pátek 18. února 2011

MOBY DICK: Standardní a nestandardní zlodějny

Tuniský virus, německé smíření, výnosné krachy, věčná existence zdrojů a další impeachoviny.
**************************************************************

Neděle 13. února 2011
Itálie požádala EU o pomoc při zvládání vlny uprchlíků z Tuniska. Nejlepší by bylo, kdyby žádní uprchlíci nepřijížděli. Italskou blokádu pobřeží severní Afriky však tuniské úřady odmítly. (Evropská pasivita popsána jinými jinde.)


Evropa se raduje, že v Egyptě má armáda situaci pevně v rukách. V zemi začala demogratizace: Byla pozastavena platnost ústavy, rozpustil se parlament. Armáda slibuje, že po přechodném období předá vládu nově zvolené vládě, vzešlé ze svobodných voleb.

Pražský magistrát by měl chtít po bývalém řediteli odboru investic Jiřím T., aby nahradil škodu, kterou způsobil, když před radními v rozporu s usnesením 547 zatajil, že se tunel Blanka prodraží "o více než 10 %" tedy skoro o 10.000.000.000 Kč. Zaměstnanec může hradit škodu, kterou způsobil až do výše čtyř průměrných platů.

Mrtvá Kočka: "Takový plat zase Toman neměl."

Žena Moby Dicka: "Hospodské noviny v srpnu 2009 psaly, že se Blanka má prodražit o pět mld. Tak jaképak ´my nic neveděli´, páni radní!"

Junior: "Radní nevěří novinám. Věří svým úředníkům."

Žena Moby Dicka: "Důvěřuj, ale prověřuj. Kolik budou platit bývalí radní a primátor?"

Mrtvá Kočka: "Budou kopat v díře. Bém ale jen 50 hodin."

Policejní prezidium testuje rušičku dálkového odpalování bomb. Už od roku 2007. ? Protože byl nákup tajného zařízení tajný, je testování rovněž tajné. Řadoví pyrotechnici však vědí už tři roky: rušička nefunguje. Stála 15,5 milionu. "Tajné testování" rovná se ve skutečnosti "skladování". Výběrové řízení bylo už jednou prověřeno antimonopolním úřadem v roce 2008 a ukázalo se, že bylo v pořádku.

Mrtvá Kočka: "Řízení ano, rušička ne."

Současný úřadující vůdce socialistů Bohuslav Sobotka včera vyzval stranu k tomu, aby se stala "radikální opozicí": "Jsem přesvědčen, že jen takto získáme potřebnou voličskou podporu v příštích volbách do poslanecké sněmovny."

Alternativní vůdce ČSSD Michal Hašek oponuje: "Radikální stranou je KSČM a já nechci, aby se z ČSSD stávala druhá komunistická strana."
Žena Moby Dicka: "Jak nečekaně moudré proti Sobotkovu, který hlásá primitivní populismus!"

Mrtvá Kočka: "Primitivní, avšak účinný."

Solární baroni zaplatili prvních 135 milionů ze svých zisků na nové extra dani. Chystají ústavní žalobu. Ta se však zpozdí kvůli "špatnému lednovému počasí": Zcela nečekaně sněžilo a mraky skrývaly slunce. Navíc byly překvapivě krátké dny. Do ústavní stížnosti by se proto měly zapracovat i tyto nespravedlnosti!

V jihomoravském Mikulově včera proběhlo hromadné vypouštění horkovzdušných balonků ve tvaru srdce. Srdečné balony ( v průměrné ceně 30 Kč - no nekupte to!) vzlétly dnes i z havlíčkobrodského náměstí. Srdce létala i ve Zlíně, kde způsobila požár domu s následnou škodou 3 miliony korun. Při následné kontrole našli hasiči ohořelé zbytky balonků na dalších střechách. Ty však odolaly.
Balonky "štěstí"???
Žena Moby Dicka: "Protože barák zapálil jen jeden."

Mrtvá Kočka: "Prokazatelně."

Pondělí 14. února 2011
Ministr zdraví Leoš Heger a lékařské odbory se opět dohodli: Domluvíme se. Přesněji, podle ministerských slov: "Dospěli jsme k pokroku a jsme na cestě k závěru".

Úspěšný boj lékařů inspiroval i hasiče a policajty: Chtějí taky přidat. Nebo odejdou.

Vláda se musí vypořádat s nálezem Ústavního soudu: Lidé s vyššími příjmy by měli mít vyšší důchody, a proto ÚS k 30. 9. 2011 zrušil "redukční hranice". (Které dělají z "důchodového pojištění" důchodovou daň.) Tato logická úvaha, v souvislosti se zákonem zachování (peněz na důchody - bez provedené důchodové reformy) vede k dalšímu logickému kroku: Pro 83 % lidí se důchod sníží následkem nového nastavení "redukčních hranic". Důchodci ale nehrozí, že odejdou...

Žena Moby Dicka: "Bylo by to zbytečné, ve skutečnosti se bude jednat jen o desetikoruny, maximálně stokoruny..."
Průměrný Čech stejně dostane jen 40 % z předchozí mzdy. Tak proč tolik práce s překopáváním zákona?

Mrtvá Kočka: "Aby se Ústavní soud nažral."

Před soudem stane i Poslanecká sněmovna. Nejvyšší kontrolní úřad ji žaluje kvůli nezákonné kontrole v NKÚ. Přesněji: Protože prezident NKÚ František D. žalobu neprojednal na grémiu, je faktickým žalobcem sám pan prezident. Navrhuje soudu, aby vydal toto rozhodnutí: "Poslanecká sněmovna je povinna zdržet se kontroly činnosti úřadu."
U kterého soudu se bude žaloba projednávat? No, když se jedná o žalobu ústavního orgánu na ústavní orgán, tak asi před Ústavním soudem, ne?

Třetina firem, které se odvolají proti pokutě za daňové nesrovnalosti k soudu, svůj spor vyhraje.
Žena Moby Dicka: "Pokud zákon v jednom paragrafu jmenuje desítky výjimek, pokud se mění několikrát do roka, pokud nespolupracuje s jinými zákony, pokud jeho dodržování stojí firmy miliardy na právníky a vlastní úředníky, pokud je zákon tak složitý, že mu nerozumějí ani úředníci finančních úřadů - pak jde o hovadný zákon."

Tuniský virus zasáhl i Jemen. Při protestech byl zraněn i jeden poslanec.

Nespokojeni jsou i občané bohatého Bahrajnu (průměrný příjem 25.000$ ročně). Při demonstracích v hlavním a jediném městě Manáma byli zabiti dva protestoři.

Izrael uzavřel čtyři zastupitelské úřady. Ne ve všech arabských zemích. Jen v těch, se kterými má diplomatické styky...

Úterý 15. února 2011
Ministr zdraví a lékařské odbory se domluvili. Nesouhlasí pouze ostatní ministři a lékaři.

Největší Buřič (Zdeněk) mezi policajty, požaduje odvolání vnitřního ministra Radka J. Vadí mu, že od ledna má o 2.000 Kč menší příjem. John si mne ruce: od policie by podle něj mělo odejít tři tisíce lidí.
Logika věci je přitom takováto: Aby se nejvíc ušetřilo, měli by odejít lidé s nejvyššími platy. Tedy ti největší odborníci a nejzkušenější policajti...

Česká protikorupční policie obvinila šest petrolejových princů z daňových podvodů. Měli totiž "v úmyslu zkrátit daň při nákupu a prodeji minerálních olejů". Což mejenže měli v úmyslu, ale i dokonali. Stát tak obrali o 440 mil. Kč. Zkrátit daň by přitom nemohli, kdyby neexistovaly daňové výjimky, které z normální nafty dokázaly vyrobit nenormální naftu. Neměli by být obžalováni politici, kteří tuto kravinu zavedli a dlouhá léta podporovali???
Souzeni jsou nejen nebozí bílí koně (pokud přežili), ale i firmy. Společnost Tukový průmysl tak podle celní správy připravila stát o tři miliardy korun...

Ministerstvo průmyslu musí zveřejnit, jakých oficiálních akcí a setkání se účastnil jeho bývalý ministr Milan Urban v roce 2007. Zeleňáci z Ekologického právního servisu to chtěli vědět už v tom roce 2007, aby zmapovali kontakty politiků s byznysmeny, ale Urban jim to neřekl. Šlo prý o "koncepční politická jednání", která podléhají utajení. Následný ministr Říman (ODS) tyto dokumenty pak skartoval. Soudy ohledně žádosti právních servismenů skončily až letos. Současný ministr Martin Kocourek (ODS) jejich žádost znovu posoudí - "v celém rozsahu a na základě stávajících možností". A "pokud bude shledáno, že některé z těchto informací nejsou k dispozici", bude předloženo "řádné zdůvodnění"... Přičemž ona podezřele ngoidní neziskovka chtěla tu jednoduchou informacíi mít v tom roce 2007...

Mrtvá Kočka: "Na tyto informace má nárok ze zákona každý!"

Pražská opoziční TOP 09 si stěžuje na nové nízkopodlažní tramvaje 15T: Vůz je konstruován, aby zvládl šest cenťáčků sněhu a dvoucentimetrovou záplavu. Tramvaj zcela vyhovuje zadaným kritériím, které určil zákazník - Dopravní podnik HMP, tunelling company. Jeho manažeři pravděpodobně nikdy nejeli tramvají pod železničním mostem U Bulhara, nikdy nešli pěšky typickou pražskou čvachtanicí? Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přitom už dvakrát řešil výběrové řízení, napadené konkurencí kvůli technickým podmínkám, kterým vyhovovaly pouze stroje, nabízené firmou Škoda Transportation. (V halách většinou nesněží.) Cena bude navýšena z původních 17 na 20 mld. Kč - v tomto případě už byla pražská radnice ze strany svých DP informována. Stejně s tím nemůže nic dělat - smlouva na 250 nových vozů je nevypověditelná.

Mrtvá Kočka: "Chtěli nízkopodlažní, mají nízkopodlažní.""

Při pohřbu zabitého demonstranta proběhly další demonstrace v Bahrajnu.

Začíná se hýbat Írán, "vzor demokracie v regionu" (podle mluvčího parlamentu Alí Laridžáního).

Milánské prokuratuře se podařilo dostat premiéra Berlusconiho před soud. Jest obviněn z placeného sexu s nezletilou a zatajování téhož. Tedy ze zneužití dívky a úřední pravomoci. Pro opozici to je dobrá záminka k tomu, aby žádala demisi premiéra.

Neměli by po zkušenostech i s jinými premiéry být do čela státu voleni výhradně eunuši?

Mrtvá Kočka: "Už jsou."

Anebo by měly vládnout ženy. Žena Moby Dicka: "Ty jsou na to příliš chytré..."

Arabské domino: V lybijském městě Benghází došlo k tisícovým demonstracím. Jsou hlášeni dva mrtví.

70 evropských historiků kritizuje minulotýdenní rozhodnutí Bundestagu slavit 5. srpen jako "Vzpomínkový den vyhnanců". Tento den byla v roce 1950 sepsána "Charta německých vyhnanců". Mezi signatáři přitom byli i vysoce postavení esesáci, gestapáci, a nacisté. Tedy ti bývalí, samozřejmě, v roce 1950 už demokraté, kteří nechtěli nic jiného než "právo na vlast" - v hranicích z roku 1939... Potomci sudeťáků nežádají "pomstu a odplatu", stačí jim pouze návrat majetku a odsouzení zločinů těch zemí, které se provinily tím, že se nenechali nacisty porazit...
Podle vládní koalice křesťanských a demokratů a liberálů se jedná o "akt usmíření". Přičemž slovo "smíření" v dokumentu chybí. Tak jaké smíření?

Mrtvá Kočka: "Smíření německých demokratů s nacismem."

Středa 16. února 2011, 69. nebo 70. narozeniny Kima II.
Letošní oslava narozenin velice drahého vůdceho severokorejského komunismu byla chudší než dříve, avšak o to barvitější.

Vrkočení kolem Sazky pokračuje: Penta (plus Ulčák) shledávají, že jejich nezištná pomoc by mohla vyšplhat až na 8 mld. Kč. Krom toho se bouří část akcionářů, že byla bez jejich vědomí podepsána manažerská smlouva, která předává kompetence do tlap "řídicího výboru" - aniž by znali její obsah!
Věřitel Radovan Vítek se rovněž zlobí a žene dlužníka do insolvence. Sazka mu ještě nezaplatila ani korunu. Vítek se obává, že nové neprůhledné načalstvo Sazky zašantročí její majetek.

Je vůbec v tomto státě možné, aby se vlády nad krachující firmou ujal ten, který ji ke krachu přivedl - bez toho, aby měli nejen věřitelé, ale ani majitelé možnost nějak zasáhnout? Ne, není. Rozhoduje soud. Ten příslušný - Městský v Praze - přemítá o možné insolvenci Sazky teprve měsíc!
Mluvka Sazky Jan Tuma: "Slova pana Vítka Sazka považuje za nesmyslná. Zároveň se důrazně ohrazujeme proti jeho tvrzením, že může dojít k pokusu o vyvedení části majetku ze Sazky".

Mrtvá Kočka: "Už je dávno vyveden."

Finanční mág a odsouzený zločinec Bernard Madoff pravil pro New York Times: "Banky musely vědět, že je můj byznys založen na principu letadla." Přesto spolupracovaly. Zisk je jejich - a ztráty zaplatí stát...

Island zaplatí Velké Británii a Nizozemsku náhrady za krach internetové banky Icesave v roce 2008. Jejich občany totiž vyňala z programu odškodnění pod heslem "cizinec není našinec", a ztráty zacálovaly svým občanům jejich hodné vlády. Dohoda, posvěcená islandským parlamentem, obsahuje potřebnou sumu - 5 miliard $ (asi 90 mld. Kč). Přičemž islandská vláda chlácholí islandské občany, že splátka půjde z prodeje státní Landsbanki. Ta prý má požadovanou hodnotu, ovšem její kupec za ni zaplatí nejspíš jen 7,65 mld. Kč. No a tuto sumu Island skutečně zaplatí...

Všichni budou spokojeni - Nizozemci a Britové své peníze již dostali od svých vlád - a islandská ekonomika po vyřešení sporu bude opět vzkvétat. 82 miliard už zaplatili daňoví poplatníci GB a Nizozemska...

Poznámka Moby Dicka: Icesave nejspíše neodolal globálnímu oteplování...

Bělorusko požádalo o úvěr 1,7 mld. $ z protikrizového fondu, který byl vytvořen pro postsovětské státy. Bylo by to pro něj lepší než vydávat dluhopisy.

Presovětské Bělorusko postavilo před soud demonstranty, kteří před dvěma měsíci protestovali proti zmanipulovaným volbám. Jako předskokan byl vybrán Vasil Parfjanka, známý recidivista: Už v roce 2001 se snažil zabránit stavbě silnice, která vedla přes masové hroby obětí sovětského komunismu. Tehdy mu bylo sedmnáct, ale v dalším období, kdy byl několikrát za svoje chuligánství zavřen, se nepoučil. Naposledy kopal do dveří úřadu vlády a vyzýval lid ke zteči. Dle prokurátora. Za organizaci protisovět... é, protidemokratických nepokojů byl odsouzen na čtyři roky.

Obviněno je i pět z devíti opozičních prezidentských kandidátů. Hrozí jim až 15 let vězení. Do vyhnanství nepůjdou nejspíš jen proto, že Bělorusko nemá Sibiř. Tedy zatím...

Dostane neostalinistický běloruský režim onu půjčku? Nejspíš ano. Lukašenko jako silný fýrer je totiž zárukou, že bude splacena.

Mrtvá Kočka: "Stejně jako byl Mubarak."

Komerční banka oznámila svůj loňský zisk: 13 mld. Kč. Tři čtvrtiny vyplatí na dividendách akcionářům.

Státní úvěrová banka EGAP dostala skvělou nabídku od Kuby: Dluhy ostrova nesvobody budou zaplaceny v takové výši, v jakých dostanou Kubánci nové úvěry... Výhoda je zjevná pro obě strany - ostrovní komunisté nebudou staré dluhy muset platit - a čeští úředníci je nebudou muset pracně a finančně nákladně vymáhat. A do účetnictví českého státu se tak nepromítnou "opravné položky" - totiž že když ty prachy Kubánci nezaplatí, že je bude muset zaplatit český daňový poplatník. Jo, ledovce aby v Karibiku pohledal...

Jediný drobný zádrhel by mohl připravovanou dohodu zhatit: Kdyby EGAP náhodou nesehnala banku, která by se nezdráhala půjčit...
Celkové dluhy Kuby páčí 6,4 mld konvertibilních českých korun...

Dvě stě osmdesát jedna firma vloni přesunula své sídlo z Česka do některého z daňových rájů. Většina z této dvě stě osmdesát jedné firmy zakotvila v Nizozemsku, Lucembursku, Kypru, Monaku, na Seychelách anebo Bahamách.

Čtvrtek 17. února 2011
"Je to standardní šetření zcela nestandardní zlodějny." (Miroslav Kalousek, ministr financí, o kauze evropského předsednictví.) Nic osobního, Sašo! Pátrací tým ministerstva peněz vypátral, že 135 milionů z půlmiliardové zakázky pro Promopro šlo na konto tajuplné firmy, sídlící v posledním ráji Karibiku - ostrůvku Dominika. Odtud pak směřovaly do trochu bližší Vídně, kde leží zablokované na účtě. Pro podezření z praní špinavých peněz.

Majitel Promopra Jaroslav V. se zná s panem Liborem V., kterému ony účty patří, jenom z golfu. Z greenu i malé golfové firmy, kde spolu sedí ve vedení. Libor vlastní firmu Deeside Service Solutions, která se starala, aby z překládání na sčuchu pohlavárů EU neuniklo žádné citlivé slůvko. Kontrakt získal pouze na základě "osobního vztahu" s Jaroslavem: "Považuji ho za kamaráda, ale vykáme si. Nikdy jsme spolu ale nijak nepodnikali, že bych pro něj něco dělal nebo od něj měl nějaké peníze. Jsme zkrátka přátelé."

Manipulace s veřejnými zakázkami na ministerstvu obrany v letech 2005-2007 (kde v letech 2006 - 2009 náměstkoval i Kalouskův chráněnec Martin B.) vedla protikorupční policii k návrhu obžaloby na 54 zaměstnanců ministerstva. Martin B. mezi nimi není. Z machinací na ministerstvu obrany nebyl nikdy obviněn ani tamní bývalý náměstek Miroslav K... Tedy "obviněn" byl - médii. Obžalován nebyl.

Mrtvá Kočka: "Nikdy nic nepodepsal."

Vítězná pražská koalice ODS/ČSSD schválila rozpočet. Letos se zaplatí vše, co se slíbilo: Senioři a junioři budou jezdit městskou hromadnou zdarma. Zaplatí se oprava starého Strahovského tunelu. Největší zářez znamenají 4 miliardy na Blanking. Dostane se i na opravu zanedbané Šlechtovy restaurace. Své obdrží čistička vod i pražské metro. 200 mil. získá hrošinec, 150 mil. obdrží nekončící sága zvaná "koupaliště Šutka". Jenom plánované turnikety v metru (3 miliardy) a platba za ponorkové tramvaje se v novinových přehledech rozpočtu neobjevily. (Ale třeba je má ve svém vlastním rozpočtu zapracován nezávislý Dopravní podnik.) 185 milionů na protihluková opatření na jižním konci nešťastné Severojižní magistrály se nenašlo - ačkoliv odhlučnění nařídil soud. Podle tohoto přehledu Praha hodlá vybrat 37,4 mld. a vydat 46 mld., při celkovém rozpočtu 52 mld. "Zdroje jsou" - chybějící miliardy půjdou z příjmů od státu - a z loňských úspor, kdy vládl Praze zlopověstný primátor Bém!

Mrtvá Kočka: "Opakuji: Vyrovnaný rozpočet je, když vydané úplatky jsou nižší, než obdržené!"

Mladá Fronta Dnes uvedla výši mimořádných odměn na chudobném ministerstvu školství a sportujících profesionálních mládežníků. V přehledu se ocitla i vrchní ředitelka úřadu Jana M., která v prosinci obdržela i odměny ve výši asi trojnásobku svého základního platu. Deník to dává do souvislosti s její seminární prací "Politická komunikace ministra Dobeše". Práci měl prý pan ministr sepsat sám. Ten to popírá - práci pouze autorizoval.

Autorizovaná politická komunikace ministra Josefa D. (VV): Podal trestní oznámení na neznámého pachatele za únik citlivých informací.

Generální ředitel hasičstva generálmajor Miroslav Štěpán konstatuje: U téměř 400 hasičů klesl měsíční příjem o více než 13 %. Tudíž odcházejí lidé s největšími platy - tedy skutečně ti nejzkušenější...

Nové portugalské vládní dluhopisy nabízejí rekordní výnos 7 %. No nekup to - vona to Evropská unie zaplatí!

Pátek 18. února 2011
České cestovky obnovují zálety do Egypta.

V Benghází je hlášeno 50 mrtvých demonstrantů. Místní lidé se bouří proti tomu, že je jejich město diskriminováno oproti Tripolisu. To se nedivte: Jste z jiného kmene, než vůdce lidové Kaddáfíje!

15.000 šíítů v Bahrajnu pohřbívá své mrtvé. Přitom vyjadřují i odpor a vzdor vůči králi - ze sunitské větve islámu. Kvůli nepokojům se ruší závod formule 1. Zdravotnický personál, který obvykle asistuje u této události byl přesunut do městských nemocnic - pro případ nouze.

Propukla další revoluce. hranolková. Tentokrát v Belgii, která pokořila rekord a je už 239 dní bez vlády. (Byl tak překonán zdemokratizovaný Irák, kde se nakonec na koalici nedávno dohodli smiřitelní nepřátelé sunnité, šíité i Kurdové.) V zemi, která je sídlem jak Evropské unie, tak NATO. Stovky demonstrujících se včera shromáždily v Gentu, kde proběhl hromadný striptýz 249 lidí. V Lovani se zdarma rozdával národní pokrm - smažené bramborové hranolky. Král Albert prodloužil termín budoucí nutné politické dohody o další dva týdny. Jinak - opět prodlouží termín. Belgie jako výkladní skříň EU pro letošek plánuje dluh ve výši 98 % HDP.

(Neměli by to řešit zvýšením DPH taky na na 98 %?)

Česká vláda posvětila dohodu Leoše Hegera se zdravotnickými odbory: Lékaři dostanou 2 miliardy. Upřesnění: tu sumu získají nemocnice. Co s ní provedou, to je čistě jejich věc. A zdravotních pojišťoven. Panují obavy z růstu černých fondů. Ale snad tahle bouřová přeháňka trochu pročistí vzduch - a stane se motorem pro to, aby už KONEČNĚ začala skutečná reforma zdravotnictví, která má zpoždění nejméně 15 let...

V březnu bude známa definitivní podoba reformy důchodové. Vláda představila její parametry. Potřebné miliardy by se měly získat ze zvýšení DPH. ("Ze zvýšení její části se sníženou sazbou na úroveň základní sazby.") Softparoubkovský vůdce ČSSD Bohuslav Sobotka je tvrdě proti. Juniorův otec - Bambas starší, takto pravidelný volič socanů, vzývající vždy současného jejich lídra (vždy se uměl rychle orientovat) - volá: "To, že nejsou peníze na důchody, na zdravotnictví a na školství je podvod! Podívejte na Prahu, co dokázala!"

Socialistický člen vládní kolaice, Věci veřejné, prosadil, že DPH za chléb, mléko, brambory, neupravované ryby, dětskou výživu a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy zůstane na 10 %. (A možná se ještě domluvíme na teple. A elektřině. Neměli bychom zapomenout na knihy - pro ně je to likvidační.)

Mrtvá Kočka: "Krmím se výhradně jídlem pro děti."

Žena Moby Dicka upřesňuje: "»Dětská výživa« není to, co jedí děti. »Výrobky pro diabetiky« nejsou většinou pro diabetiky vhodné. »Bezlepkové potraviny« téměř neexistují..."

Právě! Teď by se jimi mohl živit národ. Mimochodem: dosud jsem nepochopil, proč jsou potraviny, označené jako "dia" tak strašně přeslazené!

Vládní koalice se s opoziční ČSSD alespoň sbližuje v názoru na přímou volbu prezidenta/prezidentky republiky. Uvažuje se i o možnosti impíčmentu. Kdyby prezident "vystupoval proti zájmům země". (Nebo proti "zájmům lidu této země", jak s oblibou prohlašují Paroubek a jeho klony v ČSSD?) Jakou píčovinu by musel prezident provést, aby byl odvolán?

Sobota 19. února 2011
Žena Moby Dicka: "Kdyby třeba odmítl podepsat zákon o tom, že »zdroje jsou«."
************************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku mailto:moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

22 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

mám jen takový pocit,že ty fakta o věcech věrolomných jsou jen na oko.Jsem si jist,že žravé ryby si dokáží vytvořit prostředí tak,aby daly spolknout malou rybu.Mediální kecy tak,jak jsme zvyklí.Se domnívám,že nikdy,nikdy se nestalo,by pisatel nebyl podroben porobou vlastních názorů,ba,vystavil veřejně svoji řiť.

informace řekl(a)...

Tady se můžete poučit o tahanicích kolem Frontexu, pokud se týká střežení námořních hranic. Na dalších stránkách jsou jiné zajímavé zprávy.
h://afsj.wordpress.com/2010/03/19/the-libe-committee-opposes-the-adoption-of-the-european-commission-draft-council-decision-on-supplementing-the-schengen-borders-code-in-operations-coordinated-by-frontex/

informace řekl(a)...

S Berlusconim dejte pokoj. Už nás celá ta afeéra otrávila. Je to jasný pokus vyštvat B. z místa premiréra a z politiky vůbec.
Podívejte se, co si o tom myslí americký ekonom a historik E. Luttwak.
h://www.youtube.com/watch?v=upW1HtY14YM

A.S.Pergill řekl(a)...

Hasiči mají smůlu.
Existují dobrovolní hasiči, kteří je mohou alespoň zčásti nahradit.
Dtto policie, kterou by mohly nahradit místní policie + soukromé bezpečnostní agentury, tj. také nemá naprostý monopol.
Zato neexistují dobrovolní lékaři, alespoň ne v mezích vytyčených platnými zákony (proto mají lékaři faktický monopol a jejich vyjednávací pozice je neskonale lepší).

IMHO řešením je zrušit povinné členství lékařů v LK (v řadě demokratických zemí je toto členství dobrovolné a většina lékařů ve stavovské organizaci není) a uzákonit léčitele a další paramedicínské odborníky (např. v USA jsou tito medicínskými osobami prvního kontaktu a do značné míry dělají to, co dělají u nás podstatně dráž obvodní lékaři).

Na druhé straně je třeba dupnout na kuří oko farmaceutickým firmám, které mají naprosto nestydaté zisky (mnohonásobně překračující rozumné odhady nákladů na vývoj nových léků) a zavést komerční a neunifikované zdravotní pojištění. S tím souvisí i dupnutí na kuří oko "ochráncům zvířat", kteří v podstatě znemožňují neskonale levnější akademický výzkum v této oblasti, který je navíc mimo kontrolu firem (farmaceutickým monopolům a oligopolům "ochránci zvířat" nevadí, protože ti vyvezou svůj výzkum do zemí 3. světa a vrátí se jim to ve výdělcích tužšího monopolu, proto tyto firmy "ochranářské" organizace a jejich lobby v legislativních orgánech všemožně podporují a financují).

K tomu pojištění. Jsem asi informován poněkud nadstandardně, proto stručně:
Alternativní zdravotní pojišťovny nekrachly proto, že by "to byla zlodějina", jak se nám snaží namluvit (a části populace úspěšně namluvili) vládní ideologové. Krachly proto, že šly na trh s určitým podnikatelským záměrem kompatibilním s tehdy platnou legislativou, který byly nuceny opustit, protože legislativa byla náhle sešněrována ve stylu "mohou nabízet jenom to, co VZP, a za ceny, které požaduje VZP", a právě toto zglajchšaltování zdravotních pojišťoven na "VZP2 až VZPn" vedlo k jejich pádu. VZP by měla zůstat a měla by ze zákona a za státní dotace pokrývat komerčně neřešitelné případy, nicméně ostatní ZP by měly opravdu podnikat a vytvářet zisk (klidně ať rozumnou část toho zisku odvádějí do nějakého fondu pro výše uvedené komerčně neřešitelné případy, aby to vše netáhl stát).
V konečném důsledku a v horizontu řádově deseti let by to mohlo vést i ke slevnění zdravotnictví. Komerčně fungující ZP je totiž zainteresována na prozdravotních opatřeních u svých klientů typu primární prevence, zatímco VZP nikoli (má své jisté) a pro LK je zdravá populace noční můrou: Ta (=její členové) vydělává tím víc, čím víc jsou lidé nemocní. Vím o preventivních aktivitách, které ČLK právě z důvodů "nebezpečí, že by mohly být úspěšné" zařízla.

stk řekl(a)...

4 Pergill:

K posledním několika větám: Tušil jsem to, vyplývá to totiž z logiky věci. Trochu nemocný (chronik) je zlatý důl pro lékaře i farmaceuty.

(Bohužel vím, o čem píšu. Tři specialisté mě "musí vidět" nejméně dvakrát ročně (někteří 4x) aby konstatovali, že choroba se zhoršuje standadní rychlostí, případně, že stagnuje. Všichni chtějí rozbor krve. Každý si ovšem objednává laborku zvlášť - takže je to tak trošinku "pouštění žilou", mi pouštějí taky, doslova, ale hlavně pouštějé pojišťovně. A stačilo by na žádance o rozbor zaškrtnout o dvě-tři políčka více.)

Monopol není dobrý nikdy a v ničem. Tedy je dobrý - pro jeho držitele. Ostatní jsou tím pádem neustále v ...pytli

informaci řekl(a)...

Páni, vypadá, že to praskne i v Libyji podle posledních zpráv. Prakticky celá severní Afrika od Mauritánie až po Egypt je ve varu.
http://www.ilfaromag.com/economia/wp-content/uploads/2009/12/nordafrica.jpg

stk řekl(a)...

Něco pro Informaci...

Moby Dick řekl(a)...

A Arábie: Jemen, Jordánsko, Bahrajn...

A v Egyptě v letoviscích u Rudého moře nastalo zemětřesení a písečná bouře...

Schumacher antisemita řekl(a)...

A až se dostatečně vyvaří tak zjistí, že bez práce se neuživí ani za nové vlády. Možná, že po čase dojdou k závěru, že ta stará nebyla až tak špatná. Leda že by se EU otřásla a něco nadělila. Samozřejmě účelně, humanitárně, perspektivně, oboustranně výhodně, zaručeně úvěrově, čili průserově jako kdy jindy před tím. Jenže EU má dost co sama se sebou. Alespoň azyl některým zasloužilým pohlavárům bychom mohli poskytnout. Třeba Francie má pro lidožrouty pochopení. Bokassa, říká vám to něco ? Británie Kaddáfímu, když měl takové pochopení pro "Lockerbie"....
Radím nezasahovat, nešťourat, nekibicovat. Jen vyjádřit pochopení, politovat a ujistit o respektování suverenity a standardních obchodních vztahů. Jinak budou maléry.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

naprosto s Vámi souhlasím, mimochodem i pan Schwarzenberg má na věci podobný názor a před rýpáním do Lybie a Kaddáfího vyložene varoval. Ono kdo soudný by za současného stavu do toho severu Afriky rýpal že? Ale obávám se, že nereálně myslících radioaktivních hňupů, je v Evropě a jejicích řídících strukturách nadbytek a výsledky vývoje například v Turecku, jsou toho víc než dostatečným důkazem. Zkrátka a dobře vše se opět odehraje s těmi nejlepšími a nejušlechtilejšími úmysly za provolávání hesel do sdělovacích prostředků, no a nakonec to zase dopadne jako vždycky, tedy blbě a s průšvihem pro nás.

drak řekl(a)...

Slovo "Lybie", nahrazuji slovem "Libye".

drak řekl(a)...

A.S.Pergillovi:

Souhlasím s Vámi. Myslím, že popis současného neblahého stavu našeho zdravotnictví a náznak kudy z něho ven bych určitě nezvládl lépe. Na druhé straně bychom si ale měli uvědomit, kolik prachů tím zlodějským a zkorumpovaným systémem proteče. Je to celkem hodně miliard, střízlivé odhady říkají, že v Německu, které je ke korupci údajně méně vstřícné nežli my tady, existují odhady, které říkají, že v německém zdravotnictví se až 20% prostředků vynakládá neefektivně, neboli se rozkrade. U nás je to prý až dvojnásobek. Ono to s tou korupcí v Německu je samo o sobě spíš na delší povídání, já zkráceně jen říkám, že v zásadě, co se týče drobných normálních prkotin, tak asi ano, ale na druhé straně, u většího byznysu, se to už různí podle okolností. Oni v tom prostě spíš umějí lépe chodit, mají jak se říká už prošlapané cestičky a nejsou tak trapně levní jako ti naši "vořeši" a tím, že je to méně trapné a mnohem více kultivované, tak se toho také tolika neprovalí ven. Když se vrátíme k tématu a vezmeme si, kolik tím zdravotnictvím profrčí peněz a kolik z nich tedy neefektivně skončí rozkradeno bokem, tak si také můžeme představit reálnou ekonomickou sílu toho, co bude stát proti zefektivnění toho zdravotnictví se vší rozhodností a korupčním potenciálem a já prostě nevidím světlo na konci tunelu. V politice nemáme nikoho, kdo by se morálkou a vůlí dokázal aspoň přiblížit někomu, jako byla Margaret Thatcherová, Ronald Reagan, či Winston Churchill, tím je ale i předem dáno, jak dopadnou všechny ty řeči o těch reformách. Akce děkujeme odcházíme dopadla tak, že se zatnula sekera ve výši cca 2 GKč do rozpočtu zdravotních pojišťoven, aniž by se našla byť jedna jediná na financování těchto výdajů. Kalousek už tím pádem začíná uvažovat o sjednocení sazeb DPH, a já se mu nedivím, on, na rozdíl od odborářů, aspoň umí počítat. Soudruzi v ostatních odborech, povzbuzeni slabým odporem kořisti, se začínají aktivizovat a těší se na další kus urvané kořisti. Naše bolševizovaná média veřejné služby, je v tom nestydatě podporují, aniž by za to dostala přes pazoury. Jestliže 10 x náhodně zapnu ČRo2 a 10x tam na mne vybafne Zavadil, s jeho protesty proti sjednocení sazeb DPH, a ani jednou Kalousek, s rozumnou větou proti, tak to prostě není nic jiného, než nepokrytá bolševická propaganda. Je mi líto, ale tohle nemůže skončit dobře. Jediné, co se proti tomu dá podniknout zatím je, si to všechno pamatovat, a uplatňovat kroužkování během voleb tak, abychom z těch struktur co nám vládnou, dostali ven aspoň ty největší padouchy a lumpy. Jenže se obávám, že k průšvihu dojde dřív, než se s tím stihne toto pomalou a neefektivní cestou něco kloudného podniknout.

Anonymní řekl(a)...

Pane VV
Ve svém příspěvku z 20.02.11 v 18.51 pod článkem „Bú, kravičky dů“ se ptáte paní Harpyje jak je to s donáškou mléka do domu ve fašistickém Německu.
Protože Vám paní Harpyje neodpověděla, tak se odvažuji na tuto otázku odpovědět sám, a to po jiným článkem.
Mohu Vám pouze ale napsat jak je to s donáškou mléka do domu v München Solln, to je čtvrti kde od roku 1972 žiji. Má přitelkyně – rodilá Němka - mi k prodeji mléka řekla, že kdysi v dávnověku BRD existovaly Tante Emma Laden, kde se prodávalo mléko z velikých konví dodaných mlékarnou do menšich konviček zákazníků. Tento způsob prodeje ale už v 1972 neexistoval. Do domů se mléko nedodávalo prý nikdy.

Ještě mám jednu otázku : Nemělo by ve slově Bú místo ú použito ů?

Mnoho Lásky a Moudra Vám přeje Hledajíci.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nikoli, Hledající a moudro stále nenacházející.
V citoslovci "Bů" by mělo být "ú", dle vzoru "Dú Valaši dú".

Děkuji za informaci o (ne)donášce mléka do domu ve fašistickém Německu; i moji známí z té děsné země tvrdí něco podobného. Zdá se, že Němci-fašisti pijí jen bílou vodu z krabice; kéž by brzy vyhynuli.

Čest práci a Míru zdar !

drak řekl(a)...

STK:

Máte naprostou pravdu v tom, že cokoliv monopolního smrdí průšvihem. Také u výroby televizí či videí například ta konkurence působila blahodárně, jenže ono vše má své meze. Někdy je ta konkurence i hodně nekalá, viz osud naši květinářů a šlechtitelských stanic, které stát neochránil a které nechal dílem ze slepé viry v neviditelnou ruku trhu, tedy z blbosti, dílem asi z neschopnosti a korupce, prostě padnout.

Určitě je celkem zřetelné, že konkurence funguje poměrně dobře tam, kde se dá jednoduše a za poměrně nízkých nákladů vyrábět a snažit se o nízkou prodejní cenu, byť i zde je to někdy zhoubné, protože konkurenční prostředí dotlačí trh k tomu, že kromě vylevněného šmejdu se nic jiného ani nedá koupit a něco kvalitnějšího, je díky nezájmu trhu natolik drahé, že to přestává být dosažitelné. Výrobce něčeho slušnějšího prostě nemá dost času a peněz na to, aby si počkal, až se dostatečně velký počet lidí naštve na ty šmejdy, kterými je trh zaplaven a on měl šanci se uživit. U nás bych řekl, že spolehlivě dovedeme z trhu vypudit kohokoliv, kdo by se pokoušel dodávat sem něco kvalitního. Nicméně to, že se pořád ještě najdou lidé, co jsou ochotni dojít si za řezníkem, nebo si koupit domů dobře a z dobrých surovin uvařené pivo i přes to, že je o pár korun dražší, nám pořád ještě dává do budoucna jakousi malou naději. Při konkurenci, kdy čínský dovozce při dovozu do EU deklaruje k proclení cenu jedné košile ve výši jedné Kč, tedy asi 3-4 eurocentů, se nelze divit, že při neochotě EU či jednotlivých členů, pálit si prsty při ochraně vlastního trhu, nám jdou na hubu celá odvětví. Ono ať mi nikdo nebulíkuje na nos, že se košile včetně dopravy dá vyrobit za 1,- Kč za kus, jako jsou proclívány. To je prostě dumping, jako když vyšije.

Jsou ale obory, kde je nutné, nebo přinejmenším vhodné se s monopolem smířit. Jsou to odvětví, která jsou investičně a technologicky náročná. Například energetická přenosová soustava, nebo síť dálnic se jen těžko dá vystavět 2x, 3x, 5x, nebo 10x, nejde to, je to pitomost. Jakkoliv by se to "modrým pionýrům" nelíbilo, prostě tolika prostředků tu není a i kdyby byly, nemá smysl je vynakládat tímto způsobem, ale pak zase je nutné, aby se regulace tohoto odvětví ujal stát, ale ne tak snadno zkorumpovatelný a neschopný, jako ten náš. Tato jeho neschopnost starat se aspoň přijatelně o věci veřejné je skutečně děsivá. Při takové je snad i v určitých případech lepší, pořizovat si drahé věci zbytečně dvakrát, nebo i vícekrát.

Mimochodem ona ale odvětví technologicky náročná na vývoj nových výrobků také díky globalisaci spějí k určitému druhu skoro monopolu. Kolik je výrobců procesorů a pamětí? Kolik le výrobců LCDčkových panelů? Ono když se podíváme na kupříkladu na vztah výrobců CPU, Intel versus AMD, tak to, co v rámci konkurence předvádí Intel není nic slušného, já si myslím, že je to za hranou jak morálně, tak i legislativně, jen je těžké to prokázat a horší je, že možná i chybí vůle k něčemu takovému ze strany jednotlivých států, takže za chvíli tady ten globální monopol budeme mít a to s takovým obratem a silou, že s ním nějaký stát nic moc nesvede už teď, kdy ještě monopolem tak úplně není, ale co potom? Intel si udržel prodeje i v dobách, kdy ty jeho procesory byly horší než konkurenční, ale právníci a obchodníci, to prostě "ustáli", ačkoliv je to proti zdravému rozumu. Asi časem přesedlám na něco jiného, tenhle obor jde do háje rychleji, než se mi líbí a než je únosné.

Anonymní řekl(a)...

Pane VV
A vy jste Lásku a Moudro pro sebe našel?
Hledajíci

stk řekl(a)...

4 Drak:
Ano. Ale každý se snaží dosáhnout monopolního postavení (přiznávám, i já, ač zaměstnanec se snažím mít na nějaké práce monopol aspoň v tom, že si už, po krutých zkušenostech držím své know-how a své kontakty) a udržet si ho.
Ochrana trhu před dumpingovými cenami - zase problém. Když se to přežene, naruší to přirozenost, když neaplikuje, monopolní sviňky mají pré.

Co se týče činnosti velkých HW i SW firem - tak to je, velebnosti prostě chlívárna. To s Fair-trade nemá nic společného. Ale - jak žít bez výpočetní techniky? Zpátky nas stromy? Nebo ze zásady neinovovat? Zkoušel jsem to druhé a málem jsem způsobil kolaps. Nové formáty, které stávající a vyhopvující SW) neznal, změna sběrnic, řadičů, vícejádrové procesory. Inu, musel jsem svémi ajťákovi popustit uzdu, jinak bych to zavedl do průseru.

P.S.: Už druhý měsíc nešéfuji a je mi nádherně! Je naprosto skvělé odpovídat jenom sámm za sebe a svou práci. Já jsem asi pobvahou takový Robinson. Teď třeba sedím v ústavu.je tu jen vrátný, obsluha výměníku a já a dělám si svoje. No a protože čas běží, tak to musím jít dodělat...

drak řekl(a)...

STK:

V kolektivu si rád pokecám v hospodě, nebo konám fyzickou práci, protože při fyzické práci je lépe, je-li na to těch lidí víc. Co se práce duševní týče, a tu já konám převážně, dá-li se to šamanění kolem těch plechovek tak nazvat, tak tu konám nejraději sám, byť někdy kvůli manipulaci s předměty nad 80 kg (hodně výkonné plechovky) raději požádám někoho o pomoc.

Ráno přijde papírování a vydrží mi až do pozdních večerních hodin, zítřek (vlastně dnešní den) bych nejraději vynechal, ale bohužel to nejde, nikdo by to za mne nevyřídil.

Dobrou

drak řekl(a)...

STK:

Já osobně mám rád UNIXy, jenže ty se čím dál tím hůř pořizují, protože pro grafické karty jejich výrobci neuvolňují jejich specifikace, takže pořádný ovladač tím pádem vývojáři Linuxových jader prostě nemají podle čeho napsat a binární čunčárny z fabriky jsou tak akorát na 2 věci. No ale pracovat jenom z textové konsole to také není nic moc lákavého. Až mi mé plechovečky a notýsek jednou doslouží, pořídím si něco od Applu, neb Mac OS X je svého druhu UNIX. Navíc, je ten UNIX provozován na velmi dobře vybraném a kvalitně zhotoveném železe a nad tím softwarem evidentně kdosi myslel a to dost důkladně. Ono ta cena tomu pak odpovídá.

Mě u těch Woken a balíku Office poměrně dost děsí a vadí dvě zásadní věci. První z nich je nutnost používat antivir, jakmile je nutné cosi takového, není se systémem cosi v pořádku. Druhým zásadní věcí, se kterou mám u woken a Office problém je ten, že každých několik let se tam probere ze sna nějaký cvok a zpřehází ovládací prvky tak, aby dělajíce to samé, se k nim lezlo pokaždé o jednu úroveň hlouběji a mezi skutečností a člověkem zase bylo o jednu abstraktní a zbytečnou vrstvu navíc. Změnu ovládání o Office 2007 jsem dodnes nestrávil, obrázky místo menu neuvěřitelně zdržují. Pro autory neustále a zbytečně se měních ovládacích prvků woken, bych měl následující léčbu: Pokaždé když oni v systému či v Office zpřeházejí ovládací prvky, mstil bych se jim prostřednictvím výrobců vozidel novými verzemi aut určeným povinně výhradně pro ně, kde by byly zpřeházeny pedály a další ovládací prvky oproti zažitému standardu a autorům Office, bych ještě navíc přidal volant, co točí koly na druhou stranu. A takhle bych ty vytlemené dementy dusil tak dlouho, dokud by se jich část nepozabíjela a zbylá nepochopila, že prohazovat ovládací prvky a měnit je, se dělá u OS, stejně jako u aut jen případech nejvyšší nouze a nutnosti.

Teď dobrou, nebo budu ráno k ničemu ;-)

STK řekl(a)...

Draku, k Woknům a jiným:
Tady je příklad nejen monopolního chování (při těch procentech je pochopitelné) ale i kartelu a jiné spolupráce s dodavateli železa.
Pokud by šlo jen o kancelářské aplikace, šel byl na Linux hned - syn, programátor je má doma a nákaze se jen směje. Problém je v nepříliš levném SW - audio a video editorech a (foto) grafických programech, které používáme my a kteréřto programy jsme řádně nakoupili i s podporou. Přejít na jiný systém není jak - znamenalo by to nové strojky (vše je to ve stojanech v nehlučném provedení se slušným výkonem a ještě slušnější paměťovou kapacitou.) Nevím, zda mají ty programy, které používáme nějaký rozumný ekvivalent v Linuxu, kolik by to vše stálo atd. A v současnosti pochybuji, že by do toho někdo vrazil prachy - město má propachtované zástupce Woken a nákup jiného OS prostě úředně nepovolí. Takže na kvalitě / nekvalitě OS a SW nesejde, je to pořád o monopolu, známostech a (předpokládám) úplatcích.
- - - - - -
pro ostatní: Všimli jste si toho propastného rozdílu ve způsobu, jak přistoupili k zemětřesení lidičky na N. Zélandu a jak to před časem probíhalo na Haiti?
Mimo jiné - internet asi o zničení města na Novém Zélandu ještě neví. Tedy ten český. (Čest vyjímkám.) Zato "mouder" o účelnosti předstírání orgasmu se dočtete několik.
Kdybych byl mimozemšťan, usoudil bych asi, že člověk je jen taková nadržená opice, která se náhodou naučila mluvit...

[;-)

drak řekl(a)...

STK:

Co se Woken a českého veřejného sektoru, týče, tak se to dá shrnout asi tak, že čemukoliv co se v oblasti IT má udít, předchází trojnásobné předposrání se směrem k Redmondu. Je to prostě asi jako ve starém totalitním vtipu o sloučení Škody s.p. a Slovnaftu s.p, tedy škoda slov.

Věcně vzato se i autoři Woken snaží ta svá nedochůdčata vylepšit tím, že přinejmenším nahlížejí do projektů z řad BSD, takže se možná někdy v budoucnu dočkáme aspoň slušnějších Woken. Nebo díky monopolu třeba tak odpudivých, že nemaje kam ustoupit vykašlu se na to a půjdu jezdit třeba s náklaďákem.

Na čem a co poběží je věcí zaměstnavatele. Tam to neovlivníte, ledaže by se Vás před nákupem zeptal, o čemž pochybuji, viz odstavec výše, oni se zeptají, ale někoho jiného. Myslím, že co se zpracování audia a videa týče, tak pro mašinky a Mac OSy od Jablek existuje velice kvalitní software.

Já sám za sebe to mám tak, že až mi můj pracovní server potažmo stanice s Linuxem doslouží, nebo až doslouží stroj s Wokny, na kterém mám účetnictví, nahradím to jednou slušnou (asi i mastnou) mašinou od Jablek, neb tam jdou wokna spouštět v okénku, a když se příliš roztahují, jde to zavřít křížkem :-) Do Linuxe se totiž už jen těžko shání grafické karty se slušným ovladačem, neb specifikace se pro vývojáře jádra neuvolňují a to, co leze z fabrik ven je kolikrát výkonově horší nežli to, co se najde ve W7, jako nativní wokenní. Proto jsem si do budoucna vytýčil jakožto směr ústupu přechod na jablečný HW a Mac OS. Wokna se na tom v případě potřeby kvůli účetnictví dají spustit také a jinak mi to může být ukradené.

Jako mobilní telefon jsem měl nejraději kdysi nezničitelný a jednoduchý model 5110 a pak jsem přešel rovnou na komunikátory od Nokie, se Symbianem řady 8, klávesnicí QWERTY, měly ty 9200 a 9500 jednu jedinou vadu, věčně rozpadající se panty víka. Později přechodem na E90 (kvůli těm rozpadajícím se pantům, jinak by nebyl důvod) zjišťuji, že Symbian řady 6, shodný se zbytkem telefonů a klávesnicí QWERTZ, která mě kvůli neustálým překlepům neuvěřitelně zdržuje, je prostě jen odleskem bývalé slávy. Klávesy na klávesnici jsou malé, absence šipek a jejich náhrada jakýmsi verglem podobným plochému joysticku, jehož použití zase jenom zdržuje, norma QWERTZ, která se nedá softwarově přepnout na QWERTY, no to je prostě cosi, co teoreticky použitelný smartphone deklasuje na trapnou hračku. Když si kvůli tomu pořídím externí QWERTY, zjistím, že kombinace Ctrl + šipka neposune například kurzor o slovo vlevo, či vpravo, no nic, aspoň mi nezdržují překlepy Y a Z. Posledním hřebíkem do rakve je strategické partnerství Nokie s malým a měkkým. Pitomou Nokii (od 5.2.2011 PiNokii) už si evidentně nekoupím. Časem abych vymýšlel, kam prchnu před malým a měkkým ještě i u smartphonu. Připadám si tak trošku jako postava z Čapkovy Války s mloky a tak trochu jako obránce hradu, kterému už zbývá jen ústup do věže a naděje na zázrak.

Schumacher antisemita řekl(a)...

STK to je prokletí technického přístupu a orientace na věci místo na služby. Rozhodující je jak a k čemu to slouží, ne jesttli tam data přenášejí elektrony nebo trpaslíci. Prostě potřebuju nějakou službu za nějakou cenu. škatule není důležitá, stejně i dnes koupená byla už včera stará. No já vím..., také rád pěkné a zajímavé věci a rád se v nich hrabu a vylepšuju, a nadávám. A hádám se se svým rozumem, který mi říká, že důležité jsou služby, ne věci. Jako naše diskuse o hrajítkách. Podstatné je aby to hrálo jak potřebuju. Ale když ty krabičky a hejblata jsou zajímavé. Jo, je to těžké a náročné.