pátek 21. září 2018

Československo nezhyne


Z projevu prezidenta republiky Dr. Edvarda Beneše, kterým československému lidu oznamoval demisi vlády Milana Hodžy a vznik nové úřednické vlády generála Jana Syrového.

Je čtvrtek 22. září 1938, 19.00:



"Celá Evropa prožívá veliké změny – nikoli jen naše země. Tyto změny mají v každé zemi jiné formy. Musíme tudíž čelit změnám klidem a jednotností v národě.

Československo muselo postupovat v souhlase s nynějšími okolnostmi. Nikdy jsem se nebál a nebojím se ani dnes o budoucnost našeho národa. Mám svůj plán pro všechny případy a nedám se ničím mýlit.

Přejeme si dohody mezi největšími národy světa, a dojde-li k ní a bude-li ta dohoda čestná, budou v ní i pro náš národ velké výhody a nastane povšechné usmíření Anglie a Francie s Německem a též usmíření Německa s jeho sousedy i spolupráce s ostatními státy, zejména se státy ve střední Evropě.

Proto vás vyzývám, abyste zachovali klid a vyčkávali bez obav vývojě věcí. Bude-li toho zapotřebí, jsme připraveni bojovat – dovedeme to – až do posledního muže za svá práva, právě tak, jako jsme připraveni vyjednávat. Ustupujeme-li, je nám to ke cti. Vidím věci jasně a mám svůj plán.

Naše politická linie je pevná. Chápu úplně projevy vašeho vlastenectví. Dokazují, že máte zájem o stát. Neztrácejte optimismus a zdravý rozum.

Naši odpůrci čekají na naše zmatky a využili by neklidné situace. Proto opakuji znovu, že je nezbytně trřeba zachovat klid.

Nebojte se o budoucnost naší vlasti. Byla sestavena nová vláda. Bude to vláda národní solidarity.

Každý se vrať na svoje místo. Nedejte se svést lichými pověstmi nebo provokacemi Nebojte se o národ a stát. Národ má hluboké kořeny. Československo nezhyne."

Kromě rádia přenášel projev pana prezidenta i pražský městský rozhlas. Během projevu se všechny tramvaje na Václavském náměstí zastavily, lidé z nich vystoupili a stáli v jízdní dráze. Ba i všechna auta se zastavila…

A klid byl zachován. "Neznám na světě národ, u něhož by v kritických situacích takovou měrou rozhodoval rozum. Vždyť tu bylo dostatek podnětů pro tisíce výtržností..."

Citováno z knihy Sydney Morella "Viděl jsem ukřižování", vydalo r. 1995 nakladatelství Jota, Brno

Žádné komentáře: