čtvrtek 3. března 2022

Chudák Kolja

Vzpomněl jsem na něj právě teď, při sledování průběhu ruské války na Ukrajině. Před čtyřiapadesáti lety probíhala ruská válka v Československu a sledoval jsem ji na vlastní kůži
v Liberci. Vzpomínal jsem na to na Psu mnohokrát, například ve článku 
Nejdelší den, teď jen ocituji z kapitoly Kolja: 
"U Sokolské nad divadlem stál ruský vojáček, kterého vysadili, aby ukazoval tankům, kudy mají jet správně v protisměru k radnici. Malinký, ušpiněný, nevyspalý okupant. Lidi na něj nejdřív plivali, až byl od plivanců úplně politý. Z očí mu stékaly slzy, které se na tváři mísily s těmi plivanci. Ve skutečnosti se jmenoval Saša, možná Serjoža. Brečel. Měl hlad, vůbec jim s sebou nedali žádné jídlo. Právě ten den mu bylo osmnáct... Naši lidi mu nakonec donesli polívku a chleba."

Byl předtím ve Východním Německu na cvičení. Večer před odjezdem jim řekli, že se vracejí domů. Teď vůbec neví, kde je. Jeho velitelé ho vysadili doprostřed rozběsněného davu, nedaleko od kaluží krve na místech, kde předtím padli první Češi. V Liberci a okolí jich nakonec bylo devět.

Vzpomínám si, jak lidé lezli na tanky, snažili se zabránit jejich průjezdu vlastním tělem. Taky jsem si nerozumně stoupl do jízdní dráhy, ale jeden esenbák mě z něj rozumně vyvedl.

Chudák Kolja! No a teď možná jeho vnuk, nezkušený, sotva devatenáctiletý právě povolaný záklaďák jede, v dlouhé koloně v blízké, přesto cizí zemi, a nerozumí, co se to děje. Však přece už nejméně od roku 2014 běží v Rusku informační kampaň, podle které vedou Ukrajinu nacisté, a on jen jede osvobodit své genocidou postižené bratry. Podobná kampaň běžela v roce Pražského jara. Kdy v Československu začala hlavu zvedat fašistická sebranka. Vyzbrojovaná z tajných skladů zbraní! (Ve skutečnosti nalezené flinty patřily Lidovým milicím, jo a ta sovětská provokace se zbraněmi schovanými pod mostem se provalila, když ty samopaly byly zabalené do obalů s nápisy z moskevského GUMu...) Hrozilo věšení komunistů na kandelábry, že, hrozil vstup země do útočného paktu NATO(!), americké tanky už operovaly v Davli (z barrandovského fundusu při natáčení filmu Most u Remagenu), hranice země na západě překročily jednotky Bundeswehru. Ale občané, které přijel osvobodit, ho podivuhodně nevítají! A křičí na něj rusky, protože rusky umějí. A taky má hlad, protože mu na cestu taky nedali menáž. 

Po dvou generacích se ruské vojenské velení, nebo spíš jeho vrchní velitel armády, dopustil stejných chyb, jako jeho dřívější soudruzi. Navíc se dopustil chyb úplně nových! 

V roce 1968 Rusové věděli, že svým lidem lžou. Dnes se zdá, že svým současným lžím Putin uvěřil! 

V roce 1968 Rusové nejdřív obsadili Ruzyňské letiště a pak na něm každou minutu přistávaly obrovské Antonovy, z jejichž útrob vyjížděly tanky a obrněná vozidla. Osobní auto ze sovětského velvyslanectví je pak dovedlo k budově Ústředního výboru KSČ, kde pak sebrali nezrádné členy politbyra.

V roce 2022 Rusové zaútočili na kyjevské letiště - a místo, aby ho obsadili, tak ho zničili. Teď, týden po začátku invaze, k němu směřuje šedesátikilometrová kolona! To jako vážně? Jako na konci května 1948 kdy egyptská kolona mířila na Tel Aviv - a zastavil ji třicet kilometrů před ním jediný nálet čtyř čerstvě dodaných československých Avií 199?

A jedna fotka, kde současní ruští vojáci sedí na korbě tanku(!?), mne zavádí ve vzpomínkách dokonce až do doby druhé světové války!

Likvidaci ČSR v roce 1938 napomohli "sudetští" Němci. Nepocházeli pouze z horské Sudetské soustavy, ale i z Krušnohoří, Šumavy, jižní Moravy, Beskyd - prostě z pohraničních území. Ale žili i v Jihlavě, Brně a Praze. Současní "sudetští" Rusové z Donbasu odtrhli tato pohraniční pásma od Ukrajiny. (Za dopomoci ruských zelených mužiků - ostatně tlupám sudetoněmeckého Freikorpsu taky veleli esesáci a taky byly vyzbrojeny z německých zbrojních skladů.) A teď se konečně dočkali toho, že byli osvobozeni ruskými jednotkami. Ale kyjevští, charkovští, oděsští Rusové nejsou žádní sudeťáci! Dokonce přestali mluvit rusky, a dokonce na příslušníky svého vlastního národa střílí!

To jsme my v srpnu 1968 nemohli. Vždyť velení československé lidové armády podléhalo ruskému štábu Varšavské smlouvy, naši důstojníci se školili v SSSR a mnozí byli agenty různých sovětských rozvědek. Západ tehdy řekl "Éto váše ďélo", co se v Jaltě rozdělilo, nechť zůstane rozděleno. A teď se od psychopata Putina dozvídáme, jen tak mezi (jeho hodinovou ) řečí, že vlastně Jalta trvá! Takže už jsme opravdu zase někdy v roce 1948? Kdy ještě nebyly drony, špionážní družice, kdy ještě existovaly reálné peníze a ne jen čísílka, uložená v paměti počítačů??? 

V roce 1968 bojovali jen lidé v ulicích. Stačila kramle, kterou se prorazil nechráněný(!) barel s naftou na zádi ocelového obra, do díry se strčilo smotané Rudé právo, zapálilo, a z barelu se stal obří Molotovovův koktejl. Současné moderní ruské tanky jsou téměř nepřemožitelné. Posádku tvoří jen tři lidé: Velitel/radista, řidič a střelec. Nabíječ není potřeba, dělo se nabíjí samočinně. Má k tomu účelu zásobník jako obrovský Colt. Tak obrovský, že vystupuje až na povrch tanku. A stačí se trefit do toho zásobníku, zásoba dělových nábojů vybuchne a věž tanku odletí... 

Ale největší naší zbraní bylo přesvědčování vykulených okupantů, že u nás není žádná kontrarevoluce, ať se vrátí domů k Nataše. Však se taky první dvěstětisícová vlna musela vrátit, ale ne domů, spíše někam do východosibiřských útvarů. Obsadit Československo trvale musela až další, neindoktrinovaná vlna. Invaze do ČSSR se účastnilo celkově až půl milionu vojáků. Do čtyřikrát lidnatější země si jich teď Rusko připravilo 190 tisíc kusů. Plus nějaké ty sudetoněmecké tisícovky z Donbasu. Plus až 50.000 běloruských spojenců. 

V roce 1968 k invazi v prvním sledu zamířila asi polovina připravené síly. Teď už Rusové nasadili druhý sled a na svém a běloruském území jim zbývá jen 20 % v podstatě týlových jednotek. Okamžitě připravené zálohy nemají!

Chudák Sergej! Myslím tím teď ruského ministra zahraničí Lavrova. Ten teď naříká: "Někdo nás do konfliktu záměrně vylákal!"

Kdo? No nejspíš car Putin. K tomu se nám dostává neuvěřitelná zpráva, že čečenské komando, které bylo vysláno k vraždě prezidenta Zelenského, bylo zlikvidováno. A jeho druhá část je na ukrajinské mušce. Informace k jejich likvidaci poskytli prý "nespokojení členové" ruské FSB! 

No a jak to bude dál? Záleží hodně na tom, jak se budou Ukrajinci držet, tedy i na tom, kdy se k nim dostanou naše zbraně a munice. Pokud se udrží ještě týden, mohou být členové FSB ještě nespokojenější. A car Putin se může vrátit až do antiky a okusit konec mnohých římských císařů.

Chudák Voloďa! Ale zatím jsou chudáky Koljové. A ještě více Volodymyrové... 

Psáno, vzpomínáno a předvídáno kdesi na území členských zemí NATO ve čtvrtek 3.3.22