sobota 26. října 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Poslední den v Českých Textárnách

Pondělí 27. října 2003

Samé změny! Přes víkend dostalo strašidelné bludiště v příchodové hale nové vstupní a výstupní dveře. Otevřou se pouze zvláštní kartou, kterou dostaneme od vrátných. Platnost karty vyprší pět minut po otevření prvních dveří. Krysy, tedy zaměstnanci, kteří za tuto dobu nestihnou překonat labyrint ke druhým dveřím, budou muset počkat, až si je vyzvedne osobně velitel Jednotky rychlého zásahu plukovník Vetřelý. V kantýně se o něm povídají různé neuvěřitelné drby. Ani já jim nevěřím, ale raději se podívám na mechanismus těch dveří.



Úterý 28. října 2003, státní svátek

Na dnešní sváteční procházce na Petříně jsme potkali našeho bývalého zahradníka! Záhada jeho zmizení je vyřešena: Vetřelý mu domluvil předčasný odchod za značně zvýšené odstupné, aby prý zapůsobil na "morál" odcházejících zaměstnanců. Zahradník nás zapřisáhl, abychom o tom nikde nic neroztrubovali - aspoň do konce měsíce; mohl by přijít o bonus za tajuplný odchod. (Nikde nic neroztrubuji - jenom si vše zapisuji do svého tajného deníčku.)

Středa 29. října 2003

Strach z Vetřelého už nemám. Ale ty časované dveře jsou stejně nepříjemné. Tlustě okované, široké, neúprosně samozavírací. Však taky stály 60.000 korun! Jedny. Postupně se jimi mají vybavit všechny chodby a kanceláře v Centru.

No nazdar. Náš barák je dům o tisíci dveřích!

Čtvrtek 30. října 2003

Dnes už ty nové dveře samy nezavírají. Je na nich nápis "Zavírejte, prosím, dveře přibouchnutím až do zaklapnutí".

Inu ano, pozná se evropská kvalita - prosí!

Pátek 31. října 2003

Poslední den v Českých Textárnách pro polovinu zaměstnanců. S odcházejícími Drnem a Badavou si my pozůstalí - Ambrož a já - vaříme poslední pelyňkový čaj s rumem. Ach, deníčku můj milý, kdo na tom je lépe? Ti, kteří se vrhají do kalných vod nezaměstnanosti s tučným odstupným na kontě nebo my, kteří tu zůstáváme pod bdělým okem dog, marabuů, dutohlavů, kokotů a vetřelců?

***
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick