úterý 31. ledna 2012

Pozvánka na Měsíc

Sděluje se, že pokud by se někdo v pátek 3. února vyskytoval v prostorách Modré školy na famózním PragoFFestu, jenž probíhá od čtvrtka 2. do neděle 5.2.2012 v Modré škole poblíž konečné stanice metra A Praha Háje, pak se zve do třídy č. 102, kde bude mít od 14:00 možnost zúčastnit se mé přednášky Protektor Měsíc i následné besedy. Budu vyprávět, jak unikátní je ve Sluneční soustavě náš Měsíc, jehož zrození umožnilo vznik života na Zemi. Jeho existence život ochraňuje. Jeho využití zachrání lidskou civilizaci - jako už jednou zachránilo. Popovídáme si hlavně o astronomických aspektech, spojených s existencí Měsíce. Zmíním i astronautické a politické aspekty, které však vydají někdy někde na další samostatnou přednášku.

Fanoušky naší oblíbené Tess upozorňuji zejména na jednu z jejích čtyř přednášek. Na tu, kterou nazvala Skotsko  nejen po stopách Harryho Pottera, a kterou bude držet v sobotu 4. února od 14 do 16 hodin v třídě č. 25 (2. patro úplně vzadu). Opakovaný pořad s nádhernými fotografiemi bude jistě doplněn poznámkami o tom, jak to ve Skotsku vypadá v lednu. Tess se totiž ze Skotska vrací už tenhle čtvrtek…

Samozřejmě budete vítáni i na některém z dalších 450 pořadů!

\ :-) Šaman

42 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Nebudúúú... nebo že bysem přeci - ? Nějak, možná - Do důchodu eště daleko. Budeme uvidět.

Šaman řekl(a)...

Jakube, skoro každý týden je nějaký con. Vy to asi budete mít blíže do Bratislavy, kde se 21., 22. a 23. septembra 2012 coná Istrocon, Comics Salón a v rámci toho i Parcon 2012. Tam se chystám taky.
Už proto, že jsem zvědav na atmosféru, kterou vyrobí deset tisíc návštěvníků!
\ :-)

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Neoplývám nadbytkem volného času, pro mne bohužel platí stejná omezení v časoprostoru jako pro jiné, dokonce někdy mívám pocit, že pro mne byla ta omezení pohybu časoprostorem nastavena snad ještě restriktivněji, nežli pro zbytek populace, ale jsou záležitosti, na které si bez ohledu na cokoliv dalšího prostě čas udělám, i kdyby čert na koze jezdil a a z nebe trakaře padaly, PragoFFest patří mezi ně. Člověk se prostě někdy musí utrhnout a udělat si aspoň trochu času na sebe samého a své vlastní záliby, jinak by se musel zbláznit, proč by pak vlastně žil? Jen proto, aby se staral o jiné a jejich křápy a záležitosti? No ano, nějak musíme být živi, tak se staráme, ale aspoň občas to chce udělat si chvilku i pro sebe :-) Na pátek a sobotu se už těším.

Schumacher řekl(a)...

Kdepak, žádná pozvánka. Úspěšně probíhá prodej měsíčních pozemků a Měsíc tak v brzku bude celý privatizován. Ta tůdle. Funguje to tak, že kdesi u nějakého soudu v Kalifornii, nechýápu jek je to možné, ale v Zemi enomezených možností je všechno možné, si zaregistrujete nějakou planetu, nebo nějaký kus vesmíru, keré ještě nejsou zaregistrované a je Vaše. Pak můžete prodávat parcely. Když Vám na Vaší parcelu někdo šlápne, můžete ho žalovat u soudu, protože je to Vaše property, alebrž na to máte náležité lejstro. Případně se domáhat trestní ochrany, protože šlapat na cízí property je crime a za to je prison. Když jset z ciziny, tak Vám USA vyhládí válku k ochraně tamního míru, demokracie a lidských práv a vydají na Váa mezinárodní zatykač. Přinejmenším Vás za porušení cizího property seberou hned na letišti, když jste měli takovou opovážlivost vetřít s edo tamní jurisdikce. Když Vás nezarestují za případně i federální zločinn, tak Vás vyhostí a šupem pošlou odkud jste přišli, protože takoví, kteří porušují cizí property nemají v nejsvobodnější a nejdemokratičtější zemi co pohledávat. Tak jestli někdy chcete šlápnout na Měsíc, musíte si ho kus koupit. Sice nechápu jak je tohle možné, připomíná mi to nějakého Balbou, který napřed přešplouchal atlantik, pak přešpacíroval přes Panamskou šíji a na druhé straně napochodoval do mořa kam až stačil a pravil, že celé to moře a země za ním patří Jeho (či jejímu) Veličenstvu. Pak pucoval zrezlé brnění. Ale v zemi neomezených možností, svobody a denmokracie je možné všechno. Tak bacha na to.

Schumacher řekl(a)...

No a k věci, že by Měsíc zachránil lidskou civilizaci, to nevím kterak, stejné můžeme prohlásit o Marsu a tak podobně. Protože zatím máme zásadní problém vyškrábat se nějakých necelých tři sta kilometrů na oběžnou dráhu a hlavně se z ní dostat zpátky, což jak se ukazuje, je větší fuška než se tam vyškrábat. Kdo by tam co pohledával a hlavně, kdo by tu bezluftrajse platil. Ledaže by tam bylo něco kvůli čemu by se lidi byli ochotni navzájem se utlouct, jenže něco takového tam není. Na Měsíci ani na Marsu, kde ačkoli se zdá přívětivější, je tak řídká atmosféra, že pro pro dýchající organismus je tam prakticky vakuum. Kromě toho to řiďoulinké se skládá převážně z kysličníku uhličitého. Na měsících "Vekých plenet" je sice kromě vody i taková spousta uhlovodíků, proti kterým zásoby ropných šejků jsou niklákem pohozeným v prachu. Jenže je to drobet z ruky na to abychom tam nátáhli potrubí nebo posílali tankery. Když se stěží vyškrábeme těch několik set kilometrů na oběžnou dráhu. Ano, člověk stanul na Měsíci. Jenže mít Měsíc jako běžnou cílovou stanici je podobné jako pořádat školní výlety na Mont Everest (VV ano, já vím, je to Čomolungma, nerad bych pohněval čínské soudruhy).

STK řekl(a)...

Lidi si strašně rádi hrají, příteli Schmachere. Bylo by skvělé, kdyby zůstalo jen u těchhle nevinných her...
Ovšem hra na MaxiGramofón s právem vymazat z vaší paměti cokoliv, co se nebude líbit celníkovi nebo policajtovi, je daleko horší!
A to je teprve testovací vydání nové hry, která se bude jmenovat "1984".
Vyjde už brzy!


Přednáška o "Luně v očích Tvých a paprsku v mé beznaději": Tentokrát je mi zvlášť líto, že je Matka měst od Ocelového srdce republiky tak daleko. Ale pro mě je to den a půl a 840.- Kč v čudu - to když v Praze nebudu jíst, pít a jezdit metrem. Napadá mě hned několik dalších způsobů, jak tu tisícovku utratit.
"Tož soráč!" - jak se teď říká.

Šaman řekl(a)...

K privatizaci Měsíce: Ano, taky mám akr. Ale ten chytrák si nechal zaregistrovat něco, co mu už neměli nechat registrovat. Podle toho kalifornského zákona musí člověk, aby mu pozemek patřil , se o něj nějakou dobu starat na místě. To je z dob dobývání Západu. Ten zákon už v tý době registrace navíc neplatil. A je to registrováno u nevadského soudu... Uznali mu to, v Nevadě, takže jo.

Finta je, že se vyvlíkl i z mezinárodního práva, protože příslušná úmluva OSN o kosmických tělesech platí pro vlády, a on je soukromník. Jenže v tom je právě to kouzlo nechtěného - už jeden soud ohledně dědění toho majetku v New Yorku prohlásil, že je zmocněn se zabývat věcma v NY, a ne na Měsíci. Takže: Měsíc a dalších 20 planet je toho pána podle nevadského zákona, ale záležitosti na kosmických tělesech se posuzují podle mezinárodního zákona. Šmytec.

Už jeden takovej poslal japonské kosmonautické společnosti JAXA účat na 20 dolarů za parkování jejich sondy Hajabusa na planetce Itokawa. Oni mu neodpověděli. Protože kdyby zamítli, tak by dali najevo, že ho berou jako partnera.

Na nedosptupných místech se lidstvo dohodne na dodržování jakýchsi konvencí. Platí však, že konvence platí, dokud tam, co platí, není nic zajímavého - ropa, zlato, uran, voda… Jinak platí právo toho, kdo je schopen tam dojet/ doplout /doletět a to místo si udržet /dobýt.

Sledujte Spratleyho písčiny, arktický šelf, a Antarktidu, až/ pokud roztaje.

\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Jo... jde jenom o první prolomení nereagování na žaloby. Já na to kašlu. Neb co je nedosažitelné, musím prezentovat jako mnou vědomě hrdě a nekompromisně odmítnuté. Už ten otrok, Aisópos - že? Že víte, co myslím?

drak řekl(a)...

Zatím nás ten Měsíc reálně vzato příliš zajímat ani trápit nemusí, ale to se může ve světle nového poznání, a tím pádem nových možností a okolností velice rychle změnit, dokonce ještě za našeho života. V jednom měl Albert Einstein pravdu, opravdu velice sejde na vzájemné poloze jevu a pozorovatele. To, co se teď jeví jako utopie a nesmysl, se může za ani ne 20 - 30 let jevit úplně jinak.

Prodej pozemků na tělesech Sluneční soustavy, přesněji řečeno bezcenných lejster, jsou-li vhodně tvarovaná, třeba tím budete moci praštit po palici nějaký obtížný hmyz, ale větší hodnotu než tuto a možná estetickou asi opravdu nemají a určitě jsou vítaným přivýdělkem jejich prodejcům, ale jen těžko budou k něčemu těm, co si je koupili. Na druhou stranu, když vidím, čím vším se dá uživit se a kolikrát ani ne špatně, tak se divím, kde se na světě berou chudí lidé.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Newt Gingrich promised [last] Wednesday on Florida’s space coast to create a moon colony by 2020 if elected president.

Schumacher řekl(a)...

Lituji, Šamane, ale to lejstro na akr Měsíce je na pendrek. Protože celý Měsíc, momo jiné, mám registrovaný já. Jak známo, vlastnictví k něčemu nelze nabýt od nevlastníka. A protože vlastníkem Měsíce jsem já, tak jím nemlže být nikdo jiný. Mé vlastnictví vychází z vůle suveréna a nějaký "nevadský soud" mě nezajímá. Ostatně, co je to ten "nevadský soud ?" Pro tenhle případ nic. Naprosté nic. Když si příkladmo kdosi "nechá" zaregistrovat, že je majitelem Slunce, co mu odpovíte na požadavek platby za sluneční svit ? Tak. Pošlete ho kamsi. I c celým tamním soudem. A do stejných končin ko i s tím soudem pošle kdokoli jiný. I kdyby měl kupu lejster opatřených rzítky, kolky a pečetěmi. Jediné co se počítá , je co ? Reálná síla. Proto je to stejná pitomost jako vlastnictví pozemků na Měsíci, jako vlastnictví čehokoli podobného založené na jakémsi kýmsi vystaveném lejstru, jako mé tvrzení, že jsem valstníkem Měsíce a bůh ví čeho ještě. Pohrávám si s myšlenkou, že napíšu všem "vlastníkům" dopis s ultimátem, že jejich "vlastnictví" neuznávám, a že je vyzývám, aby do tehdy a do tehdy mi pozemky předali vyklizené. V kopii tomu soud v Nevadě. Když sranda tak sranda.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Už jeden takovej poslal japonské kosmonautické společnosti JAXA účat na 20 dolarů za parkování jejich sondy Hajabusa na planetce Itokawa. Oni mu neodpověděli.

Nezaplatili účet? Kdyby se to stalo u nás, tak by jim exekutor zablokoval veškerý majetek.

drak řekl(a)...

Jediný kdo jakž takž dosáhne do vesmíru jsou některé velké, ekonomicky dostatečně zdatné státy a jejich uskupení. Některé o ni přišly, zatím prý dočasně, to časem uvidíme. Ty tam zrovna tak jsou (budou) schopny, zatím velmi omezeně uplatnit i nějakou sílu. Začínají už ale mezi ně patřit hráči, kterým zrovna moc dobrých úmyslů nevěřím. Jinak tělesa Sluneční soustavy prý podle mezinárodních dohod patří všem a zároveň tedy nikomu. Z toho bych vycházel. No a až to cestování na orbitu a zpět budeme zvládat lépe, rychleji a levněji, nepochybuji o tom, že pak se v podstatě přihodí cosi, že kdo kam přijde a usadí se tam, tak tam i bude hospodařit. Dostanete ho odtud leda silou, nebo penězi, to podle toho, co vyjde levněji. Iluzemi o ctění nějakých dohod bych příliš netrpěl, zejména ne, sledujíce vývoj poslední doby, na druhou stranu, jejich nectění by mohlo přijít příliš draho všechny, takže možná na nějaké dohody přistoupí a možná je budou i dodržovat, to ukáže až čas.

STK řekl(a)...

Pěkná debata!
Lepší než novin(k)y. Ale pojďme již pomalu dolů k Z/zemi. Tady většina z nás skončí s integrovanou podobou svého já.
Tady si lehneme - takže si stelme! [;>)

Větší vlastenec řekl(a)...

Nevidím to tak tragicky, vážený STK.
My zde na Doupěti jsme všichni opravdoví čeští vlastenci (s výjimkou těch dvou hanebných emigrantů), takže nás nečeká těžká, všelijakou hemživou havětí prolezlá zem.
Nás prostě čekají očistné plameny krematoria.

Socialisticky žít, socialisticky odcházet ! Vstupte do Společnosti přátel žehu !

Jakub S. řekl(a)...

Integrovaná podoba mého já je už zase poskvrněna čajem. Hrozní lidi. Dezintegrovat vás!
MMCh nevíte, kdo vynalezl ten už šedesát let všude od komiksů po velkofimy běžný dezintegrátor, tu normální výbavu každého ve vesmíru, kromě Země?

drak řekl(a)...

Jazykem Šmoulíka Mrzouta říkám: "Nemám rád 1984. Nemám rád MaxiGramofóny. Nemám rad nenažrané a vlezlé zmetky. Nám rád chmatáky." Zítra ve 14:00 začne na Klárově demonstrace proti podpisu a přistoupení ČR k ACTA. Mám strašně málo času, ale na tohle si ho udělám, vaření žáby se totiž začíná dostávat až příliš daleko a paradoxně, byť mi mnozí zítřejší aktéři nejsou příliš sympatičtí, tak jsme na jedné lodi a naše zájmy na udržení rovnováhy a rozumné úrovni občanských a jiných svobod se kryjí. V zájmu udržení rozumné rovnováhy a úrovně oněch svobod, tedy pod tlakem okolností prostě vznikne jakési spojenectví a doufejme, že dosáhne aspoň nějakých úspěchů. Jinak nakonec skončíme v nějaké ošklivé totalitě všichni. Nakročeno k tomu máme víc než dost.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen klid, drahý velký vlastenče a mysliteli draku.
Kdybyste chtěl demonstrovat proti každé monstrózní euroamerické smlouvě či ideji, nedělal byste nic jiného.
Řešení je však prosté : Návrat k našemu slovanství, k našemu spravedlivému společenskému systému.
Ano, jakmile naši vlast vytrhneme z Evropy, kam se jí pokoušejí zavléct multikulti parchanti a eurohujeři, tak vláda věcí našich se do našich rukou zpět navrátí, ó navrátí.
Vše bude opět jak má být - tzv.autorská práva budou na správné úrovni, tzv.internet bude příslušným pracovníkům příslušných úřadů volně k dispozici téměř 24 hodin denně atd. apod.

Prostě - jedině obnovením naší plné "předlistopadové" samostatnosti se vyhneme té ošklivé euroamerické totalitě. Což všichni opravdoví vlastenci dobře vědí, takže na jejím obnovení pilně a statečně pracují.

Na shledanou v lepších časech.

Šaman řekl(a)...

RRR, nezapomeňte, že to Ginrich řekl na Floridě, kde jde o pár set tisíc pracovních míst (nejen pro techniky na Canaveralu, ale i prodavače hotdogů a majitele motelů).
A stejně mu to u místních voličů nepomohlo.
On invazi na "Měsíc a dál", tedy i na Mars, vyhlásil už prez. Bush 15.1.2004, dva měsíce po té, co jsem odevzdal rukopis knížky, kde se to dělo. Mr. Bush i já jsme se tehdy shodli na roce 2024 pro přistání na Marsu. Pan prezident na to slíbil 5 miliard dolarů na příštích pět let - ale ty nedal. Ty si na to měla ušetřit NASA ze svého rozpočtu, který nebyl navýšen! To se to vyhlašuje, když to nemusíme platit!!!
Pan prezident Obama hodil do hajzlu 9 mld. které už byly investovány do projektu Constellation - včetně úspěšné zkoušky funkční rakety Ares I. - a další miliardy na utlumení projektu.

Když tak můžeme pokecat na přednášce.

\ :-)

Šaman řekl(a)...

K plamenům krematoria: Na Měsíc se takhle společně s jednou sondou dostal i popel astronoma Shoemakera.

Společnost přátel žehu vznikla jako Společnost pro spalování mrtvol už někdy kolem 1900, takže neměla to heslo "Socialisticky žít, socialisticky odcházet!", ale "Pokrokově žít, pokrokově odcházet".
To heslo bylo v záhlaví každého spolkového časopisu, který se jmenoval Žeh.

Společnost funguje dodnes, ale časopis přejmenovali na Přátelství.
A tvrdí: "Z členského příspěvku sdružení se například hradí vlastní pohřeb žehem, pietní akt (hudební vložka, duchovní nebo řečník), převoz rakve do nejbližšího krematoria."
To tvrdili i dřív. Dědeček Hejtmánek si celej život platil příspěvky, a těšil se, jak ušetří. Jeho funus stál kolem roku 1980 asi dva tisíce - a Společnost přispěla dvěma stovkami.
Ještěže se toho dědeček nedožil.

Šaman řekl(a)...

Draku, k "Jediný kdo jakž takž dosáhne do vesmíru jsou některé velké, ekonomicky dostatečně zdatné státy" - třeba Japonsko, Írán nebo Izrael.
A pak, samozřejmě, Čína. S plánem přistát r. 2025 na Měsíci, a později na Marsu. Oni si tedy nedávají termíny, ale cíle. Nějakých deset let sem, tam, je nerozhází.

STK řekl(a)...

Asi už jsem opravdu typický Hobit z Kotlinky, protože se zlomyslně těším na dobu, kdy bude "utlumen" i president Barák O. Když už i ta Amerika, která poslouchá hymnu s rukou na srdci ztrácí "nacionální hrdost" a nechává se dohánět Čínou, plnou padělků, není s mým světem něco v pořádku...
===
Drakovi: Kdyby to nebylo 300 km daleko, šel bych si na "demošku" trochu "zamrznout" i já. I když ke "stahovačům" mám dost rezervovaný přístup, pořád jsou daleko menší hrozbou než celník, který se mi bude hrabat ve "flešce" a bude jen na něm, co je tam "nepřípustného".
Když obsah zakryptuji a odmítnu sdělit heslo - budu hned zastřelen nebo mi bude jen zabavena celá flash-ka nebo laptop?
Když občas vidím, co se považuje za dětskou pornografii, zjišťuji, že já, můj táta i můj děda jsem odjakživa "dětskými pornofotografy". To naprosto šílené pokrytectví stávající společnosti je až neskutečné.
A kolem nás - TICHO. Nikdo nic nepodotýká. Co na to Úřad pro ochranu osobních údajů? Řvou nad instalací kamer do WC v polepšovách a teď? Ticho, tichoučko...

KUR..!!

Šaman řekl(a)...

K "tělesa Sluneční soustavy prý podle mezinárodních dohod patří všem a zároveň tedy nikomu".

Kosmos byl definován jako rei communis, podobně jako mezinárodní vody: "Kosmický prostor patří celému lidstvu (čl.1) a jednotlivé státy si ho nemohou žádným způsobem přivlastnit (např. okupací, prohlášením suverenity)."

(Smlouva o zásadách činnosti států při výzkumu a využívání kosmického prostoru včetně Měsíce a jiných těles, byla otevřena k podpisu 27.1.1967, měli jsme tedy 45. výročí.)

Ale už se našly opičácké státy, které chtějí peníze za pronájem geostacionární oběžné dráhy nad svými hlavami.

Přitom VŠECHNA kosmická tělesa (právnicky i všechny galaxie) patří CELÉMU LIDSTVU.

Podle Dohody o činnosti států na Měsíci a jiných nebeských tělesech z r. 1979 je Měsíc a jeho přírodní zdroje "dědictvím lidstva".

Zatím jsme z Měsíce nemuseli platit dědické poplatky. Ale, Kalousku, netěš se, my tuhle dohodu taky ještě nepodepsali.

Teď bych ji pro sichr zatím nepodepisoval, Nečasi.

Jakub S. řekl(a)...

Jako ode mne. Zvláště pak absolutní souhlas se závěrečným shrnutím.

Šaman řekl(a)...

Ad ACTA: Už jsme je před tejdnem podpesali.
Rada EU odsouhlasila dohodu ACTA dne na setkání ministrů zemědělství a rybolovu (!!!!!!!!!)
16. prosince 2011
ČR se k podpisu připojila 26. ledna 2012, podepsala ji velvyslankyně ČR v Japonsku Kateřina Fialková.

Ještě ji bude muset ratifikovat europský parlament - a pak jednotlivé státy EU. Jenže to je nám skoro k ničemu, když je začne zavádět Amerika.

Jo jo, takový rybolov může být nebezpečný…

STK řekl(a)...

No, k ničemu...
USA je t.č. na sestupné křivce. (EU ostatně rovněž.)
Jedna bývalá kolegyně se po ponižujících procedurách při vstupu do Států (lítala tam za synem) tak naštvala, že se zařekla, že do smrti tam už nevkročí. Protože t.č. pomalu umírá, svoji vyhrůžku na 100% splní.

Černý humor, ale co se dá dělat. Dvakrát týdně za ní jezdím a bavím ji právě černým humorem. Říká, že jsou to jediné dva dny v týdnu, kdy se opravdu zasměje. Statečná baba!

Člověk je zvláštně ustrojen...

Jakub S. řekl(a)...

Vono může bejt smutno... vono může bejt hodně smutno, jenom dyž je veselo!
Procedury... doporučuju Ben Gurion Airport, Tel Aviv. To se nasmějete!!! Jéjej!

Schumacher řekl(a)...

