, že máte taky nějaký menší skandálek a že se máte nad čím pohoršovat.
Ještě pošlete bývalého prezidenta na návštěvu k B. a budete mít celou soap operu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Kdo nepláče, není Čech

Pisálek Herr Hans Urban, dlouholetý věrný slouha Euroameričanů a zbytků domácí reakce, vyplodil další protinárodní text : ...p://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-urban.php?itemid=14187

Je to hnus : Prý bychom měli nad smrtí „našich“ žoldnéřů plakat stejně nefalšovaně, jako pláčeme nad tragickým skonem našich zlatých hochů.
Prý náš prezident chrání extrémisty (Herr Urban jistě myslí na vlastence Bátoru)
Prý nejsme „vyspělou“ kulturou.
A tak dále a tak podobně.

Takže, Herr Urban, počtete pár hezkých českých slov na hezkém českém blogu :
Naši hokejisté jsou našimi OPRAVDOVÝMI hrdiny; hrdiny, jejichž úžasné činy můžeme na vlastní oči sledovat v telce, obklopeni dary naší země – lahváči, chipsy z našich brambor a tak podobně. Naši hoši bojují za nás, a vítězí. Z dalekých zemí pak přivážejí zlato, z letiště přijíždějí pokryti státní vlajkou a slávou. Celé náměstí, celé město, celý národ skáče jako jeden Čech. Jako za starých dobrých Spartakiád.
Zato „naši“ žoldáci, Češi jen podle jména, v dalekých zemích vraždí partyzány, podílejí se na útisku civilistů, špehují odbojáře včetně hrdiny Usámy. A to vše pro posílení zisků nadnárodních petrolejářských koncernů.
Je tedy jasné, proč pláčeme nad našimi padlými hokejisty, je jasné, proč se snažíme zapomenout na hrstku „českých“ žoldáků v cizích službách.
A to je znak VELICE vyspělé kultury, kultury starého (duchem mladého !), vzdělaného, hrdinného západoasijského národa.
Jestli se Vám náš národní duch nelíbí, Herr Urban, tak Vás zde nikdo nedrží násilím. Zatím. Můžete si táhnout do Evropy, za svými chlebodárci. Třeba hned.

My roduvěrní Češi a Moravané si nyní připravíme naše státní vlajky a kapesníky – dnes je den národního smutku. S vojenskými poctami se vracejí padlí hrdinové našich obrazovek.

informace řekl(a)...

Hm, docela hloupý článek, je i na Psu. Asi Urban neměl o čem psát a tak bičuje "národní mrav". Jinde by tak šíleli taky. V r. 1949 se zřítilo letadlo s hráči fotbalového klubu Torino, kteří při havárii všichni zahynuli. Týmu Torina byl poté udělen pohár fotbalového mistrovství a do Turinu na pohřeb přijelo kolem milionu lidí. A občas o tom noviny píší znova jako o národním neštěstí.
Sportovní fandění je něco jiného než zájem o politiku.

STK řekl(a)...

To, že se podobné hysterie konají (a organizují!!) i jinde mě zas tak moc neutěšuje, vážená Informace. Když zemřel Rodolfo Valentino, spustilo to i vlnu sebevražd žen a dívek.
Není to ale v pořádku, hodnoty života jsou někam posunuty.

Pozn.: Můj zesnulý strejda (*1928) byl R. Valentinovi velmi podobný. Nebyl herec, ale (i v socialismu velmi úspěšný) pojišťovací agent. Leč tvrdit, že po něm ženy šílely by si netroufl tvrdit ani ten nejodvážnější lhář. [;-))

s.t.k. řekl(a)...

Informace, až S.B. konečně odvolají (myslím, že se nakonec uleví i jemu) tak by bylo krásné, kdyby k němu přijeli na návštěvu manželé V.a D.H. a S.B. by svedl D.H. Teprve pak bych to uznal za plnohodnotnou soap-operu.
A hned to zpracovat do TV seriálu...

Návod? ...za důkladného míchání pomalu lijeme do kanálu...

Schumacher antisemita řekl(a)...

A což teprve živé vystoupení Adolfa Hitlera, to byla hysterie. Říkávám si, jestli není chybou, že ženy mají volební právo....

Schumacher antisemita řekl(a)...

Havel je známý promiskuitník. Chudák už Olga. No, však mu v tom nebyla dlužna. V (nejen)těhle kruzích takový swingařů bál.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Jak čtu co všechno se chystá k onomu výročí, konstatuji, že zítra se bude blbnout všude. Na Andělu na Smíchově včera stloukali stánky pro farmářký trh. Tam koukneme, to nás zajímá.

informace řekl(a)...

STK,
umíte si představit, že by podobné fandění bylo i v politice? Tady jsou stadiony plné policie v protipovstalecké výzbroji, aby se mezi sebou fandové nepoprali anebo nezdevastovali stadion. Vláda vydala docela přísné normy na kontrolování vchodu do stadionu a rozdělení fandů, aby na sebe nemohli a pod., všechno si to nepamatuju. Helikoptéra doprovází fandy k autobusům nebo na nádraží, aby byli pod kontrolou.
Teď di představte, že by se něco podobného dělo i při zasedáních parlamentu nebo vlády. Kdo by to pak uhlídal. A při volbách? Lepší na to nemyslet. Takové celostátní šílení. Těch fanoušků zas tolik není.
A můžu se zeptat, jestli jste podobný panu strýčkovi?

informace řekl(a)...

Kdepák Silvio neodejde. Dobrovolně rozhodně ne. Předevčírem to prohlásil na nějakém sjezdu mládeže.
A nakonec ten bordel kolem jeho soukromého života nadělala media a prokuratury. Tady se některé procesy, hlavně ty civilní, táhnou až dvacet let (to je případ mé přítelkyne, co se soudí s bratrem o dědictví po matce, totiž - k upřesnění - soudí se ve skutečnosti její manžel)a prokuratury se zabývají ložnicí Berlusconiho. A namočí do skandálu každého, kdo se s ním stýká.
Pravice se tedy zase mstí a tak vycházejí najevo všechny možné postelové zápletky opozičních politiků. A bulvární listy jen jásají.
Pan H. s chotí by tomu moc nepřidal. Snad by byla zajímavá jeho bývalá pozice a pak politická fáma, co si vybudoval ve světě.
Mne by spíš zajímala ta. Jak to, že se z čista jasna stal ideální postavou politika, na kterého všichni pěli chvály? Sice používali ustálené výrazy nebo klišé jako humanitní, lidský politik, intelektuální výše, intelektuál nositel velkých morálních hodnot a pod. Pak si ty definice řečníci a novináři opisovali jeden od druhého. Ale jak to, že se dostal na přední světovou scénu?

Šaman řekl(a)...

Informace, Václav Havel se dostal na scénu už v 60. letech, a to i na světovou scénu. Jeho soukromý život (promiskuita) byl naznačen např. ve filmu Zemský ráj to na pohled.

http://www.terezabouckova.cz/cz/zemsky-raj

("Když Havel objasňuje, že své zálety před manželkou netají, protože "nechce žít ve lži", nebo si vyžádá domácí striptýz své milenky a jejích dcer, mramorové pomníky se hroutí a mnohý divák získá dojem, že celý disent byla vlastně jen hříšná Sodoma Gomorra." - Z recenze Mirky Spáčilové.)

A? Proč by měl být Havel jiní než ostatní ješitní muži? Na to ani nemusel být prezidentem!
\ :-))

Šaman řekl(a)...

Dílo VH podle české Wiki:
Literární dílo Václava Havla patří do tří žánrů. Hlavně z 60. let 20. století pochází poezie, především básně a strojopisné kaligramy (typogramy) ve sbírce Antikódy. Na světovou uměleckou scénu Havel pronikl svou dramatickou tvorbou; první významnou divadelní hru Zahradní slavnost uvedl roku 1963, poslední Odcházení napsal v roce 2006. V roce 2009 režíroval natáčení stejnojmenného filmu dle této hry, podle které napsal i scénář. Po celý tvůrčí život se Václav Havel věnoval esejistice, často politicky motivované; sem patří rovněž jeho epistolární tvorba, literární a divadelní kritika, projevy a další příležitostné texty.

STK řekl(a)...

Inu, milá Informace, začnu od konce. Strejdovi podobný nejsem ani trochu. Nejpodobnější jsem své babičce - jeho matce.
[;-))
***
A ve šluknovském výběžku to stále vře.Klikněte tady... 600 policistů navíc, těžkooděnci, vodní děla a granáty se slzným plynem pěkně do "bílých", shora na to dohlíží policejní helikoptéra za 50 000.- Kč/hod. Paráda, začíná to připomínat rok 1989. Jestlipak to zase prošvihnem?
DSSS se svým guru Vandasem si tu ohřívá svou "ultra" polívčičku - a začíná mít u "obyčejných lidí" úspěch. Nazývá totiž věci pravými jmény - a slibuje nápravu. Na to druhé nemá sílu - naštěstí. Takže...
A TV (ČT24) dále sprostě lže a podvádí. Ano, svět chce být klamán. Ale pokud se mě někdo snaží obelhat tak průhledným způsobem, naštvu se na něj, protože mě považuje ze blba.
Napíšu pro Hospůdku malý podčárník - uvidíme, kdy na něj bude mít Šaman místo.

informace řekl(a)...

Šamane,
historii Charty 77 znám, samozřejmě tu o ní noviny tehdy psaly. I nyní otiskují dokumenty a pojednání, jako na př. eSamizdat nebo CSEO.
Ale má otázka je tochu jiná. Jaké byly - řekla bych trochu zákulisní - příčiny, že Havel nabyl takové nesmírné popularity na západě. Oni ho citovali a vynášeli do nebes všude. Protože hlásal "apolitickou politiku"? Že nechtěl, aby přechod od starého režimu po 89 neproběhl násilně? A že toho se pravděpodobně na západě báli? Také zůstali všichi dost udiveni, že Dubček byl po 89. nechán stranou. Proč?
Na eSamizdatu je také článek, jak se dívají na Havla v Čechách dnes. Podle toho, co čtu na českém netu, jsou úsudky mnohem kritičtější, než jak píše Dalibor Dobiáš v tom svém článku.

http://www.storiamemoria.it/sites/default/files/e10_convegno-pr.pdf
http://www.esamizdat.it/rivista/2007/3/index.htm

informace řekl(a)...

Páni, STK,
to to zas od EU a od ER schytáte! Dokonce uspořádat protest a táhnout na romy! Lidi nešťastní, to budete mrkat na sankce, že nerespektujete lidská práva!
Viděla jsem tu zprávu už ráno, že se chystají manifestace a tak jsem si řekla, to komisař pro lidská práva Evropské rady Hammarbeg nadskočí na židli. Právě napomenul Itálii, že nerespektuje lidská práva romů a imigrantů a kritizoval politicky nekorektní slovník, který používají italští politici, když mluví o těch dvou kategoriích. Byl tu s komisí někdy v červnu, aby osobně prověřil situaci. A to ještě neslyšel projev jednoho leghistického europoslance, který, když promlouvá ke svým padáncům, používá všechny možné sprosté nadávky a doprovází je obscenními gesty. A padáncí mu nadšeně tleskají. pročpak asi? Že prý podle pana komisaře se nevhodným politickým jazykem ovlivňuje mentalita občanů, vedou se k rasizmu a nesnášenlivosti. Jakoby měli zdejší občané zapotřebí, aby je to někdo učil!
To to zas schytáte!

Jakub S. řekl(a)...

Pro byl ten hystericky vynášený a litovaný a zbožňovaný D. ponechán stranou? Vždyť to bylo jedině možné. Byl a zůstal po celý život hodnou, leč omezenou komunistickou nulou. Howgh.
A Havla už nechejte v pokoji, lidi. Mluvte, až uděláte pro národ, co on. Přečtěte si, jak ho zepsul a poplival jakýsi Murín (přetiskl p. Wagner v NP před týdnem asi). Zvláště od Slováka je to hnus. Bez jakékoli úrovně. Poslal jsem ohrazení p. Wagnerovi - reagoval nechutně...
Můžu vás ujistit, že jsem jeho hry, eseje i grafické hravé chytré, řekněme, básně hltal a bral a obdivoval od samého začátku, tj. tak 64. Kdo je z a z n á v a , mluví o sobě - ne o něm, prosím. A Olgu taky prosím nechte v klidu spát, nevíte-li víc o jejím životě. Úžasná ženská.

STK řekl(a)...

Zdá se, že na severu Kotlinky je zle.
Demonstrace pokračují, policejní těžkooděnci se činí. Dav prý táhne na ubytovny Rómů. ČT24 od 20:00 velmi změnila rétoriku - asi těch hlasů, ať si ty průhledné lži "srolují a zasunou" bylo víc (hlasatel ale zůstal týž), takže fejetónek asi počká.
Další nepokoje se možná chystají na Jesenicku. Šluknov je příkladem. Uvidíme ráno. On line ještě neumíme vysílat - nebo spíše k tomu nemáme dost odvahy.
Tady u kostela Don Bosco se koná cikánský bál nebo nějaká soutěž. Fůra mladých Cikánů, disco slyšíme na 150 m. Hnusné "bílé svině" jsou ale v klidu. Navíc ve 22:00 to spořádaně vypnuli.
Jaký rasismus?
To všechno je o chování, ne o odstínu kůže.

STK řekl(a)...

Jakube S., já mám k tvorbě V.H. diferencovaný přístup. Něco je vizionářské (Vyrozumění), něco popisné, našel bych i epigonské části. Ale nehledám - co se mi líbilo jsem si nacpal do knihovny, co ne, nechal jsem být.
Nejhorší pro zhodnocení dramatické tvorby V.H. byl čas těsně po převratu. Havla hrálo každé divadlo, často takovým dopr...vlezlistickým způsobem, jak byli zvyklí z předchozích dob. Tam se to muselo, aby divadlo nebylo "reorganizováno" do poslušné podoby. Havla to celebrování, jak jsem si všiml, dost obtěžovalo. Ale nechtěl inscenátorům nadávat - jestli to bylo ze slušnosti nebo z důvodu, že "každá tantiéma je dobrá" nemůžu soudit.
P.S.: Mají "tantiémy" vůbec jednotné číslo? [;-)

informace řekl(a)...

STK,
italské noviny o vás zatím nepíšou. Třeba se to do Strasburgu nedostane.
Ono s cikánama je to těžké. Kdekoho vykradou. Právě dnes večer mi to vyprávěla jedna známá, jak jí vlezli do bytu a ukradli všechno zlato. Mně před čtyřmi roky totéž.
Každé ráno před supermarketem cikánky žebrají, mladé silné ženské.
Sousedovi před dvěma roky ukradli okapy a letos v létě se mu znova vloupali do baráku.
Člověk jich má dost. Jakápak integrace, nezměnili se za staletí a změní se snad teď, protože EU a ER naléhají na jejich zašlenění do společnosti?
Je to neřešitelný problém.

informace řekl(a)...

Jakube,
já nehovořím o H. jako spisovateli nebo dramatikovi, ale politikovi. A tak tedy kladu otázku znova: co udělal pozitivního jako politik, jako prezident republiky? Není to otázka provokační, jen bych chtěla vědět, jaký dopad měla jeho "nepolitická politika" na přechod od starého režimu k novému uspořádání.
Na Dubčeka se tu dívají jinak. v jistém slova smyslu se pokusil v malém o to, co chtěl provést Gorbačov ve velkém, a totiž reformovat reálný socializmus. Reformovat ho zevnitř jako vedoucí osobnost vládnoucí strany. Jestli to byla planá iluze, o tom se nemusí snad ani diskutovat, dokázala to fakta. Ale tehdy jiná cesta nebyla.
Havel se dostal již k hotové věci, režim nemohl nepadnout, šlo jen o to, kdy a jak.
Podle Vás si vedl jako politik, nebo jako nepříliš schopný improvizátor?

az řekl(a)...

Jen taková drobná poznámečka k elektrice ze solárek - dotované výkupní ceny jsou ten menší problém, ten větší je povinný odběr všeho co z nich leze (a tehdy, když to leze, neb pytlování elektriky dosud nevyřešeno). U Prahy je cca 1500 hod. sluneční ho svitu per rok, tedy v průněru 4h6min/den - a nikdo neříká,že to musí být každý den a tím méně zrovna kolem poledne. Takže dodávky elektriky velmi nekvalitní. A tudíž bylo-li by možno nabízené neodebrat, když není potřeba, tak by bylo vyřešeno (včetně zabírání půdy), a to prakticky zrušením solárek majiteli. Důvod: souběh využitelné nabídky elektriky (ze solárek) a její potřeby asi tak na svatého Dyndy.

Jakub S. řekl(a)...

Havel, Dubček, 68, 89 - to je na delší psaní či rozbory, musím jít spat, spím už teď. Italské vidění AD - to je tragikomedie. Byl ve vleku událostí. On je neprováděl. Zoufalé a pro nás nepochopitelné promítání velikosti do někoho, kdo na to neměl a nemá.
A cigáni: jistě, jsou tam stejní jako tady. Ano, to je status quo. A co teda s tím - ? Každý postup je špatný. Mého tatínka 97, v jeho 84 letech, idealistického legendárního primáře-pediatra, vykradli a oklamali. Tak ho to vzalo, že upadl do letargie a bezútěšnosti a za půl roku byl pryč. Vybijeme je? Pošleme jinam - kam? Donutíme pracovat? Teď už nemají ani svaly - jenom tučná visící břucha, takže je nelze zaměstnat ani fyzicky. Kdo by věděl řešení, dostal by nobelovku za sociologii - dyby byla. Brou...

STK řekl(a)...

Jakubovi S.:
Opravdu nelze dát Cikány do jednoho pytle a opravdu není jiného způsobu, jak se zbavit "cikánského cejchu" jinak, než se vydělit z komunity a začít žít jinak. I s tím rizikem, že budou dlouho považováni svým okolím za "ciganum vulgaris", protože jejich vnitřní změnu a to jak doopravdy žiji nebude na první ani druhý pohled vidět. Je to příšerně pracné, nemá to zaručený úspěch, ale jde to. Vím nejméně o dvou případech - a ne z doslechu. Zkoušelo jich to víc, ale neizolovali se dostatečně dlouho od zbytku "rodiny" a sklouzli zpátky do kategorie "cikán obecný". Co ukáže třetí generace se teprve uvidí. Druhá je integrovaná (+/-) tak z 80-ti %.
Nevěřím na to, že nějaký sociální inženýr vymyslí nějaký zaručený způsob, jak je integrovat do systému nebo aspoň zajistit přijatelnou, neúkornou koexistenci s většinou. Pokud vím, zkouší se to zcela neúspěšně od II. světové.
Něco asi nelze změnit: Lžou. I ti slušní, pracující, čistí a do školy děti posílající. S tím se prostě musí počítat. Tak mě napadá: slovensky (a "po našim") se řekne lhát "cigánit". Proč asi?

Větší vlastenec řekl(a)...

Berete mně slova z prstů, vážený Jakube S.; právě jsem chtěl napsal něco o moudrosti našeho lidu.
Ano, výraz "cigánit" ve smyslu "lhát" používali naši předci, jako výraz staleté zkušenosti s nepřizpůsobivým etnikem.
Mimochodem, jiné vyjádření podobné lidové moudrosti - "židit" ve smyslu "okrádat" - se stalo nedílnou součástí naší mluvy, našeho národního povědomí.

Ještě jednou přeji hezkou neděli Vám i ostatním českým vlastencům.

Jakub S. řekl(a)...

Cigánit, resp. cigániť - to bylo regulérní spisovné slovenské slovo . Až za ČSR se začalo prosazovat l u h a ť . Tady podél pomezí (všimněte si, neříkám hramice) se to říkalo a říká pořád, dokonce aji když je ostatní výpověď na spisovné či přijatelně hovorové rovině, nedialektické.
Víte, Trné a ostatní legendární aji nelegendární bezvadní chlapi - muzikanti - cigáni z Horňácka nejsou a nebudou pro nikoho r o m o v é - nezkoušejte to, prudce se ohradí. "Já su c i g á n ! " Právem. Jsou dávno integrovaní do svých dědin, regionu, dialektu, nosí kroje a úžasně jim sluší - ty bílé košule a ta tmavá koža, bože... Necigáním - ! Ruku na pupek, ogaři!! Gdo ně nevjéří - hen sú dveři!!

A.S. Pergill řekl(a)...

K těm Romům:
Naše populace ( i populace dalších evropských národů) musela po zavedení zemědělství projít "hrdlem láhve", které upreferovalo geny slučitelné s "myšlením na zadní kolečka". Nicméně o těchto drsných a politicky vysoce nekorektních dobách, kdy ty vesnice (na rodovém základě), co si neudělaly dostatek zásob, vymřely hladem a jejich sousedé se politicky naprosto nekorektně bránili proti oloupení o ty jejich, se nezachovaly žádné záznamy.
Můžeme získat jakousi představu podle Maďarů, kteří se částečně smísili se Slovany (potomky poddaných knížete Pribiny, vyhnaného Mojmírovci z Nitranska k Balatonu) a část zůstala kočovná. A ti kočovníci byli z nějakých 90 procent vybiti u Lechu a v souběžně probíhající bitvě na moravsko-rakousko-slovenském pomezí (v těchto bitvách spojení evropané nebrali zajatce) a teprve potom začali ti usazení Maďaroslovani (v recentní maďarské populaci je jen asi desetina lidí s převahou maďarských genů) mít v maďarské populaci navrch a mohl přijít sv. Štěpán a udělat z nich standardní feudální národ.
Tohle jen abychom si udělali představu, jak velký "odpad" vyžaduje přeměna necivilizovaného etnika na civilizované darwinským výběrem (a jak velký "odpad" byl při tom procesu i z populace našich předků).
IMHO pro Romy je zásadní problém pravý opak toho, co blekotají multikulturalisté: Naši lidé nejsou rasisté, našim lidem vadí chování určitého druhu (cílená parazitace na sociálních dávkách v kombinaci s kriminalitou). Ti Romové, kteří se toho nedopouštějí, průběžně splynou s majoritou (a zase naopak "odpad" majority se přidá k Romům), "rasa" není v obou případech na překážku. To v důsledku znamená absenci nějakých spontánně vzniklých "příkladných Romů", kteří by zbytek etnika táhli nahoru.
Politickokorektní a nenásilné řešení opravdu nevidím, jen řešení bolestivá a příšerně bolestivá.

STK řekl(a)...

K cikánské otázce - situace dnes.

A.S. Pergill řekl(a)...

Možná ještě připomínku:

Dnes ti naivní občané pod obušky těžkooděnců demonstrují nikoli za rasismus, ale za "barvoslepou justici", která by trestala mnohahodinové mučení nebo mnohonásobné údery mačetou do hlavy alespoň stejně, jako více-méně náhodné popáleniny od zápalné láhve.
Až se organizacím, "bojujícím proti fašismu" podaří tyhle lidi (a s nimi rozhodující část majority) přesvědčit o tom, že tento požadavek je stejně zločinný jako požadavek na fyzickou likvidaci nepřizpůsobivých etnik*, a že v rámci demokracie a EU s tímto požadavkem nepochodí, tak to teprve nastane mazec!

---------------
* Pokud by nebyly zavedeny koedukované nebo rodinné věznice, jako byl prvorepubliční pracovní tábor v Letech (abstrahujme od toho, co z něj následně udělali nacisté), tak by to asi "téměř konec" jednoho etnika byl, případně by to bylo "hrdlo láhve" srovnatelné s výše zmíněnou bitvou na Lechu.

drak řekl(a)...

Dodnes není zcela jednoznačně vyřešeno, vyřešeno, kolik z naší povahy je dáno dědičností a kolik výchovou, případně co z nežádoucích povahových rysů se dá výchovou korigovat. Nicméně už i z toho co je známo víme, že s největší pravděpodobností vede ta dědičnost a že to výchovou se možná dá něco korigovat, ale úspěšnost něčeho takového je dost malá, ne-li rovnou mizivá. Tato fakta, spolu s tím, co už zde řekli STK a A.S. Pergill jasně dávají znát, že uspokojivé řešení ten problém asi nemá.

Největší blbostí bylo, když po válce zkusil bolševik Cikány civilisovat a násilně je donutil přestat kočovat a zkusil jimi osídlit pohraničí. Řekl bych, že ti, co prostřednictvím Mercedesů s přívěsy kočují po Francii, jsou na tom o dost lépe. Soužití s nimi rozhodně nevyvolává takové sociální pnutí už jenom proto, že se nezdržují pořád na jednom a tomtéž místě. Když Vás okradou čas od času, je to snesitelnější, než když se to děje soustavně. Také není od věci napodobit slovenský model, kdy rodina nedostane více dávek, nežli maximálně na dvě děti, po této úpravě sociálních dávek propukly nepokoje v Košicích, během kterých si ti nešťastní Cikáni zaopatřovali v samoobsluhách rabováním základní životní potřeby, tedy cigarety a alkohol. Nicméně poté je jejich neomylný smysl parasita zavál sem k nám, protože my přeci máme na rozhazování, takže my platíme třeba i na dvacet harantů. To jako proč? Co z toho bude? Tohle by mělo okamžitě přestat. To na jedné straně, ty dávky se musí zredukovat už jen proto, aby je hlad nutil něco dělat, bude-li to práce fajn, bude-li to zlodějina, tak ono lidovecké 3x a dost nebyla zase až taková pitomost, nedokáže-li si někdo svobody vážit, asi si jí nezaslouží, tak ať žje někde, kde aspoň nemůže škodit ostatním. Také by nebylo od věci ty propuštěné kriminálníky povinně očipovat a vykrádané objekty vybavit záznamovým zařízením, je to levné a je to účinné, rozhodně účinnější, nežli aktivity parasitních organisací, které v podstatě jenom vyučují Cikány, kam a v jaké výši chodit pro dávky a případně jak ještě využívat positivní diskriminaci k dalšímu buzerování majority, když si třeba na práci vyberou někoho jiného. Jen idiot si finančně vydržuje někoho, kdo mu škodí no a my jsem za ty idioty několikanásobně.

Už je tedy na čase dát se do těch bolestivých řešení, ta příšerně bolestivá mít v záloze a aktivistům a Cikánům řvoucím proti těm bolestivým nabídnout v případě nespokojenosti přechod na ta příšerně bolestivá.

V praxi to ale zatím vypadá tak, že budeme tak dlouho páchat kraviny, až vyhraje volby nějaký novodobý charismatický Führer, postaví se těm naštvaným do čela a začne to lítat. To je zatím to nejpravděpodobnější.

informace řekl(a)...

Proč je problém s cikány (Romy) neřešitelný.
Z mnoha důvodů. Je to jiná etnie, pocházející z jiného kontinentu, má jinou kulturu, jiný způsob života, jiný jazyk, jiné zvyky. Její sociální uspořádání je jiné, nemá svůj stát a hlavně se necítí vázána pocitem náležitosti ke státu, ve kterém žije. Přistěhovala se do Evropy v patnáctém století, rozběhla se časem po evropských státech, rozmnožila se, v Evropském kontinentu je jich kolem devíti milionů. V klasickém slova smyslu je nemůžeme považovat za národní menšinu, protože se dělí na klany (nebo velkorodiny), mezi sebou často nepřátelské, s jinými návyky, jiným jazykem.
Sami se do národní společnosti, ve které žijí, nezapojují, neasimilují, nepříjímají její pravidla jako občané, zůstávají pořád cikány. Ten jejich způsob existence, žít mimo ustálenou společnost s jejími zákony a pravidly, byl v minulosti přijímán buď trpně, anebo se stal za dob romantizmu symbolem svobody, hrdé nezávislosti na společenských závazcích.
Nyní se ale evropské vedení snaží problémy této etnie řešit. Číselně představují národní menšinu, i když se sami za jeden etnický celek nepovažují a i když někteří z nich, totiž jejich zastánci nebo mluvčí, ti "zařazení", informovaní o tom, jak věci chodí, začínají hovořit o nutnosti přiznat cikánům statut nadstátního národa. Což, upřímně řečeno, nic na podstatě věci nezmění. Jako nic nezměnilo jejich přejmenování z cikánů na politicky korektní romové. Jejich společenská organizace zůstane klanová, jejich zařazení do evropské společnosti, rozčleněné do národů a států se tím nepohne ani o milimetr. Problém se nevyřeší jak na jazykové úrovni tak ani na právní.

informace řekl(a)...

II
Naléhání evropských institucí jako ER a EU na jejich zařazení, na zabezpečení jejich existence podle evropských životních standartů (zajištění práce, vzdělání, bydliště) jednoduše nebere v ůvahu odlišnost jejich způsobu existence. Která se liší i u jednotlivých velkorodin - kmenů. Některé kmeny jsou do jisté míry usedlé, jiné polokočovné, jiné kočovné. Jejich stupnice hodnot je značně odlišná od hodnot evropského obyvatelstva.
Snahy evropských institucí mají za cíl prakticky jejich asimilaci, jejich přetvoření v "normální" Evropany. Jenže donucování k návštěvě škol (to je více méně význam požadavku na zabezpečení vzdělání), usazení do stálého bydliště postavením domků ve čtvrtích nebo vesnicích pro ně vyhražených nezmění nic na jejich mentalitě a zvycích polokočovné nebo kočovné etnie, "nepřipevní" je k půdě, neudělá z nich zemědělce ani v nich nevychová pocit přináležitosti ke státu, který jim ty domky dal.
Tyto snahy, nevím, jestli si to příslušné evropské instituce a jejich vedoucí pracovníci uvědomují, jsou v podstatě v rozporu se statutem základních lidských práv a to práva etnie na sebeurčení, na zachování své kultury a jazyka. Povinná školní výchova a vzdělání v jazyce té které země vede prakticky k násilné i když pomalé převýchově cikánů na občany země, ve které žijí, odtrhuje je od jejich jazyka, zvyků, kultury. Opatření, navrhovaná a úporně prosazovaná komisemi pro hájení lidských práv neberou v úvahu, že sami cikáni podobné zařazení do společnosti nechtějí, že se jí brání.
Kromě násilné humanitární asimilace tu ale asi jiné obstojné a snadnější řešení nebude.

informace řekl(a)...

Draku,
zařazení cikánů do společnosti tak, aby byly respektovány jejich zvyky, jazyk, kultura, aby se nestali příživníky nebo živlem žijícím mimo zákon se nemůže řešit, podle mého ani drastickými ani převýchovnými opatřeními. Totiž pokusit se o řešení v tomto smyslu je možné, ale nikam nevede. Kočovnictví, nomadismus je něco, co mají tyto etnické skupiny už v DNA. Četla jsem o problémech s kočovnými pastevci na Sibiři, kteří žijí a stěhují se uprostřed výzkumných nalezištních polí plynu, o problémech, které mají oni sami, když je jejich putování po stepi prakticky znemožněno. Ale oni přesto "tvrdohlavě" zůstávají na místě, i když by se mohli přestěhovat a přestat s pastevectvím. Prostě je to jejich způsob života a většina z nich není schopna ho změnit.

informace řekl(a)...

Evan Heimlich z americké no profit Cultural Studies Association píše zajímavý článek o amerických cikánech a o historii cikánů.
http://www.everyculture.com/multi/Du-Ha/Gypsy-Americans.html
O některých tvrzeních by se mohlo pochybovat (nakolik jejich nomadismus závisí od nepřítelského chování evropského obyvatelstva, na př.), ale je dost bohatý na informace.
http://www.everyculture.com/multi/Du-Ha/Gypsy-Americans.html

drak řekl(a)...

Před válkou zde platil zákon o potulném cikánstvu, který mimo jiné umožňoval místní samosprávě a obecní policii určit Cikánům místo k táboření, když přitáhli a když už bylo té jejich kriminality až nad hlavu, začaly se ve velkém ztrácet slepice, tak je zase pěkně vykázali a poslali o kus dál. Možná to nebylo ideální, ale jakž takž únosně to fungovalo, nikdo si na nic nehrál a rozhodně to nebylo tak beznadějné a bezvýchodné, jako ten současný stav. Myslím, že podobně to dodnes funguje ve Francii a není důvod někoho nutit, aby přestal kočovat, když nechce, proč také? Ti dnešní také kočují, jen mají místo tábořišť nějaká ta vybydlená gheta a migrují mezi nimi. No a díky nepoučitelným aktivistům se ještě naučili plundrovat rozpočet pobíráním všelijakých dávek a pomocí.

Informaci:

Dík, podívám se časem.

informace řekl(a)...

Před válkou to řešili tak, že si je přihrávali mezi sebou jako míč, když někde otrávili, poslali je jinam. Dnes se to mezi státy dělá ve větším měřítku.
Není to ale řešení.
A žádné na obzoru není. To je to nejsmutnější. A instituce na ochranu lidských práv by si měly uvědomit, že sankcionováním států, protože nerespektují práva této menšiny, jen situaci zhoršuje.
Naopak začínají se tu vytvářet imigrací z Afriky a Azie menšiny nové a stejně nepřizpůsobivé jako cikáni.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, úžasně hutně a logicky a plasticky shrnuto. Pár poznámek: x Podíl dědičnosti na všem se s postupujícím poznáním stále zvyšuje. x Název... definicí národa je hodně, nicméně na C se nehodí ani jedna; nadnárod - dojemné východisko... nějak mi to připadá ovšem trochu umělé, neživé, inťošské; a po nacismu užívat kdekoliv v etnografii/sociologii předponu nad- joj! x Další faktor, co já vidím pradávno, ale odborníci nějak pořád skoro ne: děti přebírají vše od rodičů a prarodičů - a dnes už v ě t š i n a jich nepoznala otce a strýce jinak, než tloustnout s pivem a ciftlou vsedě na prahu, a čím dál víc už aji d ě d y - tři generace! Ony ty děcka doslova nevidí jiný způsob rodiny, života, příjmů. x Jazyk: Když chtějí, hlásí se nedůtklivě a hrdě k R o m ů m (dejme tomu), ale při sčítání obyvatel je jich najednou pár desítek tisíc... A vezme-li si váš potomej góje, je to jako nobilitace (postoupení mezi šlechtu). A n i k d o z mladých nemluví už jinak než česky, aji na Slovensku se to bleskově vytrácí. Bylo by to umělé zavádění; absurdní. To by je teprve oddělilo děfinitivně. - Shrnuto: 1) není kvalitní řešení, 2) nutno rychle řešit.

A.S. Pergill řekl(a)...

Já bych ty geny jako problém opravdu neviděl. Je třeba sáhnout do Ottova slovníku naučného, který poněkud politicky nekorektně hodnotí velký sexuální apetýt romských žen, včetně častého sexu s příslušníky majority (děti byly vychovány jako Romové, ale "gadžovské" geny zmizet nemohly).
Za hlavní problém považuji romskou velkorodinu, která velice tvrdě vynucuje ten asociální život a trestá ty, kteří by chtěli žít po "gadžovsku". Oni vcelku správně tuší, že "gadžovsky" žijící Romové by už byli mimo jejich vliv a oni by je nemohli ani vykořisťovat, ani ovládat. S tím souvisejí i romští lichváři, kteří jsou velice často prodlouženou rukou "baronů".
Do tohodle by bylo velice záhodno hrábnout a ustát řev multikulturalistů a různých parazitických organizací, pro něž je občanská emancipace Romů spojená s katastrofou a nutností jít dělat něco užitečného.
Další možností by bylo něco na způsob lidoveckého "třikrát a dost", případně v kombinaci s britským přístupem, který tvrdí, že společenskou nebezpečnost závažných úmyslných trestných činů (krádeže, loupeže, vraždy, znásilnění) jsou schopny pochopit i malé děti a trestají i zločince u nás z hlediska věku netrestatelné.
Nicméně něco účinného a s viditelnou bezprostřední odezvou se dělat musí (přičemž zdůrazňuji tu odezvu), protože lidé jsou zvyklí na to, že všichni, kdo dosud slibovali nějaké dlouhodobější řešení zcela promyšleně a vědomě lhali, od komunistů v 50. letech po kocáby a džamily. A pokud ta bezprostřední odezva nebude, prosadí si masy naštvaných lidí řešení ve stalinském stylu "nět Roma, nět probléma".

informace řekl(a)...

Pergille,
obávám se, že Váš recept na řešení romské otázky je neproveditelný. Chcete rozbít klany na jednotlivé rodiny a přesídlit je do různých částí republiky na nějaký nucený pobyt? Za prvé to nedovolují právní předpisy a za druhé byste je musel hlídat, aby se zas nesestěhovali dohromady. Neříkám, že jejich odpor k zařazení do civilního života nezávisí právě od jejich klanové organizace, ale nevidím způsob, jak to změnit.
Pak,jak jsem pochopila, žijí většinou ze sociálních dávek. Jakých? Podpora v nezaměstnanosti? Dávky na děti?
Na podporu v nezaměstnanosti nemají nárok, jestliže neztratili zaměstnání a ta pak má také omezené trvání. Dávky na děti je možné zrušit celostátně a nahradit je, jako se do dělá zde, daňovými úlevami při daňovém přiznání. Když nepracují, asi nemají stálý příjem, neplatí daně, nemohou tedy ani dostat daňovou úlevu. Kromě toho by museli být řádně zaregistrováni u příslušných úřadů a mít státní občanství. Jestliže se přistěhovali ze Slovenska, české občanství asi nemají.
Nevím, jaká je v ČR praxe,která umožňuje, aby cikáni mohli žít z dávek.
Mají velkou schopnost přizpůsobit se situaci v té které zemi a využít jí ve svůj prospěch. To ano.

A.S. Pergill řekl(a)...

Spíš mi jde o to, aby jednotliví klanoví vůdci byli postaveni mimo zákon - v okamžiku, kdy začnou tlačit do trestné činnosti "podřízené". Na romské lichváře, kteří vesměs podnikají v ilegalitě nebo alespoň pololegalitě by asi platilo nějaké omezení možnosti vymáhat dluhy atd. Dávky na děti, jen pokud chodí do školy a jejich výši odstupňovat podle prospěchu a kázně - což ovšem znamená posílit pozici školy - klidně ať v "romské" třídě sedí policista a kázeň těch dítek hodnotí on. Na prospěch celostátní testy.

STK řekl(a)...

Jenže Pergille, na tohle řešení asi nikdo nepřistoupí - nelze pak po lichvářích vymáhat výpalné (PaCh!), herny přijdou o významnou část své klientely (místní zastupitelé), nebude důvod žádat a dostávat peníze z evropských fondů a šikovně je přerozdělovat (krajská a celostátní věrchuška)...
To přece tak nejde! Vy navrhujete realizovatelnou věc!

informace řekl(a)...

Pergile,
na provozování lichvy, na prodej drog a neužívání prostituce jsou zákony. U vás nejsou? V rámci těch je trestat - zatýkat a soudit. Nedávat sociální dávky nepracujícím, když odmítají pracovat. Zrušit dávky na děti a zavést místo nich systém dańových úlev.Zřídit romskou školu, s romskými a českými učiteli, alespoň trojtřídku v rámci principu zachování jejich jazyka a kultury. Když tam nebudou děti posílat, vykašlat se na ně. Nedovolovat dětskou žebrotu, stíhat krádeže.
To všechno v rámci zákona. Takže žádný evropský orgán by nemohl nic namítat.
Snad řešení, alespoń částečné by se mohlo najít.
Podle údajů Evropské rady z r. 2007 máte víc cikánů jak Itálie. 300.000 v ČR, 200.000 v Itálii, z čehož 45.000 dlouhodobě žijících, usedlých a zbytek přistěhovalých, ale Itálie má šestkrát tolik obyvatelstva jak Česko. Takže u vás jejich koncentrace je mnohem vyšší.

informace řekl(a)...

Jestliže jsou do celé otázky, totiž lépe řečeno ne-řešení otázky zapletení i místní zastupitelé a jiné menší ryby, jak píše STK, tak se problém stává skutečně těžko řešitelným.

drak řekl(a)...

Ano, největší problém dnes je skutečně především v tom, že opravdu smysluplně, tedy tak, aby se ten problém opravdu vyřešil, to nikdo z těch, kdo by to dělat měl, tedy ani vrcholní politici na evropské a národní úrovních, ani cikánští bossové, ani policajti a místní samosprávy řešit opravdu nechtějí, jenom se s jeho pomocí chtějí dostat k prachům a fondům a nahrabat si co půjde. Co se děje s řadovými Cikány a občany je jim celkem fuk. Takže napětí roste a s ním i počet naštvaných lidiček majících chuť to vyřešit poněkud necivilisovaně.

drak řekl(a)...

Myslím, že ti naštvaní ze severu Čech by měli jít ztropit pořádný humbuk před sněmovnou, neb zákony stojí za starou bačkoru, pak přes úřad vlády, kde sídlí ten nadbytečný paskvilní úřad zmocněnkyně vlády pro lidská práva, pak to vzít přes sídla těch procikánských parasitních organisací, zpravodajskou redakci ČT, pak přes krajský úřad a místní samosprávy, tam by to bylo správnější, neb tam všude sídli ti, co by měli konat v té věci něco užitečného, ale místo toho jen přemýšlí, jak z toho narubat co nejvíc peněz pro sebe a své kamarády, zatímco nějaký obecný užitek či prospěch se vůbec nekoná a problém nám tu sílí, roste a hrozí eskalací násilí.

informace řekl(a)...

Draku,
vůbec jsem netušila, že za romskou otázkou se skrývá takováhle situace.
V Itálii se o cikánech moc nepíše, jen když tu někde obyvatelstvo ztropí skandál, jako před asi dvěma roky napolitánci vtrhli do cikánského tábora, zapálili ho a zdevastovali a cikány vyhnali. To proto, že prý jim ukradli dítě. Jinak ty jejich tábory městské správy občas srovnají se zemí a je přemístí někam jinam. Z čeho žijí,to se mi nepodařilo dost dobře zjistit. Ze sociálních dávek ne, anebo minimálně. Asi obchodují s drogami a živí se prostitucí, ale i to těžko, prostitutek ze třetího světa a místních, v různých obměnách od žen, transgenderů až po homosexuály, je tu habaděj. Část romů, co sem přišla z Rumunska se vládě podařilo odlifrovat zase zpátky na základě mezistátní dohody. Co to stálo, to nevíme.

Jakub S. řekl(a)...

Furt podstatně míň (prachů aji starostí), než dyby zůstali. My bysme taky měli. A mohli bysme: většina těchhle parazitních živočišných přivandrovala za Slovenska. Jenže se asi promeškal vhodný okamžik...

drak řekl(a)...

Hlavně se musí osekat ty nesmyslné dávky, část jich pak půjde jinam sama.