úterý 6. února 2024

Zničit pacholka Železného!

Pro nepamětníky zde reprízuji k 30. výročí TV NOVA původní psí článek z roku 2001: 

Na Zelený čtvrtek 2001 ekonomická kontrarozvědka "zatkla", "předvedla k výslechu", "požádala o podání vyjádření" (nehodící se škrtni) mediálního mága Vladimíra Železného. Trvalo to 10 hodin, přičemž první tři hodiny bez přítomnosti právníka. Policejní vyšetřovatel vznesl obvinění z trestného činu poškozování věřitele. Věřitelem je firma CME, které má Železný podle mezinárodní arbitráže vrátit 27 milionů dolarů, z čehož se snaží vyvléknout pomocí vydání podezřelé směnky pofiderní lichtenštejnské nadace Astrona Foundation.

Zároveň soud "zakázal využívat", "zabavil", "zajistil", "obstavil" (nehodící se škrtni či vynalezni jiný výraz) Železného podíl na společnosti CET, která drží licenci k vysílání Novy kvůli podezření, že dluží 50 milionů korun na daních. 

O Velkém pátku vyšetřovatel vznesl na popud Generálního ředitelství cel Železnému obvinění z krácení cla za obrazy, které mu převezl přes hranice v roce 1998 americký občan George Novotny. George nedodržel roční lhůtu, po které by Vláďa už nemusel platit skoro sedm melounů cla. V úterý po velikonočních svátcích, které tedy nestrávil Železný "v teplácích", výslechy podezřelého pacholka pokračovaly. 

Premiér vlády Zeman odtušil, že trestní stíhání Železného je důkazem platnosti hesla "padni komu padni". Předseda vládní strany Špidla vylučuje, že by Železný byl stíhán na politickou objednávku. 

Tak nevím. Spíš to vypadá, že jo. Aby bylo jasno: Vladimír Železný je podle mě pacholek, který se obratným manévrováním zmocnil miliardového majetku. Ale - opět pouze dle šamanského tušení - činil tak vždy v rámci mantinelů, která však sám uměl gumově ohýbat. Ale to už od samého vzniku Novy!!! Zatím to však, zdá se, až tak nevadilo. 

První "nevada" nastala hned při ustanovení "duálního vysílání", kdy soukromá televize schlamstla - podle zákona! - kmitočty a diváky 1. televizního programu bývalého federálního vysílání státní televize F1. Z "dvojky" se náhle stala jednička a za peníze koncesionářů - podle zákona! - musela ČT rozšířit její vysílání z asi 80% pokrytí na celé území republiky. Druhý program se pak budoval z OK3, dědičky šíření signálu sovětské televize z perestrojkové doby, kterou mohla vidět jen asi polovina diváků. Opět za peníze koncesionářů. 

Další "nevada" se týkala neplnění licenčních slibů (teoreticky "podmínek":). Ta následující neprůhledného převedení licence společníků na samotného pacholka Železného. Ovšem základem dalšího děje byla neuvěřitelná změna původních zákonů a podmínek: V samém počátku vzniku duálního televizního vysílání bylo vyloučeno, aby "provozovatel" vysílání držel i licenci. Vše bylo "ošetřeno" tak, aby servisní organizace měla s držitelem licence "exkluzivní smlouvu". Načež velká televizní rada na jaře roku 1999 vyjádřila svůj názor, podepřený změnami zákonů, že se vlastně o žádnou exkluzivitu nejedná. 

To vše ukázalo, v jakém bezprávném marastu Česká republika vězí a je samozřejmé, že uchvatitel moci na Nově musel svou při před mezinárodní arbitráží prohrát! A je docela dobře možné, že další arbitráž s "bermudskou Lauderovou společností" CME prohraje i náš stát. Dle mého soudu oprávněně. Zachránit nás mohou jen "právnické kličky". 

Železný hbitě využil otevřeného prostoru. Rozběhla se "válka o Novu", kdy dokonce - jako držitel licence - usoudil, že Jan Vávra není hoden, aby hovořil v jeho soukromém sebeoslavném šou "Volejte řediteli" a vypnul na půlhodinu nejsledovanější českou televizi. Od srpna roku 1968 se něco takového nestalo! (Vánoční blackout na ČT byl až druhý.) 

Tehdy se mělo řvát, tehdy byla poslední možnost sebrat - dle zákona! - Železnému licenci Novy. Řval jen Šaman, televizní rada držela pysk. 

Řve se teď. Celníci, finanční úřad, soud, kontrarozvědka (možná i nejen ta finanční), všichni najednou. Objevil se dva roky starý notářský zápis jistého George, který měl nejspíš sloužit k vydírání Železného. Protože - proč George nepočkal s papírovým předáním obrazů onen rok, aby vše bylo - podle zákona - v richtiku? Proč vytvářel jakýsi notářský záznam o svém zločinu - který nemusel vůbec páchat? A nekecá on Jiřík Novotný vůbec? Záznam, ač uložený u notáře, může být jenom kec. A past! A jeho uveřejnění může svědčit pouze o tom, že se nejspíš Železný vydírat nenechal... 

Železný je podle mě pacholek. Ovšem oučty se mu měly předkládat už několik let a ne najednou během několika dní!!! Jestli ono to není v souvislosti se Železného antipovstaleckým postojem proti vzbouřencům v (konkurenční) České televizi! Dobře si vzpomínám, není to tak dlouho, že premiér vlády Zeman žádal ministra vnitra(!) aby policie nezasahovala v prospěch zákonně dosazeného ředitele. Pamatuji se, jak ministr vnitra Gross (!!) se v takovém duchu také veřejně vyjádřil. A pamatuji se, že policie skutečně odmítla zasáhnout (!!!). Jediný, kdo zasáhl, byl ve svém sebestředném pořadu Volejte řediteli Železný. A skutečně trochu schladil rozbouřené vášně televizního lidu a přinesl na dění v ČT pohled z boku barikády. 

A teď tedy - komplexně - zasáhla trestající spravedlnost, posílená hladovými nezávislými vlky z České televize (Nova se musí teprve poučit, co je skutečný hyenismus!) a mladé fronty DNES (která má k disposici policejní protokoly!!! - Blesku, jen tiše přihlížej a uč se opravdické bulvárnosti, která se umí tvářit tak objektivně!). 

Železný je pacholek. Nepochybně - podobně jako v Rusku Gusinskij. Ani v Rusku to nevadilo - pokud televize NTV nezačala moc šlapat na palec neostalinistovi Putinovi. Mám pocit, že Železný začal vadit, až když začal šlapat na palec jistým našim politikům. Kampaň "Zničit Železného!" se tváří jako boj o uplatnění práva, ale ve skutečnosti jde o další bitvu ve válce o svobodu slova. 

Takže Miloš Zeman měl přece jen pravdu! Žijeme v policejním státě. A (někteří) novináři jsou hnůj a póvl. 

Psáno v Praze na Lužinách dne 18. dubna 2001, na Neviditelném psu vyšlo den nato. 

V archivu NP nedohledatelno, pro případné internetové archeology uvádím původní adresu:
http://pes.internet.cz/clanky/11964_0_0_0.html