úterý 22. září 2020

Jistě, pane Moravče

Vojtěch se směje pod rouškou
Už dlouho jsem neviděl ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha tak uvolněného, jako v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Nepatřičně uvolněného s ohledem na kovidovou krizi a s ohledem na to, jak ho Václav Moravec griloval.

Tak fakt je, že nejdříve pan ministr tak uvolněný nebyl. Zejména, když se ho pan moderátor zeptal, jestli připouští politickou odpovědnost vlády - nebo svou vlastní - za exponenciální nárůst případů. Ba se i vykrucoval:

"Myslím si, že se nedá říci, že za nárůst počtu případů nese odpovědnost vláda. Možná jsem měl být tvrdší, pokud jde o opatření, které jsem původně navrhoval." (Mínil nošení roušek, které 19. srpna pan premiér zatrhl.) "Asi jsem měl na tom trvat. Ale je otázka, jestli by to změnilo vývoj situace. To je teď velmi těžké říci exaktně."

Exaktně nelze říci, zda by rozvoj viru nošení roušek zastavilo, avšak exaktně lze říci, že nenošení ho zhoršilo. A vědělo se to dopředu, alespoň epidemiologové to věděli, přesněji někteří epidemiologové o tom byli přesvědčeni, úplně přesně epidemiolog doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS (Fellow of the Royal College of Physicians & Surgeons) byl o tom přesvědčen sichr. Proto taky práskl dveřmi v jedné z mnoha odborných komisí, jejichž jedinou funkcí asi bylo, aby bylo na koho svrhnout politickou odpovědnost. 

Jenže odborníci nebyli jednotní!, pravil Vojtěch. Na to Moravec namítl, že odborníky už "nebaví neustálé ponižování ze strany premiéra, který po nich nevybíravě křičí. Dávají fakta a expertní rozhodnutí, které se nakonec změní poté, co Andrej Babiš rozhodne, že není politicky vhodné nosit roušky od prvního září".

Na to Vojtěch bezradně zavrtěl hlavou a pravil: "ANO, na druhou stranu...", načež ho Moravec přerušil:

"Takže připouštíte, že se to takto odehrálo? A nemají odborníci v některých momentech už sílu hájit rozhodnutí, protože jsou překřičeni nekompetentním premiérem, který není epidemiolog?"

Toto tedy nebylo od VM korektní tvrdit, že pan premiér je nekompetentní. Však taky korektní ministr řekl, ale přehrajme si to: 

"Takto bych to neřekl. Vedla se o tom tehdy debata 19. srpna a probíhala se všemi kolegy, kteří jsou v odborných týmech. Pan premiér se všech ptal na názory ohledně zavedení roušek ve školách, v obchodech, ve vnitřních prostorech. A názory byly velmi rozdílné... Mě překvapilo, že si odborníci nebyli schopni trvat na svém stanovisku. Překvapilo mě, že stanovisko nebylo jednoznačné. Čím to bylo, to já nedokážu jednoznačně říci."

VM: "Asi to bylo osobou premiéra. Odborníci mimo záznam v odpovědích pro dnešní Otázky jasně říkají, že když po nás premiér vulgárně křičí, tak že my to nemáme zapotřebí, protože jsme experti, a buď politici chtějí dodržovat expertní stanoviska a expertní doporučení, nebo vše podřizují politickým rozhodnutím."

Což koresponduje s dřívějšími výpověďmi dřívějších lidoveckých ministrů v koaliční vládě s panem Babišem o jeho praseckém chování během zasedání vlád. Až nyní mi docházejí další souvislosti, takže konečně mohu jednoznačně říci, kam směřuje naše mladistvá demokracie (starší už, než byla ta prvorepubliková). Kam směřuje, nebo kde už je. A ten politický směr se jmenuje fašismus.

Máme u nás fakticky "korporátní kapitalismus", který avšak neslouží "kolektivnímu prospěchu", jak by měl. Ostatně nikdy nesloužil. A to ani v "reálném" (italském) fašismu. I tam sloužil vždy majitelům korporací. Říkám to proto, že v čele politické scény stojí člověk, který je faktickým majitelem korporací ("ovládající osobou") a osobnostně se chová jako Duce...

Ale zpátky k Otázkám VM. Údivem mi spadla lžíce do nedělní polévky, když jsem uslyšel jeho další Otázku:

"Může si ministr zdravotnictví dovolit říct, že by množství chaosu bylo menší, pokud by svým těkavým rozhodováním do toho nevstupoval premiér? Můžete si to dovolit?"

AV: "To je velmi spekulativní. Já bych to takto..."

A o chvíli později při následném grilování se mu evidentně velmi těžce říkalo: "Velmi těžce budu říkat, že to je ten důvod, proč máme takovou situaci, jaká je."

Ale řekl to. I když to myslel obráceně. Protože i nadále zůstával loajální a viděl chybu u odborníků, že nedrželi názor: "Pokud mají lidé různé názory ve chvíli, kdy se láme chléb, tak i pro pana premiéra je velmi obtížné se v tom vyznat."

Jenže v našem dnešním korporátním fašismu ten, kdo se ducemu postaví na odpor, může o chleba přijít. Když se naplní vlastní duceho slova: "klekneme na něj".

Ale může si za to odpadlík nakonec sám. Protože: Kdo je odpovědný za to, že nepřesvědčil náčelníka? 

O možné rezignaci ministra zdravotnictví se už spekulovalo dlouho, opozice na něm trvala, ale Moravec se na to zeptal oklikou:

"Kdy jste od 12. března letošního roku, kdy byla uzavřena země, byl mentálně úplně nejblíž své rezignaci od té doby až do současnosti?"

Na to se Vojtěch krátce a uvolněně zasmál. (!!!) Škodaže nebylo vidět pod roušku...

AV: "...Sám za sebe říkám, že těch okamžiků, kdy toho člověk měl hodně, bylo hodně. Nikdy jsem nechtěl opouštět loď na rozbouřeném oceánu, protože mi to nepřipadalo jako vhodné. Ale je fakt, že si sám člověk osobně sáhl na dno psychických a fyzických sil."

Opakovaná Otázka VM: "Kdy jste byl nejblíže své vlastní rezignaci?"

AV: "To bych asi nechtěl říkat. To je spíš otázka vnitřního rozpoložení. Konkrétní termín neřeknu."

Moravec ho pak dorazil s odkazem na seriál BBC Jistě, pane premiére, kdy mu doporučil shlédnout díl Muž přes palubu. A zašťoural:

"Počítáte s tím, že po krajských volbách budete 'mužem přes palubu?'"

Politická odpověď Adama Vojtěcha: "Když jde člověk do této pozice, se musí počítat se vším. Je to politika."

Načež ho nejspíš napadlo, že lepší, než být vyhozen, je vypadnout sám. Už nechtěl být dále fackovacím panákem, který bude nakonec stejně vyfuckován. A taky ho napadl konkrétní termín: "As soon as possible." 

A rovnou z Kavek zajel do Průhonic...

Psáno v Praze na Lužinách v úterý 22. října 2020  

Foto sejmuto z ivysílání ČT

Žádné komentáře: