středa 15. května 2019

Pocta židovským svátkům

V pátek 24. května 2019 od 19:30 máte možnost poslechnout si písně, které doprovázejí židovské svátky. A taky se o těch svátcích něco základního dovědět. A to na vystoupení sboru RIMON, které se – v rámci  Noci kostelů – koná v domě Husitského sboru v Táborské ulici č. 65. To je ten objekt s velkým zlatým kalichem na fasádě naproti zastávce Nuselská radnice, kterou obsluhuje tramvaj č. 18. Anebo se můžete svézt na Synkáč či Otakarovu, a odtamtud ten kousek dojít pěšky.

Co o Rimonu napsala jeho principálka Dana Krausová:


„Sbor vznikl spontánně v roce 2011 v hodinách hebrejštiny při organizaci Židovské liberální unie (ŽLU). Při jeho zrodu stály Eva Feiglová, Věra Hroudová a Viera Adamuščínová. Pod vedením Anny Wagnerové získal sbor jméno Rimon v roce 2013.




Sbor fungoval jako útočiště pro přátele, kteří se pravidelně scházeli pro radost a potěšení ze zpěvu židovských písní. Tito lidé uctívali židovské tradice a účastnili se zpívání při oslavách židovských svátků. Nešlo o umělecké sdružení – do sboru mohl přijít každý, kdo rád zpíval židovské písně a měl radost ze společného setkávání s přáteli.



V roce 2017 byla pověřena zpěvačka a pěvecká pedagožka Dana Krausová kantorkou ŽLU Jaroslavou Hanah Maxovou, aby se chopila vedení sboru a pracovala se členy sboru na technice zpěvu a vystupování. Sboristé pěveckou práci vzali jako výzvu. Mimo ŽLU sbor RIMON opakovaně vystoupil na židovském festivalu JUDAFEST. S Danou Krausovou pracují již dva roky. Členové sboru se chtějí stále zdokonalovat ve svém pěveckém umění - plánují vystoupení na vernisáži v Lounech a na dalších akcích spojených s židovskou kulturou.



Od svého počátku sbor Rimon pracuje pro sblížení kultur a proti xenofobii. Oslavy svátků, kde vystupuje, jsou navštěvovány nejen členy ŽLU, ale jsou otevřeny i pro rodiny a přátele z jiného prostředí. Rimon vystupoval také pro veřejnost v kulturním pořadu na vernisáži obrazů v Turnovské synagoze (2016) nebo na komponovaném pořadu čtení z knihy Josefa Feigla v restauraci La Boema v Radnicích (2016).“




Koncerty 24.5. (v Husově sboru v Nuslích) a 23.6. 2019 (v Michelské synagoze, nynější Husův sbor v Michli) jsou zaměřeny na písně židovských svátků. Písněmi a průvodním slovem chce sbor RIMON publiku přiblížit židovské zvyky a kulturu, která je pro mnohé inspirativní a je součástí každého z nás, i když si tuto skutečnost plně neuvědomujeme.



Vedení sboru a hlasová poradkyně: Dana Krausová

Průvodní slovo: Marta Študentová

Hra na akordeon: Jaroslava Kopecká Hra na příčnou flétnu: Anna Krausová Členové sboru: Alena Habartová, Veronika Handová, Tereza Krčálová, Michaela Záhorská, Marta Študentová, Šárka Hrubá, Viera Adamuščínová, Tomáš Hájek, Jan Syka, Jan Pellar, Lukáš Pellar, Petr Falátek a Jan Kovanic. 

(Ano, Šaman tam taky zpívá, i když není na fotce, protože fotil:) 

Žádné komentáře: