úterý 18. října 2011

Sítě kolem Martina Romana


Prověřování Martina Romana začíná. A je co objasňovat. Roman řídil ČEZ, aniž měl bezpečnostní prověrku. Roman přiznal, že vazby na firmy kolem Škody měl.



Takové jsou titulky Hospodářských novin z pondělí a úterý, které navazují na zjištění Mladé fronty Dnes o "spojení Martina Romana s majiteli plzeňské Škodovky". Sedm stránek pondělních a tři z úterních HN se věnují tématu. A hned se už vypočítává, co všechno bývalému generálnímu řediteli ČEZ a současně asi dočasnému předsedovi dozorčí rady téže společnosti Martinu Romanovi hrozí. 5-10 let za zneužití informace a postavení v obchodním styku. 2-8 let za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Mediální válka proti Romanovi připomíná podobné války dřívější, třeba proti prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu Františkovi Dohnalovi, ale nikdy dosud nebyly vedeny s takovou intenzitou. Jako bychom se už blížili italským vodám, které vřou kvůli arcizloduchovi Berlusconimu. Veřejnost má z velkých titulků jedinou zprávu: Roman je zločinec, a měl by se zavřít. K lokomotivě MFD se připojují i vláčky jiných médií. Bolestné je, že se k nim přiřadil i Neviditelný pes, když sám Aston uvedl v úterním psím úvodníku: "Romanovi měla patřit část plzeňské Škodovky, takže z pozice ředitele ČEZu jí dodával kšefty. Z pozice dozorčí rady Českých drah pak dohodil kšeft za 6 miliard jiné odnoži Škody. Z pozice spolumajitele Škody měl pobírat dividendy – ale nezaplatil za ně daně."

Toto je velice zjednodušené a nepřesné tvrzení. Romanovi možná "měla" patřit část plzeňské Škodovky, ale nepatřila mu. Patřila firmě Apian. Roman "měl vztah" k firmám, které byly podílníkem Apianu. I když by zde byl možný střet zájmů, v žádném případě NEBYL spolumajitelem Škodovky. Takže nemohl mít dividendy ze Škodovky. Leda z Apianu. Pokud je měl. A i kdyby je měl, pak k majiteli akcií se dividenda dostává již zdaněná! Tedy - firma, která vyplácí dividendy, z nich nejdříve odvede státu 15 %. Nevím tedy, co by zde měl kdo co "šetřit". Šetřit by se možná mohlo tlustými slovy...

Roman zachránil Škodovku ze svrabu, do kterého ji přivedl její předcházející ředitel a majitel Soudek. Privatizace Škodovky zachránila práci pro Plzeňáky a přináší užitnou hodnotu i českému průmyslu. Roman zdesateronásobil hodnotu společnosti ČEZ a udělal z ní firmu, která platí státu největší daně, když už nemluvíme o dividendách. A také z ní udělal evropskou firmu, která soupeří po celé Evropě s jinými evropskými a světovými energetickými firmami. Nyní se ukazuje, že tento chlapec byl zlý, protože si budoval mafiánské vztahy s českými politiky. (Přičemž evidentně zapomněl na politiky rumunské, bulharské, černohorské, srbské, polské, německé a jiné.) A novináři se náhle stávají svolavateli spravedlivé odplaty. Až potom, co Roman odstoupil z ředitelského postu. Ukazuje se, jak je nebezpečné odejít z významné funkce. Dohnal udělal dobře, že vytrval!

Až budou energetičtí zločinci potrestáni, vypukne u nás teprve to pravé blaho. Budou moci být právně zpochybněny všechny smluvní akty a obchody, které Škodovka v uplynulých letech měla s ČEZ. Nadšení, které na publicistické frontě zavládlo, je podobné, jako když Jan Ruml společně s dalšími lobbisty a svedenými žurnalisty prosadili, že Česko muselo platit 10 miliard za televizi Nova. (Což vůbec nebylo nutno - avšak bylo potřeba z prohry vytřískat politický kapitál.) Účet za ČEZ přitom může být mnohem vyšší. Ale co, xindlovská Škoda půjde od válu a do české energetiky se konečně dostanou zahraniční kvalitní výrobky. (Jako by tu už dávno nebyly!)

Martin Roman dostal v HN také slovo: "Ničeho jsem se nedopustil a jsem připraven spolupracovat se státními orgány na šetření, které to nepochybně prokáže. Nehodlám však spolupracovat s MFD na kampani, jejímž cílem je dotlačit ČEZ k tomu, aby vyhověl dodavateli uhlí a umožnil mu vydělat obrovskou sumuna úkor státu a ostatních akcionářů ČEZu."

Roman tedy vidí důvody mediálních útoků na svou osobu evidentně v osobě Pavla Tykače. Ale dlouhodobě zde jsou i jiné tlaky. Poslední masivní je z řad Zelených Khmérů, kteří buntují proti modernizaci elektrárny Prunéřov. Ošklivý ČEZ zde odmítl při rekonstrukci pořídit "nejlepší dostupnou technologii". Je sice mnohem dražší než ta, která už byla nasmlouvaná, zlepšuje celkovou účinnost jen trochu, ale hlavně se nehodí pro používaný typ paliva!!! Vadilo také, že "energetická mafie" tím zvýšila cenu Škody Power, kterou dal státu při prodeji jihokorejský Doosan. Škoda Power už měla totiž sjednané  smlouvy na dodání technologie pro Prunéřov.

České Zelené Khméry přitom poháněli soudruzi ze zahraničí. Pochopitelně, Evropa je již zadrátovaná, a tak vyrábět levně elektřinu v Česku pro zbytek Evropy je docela lukrativní. Tedy - je to zločinné, pokud by to dělal hnusný ČEZ, ale pokud bude majitelem občan jiného státu, pak už nebude problém. Jako není problém se "zelenými" přírodě škodícími fotovoltaiky. A zase: Lány slunečních panelů jsou špatné, pokud patří ČEZu, zahraniční investor je vítán.

Další novinový titulek: "Ceny elektřiny vzrostou o 100 %." Míní se výhled pro rok 2050. Důvodem jsou dotace do "obnovitelných" (podporovaných) zdrojů. (Přičemž se necudně mlčí o nutných investicích do rozvodných sítí.) I když Česko zůstane u svých 10 %, Evropa bude z 50 % závislá na slunci a větru. A nepochybujte, že bude. Třebaže už asi dva roky existuje několik studií EU, podle nichž podíl biosložek v palivu nad 5 % škodí životnímu prostředí, tak se podpora české řepce (ráj pro alergiky), malajskému palmovému oleji (likvidace pralesa a zabíjení orangutanů), brazilské cukrové třtině (likvidace pralesa a zabíjení Indiánů) a světovému hladu (násobný růst cen kukuřice v Mexiku a rýže v Indii) nebude snižovat! Důvod?

"Protože by se zhroutila evropská dotační politika."

Ještě jedna věc: Tak dlouho se opakovala slova o monopolu ČEZ na dodávkách elektřiny, až se to stalo pravdou. Mantra o "monopolním dodavateli elektrické energie ČEZ" se tak vsákla, že i reportérům ČT odpovídali obyvatelé Českých Budějovic rozhořčeni na zlodějský ČEZ. Ještě v době, kdy odebírali energii od firmy E.ON...

Podívejme se, co o tom lhou stránky ČEZ: "Podíl Skupiny ČEZ na českém trhu s elektřinou pro koncové zákazníky činí v současné době 45 %. Každý odběratel elektřiny má podle Energetického zákona možnost svobodného výběru dodavatele elektřiny. V ČR existují desítky obchodních firem dodávajících elektřinu, z nichž si mohou zákazníci vybrat (tuto možnost zatím využívají v převážné míře podniky). Navíc kromě Skupiny ČEZ působí v ČR přinejmenším dvě energetické firmy, které jsou v celoevropském měřítku větší než Skupina ČEZ ( E.ON a RWE)."

Ale - slyšeli jste někdy v médiích nadávky na E.ON anebo RWE? Buďto je tedy ČEZ opravdu zlý, zlý, zlý - anebo neprovádí černou propagandu.

A nakonec uvedu zprávičku, která se na titulních stranách novin neuvádí: Finsko dokončuje další jaderný reaktor. Na klíč ho dodá francouzsko-německé konsorcium AREVA a Siemens. Čistý elektrický výkon bloku bude 1600 MW, do komerčního provozu má jít v roce 2013. V samotném Německu se dnes už Siemens k jadernému lízu nedostane. Ale Česko mu svou až ideologicky projadernou státní koncepcí a blízkostí skýtá skvělé perspektivy. A ještě lepší budou, když se zpochybní čistota smluv s korejskou Škoda Power.

A ještě lepší bude, když ty jaderky nebude stavět mafiánský ČEZ, ale třeba přítulný E.ON. Který už má ve finské jaderné energetice podíl - když doma nesmí!

"Tak spusťte zemětřesení!" vyzývá komentátor HN Jiří Leschtina. Politická konstelace je taková, že "kriminalisté mají šanci bez ovlivňování rozplést i sítě kolem Martina Romana."

Ano, bez ovlivňování. I bez ovlivňování hysterickými médii.


(Poznámka ke střetu zájmů: Podobně jako Hospodářské noviny občas uvedou, že je jejich majitelem Zdeněk Bakala, ovládající mj. i Ostravsko-karvinské doly a Českomoravské doly, tak i já přiznám, že než jsem se v prosinci loňského roku stal nezaměstnaným, byla mým "chlebodárcem" firma, patřící do Skupiny ČEZ.)

33 komentářů:

Šaman řekl(a)...

Jo, a další střet zájmů je v tom, že jsem silnoproudý elektroinženýr...
\ :-))

STK řekl(a)...

Ale jak jsem slyšel - nepraktikující. Už dlouho. Ale možná jsou to jenom takové poudačky... [;>))

Šaman řekl(a)...

No, nepraktikuji už drahných sedm let. Takže mi vypršela i padesátka.

Ještě k těm daním z dividend: Protože jsou dividendy vypláceny ze zdaněného zisku, jedná se o dvojí zdanění. Proto budou od Nového roku 2012 dividendy osvobozeny od daní.
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Paterý střet zájmů se dá bez velkého úsilí nalézt v jakémkoliv jednání osoby na patřičně vysokém a odpovědném a důležitém postu. Ti lidi prostě z podstaty své funkce musí jednat se zástupci/šéfy/atd. a rozhodovat. A nebývá to veřejné. Jen tak obecně, aniž bych se v tomto světe orientoval.

STK řekl(a)...

Jinak je článek o M. Romanovi pro mě dost smutný, přesto, že jsem se při jeho čtení dost pochechtával.
Je to ale jako pohled do matrjošky. Sotva se ti podaří sloupnout jednu vrstvu mystifikací, objeví se - nová vrstva mystifikací.

Poslouchal jsem TV noviny - speciálně zprávy o připravované vězeňké vzpouře. Včera to bylo jasné:
- vzpoury zúčastní deset věznic
- chladné i střelné zbraně byly poschovávané v celách
- vše je řízeno "Berdychovým gangem"
- vzpoura měla nastat před několika týdny
- na připravovanou vzpouru upozornila ministerstvo spravedlnosti BIS

Dnes, po 24 hodinách na jiné TV stanici:
- týkalo se to jen pankrácké věznice
- našly se jenom bodné a sečné zbraně, vyráběné svépomocí, ale žádná z nich na celách
- vzpoura nebyla řízena "Berdychovým gangem"
- termín vzpoury byl určen na dobu před deseti dny, Vězeňská správa o ní věděla a spolu s PČR provedla preventivní opatření k jejímu zabránění
- BIS žádné zprávy o připravované vzpouře neměla a tudíž na ni MS nemohla upozorňovat

Tolik se změnily zprývy za 24 hodin. Má cenu vůbec nějaké zprávy číst nebo poslouchat?

A s M. Romanem a ČEZ to bude podobné. Je to mediální válka gigantů. Gigantická mediální válka. A opravdu necítím žádnou potřebu se postavit na některou stranu konfliktu. Protože nevím. Protože matrjoška...

Ostatně: kauza laguny Ostramo nebo exhalace Mittal jeví stejné symptomy. Nikdo nic neví jistě. Předpokládá se... Co se tvrdilo se zase odbolá "...a jedeme dál, močálem černým..."

Prostě: Kocour je čím dál tím větším skeptikem, že lze zjistit byť jen přibližnou pravdu. Ovšem na druhou stranu, jak říká mlíkař Tovje: Kdo ví jistě, jak je to s "Císařovými novými šaty..."
[;>))

STK řekl(a)...

MM (mimo mísu):
A já tu padesátku budu ještě muset udělat! Naštěstí už ne § "pro řízeni provozu".
Já, ubohý PrDůch, používající nanejvýš 48V=!

Šaman řekl(a)...

Ještě jeden rozpor zájmu jsem zapomněl zmínit: naše rodina má akcie ČEZ. A aby to bylo opravdu zvrhlé, tak jsme si akcie ČEZu koupili za odstupné od ČEZu...
\ :-)

drak řekl(a)...

Myslím, že soudruzi ze Siemensu už nám tady položili dost podniků co jim konkurovaly a doufám že si o Škodovku s ČEZem vylámou zuby, už by bylo načase, aby konečně rozhodovalo i něco jiného, nežli jen intriky, korupce a špína v pozadí, tak jako dosud.

Kterákoliv takzvaně mainstreamová média už dávno beru jenom jako námezdní uřvanou desinformační chátru, někdy dokonce i koupitelnou za peníze, které bych v případě potřeby dokázal dát dohromady sám. Ta trapná česká láce spolu se servilní ochotou pustit se za ten trapný bakšiš snad i do vlastní matky, tak to mi na tom všem děsí nejvíc.

Jakub S. řekl(a)...

Matrjoška je dokonalé označení! A k té zoufalé (ne)hodnověrnosti "informací" v "našich" (no, našich... budiž) "předních" listech:
To je uvozovek, to je uvozovek, co? Takže: holt každá informace, jež se jakkoli od kohokoli jakoukoli cestou dostane k redaktoru či korespondentovi, se asi musí bleskově octnout na netu a vzápětí v novinách. Na takové zásady, jako byly železným zákonem kdysi v Brně a pak v Praze v jistých novinách za A. Heinricha (asi vám to nic neříká, že...), není čas. A pokluzené. Solidnost? Kulantnost, preciznost, dokonalá stavba vět, souvětí, volba termínů - ? Jako bych slyšel své potomky. Tatíí - ! Kde žiješ?
Kde - a k d y .

stk řekl(a)...

Já jenom lituji Jakube,
že z novin zmizelo takové poctivé označení "kachna" - non testatur. Bylo to aspoň poctivé. O tom N.T. jsem už jenom četl, nikdy jsem ho neviděl doopravdy.

Jakub S. řekl(a)...

Já jsem myslím v našich (tedy RU ani ČSR) novinách či časopisech tohle taky nikdy nezahlédl. Asi spíš jen západně od nás. Bylo to férové, co. Ovšem zrovna kachna to neznamenalo - jenom, že to kachna může bejt...

s.t.k. řekl(a)...

Enté - Die Ente - kachna. Aspoň tak jsem to kdesi četl...
Mám už dneska dost. Dobrou.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, je to tak. Brou.

T.Varga řekl(a)...

text se mi líbil.
apropos já jsem nezaměstnaný už od loňského září :-(
a padesátka mi propadla už předlety :-)

drak řekl(a)...

Když jsem tak sledoval ten mediální humbuk kolem ČEZu a pana Romana, a jsem přesvědčen, že to byl humbuk a nic jiného, tak si na jedné straně myslím, že ČEZ poněkud zanedbal oblast zvanou PR. Ono totiž když se podíváte na to, jak se třeba navenek presentuje (vytváří si PR) velký energetický podnik, jako třeba RWE, tak stačí zajet si do Krkonoš a jen tiše hledět kolem sebe. To RWE vám tam skáče do očí pořád: "Provoz tohoto veřejně prospěšného zařízení je dotován RWE...", já tedy jaksi nechápu, co je na plundrování horské přírody hordami přiblblých lyžařů veřejně prospěšného a když už jich tam ty hordy jsou, proč si to zařízení na sebe nevydělá jejich oškubáním, ale to je vedlejší. Když si zajedete do Krkonoš, tak nezbytně nabudete dojmu, že bez RWE by se snad Krkonoše propadly do země, nebo se snad zeměkoule rovnou přestala točit. Musím se přiznat, že po návštěvě Krkonoš jsem zařadil RWE mezi firmy, které při tvorbě PR manipulují s veřejným míněním jaksi předem, nepříliš eticky a rozhodně za hranicí dobrého vkusu, a se kterými bych tudíž rozhodně nechtěl mít cokoliv společného, rozhodně ale musím uznat, že podobné mediální ostřelování svinstvem, jaké teď zažili ČEZ a pan Roman, by RWE a její šéf přestáli v mnohem větší pohodě a s mnohem menšími problémy. Budiž to tedy pro ČEZ ponaučením do budoucna. Toto by se určitě mělo podstatně změnit a to k lepšímu. Tím nechci říkat, že to mají dělat stejně pitomě a nevkusně, jako RWE, ale určitě by se nad tím zamyslet měli a určitě by se dal vymyslet způsob, jak to udělat ještě levněji, vkusněji a efektivněji. Například to po odborné stránce dobře připravit a pak s patřičnou pompou a mediálním humbukem předat kabinetům fyziky základních škol po celé republice to, či on postrádané vybavení, což by určitě zlepšilo PR ČEZu a třeba by to i zlepšilo postoj mladých lidí k přírodním vědám, případně zvedlo zájem o jejich studium.

No a určitě by nebylo špatné zkorumpovat ty samé soudruhy novináře, nejdříve za účelem toho, aby prozradili kdo si je najal proti ČEZu a osobě pana Romana. Po zvážení a volbě vhodného způsobu mediálního protiútoku, by bylo velmi žádoucí najmout ty samé, nebo i jiné křiklouny, aby udělali peklo ze života zase pro změnu tomu zmetkovi, který si je najal původně, aby ztropili tento humbuk. Ono by totiž bylo velice vhodné, aby si někteří zazobaní idioti a imbecilové uvědomili, s čím si zahrávají a že to samé, co chystají jinému, že se může stát i jim, nebo dokonce i něco horšího. V tomto případě i v dalších se přimlouvám, aby ten protiúder byl mnohem tvrdší a více devastující pro jeho cíl, protože doufám, že se tím časem sníží chutě takovýmto odporným, pokleslým, prolhaným a hlavně mediálně velice otravným způsobem provádět business. Měly by být stanoveny určité meze a ty by se neměly překračovat a když to někdo provede, ten postih by měl být velmi citelný.

Šaman řekl(a)...

Draku, na dokonalé propagandě je krásné to, že se jen zaseje, a pak sklízí plody. Nebo, v tomto případě, že se rozpoutá řízená štěpná reakce. I nepodplacení novináři při četbě jiných novin či poslechu televize podlehnou, a přidají se na stranu smečky. (Neffa nikdo neplatí, mě taky ne - a taky se mi to stává!!!!!)
V HN dnes píše Leschtina o tom, že rozšíření Temelína je "stavba molocha pasovaného na věc národního zájmu". Nadpis: "Temelínská totalita"
Názorový článek vyvolán blbým pokusem o "lex Temelín" - ale už se vytvořily fráze, jako v bývalém Rudém Právu - a co jsem se ho načetl! (Hlavně na vojně, kde nic jiného nebylo.)

Ono je to ale dneska tak, že podání proti zmiňované modernizaci Počerad k soudu dal nějaký tichomořský ostrov, který se hodlá potopit. A vytřískat na tom co se dá: Dá se získat vstupní vízum do Austrálie. Přičemž zaplavování korálového ostrova je způsobováno především ponořováním několikakilometrové podmořské hory, na které ten ostrůvek je. (Tak vznikají korálové ostrovy! Korál neroste v hloukách, a nad vodou už vůbec ne.)