Jakube, na B.G. je to v pohodě. Jestli nezblbli. Předpokládám že ne. Bral jsem to jako péči o mé bezpečí. V pohodě a s přáním dobré cesty. Kromě toho po propuštění do odletových prostor lze na palubu vzít všechno co se tam dá koupit. V Ruzyni by se z toho zbláznili a já bych neodletěl. Sice jsem slyšel, že některé holky bezpečačky si hrají na skautky a prý prudí a dávají ženským najevo svoji nadřazenost, ale sám jsem to nepozoroval. Zato tyhle "mojžíšjugend" jsem viděl jako hyperaktivní doprovod školních zájezdů na Massadě. Tvářili se důležitě jako by za každým šutrem číhal po zuby ozbrojeny Palestinec a bylo vidět, jak si zakládají na svých obstarožních flintičkách. Vyjukaní školáci z tiho musejí mít pocit permanentního ohrožení. Možná, že je to účelem té maškarády. Kdežto na profících z hlídek je vidět ležérní sebejistota. Svůj kvalitní arzenál mají jako pracovní vercajk. Jako kladivo a majzlík. Tak nějak samozřejmě, že to muší bejt, že všechno mají pod kontrolou, a že kdyby něco tak to zvládnou. Lidé jsou všude různí. Kdyby to u nás fungovalo tak jako na B.G., vyhovovalo by to. Nevím, že by tam měl někdo nezaviněné potíže. Zato za Velkou louží jsou srážky s blbcem prý časté.

Šaman řekl(a)...

No já jsem, Jakube, na Ben Guriona byl taky spokojenej´:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/samanovo-doupe-mir-odletu-093-/p_doupe.asp?c=A090106_210250_p_doupe_wag

Ale bylo to na jaře 2008, tak dál nevím.

Schumacher řekl(a)...

Hehe, Šamane, to je fór! Prý galaxie a celému lidstvu...Jako kdysi zámořská území Jejímu Veličenstvu Isabale Kastilské. Tahle nekonečná lidská domýšlivost si říká o pádnou odpověď. Kterak že je to právnicky ? Naprosto stejně jako když to prohlásím sám. Naprosto jedno jaké to provázely kejkle a obřady. Rozhodující je reálná moc. V praxi je to tak, že nějací potentáti a výbory potentátů se dohodli, že když někdo ze svěřeného lidstva bude v tom směru činit něco co je v rozporu s tím, na čem se dohodli, že mu to zatrhnou. Přitom platí, že čím takové zájmy jsou méně prakticky narušitelné, tím větší mezi těmi potentáty panuje shoda.

Schumacher řekl(a)...

Šamane, s právem se to má zhruba takhle :

Byl jakýsi spor mezi Vladařem a kýmsi.
Není důležité o co šlo. Důležité je, že, že onen kdosi přišel za Vladařem doprovázen věhlasnými profesory práva s tlustými zákoníky. Vladař trpělivě vyslechl požadavky a k nim se vztahující učená pojednání profesorů, doprovázená hojnými citacemi ze zákoníků. Pak zvolal „Stráže!“ Od té doby Vladaře již nikdo něčím podobným neobtěžoval.

Jakub S. řekl(a)...

No dyť já vím, že je to péče o bezpečí všech. Jenom to vydržet - když si už myslíte, že je tomu vyptávání a předkládání a obracení všeho možného konec, přijde pokyn, abyste šli najednou ještě k tamtomu dalšímu dopravníku s dalším okýnkem. A dotazy a la - a tohle máte odkud? k číslu National Geographic s Jeruzalémem (na obálce) - zkuste odhadnout důvod. Jste praktičtější a nladší, třeba na to přijdete.
Mojžíš-Jugend - ano! To-je-vono. Budu používat.Když si vzpomenu ba černobílé očepičkované hošíky - mladíky - mužské s krucánkama od spánků aji od dolního okraje kabátu, se sebevědomým až samolibým a povýšeným výrazem, jak vám nedají o dvou v noci zdřímnout, je jim to jedno, že hosté jejich země si chtějí v hale dát půlhodiny šlofíka... a ten rozdíl od krásných ochotných šikovných milých elegantních policistek a vojaček se samopalem, nošeným šarmantně jako kabelka. Už jsem to psal. Asi. Nevadí, že?
Ještě: budiž mi odpuštěno, ale - píšu to prvně, musím konečně, překvapilo mě to - hodně těch černobílých kluků - mužských vypadá... no... neinteligentně, ne-sympaticky, ostentativně lhostejně vůči všemu okolo. Často mají nehybné mandlové oči, prostě postřeh. Vše.

Schumacher řekl(a)...

"A tohle máte odkud ?" Jakube, důvody mohou být různé. Musí se na něco zeptat a dostat přijatelnou odpověď. Nebo v životě neviděl Nationa Geographic, o tom se v ješivě neučil, a považuje to za podezřelou diverzní tiskovinu. Nebo testuje, jestli to není cosi podvratného dovezeného z okupavných území. Vím, že se takhle ptají. Na původ, ne na důvod. Mají k tomu nějaký důvod. Možná na to měli školení, možná testují kde se dotázaný pohyboval. Pro takové všechny případy je třeba mít přijatelnou pohotovou odpověď. Řekl bych pravdu, že jsem si to přivezl z domova. Někdy ani není třeba vysvětlovat. Prolistoval mi pas, tam spousta záznamů z Egypta, Hurghada. Pohlédl na mě. "Diving ?" Tak jsem mu to potvrdil a přihodil pár lokalit. Jo, taky se potápí... Nejsem prudič, být bezpečákem není sranda, odpovědnost je velká. Za Velkou louží jsem ještě nebyl, předpokládám, že je naprosto nezbytné zapomenout na jakýkoli humor a vyjadřovat se pokud možno v holých větách, polopaticky a jako pro blbé. Tvářit se vážně a chápavě. Zásadně nepoužívat dvojznačné či dokonce abstraktní výrazy.

Jakub S. řekl(a)...

A n o ! To, tohle jsem musel místopřísežně slíbit a odpřisáhnout dceři, než jsem od ní odjel na Ruzyň a do Izraele: Tati - ! Já tě znám. Ty f u r t a porád ironizuješ, provokuješ, na všecko odpovídáš otázkou, začneš se místo odpovědi pitomě usmívat a štengrovat úřední osoby a vůbec stačí, když ty se na ně tím svým pohrdavým intelektuálním pohledem jenom podíívááš - ! Slíbíš mi, a teď mi předvedeš, že to tam dělat nebudeš. Budeš stručný, vážný a slušný. A v ě c n ý , bez emocí, jakýchkoliv! Ty si celý život koleduješ. Myslíš, že to nevíme? Jasné?
Vidíte, jskou mám chytrou potomku? Jo pane, mí potomci mě dovedou seřvat. No vyrobil jsem si je, to mám za to...

Větší vlastenec řekl(a)...

Nevím, jak Vám to mám sdělit šetrně, Ó Velký Šamane. Tudíž Vám to prostě musím napsat natvrdo po lopatě : V době „někdy kolem 1900“ jsme úpěli pod Rakouskem. Pročež přátelé spalování mrtvol byli rádi, že vůbec mohou mrtvoly spalovat. O pokrokovém hesle „Socialisticky žít, socialisticky odcházet !“ tudíž mohli jen snít.
Jak známo, úpěli jsme až do roku 1947, takže teprve po našem vítězství nad křesťanstvím, Euroamerikou a multikulti jsme mohli pořádně začít s pálením našich mrtvol.
A jak jsme žili, tak jsme i odcházeli - prostě, pokojně, lépe a radostněji než kdykoli předtím.

Leč dnes - darmo mluvit, lépe bez řečí umřít. Pohřeb je dnes tak drahý, že si jej mohou dovolit jen vykořisťovatelé.
Což se změní až po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou, multikulti a globálnem.
Ano, až budeme opět samostatní, zas bude dobře se nám žít i odcházet.

Aj, žalná smrt bývala kdys - ta brána k hnití v hlíně, brouků, červů ohavné hostině.
Však hrdinů pár z hnití smrt změnilo v žár, ve světlo a zářivý vzmach.
Tak žádný strach ! Smrt již není života těžkého kus,
v chladné hlíně červů, larev žvýkavý hnus.
Jak kdys dělník je smrtelný, dnes však ve smrti zpívá :
Ženo má, soudružko, neplač ! Dělníků tisíc své svaly železem propletlo,
aby se ruce, oči, i tělo mé změnily ve světlo.
Nad nocí, nad světem vším dělník dělníka vzývá :
Karle Kopfrkingle, otevři tu pec !
Hle, zde se z člověka světlo rodí !
Z pece tvé plameny rudé syčí a letí,
ohnivá výheň a umrlec.
Zazvonil zvonec, doznělo Largo,
a kremace je konec.

Ite, missa est !

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale fuj, vážený STK ! Jaká "statečná baba", prosím Vás ?!
Zaprvé : Kdo má na lítání do USA za synem ? Jen nějaký buržuj, vykořisťovatel - prostě dědičný nepřítel.
Zadruhé : Co ten syn v tom USA dělá ? A proč nelítá za babou do Česka ? I kdyby nakrásně byl diplomatem současného multikulti eurohujerského Česka, může se obtěžovat za svou rodičkou doletět, když se tedy tak milují.

Jenže on asi není "českým" diplomatem, že ? On je nejspíš jedním z hanebných emigrantů, že ?!
Jeden z těch, kterým naše drahá vlast nevoněla a nevoní, že ?!?

Tak pro Vaši informaci, vážený STK : Ti hanební emigranti většinou načichli cizinou natolik, že prostě přestali být našinci. Prostě se z nich stali odrodilci, cizáci, Euroameričani.
A takoví odrodilci-Euroameričani s námi prostě už nenajdou společnou řeč - prostě už neuznají, že mezi rasami jsou podstatné a neodstranitelné rozdíly.
Vážně většina z nich až tak upadla.

Jistě - najdou se i tací, kteří přes dlouholeté živoření v kapitalismu a demokracii neztratili nic z českého ducha. Takoví budou srdečně souhlasit jak s Vámi, tak s s.s.A.S.Pergillem : Negři, Cikáni, Židi, homosexuálové atd. jsou jedna banda, pro kterou je kulky (skoro) škoda.
Ale takových jo opravdu málo; většina emigrantů by klidně příslušníkovi podřadné rasy podala nejen almužnu, ale i (ó hrůzo !) svoji ruku.

A Vy budete litovat osobu, která utrácí děsivé sumy za letenky, aby mohla navštěvovat jednoho z takových emigrantů, navíc v zemi Velkého Satana ...

Prostě nevím, co to do Vás vjelo.

Schumacher řekl(a)...

No, různý lidi píšou různé hámotiny. Ono třeba stačí špatně izolovaným bouradlem nahmátnout tři sta osmdesát a když to do nich vjede pak to takhle dopadá. Jako by to neznali....

stk řekl(a)...

Vlastimile,
máte, jako obvykle a jak jinak, pravdu. Jenom na omluvu toho hnusného odrodilce můžu říct, že onen hanebný "Emmmy Grant" čekal na přidělení US občanství. Nepřijel sem, sic by se pak už nedostal do svého nového domova a domu a ke své (tu hrůzu nemůžu ani popsat!) míšenecké manželce. Už občanství má, byl tu a zas přijede, až se bude situace chýlit ke konci. Ale matinku si tam zval hlavně proto, aby ji ukázal tu obrovskou zemi, plnou Vlastenců - tamních, pochopitelně. Moje bývalá kolegyně za těch několik návštěv viděla celé Státy, projela je křížem krážem - od "Žlutého šutru" před Skalisté hory až po Údolí smrti - což mi se do smrti nepovede. Můj syn totiž neemigroval. Je vlastenec.

Větší vlastenec řekl(a)...

Samozřejmě - syn opravdového českého vlastence přece nemůže emigrovat, nemůže prznit naši rasu.
Dokážete si představit, vážený STK, že by Váš syn hanebně emigroval ? Nebo, že by se Váš syn, Váš dobře vlastenecky česky vychovaný syn spustil s nějakou míšenkou ? Či dokonce, chraňPříroda, Cikánkou ?!
Jistě si takovou zradu a potupu ani představit nedovedete. A jistě si dovedete představit, co byste s ním v takovém případě udělal.

Prostě - jaký ohavný odpadlík dokáže zradit vlast ? Jaký nechutný úchyl dokáže prznit naši čistou slovanskou rasu stykem s míšenkou ?
Jen takový ohavný úchyl, který dokáže žít v USA.

Ano, vážený STK - do USA raději soukromně nejezděte. V té zemi drzých orangutanů byste mohl mít VELKÉ obtíže. Ti američtí nevzdělanci, kteří lezli po stromech ještě v době, kdy my Češi jsme již po husitsku konečně řešili otázku Němců, papeženců, Židů, feudálů a intelektuálů, ti nadutí agresoři by Vás mohli hnát před soud za tak nevinné a veselé výroky, jako je "Vtip roku : Negr dře." resp. "Rozdíly mezi rasami jsou nepopiratelné.".

Prostě - s cestou přes Atlantik posečkejte. Za nějaký čas oceán přeplují naše a Muslimské osvobozovací flotily; pak nad ruinami pyšného New Yorku a drzého Washingtonu zavlají pospolu vlajky Rudé a Zelené.
Pak přijde čas pro návštěvu, přijde čas na veselé vzpomínky na nechutné výstřelky poraženého kapitalismu a demokracie - na multikulti a tzv.politickou korektnost.

Na shledanou v lepších časech.

s.t.k. řekl(a)...

Jste zase osobní, Vlastimile. Vypínám. [I]

Jakub S. řekl(a)...

Zítra se bude tančit všude - až naše vítězné vlajky rudé na stožáry světa vy-le-tí - !!! rozjásaně pěli krásní svazáci v modrém s pohledem nahoru a dopředu a lepé krásně rostlé svazačky v tom kouzelném díle o festivalu mládeže v Praze. Napsal to - víte to? - Pavka Korča- é, Kohout, 51. Nádherné vyvrcholení: v parku je poštívající a vše zpochybňující, už od začátku jasně záporný odporný obdivovatel západu na upozornění zatčen sledujícími jej už estébáky. Ostatní se vděčně usmějí a tanečním krokem jdou dál, do krásné budoucnosti. To sou paradoxy, to sou paradoxy...

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, vážený Jakube S.
V tom vlasteneckém díle je jasně řečeno, že na Západ může emigrovat jen Čech-fašista.
A kontrarevoluční události nám tuto prostou pravdu plně potvrdily.
Takže zatčení potencionálního emigranta-fašisty prostě MUSELO být pozitivně přijímáno vším naším lidem; to dá rozum.

Míru zdar !