úterý 29. června 2021

Lumíci na větvi

Lumík evropský
Globální oteplení je potvrzeno. Za posledních třicet let stoupla teplota o 0,​65° C. Na Marsu. Prý to nemá nic co do činění s globálním oteplením na Zemi. Ale s větry, které na Marsu vanou a přenášejí písek. Odkrývá se tak temné podloží, které dychtivěji nasává teplo, a tím se zvyšuje energie v atmosféře, větry jsou silnější a přenáší se více písku a Mars se dále otepluje. A proto polární ledovce, pardon čepičky, tají. Praví teorie. Která dodává:

Proces může mít cyklický charakter a časem větry, právě proto, že jsou silnější, znovu převanou světlý prach tak, že bude na většině planety - a ta se opět ochladí.

Ale proč by to nemělo mít co do činění se Zemí? Ta se v poslední době globálně otepluje, do atmosféry se dostává více energie a ve střední Evropě se objevují silnější tornáda/tajfuny. Myslím, že to nemohou popřít ani antiglobalisti a antioteplovači. To jeden studený máj, v stodole ráj nemůže zastavit. Teď jde o to, jestli se jedná o 

a) trvalé změny, anebo jde-li o změny cyklické. 

Pamatuju sněhové zimy z konce 50. a z 60. let. Na krutý kontinentální mráz doplatil během druhé světové i wehrmacht. To si tedy nepamatuju. Ale pamatuju si na alarmistické výkřiky "Ledovec se blíží!" (zachyceno i v dobové SF literatuře, viz např. Stanislav Lem, Futurologický kongres, 1971 - ale nejen on). Tehdy dokonce vznikl bombastický plán, jak zastavit nevyhnutelné ochlazování Země. Stačí, když nad Arktidou vysypeme z letadel saze, sníh zčerná, bude přijímat víc tepla, rozteče se, tmavá voda bude přijímat více tepla, atmosféra se ohřeje a bude nám všem dobře. Teď jsem zase četl SF povídku, jejíž autor hned vedle vážně navrhuje sypat z letadel nějaký aerosol, který bude odrážet světlo Slunce ještě ve výšce, načež Antarktida opět zamrzne. A bude nám dobře.

Nebylo by. Nebude.

Přičemž stačí výbuch jedné sopky někde na Jávě, aby během dvou následujících roků nastala studená a deštivá léta. V tomto by nám taky mohla dopomoci nějaká menší lokální jaderná válka a následující jaderné zimy. Ne, nebylo by nám dobře.

b) Další hádky se vedou, zda jde o antropogenní oteplování. Totiž jestli je za ně odpovědný člověk. 

Nepřátelé lidstva, které jsem už před dlouhými lety pravdivě označil za Zelené Khméry křičí, že za to člověk může. A nejspíš by se měl vyhladit, aby nám (jim) bylo dobře. Zatím Zelení Khmérové po praktikách Rudých Khmérů jen pokukují, lezou na chladicí věže elektráren a odstavená kráčející rypadla, občas zapálí nějaké auto a zbijí policistu. Zatím by chtěli jen zakázat chování krav, jejichž prdy (metan) jsou čtyřicetkrát horší než kysličník uhličitý. Máme prý žrát trávu. Přesněji - nemělo by se jíst tolik masa. Socialismus na ně! Pamatuju na "bezmasé čtvrtky" ve školních jídelnách, tak ty by se nejspíš měly obnovit. (A někde se skutečně obnovují! Tedy "jeden den v týdnu".) Proč čtvrtky? Protože páteční půst si pro sebe zabrali už křesťané...

Faktem je, že by se hodilo, aby v naší stravě bylo více zeleniny a ovoce. A všeho - nejen masa - jen přiměřeně, přiměřeně. A určitě méně tuku a soli. A cukru! (Sladké housky pro hamburgery!?) Ale krávy bych úplně nezakazoval. Avšak určitě bych jim nedával na záda vak na jejich výprdky! A nezakazoval bych ani vegetariánství, ani veganství. Pokud je to dobrovolná volba člověka, ať jí třeba kameny. (Pozor však - nejen krávy, ale i kukuřice a kameny mají duši!) Proto by do toho neměly být nuceny děti.

Ono to bývalo tak, že zemědělství pracovalo v uzavřeném cyklu. Mám určité množství pastvin, luk a polí, abych uživil určité množství dobytka. (Polovina obilí bývala krmná, bramborami se krmila prasata a tráva nebyla "zelená hmota".) A mám určité množství dobytka, abych hnojem pohnojil právě to mé množství pastvin, luk a polí. Maso, mléko, kůže, obilí a brambory mi pak z toho vyjdou jako samozřejmý přebytek...

On člověk samozřejmě otepluje. Sám od sebe. Jeho energetický výkon je asi 50 Watt vsedě a 100 Watt při pohybu. Pravda je, že když k nám do malého bytu na Pankráci přišlo 10 hostů, tak jsem vypínal kilowattový přímotop a otevíral okna - i v zimě.

Pak člověk otepluje svou činností. Přičemž nejhojnějším a nejvýznamnějším skleníkovým plynem je - vodní pára. V atmosféře je jí obvykle 0,2 až 2,5 %. Na skleníkovém efektu se podílí asi 60 procenty. Ale vodní pára je také antropogenní plyn!, volají alarmisté. Vychází z těch zlo-řečených chladicích věží tepelných elektráren! Mezi lety 1983–2017 se (proto?) nad pevninou zvýšila vlhkost vzduchu o 0,46 g/m3. Jo? A jaká je hustota vzduchu? Tady ji máme: 1,3 kg/m3. Z hodnot 0,46 gramů děleno 1300 gramů krát sto nám vychází, že obsah vody v atmosféře se zvýšil o 0,035 procent... Přibližně. Možná i antropogenně.

Také se ovšem člověk snaží seč může, aby se tohoto hnusného skleníkového plynu zbavil. Oře pole po spádnici místo po vrstevnici a i jinak se snaží odvádět vodu z krajiny co nejrychleji. I po pádu Rakouska-Uherska a socialismu stále v lesích vysazuje aspoň 50 % rychle a rovně rostoucích smrků. Zadělává si na polomy a kůrovce - a ejhle, polomy přišly, i kůrovec. Toho jsme ještě nedávno uměle rozšiřovali podle předpisu, že všechny napadené stromy se musejí sofort vykácet a odvézt pryč, přičemž ono "pryč" bylo začasté - v dosud zdravém lese.

Člověk svou činností vyrábí i kysličník uhličitý. Kdyby na dva týdny přestal, zdravá příroda by ho spotřebovala. Jak se ukázalo teď při covidu. A taky vyrábí aerosoly. Jako vedlejší produkt průmyslu. A nemusíme ho sypat z letadel. Vystoupá sám se vzdušnými proudy. Antropogenní aerosol už teď zvyšuje odrazivost oblaků. Hádky o to, kolik člověk zbytečně vyprodukuje CO2 a jakou měrou se tento antropogenní kysličník (v promilích ze 0,4 promilí, což je dnešní koncentrace CO2 v atmosféře) podílí na současném (dočasném?) oteplování nechám na jindy. On totiž může být i užitečný. Uhelnatý. Díky tomuto plynu rostou lépe lesy i rostliny na poli. Dokonce se i dokáže zazelenat poušť! (Nejen v Izraeli.) 

Člověk europský (Homo non sapiens) se k záchraně planety před šíleným oteplováním staví jako lumíci. Něco je špatně, tak se kolektivně vrhneme ze skály. Prohlásíme spalování fosilních paliv za zločin - a začneme pálit biomasu. Přičemž samozřejmě vzniká i CO2. A spousta nezmiňovaného prachu. Ale celková jeho produkce je prý menší. Jen díky tomu ovšem, že dávný Kjótský protokol prohlašoval, že spaliny zemědělských strojů a čoud z biomasy se nezapočítávají do produkce CO2. Perpetuum mobile vynalezeno! Když se to spočte podle skutečné produkce CO2, tak ho pěstování a spalování biomasy <vyrábí více, než těžba a spalování fosilních paliv! A víte vy co? Orgány EU to dávno vědí, ale podporují ničení přírody (pěstování řepky a spol.) i nadále  - protože by se prý rozpadla dotační politika Evropské unie! To je skutečně k blití.

Ovšem aby člověk blil, musí jíst. To se třeba Mexikánům dost prodražilo. Klasický Mexikán se živí samozřejmě kukuřicí. Když u jeho severního souseda začali zachraňovat planetu, převedli 40 % produkce kukuřice na výrobu etanolu. Krom své kukuřice začali podnikatelé z USA skupovat na tento kšeft i mexickou kukuřici. Jejíž cena se skokově zvýšila až šestkrát...

Nebudeme žrát ani krávu, ani trávu, ani pohonnou kukuřici, ale zdravou sóju, řekli si Europané. Protože pilní Brazilci už dováželi do Evropy bioetanol (tankery přes 6.000 km, což jest navýsost ekologické), rozhodli se pro nás vypěstovat i sóju. Aby si zajistili dostatek prostoru pro tuto ekologickou výrobu - vyklučují amazonský prales. Načež se zvýší koncentrace CO2 ve vzduchu - ale jenom proto, že se sníží produkce kyslíku, vy europští volové.

Jsme lumíci a kráčíme k propasti se zdviženou hlavou. Abychom ochránili Evropu před zplodinami, převedli jsme (podnikatelé převedli kvůli naší zákazové idiotštině) výrobu oceli do Číny. Do totalitní země, kde evropské normy nejsou příliš ctěny. A Čína teď od nás dováží - dřevo!!! 

Ano, Evropa se dostala do dřevních časů. A protože nemáme dost skal a propastí, lezeme my, lumíci, na větve stromu, a podřezáváme si je pod sebou. Vedoucí lumice EU paní Anděla Merkel se v obavě před vlnami tsunami rozhodla zrušit jadernou energetiku. Kvůli ochraně ovzduší i uhelnou energetiku. Větrníky a solárka (jimiž si zabetonováváme nejúrodnější černozem v Polabí) stačit nebudou. Rakouské a norské vodní elektrárny jsou ohroženy mizením ledovců. Naštěstí se atom v Evropě zakazovat nebude - dokud je na něm závislá Francie. Česko vsadilo na mix, kde bude jádro taky zastoupeno. Hádání o "dostavbu" Dukovan zakrývá to, že nepůjde o nárůst výroby elekřiny - ale o náhradu místních (pra)starých jaderek. Uhlí utlumujeme - jednak proto, že nesmyslné handlování s "povolenkami" zvyšuje cenu elektřiny, a jednak proto, že těžitelné uhlí prostě už dochází. 

Takže "dočasně" přejdeme na výrobu energie spalováním "ekologického" (méně neekologického) plynu. (Řízy říz.) Který si budeme kupovat od Rusů. (Řízy říz.) A budou nám ho dodávat přes Německo. A budou si za naše peníze na nás vyrábět zbraně a platit armádu. A když budou chtít, tak učiní bez ohlášení "technologickou přestávku". Řízy, řízy, říz...

A aby toho nebylo málo, Evropa si vymyslela "zelený program", podle kterého zakáže spalovací motory a budeme jezdit na elektřinu. Debilita non plus ultra. Proč tedy nepodporujeme auta na plyn, která ho v motoru rovnou spálí bez těch příšerných ztrát při výrobě elektřiny, přenosu energie a jeho transformaci??? Protože "elektřina je ekologická"? Přičemž "výfuk elektromobilu je v elektrárně", troubové! To nepochopil dokonce ani autor mého oblíbeného Meteoru, když nedávno pravil, že naše budoucnost by vypadala "podstatně jinak, pokud by lidstvo zítra vypnulo všechny fosilní elektrárny a přešlo na elektromobily". E?

Anebo by se mohlo jezdit na řidičovu krev. V tuhle tropickou sobotu mi pila krev zácpa na Jižní spojce. Venkovní teploměr mého benzinového vozu mi ukazoval 38,5° C. Když jsem se konečně vymotal na volnou krajinu, klesla venkovní teplota na 32°. Ochlazení jízdou zafungovalo. Naštěstí mám v autě klimatizaci - jíž přispívám zase k oteplování planety.

Oteplování planety by bylo mnohem menší, kdyby se na opravách silnic a dál nic pracovalo aspoň na dvě směny, a taky o svátcích a víkendech. Prej by to bylo drahý. To by se zaměstnancům totiž musely platit příplatky. 

Rovněž by bylo vhodné, kdyby byl asfalt bílý, a ne tradičně černý. Bílá či světlá barva odráží světelné paprsky a technologie na výrobu takových asfaltů už existuje. A také by bylo vhodné ozelenit nejen okraje ulic a vnitrobloky, ale rovněž střechy nových i starých budov. K oteplování planety totiž přispívají i tepelné ostrovy nad městy, kde průměrná teplota jeho středu bývá asi o 3° vyšší než ve volné krajině. Přičemž nad asfaltovým parkovištěm může být ta teplota klidně i 50°...

Ty tepelné ostrovy kolem lidských obydlí existují. Jsou to lokální oteplení. Když je lokálních oteplení hodně, a když jde o celé aglomerace s desítkami milionů lidí, tak tato oteplení vytvářejí už sama o sobě oteplení globální...

Nu, mysli globálně, jednej lokálně. Po hození tohoto článku na web mne čeká potěšení zalít odraženou vodou na lodžii vysokánskou šalvěj, korýtko s jahodami, dvě břízy, jednu olši a znovu se rozrůstající přísavník.

Jo - a za cé): Existuje možnost že v současné době se Země otepluje ze stejného důvodu jako Mars, a tím důvodem může být Slunce. Ale já si teď jdu posbírat uzrálé jahody.

Psáno a tepáno v Praze na Lužinách v úterý 29. června 2021

K tématu viz i záložku Zelení Khmérové na mém blogu.

Vybírám z ní dva podstatnější příspěvky: Teplo, teplíčko ze srpna 2019

a výzvu Přestaňme blbnout! z ledna roku 2011. Jak vidíme, ani po deseti letech jsme nepřestali.



Žádné komentáře: