středa 8. prosince 2010

Byl jsem na poště a hrozně jsem utrácel

Blíží se Vánoce, a to k nám míří různé balíčky od různých zasilatelských firem. Dneska jsem byl na poště pro tři balíčky. Musel jsem. Na jeden balíček jsme nedostali do schránky ceduličku s upozorněním, ale na telefonický dotaz na poštu českou naši sídlištní, jestli už nedorazil od odesilatele,  jsme se dověděli, že dorazil a již dlouho na nás čeká. Dnes byl den poslední k vyzvednutí. Pak by ho pošta naše milá odeslala zpátky.

Ceduličku upozorňující na druhý balíček jsme měli dneska ve schránce, a byla obdařena včerejším datem. Sdělovalo se nám, dneska , osmého, že dneska, sedmého, jsme nebyli doma, tudíž nám nemohl být balíček doručen. Ačkoliv někdo vždy byl doma včera i dneska. Ono to je ve skutečnosti už dávno vymyšleno tak, že  na poštovském úřadě se toliko tisknou upozornění, že jste včera dnes nebyli doma - a balíčky se ani nevozí. Pošťáci totiž balíčky nenosí, pane Kolbaba, tak je to. No. Musíte jít na poštu a tam pak čekat. Ve městě je to nesnáz, na vesnici martýrium.

Třetí cedulička nebyla ani nová ani přestárlá, byla to normální cedulička zpřed týdne, která rovněž byla obdařena datem o den čerstvějším než byla vložena do schránky.

Šel jsem tedy na poštu, naštěstí v brzkém odpoledni. Takže jsem čekal jen deset minut, než se na mne dostala řada. Pět okének ze sedmi bylo otevřených - zatím nepřekonaný rekord. Jeden pán se tuze zlobil a dělal dusno, že nedostal svůj balíček, protože pošta mu jednu dvouhlásku ve jméně zjednodušila - a už to nebyl on a už nesměl dostat svůj balíček. Však se také další čekající styděli za toho otravu a pěkně se paní úřednici omluvili!

Jsou tam vůbec hodní na poště. Ta hodná paní, co s ní žena telefonovala, byla tak hodná, že všechny tři balíčky, které směřovaly na naši adresu, shromáždila k vyzvednutí na jedno místo! Ráno. Takže odpoledne jiný hodný chlapec nemohl ty balíčky vůbec najít a musel jsem čekat další čtvrthodinu, než je někde vyčuchal.

A pak už jen následovalo bádání nad mou zmocňující kartou. Ježíškem v naší rodině je moje milá žena, pročež balíčky chodí na její jméno. Já je jen nosím z pošty domů. Kvůli tomu jsem si před časem pořídil škartičku zmocněnce. Abych mohl zaplatit  a vyzvednout si ty balíčky. Moje občanka v tomto milníku workflow nepostačuje. Nestačí, že na ní mám stejnou adresu jako má žena, a nestačí ani, že v ní mám zapsanou stejnou ženu za ženu, jako je má žena nejmilejší. Už asi rok vždy, když tu škartičku začne poštovní osoba prohlížet, tak někam odběhne, pak se vrátí, něco napíše do počítače, někam odběhne a pak se zase vrátí. Vždy - stejně jako dnes - to trvá pět minut. Závada je ve mně - škartička je sice platná, ale stará, takže si s ní program neví rady. Musí se v počítači zfixlovat, jako bych ty balíčky dostal já. Měli bychom si jednou společně se ženou udělat pěknou vycházku na poštu a pořídit si škartičky zmocňující nové. Jsou zadarmo!

Česká pošta dosud netuší, že čas jsou peníze, a tyhle naše prachy neustále utrácí nehorázným způsobem...

Psáno v Praze dne 8. prosince 2010

6 komentářů:

drak řekl(a)...

Na naší poště jsem asi za pěkného otravu, ale dosáhl jsem toho, že se mi pokoušejí ty balíky či doporučenou poštu doručit rovnou domů, když se jim tedy jakousi šťastnou náhodou nepovede po cestě nevyrobit z těch balíků žalostné trosky, to pak dobře vědí, že mi s tím nemají lézt na oči a také už se naučili neničit časopisy, když je vkládají do dost velké schránky. Mailoval jsem si kvůli tomu až s ředitelstvím pošt a fotil jsem jim ty výsledky toho doručování, aby měli být nač náležitě hrdí. Ono když Vám jedno číslo Vesmíru přijde na několik desítek korun a po vytažení ze schránky to díky blbosti doručovatele vypadá jako po přejetí tankem, tak to jednoho nadzdvihne ze židle. A když se to začíná stávat pravidlem, tak pak dvojnásobně. Paní vedoucí na naší poště, je úžasná osoba, ale lidé se jí tam mění, navíc ti stálí bývají občas nemocní a ti, co přijdou na záskok či na brigádu, tak to je vskutku zajímavý spolek. Divím se, že vůbec něco skončí tam, kde má, a ne někde jinde. Nicméně pošta za své služby účtuje poměrně slušné částky, tak ať zredukují ty počty těch neužitečných panáků na těch ředitelstvích a ať zaplatí ty, co ty služby opravdu poskytují, však ono by to šlo, kdyby se chtělo, ale ono se nechce, v tom je ta potíž. Ta naše pošta uvízla mentálně kdesi v Rakousku-Uhersku a fakt, že už je to dnes jinak, vnímá nedostatečně a velmi neochotně. O to víc bychom ale na ní měli tlačit, aby se to změnilo k lepšímu, účtují si jako za slušné služby, tak ať také slušné služby poskytují.

jiný Honza řekl(a)...

