čtvrtek 27. července 2023

Co je ruské?

To, co si od Rusů necháme sebrat

"Vladimir Vladimirovič Putin je válečný zločinec." Prohlásila žena Moby Dicka v dubnu 2014. A jak k tomu dospěla? To se dovíte, až si přečete další část z devět let starých internetových vykopávek deníčku Moby Dicka:

úterý 25. července 2023

Takzvaná krize

Co si v druhém týdnu března 2014 zaznamenal do deníčku Moby Dick o ruské okupaci části ukrajinského území: Referendum na sovětském Krymu, Putin na liberecké radnici válka na Ukrajině.

************************************
Sobota 8. března 2014, MDŽ
Telefonují, telefonují, telefonují západní představitelé s Vladimirem Vladimirovičem, až se žhaví bezdrát. Vůdce Ruska označil kroky krymských Rusů za "legitimní".

pátek 21. července 2023

Putinův malej

V prvním březnovém týdnu roku 2014, zatímco Putin zabíral Krym, panovaly na opatrném Západě hlavně Obavy, aby to neohrozilo „vzájemné dobré vztahy“ s imperialistický Ruskem. Moby Dick to viděl a předvídal i vývoj, nemaje však k dispozici sdostatek letadlových lodí, jaderných zbraní a mezinárodních bank, nezbylo mu, než komentovat nezvratný vývoj událostí:

úterý 18. července 2023

Obrácená pravda

1989 - nebo 1914?
Rozhořčená kritika filmu Narušitel

Takové krásné letecké záběry, takové pěkné písničky jsou v tom filmu, takoví (někteří) skvělí herci - a taková kravina to je. Tupá zápletka a nerealistický obraz normalizace. Major Zeman se záporným znaménkem. Ale Zeman byl profesionální dezinformace. Tohle bylo hodně neuvěřitelné - ale mlaďoši by mohli uvěřit téhle lži o reálném socialismu. Ne, milánkové, takhle to za normalizace nebylo - já ji zažil zhruba ve stejném věku jako hrdinové toho filmu.

pátek 14. července 2023

Gozo - cestou mezi krychlemi a zdmi


Jak už pravidelní čtenáři Šamanovo doupěte vědí, jeho autor se před nedávnem účastnil malé potápěčské výpravy na maltský ostrov Gozo. A to jako ne-potápěč, pouze šnorchlař a příležitostný freediver. Jednoho dne se výprava přesunula na ostrůvek Comino, kde bylo naplánováno čistě potápěčské podujatie, a já tak měl čas trochu se projít místní krajinou. 

úterý 11. července 2023

Naprosto vyloučený scénář silového zásahu Ruska

aneb požírání Krymu Ruskem za jásavého nadšení a pilné kolaborace místních sudetských Rusů

středa 5. července 2023

Co nového u Berounky

Řízky s chlebem a kyselou okurkou?

V úterý jsem zase po delší době nasedl na kolo, abych se pustil po jedné ze svých oblíbených tras kolem Berounky. Tentokrát jsem vybral cestu opačným než obvyklým směrem. To jest po proudu řek. Takže z Lužin jsem se nejdříve vydal cyklostezkou kolem dálničního přivaděče k Pražskému okruhu směr Jinočany.

úterý 4. července 2023

Na stráži státních zájmů Ruska

Kulturní zvláštnosti různých národů všech postsovětských států, pevně semkutých do jedné rodiny.

Ve spisku tomto sebrány jsou téměř deset let čerstvé zápisky našeho spolupracovníka Moby Dicka o pokračující demorevoluci na kyjevském Majdanu, jakož i o ruské přípravě na schlamstnutí Krymu ve stínu zimní olymblbády v Soči.