pátek 3. února 2017

MOBY DICK: Drsní spasitelé


Zbrklý Kačer Donald T., rozvážný Vladimirovič P., česká zima, naše politické šaškárny a další lstivé hry

Sobota 28. ledna 2017


US prezident včera podepsal výnos (executive order, EO) pořadového čísla 13769. Není to tedy nic, čím by Kačer Donald Trump vybočoval ze zvyklostí amerických prezidentů, včetně Baraka Obavy, jak se snaží média dokázat kvákáním o "prezidentských dekretech". Tímto EO splnil pan prezident slib, který dal svým voličům: Nepustit do USA teroristy (a osoby podezřelé z možné účasti na budoucím teroristickém činu). Těmito teroristy jsou:



občané Sýrie (na dobu 120 dní), Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu (na dobu 90 dnů). Než se vymyslí něco lepšího.

Menažerie se ptá, proč mezi nimi nejsou třeba Saudští Arabové, Libanonci, Jordánci, Pákistánci, Filipínci, Turci, Nigerijci…
"Nebo Belgičané, Francouzi a Němci?" (Moby Dick)

Zdvihla se mediální vlna odporu, že prý Trump vyhlásil EO proti muslimům. Na to Donald odpovídá: "Miliarda dalších muslimů může do USA přicestovat."

Další vlna odporu se zdvihla proti způsobu zavedení. EO totiž začal platit okamžitě, což vyvolalo určité potíže. Na to Donald odpovídá: "Máme snad teroristům dávat dopředu vědět naše plány, aby například uspíšili příjezd do země?"
No, teroristé ne, ale imigrační úředníci by se to alespoň s hodinovým předstihem mohli dovědět, ne, pane prezidente?

"Jsem z byznysu zvyklý rozhodovat se okamžitě." (Kačer Donald, US prezident)
Tak teď se ukažte, tolikrát vychvalované demokratické váhy!
"Váhy to mají těžké, když se na jednu misku usadí mastodont…" (Mrtvá Kočka)

Problémy nastaly nejména kvůli tomu, že jasná a stručná řeč výnosu nebyla doplněna výkladovou vyhláškou.. A tak potíže se vstupem do USA mají nejen teroristé, ale i uprchlíci před teroristy, piloti aerolinek, lidé, kteří už mají platné vízum, jež jim bylo "dočasně zrušeno", načež zkejsli na letišti v Americe, zahraniční profesoři, vědci, umělci, zaměstnanci….
"Mohou za to Delta Air Lines, že je přivezly." (Kačer)

Na amerických mezinárodních letištích nastal neuvěřitelný chaos.
"Bordel on the border." (Mrtvá Kočka)
"Mohou za to demonstranti." (Donald)

Problémy mají lidé se zelenou kartou, kteří v USA normal pracují, a byli náhodou na dovolené mimo, a samozřejmě i jejich zaměstnavatelé. Problémy mají i američtí občané s dvojím občanstvím, protože imigrační úředníci nevědí, která bije. Nastaly i mnohé zoufalé osobní situace, které popisují mnozí jinde.
"Můžete si za to sami." (Trump podle agentury Muška na Zdi)
"Třeba ten pětiletý Američan s íránským strejčkem?" (Syrská želva)

Kvůli kačeří nerozvážnosti, buldozerovosti a odmítání odpovědnosti se v tomto bodě menažerie připojuje k demokratickým kongresmanům, holywoodským hercům, prezidentu Obavovi a jiné americké levicové žumpě.

Ale prý si budeme muset zvyknout na "drsného prezidenta".
*

Prezident USA Donald Trump si potelefonoval se světovými vůdci:

45 minut hovořil se slunéčkem jasným V.V. Putinem, carem vší Rusi a jejího blízkého zahraničního pohraničí. Pánové se shodli, že "budou pracovat na stabilizaci a rozvoji rusko-amerických vztahů na rovnoprávném základě". Atd. Projednali spolupráci v boji proti radikálnímu islámskému terorismu, přičemž, dle Putina, USA jsou "nejdůležitějším partnerem v boji proti mezinárodnímu terorismu". Hovořili spolu i o obchodní spolupráci, o jaderném Íránu, o Severní Koreji. Skoro o všem. Jen o Krymu a Ukrajině ne.
"Tón besedy byl srdečný." (Ruský senátor Alexej Puškov)

Francouzský prezident Françous Hollanďan připomněl Donaldovi, že protiruské sankce mohou být zrušeny až po splnění Minských dohod o urovnání na Ukrajině.
"Tón besedy byl napjatý." (Ruský senátor Alexej Puškov)
"Kačera Donalda to poněkud pozlobilo." (Muška na Zdi)

S německou kancléřkou Andělou Merkel se shodli na zásadní úloze NATO. I na tom, že "společná obrana vyžaduje příslušné investice do vojenského potenciálu".
"Tón besedy byl věcný." (Ruský senátor Alexej Puškov)
"Donalda to poněkud uklidnilo." (Muška na Zdi)
*

Váhy se ukázaly. Kačeří nedostatky napravila alespoň v New Yorku soudkyně Ann Donnelly, když vydala soudní příkaz vpustit na území USA už ty lidi, co uvázli v tranzitním prostoru letiště JFK. Podobně postupoval soud v Bostonu, kde rozhodl vpustit lidi uvízlé na Logan Airport. Lidé, kteří až dosud měli právo vstoupit do Spojených států , nesmějí být zadrženi nebo vyhoštěni ani v příštích sedmi dnech. To platí i pro lidi se schváleným statusem uprchlíka, držitele platných víz a dlouhodobé rezidenty.
Také soudy ve státech Virginia a Washington.přijaly podobná rozhodnutí.

"Padla prezidentská kosa na soudní kámen." (Žena Moby Dicka)
Žalobu proti Trumpově zbrklému, nedomyšlenému a nepřipravenému EO podala v NYC Americká unie občanských práv (ACLU). Ukazuje se, že značnou část tisícových demonstrujících mas tvořili též advokáti a právníci, kteří nabízejí lidem "právní pomoc zdarma" (za tučná procenta z budoucí tučné kořisti).
"USA, země, kde kvůli miliardovému odškodnění musí být na pytlíku oříšků napsáno, že obsahuje oříšky a na kelímku horké kávy, že je horká…" (Moby Dick)

"Ministerstvo se rozhodnutí soudu podřídí. Nicméně exekutivní příkaz zůstává v platnosti." (Ministerstvo vnitřní bezpečnosti, nástupce dřívějšího Imigračního a naturalizačního úřadu)

Neděle 29. ledna 2017

"Pokud jde o držitele zelené karty, příkaz se na ně nevztahuje." (Reince Priebus, ředitel prezidentské kanceláře, pro NBC)
"Že tak najednou?" (Moby Dick)
"Vstup osob s legálně nabytým trvalým pobytem považujeme za věc národního zájmu." (John Kelly, ministr pro vnitřní bezpečnost, mírně modifikuje včerejší alternativní vyjádření svého úřadu)

Poslední zadržovaní držitelé zelených karet mohli vstoupit na americké území pozdě večer.
"Komu ten průšvih teď Donald hodí na krk?" (Žena Moby Dicka)
 *

První vojenská operace Kačera Donalda: Za tmavé noci byl přepaden tábor Al-Kejdy v Jemenu. Útok provedli vojáci jednotky SEAL Team 6. Bylo zlikvidováno 14 teroristů, včetně bratra bývalého vůdce místních džihádistů Anvara Avlakiho, a také nějaké ženy a děti. Zahynul rovněž první Američan a tři další utrpěli zranění. Samozřejmě, že byl tento útok plánován ještě za administrativy Baraka Obavy.
*

První Putinův test, jak dobře to Kačer myslí s Ruskem: Sudetští Rusové na ukrajinském území obnovili na jeho pokyn (dle agentury Muška na Zdi) vojenské operace. Separatisté těžkou palbou krom ztrátách na živé civilní síle rovněž způsobili výpadky v dodávkách tepla (na Ukrajině je zima jak v Rusku) a elektřiny v městečku Avdějevka (25.000 obyvatel).
"Kyjev vytrvale hraje lstivé hry a doufá, že bude líp." (Ilja Charlamov, sovětskoruský propagandista na stránkách státního webu Sputnik)

Kačer nijak nekomentuje. Ani nenabízí Ukrajině protileteckou obranu, jak sliboval v předvolebních projevech.
*

Český hydrometeorologický ústav vydává na zítřejší odpoledne výstrahu: Bude se tvořit ledovka, a to až do úterního večera.

