pondělí 14. února 2022

Putin se rozhodl

A jak to provede? Jako Hitler s československým pohraničím? Jako Stalin s Finskem? Jako on sám s Čečenskem, Gruzií a s Krymem?

Celý svět slyšel tu zprávu z TASSu, ale ne celý svět ji pochopil: 19 ledna 2022 navrhli ruští komunisté ve Státní dumě ústy svého vůdce Gennadije Zjuganova schválit supliku samému Slunéčku jasnému Vladimiru Vladimiroviči Putinovi, zdali by milostivě nezvážil otázku neprodleného uznání lidových republik Doněcké a Luganské (DLR+LLR). Úplně jako by to vzal z úst předsedy této dolní komory ruského parlamentu panu Vjačeslavu Volodinovi, přednostovi Dumy a tajemníkovi prezídia Generální rady prezidentské strany Jednotné Rusko. A tak o této iniciativě proběhly konzultace a projednávání s ostatními kluby. 

A hle, už v toto pondělí 14. února tuto otázku začal projednávat Vejbor ruské Státní dumy "pro záležitosti Společenství nezávislých států, euroasijskou integraci a vztahy s krajany". Vlastně dvě otázky: Tu komunistickou, a pak tu, kterou (jistěže po konzultaci se Slunéčkem jasným) vznesli poslanci za Jednotné Rusko. Ta druhá se liší tím, že předpokládá, že by se Slunéčko nejdříve zkonzultovalo s larvou na ruském zamini. Nu a protože právě zrovna  v pondělí ministr zahraničí Ruské federace pohovořil se Slunéčkem jasným, zářivým až radioaktivně a domlouval mu, že by zatím mělo s válkou počkat, zvítězí patrně druhá varianta. Pokud ano, je jasné, proč putinovci v Dumě čekali tak dlouho, než měsíc starý komunistický návrh vpustili na jednání příslušného vejboru - spolu s tím svým. Totiž až ho z Kremlu dostanou.

Bárin Volodin už před měsícem neopomněl zdůraznit, že tady jest nutno "hledat řešení, která mohou zajistit bezpečnost ruských občanů a krajanů" tam žijících. K tomu ostatně vyzývá i ruská ústava.  (Přičemž co "krajan", to začasté i "ruský občan", protože stejně jako na Krymu Ruská federace rozdává "krajanům" ruské pasy na počkání.) Jakožto rodilému Liberečákovi nejméně 4. české generace mi slůvko "krajan" připomíná sousloví "sudetští krajané" a rodinnou vzpomínku na naše vyhnání v říjnu 1938. Fakt je, že tenkrát připravoval válku soudruh Adolf Hitler a jeho jediný požadavek na zachování míru zněl, aby mu ČSR postoupila území, které od pradávného dávna obývali výlučně Němci. (Dle AH a Sudetoněmeckého landsmanšaftu.) I tehdy se letecky dopravovali premiéři různých zemí do Německa, aby zachovali mír, a vskutku, mír byl zachován. Když po podepsání Mnichovské smlouvy Československo ustoupilo brutálnímu nátlaku - spojenců. A to bylo všechno, co pan Hitler chtěl, aby byl zachován tisíciletý mír. Nějak to nevyšlo...

Dnešní okolnosti tomuto novému Mnichovu příliš neodpovídají. Co odpovídá roku 1938 je nebývalá ruská propaganda, mířená hlavně na vlastní občany. Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová křičela nedávno v televizní debatě na stanici Rossija, že Rusko musí zasáhnout: "Na co budeme čekat? Až tam postaví koncentrační tábory? Na to, až tam budou plynovat své obyvatelstvo?" (Kdo? No přece ti ukrajinští nacisti.) Překvapeným českým čtenářům musím prozradit, že to jen volně navazuje na slova ruského prezidenta, který už vloni v prosinci varoval: "Rusofobie je první krok ke genocidě. Vy a já víte, co se děje na Donbasu. Zcela jistě to vypadá jako genocida."

(Pro nepamětníky ozřejmím dílka z dílny pana Goebbelse z podzimku roku 1938 alespoň některými jejich titulky, jak je uvedl Völkischer Beobachter, oficiální deník NSDAP: "Strašlivá zvěrstva českých vrahů a banditů; Příšerné zločiny českých bestií v Krumlově; Organizovaný lov na lidi na Chebsku; Češi tajně zakopávají mrtvoly; Vojenským opaskem umlácen k smrti; Děti se učí jak házet láhve s benzinem; Zločinný stát musí být rozbit; a.t.d...)

Dlouho trvalo, než Vladimir Vladimirovič shromáždil všechny argumenty, pozemní, letecké i námořní síly. A nyní se pravděpodobně rozhodl. Ale pro kterou variantu? 

Pro finskou? SSSR napadl bez vyhlášení války 30. listopadu 1939 Finsko (které o sto třicet  let dříve Rusko osvobodilo od Švédska). V této Zimní válce (a následujícím Moskevském míru) přišlo Finsko o 11 % území (a přístup k Barentsovu moři) a Rudá armáda o svou prestiž. A Sovětský svaz byl potrestán vyloučením ze Společnosti národů. Dnes Západ hrozí Putinovi horšími sankcemi. Bude to riskovat?

Pro gruzínskou? Válka Gruzie proti odpadlické provincii Jižní Osetie pokračovala agresí ruské armády, která postoupila až na vnitřní území Gruzie a bombardovala i Tbilisi. Výsledkem je zase, že Gruzie ztratila území a Rusko ovládá Jižní Osetii. Ruské výtky, proč Gruzie nedala Jižní Osetii nezávislost mohou být odmítnuty otázkou, proč Rusko nedalo nezávislost Severní Osetii? Bylo by hezké, že by se pak jih a sever Osetie mohly spojit v nezávislý stát. Ale to by Rusko zase přišlo o území. Rusko spíše plánuje, že po uvažovaném osetinské spojení se Jižní Osetie stane integrální součástí Ruské federace. Gruzínský scénář snad nenastane, i z toho důvodu, že ruský útok na Gruzii byl veden proto, aby se zničily produktovody a znemožnily i další plány na ně. Přes gruzínské území totiž měly do Evropy téci ropa a plyn z kavkazských republik mimo ruské území. Mimochodem - i toto stálo v pozadí Putinovy intervence do Čečenska. Přes Ukrajinu také vedou produktovody do Evropy - ale na jejich kohoutcích má Putin pracky už dnes. I bez války. Takže snad Kyjev nebude bombardován. 

Zbývá krymská cesta. Velká ruská menšina, vyhlášení samostatnosti, pak referendum o připojení k Rusku, a máme to v suchu. Tak tomu bylo na Krymu. I na Donbasu vznikly odpadlické státy, zbývá jen, aby v nich proběhla referenda a další údy mohou být přivtěleny do Ruské federace suchou cestou. A lodě a jaderné ponorky v Černém a Baltickém moři, vojska v Bělorusku a na hranicích Ukrajiny, letecké síly, to všechno může sloužit jen jako skutečná odstrašující hrozba, aby Západ nestrkal frňák do vnitroruských záležitostí. Skutečnou válku povedou jen "zelení mužici" a ruští vojáci na soukromé dovolené...

Bohu žel, je tu ještě celoukrajinská varianta. Pokud si šachista Putin spočítá, že za jeho spoluúčast v odtržení Donbasu od Ukrajiny, případně i za vytvoření "pozemního mostu" z Velké země na Krym odpoví Západ svým nejsilnějším způsobem, pak se může - než aby se nechal natřikrát buzerovat - rozhodnout schlamstnout rovnou celou Ukrajinu. Finské ostudy se nebojí. Jeden politolog uváděl, že ukrajinská armáda je proti ruské tak v poměru 1:3, což může stačit pro účinnou obranu. Jenže v letadlech je ukrajinsko-ruské skóre 1:13, to Ukrajina nerozdejchá. Nu, a pokud Evropa odpoví zákazem provozu Nord Stream 2, pak mu může Rusko zatípnout veškeré dodávky a překlopit je do soudružské Číny.

A Západ nebude chtít kvůli Donbasu riskovat rozpoutání 3. a poslední světové války. Kterou už Rusko společně s Čínou proti Západu dávno nenápadně vedou. (Viz "euroasijská integrace"!) Avšak možná, že tato nová Osa přece jen přejde na novou, horkou fázi války. Proti Tchaj-wanu. Dokud na americkém trůnu sedí slabý prezident... 

Psáno, konstatováno a věštěno v Praze na Lužinách ve dnech 14. a 15. února 2022 

PS: Ministr zahraničí RF Sergej Larvov jest tuze nespokojen s reakcí USA&NATO na své požadavky a hodlá o "interpretaci principu nedělitelné bezpečnosti" jednat s každou zemí - zvlášť! Nenaleťte mu!!!

PPS: Všechny inteligentní výtahy sjíždějí do přízemí a Izrael se chystá z Ukrajiny evakuovat židy.