úterý 22. května 2012

Soukromý vesmír


První soukromá kosmická loď Dragon míří k Mezinárodní kosmické stanici s půl tunou nákladu poté, co ji na oběžnou dráhu vynesla soukromá raketa Falcon 9. Bezpilotní (zatím) Dragon a nosná raketa patří  soukromé společnosti Space Exploration Technologies (SpaceX). Technologický úspěch je nepopiratelný, avšak "soukromost" projektu je značně diskutabilní. Stejně jako finanční výhodnost. Alespoň prozatím.



Nejdříve upřesněme, co to je "kosmický let": Míní se tím let na oběžné dráze kolem Země. Nestačí tedy dosáhnout patřičné výšky, ale i dopředné rychlosti kolem 8 km/s. Balistické skoky turistických raketových letadel SpaceShipOne jím tedy nejsou.

Pak se podívejme, na čem dosud "štědře dotovaná vládní agentura NASA" létala. Podle současného povyku o soukromém vesmíru by se zdálo, že si NASA kosmické vehikly stavěla sama. Samozřejmě, že tomu tak nebylo. NASA předložila určitý projekt, který měl za cíl třeba přistání na Měsíci. Ideově ho připravila, a ideje pak byly do skutečnosti přetaveny v soukromých firmách, které si šanci, podílet se na rozpočtu NASA vysoutěžily. I když šlo třeba o jediný projekt, k lizu se dostali mnozí, bylo totiž potřeba spojit více výrobních kapacit:

Hlavním dodavatelem Saturnu V byl North American Aviation (dnes Rockwell International), který také postavil druhý stupeň S-II, stejně jako kosmickou loď Apollo. Lunární modul byl z dílen firmy Grumman. První stupeň S-IC stavěl Boeing, třetí stupeň S-IVB Douglas Aircraft. Motory na tekutá paliva dodaly společnosti Rocketdyne, menší motory na tuhé palivo společnosti Thiokol. Řídící počítač rakety zkonstruovala IBM, další počítačovou techniku poskytl Texas Instruments. Mezi subdodavateli se vyskytly i firmy Honeywell a Chrysler. A desítky a stovky dalších amerických firem. Raketa pak byla z různých dílů sestavena v největší budově světa, VAB.

VAB a rampy postavila za velké (státní) miliardy NASA na mysu Canaveral, stejně jako dopravník a montážní věž. Řídící středisko v Houstonu postavila NASA. Výcvik kosmonautů zařizovala NASA. Čas na velkých radioteleskopech pro vzájemnou komunikaci platila NASA. Později byl vyvinut systém komunikačních družic TDRS, který zajišťuje nepřetržité spojení mezi družicemi na nízké oběžné dráze a Zemí, i navzájem. Díky jim se mohly raketoplány domlouvat přímo s ISS. Tyto družice postavily soukromé firmy TRW Inc. a Hughes Space and Communications. Do vesmíru je dopravila NASA prostřednictvím raketoplánů a nosných raket Atlas.

Končím výčet nejdůležitějších soukromých firem, které prostřednictvím NASA platil americký stát, tedy US daňoví poplatníci. Dnes je situace zcela jiná: NASA si nekupuje rakety, ale služby, kterou jí "soukromá raketa" prokáže, tedy dopravení nákladu (a příště snad i kosmonautů) na ISS. Tuto službu zatím platila polosoukromé firmě Rosskosmos. Nyní se dostává i na americké soukromníky, přičemž firma SpaceX je pouze první z pěti soukromých společností, které mají tyto zakázky pro NASA plnit. A teď zbystřete:

NASA ze svého rozpočtu přímo do těchto firem investuje! V r. 2006 obdržel SpaceX v rámci kontraktu dotace ve výši 278 milionů dolarů "na vývoj a demonstrační lety" systému Falcon 9/ Dragon. Roku 2008 společnost vyhrála kontrakt v hodnotě 1,6 miliard dolarů pro financování 12 dopravních letů ke stanici ISS. Celkově, i s další soukromou společností Orbital Sciences, podepsala už NASA na tyto lety kontrakty celkem za 3,5 miliardy dolarů!

Poznámka: Jeden Dragon doveze na ISS půl tuny materiálu, vody a potravin, zpátky pak 660 kg. Kdežto raketoplán byl schopen nahoru dopravit až 30 tun (běžně 20 t, faktické maximum 23 tun) a dolů 14,5 tuny. Jedna mise ovšem stála (v cenách roku 2010) 1,6 miliard dolarů, tedy stejně jako 12 letů Dragonem. Space-shuttle ovšem dopravil jedním běžným letem náklad čtyřiceti Dragonů. Takže "soukromé" lety z tohoto hlediska nejsou až tak levné  – ale hlavně nejsou soukromé! Jde o klasický Švarcsystém, který by byl ale placený z kapes daňových polatníků.

Proč Švarc-systém: NASA určuje cíl letu, místo a čas startu. Nekupuje si z nabídky volných letů. Registruji i nevýhody takové spolupráce velké veřejnoprávní organizace a malého soukromníka. Ředitel divize komerčních letů z NASA Phil McAlister prohlásil pln štěstí: "Mělo to svá úskalí, ale partnerství, které jsme dokázali vytvořit mezi NASA a firmou SpaceX, to je obrovský úspěch sám o sobě.“ Což mě děsí, zejména z hlediska bezpečnosti budoucích kosmonautů, případně možnosti nárazu do ISS. Jestli je tato spolupráce "sama o sobě" úspěchem, pak nic nebrání tomu, aby taková maličkost, jako je samotná mise, mohla být neúspěšná! Zejména pokud budou obě smluvní strany plně zachovávat právnický přístup k řízení technologií kosmického letu. (Už vidím ty auditory, jak se po možné nehodě hrabou v protokolech slučitelnosti systémů jakosti…) Samozřejmě, že možné škody na ISS nebo povrchu Země hradí vláda USA.

Proč placený daňovými poplatníky:

NASA, krom toho, že samozřejmě platí samotný let, dotovala přímo vývoj.
NASA postavila a provozuje ze svého rozpočtu startovací komplex 40, odkud Falcon 9 startuje. Tedy i zkušební a přípravné starty. Včetně všech služeb a potřebných platů zaměstnanců NASA.
NASA poskytuje veškerou infrastrukturu mysu Canaveral.
NASA poskytuje telekomunikační služby. Systém TRDS a sada pozemních stanic nebyly investovány soukromou firmou SpaceX ani jinými, které neplatí ani provoz.
Až Dragon přistane poblíž kalifornského pobřeží, bude u toho asistovat US NAVY se svými vrtulníky, letadlovou lodí a jejím doprovodem.

To vše je placeno z daní amerických poplatníků, i když se to v rozpočtu "soukromých" společností nijak neobjeví. Skutečně "soukromý" let by to byl, kdyby soukromník nedostával od svého zákazníka dotace a kdyby si všechny služby, poskytované NASA, armádou a jinými organizacemi, platil sám. Z tohoto hlediska jsou "soukromými lety do vesmíru" ony na začátku zmiňované balistické lety! Splňují všechny zde uváděné rysy "soukromosti".

Skutečné soukromé kosmické lety budou samozřejmě hnány zejména soukromou poptávkou zpovykaných cestovatelů, kteří už všude byli. Takže budoucnost kosmonautiky je spojena s turistickým průmyslem: Po prvních suborbitálních letech "aerotaxíkem" ze soukromých specializovaných letišť přijdou "autobusové" zájezdy na oběžnou dráhu. Dalším krokem bude konstrukce hotelů na orbitu. Nejdříve kolem Země, pak kolem Měsíce, Marsu a Venuše a tak dále a tak dál. Z oběžných drah se hotely časem přestěhují až na povrchy planet. Kosmoturistické společnosti si budou nejdříve pronajímat současné raketodromy, pak si je budou stavět samy, případně se objeví společnost, která se specializuje na stavbu těchto zařízení. Totéž se vyvine u nosných prostředků, možná tímto směrem bude směřován nákup některých současných leteckých společností. Aby letecká společnost přežila, bude se muset proměnit v letecko-kosmickou společnost. Přidanou hodnotou pro ni bude, že se cestovatelé do míst startu budou přemisťovat leteckými linkami stejné společnosti!

Když se podíváme, kam směřuje zájem publika, pak musíme předpokládat i rozvoj sportu v prostředí beztíže anebo mikrogravitace. A, bohužel, tento zájem nejspíše povede i k tomu, že prvními hotely na oběžné dráze budou ty – "hodinové".

Ale ani tam nebude takový bordel jako v dnešním americkém kosmickém výzkumu.

(Foto ze zkušebního letu nosné rakety Falcon 9 převzato z Wikimedia Commons)

101 komentářů:

STK řekl(a)...

Deprimující Šamane, velmi deprimující.
Prachy, prachy, prachy. Americká národní hrdost je dneska kde? (Prosím neodpovídat, tady se obvykle sprostě nemluví.)

...V 60.letech činily výdaje na NASA 6 % federálního rozpočtu, nyní je to 0,5 procenta. Zhruba tolik, kolik Američané ročně utratí za žrádlo pro zvířecí mazlíčky...

Je třeba něco dodat?
===
Ale měli jsme vlastně obrovské štěstí: Žili jsme v době vzniku Beatles, programu Apollo, nové vlny v kinematografii, v době kdy nebyla žádná světová válka, padl komunistický systém, po Marsu drandí vozítko a fotí všechno kolem...
Myslím, že nám naši potomci budou nakonec ještě závidět.

R.Švehla řekl(a)...

Vlastně jste zažili zlaté časy, že, vážený STK?
Na útraty euroamerických daňových poplatníků, díky úsilí těch tupých euroamerických "ovčanů" a "hobitů" jste je zažili.
A přitom jste dělali co jste mohli, drazí Slovani, drazí absolventi socialistických vysokých škol a bývalí příslušníci ČSLA, abyste nám Euroameričanům ty "zlaté časy" rázně zatrhli.

No nic - sice jsme nad vámi vyhráli (aniž bychom vám zkřivili vlásek na hlavě), ale poněkud nás to vyčerpalo. Omlouvám se za celou Euroameriku - snad se nám někdy v brzkém budoucnu podaří obnovit dynamiku růstu. A vy se tentokrát povezete s námi.
Tedy povezete - jen a pouze za předpokladu, že se od nás "ovčanů" a "hobitů" netrhnete, už poněkolikáté ve své historii, že se opět nepřidáte ke svým starším ruským bratřím.
Myslím STOPROCENTNĚ nepřidáte; neboť celá Česká republika už nějaký čas směřuje zpět na Východ, do hloubi vaší rodné Asie.

Čest a Nazdar!

Schumacher řekl(a)...

Jestli to bude fungovat, peníze nebudou vyhozené. Tahle investice se daňovému poplatníkovi nepřímo vrátí. A nepřímo na tom vyděláme novými technologiemi a možnostmi my všichni. Kdybychom místo "uhlíkové" daně polovinu peněz platili jako "kosmickou", byla by to skvělá investice do budoucnosti. Druhá polovina by šla na vývoj fůzního reaktoru. Jenže o takovém může rozhodnout jen dostatečně autoritativní vláda, ne tenhle "demokratický" spolek krátkozrakých žvanivých bab. Třebaže za to budu znectěn, chtělo by to novodobou obdobu "GOELRO".

R.Švehla řekl(a)...