Pondělí 30. ledna 2017

Dálnici D10 u Mladé Boleslavi odpoledne na hodinu uzavřela nehoda osobního auta s přívěsným vozíkem.
"A hele, žeby za to mohla ledovka?" (Moby Dick)
Přechody do Polska u Harrachova a Frýdlantu jsou pro kamiony preventivně uzavřeny.
*

Za EO č. 13769 je zodpovědný klíčový prezidentův poradce Steve Bannon. Podílel se na něm i politický poradce Bílého domu Stephen Miller.
"Celou tuto operaci měli na starosti." (Ministerský úředník, postavený, vysoce, nejmenovaný pro Reuters)

V návrhu byl původně paragraf, který z opatření vyjímal cizince se zeleným pasem, což navrhoval personální šéf Bílého domu Reince Priebus, ale Bannon to tvrdě odmítl. Právě tento paragraf by značně ztlumil virvál, který kolem výnosu nastal i v Evropě, kde se proti němu tvrdě postavila zejména Anděla Merkel. No, zdá se, že byl onen paragraf v tichosti opět "akceptován". Informace, že ve výnosu není zabudován, je silně alternativní.
"Alespoň víme, kdo si to v Bílém domě odsere." (Mrtvá Kočka)
"Měl by si odsrat." (Slušná žena Moby Dicka)

No, zatím si to od…nesla akorát provizorní ministryně spravedlnosti Sally Yates. Ta nařídila ministerským právníkům, aby před případnými soudy nehájili Donaldův výnos.
"Nejsem si jista legálností onoho exekutivního příkazu." (Sally Yates, která od roku 2015 sloužila v Obavově administrativě jako náměstkyně ministra spravedlnosti)
 Kačer ji poté okamžitě vykmitl z funkce. Prý "zradila ministerstvo spravedlnosti".

"Avšak nezradila jsem spravedlnost." (Sally Yates pro agenturu Muška na Zdi)
*

Úterý 31. ledna 2017

V Česku sněží a mrzne. Dálnici D4 ve středních Čechách, D6 v Karlovarském kraji a D35 u Olomouce zablokovaly havárie kamionů. Dopravu na silnici I/23 u Markvartic na Jihlavsku zastavila nehoda kamionu a autobusu. Nehody se nevyhnuly ani D1.
"Žeby za to mohl mráz a sníh?" (Moby Dick)
Cesta do Frýdlantu byla prohrabána i pro kamiony.
*

V Londýně více než 40 tisíc lidí protestuje proti EO 13769. Internetová petice se žádostí o zrušení státní návštěvy prezidenta USA Kačera Donalda Trumpa ve Velké Británii už má 930 tisíc podporovatelů, sděluje Reuters. Co Reuters nesděluje je, že petici může podepsat kdokoli z celého světa, nejen z Velké Británie, a doslova kdokoliv, včetně Pepka Námořníka.
"Já hlasoval proti nejmíň dvacetkrát!" (Pepek Námořník)
*

Mexiko uvolňuje prvních $50 milionů. Nikoli na stavbu protihispánské zdi, ale na právní ochranu svých občanů v USA.

Středa 1. února 2017

V Česku sněží a zase padá ledovka. Na dálnici D2 do Bratislavy zastavila v noci provoz nehoda kamionu, ze kterého se vysypaly betonové panely. Na dálnici D46 se u Vyškova ráno srazila se dvě osobní auta s kamionem.

Nehoda kamionu zablokovala příjezd do Prahy po dálnici D10 a sjezd z Pražského okruhu na Novopackou ulici.
Nehoda tří kamionů se stala na Pražském okruhu dopoledne v blízkosti nákupního centra Černý Most.
Nehoda tří kamionů uzavřela na Pražském okruhu Lochkovský tunelu ve směru od dálnice D5 k dálnici D1.

"Jestli by na Pražském okruhu neměli víc buzerovat policajti s měřením rychlosti a hmotnosti přetížených kamionů?" (Moby Dick)

 Dálnice D11 z Hradce na Prahu je zablokována hromadnou nehodou pěti kamionů. "Na vině je ledovka," oznamují média. Kluziště D 8 je po srážce osmi osobních aut a kamionu na tři hodiny uzavřeno.
*

"Vím, že jako Evropané vnímáme každou krizi jako naši vlastní. Je ale jasné, že tuto americkou krizi si musí vyřešit sami Američané." (Nečekaně rozumné prohlášení Federiky Mogherini, unijní komisařky pro zaevropské záležitosti ve vystoupení v Evropském parlamentu v Bruselu)
Ruský Sputnik si dobře všímá, že Federica mluví o "krizi" v USA.

Čtvrtek 2. února 2017

V Česku nečekaně pokračuje zima, jako by ani únor nebyl. Frýdlant je odříznut od vnitrozemí. Dálnice D8 je zablokovaná po srážce osmi aut a kamionu.
"Ono se na ledovce při stodvacítce špatně dobržďuje!" (Moby Dick)
"S přetíženým kamionem." (Mrtvá Kočka)

U dopravní nehody na D1 pomáhal (s půjčenou) sekerou v ruce při rozbíjení oken kamionu, aby po nárazu vytáhl lidi ven, i sám ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nejvíc zraněných bylo – od skla, rozbíjeného ku pomoci postiženým osobám.
"Co dělala jeho ochranka?" (Moby Dick)
"Telefonovala hasičům. (Mrtvá Kočka)
"Ti už v koloně byli – jeli na konferenci do Ostravy." (Žena Moby Dicka)

Pan ministr neváhal, a svoji záchranářskou fotku tvítnul. Oceňujeme, že to nebylo selfíčko!
"Asi fotil někdo z ochranky." (Mrtvá Kočka)
Neoceňujeme, že si nenavlékl oranžovou vestu.

A už vůbec neoceňujeme, že ještě není postavená druhá páteřní komunikace na Ostravsko kolem Hradce Králové!
*

"Takže bohužel my jsme jasně řekli, že celá reforma policie byla cílem rozprášit tenhle útvar, tenhle útvar, který zasahoval na vládě ODS a Kalouska, tenhle útvar, který si dovolil vyšetřovat korupci politiků ČSSD, tenhle útvar – který zjistil, že šéf protikorupčního oddělení na ÚOKFK byl zkorumpován –, byl rozprášen… Myslím si, že ČSSD ve spolupráci s ODS a panem Kalouskem dokončili svoje dílo. Gratulujeme českému Palermu... Je to výsměch, je to šaškárna." (Závěry vyšetřovacího soudce Andreje Babiše k závěrům parlamentní vyšetřovací komise) Když tu komis vedl bývalý ministr spravedlnosti z ODS Pavel Blažek, tak se prý není čemu divit, zkorumpovanec jeden. Poctivě jsme v přímém přenosu poslouchali zprávu, kterou pan Blažek předkládal – jménem celé komise. A jsme se závěry komise srozuměni. Stejně jako Sněmovna, která se nečekaně shodla napříč stranami.

Vypadá to, že celá aféra kolem reorganizace policie (velice špatně prezentovaná, vlastně vůbec neprezentovaná) mohla být protivládním pučem, vedeným panem Babišem a jeho tiskem. Včetně našeho přicmrndávání.
(Více viz článek na Parlamentních listech, který se také věnuje drsným urážkám ze strany pana Babiše na všechny strany.)

Za zaznamenání stojí výrok pana presumptivního premiéra, který nás přibližuje k současnému Maďarsku, či spíše Severní Koreji:
"Nemám důvod na svých výrocích nic měnit; Kalouskovi ani sněmovně odpovídat nebudu, odpovídám se občanům." (Andrej B. Babiš)
"Jako člen vlády jste odpovědný Poslanecké sněmovně." (Petr Gazdík, Místopředseda sněmovny, STAN)

"Takže bohužel my jsme jasně řekli, že celá kariéra pana Bureše byla postavena na jeho spolupráci s StB, o které jasně svědčí dokumenty." (Ústav pämeti národa Slovenskej republiky)
*

"V této rozhodující fázi je důležité, aby byla dodržena svoboda projevu a v souvislosti s tím jsme hovořili i o svobodě tisku. I opozice je součástí demokracie." (Německá kancléřka promlouvá do duše nikoli Burešovi, ale drsnému tureckému sultánovi Receptu Erdujanovi za své návštěvy v Turecku)
"Žádná země nebojuje tak tvrdě s Islámským státem jako Turecko." (Recept Erdujan)
"Včetně bombardování kurdských vesnic." (Mrtvá Kočka)

Německo prý nemá strkat rypák do vnitrotureckých záležitostí. Ale demokratické požadavky německých Turků musí být v Německu akceptovány! 
*

Prezident USA Kačer Donald T. si telefonicky pohovořil s mexickým sousedem, prezidentem Enriquem Peňa Nietem.
"Tón byl konstruktivní, prezidenti se domluvili o pokračování práce a rovněž o tom, aby jejich zástupci pokračovali v schůzkách za účelem vypracování dohody, jež by byla pozitivní pro Mexiko a USA." (Mexické zamini)
"Máte u vás bandu špatných hombres. Neděláte dost pro jejich zastavení. Myslím, že vaše armáda má strach. Naše armáda strach nemá, proto ji mohu prostě vyslat k vám, aby se o to postarali". (Donald Trump podle agentury Associated Press)

"Tvrzení, která činíte ohledně rozhovoru, neodpovídají skutečnosti." (Z prohlášení mexického zamini ke zprávě AP)
"Žeby i Associated Press přinášela alternativní informace?" (Žena Moby Dicka)
"Jako obvykle?" (Mrtvá Kočka)
*

Televizní kanál Sky News (s odvoláním na vlastní nejmenované zdroje ve vládě) prozradil, že během telefonátu do Austrálie Kačer Donald na premiéra Malcolma Turnbulla křičel, a pak mu dokonce prásknul telefonem. Prásknul-neprásknul, hovor měl trvat hodinu, a byl ukončen po 25 minutách. Malcolm totiž Donaldovi navrhl, že teď by tedy mohly USA přijmout ty tisíce asijských běženců, které Austrálie štosuje na různých ostrovech. Už to mají domluvené – s Obavou. Donald tuto dohodu označil za "nejhorší za celou dobu", a za "špatnou", a pravil, že by se měla "změnit". Čímž vylekal mnohé partnery  USA, protože ti teď nevědí, kterou dohodu příště označí Kačer za "špatnou" a "hodnou změny".

"Byl to zatím nejhorší rozhovor." (Donald Trump dle nejmenovaných kamarádů)
"Rozhovor s panem prezidentem byl upřímný." (Premiér Malcolm Turnbull)

Menažerie se podivuje, kolik spolupracovníků pana amerického kačeřího prezidenta je ochotno práskat do médií.
"Asi i pro ně je Donald příliš drsný prezident." (Mrtvá Kočka)
*

Prezident Ruské federace Vladmir Vladimirovič Putin přibyl na přátelskou a pracovní návštěvu do Budapešti. Svému kolegovi, drsnému prefašistickému premiéru Orbánovi Viktorovi slíbil:
"Plyn bude. I jádro bude." (VVP)

"Se smutkem říkám, že nehledě na všechna naše úsilí jsme bohužel v obratu zboží mezi našimi zeměmi mnoho ztratili. Příčiny jsou mimo nás. Těch 6,5 miliardy dolarů je škoda, která byla způsobena našim ekonomikám." (Orbán Viktor)
"Protiruská politika se v posledních letech bohužel stala módní. A právě v takových podmínkách jsme museli hájit své ekonomické kontakty." (Viktor)

Pátek 3. února 2017

Pražský okruh a dálnice D1, D4, D5, D8 a D11 pokryty ledovkou. Na českomoravskou krajinu padla i mlha. Mlha, sníh a náledí – tyto faktory budou zodpvědny za dnešní havárie.

S jakou lehkomyslností se jezdí v zemi nazvané Bohemia! "Je kuriosita, že komise, která neštěstí „ohledává“, nachází obyčejně tak kom-is-ionelní příčiny. U Běchovic bylo neštěstím vinno kolo, když se někde zboří most, je tím vinen most, když se ve sněhu srazí vlaky, je tím vinen sníh – těžko s kolem, mostem a podobnou němou tváří promluvit rozumné slovíčko!" (Jan Neruda, psáno v Praze 6. února 1869, poprvé vyšlo v Našich listech č.38 ze 7.II. 1869)
*

Na Maltě se schází další summýš EU ohledně připrchlíků. Zhodnotil pěkný výsledek evropské ochranné akce Frontexu ve Středozemním moři, díky níž se do Itálie a Řecka dostaly statisíce imigrantů.
*

"Řečeno jednoduchým trumpovským jazykem: Korunové dluhopisy byla cesta, kterou využil miliardář A. Babiš k tomu, aby důkladně ojebal český stát. Říká, že to bylo chvíli legální. Já říkám, že je to velké pokrytectví, když inkasuje peníze z Agrofertu, aniž by je zdanil, a současně se tváří, jak bojuje s daňovými úniky. Tohle je šaškárna!" (Bohuslav Sobotka, dosavadní předseda ČSSD a premiér, na Facebooku)
"Slávek chce před volbami taky vypadat jako drsňák." (Žena Moby Dicka)
"Ale moc mu to nejde." (Mrtvá Kočka.

Zdá se, že přichází éra drsných spasitelů.
(Název bez dovolení převzat z knihy Miroslava Žambocha)
***

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík!
>>:)) Moby Dick