čtvrtek 28. ledna 2010

Pane hrábě, jsme v perdeli

Nový radiotelevizní zákon by měl být doplněn seznamem sprostých slov a nadávek, jinak je na hovno
(Z archivu ŠD – únor 2006)

Ve velkém boji o to, aby mohlo být uzákoněno digitální vysílání, se podařilo komunistické poslankyni Levé Ivaně prosadit v tisku 885 mj. tyto pozměňovací návrhy H.II.6. k úpravě "vulgarismů a předsudků":


I. Za dosavadní bod 53 usnesení VVVKMT [výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu] se "v § 32 odst. 1 se za písmeno h) vkládají nová písmena i) a j), která znějí:

"i) nezařazovat do programů pořady, které mohou utvrzovat stereotypní předsudky týkající se etnických, náboženských nebo rasových menšin,

j) nezařazovat do programů pořady a reklamy, které obsahují vulgarismy a nadávky, kromě uměleckých děl, v nichž je to z hlediska líčeného kontextu nutné; taková díla je však možné vysílat pouze v době od 22.00 hodin do 06.00 hodin druhého dne,".


Prej se to bude týkat jen nových pořadů, tak alespoň píšou pondělní Hospodářské noviny. Že Švejk či Pelíšky před desátou večerní nezmizí. Nebo cimrmanské putování na severní pól a zase zpátky do Prahy, do Bráníka, do lékárny, do ... V tom samotném návrhu se však nemluví o „nových pořadech“, to možná pro někoho vyplývá jen nepřímo - a velice právně nejasně. Snad projde Tajuplný hrad v Karpatech, kde je zvukomalebně podotknuto krajovým nářečím "Pane hrábě, jsme v perdeli". Ale špatně vidím vysílací budoucnost filmu Na samotě u lesa, kde Kemr komentuje deštivé počasí lakonickým „A chčije a chčije“. Určitě jste to viděli sami - a uznejte, je tento komentář z hlediska líčeného kontextu nutný?


Ale minimálně nové filmy budou musit jejich tvůrci tvořit už tak, aby v nich nebyly vulgarity, nebo vtípky o cikánech s nožem v zádech. Které "by mohly utvrzovat". Jinak je do televize nepustí. Bude to i nová výzva pro překladatele, jak nahradit oblíbené slovíčko současných amerikánských drsáren, totiž "shit“ něčím nevulgárním.


Jde i novou příležitost pro nové Rady a Komise, které budou rozhodovat, co ještě vulgární je a co už ne, aby to mohlo jít aspoň po desáté večer. Rovněž bude potřeba najít shodu, jestli konkrétní vulgarita je „z hlediska líčeného kontextu nutná“ nebo nikoli. Pro zjednodušení práce takové komise navrhuji, aby byl vydán - nejlépe jako rozhodnutí vlády - seznam zakázaných vulgarit. Ale v tom seznamu by měly být zahrnuty skutečně všechny sprosťárny. Katolíci by mezi nadávky mohli klidně zařadit i bezděčné klení ("jéžíšmarjá!").


Další komise by měla být etická/náboženská/rasová. Jejím prvním krokem bude zakázání vysílání židovských vtipů - neboť ty jistě utvrzují stereotypní předsudky. A jestli neutvrzují, pak "mohou" utvrzovat...


Posledním mým návrhem je, aby poslanci přijímali zákony a ne píčoviny.


Psáno v Praze dne 13. února 2006
Vyšlo na NP den nato. Jsou pod ním i nějaké komentáře...

*****************************************************


PS leden 2010: Nakonec tato změna prošla – a platí! Viz zde

Tedy – zákon platí, ale k jeho uplatňování se nikdo nemá. Nicméně je to klacek, který leží při ruce, až se pro něj najde vhodný Pes...

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ježíši Kriste! Na té diskusi byl Taraszátaras! Kde ten skončil?! :-)))

Anonymní řekl(a)...

Kdo si na něj ještě vzpomíná?

N.N.Nemo řekl(a)...

No jo, tam jsou i čitelné komentáře. Jenže taky
"Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení."

Neděkujte, my se ještě ozveme.

informace řekl(a)...

V Itálii byl podobný zákon odhlasován parlamentem a senátem v r. 2005 a to na záladě směrnic Evropské unie. Na jeho aplikaci dohlíží Uřad garanta, který vypracoval podrobnější předpisy. Upřímně řečeno, nikdo tenkrát neprotestoval, že se jedná o omezení svobody projevu, ale naopak rodiny ho přijaly příznivě, protože televize byla zamořena filmy nebo reklamami se scénami sexuálního obsahu, často velmi hard. Už v r. 1997 byl vydán Kodex autoregolamentace televize pro nezletilé (Codice di Autoregolamentazione TV e Minori
sottoscritto in Roma il 26 Novembre 1997, Federazione Nazionale della Stampa Italiana) a Organizace spotřebitelů často protestovaly, že nebyl dodržován.
Jaký měl dopad tento zákon? Bylo zkráceno trvání televizních spotů. Programy s obsahem, který by mohl „narušit formaci nezletilých“ byly přesunuty do doby po 22,30 hod. a mají podtitulek, že je mohou nezletilí sledovat jen za přítomnosti rodičů. Sprostá slova jsou nahrazena zapísknutím. Projevy rasizmu zmizely, ale ne kritické náhledy na jiné etnické nebo náboženské skupiny, jen jsou vyjadřovány slušným způsobem. Satyra, hlavně politická, nezmizela, naopak bují dál a to někdy velice urážlivým způsobem, zvlášť v některých programech veřejnoprávní televize, zaměřěných soustavně na kritiku vlády a premiéra.
Takže to nic karastrofického nebylo.
http://www.altalex.com/index.php?idnot=2757
il decreto legislativo n. 177 del 31 luglio 2005
Vista la direttiva 89/552/CEE del Consiglio, del 3 ottobre 1989, come modificata dalla direttiva 97/36/CE del Parlamento europeo e del Consiglio, del 30 giugno 1997;
Viste le direttive 2002/19/CE, 2002/20/CE, 2002/21/CE, 2002/22/CE del Parlamento europeo e del Consiglio, del 7 marzo 2000
AUTORITA' PER LE GARANZIE NELLE COMUNICAZIONI
DELIBERAZIONE 22 novembre 2006
(Gazzetta Ufficiale 280 del 1-12-2006)
http://www.enpap.it/allegati/TV%20e%20Minori.doc

Anonymní řekl(a)...

Vážení a mílí sódruzi!
Piča, piča, kurva, čurák, mrdka, čurák, piča, piča, jebat cecky, hajzl vole, piča, mrdka vole, kozy posraný, kozy pochcaný vole, rozmrdaná kunda, rozmrdaná piča, vyjebanej čurák, vyjebaná prdel, posraný prkno vod hajzlu, posranej splachovač vod hajzlu, zamrdaná klika vod kópelky jo? kunda, piča, piča, mrdat, mrdat, piča, piča, kunda, vyjebanej čurák.
Závěrem mého dopisu bych milí sódruzi ještě rád doplnil chleba namazanej hovnem, chleba namazanej siflem, zasiflený cecky, piča, kunda, mrdat.
Závěrem třikrát PIČA, PIČA, PIČA.
S pozdravem Míru zdar,
soudruh Ladislav Sedláček z Brna

Anonymní řekl(a)...

PACEJKO

je to moc pěkné, sem budu chodit, sem budu psát, jo a co se na psa přihlásit hromadně jako občané Souostroví Tonga i s adresou (google něco najde) ať se mafra prohne z těch dopisů

informace řekl(a)...

Jo a ulevilo se Vám teď?

N.N.Nemo řekl(a)...

Třeba
Lomé Aflao Gakli 75, Avenue de Pya, 81375
République togolaise

Jiný Anonymní řekl(a)...

Píše se syfl, ne sifl

dulcibelka řekl(a)...

Pacejko, ona vás ta legrace přejde, až vás, zcela ve shodě s podmínkami registrace, vyzvou k zaslání čísla vašeho konta :-)

Anonymní řekl(a)...

Dulcibelko,
ani ne, v CH se žádná čisla kont nedají ani "vyzvyt" a jinak moje adresa je:Willem Van Schouten, Mateialona Rd 1717, NAIETA, TONGA. takže co?

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážené soudružky, vážení soudruzi, já nechci zdržovat podnětnou a plodnou debatu nějakým prázdným řečněním, takže jen řeknu, že plně souhlasím s projevem soudruha Ladislava Sedláčka z Brna.
A doufám, že v diskuzi zazní více takových lidových hlasů, hlasů, jež vyjadřují touhu všeho našeho lidu po rovnosti, svornosti a soudružství, touhu našeho lidu po návratu starých dobrých časů, kdy se nad nás pracující nemohl vyvyšovat kdejaký podělaný intelykent.
Čest práci a světu mír !

Věra řekl(a)...

V diskuzi (Šamanovo doupě na NP z února 2006) byli taky Herdekbabka, ptakopysk, figura, čumil, vodník, doxa ... kdepak jsou? Ptakopysk svůj web už delší dobu zanedbává (http://www.ptakopysk.cz/pes), minimum příspěvků (naposledy 25.12.09, jinak výpadky i několik měsíců), kdoví proč? Z dávných dob vzpomínám na Krokodýla, kterého jsem něžně nazývala "krokoušek" a dohadovala se s ním o problémech psů ve městech.

Honza z podhůří řekl(a)...

omlouvám se, jako budoucí "exPes" zkouším diskusi zde - jo, "přituhuje"

Anonymní řekl(a)...

K otevřenému dopisu z Brna... jen malá připomínka
Občas (když je náladička), si jej pustíme na NETu a prostě brečíme smíchy...
Když jsme totéž slyšeli 17.11.2009 na Albertově, bylo to jaksi jiné. Hodně jiné. A myslím, že nás bylo hodně rozpačitých.
Ono nezáleží jen na tom, jak se ta "piča" vysloví a kdo ji vysloví, ono se taky jedná, kde se to vysloví. A pokud se bude "piča" ozývat bez rozpaků odevšad, bude to bráno za normu. Možná to je příčina pokusů o cenzuru. Ježto platí - člověk je moudrej, ale lidstvo je blbý...