středa 6. dubna 2011

Dospělý Fragment


Když jsem v devadesátých letech prodával knížky, začínal jsem s těmi dětskými. Abych totiž měl čtivo hlavně pro své děti. A tak se mým prvním mým dodavatelem stalo nakladatelství Albatros, dalším Mladá Fronta (ta především kvůli sérii knih J.R.R. Tolkiena). Obě nakladatelství měla za sebou dlouhou tradici, což byla výhoda, i zátěž právě uplynulé doby, což byla nevýhoda. Ze všech "starých" firem tyto dvě přežily - jako jedny z mála - a po určité transformaci fungují dodnes. A to asi rovněž kvůli tomu, že dětští čtenáři se stále rodí a také proto, že 90 % čtiva přečteme do svých pětadvaceti. První nově vzniklé "dětské" nakladatelství, jehož produkci jsem začal odebírat, bylo nakladatelství Fragment. A to rovněž vytrvalo. Jenom já jsem u knížek nevytrval. (Tedy jako knihkupec:)



Od Fragmentu jsem odebíral a úspěšně prodával dva segmenty jejich produkce: Leporela pro batolata. A pak sérii miniknížek "do kapsy": Fyzika, matematika, chemie... Jakési taháky s vzorci, definicemi, tabulkami. Prostě výcuc z konkrétních středoškolských předmětů. 330 stran Fyziky do kapsy má tloušťku jen centáček. Do formátu A7 se vešel přehled od mechaniky, přes akustiku, elektromagnetismus po astronomii - včetně speciální teorie relativity. Velice dobře prodatelný segment! V roce 2000 činil 40 % produkce, tedy se všemi typy učebnic a odborné literatury. Druhé v produkčním koláči zabraly populárně naučné knížky pro děti a mládež (28 %), až  třetí (17 %) se umístila má oblíbená leporela. Jak jsem zjistil z materiálů, které nám poskytl Fragment při nedávné PR akci, kde představoval svou letošní jarní produkci.

Po dalších letech vyrostly jak mé děti, tak Fragment. Leporela jsou dnes se 7 % na posledním místě, populárně naučné knížky pro teenagery si zachovaly svůj díl koláče (27 %), ale na první příčku se s 34 % vyšvihla produkce beletrie pro děti a mládež (z dřívějších 9 %). V rámci tohoto segmentu tvoří nezanedbatelnou část knihy z žánru sci-fi. Když se však na ně podíváme, zjišťujeme, že se jedná o moderní pohádky či báje (např. série Ricka Riordana Chlapec - polobůh - hrdina). Po "vlně" krve, na které surfovali milovníci upírů (Upíří deníky), se nyní pozornost marketingu soustřeďuje na nový seriál o "andělech" (Krásní mrtví).

Ale v letošních jarní nabídce jsem v žánru sci-fi zatím nepostřehl nějaký oslňující titul či projekt, jako byly v minulých letech famózní Letopisy Narnie. Ty tedy v nabídce zůstávají, rozšířené o titul "Letopisy Narnie - komplet", který v jedné knize obsahuje všech sedm příběhů. Světový bestseler "od začátku do konce" na 380 stranách jsem sice nestudoval, ale podle příručky Matematika do kapsy tuším, že nejspíš nebude obsahovat doslovný text všech sedmi knih. Žádná z nich totiž nešla pod 200 stran. (Při objednávání tohoto titulu na internetu byste se však mohli splést, protože někdo jako "Komplet" nabízí dárkový box - ve kterém se skutečně nachází "komplet všech sedmi dílů Letopisů Narnie", tedy fyzicky sedm knížek...)

Jako box je k dispozici i třídílná série Christophera Paoliniho o dračích jezdcích Eragon/ Eldest/ Brisingr. Čtvrtý díl se zatím vyskytuje pouze jako návnada v podobě jedné kapitoly v Brisingrovi. Tento díl měl údajně vzniknout proto, že plánovaný závěrečný třetí díl autorovi poněkud přetekl.  Fanoušci Paoliniho  už dříve na internetu rozvěsili údajně pravé fragmenty textu, objevil se i zaručený název čtvrtého dílu "Eldunarí". Podle posledních zpráv bude však pojmenován  Inheritance. V USA vyjde letos 8. listopadu, Fragment ho plánuje uvést v prvním pololetí příštího roku. Text musí totiž nejdříve do rukou dostat ještě překladatel. Takže ho nejspíše najdeme v jarní nabídce titulů pro rok 2012.

Myslím si, že to ve Fragmentu dělají dobře. Jednak komerčně, aby přežili, ale i kvalitně - jinak by nemohli získávat jejich tituly různé ceny. Čtenářské i odborné. (Ne za Upíří deníky, ale v žánru za Dračí jezdce a Narnii). Uvidíme, jak si povedou dále - zejména i s nastávající vlnou elektronických čteček, na niž se rovněž připravují. Ale o tom někdy jindy.

Dnes ještě poděkujme Fragmentu za duševní potravu i pro dospělejší ctitele sci-fi, fantasy a hororu. A popřejme mu vše nejlepší k dvacátým narozeninám.

Psáno pro Sarden dne 6. dubna 2011

4 komentáře:

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach ti šamani !

I reklamy se vyplatí číst, vážně. Například výše uvedený reklamní text obsahuje neobyčejně zajímavou informaci o životě šamanů : "90 % čtiva přečteme do svých pětadvaceti" píše sám Velký Šaman.
To jsou věci !
Věděl jsem, že lidé vyvolení k šamanství musejí zcela změnit svou sexuální identitu - žena se stane šamanem, muž šamankou. Ale že v dospělosti skoro nečtou, to jsem opravdu netušil.
Inu, člověk se stále učí.

Hezký den všem českým vlastencům a vlastenkám.

informace řekl(a)...

Existují různé typy šamanů a různé druhy čtení. Ti tradiční tribální čtou ve znameních přírody, ve svých vizích, předpovídají buoucnost a s pomocí duchů léčí. Tištěný text nečtou vůbec.
Moderní metropolitní šamanové čtou tištěné texty do pětadvaceti let, pak čtou jen ve znameních politické situace a nepředvídají budoucnost, aby se nespletli a nepošramotili si tak pověst. Jinak čtou po sobě, co napsali, aby tam nezůstaly chyby nebo překlepy. (To je asi těch 10%)
Na léčení chodí k obvodnímu lékaři.

informace řekl(a)...

A někdy metropolitní šamani nečtou ani, co jim google naházel do spamu. To by bylo nad těch 10%!

Šaman řekl(a)...

Byly míněny knihy, protože to je čtivo, nikoli noviny, časopisy a internet. Jestliže jsem měl v 10 přečtenou dětskou část liberecké městské knihovny, takže mne pustili dál, jestliže jsem pak četl jednu knížku denně, na VŠ asi tak tři knihy týdně a teď přečtu pět knížek za rok, tak by ta procenta mohla souhlasit. Ale pokud budu číst do stovky, tak snad načtu na 105 %, jako správný stachanovec...

Uvedený údaj o čtení knížek se objevil v nějakém průzkumu...

\ :-)