sobota 23. července 2022

Nezhasínáte někde zbytečně?

To bylo za sociku takové heslo, které bylo produktem trvalé energetické krize, kdy se občas vypínaly celé obytné čtvrtě, aby mohly hutě s elektrickými pecemi lít ocel do chřtánu imperialistů: Nesvítí někde zbytečně? Dokonce se tím zabýval i Socialistický svaz mládeže, který si v rámci hnutí Reflektor mladých posvítil na zbytečné svícení. Nejen mladí, i staří se zapojovali, jako jedna sousedka, která na domovní schůzi se zápalem udávala: 

"Vidíte támhle to okno v druhém patře naproti? Tam se včera ještě ve čtyři hodiny ráno svítilo. To by se mělo někde hlásit!"

Blbost prostě nezávisí na věku. Co je ale blbého na zhášení zbytečně svítícího světa? Blbé je, když takhle zacházíte s "šetrnými žárovkami", což jsou prostě tvarové zářivky, aneb nízkotlaké výbojky. Ty berou nejvíc energie při rozsvícení, vlastně při svém startu, kdy se zapojí i kondenzátory, a až pak jimi prochází proud téměř bez odporu. Pokud takovou svítivku zhasnete, pak uspoříte jedině když se znovu nastartuje později než za půl hodiny. Takže zhasínat na veřejném záchodě, který je vybaven těmi "úsporkami" stejně jako na chodbě, kde svítí zářivky, pokud tam někdo přijde dříve než za 30 minut a znovu si rozsvítí, tak to znamená zvyšovat odběr elektřiny. U těchto zdrojů se sice udává doba provozu, ale ve skutečnosti závisí na počtu rozsvícení. Takže neustálé vypínání a zapínání notně zkracuje jejich životnost.

V době novoroční energetické krize v roce 1979 začal bolševik drasticky spořit. Tak drasticky, že snad jediná elektrárna v provozu, tedy Chvaletice, musela omezovat svůj výkon - protože nebyl odběr. Abychom zase tak nedopadli! Tenkrát se šetřilo i na veřejném osvětlení: V provozu zůstala jen polovina sloupů VO, každý druhý. Čímž se úplně rozpadla rovnoměrnost osvětlení - to znamená, že řidičovy oči se potýkaly s neustálými změnami intenzity osvětlení. Totéž se stalo i se světly v metru. Ta rovnoměrnost přitom může zůstat i při menším počtu osvětlovacích těles a nižší intenzitě osvětlení. Pokud jsou od sebe zdroje světla dál, musí být i výš, anebo jinak fokusované. To se dá dopředu spočítat, naplánovat a postavit. Co se však stalo? Stavělo se stále dál podle starých norem, a když se postavilo - tak se každá druhá lampa vypnula! Jednak se jedná o zmařenou investici a jednak to blbě působí na oči řidiče. Občas srazíte chodce, občas narazíte do výkladní skříně, ve které v zatáčce vidíte jako fantom svoje světla a chcete se jim vyhnout.

Největší blbost však je, že samo osvětlení se na celkové spotřebě elektrické energie pohybuje v rozmezí 5 - 10 %, podle ročního období. Pracoval jsem čtvrt století jako vedoucí směny Á Energetického provozu v té telekomunikační budově na Olšanské, co se má teď bourat. Dostali jsme příkaz chodit po kancelářích a měřit, jestli v nich náhodou není přesvětleno, aby se jim mohl nějaký světelný okruh vypnout. A dělali jsme to každý rok. Přesvětleno nebylo, dle normy, ale po roce se svítivost zářivek snížila o 20 %, což se týká i oněch "šetřivek". Pořídil jsem si kdysi tvarovou zářivku s elektrickým výkonem 23 W, která původně svítila jako stodvacítka. Za osm let už mlnila - jako žárovka dvacítka... 

Nevím, jestli jste si to uvědomili: Kdybychom ušetřili 50 % na osvětlení, tak byla úspora jen 3-7 % elektrické energie...

Všichni šli nejdříve po tom osvětlení. Když chtěli šetřit. Protože to je vidět. Vidět jen tak není teplota. V baráku se přetápělo na 24 - 26° C. Když jsem vedoucím managorům navrhoval, ať se vykašlou na osvětlení, že mnohem více ušetří při snížení teploty o dva stupně (asi 10-15 % celkové spotřeby energie), tak to udělat nechtěli. Jednak by se na ně zlobily spojovatelky (kterým se přitápělo přímotopy:), a jednak jim samotným nechtěla být zima...

Ovšem nyní zde máme nové krásné zářivé zdroje - světlo emitující diody - i když i ty jsou monochromatické. Žerou mnohem míň. Avšak je fakt, že každý malý zdroj, pokud je v provozu neustále, působí na spotřebu asi jako kapající kohoutek - totiž náramně ji zvyšuje. Takže ano - nesvítí někde zbytečně dlouho? To se týká i takových energetických kapek jako jsou nabíječky, jejichž trafa mívají až 5 % ztrát z nominálního výkonu - a to i ve vypnutém stavu! (Sáhněte si na ni, jestli nehřeje. Dokáže i shořet, zapálit nebo vybuchnout.) Totéž platí i o nových elektrických spotřebičích, které už ani nemají vypínač, a když je vypnete, přecházejí do stavu Stand by. No, je vhodné je na noc nebo na dovolenou vytahovat ze zásuvek. (Už vám hořela "vypnutá" televize?)

Hodně elektřiny spotřebuje chladnička s mrazničkou. Protože běží nepřetržitě. Není vhodné je mít úplně prázdné, to jim nesvědčí, ale když se v mrazničce zbavíte přebytečných UFO (Unidentified Frozen Objekts), tak se jí náramně uleví. Podobně je to i s chlazenými UFOs v chladničce. A také je třeba se zamyslet, jestli vaše 20 let stará chladnička je to pravé. Asi před deseti lety jsme si koupili tu nejšetrnější (a přesto výkonnou) chladničku na trhu, a během asi pěti let se rozdíl v ceně "obyčejné" chladničky a téhle super vrátil v úsporách na fakturách za elektřinu. Dnes se vrátí mnohem dříve.

Dalším žroutem elektřiny je pračka a sušička. Je vhodné prát, až když máte na hromadě špinavé prádlo v ráži objemu té pračky. A šetrné je prát jen na 30° C. Však dnešní člověk se ani tak nezaprasí, jako zpotí... No a sušička? V létě můžete pohodlně a ekologicky (rovněž bezlepkově, vegansky a gender neutrálně) sušit prádlo venku! Někomu se nelíbí mít prádlo na balkoně, ale co, však už jsme na tom s teplotami jako Itálie - tak proč ne i s prádlem?

No a nežehlím - skoro. Košile se žehlí samy, trička jenom přejedu rukou. Je to jedno, stejně je na mně hned všechno zmačkané...

Dalším energetickým budulínkem je trouba, i ta horkovzdušná. V této době by Celá země péct neměla! Raději si dortíky kupte v nějaké skvělé cukrárně. Už je jich dost, podpoříte malé podnikatele a ušetříte energie.

Když jsme se stěhovali do nového, tak si Ivanka pořídila do nové kuchyně i energetický hit osmdesátek - skleněnou varnou desku. Plus nádobí se zabroušeným dnem. Vařím na ní dodnes. To dcerka, když si nedávno rekonstruovala svoji kuchyni, tak si do ní pořídila indukční ohřev! Musela si k tomu ovšem také pořídit spešl nádobí, avšak je spokojena s výsledkem svého kuchtění. A navíc náramně ušetří.

Ušetřit ovšem můžete i na varné konvici, pokud má co největší výkon. Moje má 3 kW a půllitr vody uvaří za minutu. Co je na tom šetrného? Větší výkon znamená větší rychlost ohřevu znamená menší tepelné ztráty! Předvařuju si v ní i vodu na varbu polévky, brambor, rýže, vajíček nebo na zalití kus-kusu. Na ohřívání je pak nejlepší mikrovlnka.

Jo, a to už asi taky víte, že poklička na hrnci omezí spotřebu energie o 30 %. Ještě lepší je použít papiňák.

A prosím vás - když je venku 30° a doma máte 26°, tak se větráním skutečně neochladíte. No, je večer, venkovní teplota klesla na 21°, jdu větrat. A zalít keře a stromy na lodžii, které mi pak za odměnu dávají stín, vlhkost a příjemné pohledy.

Psáno v Praze na Lužinách v sobotu 23. července 2022

Žádné komentáře: