pátek 30. července 2021

Tři sta plus

300 korun českých navíc k zákonně zvýšenému starobnímu důchodu obdrží starobní důchodci od 1. ledna 2022. Je to takový malý dárek od vlády nám, starobášům (autor je též příjemcem těchto dividend) v tomto předvolebním období. Seniorům, kteří přežili (a do ledna ještě přežijí) covid-19. Škodaže se ho nedožili chovanci různých Domů u zapadajícího slunce či Šťastného podzimu, které tato vláda nechala zemřít bez dopomoci. Ale zase se ušetřilo na jejich důchodech. Naštěstí pro vládu už nepůjdou volit. A naštěstí pro vládu prováděné očkování snížilo nastávající pátou vlnu korony a lidi (nejen důchodci) mají krátkou paměť.  


Tohoto bonusu jsme se dočkali díky blahodárné péči ministryně práce a sociálních věcí Jany Venezuely Maláčové (ČSSD). Naše Venezuela nemá nic proti této své přezdívce,  považuje ji za "láskyplnou". (Asi nesleduje, kam rozdávačnost venezuelských levičáckých diktátorů tuto jihoamerickou zemi dovedla.) Myslel jsem na tuto sumu, když jsem začátkem léta chutně poobědval v jedné vegetariánské hospůdce uprostřed Klokočských skal. Naskytla se mi zrovna v době, kdy mi již kručelo v žaludku, ležela v milém prostředí a jídlo bylo chutné. Pod vidinou budoucích důchodových bonusů jsem se rozšoupl, a k polévce a hlavnímu zrní jsem si naporučil i domácí citronádu, vymačkanou z domácích citronů. Cena za takový oběd v klidném koutě Českého ráje páčila rovných 300 Kč. S chutí jsem je zapravil, přidal i nějaký bakšiš a spokojeně jsem se vnořil do místních skalních puklin a jeskyní.

Až tam mi došlo, kolik jsem vlastně zacáloval. Za tři stovky se spořivý důchodce dokáže vyživit po dobu jednoho týdne (když si dá v pátek půst). Anebo si zaplatí týdenní průměr za prášky, bez kterých by vinou chronických nemocí umřel dříve a hůře, než jak by se mu líbilo. Ale co, byly prázdniny. A zrovna včera jsem dal 250 Kč za jiný oběd v žampašské hospodě na břehu Sázavy. Byl bych schopen utratit méně, ale jídla s knedlíky již nebyla dostupná, neb knedlíky si předem objednala skupina asi padesáti vodáckých děcek, která na místo právě dorazila. Ale co, vždyť jsou prázdniny.

Bohužel, prázdniny mají i příjmy do státního rozpočtu. V něm dokonce straší úplný "kráter", jak v ČT pravila Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Ta také komentovala různé další skvělé poslanecké návrhy s tím, že se jedná o "porcování mrtvého medvěda". (Spíše už snědeného medvěda, paní kolegyně v prognostickém strašení!) Tak ano různí poslanci dalších stran se snažili přilepšit si v tulení se ke starobním voličům. Komunisté by přidali rovnou 500 Kč. (To bych si nejspíš k hospodskému menu mohl dopřát i předkrm a kompot! Jednou měsíčně.) Piráti, kteří hlasitě horovali proti těmto populistickým dárkům, by teď, v době kdy jejich koalice se Starosty a nezávislými opustila první místo v předpovědních volebních průzkumech, (čerstvě by byla až třetí za ANO a SPOLU), navrhovali místo toho alespoň jednorázový dárek ve výši 1.000 Kč.

Nakonec byla schválena vládní varianta 300+. Příští rok to vyjde státní rozpočet na 11 miliard. Dalších 11 miliard, které ve státním rozpočtu na příští rok nejsou zachyceny! V tom rozpočtu, který je navrhován s mankem 390 miliard korun, což je dle ministryně financí paní Aleny Schillerové (nestraník za ANO) "nepřekročitelná" suma zvýšení státního dluhu pro příští rok. Já i ostatní odborníci – včetně samotné paní ministryně – přitom vidíme, že už letos přesáhne celkový státní dluh sumu 2,5 bilionu korun. V roce 2023 to už má být 3 biliony. Od roku 2020 to bude nárůst o jeden bilion. Statistiky ukazují, že tento smělý úkol státní kasa statečně plní. V prvním čtvrtletí jsme v prohlubování tohoto kráteru druzí v EU, hned po Kypru. Průměr EU v navýšení dluhu oproti předcházejícímu kvartálu činí 2,4 procentního bodu, zatímco náš dluh vzrostl o 6,3 procentního bodu. Kypr vítězí jen o prsa – eviduje 6,5 p.b. To lehce doženeme!

Připomínám, že Kypr v roce 2011 zachvátila hospodářská, finanční a fiskální krize, která v roce 2013 vyvrcholila krizí bankovní. Nebyly peníze. Stát se k nim dostal znárodněním úspor. Z vkladů nad 100 tisíc € (tedy pouze v "nejproblémovější kyperské bance") bylo 80 % prostě sebráno. No a Kypr je zjevně náš vzor.

Jeden oběd v turistické hospodě měsíčně pro rozmařilé důchodce vyjde stát v příštích třech letech celkem na 30 miliard korun! Ten oběd bych oželel – kdyby se za ty prachy raději zavedl minimální důchod, který by nebyl pod oficiální úrovní chudoby!

Navíc se do vládního návrhu dostal i loňský lidovecký nápad, jak přilepšit (většinově) ženám, které mají (kvůli starání o dítě) menší důchody. Mají dostat 500 kaček za každé "vychované"  (čti porozené a výchovu vlastní matky nejméně 10 let přeživší) dítě. Tohle bude platit až za dva roky. Od července 2023 se tak průměrné důchodkyni zvýší důchod průměrně o 1.000 Kč. A protože ve starší populaci je mužů statisticky méně, půjde o další zvýšení většině důchodců (čti důchodkyň). (Rozumějte, já jim – i sobě – ty prachy přeju! Jenom kdyby se řeklo, KDE se na to vezme.)

Proto také tento návrh spolu s poslanci ANO, ČSSD, SPD a KSČM schválili i lidovci. (Jak se to ve SPOLUkoalici líbí ODS, která hlasovala proti?) K těm chybějícím bilionům tak přibude dalších 16 miliard ze státního rozpočtu – ročně. Společně s těmi novoročními máme už 27 miliard navíc. To jsou ty miliardy, které tam ale dávno nejsou!

Jenže to už zjevně tuhle vládu trápit nebude. Ani finanční medvědy – ti už budou vyhubení. Tohle bude trápit jen naše děti a vnuky. Já si zatím užiju toho, co mám našetříno.

Dokud to mám.

Psáno a počítáno v Praze na Lužinách v pátek 30. července 2021

Žádné komentáře: