pátek 6. prosince 2013

MOBY DICK: Vymknutá situace

Agresivní stoupenci, politický pláštík, režim banditů, špičaté řešení a vánoční projev
************************************

Sobota 30. listopadu

Ukrajinské rudé barety zmlátily v noci na kyjevském náměstí Nezávislosti asi tisícovku "stoupenců evropské integrace", protestujících proti ne-podpisu integrační smlouvy mezi EU a Ukrajinou.

Příslušníci milice použili slzotvorného plynu a dalších mírných prostředků pouze proti proti agresivním stoupencům evropské integrace. A to pouze proto, aby byla uchráněna těžce nabytá demokracie:
"Podle průzkumů veřejného mínění je na Ukrajině skoro stejný počet stoupenců a odpůrců integrace s EU, a to je třeba brát v úvahu. To hlavní je, aby vedení a lid Ukrajiny si uvědomily, jaké perspektivy otevírá ta či ona volba.“ (Vasilij Něbenzja, náměstek ministra zahraničí Ruské federace.) Rusko věří, že "ukrajinský lid sám všechno urovná".
"Éto váše ďélo." (Leonid Iljič Brežněv, Praha, po osmnáctihodinovém jednání s vedením KSČ na Hradčanech, 8.-9.12.1967. A pak v Čiernej nad Tisou 29. července 1968.)
"Perspektiva: Buď vám utáhneme kohoutky s plynem, anebo Západ opasky." (Žena Moby Dicka)
"Už někdo napsal do Moskvy zvací dopis?" (Mrtvá Kočka)
Ukrajinský lid si to rovná sám: Jednotky vojsk ministerstva vnitra, dislokované na území Kyjevské oblasti, byly uvedeny do úplné bojové pohotovosti. Rozehnaný dav ráže 2.000 lidí se přesunul k Michajlovskému chrámu. Když v celou bijí kostelní zvony, zpívají lidé ukrajinskou hymnu. Nejlépe to jde vítězce soutěže Eurovize 2004 zpěvačce Ruslaně. Všechny zdravotnické ústavy Kyjeva a širého okolí jsou už, dle dřívějšího befélu z ministerstva zdravotnictví, připraveny poskytnout ošetření "těžce raněným a popáleným osobám".

"Předseda vlády je přesvědčen, že práva občanů, kteří mírově vyjadřují svůj protest, je třeba obhájit“. (Mluvčí Mykoly Azarova, premiéra Ukrajiny.) "Události" na náměstí Nezávislosti budou vyšetřeny.
"Pravil Mykola, když bylo na náměstích 100.000 občanů." (Mrtvá Kočka)

"Je to zajímavý signál, že ukrajinský premiér Azarov odsuzuje policejní násilí. Avšak objednávka ofenzívy proti demokracii přišla nejpravděpodobněji od jeho prezidenta.“ (Tvít Carla Bildta, švédského premiéra.)

"Nejradikálnější politici na Západě fakticky podněcují opozici ke svržení zákonně zvoleného prezidenta Ukrajiny. Demonstrace na náměstí Nezávislosti je pouze součástí tohoto plánu." (Alexej Vlasov, ruský politolog, nejspíše inspirován moskevskou Pravdou z léta 1968.)

"Ujišťuji vás, že milice nebyla naladěna agresivně a nechystala použití síly. Situace byla vyprovokována, a v této souvislosti jsem osobně přijal rozhodnutí nasadit zvláštní jednotku Berkut. Nikdo nedával žádné rozkazy o použití síly. Tento konflikt milice nepotřebovala“. (Nejmenovaný náčelník kyjevské milice.) Presumptivní exnáčelník lituje toho, co se stalo. Události budou patřičně zhodnoceny, incidenty vyšetřeny. Ale zásah milicí vyvolali provokatéři.
Na tiskovce se ukázalo, že policajti udělali chybu, když zmlátili na místě přítomné novináře.
"Neměli na sobě vesty s nápisem Press!" (Pressumptivní exnáčelník)
"Dneska je novinář každej, kdo má mobil, troubo." (Mrtvá Kočka)

Čeští politici se šťourají v bramboračce, kterou si s chutí navařili. Více jiní jinde. Zde jen drobně:
"Dva policejní prezidenti!" (Žena Moby Dicka)
>"A žádnej prezident republiky!" (Mrtvá Kočka)
"???" (Žena Moby Dicka)
"Žádnej pořádnej." (Mrtvá Kočka)

Neděle 1. prosince 2013

V ulicích Kyjeva je 350.000 lidí. Opoziční poslanci vyhlašují revoluci. K útoku na Zimní palác, pardon, prezidentskou kancelář, byl prý použit buldozer. No – použit. Došlo k "pokusu jej použít".
"Podle titulku Hlasu Ruska. Jinak se objevil jen na jediné fotce z fotogalerie, která má 21 obrázků." (Žena Moby Dicka)
"Ale jel po středové čáře!" (Mrtvá Kočka)

Při odražení tankově-buldozerového útoku došlo ke zranění neopatrných přítomných. Možná se při tom činil i ruský zásahový oddíl Viťaz, jenž byl prý předtím zpozorován na kyjevském letišti Borispol.
Krvežíznivou milici pak od krvežíznivého davu oddělil řetěz pořádkumilovných demonstrantů. Opoziční politici jsou raději nedovolatelní.
"A poziční zatím neodvolatelní." (Žena Moby Dicka)

"Opozice nemá nic společného s tímto útokem." (Arsenij Jaceňjuk, předseda poslaneckého klubu všeukrajinského sdružení Baťkyvščina). Arsenij vyzval úřady, aby odvolaly své provokatéry z ulic. Obává se, že prezident Janukovyč hodlá vyhlásit na Ukrajině výjimečný stav.

Dav dobyl a obsadil kyjevskou radnici. Zároveň začala v Domě odborů působit "vojenská správa náměstí Nezávislosti". Opoziční vůdcové vyzvali obyvatele Kyjeva, aby přinášeli potraviny a teplé věci, a požádali demonstranty, aby se "podřídili nařízením polních velitelů". Píše Hlas Ruska.

Od prezidentské kanceláře slyšet prý výstřely a vznášejí se nad ní kotouče kouře. Místní "Veřejná televize" informuje o tom, že začal útok na prezidentskou kancelář. Večer je v ulicích půl milionu lidí.

Veřejnoprávní televize vyzvala všechny Thajce k "lidovému puči", kterým by měla být svržena Jinglak Šinavatra, místní premiérka. (Nikoli Šina Vatrová, kolegové a kolegyně.)

Bestsellerem se v Maďarsku stala kniha "Maďarská chobotnice" kolektivu "levicových a liberálních intelektuálů". Podle ní se podařilo Viktoru Orbánovi vytvořit v zemi "svébytný model mafiánského státu uprostřed Evropské unie", který by se "za určitých okolností" mohl přenést i do jiných zemí.
"Stalo se." (Mrtvá Kočka)

"Što éto takóje »levicový a liberální intelektuál«?" (Žena Moby Dicka)
"Člen jiné mafie."(Mrtvá Kočka)

Čeští spotřebitelé vtrhli do nákupních středisek, aby utratili své korunky za zahraniční šmejdy, dříve, než kvůli tuzemským šmejdům zdraží. A nepůjde jen o televizory, ale i o potraviny.

ČNB prý jen následuje "trendy", k nimiž se uchýlily jiné velké emisní banky v USA, EU a Japonsku (kde "kvantitativní uvolňování" funguje už od roku 2001).

Menažerie podotýká, že každá podobná vlna "kvantitativního uvolňování" vedla dříve či později k rozpoutání války, po které měli všichni LDH.
"Čili vyrovnanou platební bilanci." (Žena Moby Dicka)
"Pokud nepočítáš válečné reparace. Které platí poražení."(Mrtvá Kočka)
"Reparace se neplatí!" (Německo Česku.)

Jo - pěkný Advent přejeme

Pondělí 2. prosince 2013

Ruské státní rádio hlásí, že "situace v Kyjevě se vyvíjí podle předem rozpracovaného plánu":
"Podle příkazu západních ideodiverzních centrál." (Rudé právo 1921-1991 a Vladimir Skačko, šéfredaktor Kyjevskovo tělegráfu, 2013.)

"Ten nátlak (ze strany Západu) nemá obdoby. Mezi demonstranty byli zástupci Litvy a Polska, kteří demonstranty podporovali, řečnili a dávali politická hodnocení, a přitom nebyli to obyčejní občané, ale lidé, kteří vykonávají nebo vykonávali jisté státní funkce. Proto je zájem některých evropských kruhů na stupňování napětí zcela zřejmý, a upřímně řečeno, připomíná to odplatu za nepodepsání dohody o asociaci." (Alexandr Holub, ukrajinský vládní poslanec.)

"Vidíme dobře připravené a vycvičené skupiny bojovníků, a opozice buď nemůže kontrolovat to, co se děje, anebo je prostě politickým pláštíkem pro extremisty… Události v Kyjevě připomínají spíše pogrom než revoluci." (Vladimir Vladimirovič Putin, prezident RF.)
"Što éto takóje »pogrom«?" (Mrtvá Kočka)
"Špatně použité slovo, pokud splyne z úst ruského cara!" (Žena Moby Dicka)

Další zprávy nejsou převzaty z Hlasu Ruska:

Mezi dobře připravenými agenty Západu jsou zřejmě i někteří členové vládní Strany regionů, kteří žádají potrestání policajtů za včerejší útok proti demonstrantům.

Parlament "může projednat demisi vlády a odpovědnost ministra vnitra". Dávno totiž už nejde o nějakou "integraci".
"Nikdo nemá právo bít a ponižovat občany." (Volodymir Rybak, předseda ukrajinského parlamentu.)
"Nemůžu zůstávat ve straně, jejíž ministr dal rozkaz k bití našich dětí." (David Žvanija, poslanec, oznamuje svoji rezignaci. V partaji.)
"To o bití našich dětí jsem už někdy dříve slyšela! Někdy ve devětadeosmdesátým…" (Mrtvá Kočka)

"Nepřipravení" agenti Ruska zatím žádají vyhlášení výjimečného stavu. Na východě a jihu, v zenitu i nadiru, si Ukrajinci myslí něco jiného než měšťáci z Kyjeva! Volá starosta Doněcku Olexandr Lukjačenko.
"Jde o pokus o svržení legitimní vlády prostřednictvím západních tajných služeb a jejich agentů ve sdělovacích prostředcích." (Sergej Smoljanikov, sevastopolský zastupitel Strany regionů.)
"No, to už jsem slyšela od Rusáků taky!" (Nečekaně neslušná žena Moby Dicka.)
Sergej začal se sběrem podpisů pod dopis ruskému carPutinovi. V něm se báťuška vyzývá, aby vyslal na Ukrajinu své mohutné vojsko. Dopis zatím podepsali jeho dva kolegové ze Sevastopolu.
"Takže někdo napsal ten zvací dopis. A někdo podepsal." (Mrtvá Kočka)

Prezident Ukrajiny Viktor Janukovič řekl, za kolik by si mohla EU koupit Ukrajinu. Za 160 miliard €. Podle agentury Muška na Zdi mu při nedávné utajované návštěvě Lán, é, pardon, Kremlu, Putin slíbil 20 miliard €.
"Jako půjčku!" (Žena Moby Dicka)
"O které ví, že ji Ukrajina nesplatí." (Mrtvá Kočka)
"A tak si vezme zpátky, co Rusku patří: Krym." (Moby Dick)
"Ale až po olympiádě v Soči." (Mrtvá Kočka)

Pan prezident Ukrajiny poté pro sichr odletěl do Číny na přátelskou a pracovní návštěvu, takže teď odvolat vládu nemůže – i kdyby chtěl.
"No tak potřebuje dalších 140 miliard, přece!" (Mrtvá Kočka)

"Situace se vymyká kontrole." (Mykola Azarov, premiér Ukrajiny.)
"Situace, vymknuta z kontroly, šílí." (Mrtvá Kočka)

Už tak se Ukrajina dostala – vpodstatě kvůli regionálně předraženému ruskému plynu, který domácnostem zatím dotuje – už tak se dostala do úvěrové kategorie nejzoufalejších států, jako jsou Argentina a Venezuela.

Ruská protizápadní neostalinistická propaganda šíří na Ukrajině – naštvanost na Rusko. Lidé se přestávají dívat na ruskou televizi.
"Chyba!" (Mrtvá Kočka)

Čína vyslala k Měsíci svůj první Lunochod. Jmenuje se vlastně Yutu (měsíční zajíc), a je to teprve třetí vozítko, jež má jezdit po této "planetě" (podle čínského rozhlasu). Přistát má v polovině prosince.

Úterý 3. prosince 2013

"Chceš slyšet vtip? Miloš Zeman bude držet na Nový rok přímopřenosový prezidentský projev." (Žena Moby Dicka)
"Hned po silvestru? Ses zbláznila!" (Mrtvá Kočka)

Evropská unie prý vyvolává v ukrajinských demonstrantech "plané naděje". Píše v Hospodských novinách Martin Ehl.
"Ona vyvolává naděje." (Žena Moby Dicka)
"Že plané, to ještě nevědí." (Mrtvá Kočka)

Co chtějí Ukrajinci? Utahování opasků? Ne, osvobození od nadvlády Ruska.

Co chce EU?

Nechce roztržku s Ruskem, nechce platit integrační náklady, na které EU prostě nemá.
"Protože je utratila na energetické, zemědělské a dopravní tunely." (Mrtvá Kočka)

"No, dyť vlastně Ukrajina je ve sféře zájmu Ruska, ne?" (Zejména západní země EU.)
"No, dyť vlastně Československo je ve sféře zájmu Sovětského svazu, ne?" (NATO a US prezident Lyndon Johnson v roce 1968.)

"U Kyjeva se bojuje o Brusel!" (Žena Moby Dicka)
"Tam už to vzdali." (Mrtvá Kočka)
"A my?" (Žena Moby Dicka)
"My tady nemáme ruské tanky, ale vadí nám ta debilní »ovocná pomazánka« místo jahodové marmelády a svítivky s řídkým světlem místo žárovek." (Moby Dick.)
"Proti koncentráku to jsou lázně! Ale proti lázním koncentrák." (Nevhodně použitý starší slogan Miloše Kopeckého, který tak odpověděl na dotaz, jaké to bylo v německém pracovním táboře.)

Presumptivní český premiér Bohuslav Sobotka (za nímž pevně stojí jeho strana) navrhuje do nové vlády víc členů, než je ministerstev.
"Současných ministerstev." (Žena Moby Dicka)

Joe Biden (US viceprezident) ujistil v Tokiu Šinzóa Abeho, japonského premiéra, že ve sporu s Čínou o Špičaté ostrovy zůstává USA věrným spojencem Japonska.

Čang Song-tchek, strýček severokorejského tyrana Kima Trojky, byl zbaven všech svých vojenských a stranických funkcí.
"Skutečný vůdce KLDR a sponzor dosazení synovce na rodinný trůn?" (Žena Moby Dicka)
"Nemůžeš vládnout vůdcemu." (Mrtvá Kočka)
"Kdy ho asi popraví?" (Moby Dick)
"Popravili jenom jeho nejbližší spolupracovníky. Jeho ne. Možná ani nepopraví. (Žena Moby Dicka)
"To si Slánský myslel taky." (Mrtvá Kočka)

Jásir Arafat nebyl otráven. A už vůbec ne poloniem. Vyloučili to francouzští experti.
"Řekli to asi půl roku po tom, co to vědí." (Žena Moby Dicka)
"Takže tady někdo lhal a podváděl. (Moby Dick)
"Palestinští Arabové." (Žena Moby Dicka)
"Zase." (Mrtvá Kočka)

Středa 4. prosince 2013

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě J. E. pana YU Qingtai, velvyslance Čínské lidové republiky v České republice.
"Aby projednali, kde na Vltavě zakotví čínská letadlová loď." (Mrtvá Kočka)
"Tak proto ten průplav!" (Žena Moby Dicka)

Ministr financí, bývalý nejoblíbenější politik, nyní v demisní nedůvěře, se chystá odvolat dvaadvacet lidí ze státem ovládaných firem. Aby prý zeštíhlely.
"Aby bylo na jeho velvyslaneckou trafiku." (Žena Moby Dicka)
"Bylo ti to, Honzíku, třeba?" (Mrtvá Kočka)
"Bylo." (Jan Fischer)

Nikoli chtivost, ale poctivá snaha pomoci partaji, stála prý za předražením rekonstrukce (nyní beznadějně chátrajícího) buštěhradského zámku. Pravila Ivana S., obžalovaná v kauze Davida Ratha. Část zisku by věnovala ČSSD na volební kampaň ke krajským volbám r. 2012.
ČSSD rozhodně popřela, že by od té ženštiny cokoli kdy dostala.
"Definuj přesně: Bohuslav Sobotka pravil, že nemá informace, že by paní S. někdy straně darovala peníze." (Žena Moby Dicka)
"Tak možná nějakému straníkovi?" (Moby Dick)
"Jistě to byl nějaký haškovec." (Mrtvá Kočka)
Mimochodem – kam se z médií poděl Michal Hašek???
"Do některé z mediálně nezajímavých dalších asi 30 funkcí, které zastává." (Žena Moby Dicka)

"Chceš slyšet vtip? Miloš Zeman nebude držet na Nový rok přímopřenosový prezidentský projev!" (Žena Moby Dicka)
"No sláva!" (Mrtvá Kočka)
"Ale na Vánoce." (Žena Moby Dicka)
"Raději neříkej, který den." (Mrtvá Kočka)

835 vojenských jídelen již poskytuje svým klientům občerstvení formou švédských stolů. Ruské ministerstvo obrany chce své vojáky rozmazlovat: Už jim pořídilo 5.700 čajoven, kde trůní 26 tisíc konvic a statisíce hrnků!
"To budou – fronty!" (Mrtvá Kočka)
"Lepší před samovary než před Sevastopolem." (Žena Moby Dicka)

"NATO již nepotřebuje umísťovat protiraketový systém v Evropě." (Sergej Lavrov, RF ministr zahraničí, na setkání NATO-Rusko v Bruselu.) USA, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo totiž dosáhly dohody v první fázi o íránské jaderné krizi. Pokud tato dohoda bude realizována, pak iránský jaderný plán bude pod kontrolou Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
"Pokud…" (Žena Moby Dicka)
"Pokud věříte fanatickým ajatolláhům a ruským imperátorům." (Mrtvá Kočka)
"Protiraketový systém NATO se hlavně vypořádává s raketovou hrozbou, ne s jadernými zbraněmi." (Dle agentury MnZ úředník NATO, nejmenovaný.)

Čtvrtek 5. prosince 2013

V Česku se náramně rozfoukalo. Vzhledem k povětrnostním podmínkám byla na Hradě stažena i prezidentská standarta. Nic prej to neznamená.

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě, na jeho žádost, policejního prezidenta.
"Kterýho?" (Mrtvá Kočka)
Brigádního generála Martina Červíčka. Vyjádřil mu svoji plnou podporu (pravděpodobně v odhodlání proti zemanovskému ministrovi vnitra Pecinovi). Pan prezident zastává názor, že o jmenování nového policejního prezidenta by měl rozhodnout až nový ministr vnitra České republiky.
"Ten by měl jmenovat ještě třetího???" (Žena Moby Dicka)
Mlhoš zjevně netuší, že policejní prezidenti neodcházejí s vládou.

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě Bohuslava Sobotku, současného, bohužel, předsedu ČSSD. Na jednání pokračovali v diskusi o programové stránce budoucí koalice.
"Pan prezident znovu zdůraznil, že ministry vlády jmenuje pan prezident." (Žena Moby Dicka)
"Anebo nejmenuje." (Mrtvá Kočka)
"Ale navrhuje designovaný premiér!" (Slávek.)
"A kdo tě designuje, he?" (Mlhoš)

V Kyjevě začíná dvoudenní summýš ministrů zahraničí OBSE. ČR zastupuje ministr zahraničí Jan Kohout, který se rovněž sešel se zástupci opozice. Tak, jak je v demokratické zemi obvyklé. No ale – ta opozice je jaksi vpodstatě protiruská!
"Kohout, to chceš zůstat ministrem?" (Mlhoš)

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyslovil během jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem toto velké přání: "Nastavit nový model ukrajinsko-čínských vztahů."
Viktor se pochlubil, že Ukrajina plně podporuje strategii ekonomické zóny na Hedvábné stezce, kterou předložil prezident Si.
Současně společně s Čínou prohloubí strategické partnerské vztahy.
Pak se snažil vyškemrat "zavedení programů spolupráce s Čínou v oblastech kosmonautiky, energetiky a infrastruktury".
"Mohli by z Číny dovážet ruský plyn." (Žena Moby Dicka)
"Anebo poskytnout řidiče pro Lunochod 4." (Mrtvá Kočka)
"Třeba tam už nějaký je?" (Mrtvá Kočka)

Vůdkyně ODS, tedy volební lýdrině, sorry, lídryně (to je slovo!) Mirka Němcová spáchala dobrovolně politické harkiri: Kvůli jednotě strany nebude kandidovat na předsedkyni ODS. Uvolňuje se tak vůdčí flek pro exministra Petra Fialu, jehož největším kladem je – že nebyl v ODS!!!

Ukrajinská opozice prý neví, jak dál. Ona tedy ví, ale teď neví, jak na to: Chce demisi prezidenta i vlády a předčasné volby.
"V posledních měsících jsme pod takovým tlakem úřadů, včetně fyzických útoků a vymyšlených trestních stíhání, že se řádného termínu v roce 2015 nemusíme ani fyzicky dožít." (Vasyl Hacko, jeden z organizátorů protestů.)
Nyní prý sužuje Ukrajinu "režim banditů".

Ruští diplomaté v USA obviněni z podvodu: Několik desítek těchto vyžírků parazitovalo na americkém zdravotním pojištění s odvoláním na to, že jsou "chudí" a že jejich děti mají americké občanství. Škoda je za jeden a půl milionu dolarů.
"A ostuda za miliardu." (Žena Moby Dicka)
"Měl by se někdo podívat na ruské diplomatické podvodníky u nás." (Mrtvá Kočka)
No - Rusnok se snaží. Jako první premiér od roku 1945.

Papež Franta tvoří expertní komis. Ta by mu měla poradit, jak zabránit pedofilii u duchovních.
"Zrušte celibát!" (Žena Moby Dicka)
"V žádném případě!" (Franta)
"Kdo může pochopit, ať pochopí!" (Rabbi Joshua, extesař)
"Ať dělá kněze jen ten, kdo na to má!" (Mrtvá Kočka)

Což by ale způsobilo radikální nedostatek katolických duchovních.

Západem Slunce skončila letošní Chanuka. Dluhy palestinskoarabských odběratelů vůči Izraelské elektrické společnosti právě přelezly 1 miliardu šekelů (5,7 miliard Kč). A svítí se dál!
"Zázrak!" (Mrtvá Kočka)

Pátek 6. prosince 2013

Sněmovna schválila v prvním čtení státní rozpočet, i s fischerovským navýšením ze 100 na 112 miliard (o 12 %). Vlastně z Kalouskových 105 na 112. To už se nedá změnit. Kalousek obvinil ministra financí z machinací ohledně předpokládaného růstu českého hospodářství.
"Z toho, co dlouhá léta dělal sám." (Žena Moby Dicka)

Zemřel Nelson Rolihlahla Mandela, dialektický marxista, statutární komunista, maoista a terorista. (Kdyby se US prezident Obava podíval do análů, tak by zjistil, že Mandela měl z toho důvodu do roku 2008 zakázán vstup do USA). Noale – polepšil se!

"To se stalo i mnoha našim komunistům." (Žena Moby Dicka)
"Když přežili reálný komunismus…" (Mrtvá Kočka)

Celý pokrokový svět přímo běsní smutkem. No – byl to symbol.

Čínský premiér Li Kche-čchiang se v Pekingu setkal s americkým viceprezidentem Joe Bidenem. Li uvedl, že čínské prohloubení reforem a otevírání se světu přinese nové příležitosti čínsko-americké ekonomické spolupráci. Čína a USA by měly rozvíjet širší spolupráci na vyšší úrovni prostřednictvím bilaterální dohody o investicích. Doufá, že USA podnikne reálná opatření na zrušení omezení vývozu hi-tech techniky do Číny. Obě strany by se měly snažit o zavedení rámce pro ekonomickou spolupráci v asijsko-tichomořském regionu a o upevnění koordinace makroekonomické politiky.
Biden pravil, že čínský rozvoj je prospěšný pro svět i pro regionální stabilitu. Americký rozvoj je těsně propojen s čínskou budoucností. Amerika je ochotna s Čínou rozšířit ekonomickou a obchodní spolupráci a podporovat jednání o bilaterální dohodě o investicích. USA vítá investice čínských podniků a usnadní čínským podnikům operace v USA, například vstup na trh.
Tolik zpráva čínského státního rozhlasu. Který vůbec nezmínil problematiku nějakých Špičatých ostrovů.

Stanice China Radio International zatajila středeční schůzku Bidena s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, kde ho Joe káral za zřízení "identifikační zóny" nad Špičatými ostrovy. Schůzka trvala celé čtyři hodiny. Biden na ní také kritizoval zacházení se zahraničními novináři v Číně.
"Tak se nediv, že o tom čínští papaláši drží hubu." (Mrtvá Kočka)

Jo - ruská policie na několik hodin zadržela zpravodaje České televize v Rusku Miroslava Karase. Na několik hodin jej předběžně zaťurmila i s jeho kameramanem. To měli za to, že natáčeli v Krasnodarském kraji reportáž k olympiádě v Soči.

"Míro, promiň!" (Moby Dick.)

Menažerie důrazně vyzývá Tomáše Etzlera, aby raději nějakou dobu nevylejzal z Hong Kongu.
**********************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
Moby Dick
**********************************************
Kuriózní zdroje provozu:
Hlas Ruska
Klub přátel českého rozhlasového vysílání z Číny
Pražský hrad