Tak tak.
„Komunismus rovná se sověty plus elektrifikace.“ To ve vás zůstane navždy, drazí Češi. Prostě - řečeno s klasikem, nic špatného jste nezapomněli, nic nového jste se nenaučili. Osvícený Vůdce pro vás zůstává ideálem dobré vlády. Samozřejmě - Vůdce slovanského původu.
Každopádně pod Vůdcem všeho Slovanstva, Jasným Slunéčkem V.V.Putinem, se kosmu přiblížíte rychleji než pod nadvládou hloupých Euroameričanů. Vaši starší ruští bratři mají s raketovou technikou OBROVSKÉ zkušenosti, neboť přes Mongoly a Tatary převzali tisícileté čínské zkušenosti.
A Osvícený Vůdce nemusí zbytečně diskutovat s parlamentem a hloupými občany o využití jejich daní => z výzkumu kosmu, z vývoje nových obranných raket resp. jaderných zbraní budou mít prospěch všichni občani Velkoslávie.
Jistě se těšíte.

Čest a Nazdar!

Jakub S. řekl(a)...

x Deprimující a - to - - iritující, radši nevědět. Ne, to ovšemže nemyslím vážně.
x Mnou za to znectěn nebudete. Právě proto, že jsem nikdy ani chvilkově nepodlehl bolševikům. Nemám zapotřebí být, a doufám že nejsem, černobílý.

Šaman řekl(a)...

Požadavky na záchranu světa před kysličníkem uhelnatým jsou sto miliard dolarů ročně.
Naštěstí tolik nikdo nemá a nikdo nedá. Ale nějaká ta miliarda se přesto takhle vyhodí. Nějaká ta miliarda na podporu jedovaté výroby v Číně.
\ :-/

SpaceXu a dalším přeju úspěch!
\ :- ))

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Americká národní hrdost je dneska kde?
Tam, kde byla vždycky, vážený STK. V srdcích Američanů.

drak řekl(a)...

No, prachy, které se vyhodí oknem na boj s kyslyčníkem uhelnatým jsou snad ty nejpitoměji vynaložené prachy na světě. Vynakládá snad někdo jiný na světě takové hromady prostředků na něco, čím své ekonomice ubližuje? No jasně, že ne, že jenom my jsme takoví "lumeni", co si za svoje vlastní prachy huntují svou vlastní ekonomiku a posilují tu konkurenční. Škoda slov.

Co se kosmického programu týče, nahlížím na to podobně jako Schumacher. Je opravdu škoda, že do toho kosmického programu jde těch prostředků tak málo. Co se týče rozdělení rolí mezi státem a soukromými firmami, tak si myslím, že je to spíš kosmetická záležitost, podstatné je, aby to plnilo ty úkoly, které to plnit má a aby je to plnilo především spolehlivě a zároveň ekonomicky efektivně.

To, že do vývoje fúzních elektráren nejde zrovna přehršel prostředků, je škoda, je i poměrně málo zpráv, jak se to hýbe dál, pokrok bude nejspíš jen velmi mírný až skoro žádný. Je možné, že se ještě čeká, až na základě práce LHC dojde k určitým posunům vpřed v teoretické fysice, což by mohlo posunout kupředu i fysiku aplikovanou, včetně pokroku při vývoji energeticky ziskového funkčního prototypu fúzní elektrárny. To by mohlo nakopnout vpřed i ekonomiku, civilisace potřebuje stabilní, levný a dostatečně výkonný zdroj energie, bez toho se prostě zastaví a přestane se rozvíjet, nebo rovnou existovat, aspoň v té podobě jak jí známe určitě.

R.Švehla řekl(a)...

Ach, vážený RRR!
Bezcitní Američani že mají srdce?! Tomu roduvěrný Čech nikdy neuvěří.

Navíc roduvěrný Čech:
*se při poslechu svojí hymny za levou část hrudi drží pouze při infarktu
*své vojáky považuje za zelené mozky resp. za žoldáky, pomáhající vrahům z US Army pobíjet afghánské vlastence
*se nepřestává ptát "Co má vlast udělala pro mne?"

Prostě: Nechoďte na roduvěrného Čecha se směšnou frází My country, right or wrong!

Na druhou stranu, roduvěrný Čech je tak hrdý na sebe a své úspěchy při poválečném budování své vlasti, že dokáže radit Euroameričanům, jak:
1) dělat demokracii a kapitalismus
2) rozvíjet kosmický program
3) investovat do vědy a vzdělání
atd. apod.

Ano, přiznávám bez mučení: Jsou chvíle, kdy chci být Čechem.

Dobrý večer přeji.

Harpyje řekl(a)...

Díky osvětové činnosti pana profesora Ulče na Neviditelném Psu, ví každý, kdo se zajímá o dění ve Spojených Státech, RRR, že Obama je komunista, který se narodil v Kenyi, že černoši jsou hloupí, a mohou se uplatnit pouze díky affirmative action, tak jako že americká národní hrdost je dneska v perdeli.
Když tuto myšlenku vysloví osoba, která zná Španělsko protože ho projela vlakem, tak nelze pochybovat o její správnosti.

Harpyje řekl(a)...

Důkazem, že "dokáže radit Euroameričanům" je osmero druhého pana profesora, t.č. prezidenta.
"Zeleným musí být zabráněno v tom, aby přebírali stále více ekonomiky pod prapor tak chybných myšlenek, jako je doktrína globálního oteplování," pravil mimo jiné.

A.S. Pergill řekl(a)...

Že na nás působí některé (většina) rituály směšně, je mimo jiné dáno tím, že od nepaměti, s výjimkou let 1918 - 1938 na našem území nebyl režim, s nímž bychom se mohli ztotožnit a identifikovat. Konec konců i za "protentokrátu" nás K.H. Frank pojmenovával slovy "smějící se bestie". Pokud na nás soukmenovce Švehlu a Harpyji štvou stejné věci, tak je asi vše o.k.

Schumacher řekl(a)...

Ný, natý, itý, ičitý....To poslední je správně. V tomhle fujtajblátu je kyslík je dvojmocný tak v jedné molekouli na jeden atom uhlíku je jeden atom kyslíku. Kdežto v tom co vydechujeme jsou dva atomy kyslíku.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Měl tam být kysličník uhličitý jak u mě, tak u Šamana. No ale protože nikdo nejsme dokonalý, tak prostě není, zeměkoule se kvůli tomu evidentně nezastavila, naštěstí :-)

U toho psaní se mi povedlo na chvíli pomyslet na to, jak báječné by bylo nechat tu bandu alarmistickou zlodějskou nechat aspoň přiotrávit tím kysličníkem uhelnatým, až jsem ho tam napsal a navíc blbě. To má člověk z toho, když v ospalém stavu myslí na blbosti a zároveň píše, což zjevně vylučuje, že to s tím psaním nakonec dopadne dobře.

drak řekl(a)...

Myslím, že s těmi rituály a režimem bude mít A.S. Pergill pravdu. Mnohé tomu rozhodně nasvědčuje.

Anonymní řekl(a)...

Thorax ->

Ve výpočtech jste udělal jednu podstatnou chybu. Dragon může dopravit na ISS cca 6000 kg užitečného nákladu a zpět 3000 kg.

Údaje, které uvádíte, platí pro první ověřovací let, kdy nebylo vůbec jisté, zda se dodání materiálu podaří.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Ta neúcta k rituálům může být také ovlivněna keltskými geny. Vzpomeňme si třeba na film "Báječní muži na létajících strojích", jak tam Němci slavnostně vztyčují vlajku a Francouzi to parodují.

drak řekl(a)...

Thoraxovi:

Asi budete mít pravdu, parametry Dragonu by měly být k mání zde:

http://www.spacex.com/downloads/dragonlab-datasheet.pdf

Podle tohoto zdroje to samozřejmě s technicko ekonomickými parametry vypadá o dost lépe.

ZŽ:

Ať už je to s těmi geny jak chce, já ty mé příliš nezkoumal a ani se tím zabývat nehodlám, nerad bych skončil jako rozliční "chudinkové", co nemají k pochlubení se nic lepšího, nežli trochu zajímavý původ, o který se ale oni sami nikterak nezasloužili, tak mi dost uniká, co je na tom vlastně k chlubení. Z listin vím, že v mých genech je namícháno aspoň 1/2 Evropy, ne-li rovnou celá. Většinu života jsem strávil tady, v Čechách a Čechem se cítím být, je mi tu poměrně dobře a víc to nehodlám pitvat. Na druhé straně ale musím přiznat, že film "Báječní muži na létajících strojích" jsem si zamiloval a oblíbil od první do poslední vteřiny a ten vztah přetrval až dodnes. Ta parodie toho válečného prušáctví je tam nádherná. On i ten japonský pilot s těmi jeho "samurajskými" obřady, šátečky a řečičkami vyvolal nejeden úsměv. Že na té myšlence o keltských genech něco bude, rozhodně nejde vyloučit.

Jakub S. řekl(a)...

No, jenom úúplně mimochodem... o x i d uhličitý. Když už. Nevrmajnd, jak říkáme my Španělé! Jenom poznámečka odborného (většinou technického) překladatele (od ´71). Ale tak je to foršrift teprve necelých třicet let, ničevó.
Ohledně té US hrdosti by to přítel RRR (zdravím!) asi měl vědět nejlíp, I´d say... A teď se mi nabízí neuvěřitelně organicky propojit tahle dvě témata:
Jelikož se ze mne stává nezadržitelně čím dál větší flástenec, neiděl jsem to tehdy rád. Preslové, Votoček, Brauner, celá ta plejáda několika generací úžasných tvůrců katedrály naší nádherné terminologie v zoologii, botanice, geologii, chemii, fyzice... Jak vděčně a lačně to přejímali ostatní národové slovanští! Ach, kdeže loňské názvy jsou -

Anonymní řekl(a)...

Američané se při své hymně drží za srdce, protože to jsou fešní, pohodoví a veskrze kladní patrioti.
Češi se při své hymně nedrží za srdce, jelikož to jsou líná a nevděčná hovada, neschopná udělat nic pro druhé a hledící jen na to, jak by mohli na společném parazitovat.
Kdyby ovšem Češi při své směšné hymně měli jednu ze svých špinavých pazour někde vysoko nad typickým pivním pupkem (zatímco druhou by se určitě škrábali ... no raději nepsat kde), šlo by o typicky okázalý, zaostalý, dávno překonaný, všeobecně zavrženíhodný a nebezpečný nacionalismus.
Je to tak správně, Schwechler?

Schumacher řekl(a)...

Jediné písmenko může udělat paseku. když věhlasný konstruktor chtěl stvořit raka, připletlo se mu tam "d" a tak stvořil draka, který pak plundorval království dožaduje se kontribucí, princezen a podobných požitků.

Co se týče humoru, pro fangličkáře a vyznavače víry a rozličných podobných ideologií, kteří jako majitelé jediné pravdy se berou naprosto vážně, je příznačný jeho nedostatek. Momořádný smysl pro humor mají Židé. V tom máme mnoho společného. Francouzi ano, Italové ano, Angličani ano, Němci ehmmm....
Cizozemec je ovlivňován prostředím ve kterém žije...

Schumacher řekl(a)...

ZŽ: i když pruský plukovník není až tak nesympatický.

Jakub S. řekl(a)...

Je kouzelný, neodolatelný. K za/nakousnutí. Jako tolik ostatních. Protože to holt netočili Němci...

