úterý 2. dubna 2019

Duben, měsíc Mažifu

Je tu jaro, vše rozkvétá, avšak Mažif již nese sladké plody. Tedy "Malý židovský festival", který svým přiznivcům letos již poosmé představuje židovskou kulturu v interpretaci skvělých umělců.

Už jsem zmeškal nedělní (tedy ještě březnové) zahájení festivalu, kdy na Chodovské tvrzi vystoupil Roland Pichler s klarinetem (a basklarinetem) a Ivo Truhlář s kytarou. A oba borci též se zpěvy. Klezmerskými. Leč nezmeškal jsem je tak úplně. Duo PichlerTruhlarMusic totiž vystoupilo i v pondělí, a to v Maiselově synagoze. Když klezmer, tak jidiš. Přišel prý k nim po jednom koncertě v Polsku takový starý pán a oslovil je v této řeči: "Už jsem třicet let jidiš nemluvil"… Tak tentokrát jidiš zpíval.



Bylo to v druhé půlce programu, který začala fenomenální Lenka Lichtenberg se svým Kvintetem. Vida, jak bývalé semaforské dítě (desetiletá Lenka Hartlová) vyrostlo. V programu se praví, že "staré tklivé jidiš písně zpívá ve svěžím rytmu world music", ale já, protože jsem starý muž, v tom slyším jasné jazzové způsoby, stejně jako u toho dua – například sólovou improvizaci (samozřejmě dobře zažitou improvizaci).

No, bylo to velmi pěkné a rozléhalo se to v Maiselově synagoze velice, až jsem litoval, že to šlo přes zesilovače a reprobedny. Maislovka měla dobrou akustiku i proto, že byla vyprodaná.*  Všech 150 míst bylo obsazeno, a někteří se možná ani nedostali dovnitř.

Avšak nezoufejte. Festival pokračuje dalším programem (viz program včetně medailonků interpretů). A bude i více místa, jako třeba hned ve středu 3. 4. (tedy asi dnes, kdy toto čtete). To v Městské knihovně od sedmi večer vystoupí Klezmers Techter + Kaschauer Klezmer Band + Harfičky. Menší je prostor Domu národnostních menšin (Vocelova 3, nad Pavlákem) – inu, menšiny – , kde v sobotu 6. 4. od 15:00 vystoupí Karin Sarkisjan, Arménka, žijící na Slovensku. Arménka? No proto, v sobotu má být každý správný Žid přece v synagoze.

A kde má být správný Žid v neděli? Nejspíš v kostele. Třeba hned tuhle neděli 7.4. od šesti večer ve Farním sboru Českobratrské církve evangelické na nuselské (pankrácké) adrese Žateckých 11. Budou tam zpívat Zpívající housle Alexandera Shonerta. Interpret představí národní melodie i melodie klasiků židovské hudby ve svém aranžmá, jakož i vlastní skladby. Půjdeme s ním ve stopách židovských houslí, ze země zaslíbené, přes Orient a starou Evropu (ještě obydlenou i židy) až do dnešní Prahy. A samozřejmě, že mohou přijít nejen evangelíci, Židé, sionisti, katolíci, očekávají se lidé, které židovská kultura prostě baví. Vlastně kultura.

Hektický týden zakončí kapela Rejbele v pondělí 8. 4. od 18:00, která vystoupí ve vinohradské Galerii Toyen (Milešovská 1, to je hned u Jiřáku) se svými klezmer, jidiš a balkánskými písněmi. Galerie, no tam bude asi míň místa než v Maislovce. Asi bude taky vyprodáno…

*Moment, jak může být vyprodáno, když jsou všechny koncerty (krom toho už proběhnuvšího prvního) zdarma? No, on  je totiž vstup volný – dokud není plno. Avšak nezoufejte, místa se dají rezervovat na mailu muzikajudaika(zavináč)seznam.cz (promiň, Blanko), u organizátorky festivalu paní Vogelové.

Ale Mažif ještě příštím pondělkem nekončí! Stane se tak až v úterý 16. 4. v 19:00, kdy Muzika Judaika  už klasicky uvede další světovou premiéru hudebního skladatele Jaromíra Vogela, a to symfonickou svitu Shlomo Ha Melech (Král Šalomoun). Můžeme se těšit opět na neobvyklé hudební nástroje a neobvyklé provedení, včetně recitace Písně písní. Akce proběhne v Českém muzeu hudby (Karmelitská 2, Malá Strana, kousek od Újezdu).

Snad se tam vejdeme všichni. Přijďte si poslechnout a trošku prožít to, že židovství nepřináší jen útrpný úděl, ale i veselý život.

Psáno v Praze na Lužinách v úterý 2. dubna 2019

 (Více o programu zde)

PS: A jaktože to může být zadara, když nic není zadara? Program totiž záštitou i finančně podpořili:
Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský,
Velvyslanectví Státu Izrael v Praze,
Ministr kultury ČR doc. Mgr. Antonín Staněk,
Ph.D., doc. Mgr. Petr Žantovský CSc.,
Milan Hein, ředitel divadla Ungelt v Praze,
Rakouské kulturní forum v Praze,
Operace Ester,
B,nai B,rith,
Renaissance Praha
a další osobnosti a organizace.