A podle Leschtiny by změnu zákonů byly napadeny u soudů - i evropských. No, vidím jako jedinou cestu počkat na nějaký skutečně masivní výpadek. Při současném šetření na investicích, údržbě, zeštíhlování firem, přetěžování sítí, elektronizaci národního hospodářství... a statistice k nějakému tomu blackoutu dojde. (Viz BlackBerry.) Ale mělo by to být co nejdříve a mělo by to být v Německu!
\ :-)

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Já si myslím, že v dnešní době, kdy už jsme byli víc než dobře poučeni nacistickou a bolševickou propagandou, bychom měli být proti propagandě imunisováni, když to dovedeme rozeznat, tak bychom se tím přeci neměli nechat ovlivňovat a neměli bychom tak snadno a rychle podléhat tomu, když se nás někdo pokouší zblbnout a následně zneužít. Jenomže bohužel, průnik zelených khmérů do parlamentu a štědrá dotační zlodějina větrných a solárních korsárů jasně svědčí o tom, že propaganda je účinná zbraň a že je v kombinaci s lidskou naivitou a blbostí dovede být víc devastující, nežli Guderianovy tankové divise. Němci a jejich zelenokhmérské koncerny v tom umí chodit víc než dobře, Dr. Göbels měl úžasné žáky, to se musí nechat, ještě se máme hodně co učit, ale je k tomu zapotřebí hodně silný žaludek, neb v pozadí je pěkná hromada svinstva.

Mě se ta parta v hospodářkách až na několik málo výjimek nelíbí už dávno. Ono obecně je naše žurnalistika až na pár světlých výjimek hodně zpustlá a pokleslá a hlavně bohužel skoro všeho schopná. Když tomu říkám nájemná mediální křiklounská chátra, nebo mediální křiklounská chátra, tak vím o čem hovořím, ta první to dělá pro peníze a ta druhá z čiré svaté blbosti. Je otázkou, která z nich je horší, protože tu námezdní sílu si aspoň můžete koupit, ti blbci ti bohužel působí jako neřízené střely, aniž by věděli či vůbec tušili proč vlastně, fanatik je prostě mnohem horší, nežli pragmatik, se kterým se nakonec dá dohodnout a koexistovat.

Myslím, že podceněním a podfinancováním vzdělání na všech stupních, spolu se snižováním nároků, aby vůbec někdo prošel, spolu s nezvládnutím role a personálního obsazení veřejnoprávních médií, jsme si jakožto společnost zadělali na pořádný průšvih a začínáme sklízet hořké ovoce těch nemoudrých činů.

Na ten výpadek se opravdu moc těším, nemohu se dočkat. On už kdysi Adolf hřímal: "... aber es kommt der Tag ...", no, tak ať už přijde, každý lhář jednou zaplatí a za ty německé lháře zatím pořád platí někdo jiný, momentálně my dotacemi těm zeleným korsárům a devastací naší energetiky. Už je dávno načase, aby ten účet konečně dorazil na tu správnou adresu. Určitý a ne zrovna malý zájem na brzdění naší energetiky ale mohou mít i Francouzi, je možné, že vítr vane i odtud. Nicméně to nemění nic na tom, že je ostudou české křiklounské mediální chátry, když řve za cizí zájmy. Energetika je strategická věc a proto by ti, co v ní kalí vodu, zasluhovali dostat pořádně přes pazoury. Svobodný svět prostě nemůže existovat bez dostupné a levné energie, bez bez ní civilisace prostě skončí a ti imbecilové by si měli konečně uvědomit, že si vlastně pohrávají s podstatou existence civilisace jako takové. Prachama si ti blbečci ani moc neposvítí, ani se jimi moc neohřejí a až ta energie zdraží, tak budou mít leda tak čím tapetovat.

STK řekl(a)...

Draku,
dovolil bych si poněkud nesouhlasit - v tom smyslu, že civilizace nemusí být nutně technická. Pochopitelně ta naše technická je a bez 230-ti silných Voltů v síti by se musela transformovat "opravdu zásadním způsobem". Nastal by tuším "překrásný nový svět".
Co se týče "kolovýchj honů" na nějakou instituci, osobu nebo téma: To je, prosím, lidská vlastnost - přidat se ke smečce. Je to opvšem naprosto špatně. Ta neochota se zůčastnit něčeho, "co dělají všichni" nebo "co se dělá" či "co se sluší" mě právě přivedla mezi "poněkud nenormální" lidi. Uvědomuji si, že tady v Hospůdce je to vůbec sešlost "nenormálních".
Ono není nic povznášejícího být normální, t.j. člen nemyslící, tupě napodobující nejen činy ale i myšlenky. Nevím co z toho je horší. Sám se musím pořád kontrolovat, jestli jsem náhodou "nezapadl do davu" pokud cítím, že moje úvahy se náhodou shodují s všeobecně platými tezemi. Doporučuji každémuu si tuto sebekontrolu "nezávislosti" občas provést.

Protože připojit se k davu je přece tak snadné...

Jakub S. řekl(a)...

Gaussova křivka, jistěže.
Jedu (a šlapu) na chatu pod Světlovem, zpátky v pátek odpoledne. Na mobilu budu průběžně. Dokonce aji dyž někam (střecha, stromy) polezu. Dokonce tam hlavně. Mobilní přenosný mozek nemám, nechci mít.

jabo řekl(a)...

Jen poznámka k ČEZu a cenám:
ČEZ si ze zákonných důvodů nemůže dovolit prodávat energii "pod cenou" českým zákazníkům. Tedy prodávat "domácím" levně a "cizím" za cenu na burze.
Jednak by se tím vystavil riziku žalob (a odsouzení) za porušování zájmů akcionářů = maximalizovat zisk a jednak by nic nebránilo kupujícím nakoupenou energii draho prodat do zahraničí.
Toto by odstranil pouze monopol na prodej elektřiny do zahraničí, což si asi nikdo z přítomných diskutujících nepřeje.
Jinak velmi podporuji (ústně, jak taky jinak, že) ČEZ v úsilí o dostavbu Temelína, rekonstrukci Dukovan a postavení další JE na severní Moravě. Buď Němci (a Rakušané) po zkušenostech letošní zimy prohlédnou, nebo budeme moci odstavit uhelné elektrárny (kterým stejně dochází uhlí)

jabo řekl(a)...

Kromě toho při přímémmprodeji za nízké ceny by se vystavil riziku žalob za "dumpingonvé ceny" od jeho konkurence - E.On, RWE a spol.
A měli by pravdu.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Variace na soudobou prozu řekl(a)...

"Vono by docela stačilo, gdyby se stanovily meze pro příspěvky všelijakejch takovech anonymních blbců, jako tendlecten", procedil mezi zuby štamgast právě vcházející do hospůdky.
"Už tu to hovado s tou svou blbostí pomalu vyvoralo brázdu v podlaze".
"Hospodskej je tu vůbec někdo, aby dohlíd, co to sem chodí za čísla?"

Šaman řekl(a)...

Jabo, ještě k tomu prodeji:
Jedna část ČEZu elektřinu vyrobí, a tu nabídne na burze všem - i ČEZu obchod! ČEZ nesmí prodávat svou vlastní elektřinu přímo, jen tu, kterou koupil na burze. Zavedlo se to před asi deseti lety v celé EU, rozdělení energetických firem. Říká se tomu "unbundling" a stálo to hromadu miliard. Cena silové elektřiny Čechách a Německu se praktiš může lišit jen v rozdílné ceně za přenos na menší vzdálenost. Tedy - ve stejné kategorii.
Protože za jiné ceny si dnes smlouvám dodávku na první pololetí 2013, a úplně jinou cenu platím, když chci přikoupit špičkovou okamžitou spotřebu na příští hodinu! To chce nejen obchodníka, ale tak trochu i šamana. (Tohle jsem nedělal v ČEZu, jen jsem dřívějc nakupoval elektřinu pro MTTÚ:)
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Meze jsou dávno každému normálnímu člověkovi jasné. Anonymní je 19:09 opětně porušil: Hloupě, sprostě, hulvátsky, trapně a bezúčelně nadával štamgastovi. Sprosté slovo samo o sobě nevadí, někdy je účelné, ale náš Anonymní je vulgární, i když nepoužívá sprostá slova.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
malá oprava - zelení nevyskakují kvůli el. Počerady (tam se v současnosti instaluje paroplyn a tudíž nulové emise) ale el. Prunéřov.
Ivan D.

Šaman řekl(a)...

Ach, přešlap. Díky. Jdu opravit do hlavního textu zde. Ty ostrovy byly Mikronézie.

jabo řekl(a)...

Ještě k tomu prodeji – děkuji Šamanovi za opravu, skutečně jsem spletl dohromady ČEZ výrobu a ČEZ prodej (distribuci). Mně ale v příspěvku šlo o ČEZ výroba a zde IMHO (když, tak prosím o opravu) je to tak, jak jsem psal – ČEZ výroba nesmí říct „OK, ty jsi český prodejce (prodáváš výhradně českým odběratelům), tak ti dám za VC + 10%, ale ty ne, ty prodáváš těm zlým (doplň dle gusta) zahraničním odběratelům, ty si cenu vysoutěžíš“. A protože na burze je elektřiny nedostatek, tak cena roste (a s odstavováním zdrojů poroste).
Rozdíl mezi špičkovou a ostatní (neznám termín) je mi jasný i cenový důsledek, leč pro jednoduchost jsem si dovolil zanedbat. Snad to odborníky až tak nepopudilo.
Kromě toho podle mne neustále platí, že ČEZ (jakýkoliv) a.s. MUSÍ podle platných zákonů dbát na maximalizaci zisku, aby tak nepoškozoval akcionáře. Kromě toho je podle dalších zákonů zakázáno mít jiné ceny pro různé zákazníky.
Prosím odborníky o opravu případných mých omylů. Téma mne zajímá a názory odborníků si rád přečtu a nechám se jimi poučit. PS: tak to bývalo na Psu blahé paměti. Teď se většinou diskuse zvrhla na poštěkávání… Škoda.

Šaman řekl(a)...

OK, jabo. Zásadní je, že Výroba ČEZ nabízí svou komoditu na burze. A tam si ji kupují všichni - Čech, Nečech, skákej jak chceš, ale cena se určuje zájmem.

Jediná cesta, jak snížit cenu "čezké" elektřiny pro "české" zákazníky (vč. zahraničních firem u nás) není v regulaci, ale v podstatě v dotování cen elektřiny. Jakž i letos proběhlo, kvůli "ekoelektřině", která je dotovaná výrobci "neekoelektřiny". No a na dotace má vláda peníze - díky dividendám z ČEZu. Je to takové několikanásobné nepěkné kolečko. Spíše spirála.
\ :-/

Větší vlastenec řekl(a)...

Ty zákony jsou poplatné současné situaci - tedy zuřícímu kapitalismu, demokracii a multikulti.
Je jasné, že po našem opětovném vítězství nebudeme dodávat našim dědičným nepřátelům ŽÁDNOU energii. Nebo, pokud bychom se rozhodli podpořit tamní strádající pracující, pošleme jim omezené dodávky elektrické energie, leč za tržní ceny.
Samozřejmě, našim podnikům i pracujícím budou naše národní podniky dodávat elektřinu (plyn, vodu, hnědé uhlí, potraviny, ošacení, byty ...) za NAŠE ceny. Prostě jako dřív, za našeho šťastného mládí.

Tak Čest !

Anonymní řekl(a)...

Siemens v roli dodavatele ani RWE v roli investora určitě nebudou dostavovat Temelín. Ve svém prohlášení v září t.r. management Siemensu ohlásil, že definitivně končí své působení v jádru, pouze dokončí běžící projekty, jako je např. ten ve finském Olkiluotu - viz http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,786885,00.html. Nadále bude rozvíjet jen klasickou energetiku. Skončil také námluvy s ruským Rosatomem.
Odpor německé veřejnosti proti jádru je tak velký, že před ním ustupují i giganti typu E.ON a RWE, kteří mají velké plány na výstavbu jaderných elektráren v Británii. Teď váhají jak dál.
Jinak v článku postrádám zmínku o Rusku v pozadí, které obejde východoevropské státy, bude dodávat zemní plyn do Německa a ztratí v jádru konkurenci ve východní Evropě. Kdopak asi bude postižen tímto německo-ruským objetím, které budí reminiscence na srpen 1939?

Jakub S. řekl(a)...

...nemůže nebudit. Vzbudilo okamžitě.

Anonymní řekl(a)...

Autor článku jako správný český žurnalista namixoval všechny údaje, které si někde přečetl nebo slyšel od kolegů, aby vytvořil rádoby komplexní pohled na problém. Tomu však ve skutečnosti příliš rozumět nemůže, podstatné informace nezná. Protože pokud ano, byl by lhářem, který se nemá tvářit jako nezaujatý novinář. A pokud ne, zbývá jediná varianta - autor je Zaujatý Osel.