úterý 18. června 2013

Tvárnice nebrat!

Co je korupce a co není trafika

Petr Nečas se diví. A společně s ním i spousta komentátorů. Jen v sobotu 15.3. jsem jich na Neviditelném psu napočítal nejméně tři:


"Příklady podobných politických "obchodů" najdeme v naší i světové historii tisíce a tisíce. Politika s nimi stojí a padá. Stejného rodu je případ odstoupivších poslanců Tluchoře, Šnajdra a Fuksy. Vůbec nejpůvabnější na Ištvanově utržení se ze řetězu zdravého rozumu ovšem je, že za katr poslal i Petra Tluchoře, který žádnou "trafiku" neobdržel. To, co olomoucký vrchní státní žalobce Ivo Ištvan předvádí, je útok na samotnou podstatu politiky založené na soutěži, koexistenci a "obchodování" politických stran, útok na demokracii." (Petr Štěpánek)

"Rozdávání trafik zasloužilým, vysloužilým či nepotřebným politikům je běžné po celém světě a náš stát v tom není výjimkou. Je zvláštní, že teprve nyní je náhle udělení trafiky považováno za korupci a dokonce jsou bývalí poslanci zatčeni. Domnívám se, že takové obvinění soud smete." (Rudolf Polanecký)

"Pár poslanců přestalo dělat vládě potíže a za odměnu dostalo teplá místečka ve státních podnicích. To je naprosto běžný postup, který se používá všude na světě. Tedy ve všech demokratických státech, kde se respektují lidská práva (třeba v Severní Koreji se s potížisty zachází trochu jinak). K čemu jinému státní podniky jsou? Kdyby neměly tuhle funkci, byly by už dávno privatizovány. Kdyby to mělo být považováno za trestný čin, museli by být ve vězení všichni premiéři na světě (a většina ministrů)." (Petr Hampl)

Navíc ony "trafiky" nejsou tak výnosné, jako poslanecké bydlo, připomínají advokáti obviněných: "Představte si, že by nějaký poslanec jako odměnu za vzdání se mandátu získal místo popeláře. To by ho policie taky stíhala?" (Lukáš Trojan, advokát exposlance Marka Šnajdra) To by byla taky "trafika"?

Ne, to by trafika nebyla. Trafiku dostávali od eráru vojenští vysloužilci, zejména invalidé, a to proto, aby se mohli po odchodu z vojny (kde strávili 7 i 14 nebo kolik let) nějak uživit. V trafikách se prodávaly tabákové výrobky, což byl státní monopol, a žít z jejich prodeje se dalo. Ale ti lidé nedostali trafiku za to, že dobrovolně opustili armádu. V té armádě byli nuceně, a když jim bylo dovoleno ji opustit, pak dostali tu trafiku. Aby nechcípli hlady, když nic neuměli.

Taková "politická trafika" je opravdu ve světě velmi obvyklá. U nás ji obdržel například expremiér Vladimír Špidla, když ho ČSSD nominovala na místo eurokomisaře. Obdržel ji jako politický veterán, poté, co odešel z funkce premiéra. Ale ne výměnou za funkci premiéra! To by totiž byl úplatek. Jako byl nejspíš úplatkem posléze naplněný slib třem "rebelům". (Tluchoř to místo nevzal jen proto, že viděl, jak zle veřejnost reagovala na dva předcházející případy. A postoupil to místo jinému, zřejmě zase za protislužbu.)

Úplatek je "něco za něco", jak shrnul olomoucký státní zástupce Petr Šereda. A jak svým svěřencům vtloukal do hlavy na otáčivé židli před nástupem do zaměstnání vedoucí Mototechny pan Karfík:

"Neberte úplatky, neberte úplatky, neberte úplatky, nebo se z toho zblázníte!"

Socialistická nedostatková ekonomika byla přitom na úplatcích v podstatě založena. A jak pan Karfík dobře věděl, úplatkem nemusely být klasické peníze, ale třeba i tvárnice, proto tvárnice nebrat! Úplatkem může být i protislužba zubaře, takže ani když automechanik nic nedával, naopak si nechal brát zuby, tak…

"Zuby nebrat!"

Petr Nečas, a potom i Miroslav Kalousek a potom i jiní politici a regimenty komentátorů si klepou na čelo: Takhle přece ale fungují politické dohody! Vy nám podpoříte tenhle zákon, my vám onen. My s vámi půjdeme do koalice, jen když budeme mít vicepremiéra a nejméně tři ministry. My chceme v programovém prohlášení vlády dudlíky zdarma, a tak vám tam schválíme překročení těžebních limitů. To je přece "politický deal"! Vždyť i při sestavování krajských "vlád" se handluje s fleky v dozorčích orgánech…

Tady se plete hned několik věcí najednou: Ve firmách v majetku nebo s podílem obce, kraje, státu, jsou zúčastněni zástupci obce, kraje, státu jako zástupci majitele akciové společnosti nebo státního podniku. Je proto samozřejmé, že v dozorčích orgánech městské firmy budou sedět obecní zastupitelé. A, samozřejmě, i tyto funkce, jsou součástí nějaké politické dohody. Ostatně, za tuto službu zastupitelé nově nepobírají odměny, pokud vím.

A k těm politickým dohodám: Politická dohoda o politických funkcích je úplně něco jiného než výměna politické funkce za místo ve firmě. A úplně něco jiného je, když politik odejde z funkce, a pak získá nějaké místo třeba i v národním podniku, a něco úplně jiného je, když z té funkce odejde za slib budoucího koryta, jak se zde zřejmě stalo. 

Úplně šílené je, když po minulém i pravděpodobný budoucí premiér Martin Kuba o oněch třech umoudřelých "rebelech" říká: "Ale je v pořádku, že strana s nimi bude dále počítat při obsazování veřejných pozic."

A? "Veřejná pozice"? Jak "veřejná" je pozice vrchního ředitele pro strategii a rozvoj, místopředsedy představenstva společnosti Český Aeroholding, a. s., kterou od ledna zastává exstarosta Příbrami, exposlanec a exministr zemědělství Ivan Fuksa?

Ano, i ve světě je obvyklé, že bývalí politici získávají důležitá a výnosná místa v různých (většinou nestátních) firmách. Ale je to proto, že si je tam ty firmy vybraly, buďto pro jejich odborné znalosti, nebo pro reklamu, ale hlavně proto, že doufají, že uplatní svoje kontakty z doby politiky. Z kterých zde vyjmenovaných důvodů byl pan Fuksa,  bývalý první náměstek ministra financí Miroslava Kalouska, instalován do vedení akciové společnosti, jejímž jediným akcionářem je Česká republika – prostřednictvím Ministerstva financí ČR? Ono to na první pohled vypadá, jako ta "trafika". Ale bohužel ne "politická", protože Aeroholding není politický orgán, jako je třeba Evropská komise nebo zastupitelstvo města Příbrami. A ona si ho nevybírala firma, ale akcionář pan Kalousek. Nu dobře, mohlo by to být pro odborné znalosti.

Pokud však – a vyšetřovatelé se tváří, že na to mají důkazy – bylo toto místo slíbeno výměnou za položení poslaneckého mandátu, pak se jedná o klasickou korupci.

Ještě jednou, páni politici a komentátoři: Není stíháno položení poslaneckého mandátu. Ale to "něco za něco".

A nakonec: Jestli vám to ještě nedošlo, pusťte si znovu film Jáchyme, hoď ho do stroje.

Tvárnice nebrat! Zuby nebrat!! Trafiky nebrat!!!

Psáno v Praze dne 18. června 2013