středa 4. dubna 2012

Science Starcon


Letošní druhý Starcon v Nuslích byl vpodstatě stejný jako předešlých pět (včetně čtyř S-conů). A ačkoli se jedná hlavně o setkání fanů tří hvězdných fenoménů Star/ Trek/ Wars/ Gate, opět jsem je zradil kvůli jiné linii. Letos jsem mimořádně vynechal linii literární, zato jsem se plně ponořil do linie vědecké. A je dobře, že tyto "doplňující" linie zůstávají, protože dávají přece jen vymyšleným tristar světům další rozměr. A skutečno je mnohdy fantastičtější, než kdy kdo si dokáže vymyslet.




Petr Tomek

Tentokrát jsem navštívil Obchodní akademii ve Svatoslavce toliko v sobotu 31. března. Zato však neobyčejně časně. U registrace jsem zakotvil už před desátou ranní hodinou, abych nezmeškal přednášku Petra Tomka Nacisté na Měsíci a jiné konspirační teorie. A ano, často se jedná o bláboly duševně chorých fabulátorů, ale může jít i o lidové vysvětlení neznámého jevu (pověst) či o fantastické literární dílo, jemuž čtenář uvěřil. Někdy jsou zdrojem fám tajné služby, které se tak snaží shodit protivníkovy úspěchy, jindy tak kamuflují přidáním nesmyslných kudrlinek únik tajných informací. Prošli jsme si seznam vládců světa od templářů přes  zednáře až ke grupě Bilderberg. Dověděli jsme se, jak jednoduše vyvrátit tvrzení, že Američané na Měsíci nepřistáli. Drobný problém působí astronaut z  mise Apola 14 Edgar Mitchell, který se pod odchodu z NASA stal zakládajícím ředitelem Ústavu parapsychologie v Palo Alto v Kalifornii, a který tvrdí, že "mimozemšťané existují". NASA si ho "váží", avšak "jeho názory nezastává". Ale Mitchell alespoň netvrdí, že nepřistál na Měsíci!

To nacisté na Měsíci nepřistáli. I když měli podivuhodné nápady a vyrobili na svou dobu zázračné stroje, ani žádný z jejich projektů nepočítal s opuštěním atmosféry Země, natož, aby mysleli na Měsíc. I nerealizovný projekt "orbitálního bombardéru" Sänger byl ve skutečnosti "jen" raketový kluzák, který se skoky pohyboval ve stratosféře, a po odhození symbolické pumy o váze asi čtyři tuny, mohl teoreticky doletět k přistání až do Japonska.

Závěrem jsme se potěšili videem na němž byl umírající mimozemšťan, jehož na Měsíci společně našli Američani z Apolla 20 (poslední Apollo na Měsíci mělo číslo 17) a Rusové z pilotovaného Lunochodu (Lunochod v konečné verzi nebyl řízen mužikem uvnitř:).

Tomáš Petrásek
A minuly minuty, a bylo jich už pět po jedenácté, když se dostal ke slovu Tomáš Petrásek se svou přednáškou Byly tu jiné inteligence? aneb Fermiho paradox v čase. Jestliže totiž existence mimozemských civilizací je vysoce pravděpodobná, tak kde, xsakru, jsou? A to může zodpovědět ten čas - mohlu tu být, na Zemi, ještě dávno před námi. Dověděli jsme se různé teorie, proč u člověka došlo k "sapientizaci", jak inteligentní jsou kavky a papoušci, co chybí kytovcům a jak nedocenění jsou sloni. Vypadá to, že sloni chodí na hřbitovy předků a tam rozjímají… Hmyz má dokonalou organizaci, nikoli inteligenci (což by nemuselo vadit). Dinosauři měli dost času, aby založili civilizaci, ale jak bychom to po desítkách milionů let a horotvorných procesech a přesunech kontinentů poznali? Dá se to možná určit ne z toho, co po civilizaci zbyde, ale co po ní nezbyde. Může ale následující civilizace po té naší zjistit, že jsme jim vyrabovali zásoby fosilních paliv? Možná odpověď: Dinosauři právě vyrabovali to nejcennější, a nám tu nechali jen tu naftu… Současnou civilizaci charakterizuje masivní vymírání druhů, které mělo obdobu právě v době vyhubení dinosaurů. Žeby přece?

Uvidíme, jestlíi nám cizí či naše předvěké civilizace, nenechaly nějaký artefakt na Měsíci, tam by se to hodilo.

Vojta Barták
A bylo poledne a Vojta Barták v uniformě České armády (něco hodně podobného to bylo, i když hodnost majora se trošku tvářila jako generál:) mi po čtyřiceti letech osvěžil vzpomínky svou přednáškou Atomové zbraně od A do Z. Ale přece něco je dnes iného. Začal reálně platit bonmot Toma Clancyho: "Nebojím se někoho, kdo má 27.000 jaderných raket. Bojím se toho, kdo má jednu." Protože minuty byly opět přetaženy, tak Vojta historií, vedoucí k výrobě jaderných zbraní jen proletěl (díky za to). Zopakovali jsme si rozdíl mezi štěpnou a termonukleární jadernou zbraní a prohlédli si jejich základní konstrukce. Prohlédli jsme si, jak vypadá člověk v poměru k bednám trinitrotoluenu (v jehož ekvivalentu se udává ráže jaderných zbraní). Zatímco 44 tun TNT, což je síla největší konvenční bomby, by se vešlo do panelákového pokoje, pak 14 kilotun TNT, což je tonáž "hirošimské bomby", by zabralo celý panelák o šesti patrech a pěti vchodech - Šamanův odhad z vizualizace). Vodíkové megatuny už zobrazeny nebyly - človíček by se stal neviditelnou tečkou… Popovídali jsme si o oprávněnosti či  neoprávněnosti atomového bombardování Japonska na konci druhé světové. Ačkoliv je to ošklivé říci, tvrdím, že tahle událost nás dokázala uchránit před změněním studené války ve válku jadernou - všichni totiž už měli zkušenost, co to udělá…

Vojta a jeho hračky (později po divadle)
A co to udělá? 51 % škod po výbuchu jaderné zbraně je způsobeno tlakovou vlnou! Tak pozor, až uvidíte jaderný (anebo jakýkoli jiný masivní) výbuch, zalehněte za překážku. Borec, čelící hrdě tlakové vlně ve stoje (anebo člověk hloupě civící na podivný a zajímavý úkaz), nastavuje plochu metr čtvereční. Člověk, ležící s mírně roztaženýma nohama k výbuchu, poskytuje jen 0,2 m na druhou. Čili pětkrát méně! Vyhnete se tak i střepinám a letícímu prachu. Šamanovo upozornění: Po přechodu tlakové vlny směrem od výbuchu musíte očekávat i zpětnou vlnu. I když bývá slabší, trvá déle, a může srovnat se zemí stavbu, která byla prvotním výbuchem poškozena.

 Před světelným (vlastně tepelným) zářením se nestihnete skrýt, to má na svědomí  34 % škod. Je potřeba mít štěstí a být nějaký ten kilometr vzdálen od epicentra. Tolik obávaná pronikavá radiace se na celkových účincích podílí jen pěti procenty: Alfa záření zachytí list papíru, beta záření dlaň, rychlé neutrony sklenice vody a gama záření se dobře zmaří v betonu. Cihla je na tom trochu líp, ale nejlépe je za železem. (Takže železobetonové paneláky jsou dokonalým útočištěm!) To, co svede 5,1 cm cihly, dokáže i 51 cm sněhu. Takže vykopat si včas záhrab před jaderným útokem se taky hodí. Záření prý dobře zachycuje i mlha a prach v ovzduší. Zbylých 10 % škod na lidském materiálu činí spad. Šamanovo upozornění: Může to být i víc, když se nebudete držet známých hygienických zásad. Atombordel je třeba vyklepávat směrem po větru (anebo rovnou zahodit), sprchovat se, v zamořeném prostoru nejíst, nepít, dýchat jen přes účinné respirátory.

