úterý 5. dubna 2022

Svéráz ruského nacismu

Divadlo Mariupol před.
Ve válce se často stane, že cílem útoku je nezamýšlená oběť. Někdy jsou postřelovány vlastní jednotky. Říká se tomu "přátelská palba". Někdy jsou postřelovány civilní cíle. Říká se tomu "kolaterální ztráty" či "vedlejší škody". Toto se děje omylem. Pokud dojde k cílenému útoku na civilní obyvatelstvo, říká se tomu "válečné zločiny", stejně tak, jako jde-li o mučení, znásilňování a vraždy civilistů nebo popravy rukojmích, ba i vojenských zajatců. Sami jsme toto zažili v době Protektorátu i v době Českého povstání. Pamětníků je již málo, přesto v rodinné historii a následně i v historii národní toto známe - či měli bychom znát. Třeba události na Zelené lišce, kdy mladí esesáci postříleli lidi, kteří se ukrývali ve sklepech. A předtím je často bestiálně mučili.

V současnosti se toto děje na Ukrajině ze strany ruské armády. (Proto píšu o ruském "nacismu", ačkoliv v Ruské federaci nevládne NSDAP. Pokud se to zdráháte přijmout, pak se podívejte na popis masakru, kterého se v Úsobské ulici - dnes Obětí 6. května - za Pražského povstání  dopustili nacističtí vrazi. A na fotografie u tohoto článku, které se sem neodvážím dát.)  Ani na dnešní ruské zločiny v Buči a Irpini bychom neměli zapomenout. Média jsou nyní plna hrůzných objevů na dalších územích, osvobozených Ukrajinci. Je to děsné, je to hrozné, ale nemělo by se přitom zapomínat na dřívější a současné válečné zločiny Rusů v Mariupolu.

Před čtyřmi týdny, tedy ve středu 9. března 2022 zaútočila ruská letadla na dětskou nemocnici a porodnici. Na místě zemřeli tři lidé, včetně jednoho dítěte. Dalších 17 dětí, těhotných žen a lékařů bylo zraněno. Později zemřela další těhotná žena po porodu již mrtvého - Rusy zavražděného - dítěte. Ruská propaganda nejdříve tvrdila, že uveřejněné fotografie jsou falzifikátem, později, že se v nemocnici skrývali ukrajinští vojáci. Nejspíš byli Ukrajinci podobně falešní i v předcházejících 18 potvrzených případech, kdy Rusové útočili na zdravotnická zařízení na Ukrajině, co? Alespoň podle těch tvorů, co Moskvě slouží jako čeští proruští internetoví propagandisté. (Zajímavo jest, jak tito bojovníci za demokracii ihned přesedlali z šíření covidových nesmyslů na lži o ruské válce. Není divu, protože tito pitomci rozšiřují propagandu ze stejného kremelského zdroje.)  

Že nejde o náhodu ukazuje i to, že cílem ruských náletů se už předtím staly vodojemy, panelová sídliště i vesnické domky - a civilní protiletecké kryty. Týden po náletu na mariupolskou porodnici, tedy ve středu 16. března, zaútočila ruská letadla na mariupolské divadlo. Omylem? Když Rusové umějí cíleně napadnout vojenské objekty - letiště, sklady zbraní, kasárna i výcvikové objekty? V Mariupolu neútočili na kulturní zařízení, jakým divadlo prvotně je, ale na ten kryt pod ním. Věděli, že tam je! A nemusely je o tom přesvědčovat nápisy "DĚTI" před i za divadlem. Vždyť seznam těchto krytů musel někde v SSSR existovat a ty plány určitě zná i dnešní ruská civilní obrana. Rusům šlo o to zabít těch přes tisíc ukrytých lidí! Tedy převážně dětí, žen a seniorů. Divadlo bylo zničeno, samotný kryt bombardování vydržel. Je totiž protiatomový - další důkaz, že Rusové o něm museli velmi dobře vědět. Asi proto také na "divadlo" použili "bombu mimořádně ničivé síly", tedy zbraň určenou k ničení krytů... A že se nejednalo o náhodu bylo vidět i potom, co světová média zveřejnila informace z místa. Ta se sice k "obyčejnému Rusovi" nedostala, ale určitě se dostala k vojenským velitelům "mírové operace". 

Načež začala ruská děla "náhodně" ostřelovat zachránce, kteří se snažili k zasypaným lidem dostat! Přesto se už ve středu z trosek divadla podařilo vyvést prvních 130 živých lidí. K další akci se záchranáři dostali až v pátek, dva dny po útoku, kdy v bunkru zůstávalo ještě asi 1300 lidí. Živých i zraněných lidí, hladovějících a žíznících lidí, kteří přežili bombardování, ale někteří nepřežili čekání ve tmě na záchranu. A těch nepřeživších bylo nakonec nejméně tři sta.

Což o to, Rusové bombardovali civilní čtvrti už při potlačování "kontrarevoluce" v Maďarsku na podzim roku 1956 (jestli's náhodou nezapomněl, vlastenče Orbáne!). A v obou čečenských válkách. I v Gruzii. Ale ruští letci mají za sebou i nedávný bojový výcvik: Tentokrát stejní letci, kteří bombardovali nemocnice a civilní čtvrti v Sýrii, se už nacvičeným způsobem dopouští stejných válečných zločinů i na Ukrajině! Podobně jako nacističtí letci se nejdříve naučili vraždit ve španělských Guernikách. Než se pustili do světové války...

V Sýrii se prý Rusové bombardováním civilistů jen snažili navýšit počet uprchlíků, aby Evropě zasolili tímto zákeřným způsobem. V Mariupolu to vypadá, že chtějí vyvraždit jeho obyvatelstvo. Svědčí o tom i desítky deklarovaných humanitárních koridorů - které jsou pak, když do nich vjednou evakuační autobusy, ostřelovány i s uprchlíky. (Není se čemu divit - ruská armáda takto postupovala už v letech 1999-2000 v Čečně. I tehdy invazní armádě velel Putin.) Naposledy se pokusil z Mariupolu vyvést konvoj 54 autobusů s civilisty Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC). Akce selhala, protože se (dle Rusů) zástupci ICRC na místo nedostavili. Inu, oni Zápaďáci se nedostavili, protože - dle zápaďáckých norem - "opatření a podmínky znemožnily pokračovat ve snaze o evakuaci". Tedy - nechtěli být zraněni nebo zastřeleni. Často se evakuační autobusy vracejí vybrakované, "osvobozené" od potravin, léků  a další humanitární pomoci, kterou vyplenili ruští vojáci.

Mimochodem - zástupci Červeného kříže stále nechtějí pochopit svéráz ruské války a i nadále své vozy a sklady a ošetřovny označují znakem červeného kříže. Dosud jim ještě nedošlo, že tím se právě vystavují cíleným útokům. Volové zápaďáčtí - neznáte Rusko tak jako my už od svědectví Karla Havlíčka Borovského!

Zatímco Rusové už zbudovali svůj "pevninský most" z Doněcka přes Záporoží až ke Krymu, důležitý azovský přístav Mariupol i nadále odolává. Platí za to svou cenu. Jak v pondělí 4. dubna podle ČTK uvedl starosta Mariupolu Vadym Boičenko: "V současné době bylo 90 % naší infrastruktury zničeno, 60 % bylo zasaženo přímo dělostřelectvem nebo leteckými údery a 40 % je bohužel neopravitelných."

Ruští agresoři přitom pokračují v palbě na Mariupol za použití těžkého dělostřelectva, letadel a nově i lodí z moře. K 27. březnu 2022 je počet obětí mezi civilisty asi 5000, včetně asi 210 dětí. Ve městě stále zůstává kolem 160 tisíc z asi 450 tisíc obyvatel, kteří zde podle posledního sčítání lidu žili před začátkem války. Krom těch lidí, kterým se i přes cílenou palbu na evakuační konvoje podařilo dostat z obklíčení, je tu ještě asi 20 tisíc lidí, které Rusové unesli do "Doněcké lidové republiky" nebo na území  Ruska. Odhaduje se, že je mezi nimi i na tisíc dětí. Tisícovka z nich jsou děti. 

Mezinárodnímu společenství ještě nepřišlo na um, že by se mělo zajímat o to, v jakých lágrech tito zajatci žijí! 

Psáno v lužinském zázemí v úterý 5. dubna 2022

PS: Ostatně soudím, že by bylo vhodné co nejdříve vydat na toho chuje Putina mezinárodní zatykač.

Divadlo Mariupol po. Nápis DĚTI zůstal nepoškozen.