pátek 12. července 2013

MOBY DICK: Viníci havárie

Katastrofická letadla, vlaky, vlády a idiotský prezident

************************************
Sobota 6. července
San Francisco International Airport, Kalifornie, Spojené státy americké, zažil po dlouhé době havárii velkého letadla. Boeing 777 často nepadá. Tento stroj jihokorejské společnosti Asiana Airlines byl při přistání příliš pomalý a příliš nízko. Z 307 lidí na palubě jich přežilo 305.
Mrtvá Kočka: "To je zázrak!"
Letecká společnost okamžitě oznámila, že havárie nebyla zaviněna technickým stavem Boeingu. Nehodu nejspíš zavinila chyba pilotů.
Žena Moby Dicka: "To je taky zázrak! Že to vědí tak brzo."
Mrtvá Kočka: "Asi vědí víc, než řekli."
Společnost Asiana Airlines se ohrazuje proti hloupým poznámkám Mrtvé Kočky: Piloti měli nalétáno deset tisíc hodin!
Mrtvá Kočka: "Dohromady."
Městečkem Lac-Megantic, provincie Québec, Kanada, protekla ohnivá řeka poté, co zde vykolejil nákladní vlak s 73 cisternami s ropou. Stalo se to ráno, ještě než k soupravě dorazil strojvůdce, který se zde vyspal. Vlaku se prý uvolnily brzdy. Nezvěstných, s největší pravděpodobností i mrtvých, je asi sedmdesát.
Žena Moby Dicka: "Bývalo zvykem, že takové soupravy mají dva strojvůdce, vlakvedoucího, brzdaře…"
Mrtvá Kočka: "…který krom toho, že zatáhnul brzdy, podložil ještě kola zarážkami!"

Z Kolumbie do Itálie poletí Robert Pannunci, včera zatčený v nákupním centru v Bogotě. Pan Pannunci je kmotr kalábrijské mafie, uprchlý z římské nemocnice, kam byl uložen jako nemocný bezmocný vězeň. Od svého útěku se stal nejhledanějším obchodníkem s drogami, tedy v Evropě.
Žena Moby Dicka: "Kolumbijci ho vyhostili. Vlastních odborníků s podobnými schopnostmi mají přebytek."

Neděle 7. července 2013

K havárii Boeingu 777: Pilot, který letadlo v kritické době řídil, měl prý nalétáno téměř deset tisíc hodin. Ale tento typ pilotoval poprvé.

Demoška na podporu svrženého Mohameda Mursího (exprezidenta Egypta) se odehrála v centru Káhiry. Akci svolalo dnes poloilegální Muslimské bratrstvo. Dle tiskových agentur se jí účastnily "tisíce" Mursího stoupenců. (Počet tisíců nebyl definován, a my jsme tam nenyli.)

Egyptská frančíza machometánské skupiny Ansar al-Šaría (jejíž další frančízy působí Alláhumilně i v Libyji, Jemenu či Tunisku), označilo sesazení Mursího za "vyhlášení války islámu". Když nešlo prosadit právo šaríja demokratickou cestou, bude se tak muset stát násilně.

"Bezpečnostní situace v turistických letoviscích u Rudého moře* je v současném období relativně klidná, je však třeba nadále dbát zvýšené opatrnosti a zcela se vyhýbat veřejným shromážděním**". (Ze lstivého vyjádření Ministerstva zahraničních věcí.) Odvážní turisté by neměli lézt do velkých měst, to znamená odpustit si fakultativní výlety třeba do Káhiry (na jejímž před-městí Gíza se nacházejí pyramidy).
Lstivé je to prohlášení proto, že při případném odhlášení zájezdu s cestovkou musíte platit penále.
* Rudým mořem se zjevně nemyslí Akabský/Ejlatský záliv, na jehož severní straně je obvyklým koníčkem místních beduínů unášet odvážné turisty. (To se ostatně týká celého Sinajského poloostrova v egyptské péči.)
**A když už se omylem přinatrefíte nějaké demošce, tak si ji, turisté odvážní, nefoťte! Jako onen odvážný americký mladík, kterého pak za to ubodali.

Po dvanáctileté bitvě právníků, která stála Velkou Británii 1,7 milionu liber, byl zvláštním letem RAF dopraven do Jordánska duchovní terorista abú Katada. V Jordánsku byl tento palestinský Arab už před časem odsouzen za účast na teroristickém útoku proti americké škole v Ammánu, při kterém byli mrtví. Jakožto bin-Ládínkův velvyslanec pro Evropu se podílel i na útoku na skupiny turistů, které v Jordánsku slavily příchod nového tisíciletí. Za to byl v Jordánsku v nepřítomnosti už odsouzen. Jeho obhájci neobjevně tvrdí, že obvinění jsou smyšlená. Do Jordánska, kde by si to obhájci vyříkali se soudem, však Katada být vyhoštěn nesměl: Evropský soud pro lidská práva to zarazil z obav, že by mohl být v Jordánsku mučen. Jordánci se teď zaručili, že mučit ho tedy nebudou.
Žena Moby Dicka: "Měli ho rovnou poslat do USA Tam už by ho nemučili."
Mrtvá Kočka: "Anebo by se k tomu zavázali. Topení není mučení."

Tohotýdení anticigánský virvál v Českých Budějovicích v účetní uzávěrce: 8 zraněných, 136 zadržených, 6 zahájených trestních stíhání (za rvačku s policajty), 25 zabavených zbraní typu baseballová pálka, tyč, plynová pistol anebo boxer.
Menažerii velmi překvapuje, že se k těm virválům vůbec nevyjadřuje prezident republiky Mlhoš Zeman, který ve svém nástupním projevu vypíchl "ostrov negativní deviace", kterými jsou prý neonacistické bojůvky.
Žena Moby Dicka: "Jenže v Budějicích šli na Cikány. A kdyby se proti neonacistům teď ozval…"
Mrtvá Kočka: "…tak by mu to snížilo popularitu u árijské většiny."

Pondělí 8. července 2013

K havárii Boeingu 777: Pilot, který letadlo v kritické době řídil, přistával v San Francisku poprvé. Hrana ranveje je zde umístěna přímo u hladiny mořského zálivu, asi dva metry nad vodou. Ukazuje se, že letadlo narazilo do pobřežní hráze. Ono přistávat v minimální výšce na palubu letadlové lodě nemusí být propoprvé úplně jednoduché.
Mrtvá Kočka: "Zejména, když byl pilot teprve v polovině zácviku!!!"

Přestřelka mezi mírumilovně se modlícími příznivci zadržovaného exprezidenta Mursího a strážemi před jeho kasárenským vězením má za oběť 51 lidí. 300 osob je raněno. Machometáni odstoupili z jednání o přechodné vládě. Střelbu však odsoudil i liberál Mohamed Baradej.
Žena Moby Dicka: "Baradej je liberál???"
Mrtvá Kočka: "Na Egypt ano."
Připomeňmě, že zatímco teď je Baradej kandidát liberálů na viceprezidenta, tak před dvěma lety nejdříve podporovalo jeho kandidaturu na prezidenta – Muslimské bratrstvo…

Syrská opoziční koalice má nového předsedu: Ahmada Džarbu. Džarba se nehodlá účastnit bájné ženevské mírové konference, dokud nezíská nějaké lepší postavení na frontě. K čemuž by mu mohly dopomoci zatím pouze virtuální dodávky zbraní ze Západu. Ten prý stále "otálí" kvůli obavám, komu by ty zbraně mohly nakonec padnout do pracek. Libyjští překupníci a arabští šejchové neotálejí.

Generální tajemník Socialistické strany arabské obrody Bašár Asád svolal politbyro strany, na kterém bylo vyloučeno politbyro strany, krom svého generálního tajemníka. Zbytek socialistického vedení (Asád) pak do užšího vedení BAAS dovolil mlaďochy.
Žena Moby Dicka: "Kteří si tak nedovolují na soudruha generálního."

Venezuela čeká, zda odpadlík Snowden přijme její nabídku k azylu, ale jen dodneška. Snowden rozeslal žádost o asyl k asi dvaceti vládám, a taky čeká.
Mrtvá Kočka: "Jestli náhodou nedá nabídku někdo jinej."
Žena Moby Dicka: "Zdá se, že do náruče bolívarského prezidenta Madury se mu moc nechce."
Rusko už v sobotu "naznačilo", že Edwardovi by bylo nejlépe právě ve Venezuele.

Raúl Castro, kubánský Vůdce, také Snowdena "podporuje". Nepravil však, zda tato "podpora" zahrnuje i poskytnutí azylu. Jak je však známo, moskevské letiště Šeremeťjevo, v jehož tranzitu pobývá pronásledovaný Edward, je jednou z mála destinací, odkud vede přímá letecká linka do Havany.

Bývalý ministr železnic dopomohl celkem 11 lidem k výnosným a vlivným flekům ve státních firmách nebo k mamutím státním zakázkám. Inkasoval za to nejdříve 200 milionů korun, a nyní podmíněný trest smrti. Ale Liou Č'-ťün možná zastřelen nebude, formulace "podmíněný trest smrti" znamená v Číně obvykle doživotí.

Europarlament schválil minulý týden zprávu, že vývoj v zemi porušuje základní principy demokracie, což si vyžaduje nápravu. I pět europoslanců kritizované země tuto zprávu podpořilo. Nyní by měli za tuto svou zradu být pohnáni před spravedlnost. Zatím by je měla vyslechnout alespoň parlamentní komis, než budou předáni právu útrpnému.
Tak nějak si to představuje neofašistické Hnutí za lepší Maďarsko (zkráceně Jobbik), třetí nejsilnější maďarská politická strana.
Mrtvá Kočka: "V některé zemi jsou fašisti třetí, v jiné komunisti druzí."

Vláda podporovatelů a kamarádů bolí-prezidenta Mlhoše už bude komplet: Po dvou týdnech naznačování bude nejdůležitějším ministrem, totiž financí, expremiér Jan Fischer. Protože to pro něj bude dost těžké, tak mu s resortem "pomůže" sám bolí-premiér Jiří Rusnok, exministr financí expremiéra Mlhoše Zemana.
Žena Moby Dicka: "Hele, ale u nás nebyl žádný Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte Blanco jako ve Venezuele, tak proč používáš tu zkratku »bolí«?"
Mrtvá Kočka: "Protože to bolí."

Prezident republiky Miloš Zeman pohostil na Pražském hradě předsedu vlády Petra Nečase a odstupující členy vlády v souvislosti s ukončením výkonu jejich funkce.
Mrtvá Kočka: "Pět kusů ze šestnácti."
Žena Moby Dicka: "Ostuda."
Mrtvá Kočka: "Prezidentova."

Úterý 9. července 2013

K havárii Boeingu 777 se vyjadřuje i český pilot Jumbo jetu: Dnešní simulátory jsou tak dokonalé, že piloti při přecvičení na nový typ nepotřebují zbytečný zkušební let bez pasažérů. Tím se hodně ušetří. Při samotném letu pak stačí, když nováčkovu práci kontroluje instruktor.

"Máme odpovědnost za tuto nehodu – nikoliv úplnou, ale částečnou."
(Edward Burkhardt, ředitel železniční společnosti Rail World, která zapálila Lac-Megantic, který dohořel až včera ráno.) Pan ředitel "naznačil", že částečně za to mohou hasiči z nedalekého města Nantes, kteří na nádraží hasili tenhle pekelný vlak už jednou. Při tom odpojili lokomotivu, a tím prý mohli i odpojit brzdy, aniž by vyrozuměli strojvedoucího.
Hlas místního lidu: "Je to bomba na kolejích. Proč je to vůbec dovolené?"
Dovolené je to proto, aby se pak mohlo jezdit auty. A v cisternách se to přepravuje kvůli Zeleným Khmérům a jejich intelektuálním kolaborantům, kteří si vymohli zákaz stavby aljašského ropovodu, drahý lide. Kdybyste nevěděli, kterého génia mám na mysli, tak zhlédněte propagandistický paskvil jménem "Aljaška v plamenech", pod kterým je jako režisér a producent podepsán ochránce přírody Steven Seagal, který v té kravině také hrál.

Jistý ruský politik s nickem Alexej Puškov (prý předseda zahraničního výboru Dumy) tvítnul, že Edward Snowden "akceptoval" venezuelský azyl. Tvít byl však vzápětí stáhnut bez dalšího vysvětlení.

6 slovenských vojáků raněno a jeden zabit při útoku džihádistů v provincii Kandahár (Afghánistán). Nám se to tentokrát vyhnulo, ačkoli první zprávy hovořily i o raněných Češích.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě profesora Erazima Koháka. Při této příležitosti mu poblahopřál k jeho 80. narozeninám.
Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě předsedu vlády České republiky Jiřího Rusnoka.
Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě podle čl. 68 odst. 2 ústavního zákona ČNR č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, na návrh předsedy vlády Jiřího Rusnoka ostatní členy vlády a pověřil je řízením ministerstev.
"Nenechte se otrávit mediální kritikou závistivých hlupáků, kteří sami nikdy nic v životě pořádného neudělali.“ (Mlhoš radí svým bolí-ministrům.)
Žena Moby Dicka: "Kdežto třeba přející chytrák Honza dokáže během tejdne sehnat pět milionů. A to ještě ani není ministr."
Mrtvá Kočka: "Jsou to prostě samí premianti."

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová dostála zadost své ústavní povinnoisti (či spíše ústavní zvyklosti) a byla přítomna jmenování vlády. Avšak poté okamžitě zmizela, aniž vyčkala přípitku.
"Vláda je toxická." (Miroslava Němcová pro ČT.)
Mrtvá Kočka: "A mohla by se otrávit."
Žena Moby Dicka: "Ale připadala si tam nejspíš jako idiot…"

"Je to přechodná vláda, která vede zemi k demokracii." (Jennifer Psaki, mluvčá US ministerstva zahraničí, k nově stloukané egyptské vládě. Břímě premiérského křesla na sebe vzal Házim Bibláví, exministr egyptských financí.) Američané se – jako machometán Davidově hvězdě – vyhýbají slovu "puč", když mají komentovat současné změny v Egyptě. Protože zemi, která je po převratu, by dle amerických zákonů nemohli poskytovat hospodářskou pomoc.
Žena Moby Dicka: "Tak proto neposkytují hospodářskou pomoc Česku!?"

"Země naléhavě potřebuje dohodu politických stran. Sjednoťte se, ať mohou být vypsány předčasné volby. To je požadavek, který spasí naši zemi." (Nikoli Mlhoš Zeman, ale Házim Bibláví.)

Vitalij Čurkin (velvyslanec RF při OSN)  předal Pan Ki-munovi (OSN, generální tajemník) výsledky ruské expertízy, která potvrzuje, že chemické zbraně, zabíjející 19. března v Aleppu, použili opoziční ozbrojenci.
Žena Moby Dicka: "A jak zněla expertíza, předložená doktorem Josephem Goebbelsem o incidentu u vysílače Gliwice?"
Mrtvá Kočka: "Což neznamená, že Poláci nezačali druhou světovou válku."
Moby Dick: "Jak jim už připomněl V.V. Putin."

Policajtské usnesení o trestním stíhání exministra zdraví a nemocnic Tomáše Julínka (ODS) bylo zrušeno Nejvyšším státním zastupitelstvím. Nežeby se Julínek podepsáním smlouvy s vítězi tendru na leteckou záchrannou službu nemohl dopustit zneužití porušování správy, avšak vyšetřovatelé "zatím neshromáždili dostatek důkazů". Proto samo trestní řízení nekončí.
Připomeňme, že policajti opravdu neumějí do pěti počítat. Do teoretické ceny státního poskytovatele (policie a armády, kteří ale byli z rozhodnutí vlády od záchrany odstaveni, aby mohli plnit své vlastní úkoly) nezapočetli – cenu vrtulníků. Kdežto v ceně vysoutěžených zachránců tam samozřejmě odpisy strojů jsou. Nejspíš si policajti myslí – a nejsou v tomto státě sami – že státní výdaje se nepočítají, a že ty vojenské vrtulníky tu tak nějak samy od sebe prostě jsou.
Mrtvá Kočka: "Památné »zdroje jsou«!"
Žena Moby Dicka: "Doufejme, že do pěti umějí počítat alespoň státní zástupci!"

"Globálně" se mírou korupce Česká republika neodlišuje od jiných srovnatelných států. 15 % dotázaných Čechů přiznalo, že ve veřejném sektoru poskytlo úplatek.

Středa 10. července 2013

K havárii Boeingu 777:  Na použité dráze už od června nefunguje naváděcí systém ILS. Federální úřad pro letectví tuto informaci sice rozeslal všem uživatelům sanfranciského letiště, ale nemusí všechno každý vědět, že. Stačí, že to věděli odpovědní činitelé Asiana Airlines.
Mrtvá Kočka: "Evidentně nestačí."

Čínské ministerstvo zahraničí oznámilo, že na jihokorejské palubě bylo celkem  141 čínských cestujících. Zahynuly dvě čínské dívky.

Po velkém ukazování svalů pustili dnes severokorejští komunisté jihokorejské podnikatele do společné průmyslové zóny Kesong. Aby se podívali, v jakém stavu jsou po třech měsících vyhoštění jejich továrny.
Žena Moby Dicka: "A jakou škodu tam zatím udělaly myši."
Mrtvá Kočka: "Krysy."
Moby Dick: "Komunisti."

Úřednický prozatímní expertní egyptský premiér Házim Bibláví začíná sestavovat vládu. Nejprve se sešel s "liberály" a "levičáky". Zástupci machometánů z Muslimského bratrstva v ní nebudou, protože se "odmítají paktovat s pučisty". Bibláví proto láká zástupce machometánů z nějakých okrajových bratrstev.
Zároveň prokuratura vydala příkaz k zatčení vůdce Muslimského bratrstva Mohameda Badího. Je obviněn z rozpoutání pondělního masakru, při kterém nakonec zahynulo 55 lidí.
Mrtvá Kočka: "To prej rozpoutali vojáci…"
Žena Moby Dicka: "Vyzýval k ozbrojenému povstání? Vyzýval! Pak už je jedno, kdo si začal, když se střílí."

Provincie S´-čchuan (Čína) se utápí v povodni, nejhorší za 50 let. 50 let bylo také mostu, který padesátiletá voda zničila. Při jeho zřícení spadlo do vody šest aut s dvanácti lidmi, kteří jsou zatím vedeni v kolonce "nezvěstní". 36.000 lidí je evakuováno. Voda zničila i konkurenční památník zemětřesení z roku 2008, které zahubilo 90.000 lidí.

Džochar Carnajev, který v dubnu přinesl v batohu bombu na místo před cílem Bostonského maratonu (tři mrtví, 300 raněných, bouchly dvě bomby, druhou donesl brácha), a který společně s bráchou zavraždili ochránce univerzity, načež se účastnil přestřelky, kde byl těžce zraněn policista, se při prvním jednání před soudem prohlásil za "nevinného".
To vše se dle něj dálo v odpověď na vyvražďování muslimů po celém světě.
Mrtvá Kočka: "»Vyvražďování« podle machometánů znamená, že se jimi odmítáš nechat bezbranně zabíjet."

A něco nového z Evropské unie, alespoň v nejstručnější verzi: Evropská komise hodlá řídit "ohrožené" banky ve všech státech EU. Bude je "zachraňovat" ze společného fondu, kam bude přispívat všech 6.400 europských bank.
"Beze změny základních smluv Evropské unie jsou další prvky bankovní unie, zvláště společné ručení za vklady, těžko prosaditelné, nebo dokonce nemyslitelné." (Wolfgang Schäube, do zářijových voleb ministr financí, SRN.)
Žena Moby Dicka: "Jo, to jsme si mysleli o zavedení Lisabonské smlouvy také."
"Bankovní unie není žádný všelék. Především společné všeevropské bankovní ručení za vklady by bylo falešným signálem, který namísto aby vysoce riskantní obchody omezoval, tak by je ještě povzbuzoval." (Uwe Frölich, předseda spolkového bankovního sdružení.)
Němečtí politici a němečtí ekonomové se obávají, že budoucí eurokrach by tak museli platit hlavně němečtí daňoví poplatníci.
Mrtvá Kočka: "Stejně budou muset."

"Toto je jasný důkaz, že rozsudek je napsán dopředu a že pokračuje nepřípustná perzekuce našeho politického lídra." (Renato Brunneta, předseda poslaneckého klubu Koalice Silvia Berlusconiho.)
"Nejsme ochotni takovému lynčování přihlížet."(Renato Schifani, předseda senátorského klubu Koalice Silvia Berlusconiho.)
"Nikdy jsem neviděl, že by slyšení bylo naprogramováno tak rychle."
(Franco Coppi, expremiérův právník, je "ohromen".)
Nejvyšší soud totiž projednávání Berlusconiho kauzy, kdy jeho mediální holding ošidil italský stát na daních o čtyři miliardy € (!), nečekaně posunul z podzimu na konec července. Jinak by totiž zafungoval klasický Silviův fígl, kdy se odvolával tak dlouho, až vypršela promlčecí lhůta…
Italské soudy uštědřily Silviovi úměrný trest: Za jednu zašantročenou miliardu (asi 25 mld. Kč) jeden rok vězení. Ale dohromady by to mohl spravit celkově pouhý rok "společensky prospěšné práce", protože se na něho vztahuje nedávná amnestie. Jenže jeho účinkování v parlamentu je "společensky neprospěšné". Ztratil by mandát. Otázka je, jestli by nestáhl z vládní koalice celý konglomerát trojkoalice, kterou pojmenoval dle sebe, jako nějaký bolí-politik.
"Osud vlády nezávisí na rozhodování soudců". 
(Enricco Letta, premiér Itálie v misi.)
Mrtvá Kočka: "A rozhodovat o něm nebudou policejní plukovníci."
Žena Moby Dicka: "To říkal i jiný premiér, než se stal expremiérem."

Standard$Poors sundala hodnocení italské ekonomiky z BBB-plus na pouhé BBB. Hodnocením Česka se zatím nezabývají.
Žena Moby Dicka: "To už je obsaženo ve známce pro Německo."

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal blahopřejný telegram Tsakhiagiinovi Elbegdorjovi, prezidentovi Mongolska, v souvislosti s jeho znovuzvolením.
Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě místopředsedu Senátu Parlamentu České republiky a místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha na jeho vlastní žádost.
Mrtvá Kočka: "Prezident republiky Mlhoš pěkně rozkládá sociální demokracii!"

Bolí-ministři obsazují své úřady. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg vítá svého nástupce v džínách, bez kravátle a v světlém saku s plackou na klopě, na které je nečitelný nápis.
Mrtvá Kočka: "A to není pátek."
Žena Moby Dicka: "Diplomatická mluva je zřetelná."

Čtvrtek 11. července 2013
K havárii Boeingu 777: Piloti za nic nemůžou. Na ranvej je naváděl autopilot. Všechno bylo zcela řízeno automaticky. Jen jedna drobnost ne: tah motorů.
Žena Moby Dicka: "Což může trochu vadit – když to není let na simulátoru."

Výbuch a následný požár v pětipodlažním domě na Manhattanu (New York) zranil deset lidí. Asi nešlo o teror, jenom bordel v protipožárním zabezpečení.

"Obě strany usilují o to, aby se tato cvičení pořádala pravidelně, protože mírové moře je zárukou míru na celém světě“. (Z oznámení velení vojenského námořnictva Lidové osvobozenecké armády Číny k probíhajícím rusko-čínským námořním manévrům "Mořská součinnost 2013".) Čínští a ruští vojenští námořníci se díky tomuto cvičení dostali na "novou úroveň strategické součinnosti." Třídenní cvičení  20 torpédoborců, raketových křižníků, protilodních plavidel, doprovodných lodí a 10 stíhaček a vrtulníků palubního letectva bylo ukončeno dělostřeleckou palbou proti vzdušným i hladinovým cílům.
Ve stejné době probíhalo  v oblasti ostrova Hokkaidó sledovací cvičení sil japonské sebeobrany a složek americké armády, umístěných v Japonsku.

"Cvičení ukázalo, že Rusko a Čína budou své národní zájmy bránit společně. Existuje určitý tlak na ruskou politiku na Dálném Východě ze strany Japonska. A Japonsko je spojenec USA. Na jeho území je i dislokována silná americká armádní skupina. Pozorujeme také posílení protiraketové a protiletadlové obrany amerických jednotek v tomto regionu – a opět s pomocí Japonska. Tlak ze strany USA a Japonska pociťuje i Čína. Je znepokojena především soupeřením o sporné ostrovy ve Východočínském a Jihočínském moři a v Malackém průlivu, přes který do Číny proudí lví podíl uhlovodíků." (Leonid Ivašov, politolog, RF.)

Tento propagandistický blábol je předkládán ruským občanům, zatímco navenek Rusko&Čína tvrdí, že cvičení nebylo namířeno proti "třetí straně".
Žena Moby Dicka: "Samozřejmě, že ne. Spratleyovy písčiny, Špičaté ostrovy i Tchajvan jsou přece od dávnověku přirozenou součástí Číny!"
Mrtvá Kočka: "Tvrdili doteď Číňani. A odteď to tvrdí i Rusáci."

Přece jen to udělali! Moskevský soud odsoudil mrtvého.
Mrtvá Kočka: "Josifa Visserionoviče Džugašviliho vulgo Stalina? "
Žena Moby Dicka: "Ne, Sergeje Magnitského, pogiblého ve vyšetřovací vazbě, kam se dostal, když upozornil na korupci vysoce postavených ruských státních ouředníků."
Moby Dick: "To ani Stalin nedělal.
Mrtvá Kočka: "Ten nemusel. Tomu stačilo protivníka jenom zabít a vyzmizíkovat."

Odpadlík Snowden se chce v tranzitním prostoru Šeremenťeva setkat s ruskými a zahraničními organizacemi ochránců lidských práv, a rovněž s advokáty. Snowden "hodlá vyjádřit svůj vztah vůči pronásledování ze strany USA, které ohrožuje cestující letů do latinskoamerických zemí".
Jeho lidská práva by měla být akceptována: Nikdo ho nesmí nutit vycestovat do bolívarské Venezuely, ani do ženitby s exšpionkou Aničkou Chapman!
Na  tom setkání učiní prohlášení, v němž "usvědčí USA z porušování norem mezinárodního práva".

BBC čuje, že USA dodá čtyři připravené Ef Šestnáctky do Egypta, ve kterém došlo k "výměně vedení".
Opět: Jak hodnotit to, že nám USA nevěnují stíhačky F-16, místo končícího pronájmu Gripenů?? To si opravdu Amíci myslí, že u nás došlo k puči?

Národní rada íránského odporu (v exilu) žaluje, že se u íránského Damavandu buduje další jaderné zařízení.

Vůdce Úsvitu nové demokracie senátor Tokio Omamura podává trestní oznámení na českou frančízu Transparency International: Podezírá ji z toho, že páchá trestnou činnost – a to tím, že čerpá veřejné peníze. Zmatené podání bude dovršeno podnětem k finančnímu úřadu a dále soudní žalobou na zrušení TI ČR.
Mrtvá Kočka: "Hoďte na něj síť!"

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě Pavla Teličku a Cesara Bernabeie.
Prezident republiky Mlhoš Zeman poskytl Právu vybraný projev a rozhovor, ve kterém se vyjádřil i k "ústavním zvyklostem":
"Pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský, protože kdyby to byly opravdu ústavní zvyklosti, tak by nějakým způsobem byly zakotveny v ústavě. Jsou to jenom zvyklosti. Prezident, byť přímo zvolený, nemůže měnit ústavu, ale má samozřejmě svaté právo měnit zvyklosti, které nejsou zakotveny v ústavě."
Žena Moby Dicka: "A zavádět své idiotské zvyklosti."
Mrtvá Kočka: "Pokud je idiot."

A to bolí!

Pátek 12. července 2013
Poslední kapka k havárii Boeingu 777: Instruktor, který jistil pilota v zácviku, který poprvé letěl s novým typem poprvé na neznámé letiště s problematickou ranvejí a vypnutým přistávacím systémem – letěl poprvé jako instruktor!
Žena Moby Dicka: "Viníci nehody zjištěni."
Mrtvá Kočka: "Vedení společnosti Asiana Airlines."

Další vykolejený vlak: Tentokrát přímo na nádraží městečka Brétigny-sur-Orge jižně od Paříže (Francie). Bylo zabito šest lidí. Na místo dorazil místní prezident a ministr dopravy.
Mrtvá Kočka: "Kolik měl nalítáno strojvůdce?"
Ve 20:47 byla spousta cestujících ještě uvězněna uvnitř zničených vagonů.

Kolem 21. hodiny začal na londýnském letišti Heathrow hořet prázdný Boeing 787 Dreamliner společnosti Ethiopian Airlines. Jsou dočasně uzavřeny všechny ranveje.
Mrtvá Kočka: "Tak se vadné elektrické baterie konečně dočkaly?"

Moby Dick prohlašuje, že název dnešního deníčku byl na blog vržen už před sedmnáctou hodinou a nijak nezavazoval další letadla a vlaky, aby havarovaly. Nepovažuje se tedy za viníka těchto havárií.

Edward Snowden požádal Ruskjo znovu o azyl. Jen dočasný: Než se mu podaří odjet do Ameriky.
Mrtvá Kočka: "Latinské."
Žena Moby Dicka: "A neříkal mu náhodou Putin, ať neútočí na jeho americké partnery, pokud chce ruskou pomoc?"

Američanům se Snowdenova vyjádření vůbec nelíbí.
"Situace okolo Edwarda Snowdena nesmí poškodit rusko-americké vztahy." (Jay Carney, mluvčí Bílého domu.) Avšak "poskytnutí prostoru k Snowdenově propagandě odporuje prohlášením ruské strany o neutralitě".

Expremiér Petr Nečas se dostavil k prvnímu výslechu na policii, který si prý "vykřičel". Po něm sdělil dychtivým zástupcům médií své vrcholné rozhořčení. Díky tomu, že už ho netíží "břímě" premiérství, mohl se odhodlat k výrokům, že jde o "politický proces" a "svévoli státních zástupců". Na obviněné byla uvalena "nátlaková vazba". Ta je ničí nejen společensky a finančně, ale ohrožuje je i na zdraví. Pokud jim to zdraví zničí, bude za to zodpovědný vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.
Žena Moby Dicka: "Že mu to nevadilo u Davida Ratha?"
Mrtvá Kočka: "A dalších tisícovek zavazbených?"

Petr Nečas byl velmi udiven, že média nebyla udivena Ištvanovým "přiznáním" v ČT, kde Ivo pravil, že obvinění exposlanců ODS je "právní konstrukce". Jedná se tedy dle Nečase o "vykonstruovaný politický proces".
Moby Dick: "Úplnej Berlusconi!"
**************************
PS: Zprávy, začínající "Prezident republiky Miloš Zeman…" jsou citovány dle webu Hradu.“ Pro nás zůstává Mlhošem.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick