pátek 7. dubna 2017

MOBY DICK: Praštit bestii po čumáku

Indonézké řešení, rozumný strojvůdce, efektivní pes, moment pravdy a hodně moc změněný postoj

Sobota 1. dubna 2017


"Co se týče Asada, je politickou realitou, kterou musíme přijmout s tím, jak na tom teď jsme. Za minulé administrativy jsme ztratili spoustu příležitostí." (Mluvicí vovčáček Bílého domu Sean Spicer) Bílý dům tak potvrdil "výrazný posun" ve své politice vůči Sýrii. Napříště se bude v Sýrii bojovat pouze proti terorismu, aneb IS – to má být "nejpřednější prioritou".

Dnešní čtenáři už vědí, že to byl ze strany Bílého domu podařený apríl.


Neděle 2. dubna 2017

Indonézie našla cestu, jak snížit příliv připrchlíků:
a) Lodi, na nichž připluli, se do indonézských výsostých vod dostaly ilegálně, proto úřady napaří kapitánovi mastnou pokutu.
b) Tak mastnou, že ji nemůže zaplatit. Proto je loď zabavena.
c) Vláda ji pak věnuje armádě, která lodě rozstřílí jako cvičné terče.

V Evropě však nepoužitelné. Přes Středozemí invadují připrchlíci na nafukovacích člunech, které jsou použity jednorázově – včetně přídavných motorů.
"Načež si je můžete například v Řecku docela levně zakoupit. Vybrat si lze třeba na zahrádkách venkovských domků." (Žena Moby Dicka)
"Které NATO nerozstřílí." (Moby Dick)
"A proč vlastně ne?" (Mrtvá Kočka)

Pondělí 3. dubna 2017

Kolem půl třetí odpoledne místního času došlo v petrohradském metru za stanicí Sennaja ploščaď k výbuchu ve třetím voze soupravy metra. Strojvůdce nebyl tak blbý jako jeho kolegové v amerických filmech, a dovezl soupravu s mrtvými, umírajícími a raněnými až na nejbližší stanici Těchnologičeskij institut. Od začátku se tento zločin vyšetřuje jako teroristický útok, i když volání podezřelého sevevražedného musulmana Džalilova se nezachytilo.

"Viděli jsme, že je vedlejší vůz roztržený, okna rozbitá, světla nesvítila, všude krev. Vytahovali lidi ven, některé nesli, někteří šli s pomocí po svých. Bylo tam mnoho zraněných, nevím, jestli byli mrtví." (Svědkyně Polina)

Byli mrtví. Jedenáct na místě, tři podlehli zraněním v nemocnici. A desítky raněných.

Menažerie vyjadřuje ruskému lidu soustrast. Stejně jako všichni světoví i nesvětoví státníci od Izraele po Írán.

Atentátník byl Rus jménem Akbaržon Akramdžanovič. Přesněji: Uzbek s ruským pasem, jehož otec byl Rus.
"Takže se klidně mohl jmenovat Akbaržon ibn Akramdžan Džalil." (Žena Moby Dicka)

 Další nevybuchlou nálož objevili policajti v tašce ve stanici metra Pločščaď vosstanija. Džalil mohl mít další komplice. No a s ohledem na to, že mu "byly blízké ideje Islámského státu" jde zřejmě o odvetu za angažmá Ruska v boji proti tomuto zlořádu.

"Alláh je malý." (Syrská Želva)

Úterý 4. dubna 2017

"Děti se nadýchaly plynu a zemřely." (Syrský novinář v interview pro Channel 2 News) V syrském Idlibu proběhl děsivý útok vládních sil, při kterém přišlo o život více než 100 lidí. Většina z obětí byly ženy a děti. Na otázky je připravena odpovědět agentura Muška na Zdi.

"Proč šlo o útok vládních sil?" Protože bombardovala letadla. A ta v Sýrii mají jen Rusové a Syřané (a ti mají ruská letadla Su-22, kterými byl proveden nálet).
"Jaký to byl plyn?" Podle záplavy hororových snímků na sociálních sítích šlo nejspíše o chlór, který se běžně užívá v chemickém průmyslu nebo chladírenství.
"Proč si tedy svět myslí, že šlo o použití zakázaných chemických zbraní?" Protože podle stavu přeživších určili Lékaři bez hranic použití chlóru a nějakého zakázaného neurotoxinu, nejspíše prchavého sarinu.
"Proč by Asad/Rusové ausgerechnet teď použili chemické zbraně?" Není jisté, že vládní síly použily plyn. Je možné, že vybombardovaly sklad povstaleckých chemikálií.

Ale možná ty zbraně opravdu použily. Protože je sichr, že chemické zbraně proti vlastnímu obyvatelstvu použil válečný zločinec Bašár Asad už před čtyřmi roky nejméně třikrát. Přes varování US prezidenta Baráka Obavy, že nesmí překročit "červenou čáru". Bašár ji překročil třikrát – a nositel Nobelovy ceny míru Obava zastrčil ocas mezi nohy. Psí kolega Šaman tehdy napsal článek o tom, jak je důležité praštit bestii včas po čumáku.

Bestie však praštěna včas nebyla. Všechny snahy Západu učinit tak skrze OSN vždy ztroskotaly na vetu Ruska a Číny v Radě bezpečnosti. Dokonce i humanitární organizace šly jen tam, kam jim to Asad dovolil – do některých čtvrtí Damašku. Jinak i Lékaři bez hranic zůstávali za hranicemi. (I dnešní oběti vyšetřují LbH na syrsko-tureckých hranicích…) Jedině český Člověk v tísni byl na místě, a jedině on už před čtyřmi lety varoval, že se jedná o největší humanitární krizi od druhé světové. Od té doby se krize ještě znásobila, až smrtonosně zasáhla i Evropu. A ČvT byl rovněž zasažen. Bylo zabito i pět jeho místních zaměstnanců…

Škodaže už v Sýrii nepobývá Jaromír Kohlíček, europoslanec za KSČ(M), který tam nedávno hostoval se sovětskou delegací ruských a europských poslanců. Ten by to určitě vyšetřil objektivně. Před týdnem pěl o situaci v zemi pro ruský Sputnik:
"Ruská armáda tam vydávala jídlo pro děti. Humanitární akce ruské armády, to je velmi pěkně připravený proces."

Středa 5. dubna 2017

V Petrohradě bylo v souvislosti s pondělním teroristickým útokem zadrženo šest lidí "kavkázkovo licá".
"A machometánského vyznání." (Mrtvá Kočka)
*

V Bruseli se schází mezinárodní konference o "pomoci a budoucnosti" Sýrie. Padají tam drsná slova.
"Pachatelé včerejšího chemického útoku musí nést zodpovědnost." (Generální tajemník OSN António Guterres) A kdo za něj může?
"Odpovědnost je nutné vyvodit na základě vyšetřování." (Tajemný tajemník OSN)
"Takže za rok, za dva budeme vědět." (Syrská Želva)

"Každý viděl to letadlo, jak bombardovalo oblast plynem. Všichni místní vědí, že tam nemáme žádné sklady zbraní ani továrnu na jejich výrobu." (Hasan Hadž Alí, přednosta hodné Svobodné idlibské armády pro agenturu Reuters) .
"Proto taky už dávno neutekli." (Syrská Želva pro agenturu MnZ)

Z rozhořčených reakcí západních politiků vybíráme slova jednoho východního, ba přímo blízkovýchodního politika, libanonského premiéra Saada Harírího:
"Do Bruselu dnes každý přijel, aby tu udělal prohlášení. Ale režim už své prohlášení udělal v Sýrii. Bohužel nikdo nemá odvahu na to, něco proti tomu režimu udělat."

V Radě bezpečnosti to zase vře, k incidentu se sejde už odpoledne. Francie, Británie a USA navrhly rezoluci, která útok chemickými zbraněmi "odsuzuje". Rusko a Čína ji zase určitě zvetí.
"Tohle je moment pravdy." (Generální António)
"Kolik dětí ještě bude muset zemřít, než na tom Rusku začne záležet?" (US velvyslankyně při OSN Nikki Haley před zasedáním RB)

"Je to hrůzná urážka lidstva. Tímto útokem byly překročeny mnohé meze." (US prezident K.D. Trump obvinil Bašára Asada z válečného zločinu)
"Žeby byla překročena tenká červená linka?" (Moby Dick)
"A přitom ještě nedávno Asad Trumpovi nevadil." (Syrská Želva)

Jenže: "Zahynuli nevinní lidé, včetně žen a dětí – a dokonce krásných malých miminek." (KDT)
"Tohle je příležitost, kterou neztratím." (KDT exkluzivně pro MnZ)
Takže: "Svůj postoj k Asadovi a k Sýrii obecně jsem hodně moc změnil." (
KDT)

Jak moc?
*

Jistý Paleoarab vnikl se dvěma noži v rukou na území židovské osadnické farmy v oblasti hory Hebron a něco přitom křičel. Farmář Shabtai Kushelevski ho včas spatřil, a tak si běžel dovnitř pro flintu. Paleoarab běžel za ní, a dříve nežli se Shabtai dostal ke zbrani, bodl ho do zad. Tedy pokusil se ho bodnout. Protože rodinný pes jménem Sofi se na útočníka vrhl, čímž dal svému pánovi čas, aby se zbraně chopil a vetřelce zastřelil. Lze se jen hrozit toho, co by se v domácnosti dělo, kdyby byl její přednosta sám zabodnut: jeho manželka zrovna ve vedlejší místnosti kojila malé dítě…
"Alláh je malý." (Syrská Želva)

Zpráva na http://www.jewsnews.co.il/ hovoří o potřebě, aby se Židé "vyzbrojili" (to arm)  psy, kteří se ukázali jako "nejúčinnější biologická zbraň" (the most effective biological weapon).

Samozřejmě, že nejde o "biologickou zbraň", protože pak by lidskopráchníci spustili křik o tom, že Izraelci používají zbraně hromadného ničení. Což ten psík velikosti přerostlé lišky zcela jistě není.
"Je zbraní individuální naštvanosti..." (Mrtvá Kočka)
*

Bílý dům zveřejnil jména členů Národní bezpečnostní rady (NSC). Překvapivě v něm chybí Stev Bannon, dosavadní hlavní poradce prezidenta Kačera Donalda T. Podle agentury MnZ byl Bannon v radě vlastně jen proto, aby "dohlížel" na Michaela Flynna, který zastával funkci hlavního bezpečnostního poradce prezidenta KDT. Flynn byl v únoru odvolán nikoli kvůli "stykům" s ruským velvyslancem, ale kvůli tomu, že o nich patřičně "neinformoval". Takže teď už není Bannona třeba v radě dále udržovat.

Nebyl odvolán – jen nebyl znovujmenován.
"Lišák Trump!" (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 6. dubna 2017

"V Chán Šajchúně jsme bombardovali sklad zbraní Fronty dobytí Sýrie." (Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim si konečně přečetl rozbor agentury MnZ)
Valíd to však moc nevylepšil. Naskýtají se nejméně dvě otázky:

1) Pokud věděli, že tam je, proč bombardovali sklad chemických zbraní, který islámisté z přejmenované An-Nusrat měli v civilní oblasti? Aby došlo k úniku plynu?
2) Pokud nevěděli, co tam je, vypadá to, jako by nevěděli co vlastně bombardují.

Ale ono je to tak, že Asad už šest let vědomě bombarduje vlastní obyvatelstvo. Teprve následně vykvetly v Sýrii ozbrojené opoziční síly, včetně různých musulmanských Front i Islámského státu…
Poslední upřesnění:  Právě tyto objekty byly cílem náletu syrských letounů. Prý jsou v držení tamních rebelů.
*

"Je  nevyhnutelná výměna údajů a vyhodnocení informací a až potom je možné dělat závěry, ne před tím. Závěry, které se dělají před výměnou informací a před vyšetřováním, nemohou být považované za závěry odrážející realitu." (Mluvicí vovčáček ruského carprezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov)

Realitou je, že Rusáci vytrvale dodávají zbraně Asadovi i přes embargo jiných států. Realitou je, že ruské zbraně, ať už v rukou nejdříve syrské armády, a nyní i přímo za účasti ozbrojených sil Ruské federace, vytrvale zabíjejí civilní obyvatelstvo.

"To už je ruská tradice." (Moby Dick)
"Što éto takóje »ruská tradice«?" (Žena Moby Dicka)
"Budapešť 1956, Praha 1968, Groznyj 1994 a 2002. Například." (Mrtvá Kočka)
*

Další útok autem: Jistý jednadvacetiletý terorista jménem Malak Hamed najel autem do skupinky lidí. Jestli přitom něco křičel, není známo, ale způsob útoku a pachatel to křičí více než jasně. Jeden mladík byl zabit, další byli lehce zraněni Příslušníci armády útočníka "neutralizovali". Protože se tak stalo v Izraeli na Západním břehu, světová média to nějak nezaujalo.
"Alláh je malý." (Syrská Želva)
*

Další zpráva ze světa financí:
ČNB dnes uposlechla minulotýdenní rady ženy Moby Dicka, která k možným dalším intervencím k udržení kurzu kačky k euru na 1:27 pravila: "Dva biliony stačí, drahoušci!"

Právě po týdnu od ukončení "tvrdého závazku", krátce po poledni, vyhlásila ČNB ukončení intervencí. Koruna odpoledne ztvrdla až na 26,56/€.
*

"Šestého dubna se čínský prezident Xi Jinping (Si Ťin-pching) dostal do amerického státu Floridy zvláštním letadlem a bude konat setkání s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem… Šestého a sedmého dubna si Xi Jinping a Trump široce a hluboce vymění názory na čínsko-amerických vztazích a mezinárodních a regionálních otázkách vzájemného zájmu. To je první setkání mezi čínským a americkým vedoucími činiteli po nástupu Trumpa do funkce." (Zpráva čínského portálu http://czech.cri.cn/ na českém jazyce)

Soudruhovi generálnímu tajemníkovi zanedlouho zhořkne podávaný mořský jazyk v ústech.

Pátek 7. dubna 2017

Tak moc Kačer Donald změnil svůj postoj k Asadovi, že vydal povel k útoku na letiště Šajrát, odkud startovalo ono podezřelé súčko. Ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří bylo dle zpráv televize BBC ještě během noci odpáleno celkem 59 letounových střel typu Tomahawk. Bylo zabito šest lidí a další byli zraněni. Podle ruských zdrojů nebyl mezi oběťmi žádný Rus. Televize Russia 24 ukazuje škody na zařízení letiště: Mělké díry v betonu ranvejí, jeden betonový kryt nad letadlem prolomen a letadlo samo poškozeno. Vedlejší letecký úkryt nepoškozen. Syřané včas odlifrovali většinu letadel. Nakonec jich ztratili devět. Nedá se zdaleka mluvit o tom, že "základna byla srovnána se zemí." Syřané se o chystaném útoku se dozvěděli – od Rusů, kterým to Kačer předem řekl, aby náhodou nějakého Rusa netrefil.

Takže místo vojenského útoku šlo spíše o útok symbolický." (Moby Dick)
"Ale důležitý." (Žena Moby Dicka)
"Hlavněže nezemřela žádná krásná malá miminka." (Syrská Želva, která k menažerii před časem utekla ze zajetí v německé ZOO, kam ji dopravila místní policie poté, co ji objevila v kapse syrské připrchlice)

 Jestli se to dověděli včas, pak ale ruské nejmodernější protiletecké rakety neodvedly svou práci…

Vladimir Vladimirovič Putin se moc, moc zlobí, a tentokrát (poprvé během celého syrského konfliktu) hodlá svolávat Radu bezpečnosti. Okamžitě zrušil dohodu s USA, podle které se měly koordinovat útoky US a RF leteckých sil na IS, aby mezi nimi nedocházelo k "přátelské palbě".
"Takže teď bude docházet k nepřátelské palbě." (Mrtvá Kočka)

Kačer Donald vyzval "civilizované národy", aby pomohly USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii". A civilizovaný svět – světe div se – poplácává Trumpovi po křídle. Dokonce i EU!
Různí civilizovaní politici od Británie po Izrael považují americký útok za "přiměřený a spravedlivý".
Čína je opatrná, jen varuje před další eskalací.
Protestují: Rusko, Sýrie, Íránská islámská republika (jejíž Revoluční gardy se ve svém revolučním zápalu od teroristů nijak neodlišují) – a samozřejmě pohrobci Komunistické internacionály, pátá kolona Ruské federace v civilizovaných zemích, včetně KSČ(M).

"Připustit, že se budou používat zbraně chemické, biologické nebo nedej bůh jaderné, je strašná představa. Rozumím tomu, že je jasná snaha dát najevo, že tohle je něco, co se bude trestat. Útok těmi tomahawky vypadá jako úder do zubů." (Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD))
"Čtyři roky opožděný úder do zubů." (Mrtvá Kočka)
"USA se vracejí na blízký Východ." (Nezachycený analytik na ČT)

Připomeňme, že útok USA na Saddáma Husajna přinesl jedno z vedlejší vítězství: Muammar Kaddáfí se zalekl a veřejně se zřekl vývoje jaderných a používání chemických zbraní.

"Jde o porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou." (Ruský prezident Uchvatitel VVP)
"Americkou reakci nelze považovat za přemrštěnou." (Český ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který se nechce stát prezidentem)

A ten, co se chce stát znovu prezidentem?
"Já si teď snažím zjistit všechny informace a nebudu střílet od boku a nebudu říkat, že s něčím nesouhlasím, nebo ne… (Útok) je oprávněný tehdy, pokud to byl útok na základnu, z níž vzlétla letadla s chemickými zbraněmi." (Stádní prezident Mlhoš Zeman v 15:00)
Mlhoš se vyjadřuje mlhavě, protože má už v kapse pozvánku na návštěvu Bílého domu. To vloni v říjnu se v Parlamentních listech vyjadřoval poněkud rozhodněji:

"Na rozdíl od americké strany, která se domnívá, že umírněná opozice existuje, já se domnívám, že tam jsou pouze islamistické skupiny. Kromě toho nezapomeňte, že legální syrská vláda pozvala Rusy do Sýrie, zatímco žádný legální představitel Sýrie nezval do Sýrie Američany… Jestliže mise USA končí fiaskem, je to jejich vlastní vina."

Vyjádření naší menažerie: Útok byl oprávněný. Ne kvůli úterku, kde o úmyslu vládních jednotek použít chemické zbraně silně pochybujeme, ale kvůli uplynulým šesti letům Asadova teroru..
*

Koruna odpoledne ztvrdla až na 26,56/€.
*

 ----------
15:11, téměř po uzávěrce: Další automobilový útok, tentokrát ve Stokholmu, takže se o něm ví. Nákladní auto vjelo v centru v jedné nákupní ulici do davu. Nejméně tři lidé přišli o život, může jich být více. Je mnoho raněných. Podle švédské televize SVT bylo slyšet i výstřely. Neví se, jestli střílel terorista, anebo jestli někdo střílel na teroristu.
"Nikdo na něj nestřílel, nejsi v Izraeli." (Mrtvá Kočka)

Policie pracuje s "předpokladem", že šlo o "akt terorismu".
"Alláh je srab." (Mrtvá Kočka)
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. Ale snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod popvrchem.
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík!
>>:)) Moby Dick