pátek 1. července 2022

Čas nasadit si masku

S prázdninami na nás dolehla letní "vlnka" coronaviru. Jeho hlavní adresa je "omikron", vedlejších je více. A hlavně jsou mnohem nakažlivější. V obecném povědomí panuje představa, že tahle "chřipečka" má sezónní charakter, tedy navštěvuje nás od pozdního podzimka po časné jaro. Je pravda, že koronavirová B.1.1.529 se v Evropě objevila vloni na podzim, ale proč jsem ji tehdy nazval Mandela? Protože přišla z Jihoafrické republiky. A ta leží na jižní polokouli. Hlavní město JAR je asi na 34. rovnoběžce.  Vlhké zimy se tu vyskytují mezi červnem a srpnem. A v listopadu zde začíná horké léto... Takže je zbytečné překvapení, že už to zase začíná i u nás v létě. (Tentokrát pod označením BA.5.) Ani tahle vláda to nečekala! Avšak přesto má zavedena proti-epi-demi opatření. A jakáže? Podíval jsem se na stránku vlády, která se této tematice věnuje.

Takže zde jsou "Oficiální aktuální informace o stavu epidemie koronaviru na území České republiky." Poslední zpráva má datum 11. 4. 2022 9:00 a jásavě sděluje: "Vzhledem k zásadnímu zlepšení epidemické situace byla většina celostátně platných mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví zrušena." Poslední Vládní usnesení související s bojem proti epidemii nese časové razítko 18. 5. 2022 19:35. No, na to, že má stránka nadpis "Důležité informace o epidemii koronaviru, nouzovém stavu a všech v té souvislosti vydaných opatřeních vlády a ministerstev na jednom místě," jsem poněkud zklamán. Naštěstí je zde taky odkaz na další místo, a to banner Přehled situace v ČR: COVID 19, které nás přenese na fungující aktuální stránku Ministerstva zdravotnictví, jež byla založena někdy před asi pěti (přeháním, ?) ministry zdravotnictví. 

A tady se můžeme dovědět, že k 24. 6. 2022 bylo identifikováno 3.271 nemocných osob. Pamatujete na první vlnku? V té dosáhl největší počet nemocných 4.606, a to 11. dubna 2020 (to to letí). A byly kolem toho takový vofuky. Ale protože byly ty "vofuky", tak byl taky menší počet nakažených. Jenže testy chvilku trvají a sběr dat taky, pročež je tahle statistika vždy asi  týden stará. Když se podíváme na počet hospitalizovaných, tak ten je jasný okamžitě. Na konci července to bylo kolem 200 (konkrétně 29.6. 202 pacientů, a 30. 6. 192, z toho 7 ve vážném stavu. A za červen na covid zemřelo "jen" 22 lidí...). A pozor! V pátek 24. 6., ze kterého jsou poslední údaje, byl nakažený 131 člověk. Při tom nárůstu přes 50 % lze očekávat, že reálný aktuální stav nemocných bude asi pět tisíc!!! A to jsme na začátku geometrického růstu. Ostatně můžeme to vidět u sousedů, Německo hlásí k 30.6. 113.099 nových případů. Tedy musíme vzít týdenní průměr, protože i v Němcích denní počty výrazně kolísají, čerstvě je to 87.455. 

Jistě, tato varianta je zatím snad nejnakažlivější, dokáže snáze proniknout imunitou; útěchou může být, že u očkovaných (já třikrát) nezpůsobuje vážnější průběh nemoci. (Máme teď u nás kompletně očkovaných asi  68 % lidí starších 5 let. (Na rezervaci se stojí fronta pouhých 451 lidí.) Zdrojem zděšení může být to, že asi třetina lidí očkovaných není. A i když asi 4 miliony lidí už covid prodělalo, tak tahle "letní varianta" může znovu napadnout i je. A je tu jedno nebezpečí, které se málo forsíruje: Nejméně pětinu uzdravených lidí trápí dlouhodobé potíže. Říká se tomu "postcovidový syndrom" a mezi jeho nejčastější příznaky patří:

Kašel, dušnost a zadýchávání, ucpaný nos

bolesti svalů a kloubů

Zvýšená únava a slabost

Bolesti hlavy

Bolesti zad a hrudníku

Ztráta - nebo změna! - čichu a chuti (jídlo vám může "vonět" jak žumpa)

Nespavost

Poruchy soustředění, zapomnětlivost 

Úzkost a deprese

Zažívací obtíže (průjem, zácpa, nedostatečné trávení, nechutenství)

Zhoršení stávajícího onemocnění (hypertenze, diabetes a další)

Padání vlasů 

Kožní změny: vyrážka, covidové prsty...

A tohle může potkat nemocné s "bezpříznakovým průběhem". Ano, i děti. Prázdniny, neprázdniny. 

Zdá se, že tyto příznaky časem mizí - avšak riziko dlouhodobých účinků s vážným průběhem se každou infekcí zvyšuje!!!

A vláda? Vláda zavede proticovidová opatření v září. Asi teda, protože se o tom vůbec nemluví. Nuže, zatímco jsem káral minulou vládu, že v půli loňského srpna zaspala, nyní musím kárat Fialovu vládu, že zaspává už začátkem července!

Já vím, mají to ti hoši (a tři děvčata) těžké. Na podzim minulého roku začali krachovat superlevní dodavatelé energií. Ještě než dozněla poslední (zatím) vlna covidu propukla válka na Ukrajině a zvedla se vlna uprchlíků. Nastává energetická krize, která je umocněna lumíkovským šílenstvím Zelených Khmérů. Hrozí potravinová krize (zatím "jen" v Africe a na Blízkém Východě), což povede k celkové politické nestabilitě, hladovým bouřím a dalším průšvihům, včetně nezastavitelné vlny hladových připrchlíků... A teď ještě začínáme "vést" Evropu, těsně potom, co se provalily mafiánské praktiky činovníků koaličních Starostů. A temně hučí masa přeplacených státních zaměstnanců, vyhrožujících generální stávkou. ("Masa" je odborový kandidát na prezidenta a 10 % zaměstnanců, kteří jsou  odborově organizovaní. Jejich "přeplacenost" je dána pouze statisticky v poměru k pracovníkům v soukromé sféře; pardon, ne že by si to nezasloužili. Ale "zasloužili" bychom si to všichni. Proto taky máme tu inflaci, že Babišova vláda byla "hodná" na všechny...) Pětikoala by měla taky co nejdříve vybrat svého vlastního prezidentského kandidáta... 

Není čas, nejsou lidi.

A to všechno má na krku professore Fiala! Všechno, fakt, chválím. Byl první v partě hodnostářů EU, kteří se přijeli do Kyjeva podívat a popovídat si s prezidentem Zelenským atd. Je vidět a slyšet. Chválím chování a vystupování. Je přesvědčivý a srozumitelný. Ale co ministři jeho vlády?

Bylo by to (snad bude) na samostatný článek, ale aspoň ministra zdravotnictví jsem už dlouho neviděl, neslyšel, nečetl, necítil a nemlátil. Někdy příště. 

Když vláda nemá čas "řešit covid", úpěnlivě prosím alespoň své spoluobčany s mozkem v hlavě, aby sami vzali ochranu zdraví svého a svých rodin do vlastních rukou. Kdo ještě nejste očkován, objednejte se! (Platí i pro ty, kteří prošli covidem bez očkování.) A:

Nosmež respirátory určitě alespoň v hromadných dopravních prostředcích, v nemocnicích a v lékárnách. Taky při nákupech v sámoškách a hypersámoškách. V davech. 

Je čas pořídit si je, ty staré už vyhoďte. V květnu jsem koupil balíček tří skvělých respirátorů, dvojek, českých, "prodyšných pro snadné dýchání", účinných 95 %. Tři v balíčku za celkem 18 Kč. Začátkem pandemie přivedl trh cenu jednoho respirátoru FFP2 na 120 Kč, ba i více. No a když se rozhlídnu teď, panují ještě šílené slevy až 83 %. Tý vado, to koukám, FFP trojka, 99% účinnost, jeden jen za deset korun (9,90), v balíčku po pěti!

Konec psaní, jdu objednávat. 

1.7.2022, chvátám

Žádné komentáře: