pátek 18. prosince 2015

MOBY DICK 2005: Blbost už dokvetla a nyní nese ovoce

Před měsícem jsem sem umístil omylem v předstihu prosincový deset let starý článek. Tak teď tady máte ten vynechaný z listopadu 2005. A zrovna to byl památeční, k výročí Sedmnáctých listopadů...

......................................

Pondělí 14. listopadu 2005

VUML v Českých Textárnách pokračuje. Dnes přišel přednášet pan Pehe, aby nás ujistil, že se už nemusíme bát našich komunistů.
"Ideologická výbava KSČM se ve srovnání Komunistickou stranou Československa výrazně nezměnila. Ačkoliv program KSČM neobsahuje některé radikální požadavky, jako je například nastolení diktatury proletariátu, pravdu mají ti, kteří varují, že v případě komunistů vždy existoval velký rozdíl mezi jejich rétorikou i činy před a po převzetí moci. Ale jedna věc se změnila: Našim komunistům chybí Sovětský svaz v patách."
Ještěže se SSSR už rozpadl a jiná komunistická velmoc neexistuje!

Poznámka 2015: Avšak ruský imperialismus vytrval.

Úterý 15. listopadu 2005

Pehe opětně ujišťuje o nemožnosti uchopení moci komunisty:
"V roce 1948 čeští demokraté dobrovolně spolupracovali na oklešťování politického pluralismu a tržní ekonomiky."
Kdežto dnes...
"Lze si sice představit scénář, v němž by například kvůli světové ekonomické krizi nebo válce došlo k takovému politickému rozvratu, že by se znovu vynořila poptávka po vládě silné ruky ve spojení s utopickými vizemi komunistů, ale tento scénář patří spíše do oblasti politické science fiction."
No, nevím, volání po vládě silné ruky tu jistě bylo, když se do čela vlády dostal buldozer, nový ministr kultury chce být buldozerem v kultuře a nový ministr zdravotnictví provedl puč ve Všeobecné zdravotní pojišťovně!

Středa 16. listopadu 2005

Do Českých Textáren přibyl sám premiér Jiří Paroubek a rovněž nás uklidňoval:
"Je Komunistická strana Čech a Moravy nebezpečná pro demokratický režim? No, já jsem si na to odpověděl, že není. Připravuje revoluci? No, neviděl jsem, že by připravovala skladiště zbraní, že by připravovala nějaké své bezpečnostní složky nebo je měla k dispozici, jako je měla před Únorem 1948."
Byl u Grebeníčka na kafi - a nic tam neviděl...
"Naopak, pracuje přeci v parlamentě, pracuje v zastupitelstvech, pracují ve výborech, hlasují ve sněmovně nebo dokonce v senátu, jsou přehlasováváni, někdy také ne. No je to nebezpečí pro demokracii?"

Čtvrtek 17. listopadu 2005, státní svátek

Hrabu se ve starých novinách, protože si chci objasnit pehovinu o tom, že se nemusíme bolševiků bát, když za nimi není zahraniční síla. Jo, tady to mám, Zprávy z července:
"Premiér se před odletem do Asie sešel s předsedou ÚV KSČM Grebeníčkem, aby si vyslechl poznatky předsedy KSČM z jeho návštěvy v Čínské lidové republice."
V Číně pak - co? V Číně pak nic. Nabídl k prodeji radiolokátor Věra, snědl pekingskou kachnu č. 115 096 767. Asi mu zachutnala, protože potom začal navštěvovat čínskou ambasádu v Praze. Anebo tam sjednává jinou spolupráci?

Pátek 18. listopadu 2005

Vzal jsem si dovolenou, abych se mohl pana premiéra zeptat přímo, jak to myslel s těmi čínskými výroky. Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) totiž dnes pořádá od 11.30 hodin v pražském hotelu Renaissance veřejnou diskusi na téma "Jakou zahraniční politiku zvolit pro Českou republiku?" za účasti předsedy vlády Jiřího Paroubka a předsedy Občanské demokratické strany Mirka Topolánka.
Taky jsem se těšil, jestli se oba pánové konečně servou, a kdo vyhraje. Paroubek však po včerejším vypískání na Národní hodil do ringu ručník. Ještěže jsem se ráno podíval na maily!

"Diskuse s J.Paroubkem a M.Topolankem - ZRUSENA / Discussion with J.Paroubek and M.Topolanek - CANCELLED
Datum: 18.11. 2005, 08:15 - dnes v 08:15 " Asociace pro mezinarodni otazky (AMO) s politovanim oznamuje, ze verejnou diskusi na tema "Jakou zahranicni politiku zvolit pro Ceskou republiku?" rusi z duvodu odvolani ucasti predsedy vlady Ceske republiky pana Jiriho Paroubka. Vzhledem k vyjimecnemu charakteru diskuse nema AMO jinou moznost, nez tuto akci zrusit. Vsem pozvanym, hostum i zastupcum medii, se timto za pripadne vznikle komplikace omlouvame."

Poprvé za těch asi deset let co tam chodím se stalo, že kdokoli - ať velvyslanci různých států, bývalí prezidenti, evropští poslanci a jánevím kdo - odřekli diskusi v AMO proto, "že tam nejni televize"!

Sobota 19. listopadu 2005

Včera jsem se nemohl zeptat, takže tento svůj výrok vydávám bez jakékoli korekce: blbost už dokvetla a nyní nese ovoce. Paroubek totiž po svém slavném výroku o Marťanech cituje další komunisty.

„Jak řekl jeden čínský politik, mně nezáleží na tom, jestli je kočka černá, nebo bílá, hlavně, že chytá myši. Já chytám myši, a to jsou ty zákony.“
"Jeden čínský politik" byl ekonomický disident Teng Siao-pching. Při jiné příležitosti, totiž 4. června 1989, kdy poslal tanky na náměstí Tchien-an-men, aby zasáhly proti demonstrujícím studentům a civilistům, prohlásil tento bodrý muž jinou větu, kterou možná Paroubek bude taky brzo citovat:
„Musí-li být zastřeleno 200 tisíc studentů, zastřelme je, neboť jinak v Číně vypukne chaos a bude trvat následujících sto let.“
Ano, to by k Paroubkovi páslo jako prdel na nočník. Alespoň vím, že se nemusím bát, že by se komunisti dostali do vlády.

Oni tam totiž už svého premiéra mají!

Poznámka 2015: A dnes je jiný čínský krtek a obdivovatel ruského imperialismu dokonce prezidentem! 

*
***************

Perly Moby Dicka můžete s desetiletým odstupem shlédnout v Hospůdce u hřbitova pod štítkem Moby Dick. (Tedy společně s čerstvými zápisky.) Zde se nachází i vůbec první Mobbyho zápisky z apríle 2000.

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách – verze z dubna 2003

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: