pátek 29. ledna 2010

Slovo odborníka

Ćertovo kopýtko, je v tom, že někdo může bez omezení obchodovat s důležitými údaji a v době počítačů sestavovat databáze o kterých se většině lidí ani nezdá. Bohužel vím co píši, neboť jako soudní znalec v oboru kybernetika a software jsem viděl opravdu hodně.
Oklikou mi přišel mail, který zde reprodukuji:

Dovoluji si drobnou poznámku k registraci na NP. Za zásadní považuji, že Mafra postupuje následovně. Jak je m.j. uvedeno v přihlašovacím formuláři "Poskytnutím údajů k registraci návštěvník souhlasí s tím, aby MAFRA, a. s., ve smyslu § 4 písm. e) zákona č. 101/2000 Sb., jím poskytnuté údaje zpracovávala, a to za účelem jejich interního využití, jakož i pro marketingové účely své vlastní a/nebo osob, s nimiž tvoří holding " a v příslušném § zákona "Zpracováním osobních údajů se rozumí zejména shromažďování, ukládání na nosiče informací, zpřístupňování, úprava ....".

Není tedy vůbec jasné pro koho budou data k dispozici ev. komu budou zpřístupněna, resp. Mafra si s nimi potom může dělat co chce. To čertovo kopýtko, je tedy v tom, že někdo může bez omezení obchodovat s důležitými údaji a v době počítačů sestavovat databáze o kterých se většině lidí ani nezdá. Bohužel vím co píši, neboť jako soudní znalec v oboru kybernetika a software jsem viděl opravdu hodně.

Postup registrace mi bohužel připomíná pozvolné utahování šroubů (ev.postupné vaření žáby) a to považuji za zlo. Oba (a doufám, že nejen my) víme, že neprotivení se zlu má fatální následky a názor, že vlastně o ni nejde, že to vydržím a nemůže se nic stát je zásadně mylný. Kdo chce, tak se může z historie poučit. Vždyť Vy děláte velmi záslužnou práci a připomínáte kam až to došlo když popisujete historické události, které začaly pouze omezením vstupu do parku či restaurace.

Jsem jen jedním z mnoha, nelíbí se mi hnusný postup některých politiků ale jsem šťastný, že moje děti se dostaly do školy proto, že udělaly nejlépe přijímací zkoušky a ne proto, že jim to schválil uliční výbor KSČ. Jsem šťastný,že mohu přejít hranici kdy chci a nikdo po mě nestřílí. To že tam moc nejezdím je jiná
věc. Ale mohu.

Nechci být součástí databáze, která může být někým využívána a zneužita. Nikdy se nebudu registrovat. Dovolil bych si jeden příměr. "Již nikdy jako ovce".

Nevím zda máte tu možnost, ale zkuste napsat panu Neffovi, aby to zvážil, nebo ať jasně řekne, že mu to Mafra nařídila. Asi bychom si (čtenáři NP) pak oddechli. Argumenty pro registraci, že je v diskuzi někdo hulvát,či blbeček jsou liché, neboť i hulvát a blbeček jsou součástí společnosti. Stejně tak jako
slušný člověk.

Přeji Vám hezký den.
S pozdravem

(Redakci je známa totožnost a adresa přispěvatele, který si však nepřál být jmenován. Neuveřejňuji ani iniciály - soudnímu znalci by se to nemuselo vyplatit, ono jich asi tolik není...)

7 komentářů:

informace řekl(a)...

Requiem pro Neviditelného psa.
Jak jinak si vysvětlit článek "Reakce na článek Jana Kovanice Svoboda slova a internetová sebranka", který tam dnes otiskli?
Když konec, říkají si, tak alespoň s parádním funusem,s hlasitě lkajícími pozůstalými a vdovami,co padají po každém pátém kroku do mdlob.
Napadá mi, jestli to ale redakce zároveň nepovažuje za nějakou slavnost vynášení Smrtky:"Z našich lidových zvyků je dosud v živé paměti jarní obřad vynášení Smrtky, zvané také Mořena. Bývá vykládán jako likvidace zimy, nemocí a zla, jako očištění obce do nového jara a zažehnání smrti." píše etnograf. Až exorcista vymete všechny zlé duchy, co zamořili svým nesnesitelným puchem rozkládajících se názorů ovzduší na Psu, započne jaro svobodné diskuze zaregistrovaných přispěvatelů.
Osobně to považuji za poněkud nevkusné dělání si reklamy a provádění nějakého marketingu.
I zvíře má nárok na tichý a pietní konec.

Anonymní řekl(a)...

Díky za informace přímo od povolaného člověka.Myslím že výmluvy na neslušnost atd. jsou jen účelovou lží, aby se tito lidé mohli zmocnit osobních údajů diskutujících. Mně osobně nikdy nevadili lidé, kteří se i vyjádří vulgárně, každý jsme nějaký. Spíše mne zajímalo, jestli za tou vulgaritou není třeba skryta pravdivá myšlenka. I tyto diskutující jsem rád četl. Vždyť společnost je tvořena společenstvím různých lidí a ne jen hrstkou vybraných jedinců. O tyto názory úzké skupinky lidí už já ale nestojím. V zákonu se nevyznám, ale je vůbec pod takovouto směšnou záminkou shromaždovat tak citlivá a osobní data??? Co na to úřad pro ochranu dat??? - Takže také končím se psem i ze vším "Lidovým" včetně novin. Takové už ke svému životu nepotřebuji. Takže je to škoda, ale zbohem NP.

Ivan Nový řekl(a)...

Díky, po 15. únoru to tady zkusím.

RZ řekl(a)...

Ještě jedna technická (myslím, že ani ne tak pro Vás, Šamane, ale spíš pro Vaši dceru, které samozřejmě děkuji za řešení technických otázek): Před lety zavedl p. Neff na Psu vlákna. Diskuse se stala přehlednější, bylo jasné kdo na koho reaguje. Šlo by zařídit něco podobného i zde? Jinak by se jednalo spíš o reakce na pilotní článek, nikoli o diskusi.

Šaman řekl(a)...

To RZ ad Technická

Nešlo by to. Toto není softwarové dílo dcerky, ale služba, která má svoje pravidla a omezení. Musíme to dělat jako za dřevních časů.

Když má někdo konkrétní komentář ke konkrétnímu komentátorovi, tak napíše "To RZ", nebo dotyčného osloví, např. "Šamane"...

Když má dotyčný oslovený víc kometářů, upřesníme ten který komentujeme "Ad" - třeba "Ad requiem"...

S.T.K. řekl(a)...

K databázím a jejich potenciálnímu zneužívání jen tolik:

Kdo je narozen někde v polovině minulého století samozřejmě ví, že ta registrace poněkud "páchne". Instinkt a zkušenost jej před takovými nepředloženostmi varuje automaticky a vyhnou se.

Těm mladším, kteří staré časy nepamatují to je třeba vysvětlit. Jsou důvěřiví a zároveň svobodomyslní. Moc špatná kombinace pro horší časy. Protože to budou právě oni, kteří si nepovšimnou té "jámy na mamuty" a pak se budou, nabodnuti na špičaté kolíky systému, moc divit...

Anonymní řekl(a)...

pro S.T.K.
příkladem "krásné" databáze je veřejně přístupný katastr nemovitostí.Nechte si zapsat studnu nebo vrt, zatím se za odběr vody z vlastní studny pro osobní potřebu neplatí (pro živnost ano), ale za čas až dojde na SOCDEM "zdroje jsou" jistě bude. Pak příjde berně z okna, plotu, z kola, sekačky, vždyť z komína už berně jsou, nebo se pletu?