Draku, to je ještě dobré. Doručili mi DVD a povedlo se jim ho srolovat do válcové schránky na noviny. Doručovatelka prý necítila při rolování žádný odpor. Jako odesilatel byl uveden Hollywood Classic Entertaiment CZ... Pošta prostě dokáže cokoli co po ní nežádáte.

žibřid řekl(a)...

Ad jiný Honza

to se povedlo :-)

STK řekl(a)...

Draku,
nemám tu "dračí trpělivost". Vypěnil jsem sice jako šuměnka za starých časů (po 0,25 Kčs) několikrát, pak to dopadlo podobně jako U Draků. Vyměnila se doručovací slečna nebo šohaj a National Geografic mi opět rvali do schránky tvrdě přeložený napůl. Posledních pár let se ani o doručení nepokoušejí. Zvonek funguje, jsme doma - ale nikdo nezvoní a ve schránce je stejně "Oznámení o uložení...". Takže jsem po několika takových incidentech "vyměkl" a pro všechno si chodím na poštu. Aspoň občas poruším pravidla a kromě svých tří obvyklých tras jdu trochu jinudy - aniž je pondělí.
Pokud to jde, používám DHL - ti přesto, že si na ně někteří stěžují, fungují vůči mě spolehlivě a pružně. Když se během dne přemístím třeba do Ústavu a nahlásím to řidiči, který si ověřuje, že jsem schopen zásilku přijmout, není pro něj problém zajet tam. Podobné "zvěrstvo" si u České pošty vůbec nedovedu představit. [;-)

barbucha řekl(a)...

Draku, kdyby tak ta naše pošta česká, hezká, fungovala jako v Rakousku-Uhersku, mohli bychom si gratulovat.
Dneska, stojíc ve frontě na nedodaný balík, vzpomínám se slzou v oku na Williama Fostera :-)

Jo mimochodem, vlastně se dneska nemůžeme divit - jak nasvědčují tyto stránky (pro Informaci: sajty): http://www.novinky.cz/internet-a-pc/219262-hackeri-zautocili-na-system-ceske-posty.html

drak řekl(a)...

Honzovi:

Zítra, vlastně dnes večer jdu do hospody, to Vaše srolované DVD možná bude příčinou několika břišních kýl a natržených bránic :-D Už jsem viděl ledacos, ale DVD srolované při doručení? Ve snu bych na to nepřišel, nic takového mi ještě nikdo nedoručil, a to už jsem viděl ledacos, ale samozřejmě co není, může být :-) Jinak kamarádovi myslím, že PPL zkusilo předat server, jehož skříň byla vyrobena z plechů o tloušťce 1,5 mm a přesto se jim tu skříň na cca ani ne metrové hraně povedlo zdeformovat skoro o celé 2 cm! Dovedete si představit, co s tím museli provádět? Na to si snad musel sednout slon.

STK:

Ono to skutečně nemá cenu se příliš rozčilovat, nebo nedej bože křičet, to si zbytečně ubližujete sám sobě a zároveň se shazujete. Prostě to vyžaduje klid a důslednost zároveň. Já se snažím obchodovat s firmami, kde je možné osobní převzetí v Praze a pokud možno platit tam, na místě, tím se poměrně dobře eliminují pokusy o dodávku roztlučeného šrotu a s poštou samozřejmě jednám, slušně, korektně, ale důsledně, když mi nedoručí, zavolám paní vedoucí a klidně si doručení domluvím na den, kdy vím, že buď budu pracovat z domova, nebo bude doma někdo z dětí. Pošťáka to bude muset doručit stejně a ještě ještě bude vedoucí vědět, že se flinká, tím pádem bude příště vědět, že to má zkusit rovnou. Když budou všichni jen mlčet a kašlat na to, zůstane to při starém.

Jinak co se dopravců týče, tak přesné statistiky nemám k dispozici, oni sami se příliš nechlubí tím, co roztlučou, ale jak to stíhám sledovat, tak hodně závisí na konkrétním člověku, obsluhujícím nějakou cílovou oblast.

Barbuše:

Ano, William Foster mne rovněž oslovil jakožto fenomén :-) Na magistrátě by se jich pár takových hodilo :-) Co se stránek pošty týče, věřím, že se časem dostanu k nějakým zajímavostem, co to byl oza stroje, co na nich běželo, kde byla slabina atd, atp, ale pravděpodobně tam asi byla nějaká aplikace napsaná v PHP a je možné, že aplikace nebyla napsána nejlépe a PHP nebylo nainstalováno a nastaveno zrovna optimálně, atd, atp, prostě uvidím, k čemu se časem dostanu, ale obecně vzato lze toho na serverech, zejména těch vystavených ostrému provozu na hostingu, nastavit mnoho věcí špatně, těch správných variant zase tak mnoho není, ale jak říkám, věřím, že časem něco vyplave na povrch.