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Když jsme ještě bývali federálním a socialistickým státem, tak bylo zákonem nařízeno zrušit starou dobrou vteřinu a nahradit jí importovanou sekundou. Pochopil jsem, že se tak stalo proto, že se federálním Slovákům najetým do Prahy a zde zabydleným, nedaří vypořádat se úspěšně s tím Ř v té vteřině a tak tedy zneužili nabytou moc ouřední a nahradili vteřinu tou přiblblou sekundou. Dodnes toto nařízení ignoruji. Nevím co, komu, proč a kdy vadilo na starém dobrém kysličníku a z jakého "dobrého", tedy debilního důvodu se ho rozhodli nahradit oxidem, ale předpokládám, že to bude projevem něčeho podobného, jako v případě té vteřiny, zase nějaký debil zneužil ouřední moc. Nejspíš proto, že mu bylo zatěžko zapamatovat si český ekvivalent slovenského oxidu. Hodlám ty oxidy důsledně ignorovat úplně stejně jako ty sekundy. S tupounskými předpisy se jinak snad ani nakládat nedá. V mé mluvě se tedy i nadále budou vyskytovat vteřiny a kysličníky bez ohledu na to, co k tomu říká nějaký dementní předpis. Ještě že nakonec došlo k tomu rozdělení, jinak by nám ti federální tupouni tu češtinu nejdřív úplně přeorali a nakonec příkazem stejně nahradili slovenštinou.

Schumacherovi:

Máte zastaralé údaje. Mám doma 1 královnu, 2 princezny rodu lidského a 2 princezny rodu kočičího. To mi naprosto postačuje ke spokojenosti. Ke krajině i jejím obyvatelům se chovám zpravidla slušně a šetrně, nechtějí-li mne okrást nebo mi ublížit. Neplundruji a ničeho se nedožaduji. Potřebuji jen dostatečně vysoký příjem k tomu, abych "utáhl" tu početnou domácnost a náročné koníčky, toho se mi zatím daří dosahovat prací, takže k plundrování, kontribucím a dalším výstřelkům prostě není důvod. S pokračující globalisací a mrvením ekonomiky ale nelze vyloučit, že se ten důvod časem objeví, bohužel.

R.Švehla řekl(a)...

Jo tak za zavedení pojmu „sekunda“ pro jednotu času mohou Slováci!
Zatímco vteřina je samozřejmě slovo staročeské, starohezké!!
Ty vole, co se tady v Doupěti jeden nedoví, to snad ani nestojí za vědění!!!
MŮŮŮŮ !!!!

drak řekl(a)...

Když už jsme se tu dotkli těch zblblých ouředních zásahů do jazyka, vzpomněl jsem si na jednu příhodu. V zimě roku 1989, nebo 1990, na ten rok si přesně nevzpomenu, ale že to bylo bylo to začátkem prosince vím docela přesně. Vypravil jsem se za naším dobrým rodinným přítelem Hansem do Norimberka. Když jsem tam u něj a jeho paní už pár dní přebýval, vyšli jsme si na procházku a potkali jeho známého, myslím, že se jmenoval Günter. Ten nás zastavil a Hansi se s ním dal do řeči. Günter právě komentoval jakési zprávy, které se dozvěděl z novin a z televize a které se týkaly toho, že kancléř Kohl požádal Němce, aby nadále nenazývali Cikány Cikány, ale aby jim od teď říkali Romové. Günter se durdil, že on je po celý život zvyklý, říkat jim "Zigeunen" a opravdu nevidí jediný důvod, říkat jim jakkoliv jinak a jen proto, že to po něm chce, nebo mu to nařizuje nějaký kancléřský nemrcouch Kohl a on že u toho "Zigeunen" bez ohledu na cokoli zůstane a nenechá si do toho kecat. Bublalo to z něho jako by se připaloval guláš. Byl to hezky "narostlý" chlap, postavou připomínal komisaře Berghammera a zároveň s tím byl neuvěřitelně vtipný a výmluvný. To byl Hansi samozřejmě také, jen byl prostorově méně výrazný. Po shodě na odsouzení a odmítnutí úředně zlovolných a pitomých zásahů do jazyka obecného německého jsme si ještě vzpomněli každý na pár dobrých vtipů a pak jsme se rozešli každý po svém, my s Hansim na nákupy a Günter do práce.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Ona ta vteřina nebyla odstraněna úplně, ale jenom při měření času, zatímco při měření úhlů zůstala. To se občas může hodit, například v astronomii při měření rektascenze 1 hodina = 15 stupňů a tudíž 1 sekunda = 15 vteřin.
0všem když už používáme vteřinu, tak by bylo systémovější používat také místo minuty malinu. :-)
Nicméně ten název "druhá malá část" není příliš výstižný, já bych za vhodnější výraz pro 1/60 považoval například *kopina (od "kopa" = 60) a pro 1/3600 *šařina (od mezopotámského "šar" = 3600).

drak řekl(a)...

ZŽ:

Zde je to psáno poměrně hezky:

http://www.minutasencyklopedii.cz/index.php?minuta=260

Abych se s tím zbytečně nevymýšlel a nepsal, když už to napsáno bylo (a hezky) cituji:

"Když se roku 1974 usnesením vlády tehdejší Československé socialistické republiky stal mezinárodní systém jednotek SI závazným i u nás, pro časovou jednotku se místo vžitého označení „vteřina“ začalo důsledně používat termínu „sekunda“. Vteřina je totiž v soustavě SI vedlejší jednotkou pro rovinný úhel. Jako jednotku časovou se ovšem vteřinu vymýtit nepodařilo a dnes je volba užití správného termínu jen otázkou zvukomalebnosti, neboť z kontextu vždy jednoznačně vyplývá, hovoříme-li o čase či o úhlu."

Více myslím není třeba se v tom patlat. Stát by se měl podle mého mnohem víc starat o to, aby se ubránil, bude-li třeba, nebo aby jeho obyvatelé mohli bez obav vycházet ven a nemuseli se bát, že je někdo přepadne, umlátí či okrade, nebo to rovnou spojí do jednoho, nebo aby se dovolali spravedlnosti, když je toho zapotřebí. Mnohem méně by se naopak měl starat o to, jak se čemu říká a jak ne.

R.Švehla řekl(a)...

Jistě, nepatlejte se v tom:
Obrozenecká „vteřina“ je hezká, protože je ruskočeská. Zato „sekunda“ je špatná, protože pochází z evropského jazyka.
Soustava SI je ještě horší, protože si ji vytvořili Evropani. Navíc její první verze pochází od Žabožroutů, z dob Revoluce (sic!).

Ano, stát se má starat o bezpečnost vnější a vnitřní. Co však školství, co normy, technické názvosloví, návody k použití? Má stát znásilňovat svobodnou vůli svých občanů, toužících nadále používat staré dobré české míry - sáhy, lokte, žejdlíky a škopky, české míle atd.? Toť otázka!
(POZOR! Sekundu opravdoví čeští vlastenci samozřejmě používat nechtějí, byť je současnicí sáhů a loktů! Nemusím snad vysvětlovat proč.)

Mimochodem - Leninudík za zachování obrozenecké „vteřiny“ alespoň pro prostorový úhel.
Když pokořené Československo přijímalo soustavu SI, za panování eurohujera a multikulti nadšence Havla, podařilo se opravdovým českým vlastencům „vteřinu“ uhájit doslova s vypětím všech sil.

Co je české, to je hezké!

Jakub S. řekl(a)...

Ale. On tu někdo napsal, že vteřina je staročeské slovo?
Už to nemá styl, úroveň, vyjadřování...

stkntogyu ncwasy řekl(a)...

K "bratrovražednému" sporu vteřina versus sekunda:
Mám za to, že je lepší sekunda, protože velká část zbylého světa sekundu používá, takže příkaz "insert time (hh:mm:ss)" je jasný i ryzímu Čechovi, panglobalismem zcela nedotčenému. (Prý jsou i takoví. Nevím a ruku do ohně bych za to nedal.)
===
A vůbec - vysílá se ještě v TV pořad Branky, body, sekundy? (slovensky Góly, bodu, sekundy?)

Kyslík je kyslík a z něj vznikají okysličováním kysličníky. Netřeba nových výrazů. Ono je je sice možno "dělat vzdělance" a pohovořit o acidech, sulfidech, oxidech a bůhví čem ještě, ale je to podobné, jako bychom nazývali flopy disk "skákajícím diskem" a a HD mechaniku "tvrdokruhovou". Některá slova se prostě překládat nehodí, jiná mají už dávno přesný český ekvivalent.
Multilevelový - zum Beispiel.

R.Švehla řekl(a)...

Kdo psal o vteřině ve staročeštině?
Jen já fašista, já Sudeťák s Židem zkřížený,
chtěl jsem vpustit světlo do této nory.
Na vteřinu v hemžení zachytit lidskou tvář,
chtěl jsem zde mít světlo dne, z kříže zář.
Uzřel jsem jen divné, divné tvory.
Tma stojí o jantar, tma nor, tma omnivora.

Šaman řekl(a)...

Thoraxovi.

Dík za opravu. Tak takhle to vypadá líp. Takže nakonec to bude levnější. Možná na Měsíc a Mars poletí soukromníci - už teď chtějí okupovat a exploatovat asteroidy. Nicméně stát (NASA) jim (snad) bude i nadále pomáhat.
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Uhličitý, správně, už jsem lezl do postele a padal do klábosnice.
Nicméně KYSLIČNÍK, protože kyslík a ne oxygen, protože někdy vteřina a jen někdy sekunda (km/s), a protože jazz nikoli dřez.
\ :-))

Šaman řekl(a)...

Po zavedení SI byly Branky, body, sekundy, skutečně na žádost Slováků. Po rozdělení federace máme obrozenecké Branky, body, vteřiny. Pokud jde o vědeckou práci, nebo předpověď lepší je "sekunda" (rychlost větru m/s, i když lepší je km/hod.) aLE URČITĚ MILISEKUNDA, NANOSEKUNDA, A NE MILIVTEŘINA…
BTW: Źádného vola nenapadlo nahradit hodinu nějakým mezinárodním výrazem, každému srozumitelným.

Pokud jde o literaturu, nechal bych na výběr. Preferuji zde vteřinu. Při zavádění SI (fyzika), dala jedna soudružka uřčitelka horší známku ze slohu (čeština) jednomu žáčkovi, když použil slovo vteřina. KRÁVA.

VTEŘINY

Dýcháním věčna rosíš mé květy, když nivy mé prahnou,
jím lípy mé před okny chví se a větvemi zvoní mi sklem;
z moří poslední noci mé noci jak oblaky táhnou
tížené třesením zarudlých hvězd a odvěkým snem.

Mé vteřiny tekou jak prosakující krůpěje teskného mžení
dnem mým do zahrad mé smrti, kde zraje soumraků mystický plod;
šelestí v duši mé jak raněných listů krvavé chvění,
bodají zraky mé reflexem západu v hladinách neznámých vod.

Pozdravy s druhého břehu, jež ke mně vichry tajemství svály!
Sesutí budoucích cest, jež křísí v hlubinách zalkání ech!
Údery tichem jak znamení v noci, když přítel umírá v dáli
a jeho přízrak se plíží v sírově ozářených snech!

Škytnutí nárazu, z nějž prýští zvonění hudebních strojů
nesené rytmy staletých hodin, duše minulých let,
šuměním dávného smíchu, hořkostí ulehlých bojů,
touhou, jež k zapadlým blankytům lásku mou obrací zpět!

Kapky těkavých olejů, z nichž neznámá vůně se vzdýmá!
Otravná dechnutí plynů, stlačených v jiskřící sníh!
Mžiknutí blesku, v němž duše smutek zajetí vnímá
a nervosně chví se před skanutím vlhkosti z klenutí žalářů svých!

Jiskry vychladlé dřív, než mohly v mém krbu se vznítit
a růžové teplo s lichotným výkřikem dechnouti v samotu mou,
vteřiny příští, jež v šero mých nocí budete dráždivě svítit,
v snění mém bolestně doutnat a za dne mi hasnouti tmou!

A nejbodavější ze všech, vteřiny, kterých jsem neměl a čekal,
a nejsladší ze všech, vteřiny, které mít budu a nebudu znát:
vteřiny rozkoše, jichž jsem se v umdlené snivosti lekal,
vteřiny hrůzy, jichž jsem se bolestí odvykl bát.

(Otokar Březina)

Šaman řekl(a)...

Svou máme každý pouť...

Svou máme každý pouť a dálnici,
někdo tu slyší auta, jiný cvrčky.
Dnes v oboře si hráli králíci
pod sněhem, který skláněl malé smrčky.

Sveřepým městem někdo peláší,
jiný jde tichem s vůní pryskyřičnou.
Dnes u remízku srna na paši
vztyčila hlavu neskonale sličnou.

V hlomozu věcí tápeš po městě,
a jiný naslouchává hlasům lesů.
Dnes bažanti se vznesli na cestě
a zapadli do suchého vřesu.

A v podlých vteřinách si hledáš cíl,
i zisk i slávu v zmatku planých hesel,
kdežto ten druhý pro budoucnost žil,
teď čeká v stínu, marně snad, však vesel.

(S.K.Neuman)

R.Švehla řekl(a)...

K tomu názvosloví:
Žabožrouti samozřejmě nejsou žádní vlastenci, leč sprostí nacionalisti & pomatení multikulturalisti, ovšem svoji nesrozumitelnou řeč si brání. Viz např.VIH-SIDA, OTAN, ordinateur, logiciel atd. Však na to taky mají řádně vlaste ... vlastně NACIONALISTICKOU organizaci (DLF).

Nicméně KYSLIČNÍK, protože kyslík a ne oxygen. Jistě, jste vlastenci čeští, kladete Euroamerice odpor přímo husitský. Budete-li vytrvalí, nebudete-li hledět na množství ani na kvalitu, s pomocí Leninovou jednou zvítězíte.
Vezměte na to klidně jed; třeba mředev-smrtvodku.

Čest a Nazdar!


----------------------------------------------------------------------
P.S.: S.K.Neumann

Schumacher řekl(a)...

Kostka je dobrý. Také VV, jestli z vlastní dílny, ukázal talentované střevo.

Schumacher řekl(a)...

Koukám, že v Břeclavi už mají jasno. Psal jsem, to napadení nepasuje na cikány, ti by ho obrali. Kluk kecal a měl by si to vyžrat. V té souvislosti přichází v úvahu trestné činy "Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod" nebo "Šíření poplašné zprávy". Bude z toho rambajz nejen v Břeclavi.

Jakub S. řekl(a)...

Ano. To nesmí být, protože to nesmí být. Precedens a vůbec. Jenom: "ti by ho..." - prosím, vůbec by nemuseli. Úplně klidně zmlácení z okamžitého vzplanutí nenávisti a bleskový útěk, proč ne?
Šamane - teda já hledím: vy a pan učitel z mé Vysočiny, no... Šak jsem hned u Trychtýřů poznal, že nejste jenom nějaký takový kdovíjaký sajfaj. A můj milovaný bílovický SKN - kdybyste poznali taky ty nádherné nekonečné lesy, vody a stráně... sakra škoda ho na bolševika. Aber so ist der Lebenslauf: blesk Poznání - anarchista - komunista, ja ja...j

R.Švehla řekl(a)...

Cikáni a Němci opět útočí na lidi

Kolikrát už temnotou tohoto Doupěte žlutě zasvítily vyceněné zuby opravdových vlastenců?
Kolikrát už zatuchlé ovzduší této nory rozvířil řev Čecháčků po dokončení humánního odsunu všech Nečecháčků?
Mnohokrát.
V poslední době několikrát po jednom ze zvlášť brutálních útoků Cikánů na člověka - na teprve patnáctiletého bezbranného slovanského chlapce z Břeclavi.
Ano, nejen tato temná nora, leč sluncem a moudrostí osvícené luhy, háje a skaliny celého Česka zazvučely voláním čackých českých obránců lidství: „Do komor s Cikány a cikánofily!“
A jak na tento zločin reagovala současná protičeská pravicová vláda? Typicky evropsky, tedy protislovansky a multikulturně:
1) Místo bleskového zorganizování osvědčeného slovanského řešení (humánního odsunu nepřizpůsobivých resp. pogromu) poslala do Břeclavi policajty. Ne však pro zajištění pořádku během odsunu nepřizpůsobivých z české země resp. pod českou zeminu. Ba právě naopak - aby policejní síla zabránila českým vlastencům ve vykonání spravedlivého rozsudku nad cikánskými vetřelci.
2) Místo výslechů všech potenciálních pachatelů (barevných mužů ve věku 12 až 80 let, pohybujících se na území tisícileté české vlasti) vyslýchala policie - oběť, barevnými zlosyny ztýraného árijského chlapce!
3) Místo poučování roduvěrných Čechů o nevyhnutelnosti a prospěšnosti humánního odsunu nepřizpůsobivých se tzv.snažila uklidnit situaci. Jinými slovy - takzvaná česká vláda ponechala mediální prostor štvavým protičeským médiím, především dennímu tisku, až na dvě výjimky vlastněnému velkoněmeckým velkokapitálem.

A nyní se urodilo trpké ovoce této zrady: Ztrýzněný chlapec se po dlouhodobém brutálním nátlaku „přiznal“, že si zranění způsobil sám.
„přiznal“, že si zranění způsobil sám.

Opravdoví čeští vlastenci si nyní kladou leninskou otázku: Co dělat?
Odpověď je nasnadě:
Na vozové hradby, Čecháčci!

Im.BeCy.L řekl(a)...

Děkuji za tenhle článek. Zajímavým způsobem dává běžnému člověku nahlédnout do zákulisí a toku peněz ve firmách přiživujících se na vizi dobývání vesmíru. Je zajímavé, že na stejné laťce nejsou třeba investice do dobývání mořských hlubin. Ale zpátky k tématu. Jsem zklamaný, že i vy hledáte ve slově „soukromý“ především peněžní pohled na věc. Osobně vidím za touto soukromností především vstup nestátní firmy do celého projektu a jeho významný podíl na řízení celého projektu. Tedy předání know how ze státního sektoru do soukromého sektoru. To je dle mého názoru jasný signál a pozitivní vůle to celé posunout někam dál, někam k soukromým hodinovým hotelům na oběžné dráze.

R.Švehla řekl(a)...

To je legrace - všichni tady nadšeně a naivně žvaní o jakémsi „pokroku lidstva“, plynoucím ze soukromých kosmických letů jaksi automaticky. Vypadá to, jako by se zdejší diskutéři rekrutovali jen z řad ovčanů a hobitů.
Prostě - musí přijít imbecil, aby hlavičkou na hřebíček bacil: Cílem soukromokapitalistů je přirozeně ZISK. Zisk rychlý, zisk za každou cenu.
A jak nejrychleji dosáhnout zisku v kosmickém byznysu? Těžbou nerostů z Měsíce resp. komet? Provozem soukromých špionážních satelitů? Smluvní účastí na Hvězdných válkách? Ale kdeže - to je hudba budoucnosti. Nejrychlejší zisk přináší šoubyznys a - sexbyznys.
A takový sex ve stavu beztíže - no, o tom už psali různí autoři sci-fi jako o něčem ÚŽASNÉM.
Takže, imbecile - máš pravdu. Kosmické bordely mají před sebou SKVĚLOU budoucnost.
A dodavatelé slovanských prostitutek taky.

Z inzerátu firmy SpaceX:
Vyleťte nad mraky do našeho orbitálního klubu Olymp, a prožijte v nebi božský orgasmus! Již od 99.999 USD!

informace řekl(a)...

Adapting to a Multicultural Future
Richard J. Crisp*, Rose Meleady


Centre for the Study of Group Processes, School of Psychology, University of Kent, Canterbury, Kent CT2 7NP, UK.
↵*To whom correspondence should be addressed. E-mail: r.crisp@kent.ac.uk
ABSTRACT

Humans have an evolved propensity to think categorically about social groups. This propensity is manifest in cognitive processes that have broad implications for public and political endorsement of multicultural policy. Drawing on these principles, we postulate a cognitive-evolutionary account of human adaptation to social diversity. This account explains broad social trends marking a resistance to multiculturalism, while providing an important reorienting call for scholars and policy-makers seeking intervention-based solutions to the problem of prejudice.

http://www.sciencemag.org/content/336/6083/853.abstract

informace řekl(a)...

Návrh pro další studium implikací multikulturalizmu, tentokrát v kosmickém prostoru.
Vyleťte nad mraky do našeho orbitálního klubu Olymp, a prožijte v nebi božský multikulturální orgasmus!

karel janyška řekl(a)...

Civilizace je procesem individualizace a subjektivizace jednotlivců, prostřednictvím účinků z obchodu!!! Dzp.

Schumacher řekl(a)...

Nemám pocit, že bych byl nedostatečně individualizovaný a subjektivizovaný. Co se týče zisku z takových projektů, vždy ho někdo zaplatí. První automobily, první letadla, první rozhlasové přijímače, léky a medicínská zařízení, první cokoli. Nejprve drahá ne všem dostupná novinka, později tak běžné, že nám to nepřijde. Technologický přínos z orbitálního "bordelu" budou mít všichni. Či chce tu někdo rozhodovat o tom, za co má kdo utratit své peníze? Ano, My bychom daleko lépe věděli co s penězi a majetkem, které má někdo jiný. On je hloupý a nemravný, My jsme moudří a ctnostní a daleko lépe víme jak je využít. Akorát nemáme ty jeho prachy, že. Čím to asi je?

Schumacher řekl(a)...

Pokládám za pozoruhodné, že zatím co před introdukcí jiných druhů je chráněna kdejaká endemická havěť, na člověka a jím vytvářené kulturní skupiny se taková ochrana nevztahuje. Dále pokládám za pozoruhodné, že multikulturální přizpůsobení je vyžadováno výběrově. Přizpůsobit se musejí domácí, zatímco pro příchozí je naopak považováno za žádoucí aby si uchovali a rozvíjeli svoji kulturu a k tomu aby jim domácí na své náklady vytvářeli příznivé podmínky.

R.Švehla řekl(a)...

Nu dobrá dobrá, Schumachře-antisemito. Až jsem nad Vámi (i nad vámi Čecháčky) slzu vymáčkl, ze svého modravého německého oka:
Jestli se tedy cítíte být endemickým druhem, požádejte o ochranu. Člověk to dokáže, na rozdíl od ohroženého červa-čolka-činčily čvachtavé.
On se už někdo najde, kdo vás (Vás + Vaši rodinu resp. všechny Čecháčky) uzavře do rezervace; pro vaše dobro.
V přísně unikulturní rezervaci budete chráněni před všemi agresory a predátory, před invazními druhy (např. před Němci a Židy).
To bude život!

Mimochodem - právě historie Česka je příkladem děsivých důsledků multikulti politiky. Ty skvělé podmínky, jež jste vy Češi připravili nám Němcům a Židům: kamenité stráně, daně, ghetta, pogromy ...
A my jsme se vám tak zle „odvděčili“ ...
Kdybych nebyl dědičný nepřítel vašeho dobrotivého národa, zastyděl bych se sám nad sebou.

informace řekl(a)...

Schumachere - zpátečníku,
Vy nemáte vznášet nemístné námitky, ale disciplinovaně diskutovat o

1/ nevyhnutelnosti multikulturalismu ze stránky
a/ historické (národy se vždycky stěhovaly)
b/ ekonomické a sociální(nebude z čeho platit důchody, obyvatelstvo stárne a noví občané se nerodí)
c/ politické mezinárodní (zajistí se světový mír)

2/ způsobech realizace multikulturalizmu na různých společenských polích (kulturním, sociálním, sportovním)

3/ převýchově obyvatelstva, které se staví k multikulturalizmu zpátečnicky (jako Vy).

Ukažte, že jste moderní občan!

Schumacher řekl(a)...

To by nešlo. Nejprve se musíme stát utlačovanou menšinou. Jenže pak zas nebude kdo by se nás zastal... Němci pozbyli způsobilosti bý invazním druhem a Židé zjišťují že jejich podpora multikulti společnosti, která měla vytvořit tolerantní prostředí k jiným kulturám v Evropě, zvýšit tím etnickou rozmanitost i v lokálním měřítku, omezit zejména německý nacionalismus a tím i zvýšit jejich vlastní bezpečnost, vedla k tomu, že se cítí být ohroženi islámem i v Evropě. S tím spojený kulturní, civilizační a hospodářský úpadek a s tím spojený pocit ohrožení vydatně živený i médii, vede k obnovení starých či vzniku nových extremistických skupin, hnutí a politických stran frustrovaného průměru a nedoceněné ssedliny a k nebezpečí, které mělo být zažehnáno. Židé, jiní úspěšní a inteligence se po boku "sociálně vyloučených" opět stávají jednou z jejich tradičně oblíbených cílových skupin. Abychom v tom neskončili všichni...Otázka je co s tím.
I když....je to pohled zvětšovacím a mediálním sklem, přestřeluju, osobně to nevidím až tak zle.

informace řekl(a)...

Ale takhle ne, Schumachere,
co tu příštipkujete s nějakými historicky přežilými menšinami.
Směle, velkoplánově, celosvětově. O společnosti, kdy budou žít v míru a svornosti bok po boku černý, bílý, modrý, žlutý, červený.

Jakub S. řekl(a)...

Je to velmi přesný studený syntetický pohled, insight. A| ten rozpor mezi postojem k introdukci biol. druhů a tímtéž u homo sapiens (?) - precizní nelítostný postřeh. Ovšem v mikropohledu na sebe, rodinu, okolí, a v časovém mikroúseku (promiň češtino) se člověk ovšem musí chovat a vidět jinak. Neboť jsou okamžiky v životě lidském, že se i hovado zblázní. Nejlíp se jít najíst, to utlumí leccos. Tož idu.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Multikulturalismus prospívá kulturní diverzitě zhruba stejně jako boj proti jaderným elektrárnám prospívá snižování CO2 nebo jako boj proti prezervativům prospívá snižování počtu potratů.

A stát se menšinou? Vždyť už šestnáct let jsme 2%ní menšinou.

Schumacher řekl(a)...

Ano, Informace, jak je psáno v Písmu : "vlk i beránek". Ovšem co vlk bude žrát, Písmo neřeší, takovými technickými detaily se nazabývá. Připomíná mi vtip jak v zoo přeučovali lva na vegetariána. Po čase se novináři zajímali o průběh experimentu. V kleci spokojený lev, očividně v nejlepší kondici, opodál kupka sena. Úžasné, diví se novináři. Opravdu není žádný problém? No, je tu ještě jedna drobnost, kterou bychom potřebovali vyřešit. Za dobu experimentu sežral už pátého ošetřovatele.

A protože život je praktickou činností, navrhuju jako Jakub, netrápit se tím co nevyřešíme a nehádat se o tom, co kdy kdo kde měl či neměl, ale řešit co řešit můžeme u sebe, radovat se a nenechat se prudit a zaplétat do planých vášní prudiči, předhazujícími nám ohlodanou kost za kostí,abychom se o ně servali. Za sebe říkám, když se někomu nelíbí můj názor jak uspořádat to či ono, ať sám řekne jak by to bylo lépe aby to lépe fungovalo. Když se mu nelíbí jak to je, ať řekne jak by to mělo být. Například, jsme zváni východní asiatskou, necivilizovanou svoločí nehodnou sdílet společenství s ostatními vyspělýnmi evropskými národy. Například pro náš vztah k Sudetským Němcům, Romům, cizincům a všemožným menšinám. Budiž. Nemá smysl se přít o ten či onen názor, o to jak jsme viděni. Potože život je praktický, mělo by být řečeno jak by se na našem místě měl v tom či onom zachovat kulturní, civilizovaný a vyspělý evropský národ. A uvést příklady jak se kdy takovým žádoucím způsobem nějaký takový národ zachoval a při tom se zachoval. Protože slova hýbají, ale příklady táhnou. A protože život je praktickou činností.

Schumacher řekl(a)...

To ano, Zdeňku, jenže menšina aby naplnila kriterium "menšiny", musí být menšinou v jednom nebo více státech. Rozhodující není absolutní počet například v EU, ale relativní počet v jednotlivých členských státech. Teprve v případě prohloubení "integrace" postupného zániku "národních států" bychom se mohli stát "pravou menšinou", jenže ani taková podmínka by nestačila, protože pravá menšina žije rozprostřena mezi většinou obývající nějaké souvislé území. Kromě toho, uznání za menšinu je politickým rozhodnutím založeným na konkrétních praktických zájmech. Nikoli nutně oné menšiny. Prakticky nejdůležitější je, že jsme. A abychom byli, záleží jen na nás. Vyhubení od jiného nám nyní nehrozí, jen jestli sami nenaskáčeme do vln jako lumíci (víme, že lumíci to nečiní, ale jako by činili, jen pro příklad). Všechno ostatní je drobnost.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Mezi lvem a vlkem je prý z hlediska vegetariánství zásadní rozdíl, onehdy jsem někde četl že psi nejsou na mase tak závislí jako kočky a mohou vegetariánskou stravu přežít bez následků.
Ovšem jak pravil ten hlavní chod v restauraci na konci vesmíru, některé zeleniny mají na prospěšnost vegetariánství zcela jiný názor.

informace řekl(a)...

Schumachere,
napostovala jsem tu schválně odkazy na články, co mi přinesl dnešní alert na heslo multikulturalismu. Myslím, že jsou dost výmluvné pro dnešní trend velké části evropských intelektuálů, kteří pracují horlivě na projektu multikulturální společnosti, dávajíc za hotovou věc, že tu multikulturalismus v každém případě bude. Ta myšlenka má svůj původ v šedesátých letech v USA, pak v sedmdesátých ji převzala a rozpracovala Kanada, v devadesátých letech se uchytila v západní Evropě. Jak jsem už psala, ta aviza mi přicházejí kažfý den. Ze strany intelektuálů (historiků, sociologů, ekonomů, antropologů) je tu stálý nátlak na veřejné mínění a na politiku. Prakticky se to už projevuje na příklad ve škole, kde jsou děti soustavně vychovávány v tomto smyslu.
Na kom bude záležet, aby se začalo pracovat na plném uskutečnění projektu? Na politicích, na lidech? Ta myšlenka se na příklad dost uchytila u mladých pokolení. Často v dost fantastických formách jako splynutí národů v jeden jednotný nerozborný celek. Zatím jsme ve stadiu respektování práv menšin.
Co to všechno obnáší? Nemyslím, že je tu blízké nebezpečí, že se podobný projekt uskuteční, ale máme k němu už nakročeno, protože imigrantů je tu víc než dost, často působí potíže různého druhu (o tom se tu už psalo), neintegrují se, požadují respektování svých práv a nerespektují práva většiny. Ani politická třída nemá vlastní pevný postoj, kolísá podle svého zaměření, podle svých dočasných potřeb. Rozhodně nemá vlastní dlouhodobou vizi a politiku.
Tedy je dobře být informovaní, co se děje a co se říká kolem. Na ta studia se tratí dost velké peníze, než aby se někdy nepomyslelo na jejich praktické využití. A pak se říká o kapce, že vyhloubí kámen.

Jakub S. řekl(a)...

Jezusku, jedno z mých srdečních (byť neveselých) témat. Ovšem já se už pár hodin pomaalinku chystám na bus a výšlap na chatu, do S či N. Dodatečně se předem těším a znamenám se s veškerou úctou xxx

Schumacher řekl(a)...

Možná, že je to tak, vynecháme-li extrémy, že spíše jsou si bližší lidé stejné sociální skupiny různých etnik lidé odlišných sociálních skupin než stejného etnika. Možná, že to platí jen pro některé, například vyšší sociální vrstvy nebo přirozeně kosmopolitnější vzdělance. Tohle propojení jde v nějakých úrovních nejen v Evrpoě ale i v globálním měřítku. Že v rámci stejné sociální skupiny různých etnik méně rozdílů než v rámci jednoho etnika ale různých sociálních skupin. Tak konkrétní cizinec mi může být bližší než našinec. Rozdíly mezi etniky jsou menší než krajní rozdíly mezi lidmi téhož etnika. Relativně nižší mezietnické rozdíly vyniknou teprve ve větších etnických a kulturních celcích a v jejich chování, ne u jednotlivců. Tak v komplexu několika blízkých sociálních skupin může být vyšší pravděpodobnost bližšího našince než cizince v komplexu několika takových skupin. Samozřejmě, že záleží na blízkosti kultur, například v rámci kultur "euroatlantické civilizace" je vliv jejich rozdílností menší a může více vyniknout společné v rámci téže sociální skupiny.

Schumacher řekl(a)...

Dodatek : V krajním případě lze vyjít i s Klingonem, protože pořád lepší Klingoni než prázdnota vesmíru.

Harpyje řekl(a)...

No, nevím, mně jsou Vulkánci bližší a sympatičtější, než exotičtí Klingonové. Jinak máte ale pravdu.

informace řekl(a)...

V tom, že tu byly vždycky nadnárodní skupiny nebo třídy, které se s domorodým etnikem nedostaly příliš do styku, jako na př. šlechta, máte Schumachere pravdu. Ten jev se v posledních dobách ještě rozšířil. A to i a střední třídu, podívejte se na různé manažery, kteří se stěhují z jedné země do druhé. Pak vědečtí pracovníci, atd.
Jenže multikulturalismus je něco jiného. Znamená soužití skupin různých etnik, odlišné kultury, náboženství, i t.zv. civilizace. (I když se filosofové, antropologové nebo sociologové nedokážou na definici civilizace dohodnout.) Problém začíná tady a nevyřeší se recepty, co vypracovávají ty různé vědecké teamy.
Politikové nedokážou vypracovat ani jednotnou linii, jak postupovat vůči stále rostoucí imigraci. Pravidla, podle kterých se řídí v této otázce Unie jsou evidentně nedostačující. To vyplynulo jasně najevo při přílivu imigrantů ze severní Afriky na Lampedusu.
Všechno je pomalé a byrokraticky složité, stojí to peníze a k ničemu to nevede.
Ale hlavně že se rozvíjí nová ideologie multikulturalismu s vidinou šťastné budoucnosti lidstva.
Chtěla jsem napostováním těch odkazů vyvolat nějakou diskuzi, ale vidím, že to nikoho až tak moc nezjímá.

Schumacher řekl(a)...

To chápu, s Klingony se sranda jak na Olšanskejch hřbitovech. Ale furt lepší než nic.

Schumacher řekl(a)...

Informace, takový multikulturalismus nikdy nikde nefungoval, i ve Švýcarsku jsou kultury soustředěné ve svých kantonech. Hrozí to malérem. Multikulturalismus je produktem levičáků, kteří když sešlo se světové revoluce, vrhli se na "ekologii" a na tohle. Původní myšlekou bylo pokojné soužití rozdílných kultur jestliže je už nelze spravedlivě a pokojně územně rozdělit. Levičáci z této nutnosti udělali žádoucnost a všeobecné promíchávání kultur považují za přínos. Přesněji řečeno ekonomicky zaostalých do ekonomicky úspěšnějších aby ty se podělily o bohatství a životní úroveň, které jsou produktem jejich kultury. Nikdy na opak, tomu říkají neokolonialismus. Multikulturalismus v tomto pojetí je socialismem. Jestliže to selhalo tak, zkoušejí to jinak. Kromě toho, podporou "vyloučených" sociálních menšin a vydávání jejich způsobu života a kultury za žádoucí, bojují proti "buržoazní maloměšťácké společnosti plné přežitků". Na to se nalepili vyžírkové s "etno" (tím nemyslím jódlující Bavoráky, Islanďany či juchající Moraváky, Japonce a podobně, pravé ethno musí mít kořeny v hloubi Afriky, případně se vznášet v oblacích kouře mariuany či něčeho silnějšího) a "alternativním
životním stylem zahrnujícím, že všichni si navzájem strkají všechno co do čeho lze strkat a neustále si stěžují jak jsou utlačováni.
Pro Kopretinu a Jakuba: "Neutkáš látku z dvou druhů vlákna, vlny a lnu"...Už tehdy věděli....Nevím, jestli je to myšleno i takhle, ale pasuje to.

informace řekl(a)...

Multikulturální stát existuje, Schumachere, a to Kanada, která v r. 1982 si princip multikuturality vložila do ústavy, totiž do charty, která je přičleněna k ústavě.. V Kanadě žije 200 různých etnik a každému je zaručeno právo vyznání, udržování svých zvyků a kultury. Muslimů jsou 2 procenta z celkových 33 milionů obyvatel. K tomu je nutno dodat, že průměrná hustota obyvatelstva jsou 3 osoby na čtvereční kilometr.
Názory na tamější poměry se různí. Četla jsem dvě obsáhlejší studie, jedna byla dost pozitivní, ale ta se zakládala hlavně na průzkumu mínění obyvatelstva, podle kterého 82 procenta bylo s multikulturalizmem spokojeno, i když, dodává autorka, tam byly v minulosti ostré protesty xenofobie ze strany anglo-frankofonních občanů - to znamená usedlíků.
Muslimské ženy mohou nosit volně své hábity, ale nebylo povoleno právo šarija, protože je to v rozporu s ústavou.
Autorka druhé studie zase poukazovala na to, že multikulturalizmus - totiž velké procento imigrantů - dělá velké potíže se státním rozpočtem, většina financí spolkne přebujelý welfare. Policie a státní instituce musí pořád bojovat proti tendencím sociální a etnické disgregace. Ze strany fankofonního obyvatelstva zas roste nesnášenlivost vůči imigrantům a tendence izolovat se, vytvářet si svou privátní kulturu.
Nevím, v Kanadě jsem nebyla a pak by tam člověk musel žít trochu déle, aby viděl, jak to chodí.
Ale když vezmete v ůvahu, že počet obyvatelstva v poměru k rozloze je nízký, tak se tam imigranti jaksi rozptýlí. V Evropě je situace jiná.
Rozhodně z toho, co obě autorky píší, nevyplývá, že by tam došlo k nějakému smíchání etnik anebo k vzniku nějaké společné kultury. Naopak, každá skupina si žije odděleně, dokonce i televizi mají každá svou, tribální - jak píší. Sice ve studii se hovoří o vizuální sociologii, post-moderní tribální informatizované kultuře, o media-relationship a comunicative comunities a podobných "modernizmech", ale člověk má dojem, že to bude společnost na způsob šuplíku na stolní příbory: nože zvlášť, lříce, vidličky a lžičky, všechno rozděleně.

informace řekl(a)...

Vidíte, jen jsem to dopsala a už mi alert přinel další čtyři články o multikulturalizmu.
V jednom, jen pro zajímavost, se zabývají otázkou, jestli krach eura povede konečně i ke krachu multikulturalizmu.

R.Švehla řekl(a)...

Sranda na Olšanských hřbitovech

Nevím, jaká je sranda s Klingony; jsem příliš starý na sledování takových US ptákovin (byl jsem na to starý už ve svých cca 20).
Ovšem na Olšanských hřbitovech se zubím od ucha k uchu. Procházím se zbytkem nejstarší částí pohřebiště, pozoruji a fotím rozpadající se hrobky, povalené a rozlámané náhrobní kameny, poslouchám vyprávění blonďaté Židovky o veselé chvíli, kdy radlice buldozerů shrnuly hrobky a kameny na jednu hromadu (Čecháčkové si museli právě na tom místě postavit Chrám sv.Konzumu).
A směju se.
Čtu jména na náhrobcích, jména německá, jména židovská na křesťanských hrobech, čtu jména známá, i hrdá slova o společenském postavení osob dnes neznámých - a směju se ještě víc.
Ano, toto je památník doby posledního rozkvětu české společnosti; nadobro posledního. Proto se rozpadá, nezadržitelně.
Je to památník multikulturalismu, staletého soužití Čechů, Němců, Židů, i památník postupného vzestupu českého sebevědomí. Ovšem právě toto poslední údobí netrvalo dlouho; po takzvaném osvobození z takzvané rakousko-uherské tyranie převládla nad sebevědomím nadutost, nad hrdostí triumfalismus.
Triumfující Čecháček nesnesl pomyšlení na urozenost, takže zrušil šlechtické tituly. O 30 let později začal rušit i jejich dědice. Za dalších 25 let Čecháčkové tajně vyhrabali rakev jednoho z posledních Čechů, podivína, jenž se upálil na protest proti opětnému zavádění slovanské unikulti.
Jdu kolem jeho obnoveného hrobu, a přemýšlím: Povolí někdy Čecháčkové obnovení hrobů Sudeťáků, těch papeženců a prašivých fašistů, plundrujících po staletí české skaliny?
A musím si pevně podržet svou zvířecí židovsko-germánskou mordu, neboť jinak bych VYBUCHL smíchem, nad takovou HLOUPOU myšlenkou.

* * * * *

Mezi Olšanskými hřbitovy a obludnou žulovou budovou na Vítkově se rozkládá podivuhodná oblast, pojmenovaná podle největšího českého hrdiny. Spleť ulic a náměstí, nesoucích jména míst vítězství Čechů nad Evropany i Čechy, nesoucích jména naprosto protikladných osobností: Žižka a Chelčický, Mahler a Prokop, Seifert a Roháč.
Směju se, když si představím tu jednoduchou čecháčkovskou zásadu, podle níž ta jména vybíralo několik pokolení pražských radních: Svině nebo hrdina, Češi jedna rodina.

Z bronzu vyvedený jednooký lupič se směje pod vousy: Poutníče pohleď - na tomto místě, pod mým velením, porazil český lid Evropu. Zde začalo čištění země České od cizácké špíny, od Němců a Židů, od pánů a profesorů, od papeženců a adamitů.
Pravdu díš, Žižko; tady to začalo, vinou tvého vítězství nad cizáky. Dlouhých čtrnáct let tvoji věrní nadšeně ničili multikulti, které tak cílevědomě budoval cizák Karel IV. Marně se vztekali Evropani, marně se Zikmund snažil zastavit to řádění. A Turci se smáli, smáli se ďaurům, válčícím mezi sebou.

* * * * *

Nuž, i já jsem se dosyta vysmál. Byl jsem z toho smíchu až unaven; snad právě ta únava pootevřela špehýrku, jíž vkradly se pochybnosti: Je skutečně konec s českým národem? Převládli již definitivně Čecháčci nad Čechy? Vyhnali si Čecháčci definitivně všechny svoje opravdové elity?
Nebyl jsem si jist.
Vždyť kromě potěšujících příznaků pokračujícího úpadku mých dědičných nepřátel jsem viděl i cosi znepokojivého: Na okraji veselých hřbitovů se celá desetiletí vesele rozkládal kostel sv.Rocha, postavený papeženci v čase moru a Temna. Již se nerozkládá - někdo jej opravil. Ani vevnitř mě do smíchu nebylo - ne rozklad, ne mrtvoly ohnusnělé, ne babky polomrtvé, leč živá mládež. Mládež česká, docela i hezká. Jedna moderně oblečená hezká dívka vyšla ze zpovědnice, druhá ji vystřídala.
Jako oprátka stisklo cosi moje hrdlo: Zde možná roste nová česká elita, ďáblu a Čecháčkům navzdory.

Leč nyní, v nejtemnější hodině noční, opět v úsměvu cením vlčí tesáky: Přijde den, a Čecháčci českou elitu opět vylikvidují.
A budou přitom mávat prapory, budou přitom volat Sláva! a Hurá!
Hahahahaha!

TGM: Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Tábor je náš program!

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

problém multikulti spočívá v tom, že moc tlačí na pilu, což začíná lidi štvát, a současně na pilu tlačit musí, protože jakmile to trvá delší dobu, tak se objevují nejrůznější negativní následky.
Výsledkem je mj. posílení národně orientovaných stran po celé Evropě.

Multikulti by teoreticky (a možná i prakticky) mohlo fungovat, ale to by musela mít EU společný jazyk (proč nezavedli povinnou výuku esperanta, např.) a musely by se vytvořit podmínky pro spontánní proces míchání národů (vznik smíšených manželství apod.) a tvrdě a současně stylem padni komu padni, potlačovat vše, co by se tomu stavělo na odpor.

Téměř "ideální multikulti" prostředí poskytuje Česko pro obyvatele Vietnamu, protože my nedokážeme rozpoznat, že jsou to často příslušníci etnických menšin, jejichž jazyky jsou vzájemně srozumitelné asi jako čeština a maďarština, a tak doma mluví česky (už proto, že vietnamština pro ně má asi stejné asociace jako u nás pro starší generaci němčina a pro mladší ruština).

A.S. Pergill řekl(a)...

To Švehla:

Kecáte. Za Karla IV tady žádné multikulti nebylo. Německé, židovské i české části měst (nebo celá města) měly vlastní samosprávy a vzájemné kontakty byly minimální. Někde to bylo i na té úrovni, že do německých měst směli vstupovat jen Němci (v Uhrách). A tahle mentalita přetrvala až někdy do 19. století, kdy se přetavila v nacionalismus.

Harpyje řekl(a)...

Dobré, RŠ!
Největší sranda tam ale bývá každý rok 14.března, když řeční Semelová ("Je třeba připomenout, že Vítězný únor v naší zemi odstartoval nejúspěšnější éru v jejích novodobých dějinách") a soudruzi kladou rudé karafiáty na hrob prvního dělnického prezidenta.
"Zlatí komunisté - ti si dokázali uchránit hranice!"

informace řekl(a)...

Fuj, to je ale ošklivá noční můra!
Čím se ten chudák na noc zase nacpal?
http://www.youtube.com/watch?v=bpzN5oV-glY

informace řekl(a)...

A ještě k noční můře, která tak potrápila nebohého přispěvatele ve tři hodiny v noci.
Má-li někdo problémy s pochopením, co je to multikulturalizmus konce 20. a počátku 21. stol. a plete si pojem s mnohonárodnostními monarchickými státy v předešlých stoletích, doporučuju k přečtení:
1848: The Revolution of the Intellectuals
by Sir Lewis Bernstein Namier, 1944

O dizintegraci evropské politiky, která vedla k Mnichovu a WWII:
Europe in Decay: A Study in Disintegration, 1936–40, 1950.
by Sir Lewis Bernstein Namier, 1950

Sir Lewis Bernstein Namier, PROFESSOR OF MODERN HISTORY IN THE UNIVERSITY OF MANCHESTER
HON. FELLOW OF BALLIOL COLLEGE, OXFORD, sice má honosný titul sira, ale původem je polský žid, sionista, a jeho pohled na historii jistě není poznamenán nějakým "revizionismem".
Lepší je jít spát s poloprázdným žaludkem.

Harpyje řekl(a)...

Ono to soužití v době Karla IV moc idylické nebylo, viz pogromy, proti kterým "největší Čech" nezasáhl. Ale o tom to není. Pan Švehla píše o něčem jiném.
A psát, jako Aspergill o "Němcích" v době Karla IV je pitomost na druhou.

informace řekl(a)...

Pergille,
situace jou značně rozlišné. Kanada podporovala imigraci, protože potřebovala pracovní síly. Má rozsáhlé z části neobydlené území. K nějakému smíchání populace, jak si představují multikuturalisti, nedošlo, každá etnická skupina žije po svém, má dokonce svou vlastní televizi. K mezietnickým třenicím tam dochází také, ale vzhledem k rozptýlenosti obyvatelstva jak územně tak v různých etnikách - 200, nedochází ke vzpourám jako v GB nebo Paříži.
Rozhodně to nemůže být příklad pro Evropu, kde už tak národnostních sporů, zděděných z minulosti, je víc jak dost. K multietnicitě Evropy už není co přidávat, aby z teho nebyl maglajz.

R.Švehla řekl(a)...

Ach ano, vážená paní Harpyje.
Z pohledu roduvěrného Čecháčka jsou komunisté opravdu zlatí, neboť dokázali ochránit hranice Československa před narušiteli. Dokázali ochránit českou společnost před Euroameričany, před euroamerickými bombami, před hordami tupých a krvežíznivých žoldáků NATO. Před zrůdnými euroamerickými doktrýnami - demokracií, kapitalismem, a především před multikulti.
Ach, jak se krásně žilo Čecháčkům za komunistů! A Čechům se to nelíbilo. Češi se snažili podvracet to krásné slunné slovanské unikulti, nebo alespoň prchali do Euroameriky, mezi fašisty a ručníkáře.
Dnes je takový Čech-zrádný emigrant prakticky nerozeznatelný od hloupých euroamerických ovčanů a hobitů - stejně jako Euroameričan se neotřásá hrůzou a hnusem, když na ulici potká ručníkáře, Žida, Němce, Američana, homosexuála či jiného podobného dědičného nepřítele českého národa.

Zato Čecháček si dnes zpětně gratuluje k rozhodnutí neemigrovat, nezradit vlast - když si představí všechny ty hrůzy, jež by „tam“ na něho čekaly.
Dnes Čecháček mění názor na komunity, na celou dobu socialismu. A volební podpora KSČM neustále roste.
Není divu; vždyť právě komunisté jsou dnes pravými dědici Žižky a Beneše. Dnes, za neexistence silné národně-socialistické partaje, jsou komunisté pravými ochránci unikulturní vlasti a zdravého vývoje rasově i třídně čistého českého národa.

* * * * *

Soudím, že CELÝ příspěvek „Ženy“ stojí za uvedení zde ve vlasteneckém Doupěti (děkuji ještě jednou A.S.Pergillovi za původní odkaz):
Stydne při tom čtení v žilách krev. Proč by to tak nemělo být? Vždyť ženy jsou tam dehumanizované a zkopané pod úroveň zvěře. Ono to skutečně na sebe navazuje - žena jako nástroj k rození - naprosto bezohledný a sadistický vztah k ní si přímo žádá o další a další války. Francií to začíná - civilizovaná Evropa končí. V tomto ohledu - zlatí komunisté - ti si dokázali uchránit hranice! Jenom proto tu nemáme ručníkářů X tou generaci, jako je tomu ve Francii, Německu, Holandsku, Norsku atd.

Ano, je to tak - kdyby nebylo národních socialistů a komunistů, v Česku by dodnes žila německá menšina, dodnes by ubohý český národ vykořisťovaly stovky baťů, dodnes by obrovské plochy české vlasti okupovaly statky černoprdelníků a feudálů.
Jinými slovy: V Česku by panovala taková hrůza, jako panuje ve Francii, Německu, Holandsku, Norsku atd.

Takže, Čecháčkové:
Poděkujte „Ženě“ za myšlení přímo hlavou.
Poděkujte A.S.Pergillovi a ostatním národním socialistům za statečnou obranu vlasti.
Poděkujte svým rodičům a prarodičům za očištění své vlasti od cizorodých živlů, za zajištění života v míru a socialismu.

Národ sobě!

Schumacher řekl(a)...

Děkujeme německé Ženě za myšlení přímo hlavou.
Děkujeme Adolfu Hitlerovi a ostatním národním socialistům za statečnou obranu vlasti.
Děkujeme svým rodičům a prarodičům za očištění své vlasti (ve které Židé, Češi a jiná verbež nemají co pohledávat) od cizorodých živlů, za zajištění života v míru a národním socialismu.
(Z diskusního příspěvku šedesát let poté co Německo vyhrálo válku)

R.Švehla řekl(a)...

Smím vědět, co to hulíte, Schumachře-antisemito?
To musí být docela síla, když jste takhle mimo realitu, že?

informace řekl(a)...

Našemu nočnímu přispěvateli je pořád těžko od žaludku.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=QeKEjLE9T_M

Schumacher řekl(a)...

Někteří se starými už narodili....

Harpyje řekl(a)...

To má být pokus o "vtipný" příspěvek, Schuhmachere?
Idol monokulturistů, Sarrazin, napsal další knihu, která bude mít velký úspěch jak u němečků, tak i u čecháčků. "Deutschland braucht den € nicht" zove se tato kniha. Jeho téze je, že záchranou eura Němci už zase odčiňují holocaust. Spiegel online této neoráznosti atestoval "Stammtischniveau", a titulek recenze na Sternu zní "Deutschland braucht Sarrazin nicht" :-))).
"Sarrazinovy názory jsou tak slaboduché, že by se o nich nemělo vůbec diskutovat," prezident Německo-izraelské společnosti a rovněž člen SPD Reinhold Robbe.
"Sarrazin buď z přesvědčení říká a píše donebevolající nesmysly, nebo to dělá z opovrženíhodné vypočítavosti," ministr financí Wolfgang Schäuble.

informace řekl(a)...

Víme.
http://www.wallstreetitalia.com/article/1381911/eurobond-una-punizione-ai-tedeschi-per-la-shoah.aspx

Anonymní řekl(a)...

...po takzvaném osvobození z takzvané rakousko-uherské tyranie... No krááásně, čecháček Schwechler, krásně! Jenom jedna jedninká drobnost tam zase chybí: "... a vytvořením takzvaného Československa". To aby si ostatní zvykali a nebyli překvapení, až se tohle slovo začne v textech zase začerňovat jako v dobách mocné ochrany Bohemie i jejích dočasných obyvatel velkou a vyspělou západoevropskou Říší.

Schumacher řekl(a)...

Ne, Harpyje, nebyl to pokus o vtipný příspěvek. Byl to vtipný příspěvek. Ostatně jako všechny ostatní tady. Neznám Sarrazina ani jeho knihy. Zajímají mě informace, vlastních názorů mám dost.

A.S. Pergill řekl(a)...

Ještě snad k tomu multikulturalismu:

Aby to alespoň trochu smysluplně fungovalo, tak ty kultury musejí být souřadné (aby mohla něco kultura A dát kultuře B a naopak). Čili musí to být něco na úrovni toho ráčka poustevníčka se sasankou, učebnicovým to příkladem symbiózy.
Vzpomínám na vtip z doby "krizových let", kdy s našimi zástupci jedná nějaká delegace z rozvojové země (sukýnky z trávy, kroužky a kostičky v nosech a uších) a naši zástupci jim říkají: "Dobře, my vám postavíme nemocnice, školy, silnice, elektrárny, továrny ... a co nám dáte vy? Nemáte alespoň nějaký kroužek písní a tanců?"
A řekněme, že to výše je sice soužití připomínající spíše tasemnici v lidských střevech než klasickou symbiózu, nicméně je to pořád ještě o level výš než soužití s muslimy, kteří se nás snaží aktivně srazit na svou úroveň (zde to spíše připomíná soužití člověka s rakovinovými buňkami).

Čili národy na srovnatelné úrovni jsou schopny jakýchsi vzájemně obohacujících kulturních výměn (pokud se do toho nezačne motat politika). Např. Francouzi - Němci, Němci - Češi, Češi - Francouzi (atd., těch kombinací, kdy to funguje je moc), nicméně na to nepotřebují mentory multikulturalismu, protože to dělají spontánně a ve svém vlastním zájmu.
Ze soužití národů, které posílají své příslušníky do vesmíru, a národů, které posílají své příslušníky krást letadla a bourat s nimi mrakodrapy, nic smysluplného vzejít nemůže. Protože ti druzí nemají, co těm prvním nabídnout, a sami programově odmítají cokoli z vyšší kultury těch prvních převzít.

Harpyje řekl(a)...

No, hlavně že shledáváte Váš příspěvek vtipným Vy, jeho autor, Schuhmachere. To je nejdůležitější. Na mně působí stejně tristně, jako ten stínový box Anonyma s jakýmsi Schwächlerem.
Moje poznámka o Sarrazinovi byla určena do placu a ne specielně Vám, protože Informace zde několikrát nastolila téma multikulturalismu. Ta asociace se Sarrazinem se halt nabízela.
Ten chlap (to zase není určeno pouze Vám) je to, čemu se německy říká "ein arrogantes Arschloch" a jeho členství v SPD pro mně nepochopitelné.
Je jaksi příznačné, že Sarrazina kritizují (mimo jiné) i mnozí Židé a židovské organizace. Místo aby triumfovali, jako mnozí prostí němečci, a čecháčci z okruhu Neviditelného Psa (Matějka "Sarrazin for President"), protože S. je "proti muslimům".
Bude to asi tím, že sionisté jsou (a vždycky byli) průkopníky toho multikulturalismu, jak tvrdí "geniální" Adam B. Bartoš.

Harpyje řekl(a)...

Proboha, to snad není možné! http://www.youtube.com/watch?v=vnXcQrUPHsc To je čecháčkovská verze němečkovského Musikantenstadlu. :-)))))
Náhodná podobnost?
Třeba dá vědět anonymní expert, který zde opakovaně vyzývá jakéhosi "Schwächlera".

Schumacher řekl(a)...

Pergille, jenže muslimové jako celek takový program nemají, jako ho neměli židé jako celek. To jim bylo jen přičítáno. Ze stejných přirozených příčin z jakých byli židé úspěšní, jsou muslimové původem z Blízkého, Středního východu a z Afriky neúspěšní. Na rozdíl od některých muslimů z východní Asie. Příčiny jsou komplexní. Unášení letadel a bourání do baráků předcházela nějaká konkrétní politika vůči islámským zemím. Kdyby neodstranili Mosadeka a nenahradili ho Pahlavím, nebyl by v Íránu, pravděpodobně, fundamentalistický režim. Chápu, bylo to v bipolárním světě, bylo třeba Mosadeka nahradit někým "USA friendly". Problém s muslimy v Evropě není primárně náboženský, ale sociálně ekonomický. Randály dělají chudí muslimové, ne bohatí. Primárně to nejsou náboženské bouře, ale bouře chudých, kterým kromě chudoby nezbývá nic než jejich víra promíchaná s kmenovými, lokálními a rodovými tradicemi. Které jsou příčinou té chudoby. do evropy nepřicházejí šířit Islám, ale jdou za kusem žvance a přivábeni vidinou lepšího života, kterou jim barvotiskově strkali pod nos ve výkladní skříni kapitalismu aby v jejich zemích zvýšili poptávku po našem zboží, novodobých korálcích a zrcátkách. Aby za levno prodávali své přírodní zdroje a dovolili příliv kapitálu do s tím spojeného průmyslu. Tak někteří když viděli že doma toho nedosáhnou, zvedli se a dali se na cestu jako mravenci po zrnkách cukru až do špajzu v naději, že najdou ráj. Jenže tam zjistí, že po tom co umějí je malá poptávka. Ale zůstávají, protože sociální dávky jim umožňují daleko vyšší životní standard než odkud přišli.Nejsou schopni reprodukovat kulturu která je zdrojem bohatství za kterým přišli. Porovnávají se s ostatními, a jejich neklidní testosteronu plní synové jsou frustrovaní jak žijí jejich vrstevníci a že toho sami hned nedosáhnou. Holky od nich o ně nemají zájem, ale koukají po místních klukách a chtějí žít jako místní holky, po zápaďácku. Rodiny jim v tom brání a z toho jsou pak ty zprávy v kronice zločinu. A do toho přijde fundamentální kazatel z mešity a nabídne tradičně jednoduchý program jako před tím leckde jemu podobní pod tou či onou fanglí.

Schumacher řekl(a)...

Ach tak, Harpyje, tak já se příště zeptám "Madam, je to pívečko volné?" Pamětníci a místní znalci vědí....

informace řekl(a)...

Pergille,
ono i to mísení kultur je věc dost problematická, zvlát když k němu dochází násilně, okupací. Multikulturalisty je dáváno za příklad navrstvení kultur na Sicilii, t.zv. Sicilia felix. Tam se během tisíciletí na sebe navrstvily kultury od sebe dost odlišné: anticko řecká, římská, arabská, normanská, španělská, francouzská. Výsledkem je jakési rozdrobení společnosti na velké rodinné nebo spíš rodové celky, jehož členové při sobě drží, vzájemně se podporují, obcházejí státní instituce. Výrazem je pak i zločinecká organizace jako mafie, která nahrazuje stát. A stát není schopen fungovat.
Je to dost zjednodušené vysvětlení, ale je to tak. Společnost se cizímu nátlaku bránila tím, že se uzavřela do sebe, izolovala se od cizích vlivů, nepřijala cizí moc.
Takže Sicilia felix je možná předobrazem nějaké Europa felix.

informace řekl(a)...

Sarrazinovu knihu neznám a tak nevím, co bych mohla dodat.
Vzbudila rozruch v Německu, tady se o ní moc nezmiňovali.

informace řekl(a)...

Gunter Grass uveřejnil novou báseň, o řeckém krachu:

Europas Schande

Dem Chaos nah, weil dem Markt nicht gerecht,
bist fern Du dem Land, das die Wiege Dir lieh.

Was mit der Seele gesucht, gefunden Dir galt,
wird abgetan nun, unter Schrottwert taxiert.

Als Schuldner nackt an den Pranger gestellt, leidet ein Land,
dem Dank zu schulden Dir Redensart war. (...)

Rechtloses Land, dem der Rechthaber Macht
den Gürtel enger und enger schnallt. (...)

Außer Landes jedoch hat dem Krösus verwandtes Gefolge
alles, was gülden glänzt gehortet in Deinen Tresoren.

Sauf endlich, sauf! schreien der Kommissare Claqueure,
doch zornig gibt Sokrates Dir den Becher randvoll zurück. (...)

Geistlos verkümmern wirst Du ohne das Land,
dessen Geist Dich, Europa, erdachte.

informace řekl(a)...

Komentáž španělského ABC
Günter Grass lanza otro poema contra la política de Merkel en la crisis griega
Después de la polémica por sus críticas a Israel, el premio Nobel invoca la conciencia sobre la cuna de la civilización europea.

El escritor acusa a Europa de dar de beber Grecia de la copa de cicuta, en alusión al destino del filósofo griego Sócrates, y de alejarse del país que sirvió de cuna a la civilización europea.

Al final del texto, Grass advierte de la maldición en coro de los dioses del Olimpo y recuerda a Europa que sin el país cuyo espíritu la ideó, acabará marchitándose.

A.S. Pergill řekl(a)...

Schumachere,

naprostá většina šéfů islámských teroristických organizací jsou lidé z nadprůměrně až extrémně bohatých rodin a velice často i se vzděláním v Evropě nebo USA.

Chudí muslimové by nebyli zásadní problém, kdyby:
1. nebyli multikulturalisté, kteří se z nich snaží udělat něco "extra", co má mít jiná (víc) práva a jiné (méně) povinnosti
2. nebyli bohatí sponzoři z extrémních islámistických zemí (jako Saúdská Arábie), kteří sponzorují extrémistické islámské kazatele a snaží se do islámských komunit protlačit to nejextrémističtější pojetí islámu.

Je nutno ovšem počítat s tím, že i tzv. "umírnění" muslimové v podstatě stoprocentně podporují program vyhlašovaný islámskými teroristy (byť třeba samotný terorismus nepodporují); stejně ovšem téměř všichni evropští muslimové ekonomicky teroristické organizace podporují, chtě nechtě, protože na tuhle podporu jde významný podíl z peněz, které vyberou mešity.

R.Švehla řekl(a)...

Michal David - Poupata.
Krásná, radostná, ba přímo JÁSAVÁ píseň o mladých a pro mladé, pro zálohu budovatelů komunismu. Miliony Čecháčků obého pohlaví poslouchají tuto spartakiádní písničku se slzou v oku: Ach, to byly časy!
Čecháčkové-pamětníci byli tehdy mladí, jejich vlast byla samostatná a mírová, měli práci, měli zajištěné bezplatné zdravotnictví, nikdo se nad ně nevyvyšoval okázalým předváděním majetku (kromě pominutelné hrstky veksláků).
V jejich vlasti nebyli žádní Němci ani Američani (kromě pár turistů), žádní buržujové ani feudálové, téměř žádní Židi. I katolíci byli někde zalezlí. Takže malé holčičky mohly veřejně cvičit v rytmu krásné písničky M.Davida, bez obav z úchylů.
Pos ... kákaní intelikenti měli plat nižší než traktorista státního statku, Havel přikuloval nebo seděl, čeští letci ještě měli ocelové ptáky.
Vrátí se někdy pohádka mládí?
Miliony Čecháčků obého pohlaví v to doufají, volí KSČM resp.Václava Klause.

Prostě, vážená paní Harpyje - pokud byste v německojazyčné části Evropy hledala ekvivalent českého úspěchu M.Davida, tak jej nehledejte na veřejnosti. Na krásnou dobu 3.říše s nostalgií vzpomínáme jen mezi svými, bezpečně skryti před zraky hloupé euroamerické veřejnosti.

Vítězství zdar!

R.Švehla řekl(a)...

O jednom rozdílu mezi českým a německým národním socialismem

Něco Vám zřejmě uniklo, vážená paní Harpyje:
Velký český vlastenčík Schumacher-antisemita napsal opravdu POZORUHODNÝ příspěvek (25.května, 11:10).
Poprvé v něm otevřeně přiznal, že LZE položit rovnítko mezi našimi režimy; to jest naším německým národně-socialistickým režimem (1933-45) a českým režimem nacistickým (1946-89).

Měla byste OCENIT tuto vzácnou upřímnost. Vždyť i já Sudeťák-fašista částečně židovského původu (= několikanásobný dědičný nepřítel všech Čecháčků) kladu toto rovnítko jen opatrně.
Nezapomínám totiž na ODLIŠNOSTI obou našich režimů. Připomenu tu nejnápadnější: My hitlerovští fašisti jsme se chovali jako vlci, Čecháčkové se chovají jako lidi.

Vysvětlím:
My jsme cílevědomě likvidovali naše MRZÁKY (viz Aktion T4) - ve snaze vylepšit německý národ, zbavit jej neproduktivních osob, osob vyžadující drahou péči.
Tak se v přírodě chovají dravá zvířata, například vlci, ve slovanských očích předobraz nás Germánů: Vlci strhávají NEJSLABŠÍ kusy, čímž přispívají k životaschopnosti stáda.

Zato Čecháčkové cílevědomě vylikvidovávají své ELITY - ve snaze nivelizovat, zglajchšaltovat svůj národ.
Tak se chovají hloupí lovci: Loví NEJSILNĚJŠÍ kusy, takzvané trofejní. Tím dotyčná stáda oslabují.

S výše uvedeným tvrzením samozřejmě nebude žádný Čecháček souhlasit. Jemu stačí porovnat téměř libovolné německé město (především v bývalém „Západním“ Německu) s téměř libovolným městem českým: Rozdíl v počtu muslimů a jiných podobných je doslova OČIVIDNÝ.
Čecháček si při takovém pohledu znovu a znovu gratuluje ke správnému rozhodnutí: „Ještě že jsem neemigroval z naší krásné země, do téhle necivilizované Evropy. Zlatí komunisté.“

Pogratulujme Čecháčkovi, my Euroameričani. Svým správným rozhodováním obohatil Euroameriku o statisíce Čechů, kterým se podařilo před Čecháčky včas utéci. Tito Češi jsou dnes plně integrováni v naší úpadkové společnosti; ubožáčkové.
Zato Čecháček směřuje, svobodně a radostně, do hloubi své kvetoucí rodné Asie.
Also: Nazdar, Čecháčkové!

(Mordechaj A.Bonent, aka R.Š.)

informace řekl(a)...

Útok zdivočelého kance!
http://www.youtube.com/watch?v=Td2kWZVsJ6g&feature=related
Když se vám náhodou přichomejtne do cesty, raději se mu vyhněte.

Harpyje řekl(a)...

Z Vašeho příspěvku o akci T4, Mordechai, mi přeběhl mráz po zádech. Před chvílí jsem se totiž vrátila z návštěvy v církevní nemocnici v Rottenmuensteru, založenou původně sestrami Sv. Vincence z Pauly koncem 19. století jako psychiatrie. V roce 1940 byl tento řád vyvlastněn, a provoz nemocnice byl podřízen tzv. "Staatstreuhänderovi". V rámci akce T4 bylo zavražděno více než 300 ubožáků z této nemocnice v http://de.wikipedia.org/wiki/NS-T%C3%B6tungsanstalt_Grafeneck.

A.S. Pergill řekl(a)...

Volkgenosse Švehla:
Vyhlazování elit prováděli v Česku především okupanti, zejména německy mluvící (protože na ty rusky mluvící toho už moc nezbylo). Jinak jsem byl svědkem toho, jak občanské fórum zakládali "sekerníci" z 50. let a vyhazovali "prozřevší osmašedesátníky". Takže můj názor na tyhle věci je ryze cynický. Už proto, že tzyhle "elity" byly jedna za 18 a druhá za (20-2).

Jakub S. řekl(a)...

Ve výzkumáku, kde jsem 89 pracoval, bleskem založil OF 21. listopadu mladý štrébr, šéf ODIS VTEI, jemuž se těsně předtím podařilo stát se kandidátem KSČ. S neomylným smyslem pro aktuální změny obrátil o 180 stupňů, přibral honem dvě podřízené roby a na nástěnce se objevila cedule: OBČANSKÉ FÓRUM ÚSTAVU.
Že byl kandidátem strany, jsem se dověděl - a ostatní normální, tj. nestraničtí kolegové - až za pár let. Vzápětí stejně odešel zakláídat překladatelskou agenturu.

R.Švehla řekl(a)...

Jen poznámečku, drahý a soudruhu a soukmenovče Pergille:

My fašisti jsme vylikvidovali především ŽIDOVSKOU část české elity.
Čili jsme vám Čecháčkům značně usnadnili práci - na vás zůstalo dolikvidovat jen zbytečky německojazyčných Židů, a ty českojazyčné zastrašit humánním rozsudkem nad Slánským a spol.
Takže opravdový masakr českých elit opravdu nastal až po vítězství vás Čecháčků nad Čechy; koncem 40.let minulého století, a pak po rozdrcení pokusu zbylých Čechů o obnovení spojení Česka s Evropou koncem 60.let.
Přesné statistiky si vy Čecháčci raději nevedete; každopádně i nejnižší odhady počtu „osmačtyřicátníků“ jsou podstatně vyšší než počty námi fašisty popravených českých odbojářů. O „osmašedesátnících“ ani nemluvě.
Ještě jinak: Občas prostě MUSÍTE mezi Čechy započítat Židy a Romy; například abyste nevypadali jako kolaboranti s námi fašisty.

Čest a Nazdar!