úterý 8. března 2022

Vstanou noví Hitlerové


Existuje prý nepřeberné množství paralelních vesmírů, ve kterých probíhají podobné děje s mírnou obměnou. Historii našeho vesmíru snad známe, podívejme se, jak by mohla vypadat historie ve vesmírech sousedních:
  1. Je jaro roku 1945. Spojenecká vojska stojí na Nise a Rýnu. Všechny země, které byly předtím okupovány nacisty, jsou již osvobozeny. Americká veřejnost, šokovaná civilními obětmi Drážďan, žádá ukončení nesmyslného zabíjení. Pod tímto tlakem, a také proto, aby zabránili ztrátám vlastního lidského materiálu, zastavují Spojenci válečné akce. Nad Německem je vyhlášena bezletová zóna a německý lid je vyzván k tomu, aby svrhl nenáviděného Adolfa Hitlera vlastními silami. Dokud nebudou navráceni vězni z koncentračních táborů nebo objasněn jejich osud, bude trvat hospodářské embargo. Američtí a britští inspektoři zkoumají, zda Wehrmacht někde neskrývá atomovou bombu nebo chemické zbraně. Po deseti letech prohlašují vlády z Moskvy a Paříže, že by embargo, které má za následek tisíce zmařených dětských životů mělo skončit.
    Pan Hitler je také pro. Na grandiózních oslavách svých 66. narozenin v roce 1955, deset let po vítězství nad Spojenci, kdy německý lid bez ohledu na bídu zaviněnou nesmyslným embargem tančí v ulicích, vyhlašuje, že mnichovská dohoda stále platí a tak by mu neměl být kladen odpor při zabírání historických území v české kotlině.
    Divný vesmír, viďte? V tom našem se onen Hitler jmenuje Saddám Husajn.

  2. Léto roku 1942. V tomto vesmíru se Hitler po anšlusu Rakouska spokojil jen se zabráním českého pohraničí a Protektorátu Čechy a Morava v letech 1938 a 1939. Čeští nacionalisté však stále vystupují proti vládní moci. Vyvrcholením je teroristický útok na policejního generála Reinharda Heydricha. V odvetu za to obklíčí německé jednotky vesnici Lidice, kde se skrývají spolupracovníci teroristů. Vesnice je zničena, obyvatelé postříleni. Světová veřejnost je žurnalisty informována, vlády Spojených států, Francie a Sovětského svazu však soudí, že se jedná o zcela vnitřní záležitost Říše. Diplomaté upozorňují německého ministra vnitra pana Himmlera, že by jednotky SS a vyšetřovací orgány Gestapa, které jsou mu podřízeny, měly postupovat uvážlivěji. Chápou však, že nelze připustit nezřízený terorismus a stejně tak apelují i na český odboj.
    V našem vesmíru se těmto Lidicím říká Čečna.

  3. Zima 1944-45. Tentokrát si místní Hitler zabral celé Česko i Slovensko. Ve slovenských horách probíhá národní povstání. Jsou zabíjeni němečtí policisté i civilisté. Proti povstaleckým skupinám je vedena policejní akce (nikoli válka, pozor!) i za pomoci tanků. Místní obyvatelstvo podporuje ozbrojené bojůvky. Obce, na jejichž území se teroristé skrývají, jsou ostřelovány německými děly. Vesnice hoří, civilisté prchají do zasněžených hor. Ti, kteří neprchli, jsou později nalezeni zahrabáni v hromadných hrobech. Bude věcí vědeckého zkoumání, jak se tam dostali. Mezinárodní společenství protestuje proti nepřiměřenému postupu jednotek SS. Do pohotovosti jsou uvedeny letky angloamerických bombardérů na italských letištích. Proti tomu se zase ohražují ostatní evropské země. Pozorovatelé na místě hlásí zmasakrování vesničanů v jednom tatranském údolí. Pan Hitler se ohražuje: vesničané nebyli zmasakrováni, pouze zastřeleni.
    Kosovo leden 1999, předtím Bosna a Hercegovina, předtím Chorvatsko, potom Makedonie, potom...
Známe vůbec historii našeho vesmíru? Tady nakonec nacionální socialisté válku prohráli. Ti, kteří se nezasebevraždili, byli posléze souzeni před norimberským tribunálem. V našem vesmíru však nacionalisté a (post)komunisté vraždí dál. Jako sci-fi vypadá návrh, že by se měli zodpovídat před haagským soudem. Bez toho však budou vstávat noví a noví Hitlerové, ať už v Angole, Chile, Číně či Kambodži, na Balkáně nebo v Praze.
Je fakt, že Saddám Husajn ani prezident Miloševič válku neprohráli. A Jelcinovi generálové jsou našimi spojenci či spojenci našich spojenců.
Zatím.

Psáno v Praze na Lužinách dne 22. 1.1999, na Psu vyšlo 23.01.1999
 
PS: Na internet vloženo opakovaně, protože archiv Neviditelného psa je dostupný až od roku 2000.