Petr a Petrásek, Tomek a Tom
Tak chytří jsme proto, že jsme ještě půlhodinu přesčáru diskutovali. Rozhlížel jsem se po Julii Novákové, která měla nastoupit od jedné hodiny s přednáškou Co nás dělá lidmi, avšak neviděl jsem ji. Zatímco my seděli uvnitř, byla na dveře zvenčí přilepen pozměněný program. Julča totiž měla dle rozpisu (program vědecké linie dodán až ve čtvrtek odpoledne) mít zároveň dvě přednášky. A to se bez zapojení stroje času nebo multiplikátoru nedá stihnout. Takže nyní přednášela ve vedlejší místnosti na linii literární, a svou vědeckou přednášku si přehodila s druhou přednáškou Tomáše Petráska. No a Tom seděl, nic neříkal, až to bylo Vojtovi hloupé a zeptal se, jestli tam náhodou není nějaký přednášející.

Zkrácenou Petráskovu přednášku Na stopě obyvatelných panet jsem musel z větší části oželet, neb jsem potřeboval pozřít nějaké drobné jídlo. V místním bufetu jsem si vybral své oblíbené utopence. Pak už jsem spěchal zase na vědeckou linii, neb se blížila druhá hodina a s ní moje pohádka o Internetu. Domlouval jsem se sice s Tomášem, že začnu později, ve čtvrt nejdřív, aby měl trochu času, ale fakt je, že ve dvě hodiny přišli nějací lidé speciálně na mou přednášku a ti dovolili jen pětiminutové překročení.

Bufet
Jako jediný přednášející jsem vypnul počítač, protože přednáška se měla odbývat četbou z mé dávné brožury s podtitulkem Internetem i bez počítače a několika současných poznámek k této historii. (Knížka vyšla roku 2012, prodávat ji dnes by bylo jako nabízet mechanické psací stroje anebo faxy:). Ale přednášku jsem nakonec přednesl zpatra (asi 5 % toho, co jsem chtěl říci:). A protože jsem neměl prezentaci a ani zápisky jsem si ze své přednášky nedělal (ani fotky:), napíšu o tom něco příště. Tedy z přednášky, kterou asi budu mít v Bratislavě na zářijovém Parconu, jež se koná v rámci mamutího Istroconu. Nedostali jsme se totiž třeba k problému, jak to, že ještě (masově) neexistují internetové ledničky, internetová auta a internetové domy, ačkoli něco takového bylo technicky možné už před těmi 12 lety, kdy moje knížka vyšla! Nabízí se jedna odpověď: nejsou zákazníci, protože není potřeba! Zmínil jsem se o univerzálnosti a svobodě internetu, která je dnes v ohrožení. Nikoli z technických, ale z politických a právnických důvodů!

O dalších sobotních pořadech (včetně Galavečera) zase příště. Zatím se můžete podívat na fotogalerii.

11 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Vlastencova labutí píseň
(1.)

Vše co začíná, také končí. (J.V.Stalin). I moje působení mezi vámi nyní končí, drazí přátelé, soudruzi a soukmenovci.
Je mi to líto. Byl jsem mezi vámi rád, ve zdejším možná trošku smrádečku, ale zato teplíčku. Možná si někdo z vás vzpomene, že jsem autorem historicky prvního příspěvku do diskuze na tomto vlasteneckém Doupěti. Že jsem autorem stovek dalších příspěvků, vždy angažovaných, často bojovných, vždy nesmiřitelných vůči zastáncům zrůdných proevropských, prokapitalistických, prodemokratických a multikulti názorů. Že jsem autorem stovek příspěvků po zásluze chválících vaše vlastenecké a národně socialistické textíky.
Snad někdo z vás uzná, že i mojí zásluhou se zdejší typicky české teplíčko přestalo líbit většině nepřátel našeho národa a našeho národního socialismu; že sem už nepřispívají propagátoři protičeských a protisocialistických názorů - s výjimkou té jediné hanebné emigrantky a občas Krystlíka, samozřejmě.

Ano, na zdejších stránkách najdeme prakticky jen zdravé české vlastenecké názory : Pryč z EU a Židi ven !
S tím prostě MUSÍ souhlasit každý opravdový český vlastenec.
Jenže právě tato vaše ideová a myšlenková pevnost a jednota mne od vás odvádí; nyní již definitivně.

Jak jste mnozí pochopili, byl jsem zde SLUŽEBNĚ - alespoň zpočátku. Prostě jsem plnil Stranický a vlastenecký úkol, plnil jsem přísahu danou Straně, Vlasti a Lidu.
Založení Šamanova Doupěte mi přišlo velmi vhod. Tehdy jsem řešil vážný problém - kam se vrtnout. Nemohl jsem jen tak vesele přispívat do Haló novin, webu Klubu českého pohraničí, Práva apod.; vždyť můj úkol je působit v orgánech nepřítele !
A právě tehdy mne pravičáci, slouhové našich dědičných nepřátel, vyakčnili z diskuzí na Lidovkách, vyhodili mne z toho ohavného protilidového plátku vlastněného velkoněmeckým velkokapitálem. Ba co víc - pod jejich nátlakem mne vyakčnil i pan redaktor W. z Neviditelného psa. Doslova existenciální nejistota cloumala tehdy Větším vlastencem, prostým oráčem na národa roli dědičné.
A náhle hle ! Nově založené Šamanovo doupě se zdálo být příhodnou platformou pro pokračování třídního a vlasteneckého boje; přispívali sem různí pravičáci, emigranti a jiní podobní zrádci. Leč časem se toto změnilo; dnes už zde téměř nemám (my všichni nemáme) nepřítele, nemám (nemáme) proti komu bojovat, proti komu bránit vlast a národní socialismus. S výjimkou té jediné hanebné emigrantky a občas Krystlíka, samozřejmě.

Je tedy pravda, že občas i bytostní národní socialisté (namátkou STK, drak ...) napíší ošklivá slova o našem (bývalém) národním socialismu, ale to jej jen piha na kráse. (Konečně i já přiznávám, že za dob naší samostatnosti a státní suverenity nebylo vše stoprocentní.)
Vždyť co ze současného hrůzného režimu hájíte, drazí přátelé, soudruzi a soukmenovci ? Prakticky jen možnost koupit si volně všelijaké roztodivné žrádlo.

Sice naprosto nechápu tyhle vaše podivné chutě (a velké příjmy), ale prosím : Jen si dejte, když vám chutná.
Poučili jsme se, my všichni, z chyb minulosti. Po našem opětovném (a nyní již KONEČNÉM) vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem sedlácké trhy s přebytky zachováme. A budou-li hospodářské výsledky naší vlasti odpovídající, tak zbudou valuty i na nákup tzv.exotického ovoce; zvláště před Vánoci.

Ovšem kromě toho žrádla máte ke kapitalismu a demokracii stejný vztah jako kterýkoli jiný roduvěrný Čech a Moravan : Naprosto a nesmiřitelně antagonistický.
A právě proto vás musím opustit, proto musím jít do boje někam jinam. Vždyť jak řekl náš Soudruh, soudruh Lenin : Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní.
A vy jste zde všichni zdraví jako řepy, naše slavné české cukerné řepy.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vlastencova labutí píseň
(2.)

Proto jsem měl opustit Doupě už dávno; nejpozději loni, když jste za jednotící národní myšlenky definitivně přijali teze soudruhů a soukmenovců Pergilla a draka :
1) Všemi prostředky vylikvidovat z našeho životního prostředí všechny méněcenná polozvířata, jmenovitě Židy, Cikány, křesťany, Němce a ostatní Euroameričany, Muslimy a jiné barevné
2) Všechny zrádné „české“ obhájce výše uvedených i neuvedených bezcenných polozvířat, konkrétně eurohujery, multikulti nadšence, humanisty, intelektuály, zelené, kapitalisty a demokraty humánně vylikvidovat pomocí komor, plynových či přechodových


Ano, tehdy v podstatě skončila moje mise na Doupěti. Na jednu stranu jsem se radoval, jak krásně jdete ve šlépějích našich předků, bojovníků za vlast a národní socialismus. Na druhou stranu - byl jsem smutný z blížícího se loučení. Takže jsem jej odkládal, svým přátelům-řídícím tajemníkům a orgánům jsem ... no, lhal. Přiznávám to raději hned, bez mučení.
Lhal jsem, tvrdil jsem, že jsem zde stále potřeba, že pořád jsou mezi vámi zastánci kapitalismu a Euroameriky. Odkládal jsem odchod, a místo toho jsem se s vámi virtuálně setkával.
Ach, JAK RÁD jsem se s vámi setkával, jak rád jsem očichával (byť na dálku) vaše pohyblivé čumáčky, svými vousky ohmatával vaše vousky, dlouhé, předlouhé. Jak rád jsem poslouchal vaše radostné pištění, pozoroval rej vašich šedých kožíšků, mrskání vašich dlouhých ocásků ...
Toto vše nyní končí. Musím jinam, do jiného působiště, do jiného doupěte, jiné stoky.
A půjdu tam jako ovce mezi vlky. Tentokrát budou kolem mne samí naježení nepřátelé, nejspíš zarytí obhájci Židů a křesťanů a jiných podobných ... prostě FUJ. Je to sice můj život a můj boj, ale stejně - na lepší se zvyká rychleji.

* * * * *

Co napsat závěrem ? Snad jen pár rad :
1) Nikdy nezapomínejte, že našimi přirozenými (a nejlepšími) spojenci v boji za unikulti jsou Muslimové
2) Nikdy nezapomínejte, že našimi nejhoršími nepřáteli jsou multikulti propagátoři, to jest Židi, Euroameričani a křesťani
3) Nikdy nezapomínejte, že nám Čechům a Moravanům je nejlépe v národně, rasově a sociálně jednotném státě (doba Husitského revolučního hnutí, socialismus)
4) Nikdy nezapomínejte, že naším největším přítelem a ochráncem je Velká Rus a její Vůdce, Vladimír Vladimirovič Putin
5) Nikdy nezapomínejte, že Václav Klaus nás vede přímo zpět, do naší rodné Západní Asie


Vím, že se neloučíme navždy. Jednou se potkáme, drazí, předrazí vlastenci, přátelé, soudruzi a soukmenovci. Buď na schůzi či v průvodu, po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem; nebo ještě během bojů.
Ano, na barikádách se můžeme potkat ! Anebo během humánní likvidace našich dědičných nepřítel. Ach, jak rád bych na vlastní oči pozoroval střelecké umění s.s.draka ! Jak rád bych sledoval, jak jeho střely velké ráže drtí všechny velké klouby nějakého multikulti nadšence, havlisty, pravdoláskaře, křesťana !
Jak rád bych pozoroval při práci s.s.A.S.Pergilla, jak s vědeckou precizností rozděluje na rampě polozvířata na naprosto bezcenná (do komory okamžitě), a na ještě chvíli využitelná (do komory později).
Jak rád s vámi všemi ponesu svobodu a osvětu do celé Evropy, na skvělých tancích bratrské ruské výroby, po boku bratrské a nepřemožitelné Armády Ruské federace!

Ano, setkáme se, ve šťastných zítřcích ! Rukou si potřeseme, druh druha obejmeme, na líce i ústa políbíme, vodky a českého rumu popijeme, machorky a Partyzánky pokouříme, kozáčka a polku spolu zatančíme.

Do té doby buďte s Leninem, drazí vlastenci !
S Leninem !

Z východu světlo, z Východu svoboda *** Volte ČSNS 2005 a KSČM !

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Star Trek / Wars / Gate rád, ale opravdu necítím potřebu to prožívat intensivněji a komunitně. Nápad s vědeckou linií se mi ale velice líbí a pakliže se mezi námi udrží, tak se rád budu aspoň čas od času dostávat na akce jako je PragoFFest a věnovat se těmhle vědeckým liniím a jejich přednášejícím. Starcon se ale bohužel koná v době, kdy jsem dost vytížen, dá se říct, že koncem března je ta zátěž až extrémní, takže na tuhle akci se asi jen tak nedostanu, ale naštěstí je dost jiných.

informace řekl(a)...

Otevřu ráno dveře do hospody a co tu najdu? Vlastencovu Labutí píseň!
Co k tomu dodat?
Neopouštějte nás, Vlastenče. Vaše osvětová práce není dokonána. Podívejte se na STK, co pořád šilhá na euroamerický relativizmus a píše tu bludy o politických symbolech. Snad ho v těchto těžkých chvílích nenecháte samotného?
Podívejte se na další, na Kopretinu, na Draka, který se z mírumilovného býložravce zase dal do masa! Podívejte se na dravého ptáka, který na sebe natáhl kůži jezevčíka, aby mohl dál napadat zdejší vlastence, když ne svrchu zobákem tak alespoň zdola zvedáním nožičky.
A Vy to tak necháte? nebudete dál pozvedávat ideologickou úroveň tohoto blogu? Jednou se za to budete zodpovídat před vedením strany a před velkým Leninem, který se už teď v Mauzoleu obrací. Pomyslete jen na vydání za jeho další udržování v prezentáble stavu!

informace řekl(a)...

A to si tu svou píseň napostoval na prvním místě pod článkem, abychom to hned našli.
A co řekne velký generalissimus Stalin? "Ne skromnyj kakoj-to! Nu čtož, ne budet čelověka, ne budet problemy. Na buduščem zasedanii Plenuma obsudim!"

EK s lítostí řekl(a)...

Je s podivem jak nelehká je to zvěst, ó velký VV odchází, co po něm pojmenovat některou dopadovou plochu v některém z vojenských újezdů, když ne přímo HELIPORT , škoda. Kdo jiný si dokázal s elegancí očistit rektum s kopretinou, nikdo, ani dzp. Kdo z nás zvedne nožičku?
Jdu leštit laufy a nábojní komory.

Čest v šest!!

drak řekl(a)...

informaci:

Co by řekl, nebo říkal Stalin je mi upřímně fuk, zajímá mi to jen z toho hlediska, abych další takové zmetky jako bylo on, dokázal spolehlivě poznat a mohl případně včas zmizet z jejich dosahu. Průšvih spíš je, že přestává být kam zmizet.

Co se Starconu týče, je mi trochu líto, že se to koná v termín pro mě tak nepříhodný, ale nejsem středobodem známého vesmíru, takže prostě jen beru na vědomí, že buď si dokážu ten čas udělat i přes to, nebo to prostě musím oželet. Oželet je bohužel co, lidi jako je třeba Petr Tomek a spolu s ním mnohé další, bych vydržel poslouchat celé dny.

Šaman řekl(a)...

Ajta krajta. Titulek přehlédnut! A tak až teď, při psaní pokračování opraveno:protože popisuji vědeckou linii na Starconu, tak titulek zní ne "Science Parcon" avšak "Science Starcon"!

Schumacher řekl(a)...

Draku, Rusku (nejen Rusku)je nutno vládnout pevnou rukou. Jak, to je vynucováno tamní kulturou i situací v níž se Rusko nachází. Nelze ignorovat tradice a dosavadní vývoj. Tak jako charakter půdy a jiné podmínky určují co na ní poroste a kolik čeho se urodí. Ne obráceně. "Demokracie" není primární, není ani cílem. Zapomíná se na to, že je jenom prostředkem a že v lidské historii je výjimečnou a přechodnou formou vlády. To není přání ani politický program. Jen konstatování. Ostatně víme, že v autentické podobě nikde není. Proto ty uvozovky. To co nyní pozorujeme, je předstírání oddělení politiky od ekonomiky, že vláda jedněch může být nezávislá na hospodářské síle a z ní pocházející moci druhých. Jaký omyl! Tohle takhle nikdy nikde nefunguje. Vůbec nejde o to, nakolik vláda je "demokratická", do jaké míry vykazuje formální "demokratické" znaky a rituály. Jde o to jaká je. Dobrá nebo špatná. Tak je hodnocena tím či oním. Vládnutí není akademická, ale reálná činnost. Rozhodující jsou praktické výsledky. Nevím jak vládnout Rusku aby to bylo přijatelné pro všechny včetně zahraničí, kterému by se nezavděčila žádná vláda pokud by neplnila jeho požadavky. Troufám si tvrdit, že vím jak mu nevládnout. Podle přání zahraničí lačnícího po ruských zdrojích, za povolnost v tom směru ochotného nevidět cokoli. Jak je to dlouho, kdy titulní stany médií vyplňoval Kaddáfího odporný režim a "internacionální" pomoc hrdinným povstalcům. Nyní Libye jako by mediálně neexistovala. Nepochybně tam byl nastolen mír, demokracie a prosperita. i Putin je zločinec a bylo by dobré ho svrhnout. Aby i v Rusku byl nastolen mír, demokracie a prosperita....

Jakub S. řekl(a)...

- nejen Rusku. Slovanům obecně. Kromě Slovinců a možná, za určitých okolností, nás a Poláků. Nejni to s nima sranda. Spoleh žádný, vymluví se ze všeho co slíbí, jenom brát a ne se ptát, co se chce od nich. Jenom přemýšlet, jak vrchnost (jakoukoliv, jeweilig) podrazit a jindy zase se honem servilně vnutit. Tzv. lid nemá rád svou vlastní inteligenci a podráží jí nohy a plive na ni jak může. No, satis est.

STK řekl(a)...

"Na chudý lid muší bejt přísnost!"
Tak nějak se o problému vyjadřuje Josef Švejk - a co je nejhorší - má pravdu.
===
K demokracii:
Ona v čisté podobě vlastně nikde nefunguje. A pokud, kazí se velmi rychle. Rychleji než salám na slunku.
Lid - nositel moci - nemá ani dost informací ani reálnou možnost, aby stále kontroloval zvolené zástupce. A tito se většinou stejným způsobem jako v pohádkách zlí rádcové plíživě zmocní moci. Ovládnou jednak tok informací, určených "pro lidi" a nahradího "zábavním průmyslem", jednak pozvolna a plíživě omezí možnost "lidu" do vlády nad ním zasahovat. Např. neskutečné tanečky pravice i levice kolem obecného referenda v Kotlince. Jak snaživě všem vysvětlují, že "lid" nemá dost informací, aby o něčem rozhodl. Že se nesluší, aby rozhodoval o věcech daní, zastupování, obrany a vojenství atd. Stačí, když si necháte projít hlavou projevy věrchušky za posledních několik let. Když už někdo formálně navrhne nějaký mustr na konání referenda "opozice" prohlásí, že je málo radikální a navrhne svůj - který pod nějakou záminkou nepřijme zase vládní uskupení. Nejen že to vypadá, ona ti je domluvená hra. Protože u moci mohou být jenom osvědčení matadoři, nováčkům vstup zakázán a pokud přece jen prorazí, nechají se vyhnít. Což se většinou rovněž povede, protože nováčci jsou nezkušení a nechápou, že policie, soudy i novináři jsou úplatní. Byli, jsou abudou, protože každý člověk se dá koupit - je to jen otázka ceny. Kdo se koupit, nedá tak se znemožní pomocí nějaké vymyšlené, nebo spíše odněkud vyhrabané a mocně hypertrofované kauzy. Protože "nikdo není dokonalý".
Lid je za pár let v pozici stařičkého mocnáře, který už ani neví, která bije a slibuje, co slíbil a odvolává, co odvolal. A zlí rádcové se sice bijou o moc (a prachy) mezo sebou, větev si pod sebou ale nepodřežou - na to dávají dobrý pozor ti zleva i zprava. Jsme baveni jejich šarvátkami, ale zasáhnout nemůžeme. A pokud se objeví nějaký pokus o "všelidové bouře" při bližším pohledu zjistíte, že se jedná o jednu sekci věrchušky, která chce pomocí hlupáků na náměstích, částečně podplacených a částečně prostě blbých získat větší podíl na moci.
Pak se nebudete divit Schumacherovi ani mi, že se směšných tlusto- a tenko-koncových debat nechtějí zúčastňovat. Stejně jsou to náhradní hry, aby se lid zabavil a věrchuška zůstala celá.
EU - to je jenom vyšší level téže hry. Politologové nás snaživě krmí odbornými vývody proč toto a ne ono a jiní zase přesně naopak a my diskutujeme, hádáme se, odsuzujem,e nebo souhlasíme tu s Landsnaschaftem, onde s americkým útočným radarem, nebo větrníky, slunečníky, atomovými elektrárnami plyno- ropo- a bůhbí jakými potrubími, pokud možno na velké vzdálenosti, aby se dalo utahovat kohouty, daní za to nebo ono.
To vše nemá žádný význam pro lid. Ten má držet hubu a krok a pravidelně se zúčastňovat voleb, aby mu bylo možno kdykoliv říct: "Co jste si zvolili, to máte." S podtitulem "blbové".
Takže ano. Souhlasím s přítelem Schumacherem a s A.S.Pergillem, který říká, že dobře může být až poté, když bude chvíli zle. Moc zle. Taková "očistná, celosvětová katastrofa", která donutí zdecimované lidstvo zase nazývat věci pravými jmény.

Dobrý večer přeji!