pátek 8. října 2010

MOBY DICK: Ponuré vyhlídky za volného pádu

Hluční pytlíci, guerillové koncepty reklamy a kalné trendytendry
**************************************************************
Slavíme Světový týden zvířat a Mezinárodní týden vesmíru

Nejdříve dovolte uvést odkaz na odpověď čtenáře k minulotýdenímu týdeníčku: Nešťastný Smíchov.



Neděle 3. října 2010, 90 let se dožívá čs. voják, fr. legionář, br. parašutista, vězeň komunistického režimu a heraldik Jiří Louda

(Zavřený na rok bez rozsudku za to, že "nenašel dosti kladný poměr k lidově demokratickému zřízení, budovatelskému úsilí našeho lidu a jeho představitelům". Když kdosi v Parlamentu či na Hradě r. 2003 zašantročil Loudovy originály českého státního znaku, nakreslil nové...)

Americká vláda vyzvala své občany, aby si v Evropě dávali pozor, zejména v hromadné dopravě. Hrozí teroristické útoky islamistů, zejména ve Velké Británii, Francii a Německu.

Tom Cruise opět točí v Praze už asi dvanáctou Mission: Impossible. Pražský hrad, Vyšehrad a Kozí ulička budou v hollywoodském zpracování zastupovat - ruské reálie...

České basketbalistky získaly po 39 letech medaili z mistrovství světa. Tentokrát v Karlových Varech a opět stříbro.

Mrtvá Kočka: "Proto tam Tom nenatáčel."

Levicová koalice, která slibovala zrušení úsporných opatření, získala jen 26 % hlasů. Vládnoucí koalice, která už provedla bezohledné škrty a zavedla masivní úspory získala 56 %. Vláda premiéra Valdise Dombrovskise tak bude řídit Lotyšsko i v dalším volebním období.

Ministerstvo školství stáhlo ze svých webových stránek rozpaky vzbuzující příručku "Sexuální výchova – vybraná témata". Její vytištěná forma již byla rozeslána do škol.

Pondělí 4. října 2010, 3 světové dny: Dětí, lidských sídel a architektury, Mezinárodní den zvířat, 180. výročí vyhlášení nezávislosti Belgie na Nizozemsku. (Belgie se zatím nerozpadla.)

Obžaloba z podněcování nenávisti vůči muslimům začala být projednávána před soudem v Amsterodamu. Obžalovaným je Geert Wilders, předseda Strany pro svobodu, s jejíž podporou hodlá nová menšinová koalice vládnout Nizozemsku.
Gert je známý tím, že se k muslimům vyjadřuje "otevřeně a nešetrně": Přirovnal korán k Mein Kampfu, což někteří znalci Bible vpodstatě říkají třeba i o Starém zákonu. (Aniž by za to šli před soud.) Wilders "nesnáší násilí", chce jen "otevřeně debatovat". Tato debata ho nakonec dostala před soud – za podněcování nenávisti, diskriminaci muslimů a celkem 100 spočítaných urážek.
Největší urážkou je ovšem Wildersovo prohlášení o tom, že islám je násilnické náboženství, obdobné fašistické ideologii. Za tuto zřejmou lež na sebe přivolal fatvu s výzvou k setnutí hlavy. Současně platné soudnictví nemůže Wildersovi napařit víc než rok vězení a pokutu 7600 €.

Britský vědec Robert Edwards získal Nobelovu cenu za vymyšlení metody oplodnění vajíčka in vitro. Od roku 1978 se už narodilo 4 milionů dětí ze zkumavky.

Finančně analytický útvar (FAU) ministerstva financí se chystá na kontroly "podnikatelů šedé zóny" (tak se v Česku říká mafii). Ještě neví, zda využije služeb "Analyticko-vyhledávacího, monitorovacího a rešeršního systému", které ministerstvo čerstvě zakoupilo od britské společnosti i2. Tak systém je pěkný, ani ne moc drahý (8,5 mil.), otázkou je, jaktože šéf FAU Milan Cíler, "ještě přesně neví, co ten systém bude umět či kolik na něj bude licencí". Tenhle útvar by si totiž měl onen systém objednávat – tak, aby byl ušit pro jeho potřeby!!! Teď jim byl ze strany ministerstva "předběžně nabídnut". Kdo to kupoval a na základě čeho? Zase šlo o rychlou politickou objednávku, Kalousku, a odborníci se budou teprve seznamovat, co jim šéfové pořídili???

Daňové nedoplatky za minulý rok páčí asi 100 miliard Kč, polovina z nich je "nedobytných". Teprve až se začnou zabavovat baráky a fára, tak se něčeho dobyjeme.

Oprava Mrtvé Kočky: "Dobudeme."

V Rusku už exekutoři zabavili zadluženému poslanci Denisi Davitiašvilimu jeho přepychové Ferrari.

Upřesnění Mrtvé Kočky: "Opozičnímu poslanci."

Vláda připravuje změnu stavebního zákona tak, aby se "veřejnost" mohla účastnit jen územního řízení. Stavebního řízení by se zúčastňovala už jenom "dotčená veřejnost". Záměrem je odstavit od rozhodování aktivistické organizace, které s poukazem na ochranu životního prostředí ničí životní prostředí, zviditelňují se – a v některých případech ze svého "přesvědčení" vytřískávají prachy.

V ranní špičce proběhla stávka v londýnském metru.

Japonská vláda varovala své občany, aby si v Evropě dávali pozor, zejména v hromadné dopravě. Hrozí totiž teroristické útoky islamistů, zejména ve velkých městech.

Večer bylo zaregistrováno na Malé Straně 16 blikajících krabiček, nalepených na sloupy veřejného osvětlení. S ohledem na bezpečnostní situaci byli přivoláni pyrotechnici, kteří zjistili, že obsah krabiček jsou jen devítivoltové baterie, není tedy nebezpečný. Nebezpečná zato byla jízda řidiče ministra vnitra Johna, který spěchal na místo možného pumového útoku, když se s jeho blikajícím autem střetla na Andělu tramvaj, která včas neuhnula. (Nebo jel přece jen na nějakou recepci?)
Zkušební otázka pro řidiče ministerského služebního vozu: Víte, proč nemá chodec na přechodu přednost před tramvají?

V Maďarsku se protrhla hráz jímky s louhem, který zůstal po zpracování bauxitu. Kal, obsahující i těžké kovy, zaplavil čtyři vesnice, vtekl do řeky Ráby a s ní i do stříbropěnného Dunaje. Nejméně čtyři lidé byli zabiti, popálena a poškozena může být až stovka lidí. Miliardové škody nebude schopna firma MAL platit. Ostatně - představitelé firmy prohlásili, že "obsah kalu nebyl podle standardů EU rizikový".

Úterý 5. října 2010, Světový den učitelů

Keňa propouští učitele. Za poslední dva roky jich vyhodila asi 1200. Nikoli kvůli úsporám, ale kvůli "líbání, osahávání nebo oplodnění" školaček ve věku 12-15 let. Místní školské úřady aféry dříve často tutlaly, nezdrženliví učitelé se rodinám dívek "vykupovali", takže se o tomto propblému zatím oficiálně nevědělo. Co se změnilo? Zavedla se celostátní linka důvěry - a v Keni se rozmohly mobily!

Nobelistovi Edwardsovi nebude setnuta hlava. Jenom prezident vatikánské Pontifikální akademie Ignazio Carrasco de Paula se vyjádřil, že udělení Nobelovy ceny je v tomto případě "nevhodné": "Bez něho (Edwardse) by neexistoval trh s lidskými vajíčky, bez něho by nebyly mrazáky plné embryí připravených k přenosu do dělohy nebo – pravděpodobněji – použité pro výzkum či ponechané zemřít". Vatikán toto vyjádření označil za "soukromé".

V USA se zlepšuje zastoupení LGBT v pořadech hlavních televizních stanic, jak uvedlo ve své výroční studii GLAAD. Letos se v nich již objevilo 58 postav s "jinou než výlučně heterosexuální orientací". Nejlépe je na tom seriál HBO True Blood, kde se objevuje šest LGBT postav. (Lesbička, gay, bisexuál, transgender)
Možnáže nastal stav, aby se nějaké LGBT dostalo i do Rady České televize.

Mrtvá Kočka: "Byla by jistota, že tam budou alespoň nějací slušní lidi."

Penzijní reforma, kterou plánuje Nečasova vláda k 1.1.2012 se podle Vladimíra Bezděka (šéfa Bezděkovy komise) v tomto termínu nestihne.

"Eurozóna potřebuje lepší hospodářskou spolupráci. Ne takovou, která pouze vynucuje rozpočtová pravidla, ale takovou spolupráci, která zajistí, že když se některé země setkají s velmi nežádoucími šoky, ostatní jim pomohou. (Joseph Stiglitz, nositel Nobelovy ceny za ekonomii, v doslovu ke své právě vydané knize Freefall/ Volný pád.) Bez solidárního fondu, který by pomohl už těm zemím, kterým potíže jen "hrozí" jsou vyhlídky eura "ponuré".

14 policistů ve spolčení s dalšími 157 lidmi se vloupávali do aut a fingovali dopravní nehody. Pojistné podvody připravily pojišťovny nejméně 29,5 milionu. Tedy, pro upřesnění, jednalo se o české policajty.
Mrtvá Kočka: "Tos nemusel dodávat."

Doživotí dostal u federálního soudu v USA Faisal Shahzad, "Američan pákistánského původu" (Pákistánec s americkým pasem). Jen náhodou letos 1. května nevybuchlo auto, které Faisal zaparkoval v N.Y. na Time Square, naložené výbušninami, které mělo zabít 40 lidí. Druhý útok se měl uskutečnit za dva týdny. Faisal který dostal na akci 15.000 $ od Tálibánu, se tak chtěl "připojit ke svým bratřím v džihádu 11. září".

Mrtvá Kočka: "K CIA a Mossadu, alespoň podle výroků některých tvorů."

Čtyři tvorové stojí před ostravským soudem za žhářský útok ve Vítkově. Jako dárek k Vůdceho nedožitým narozeninám vypálili vloni v dubnu domek cikánské rodiny, o kterém prý vůbec netušili, že je obýván. Obhájce tvora Davida Vaculíka pan doktor Petr Kausta označil důkazy o vině za nevěrohodné. Zároveň prohlásil celý soud za "nezákonný a protiústavní", mj. i proto, že z něj běží živý televizní přenos. Alespoň se nemusí matka dvouleté holčičky, kterou žháři málem upálili, s těmito tvory setkávat tváří v tlamu. Podle státní zástupkyně se Vaculík "považuje za hrdinu".

No, hrdina to není, a ke všemu je ještě srab. To i tvor Shahzad se ke svému zločinu hrdě přiznal.

Blikajících krabiček bylo nakonec po Praze asi stovka. Nešlo ani o atentát, jenom o zkoušku na atentát. Tedy nikoli původně. Teď už ano, neb akce proběhla a může si ji vyhodnotit jak policie tak Ak-kejda.

Středa 6. října 2010, Den československé lidové armády (překročení čs. hranice na Dukle, 1944)

Fýrer útočné skupinky z Vítkova David Vaculík před soudem hrdě mlčí a hrdě předvádí alespoň košili navrženou náckem – když už nemůže předvádět své tetování. Ivo Müller a Václav Cocojaru, obžalovaní za žhářství ve Vítkově se za svůj "čin" (zločin) omluvili. Čtvrtý obžalovaný, Jaromír Lukeš, popíral že by věděli o lidech v domě a proces označil za "politický". Ví, že udělali "něco špatně", ale není "žádný vrah", i když se na ně veřejnost tak dívá. "A to s vámi zamává." "Když se na nás podíváte, vidíte bestiální vrahy nebo kluky, kteří udělali chybu?" končil Lukeš.

Mrtvá Kočka: "Vidím žháře."

Princ Abdalazíz bin Násir Saúd se před britským soudem přiznal k zabití svého sluhy. Netvrdí, že jde o politický proces, jenom odmítá obvinění z vraždy. Zabil přece sluhu, ne? A ještě ke všemu svého! Britský ministr spravedlnosti zatím nebyl osloven, aby prince odeslal k potrestání domů do Saúdské Arábie...

Přespání v posteli, sprcha a snídaně přijde v londýnském Barbican Pit na pouhých 42 liber. Nejde o hotel, ale o divadlo, ve kterém společnost Duckie uvádí svou novou hru "Ukolébavka".

1340 $ za trojskou unci (43 $/g) je dnešní cena zlata. Z neznámého důvodu jeho cena stále stoupá, přesto se prý vyplatí nakoupit si ho do zásoby. Optimisté odhadují, že do konce roku vzroste jeho cena i na 1500 $ za trojskou unci.

Jihomoravský krajský úřad zrušil předběžné opatření radnice Moravského Krumlova kvůli procesním chybám. Slovanská epopej Alfonse Muchy se může stěhovat do Prahy.

Blikající krabičky nebyly ani recesí, jen reklamou, kterou pro Kyslíky (míněna Telefónica O2 Czech Republic) spustila Unit 003 s.r.o. Kyslíci se distancují – a zvažují právní kroky.
"Návrh v této podobě jsme ale rozhodně neodsouhlasili" (Martin Žabka, mluvčí O2). Neschválili, nevěděli, nebyli informováni, provedení kampaně neodpovídalo schválenému zadání... Ale chtěli jste mít reklamu ve stylu "guerillového konceptu", tak ji máte! Ostatně mnozí vaši bývalí zákazníci i zaměstnanci tvrdí, že vaše metody jsou stejně teroristické...
Mrtvá Kočka: "S guerillovým konceptem reklamy jděte doprdele!"
Oba dopadené pseudoteroristy čeká správní řízení za přestupek – kterým je "vylepování reklam na místech, která k tomu nejsou určená"...

Čtvrtek 7. října 2010 Státní svátek Německé demokratické republiky (vyhlášena 1949, zanikla právě před 20 lety, přesně 3.10.1990.)

Slovanská epopej Alfonse Muchy se nemůže stěhovat do Prahy. Moravský Krumlov opravil procesní chyby a vydal nové předběžné opatření.

Nobelovu cenu za literaturu dostal peruánský spisovatel MarioVargas Llosa. Nejznámější je asi jeho román "Tetička Julie a zneuznaný génius". Tento génius zde popsal své reálné manželství se svou tetičkou, tedy až poté, co se s ní rozvedl a vzal si sestřenici...

Frito-Lay, americký výrobce chipsů, přestane balit brambůrky do "ekologického pytlíku", který je v přírodě samorozložitelný. Avšak taky nesnesitelně chrastí. Je to nejhlučnější pytlík na světě. Zákazníci si jednak stěžovali, jednak přestali hlasité brambůrky kupovat.
Nemohli by si žrouti brambůrků po sobě neekologické pytlíky prostě uklízet?

"Nemůžu vystát, co se děje s touto zemí." (Donald Trump, US miliardář a možný prezidentský kandidát pro volby v roce 2012.)
Konec světa se blíží!

Anne Holmlundová, finská ministryně vnitra, připravuje zákon, který by zakazoval "žebrání na veřejných místech". (Žebrat v domech bude nejspíš i nadále legální.) Ochránci lidských práv to označili za "diskriminaci", protože podle nich ve Finsku žebrají výhradně Romové z Východní Evropy.

Tak kdo je tady rasista?

41 firem si vyzvedlo zadávací dokumentaci k tendru České televize. Vítěz tendru bude pro ČT "vybírat a spravovat televizní poplatky". Co je na spravování poplatků a jejich vybírání tak složitého, že to pro veřejnoprávní televizi musí zajišťovat extra firma, která si za to nechá dobře zaplatit?
Takový je prý dnešní trend – tendry. Ostatně reklamní čas ČT prodává taky neveřejnoprávní firma. Možnáže by nějaký trendytendr mohl být vypsán i na vedení ČT?

Řecko opět stávkuje. Přesněji jejich odbory. Ještě přesněji státní zaměstnanci. Budou protestovat proti snížení platů o 20 %. Ve Španělsku státní zaměstnanci protestují proti snižování platů o 25 %. U nás se bojuje proti 10% snížení. Ukáže se po senátních volbách, jestli levice posílí natolik, aby českým zaměstnancům rovněž umožnila za rok, dva, stávkovat proti snížení platů třeba o 30 %...

Slovenská premiérka Iveta Radičová obdržela obálku s nábojnicí.

Pátek 8. října 2010, Mezinárodní den boje proti popáleninám

Slovanská epopej Alfonse Muchy se stěhuje o Prahy. " Pro nás je tedy platné rozhodnutí soudu. Správní rozhodnutí městského úřadu, nejspíš od počátku neplatné, pro nás zatím není směrodatné.... Rozhodli jsme se toto rozhodnutí nerespektovat" (Pražský radní Ondřej Pecha.) Ukáže až právní rozbor, kdo má pravdu – nicméně v balení se má pokračovat. Na místo míří starosta Moravského Krumlova i policie. Muchův vnuk John už podal trestní oznámení a požaduje dědečkova plátna "zabavit jako důkaz"...
Přeroste tato strkanice v epopejní českomoravskou bitvu?

Devatenáct let trvalo Evě Lisině přeložit Bibli. Rok zabralo přesvědčování místních církevních hodnostářů, než mohla vyjít. Na území Ruské federace překlad teprve do druhé řeči. První byl do ruštiny, tento je do čuvašštiny. (Konec světa se opravdu blíží!)

Nobelovu cenu míru získal za podvracení státní moci, totiž sepsání "Charty 08", jež je výzvou k demokratizaci, čínský disident Liou Sia-po. Vloni ho čínský bolševik zavřel na 11 let, a teď před udělením Nobelovky výrazně varoval. Dnes nadává: "Je to obscenita, která jde přímo proti zásadám Nobelovy ceny míru," běsní čínské ministerstvo zahraničí. Toto ocenění kriminálníka poškodí vztahy Číny a Norska. Zatím poškodilo příjem CNN na čínském území zrovna v době, kdy se vyhlašovalo, kdo letošní mírovou Nobelovku získal...

V nedělních komunálních volbách v Rakousku má posthaiderovským Svobodným pomoci i komiks "Vídeňské pověsti", jehož hrdinové si za odměnu smějí odstřelit Turka. Tedy toho, který obléhal Vídeň. Dnes bydlí Turci ve Vídni, bydlí i pracují, a nějak se jim to nelíbí.

Český premiér Petr Nečas slíbil národu, že nárůst ceny elektřiny od 1.1.´11 bude jen "jednociferný". (Hospodky už tu "jednu cifru" počítají jako max 9,9 %, reálné zdražení by mělo být asi 12 % pro domácnosti a 17 pro firmy.) Jak se toho dosáhne? Dá se 50% daň na zisky z fotovoltaiky (návrh ČSSD), což ovšem postihne nejen zloděje Slunce ale i chalupáře a seriozní podnikatele. Navíc se loupežníci mohou úspěšně bránit arbitrážemi, jsouť povětšinou z jiné evropské země. Padl návrh elektřinu křížově dotovat z cen plynu, což je ovšem zvrhlé, protože, proč by měli na elektrické korzáry doplácet plynaři snížením zájmu o své zboží? Svaz průmyslu navrhuje takhle prošustrovat už teď budoucí výnosy z budoucích prodejů zdarmých povolenek. Což ovšem stejně zvedne cenu "proudu", protože energetici přijdou o zisky z prodeje těch povolenek. Taky jsme už slyšeli, a to z vládních kruhů, že by se mohlo použít, a teď pozor: "na snížení zvýšení cen elektřiny zvýšení nižší sazby DPH". Tak vyšší DPH měla ještě v pondělí sloužit k rozjezdu důchodové reformy! Aha, ale Bezděk bezděčně prozradil, že se to stejně nestihne...

Tak jak to s tou cenou elektřiny udělat?

Sobota 9. 2010, Světový den pošty

Ekonomicky myslící žena Moby Dicka: "Každá věc má mít svou cenu. Ať stojí elektřina, kolik má, a bude to bez všech těch přesypávání z jedné státní kapsy do druhé, při kterých si šikulkové vždy dokážou odsypat do kapes svých!"

Mrtvá Kočka: "Jenom drahá elektřina povede lidi a firmy k šetrnosti."

************************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

54 komentářů:

STK řekl(a)...

Ti, co praví, že Vítkovský proces je zpolitizovaný, mají částečně pravdu. Proč zrovna (ausgerechnet) z tohoto je přímý TV přenos?
Spíš by mě zajímal přímý přenos ze zasedání vlády nebo parlamentu - ale ne, když se jedná o čičmundovinách.
I když: možná, že bych se z toho po.... Když si představím jací blbové (nebo podmazaní podrazáci) schválili ten dotovaný výkup "zelené elektřiny"...
To raději nějakého Američana v Hospůdce, ten sice žvaní, ale v podstatě je neškodný...

Alex Juchelka řekl(a)...

STK: Buďte v klidu, toto je můj poslední komentář, teď tady budete nejchytřejší zase vy... : )

žibřid řekl(a)...

On je to proces spíše exemplární (koneckonců je precedentní pro budoucnost, něco podobného se zatím, nebo alespoň už dlouho, nestalo). Že se z toho dělá zároveň politika, je pochopitelné, ale nějak mi to nevadí. Myslíte, S.T.K., že kvůli tomu budou vyšší tresty? Nicméně ani to mi nevadí. Nemám pocit, že by délka trestů nějak jednoduše odpovídala zločinům, ono to ani nejde nějak kalkulovat, když to nemá "společného jmenovatele".

STK řekl(a)...

2 Žibřid:
Netuším, nakolik se soudci vyrovnají s mediálním tlakem. V každém případě mám pocit, že tihle čtyři hloupí náckové jsou proti jiným hloupým náckům znevýhodněni.

informace řekl(a)...

Ve Francii pokračuje bouře kolem otázky romů. Noviny píší (le Monde a další), že francouzská policie provádí registraci kočovných romů, co se nacházejí na území Francie, podle rodového původu. Existuje prý i file s údaji o jejich DNA. Skandál, který kolem toho dělá francouzský tisk okamžitě zaktivizoval Skupinu socialistů a demokratů v Europarlamentu, kteří požadují, aby Komise o tom pátrala. Je prý nemyslitelné, aby si policie dělala nějaký seznam etnických menšin.
Na druhé straně evropská Agentura pro základní svobody (FRA) ve své zprávě z konce 2009 r. píše, že romů v Evropě je kolem osmi až desíti milionů.
Když se ani oficielně neví, kolik jich je, což by, podle mého skromného mínění, byl základní údaj jako východisko pro různé postupy a rozhodnutí, proč se tedy všichni rozčilují kvůli registraci, co provádí francouzská policie? Že se to dělá na základě etnické příslušnosti? A na jakém základě by to asi měli dělat? Ať to vezmete, jak chcete, každé jiné kriterium by bylo nakonec uznáno jako diskriminační, protože se v tom diskriminace chce najít za každou cenu. A jestliže je pobuřující to, že to dělá policie, kdo by to měl dělat? Místní obecní úřady? Nevznikl by z toho jen chaos? Stejně by tu musela nějaká centrální kartotéka být.
Takže, abychom romskou menšinu nediskriminovali, raději vstrčíme hlavu do pytle a nepodíváme se ani, kdo to je a kolik jich je.
Ať žije logika!

stk řekl(a)...

Politika a logika? To opravdu nelze sloučit. Logika vylučuje politiku, politika nesnáší logiku.
Jakousi logiku má pouze zákulisí politiky. Ale směrem ven k lidem nelze - logika Vás zavede k nihilismu.

informace řekl(a)...

STK,
Vy jste moc složitý.
Právě jsem poradila prosťáčkovi Vorovkovi, aby přestal diskutovat, že se jen zesměšňuje a Vy teď na mne se vztahem mezi logikou a politikou.
Musím se nejdřív přestat smát, abych se mohla soustředit.

informace řekl(a)...

připadá mi to jako zbytečná krutost mlátit do poněkud zmateného Vorovky a tak mu raději víc neodpovím.

informace řekl(a)...

STK,
spíš než o logice jsem měla mluvit o racionálnosti.
Každý moderní stát má právo a povinnost znát své občany. A také každý občan je státními úřady zaregistrovaný v různých rezortech, má své doklady, je známa a zjistitelná jeho totožnost. Když je zatčen, vezmou mu i otisky prstů. To je považováno za zcela normální. A povinností každého občana je respektovat pravidla, stanovená státem.
Teď ale tu existuje určitý počet lidí, kteří zaregistrovaní nejsou, nemají tedy ani doklady, stěhují se sem a tam bez jakéhokoliv povolení nebo kontroly. A to mezi státy, které někdy ani nejsou členy EU. Na tyto osoby se žádné zákony nebo pravidla nevztahují? V případě, že se dopustí trestného činu, nelze zjistit jejich totožnost ani původní zemi, odkud pocházejí. Nelze je tedy ani vyslat tam, odkud přišly.
To je v celkové situaci zcela irracionální.
A jak na tuto situaci reagují některé politické strany a tisk? Brání, de facto, práva na tyto vyjímky, i když dobře vědí, že to způsobuje státním orgánům potíže. A to z "humanitárních" hledisek. Mluví o rasové diskriminaci, když policie chce jednoduše udělat kartotéku členů kočovných kmenenů. A často se nejedná ani o kočovníky, ale jednoduše o usedlé skupiny, které se rozhodnou přestěhovat do jiného státu, protože tam, myslí, se budou mít líp.
Proč moje registrace u různých úřadů státu je věc povinná a chápaná jako normální, zatímco u neusedlých osob je brána některými politiky a novináři jako utlačující akt?
Když se začnu stěhovat sem a tam, tak se nebudu muset registrovat? Ba ne, někde mě zavřou a pošlou mě šupem ven. Protože dělám bordel.
Takže je tu nějaká rovnost práv?

STK řekl(a)...

Jakápak rovnost, vážená Informace.

Ani rovnost práv, ani povinností. To je status, který mě hněvá a zlobí. Je to nepřehledná situace, ani se neví, kdo vždy spustí ten humbuk, sérii nacvičených lží o diskriminaci a povinnosti majority vždy pomáhat menšinám.
Ideologicky jsou to "Kavárenští Leninové", tedy levicoví intelektuálové, které ovšem obvykle živí rodiče nebo nějaké sociální dávky, ale domnívají se, že veřejný rozpočet nebo konto jejich rodičů je zcela bezedné.
Pak to přebírají novinářské hyeny, které mají pro ten den zajištěnou "svou píseň" a s vervou ji vytrubují do světa. Jako poslední se tématu chytnou sloupkaři, fejetonisté a bloggeři, kteří celý cirkus zrelativizují a někteří i zpochybní, třeba jako my dva. ;-)

No a po odeznění se čeká na nový záchvat této "mozkové choroby". Nebo hry. Připomíná mi to bohoslužby, kterých se musí povinně zúčastnit i ateisté. Ale většina populace ten cirkus bere jako déšť. Prostě občas prší. No a? Jenže zvyknout si na nesmysl znamená ho přijmout, posvětit jej, dát mu váhu.

Což je ovšem špatně.

žibřid řekl(a)...

S.T.K., tak tohle mi přijde v dnešním světě důležité nejméně: "tihle čtyři hloupí náckové jsou proti jiným hloupým náckům znevýhodněni". Co že Vás to tolik bere?

STK řekl(a)...

Bere Žibřide, bere, i když zas ne "až tak".

Ale jakmile začneme takové drobnosti přehlížet začnou se nám hromadit jako hlína před radlicí buldozeru, a až ten "stroj rovných příležitostí" nedokáže tolik hmoty tlačit dál, tak mu zdechne motor. Zastaví se. Prostě velká nespravedlnost se odvíjí od těch malých. I ti čtyři mají nárok na stejné zacházení. Např.: Otec malé Natálky nebyl zrovna výlupkem ctnosti, v době incidentu "seděl" - a přesto byl některými médii celebrován a president mu myslím udělil milost na zbytek trestu. Nic proti tomu, to, že bude vychovávat zohavenou holčičku je trestem daleko vyšším. Jestli ovšem v roli otce vydrží.
Ale prosím: všem stejně. A v odsudku těch ještě zatím neodsouzených hloupých nácků se média na můj vkus až příliš shodují. Myslet si něco jiného je asi zločin.
Já tvrdím, že není, byť každý myslící člověk asi dojde k podobnému názoru, jako nakonec dojde soud. (Tedy: doufám v to!)
Ale na posouzení jejich "náckovských vin" tu je právě onen nezávislý soud, ne ČT, NOVA nebo BLESK.

Anonymní řekl(a)...

STK
Chcete snad říci, že když otec Natálky seděl, mají čtyři žháři pravo hodit zápalnou bombu do jeho domku? Chete snad říci že čtyři žháři mají stejné právo na zacházení? Jestli ano tak si dovoluji vyjádřit hnus nad vašim myšlením. I když se snažíte své myšlenky vyjadřovat co nejvznešeněji. V tom domku žili lide, a i když se vám nelíbili, nikdo nemá právo je upalovat. Hledajíci

Schumacher antisemita řekl(a)...

Je v moci soudu aby si svoji nezávislost ochránil. Třeba tom, že nedovolí natáčet v jednací síni při hlavním líčení. Média činí jen to co jim soud (předseda senátu) dovolí. Každý soudce a státní zástupce si má dát pravidla v přístupu k médiím a to v poskytování informací i v přijímání informací. V době kdy se připravují na klíčové rozhodnutí mají se vyhýbat veškerým zprávám v médiích o procesu, kerým by mohli být ovlivněni. Na příklad v USA je porota v některých případech "internována" a odříznuta od všech médií aby nemohla být ovlivněna. Toto je speciální případ obecné nutnosti výběru informací a jejich zdrojů, programujících myšlení a jednání. Snažím vyhýbat informacím, jejichž konzumace by mě mohla poškodit. Bohužel, obecné informační zdroje jsou takových informací plné v souladu s mediokratickým pravidlem "každá zpráva je dobrá když je špatná". To je téma na obsáhlou diskusi. Zaujala mě knížka Susan Blackmoore : "Teorie memů". Jakékoli informace jsem pokládal za ne nebezpečné, byť nepříjemné do té doby, než mi došlo, že v myšlení je informace integrována s hardware a že ovlivňuje jeho strukturu. Na tohle je třeba dát si pozor. Na na pararazitické programy, memy. V našem myšlení jich je mnoho. Do znečné míry jim lze čelit tím, co je obecně vlivem takových memů potlačováno, kritickým myšlením. K diskutované rovnosti před zákonem jsem toho názoru, že v občanské společnosti spravedlnost při aplikaci všeobecně "demokratickým" procesem uznaných pravidel chování musí být "bezbarvá", nepřihlížející k rase, pohlaví, národu, náboženství, přesvědčení a podobně. Nikdo nesmí být znevýhodněn ani zvýhodněn. Výjimka v tom či onom směru je nebezpečná, erodující, vyvolávající další výjimky pro toho či onoho. Lze zohlednit konkrétní okolnosti v posuzování chování či potřebnosti konkrétního jednotlivce. Ale ne nějak definované skupiny. Zásadně odmítám jiná skupinová práva než obecná skupinová práva občanská. Není-li například nějaké náboženství státním náboženstvím, má být považováno důsledně za soukromou záležitost aniž by k němu bylo přihlíženo v občanskoprávních, pracovněprávních a podobných vztazích, v trstní odpovědnosti a podobně. Není žádný Čech, Cikán, Francouz, Žid, Polynésan, křesťan, muslim, Holanďan, buddhista.... Je jen občan. Ve svobodách, právech i povinnostech daných společným zákonem pro všechny. Pokud jde o "proces z Vítkova", jsou mi cizí etnicko rasové výlevy a komentáře provázející tenhle případ. Je prokázáno, že byl spáchán závažný trestný čin směřující proti životu a zdraví více lidí, s přinejmenším eventuelním úmyslem je usmrtit. Byl spáchán z pohnutek nízkých a nečestných. To by mi stačilo, kdybych byl v tom případu žalobcem, abych navrhl vysoké tresty jaké byly navrženy, a soudcem, abych je uložil. Tak přísně má být postupováno ve všech případech útoků proti životu, zdraví a svobodě, ať jde o pohnutku "rasovou", loupežnou, o pohnutku jen vedenou nenávistí k lidem a potřebou ublížit, nebo z jiné osobní zvrácenosti.

STK řekl(a)...

Anonymnímu Hledajícímu:

Nic z toho, proti čemu protestujete, jsem ani nenapsal, ani si to nemyslím, nikdy jsem si to nemyslel a těžko si to kdy myslet budu. Nesnažte se mě tak úporně přesvědčit, že máte problém s pochopením psaného textu.
Raději dvakrát čtěte (a hledejte) a až pak jednou pište. ;-))

STK řekl(a)...

Pro "Obuvníka":

Ano, připomínka o memech, které já vnímám jako malé, parazitické programy v myšlení, někdy jen spojení slov, které vyvolávají předsudek v myšlení každého člověka. To už jsou ty dvojice na doplňování:
chladná ....... voda
surový ........ chlap
mateřská ...... láska
špinavý ....... bezdomovec atd.
Musel bych se pohledat, některé dvojice jsem si kdysi na základě ankety sestavil do slovníčku. Jsou ovlivněny ženským a mužským chápáním světa, věkem ba i vzděláním. Bohužel neměl jsem dost času se tomu věnovat, ale i těch pár desítek testů vykonaných na známých a spolupracovnících (dál jsem se nedostal) mi ukázalo, že oblast je to velmi zajímavá.
Vzhledem k tomu, že se zabývám i komerční reklamou mohu potvrdit, že i tato oblast prakticky zkušeností z teorie memů bohatě využívá¨, byť někdy jen intuitivně. (Kreativci).

Poznámka: Zajímavé je také používání uniforem. O různých skupinách mladých je obecně známo, že se stejně oblékají, nosí "domluvenou uniformu". Byl jsem včera odpoledne v jednom velkém obchodním středisku a strávil jsem 3/4 hodiny zrovna u vchodu do komplexu z podzemních garáží. Měl jsem tam jinou práci, ale za chvíli jsem si všiml, že z jezdící schodů vystupují stejně nebo velmi podobně oblečení lidé. Muži džíny, sako, kravata nebo rozhalenka, věk 25 - 35 let, ženy v úzkých, asi hedvábných kalhotách, bílých nebo černých, štíhlé, věk 25-30 let, učesané a nalíčené. Téměř jako by šly do divadla. Odhaduji to na "úspěšný podnikatel se svou mladou atraktivní manželkou jdou nakoupit do hypermarketu materiál na sobotní párty". Jiné, jinak oblečené lidi ten eskalátor prakticky nepřivážel. Jen tu a tam mladou rodinku s dětmi. Ale abych nezapomněl: dvakrát přijely po schodech dámy tak 60-75 let, štíhlé, v extravagantních kostýmech a opravdu "hustě" nalíčené.
No není to zvláštní?

drak řekl(a)...

Zkusím to popořadě (1):

Panu Loudovi se sluší popřát pevného zdraví a dobré mysli.

Americká, britská a francouzské vlády by se především měly zhluboka zamyslet nad svým jalovým a bezzubým vztahem k islámu, který takovéto dění umožňuje.

Pakliže se EU a její jednotlivé členské státy jasně nevymezují a nikterak nekonají proti vyslovovačům fatev a podobným "dárečkům" alespoň tím, že by na ně vydaly evropský zatykač za ponoukání k vraždě a vyvolávání nesnášenlivosti a zároveň, pro případ, že by dostali diplomatickou imunitu, je rovnou zařadily na seznam nežádoucích osob a neprotestují proti takovému to vměšování do našich vnitřních věcí ani podáváním diplomatických protestních nót, tak nemají žádné právo a morální už vůbec ne, hnát před soud lidi, jako je Geert Wilders. Vyvolává to spíš otázku, zda nejednají jako pátá kolona islamistů, kteří si chtějí usurpovat Evropu pomocí populační anexe a náboženské netolerance. Neměli by spíš před tím soudem stát oni?

Myslím, že mnozí mají být panu Edwardsovi za co vděčni. Nejsem si úplně a zcela jist, zda je dobré montovat se přírodě až tak moc do řemesla. Když totiž některým lidem odpírá potomstvo, tak mnohdy dobře ví proč již předem, a my na to přijdeme až potom, když léčíme vrozené vady. Ale my už se jí montujeme do řemesla tolik a tak často, že toto už na tom mnoho nezmění.

Co se FAU na MF týče, tak jim nezávidím, když si vybíráte software ke své práci, tak o něm potřebujete vědět maximum, ale nevíte o něm vlastně nic, když s ním nepracujete, tak ho neznáte, takže je snadné udělat chybu. Dostat se k objektivním informacím také není úplně jednoduché, lidi Vám po finančním ovlivnění výrobcem softwaru a příslibu dalších peněz v případě úspěšného prodeje, zapějí takové pochvaly, že byste jako nezkušení nabyli přesvědčení, že lepší software nabyli přesvědčení, že nic lepšího už ani pořídit nejde. Obecně vzato, je zapotřebí si na to najmout slušnou nezaujatou a nezainteresovanou poradenskou firmu, což je nákladné a přesto to nemusí dopadnout dobře. Určitě se to ale nedá uspěchat.

Co se stavebního řízení týče tak správně, zelení khmérové a ekoteroristé to stejně budou obcházet, ale je třeba jim to aspoň neulehčovat.

Blikající krabičky byly již od počátku debilním nápadem a způsob provedení nasvědčuje tomu, že zadavatel tušil, že to může skončit průšvihem, proto ten kvapný ústup. Pro menší firmy to budiž ponaučením, nechť blbé nápady odmítají rovnou a neúčastní se jejich realisace. Souhlasím s Mrtvou kočkou, ať s tím jdou do kamsi...

Ce se řidiče ministerského vozu týče, tak kdyby znal lépe fyziku, pravděpodobně by se nemusel živit jako řidič.

Ten průšvih s kaly v Maďarsku je velký, vůbec jim to nezávidím a soucítím s nimi.

Co chtít od Keni? Je tam prostě vedro a málo televizí.

Vatikán by se měl podívat nejdříve do kalendáře a pak na internet a z okna, třeba by mu došlo ve kterém že to žije století a přestal by šířit anachronické bláboly.

Co se LGBT týče nesouhlasím vyjímečně s Mrtvou kočkou. Menšinová sexuální orientace rozhodně není zárukou morálních kvalit.

Co se penzijní reformy týče, domnívám se, že především, by se to mělo udělat pořádně, rychlost jako parametr rozhodně není na prvním místě. Jestli to bude platit od 1.1.2011, nebo později už tak důležité není.

EU by si měla nejdříve ujasnit co vlastně chce a proč to chce a pak by teprve měla podnikat cokoliv dalšího. Zatím to jen vypadá, že dohání a předhání již zaniklé RVHP v páchání velkolepých kravin.

Soud s aktéry událostí ve Vítkově je exemplární a tresty budou muset být odpudivé, jinak by podobných problémů v budoucnu mohlo přibývat. Je to asi poněkud na škodu objektivnímu posouzení případu, protože o to větší divadýlko strany předvádějí.

Ty policajty, co fingovali ty nehody, ty by měli také soudit veřejně a potrestat exemplárně. Ty padouchy, co kradli s nimi, ty jakbysmet.

drak řekl(a)...

Zkusím to popořadě (2):

V Saudské Arábii platí zákony a právo jen pro rodilé Saudy, zbytek je považován v lepším případě za trpěná hovádka, neb konají pro Saudy užitečné práce a v tom horším je to rovnou jakýsi genetický odpad. Něco takového by snad ani na evropskou půdu neměli pouštět, aspoň by byl klid.

Už když kdysi naše ČNB prodávala zlaté zásoby a kupovala za ně cenné papíry, jsem si tak nějak bručel pod fousy, že úplně všechno by prodávat nemuseli a že by bylo moudré a žádoucí si nějaké zlato, aspoň půlku nechat. Teď si jen nemůžu vzpomenout, zda to prodávali už za Tošovského, nebo později za Tůmy. Zkusím si to dohledat, abych věděl jaký že to případně mudrc se chce stát primátorem Prahy.

Celá ta tahanice kolem Muchovy Slovanské epopeje je smutná, vleklá, tíživá pro všechny zúčastněné. Domnívám se, že by momentálně bylo vhodné, ať ty obrazy v klidu odcestují do Prahy, ve Veletržním paláci jim určitě bude dobře a nikdo jim ubližovat nebude. Nové vedení pražské radnice by ale mělo během svého funkčního období už konečně buď zajistit stavbu náležitého pavilonu pro tyto obrazy a přihlížet při tom k přání Muchových dědiců, nebo dodržet podmínku darovací smlouvy, a obrazy jim vydat. Co je na tom tak složitého? Že se na tom nepřiživí ten či onen konkrétní padouch?

Zakazuje-li zákon "žebrání na veřejných místech" a nikoliv "žebrání Cikánů na veřejných místech", tak je vše naprosto v pořádku a páni aktivisté by měli sklapnout a dát pokoj.

ČT je problematické médium a jeho rada rovněž, nic moc slušného a publikovatelného se k tomu říci nedá ještě s výjimkou toho, že na současném neblahém stavu tohoto média se podepsaly především ČSSD a ODS rukou společnou a nerozdílnou.

Řecko ať už se jde s těmi stávkami bodnout a jeho odboráři dvojnásobně. Je to všechno akorát tak sebranka líná, prolhaná a zlodějská, ať se koukají uskromnit a konečně začnou splácet dluhy, co nadělali, nebo ať už konečně poctivě zbankrotují ale hlavně ať už s tím svým socialistickým bordelem dají konečně pokoj. Kdo to má pořád poslouchat?

Číňanovi Liou Sia-po držím palce a obdivuji ho, vzepřít se čínskému bolševikovi vyžaduje mimořádnou inteligenci, mimořádnou odvahu a mimořádný charakter.

Premiér Nečas a vláda kolem by měli přestat "kravit" a "hňahnit" kolem průšvihu se zelenými energiemi a celou tu legislativu kolem by buď měli ve sněmovně, jakožto projev neúměrného zasahování lobbismu do zákonodárného procesu sněmovny předchozí, nechat anulovat. Nebo ať si najmou profesionální právníky, kteří jim poradí kudy z toho lépe. To, co se kolem toho děje doposud je rozpačité a trapné a šaškárny a chorobné bláboly s přesýpáním prachů z pytlíku do pytlíku, že už se pak už nikdo a nikdy nevyzná co se vybírá a proč a odkud a kam to vůbec teče, tak to je myšleno vážně? K tomu by se už snad vážně měl vyjádřit někdo z Bohnic či Kateřinek.

A.S.Pergill řekl(a)...

K té Keni (a dalším státům v té oblasti): Ty holky hluboko pod 15 jsou tam asi jediné dostupné osoby ženského pohlaví, u nichž je alespoň trochu slušná pravděpodobnost, že nemaji AIDS (týká se i podobných afér vojáků OSN a členů dalších mezinárodních organizací v těchto státech, ne jen učitelů v Keni. Neomlouvám, konstatuji.

A.S.Pergill řekl(a)...

K tomu paličskému procesu:
1. Rodina dům obývala nelegálně, nejednalo se tedy o "jejich dům", nebo "jejich domov"
2. Úmysl ublížit na zdraví (ne jen postrašit a vyhnat, pochopitelně velmi neadekvátním způsobem) nebyl nikdy hodnověrně prokázán
3. Nebyl ani prokázán rasistický motiv (plyne pouze z výpovědí několika svědků, kteří opakovaně měnili své výpovědi, a ten "rasismus" se tam objevil až poté, co byli v kontaktu s aktivisty různých multikulturně proromských organizací)
4. Přestože ČS právo nestojí na precedentech, bude dobré případnou výši trestu konfrontovat s tím, co dostala Brožová - Polednová za podíl na promyšlené, dlouhodobě připravované a vícenásobné vraždě. A nebo se smířit s tím, že někdo to podá tak, že Natálka je ROMKA, zatímco Horáková a její společníci byli jen prašiví Češi (a připravit se na to, že ten někdo bude sbírat body)
5. Kdyby policie a soudy byly co k čemu, tak vůbec k dlouhodobému konfliktu kriminálnické rodiny s okolím vůbec nemuselo dojít (sám mám u své nemovitosti velmi podobné negativní zážitky; laxnost "ochránců zákona" po roce 1989 mi ji v podstatě znemožňuje řádně užívat, takže k podobným kriminálním živlům žádné sympatie nechovám)

A.S.Pergill řekl(a)...

K tomu Wildersovi:
IMHO je to lakmusový papírek, nakolik ještě v EU existují zbytky demokracie (= jsou-li takové, aby za ně stálo bojovat). Jeho případné odsouzení budu brát jako signál, že je zbytečné pokoušet se o nějakou "opravu", reformu, režimu, který nás v podstatě vydává islámské svoloči na pospas. (Už jsem ho myslím na tomto fóru jednou srovnal s petrohradskou "krvavou nedělí", načež informace svedla diskusi někam zcela od věci.) V takovém případě bude asi zapotřebí, třeba i se skřípáním zubů, podpořit vznik nějakého autoritativního režimu (u vědomí toho, že se v Evropě prakticky všechny autoritativní režimy, měly-li na to dost času, vrátily k demokracii více-méně spontánně, zatímco úspěšný přechod islámského režimu k demokracii historie dosud nezaznamenala - současný vývoj v Turecku jasně ukazuje, že ani ono není v tomto ohledu výjimkou).

STK řekl(a)...

2 Drak a fotočlánky:
Na Kateřinky (Olomoucká ul.) je zralá ta celá historie s fotočlánky. Nebo aspoň pro zbavení svéprávnosti. Pokud je to lobby (v to moc nevěřím, nedalo se s jistotou předvídat, že dojde k tak velkému snížení cen panelů) jedná se už o bůhví kolikátý případ. Nedali by se ti poslanci nějak trestat za rozhodnutí, evidentně škodící celé ČR?

informace řekl(a)...

V novinách se objevila zpráva, že iránský víceprezident při návštěvě Vatikánu předal papežovi dopis od Ahmadinežada. Celý text dopisu se prý nachází na iránských sajtech, italské noviny uvádějí jen zlomky. "Iránská islámská republika jako náboženské a demokratické zřízení považuje těsnou spolupráci a rozvoj oboustranných vztahů s Vatikánem jako jednu z priorit své zahraniční politiky." Irán chce spojit svá úsilí s Vatikánem "k dosažení změny tyranské struktury, která dnes dominuje světu". Vyzývá ke "spolupráci božských náboženství k zastavení sekularizace a stále rostoucí tendence soustředit zájmy pouze na materiální stránky života". Nabízí papeži spolupráci, v úsilí o "změnu nynějšího světového řádu", v boji za "nastolení spravedlnosti, vymýcení násilí a útlaku, odstranění diskriminace."
Ahmadinežad poděkoval papeži i za to, že odsoudil urážky islámu pálením koránu.
Prozatím nikdo dopis nekomentoval, všichni čekají, jak na to bude reagovat oficielně Vatikán.
Píší, že podobný dopis napsal Ahmadinežad už v prosinci 2006.

A.S.Pergill řekl(a)...

to STK
K principům demokracie patří, že poslanci nejsou trestně zodpovědní za to, jak hlasují. Na druhé straně bych si dokázal představit nějakou formu ekonomické zainteresovanosti (má to Eddings v trilogii Tamuli: Pracovníkům státu se před nástupem zabaví a zpeněží veškerý majetek a spátky dostanou méně nebo více proporčně podle toho, jak v období jejich práce stát ekonomicky prosperoval). Průšvih ovšem je, že řada ptákovin se ekonomicky projeví až poté, co příslušní zákonodárci nejsou u koryt.

žibřid řekl(a)...

Ale no tak, Pergille, 2WW označujete za více-méně spontánní návrat autoritativního režimu k demokracii?

A k té paličské události: nevyplývá z Vašeho textu, že by sympatičtí mladí mužové měli mít možnost nějakým způsobem zasahovat doma u "podobných kriminálních živlů", že ne?

STK řekl(a)...

...K principům demokracie patří, že poslanci nejsou trestně zodpovědní za to, jak hlasují...
Já vím, Pergille...
Ale štve mě to.
V "civilu", když někdo způsobí společnosti škodu, tak to vymáhají málem po jeho dětech a vnucích...

2 Žibřid: Nemůžu pochopitelně za mluvit Pergilla - ale takový trend jsem z jeho příspěvku opravdu nevyčetl. Spíše mu jde o totéž co mi: nedovolit zblblým médiím v tomto případě ovlivnit soud. Veřejné mínění už totiž zmanipulováno je.

Mem už existuje:

žháři ..... Vítkovští ;-/

A.S.Pergill řekl(a)...

Žibřide,
ostatní fašistické režimy (vyjma italského a německého a jimi nastolených režimů v satelitech) spontánně vyhnily. Pokud by mezinárodní společenství reagovalo adekvátně, tak by s největší pravděpodobností vyhnilo i to Německo (na případný Hitlerův neúspěch v roce 1938 bylo vojenské velení připraveno reagovat protinacistickým převratem; stačilo jen málo: aby se Francie a Anglie nepodělaly strachy) teprve série vítězství na začátku WW2 režim upevnila. Předpokládám, že by v Německu nacismus vyhnil i po případné vítězné válce (jako vyhnil komunismus ve východním bloku, nebo fašismus ve Španělsku, přestože nebyl postižen válkou), určité náznaky vnitřního rozkladu režimu existovaly, pouze se docela těžko hledají pod zglajchšaltováním ve smyslu maximálního válečného úsilí.

Ti mladí muži mi v zásadě nejsou o mnoho sympatičtější než ta kriminálnická rodina. Jde mi spíš o to, že pokud bude vývoj pokračovat určitým směrem, tak se mohou stát (velký Cthulhu nás před tím chraň) jediným jakž takž rozumným východiskem z průšvihu (a to teprve bude průšvih!).
Prostě jsou zde určité vývojové tendence, jejichž logické domyšlení ... Zatím si s tím můžeme hrát jako s nějakou antiutopií na způsob Orwella nebo variací na Tmu. Zatím. Ovšem neměli bychom zapomínat na utopie (antiutopie), předpovídající často už hned po první světové válce nástup čehosi jako fašismus (nacismus). Včetně takových roztomilostí, jak když Jan Weiss předpověděl v roce 1929 plynové komory pro masové vraždění, kam byli lidé lákáni pod záminkou, že mají docela jinou funkci (i když tam byla alespoň "použitelná" část obětí zotročena, i Weissova imaginace měla své hranice). Tehdy to byla taky jenom jakási intelektuální hra, dnes nám z toho jde mráz po zádech.

žibřid řekl(a)...

Ale Pergille, dokonce ani Váš alternativní scénář vývoje v Německu není "vyhnívající", protože předpokládá konflikt vedoucí k odstranění totality. S vyhnitím fašismu ve Španělsku nebo komunismu ve východní Evropě se dá souhlasit. Ale tomu komunismu to dost trvalo, otázka je, co je vyhnití a jestli náhodou se stejně úplně všechny společenské systémy časem nemění.

Píšete, že "Ti mladí muži mi v zásadě nejsou o mnoho sympatičtější než ta kriminálnická rodina." To je to, čeho se na Vás obávám. Lze jen obtížně srovnávat kriminalitu oněch Cikánů s útokem na ně. A pokud, tak ti Cikáni se dopustili mnohem méně závažných deliktů. Stav, kdy Cikáni kradou, je pro mě mnohem přijatelnější než stav, kdy mladí mužové zapalují domy.

A.S.Pergill řekl(a)...

žibřide,
každá totalita na konci rozkladu padne nějakým konfliktem. Důležité je, že ten konflikt vůbec vznikne, že se objeví uvnitř jednolité totalitní moci vzájemně soupeřící frakce, a pro ty slabší a nově vznikající je výhodné alespoň částečně lidem povolit uzdu. A nakonec se jim to rozveze pod rukama, jako našim komunistům v roce 1989, nebo o pár let dřív Gorbymu.

A pokud se týká onoho druhého srovnání: Stav, kdy Cikáni v klidu kradou u vědomí naprosté beztrestnosti, je minimálně stejně špatný jako stav, kdy mladí mužové hážou molotovovy koktejly (nebo co to bylo) na objekty, v nichž jsou ti Cikáni usazení. Navíc jedno plyne z druhého: Nebýt laxnosti policie a soudů, nebyla by společnost zahnána jako krysa do kouta a neobjevovali se samozvaní "spasitelé" s lahvemi s hořlavinou (kteří jako správní tragičtí hrdinové žijí v přesvědčení, že nic lepšího se udělat nedá).
Pokud dojde k "exemplárnímu" trestu, značně vyššímu, než co je v kraji zvykem i za závažnější kriminální aktivity (proto jsem tasil ten trest pro Brožovou - Polednovou), tak nakonec ten pocit "zahnání do kouta" zvítězí u více lidí. A nakonec z toho může vzniknout jeden z faktorů vedoucích k občanské válce (k něčemu podobnému často dochází právě v situaci, kdy jedna nebo více stran nabude dojmu, že horší to už být prostě nemůže - přestože to není nezbytná podmínka).
Ono je docela možné, že někdo tu občanskou válku chce mermo mocí vyvolat co nejdřív, aby včas zlikvidoval občanskou opozici a předešel skutečně širokému odporu napříč společností, který by neustál.

A.S.Pergill řekl(a)...

A ještě explicitně k tomu srovnání:
Když se Cikán vloupá do cizí nemovitosti, usadí se tam a následně se živí loupeživými výpady po okolí (a to okolí sužuje ještě více dalšími způsoby), tak nemůže být natolik mentálně nekompetentní, aby si neuvědomoval, že dělá něco špatného (zejména pokud už mu to u soudu párkrát vysvětlili). A dělá to záměrně a s rozmyslem.
Když ho pak půjde vyhnat partička mladíků se zápalnou lahví, mohou si připadat jako spasitelé toho obtěžovaného okolí a mohou se domnívat, že dělají něco pozitivního, přestože se v naprosté většině případů mýlí.
Čili jakýsi rozdíl v úmyslech zde pravděpodobně je, bez ohledu na to, že výsledkem je v obou případech kriminální čin.
Pokud se ovšem stávající společenské struktury zdegradují ještě víc, na úroveň divokého západu, džungle apod., tak se ti hoši skutečně mohou za určitých okolností spasiteli stát, zatímco jejich protivníci budou vždy ti z černými klobouky.

žibřid řekl(a)...

Pergille, já tu kauzu tolik nesledoval, neměl byste nějaký link na soupis kriminálních deliktů té cikánské rodiny?

Bez ohledu na míru kriminality oněch Cikánů jsem asi přišel na rozdíl mezi našimi méněními, Pergille. Vy chápete ty mladíky jako samozvanou spravedlnost vyvolanou kriminalitou Cikánů. Já vnímám ty mladíky jako lidi, kteří ZCELA BEZ OHLEDU NA SKUTEČNOU KRIMINALITU SVÝCH OBĚTÍ mají nutkavou potřebu násilí. Své oběti si vybírají pro jejich slabost. Kriminalita obětí je pouze zástěrkou, která má být omluvou zločinu oněch mladíků.

Šaman řekl(a)...

Pergille, moje opakované zjištění z různých kauz od roku 1990, nejen v Česku, ale i na Slovensku nebo Maďarsku:

Když jdou neonacisti "bránit bílou rasu", tak si téměř vždy vyberou rodinu nějakého "celkom slušného cikána", se kterou "nejsou v obci potíže". Na úžernické mafiány si netroufnou. I v té dané rodině byl "otec - cikán - recidivista" (měsíčkář) zrovna zavřenej, když si to šli vyříkat se ženskejma...

A nebylo to v Čechách poprvé, co hošíci zapálili romský byt s ženami a dětmi.

Útok nebyl veden na zloděje, ale na Romy. Ne proto, že jsou příživníci, ale Romové. A bylo to motivováno výročím Adolfa Hitlera, tak prosím (bezděky) nebraňte tuto "bílou rasu" žhářů, prosím.

STK řekl(a)...

Žibřide,
to co popisuje Pergill jsou jenom logické důsledky situace, takové, jaká je bez nánosu ideologie. Jakékoliv ideologie. Jistěže společnost chce mít situaci pod kontrolou, když ne včas, tak aspoň ex post - tedy žádný Soudce Lynch, žádní náckové s láhvemi benzínu.
Jenže pokud se společnost (stát, přesněji řečeno) dlouhodobě vykašle na primární, menší přečiny/zločiny, třeba když Vám zmydlí jiné etnikum Vaše dítě jen proto, že je "jiné", když Vaši ženu okradou před samoobsluhou nebo dokonce v ní a ochranka bude mít v ten moment rychle na práci něco jiného na opačném konci prodejní haly (zažil jsem a byl v ten okamžik jsem rád, že mám 115 Kg a 196 cm!) nebo Vaši babičku navštíví "prodavačky vlněných přikrývek" a po jejich návštěvě v bytě už maminka nebude mít ani na chleba a policie Vám sdělí: "Co my s tím můžeme dělat?" (a nakonec zjistíte, že ten starý policajt má nakonec pravdu) začnete se pomalu cítit jako občan ne II., ale III. kategorie.

Pokud stát nechává tento status existovat, občané (ovčané) budou čím čím dál bezradnější a frustrovaní. Poslouchat řeči o multikulti a pozitivní diskriminaci se bez naštvání dlouho nedá. A ke slovu přijdou oni hloupí náckové s falešným pocitem „soudce a spasitele“ a flaškou benzínu ucpanou hadrem.
Ne, není to dobře a neomlouvám je. Ale je to bohužel logické a pochopitelné. A ti hloupí náckové jsou jenom důsledkem nedůslednosti státu.
Porovnávat závažnost „zločinů“ jedněch nebo druhých nedává smysl.

Pokud jste četl „Bídné roky“ nebo Mallevil“, případně „Muže pod ochranou“ nebo „Den Trifidů“ musíte si uvědomit, že Pergill jen trochu předbíhá. Ale realita situaci začne řešit bez ohledu na to, jak silně budeme moralizovat a odsuzovat rasismus nebo jiné -ismy. Nebyla-li by situace nazrálá, ti hoši s přemírou energie a tuposti by šli a vzájemně by si rozbili držky třeba po nějakém fotbalovém zápase. Cikány v domku u cesty by možná ani nezaregistrovali.
Možná - nevím...
Ty knížky mají společnou jednu věc - ostatně i Šamanova "Tma" na to musela narazit: Ve změněné situaci se lidé chovají jinak. Zboří-li se systém, nastává boj o přežití, boj o moc. Vždycky. Málokdo je "naprogramován" na smrt bez pokusu o záchranu.

STK řekl(a)...

A jako obvykle, dodateček:
Pokud by to ti tupí náckové provedli ve společnosti, která nepoužívá pozitivní diskriminace, nevyznává bezbřehé multikulti a měří všem stejně, řekl bych: "Přivažte je ke kůlům, přineste dostatek suchého roští a podejte mi sirky!"
Takhle jsem spíše pro ten spravedlivý soud podle zákona. Bez ohledu na rasu, politické přesvědčení nebo IQ. Protože aspoň soud by se měl pokusit být spravedlivým.

STK řekl(a)...

Pro Šamana:
Nesleduji podrobně ten nudný seriál "Žháři z Vítkova", plný předsudků a "memů" s absencí ověřených faktů, ale s přiřazováním výročí a "tajnými samoznaky" bych byl opatrný. Zpětně se totiž dá dokázat téměř vše - třeba výklad Bible podle písničky "Balíček karet" nebo chmurné předpovědi, které jsou prý ukryté v rozměrech Cheopsovy pyramidy (byť ve stopách, palcích nebo metrické soustavě jsou výsledky značně rozdílné) nebo "konečný rok 2012" v Mayském kalendáři...

STK řekl(a)...

A ještě dám do pléna "zákeřnou" otázku:

Proč jsou rasistické útoky vedeny téměř výlučně proti Cikánům a jen velmi, velmi zřídka proti jiným etnikům. Kdyby se to propočítalo podle velikosti etnik, nebyl by výsledek o mnoho jiný.

Nemám bohužel žádná rozumná čísla o počtu a povaze útoků, jen předpokládané počty Rómů, Vietnamců, Ukrajinců, Mongolů, černochů atd.

A.S.Pergill řekl(a)...

to STK:
Díky za rozbor. Já jsem prostě na některé věci citlivější, třeba proto, že nemám těch 115/196. Takže v některých situacích jsem vývojem situace o něco dál, než vy (ono i to etnické násilí ze strany našich tmavších spoluobčanů se stupňuje a bude chvíli trvat, než si troufnou na personu, jako jste vy).

to Šaman:
Existují "znalci", kteří vykládají různá data, čísla a grafické symboly tak, aby z toho udělali symboly nacismu. Dnes už je nebezpečné i nošení insignií některých Spojeneckých jednotek, bojujících za WW2 proti Němcům a Japoncům, protože se jedná o "nacistické symboly". A prakticky během roku nenajdete datum, u něhož by se nedala najít nějaká skrytá nacistická symbolika (výročí jednotlivých nacistických bossů, výročí významných vítězství, výročí významných bojových akcí, výročí odjezdů jednotlivých transportů do KT atd. + různé jejich přesmyčky a kombinace - a když se vůbec nic na konkrétní den nenajde, tak se zablekotá "je to blízko"). Z tohoto důvodu je takováto argumentace bezcenná a totálně zkompromitovaná.
Ke žhářskému útoku došlo v noci z 18. na 19. 4., Hitler se narodil 20. 4. MMCH, Lenin se narodil 22. 4., takže žháři klidně mohou být i komsomolci.

informace řekl(a)...

STK,
to je otázka pro sociologa, který by měl mít po ruce přesnější údaje o počtu menšin, o jejich činnosti, jejich chování. Takhle jen odhadem můžu říct, že útoky proti romům jsou vedeny pravděpodobně proto, že jsou romové nejvíc viditelní. A že jejich viditelnost má dlouhou tradici. Viditelností myslím jejich neintegrovanost, a nechuť integrovat se po tolika stoletích co jsou v Evropě. V pohledu na romy je v kolektivním povědomí odražena velice dlouhá zkušenost a někdy i předsudky předchozích generací a nejedná se tedy jen o přímou bezprostřední reakci na jejich dnešní počínání. Na druhé straně máte v ČR štěstí, že máte co dělat s imigranty celkem mírných etnik jako Vietnamci, Mongolové nebo kulturně velmi blízkých jako Ukrajinci a jiní Evropané.
V jiných zemích Evropy je to jiné a kazistika je odlišná. Kde jsou větší etnické skupiny, pocházejících z různých kontinentů, dochází k násilným střetnutím i mezi těmito skupinami, jako na příklad počátkem tohoto roku v Miláně, kde se mezi sebou porvali jihoameričané se severoafričany a policii to trvalo několik hodin než se jí podařilo je rozehnat. Byl z toho i jeden mrtvý. Nebo jsou tu případy násilné vzpoury etnických menšin a násilí proti místnímu obyvatelstvu. nebudu hledat příklady daleko, připomenu tu jen vzpouru černochů v italském Rosarnu v lednu tohoto roku. http://www.youtube.com/watch?v=arUYiBwbNOk&feature=channel
Nebo případ, kdy v londýnském Harrow musulmáni napadli anglické manifestanty hnutí Stop Islamization Of Europe, kteří protestovali proti postavení mešity.
http://www.uaar.it/news/2009/09/12/londra-scontri-durante-manifestazione-contro-moschea/
Bohužel, myšlenka multietnické a multikulturální společnosti je jen naivní a škodlivou utopií, když se chce zakládat na absolutní toleranci, která se automaticky stává anarchií. Jen soustavným trváním na povinnosti imigranta přijmout a respektovat zákony a úzy země, kde se nachází, se může zabránit podobným excesům. A to platí i pro romy. Jak jinak si představuje Komise EU jejich integraci, na které tolik trvá a naléhá?
A pak: stop další imigraci.

informace řekl(a)...

A ještě k otázce nelegální registrace romů francouzskou policií, o které jsem psala 9. října 2010 8:47
Existuje dlouhý seznam direktiv EU o integraci romů do evropských společností. Žádná z nich neřeší problém jak integrovat kočovné romy. Usedlý rom je občanem státu, kde sídlí a tedy je právem a povinností státu ho zaregistrovat. Registrace kočovného roma je ale skandál. A při tom úředníci Unie ani nevědí, kolik romů v Evropě je. Fra (Agentura pro základní svobody) uvádí číslo 8-10 milionů, komise pro Zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti uvádí zase 10-12 milionů.
Jak si představuje Komise integraci kočovných romů, aby nepoškodila jejich kulturu (kočovnictví, tribální zvyky ale i vnitřní zákony) a zároveň je začlenila do značně složité evropské sociální situace?
" Romové čelí nebezpečí chudoby a nezaměstnanosti, stereotypům a předsudkům." píše se na stránkách sajtu.
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=518&langId=cs
Jak čelit chudobě (o nezaměstnanosti je nemístné mluvit) kočovného roma? Že mu dáme najíst v nějakých jídelnách Caritas? Nebo ho necháme "vybírat poplatky" po bytech a obchodech? Není to tak trochu ponižující pro romy samé taková tolerance k drobnému přestupku nebo žebrání?
"Evropské instituce a členské státy mají společnou odpovědnost za lepší začleňování Romů do společnosti za použití všech nástrojů a politik, které spadají do jejich pravomoci." hlásá sajt. A zavedení kartotéky o tom kdo jsou, odkud jsou a čím se zabývají, není nástrojem pro jejich lepší integraci?

STK řekl(a)...

Symbolika:
Už to mám: 18. 4. - první a osmé písmeno abecedy jsou A a H t.j. Adolf Hitler, čtvrté písmeno znamená Deutschlad (über Alles).
Pokud nevíte, kam co zařadit, obraťe se s důvěrou na svého starého kocoura...
Ale předem musíte říct, co má dané datum, hodina, délka paže nebo jiného údu případně teplota vzduchu či rosný bod předznamenávat. Vymyslíme, poradime...

;-))

stk řekl(a)...

2 Informace:
Pro mě je nezodpovězenou otázkou, zda se má smysl vůbec pokoušet o integraci kulturně tak odlišných etnik.
V přirozeném uspořádání jsou národy a etnika sousedící sobě poměrně dost podobné, takže k větším kulturním různicím obvykle nedochází - jen tam, kde jsou nepůvodní, zdaleka přišlé populace.
Zpřeházení etnických skupin pomocí dopravních prostředků vede ke stresu: Eskymáků na Sahaře a černochů v Antarktidě.

informace řekl(a)...

Jde o to, STK,
co s nimi udělat, když už tu jednou jsou. Snažila jsem se najít nějakou statistiku o celkovém počtu imigrantů v Evropě, a jako v případě cikánů, cifry se u různých zdrojů liší. Podle výpočtů Eurostatu počátkem r. 2008 bylo v Evropě 31 milionů emigrantů, z nichž 20 milionů pochází z extraunijních zemí. K tomu máme připočítat asi 20 milionů přistěhovalců, kteří již získali občanství.
Co s těmi 20 miliony? Vystěhovat je? Integrovat? A jak?
A s cikány? Zavřít je do nějaké rezervace, ať si kočují tam?
Alespoň stanovit přísná pravidla pro jejich způsob života mezi námi. Nedělat pro ně žádné vyjímky. V případě prohřešků vyslat ven, i když mají povolení k pobytu. Vyslat ven všechny ilegální.
A hlavně, zastavit imigrační proud.

žibřid řekl(a)...

S.T.K., tahle Vaše věta je dobrá: "Nebyla-li by situace nazrálá, ti hoši s přemírou energie a tuposti by šli a vzájemně by si rozbili držky třeba po nějakém fotbalovém zápase. Cikány v domku u cesty by možná ani nezaregistrovali.
Možná - nevím...". Myslím, že v tomhle názoru jsme si téměř blízko. Ale teď nastává otázka, zda je situace opravdu nazrálá. Já osobně si nemyslím, že by se Cikáni zhoršovali, připadají mi pořád stejně problémoví. Navíc pochybuji, že by oni mladíci šli pomstít nějaké své staré příkoří způsobené Cikány. Tudíž mi z toho pořád spíše vyplývá, že si pro své násilí vybrali předem ostrakizované osoby. Že otec rodiny zrovna seděl v lochu možná ani nevěděli a že dům je obýván protiprávně asi taky ne, to se zvenku většinou nedá poznat. (Popravdě řečeno, zajímalo by mě jak jako protiprávně byl obýván; předpokládám spíše nějaký čistě formální úřednický problém.)

žibřid řekl(a)...

Informace, poslat pryč nelegální Cikány by řešilo jen menší část. Tady v Čechách je otázka, jestli by to mělo vůbec smysl.

informace řekl(a)...

Žibřide,
dost dobře nechápu, v čem české problémy s cikány spočívají. Jestli jsem dobře pochopila, bydlí v bytech nebo nějakých staveních, někteří pracují, jiní žijí ze sociálních dávek, jsou nedisciplinovaní, nepořádní, kradou, neposílají děti do školy. S okolními místními obyvateli se nesnášejí.
V Itálii je situace poněkud jiná. Neví se dost dobře kolik jich je, od 70 do 180 tisíc. Žijí v táborech na okrajích měst až na několik výjimek na jihu, kde jim byly dány k dispozici městské byty.
Žijí v barákách nebo rulotkách, v improvizovaných tábořištích, často bez vody, ve špíně a nepořádku. Nevím, kolik jich pracuje, ale asi moc málo. Místní obyvatelstvo je nesnáší, na periferii Neapole jim dvakrát zapálili baráky, napadli cikány a zbili je, takže je pak musela policie rychle stěhovat jinam. V jiných městech, Milánu, Římě jim ty tábory periodicky zbourají, když už je tam moc špíny a převezou je někam jinam. V Miláně jim chtěla městská správa dát byty, ale postavil se proti ministr vnitra. Z Říma je budou na jaře stěhovat do nějaké barákové struktury někde daleko od města. Z Toskánska jich několik set odvezli do Rumunska a tábor zbourali.
Sice proti Itálii se občas ozvou kritické hlasy z EU a nějakých humanitárních organizací pro diskriminační zacházení s cikány, ale pak to zase ztichne.
U vás asi budou cikáni víc "zaintegrovaní".
http://www.corriere.it/Fotogallery/Tagliate/2008/05_Maggio/14/ROM/02.JPG

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace,
on ještě existuje jeden problém, o kterém se téměř nemluví: Neexistuje žádné objektivní kritérium, kdo je a není Rom. Takže na jedné straně jsou za úspěšně integrované Romy vydáváni lidé, kteří sami sebe za Romy nepovažují, na straně druhé jdou peníze "na podporu Romů" bůhví komu. A když požadujete nějaká objektivní kritéria, tak se dozvíte "přece nebudeme měřit hlavy jako nacisté!". I to je jeden z důvodů, proč jsem obecně proti tomu, aby se dávaly nějaké peníze nebo jiné benefity "na etnikum". Ať se dávají na bezdomovce, ať se dávají na rodiny žijící v definovaně špatných podmínkách, ať se dávají na ty, kdo vyhovují nějaké definici kočování atd., ale ať ty prachy nemizí v nějaké černé díře, tj. v kapse bůhví koho.

informace řekl(a)...

Pergille,
jestli zde dávají cikánům nějaké sociální dávky, se mi nepodařilo zjistit. Vzhledem k tomu, že jich většina nebude zaregistrována, asi nic brát nebudou. Anebo to bude ponecháno na regionech. Tady se moc o problémech s cikány nemluví, jen když je někam stěhují. A taky nevím, jak je to se školní docházkou. Nikde jsem na netu nic nenašla. Jen nějaké stostránkové regionání programy na jejich integraci.
Chápu, že Vaše problémy jsou jiné.

STK řekl(a)...

2 A.S.Pergill:

Právě ta neurčitost při určení rasy, zvláště pak když se jedná o míšence, ukazuje celou nesmyslnost rasizmu.

Problém koexistence v jednom prostoru neběží podle antropologických, ale kulturních linií.

Když se mluví o rasizmu, vždy vzpomenu na ryze českého černocha Raye Korantenga na Nově. Co má společného se svou rasou kromě barvy kůže a vlasů?
Vždyť je to Čech jak poleno!

A.S.Pergill řekl(a)...

2 STK
Naprostý souhlas.
Ono i pro romské děti platí, že pokud jsou vychovávány v normální rodině, tak se normálně zařadí do společnosti a s nějakými rasovými předsudky se setkávají jen minimálně.
Naprostý průšvih ovšem je, pokud je nějací multikulti dostanou do kontaktu s biologickou rodinou. O pár takových případech vím, včetně jednoho VŠ studenta, kdy to končilo totálním sociálním propadem a zahájením kriminální činnosti.
Faktem je, že by Romům výrazně prospělo rozbití jejich tradičních klanových struktur "velkorodin", protože právě ty strhávají zpět ty jedince, kteří jeví snahu se stát normálními občany (a právě tyhle struktury jsou silně napojené na multikulti penězovody prostřednictvím různých "proromských" organizací).

žibřid řekl(a)...

Informace, v podstatě jste situaci s Cikány tady popsala dost dobře. Ještě bych doplnil, že mají sklony k hromadění nepořádku a devastaci svého okolí.

informace řekl(a)...

Jde o dvě různé věci, a to asimilace a integrace. Asimilace, tedy přijetí hodnot a způsobu života komunity, začlenění do ní lidí jiného etnického původu, je možná jen u jedince nebo u malých jednotek jako rodina. Jedinec nemá opěrný orientační bod ve skupině soukmenovců, kteří jsou nositeli náboženství, kultury, zvyků původní vlasti. Jedinec nebo rodina se spíš přizpůsobí novému prostředí a zařadí se do něj. To je asi případ černocha, který je Čech jako poleno. Při procesu asimilace je důležitá nejen schopnost přizpůsobit se ale i vůle nebo chuť stát se plně členem nového kolektivu. když se to jedinci nepodaží, vrátí se zas, odkud přišel.
Integrace je naopak pokus včlenit, pokud možno organicky, celé etnické komunity do jiného národního státního prostředí. Zde hraje vážnou roli právě nakolik je velká vzdálenost nebo rozdíly mezi kulturou země, odkud komunita pochází, a hostitelskou zemí. Etnické komunity se snaží vždy znovuvytvořit pro sebe jakési zdání atmosféry bývalé vlasti a často se tyto snahy extremizují. Pokud jde o společenské styky, takové komunity se uzavírají samy do sebe a podporují mezi sebou zvlášť ty tradiční prvky, které je od nového prostředí odlišují než ty, co mají s ním společné. A to i tam, kde je jedná o t.zv. "bílé kultury". A ta tendence se udržuje po celé generace. Příkladem může být "Little Italy" v New Yorku. Ještě jasněji se to projevuje u etnických menšin v Evropě, kdy některé po mnoha staletích se cítí stále svázány pupeční šňůrou se zemí původu. Jako na příklad sudetští Němci, maďarské národnostní menšiny, ruské menšiny, rakouské menšiny atd.
I dnes je těžké řešit problémy evropské spolupráce právě pro existenci národnostních menšin v dnešní Evropě, která se zvenčí jeví jako velký historický patchwork všech možných kmenů a národností, které proti sobě po tisíciletí bojovaly často se mezi sebou mísily, ale nedošly k vědomí, že jsou celistvým kulturním náboženským a zájmovým politickým celkem. Nyní se provádí pokus shora dát této pestrobarevné směsici jednotné vedení a udělat z ní v budoucnu nějaký federalizovaný stát.
Součástí této evropské etnické mapy jsou pak cikáni, rozdělení do různých kmenů a klanů, ale pro které jejich právní zástupci požadují uznání statutu
národa bez státního území. Napadá mě, že to nebude ani tak v zájmu cikánů samých, aby mohli volně kočovat po Evropě jako asi v zájmu pravděpodobných budoucích zástupců tohoto "národa" ve špičkových orgánech Unie. (Honni soit qui mal y pense???)
Když se k tomuto patchworku přidají ještě komunity imigrantů, cesta k řešení se stane ještě strmější. A o to obtížnější, že vůči těmto menšinám podle kriterií multikulturalizmu je prováděna t.zv. pozitivní diskriminace, totiž jsou privilegovány právě ty stránky jejich společenského chování a mentality, které je vzdalují od evropských všeobecně platících hodnot.

informace řekl(a)...

Multikulturalisti často mluví o období Sicilia felix (1061-1154) jako o vzoru pokojného soužití křesťanů s arabským islámem, které vede ke vzrůstu hospodářství a rozkvětu kultury arabsko-křesťanské.
To je zas jedna z historických dezinformací.
Před příchodem Normanů a jejich dobytím Sicilie, tam po dvě století panovali arabští muslimové, kteří tam zavedli podobný režim jako ve španělské Al Andalus, o které jsme tu již jednou v diskuzi hovořili. Původní obyvatelstvo je v postavení dhimmi, musí platit zvláštní daně, nosit zvláštní obleky, je přísně, někdy zvířecky trestáno.
Po dobytí Sicilie, ti musulmáni, co neutekli, jsou také podvrženi náboženské dani, nemohou zastávat vedoucí funkce a většinou vykonávají podřadnější práce. S příchodem Normanů se křesťanství stává znova dominantním náboženstvím, obnovují se stalé tradice, kostely, kláštery.
To pokojné soužití nezávisí na mírumilovnosti musulmánů jako spíš na tolerantním postoji Normanů a katolické církve.
Jenom poražený islám je islám mírumilovný a pokojný, to nás učí historie, podaná nezaujatými dějěpisci.

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace:
se "Sicilia felix" absolutní souhlas, včetně hodnocení Al Andalus. K té ještě doplněk, že se Ferdinand a Isabela opravdu pokoušeli vládnout "trojímu lidu" (= křesanům, muslimům a židům) nicméně v okamžiku, kdy se provalily přípravy mohutného povstání, které mělo otevřít přístavy invazi ze Severní Afriky, jim došla trpělivost a muslimové a židé se buď museli nechat pokřtít nebo odejít ze země (židé se v přípravách povstání, byť ne všichni, ale to samé platí i pro moslemíny, silně angažovali jako zvědové a kurýři). IMHO to byla zásadní chyba, protože velké procento z nich se nechalo pokřtít jen na oko a důsledkem tohoto stavu bylo předávání stále větší moci inkvizici, která pak strhla zemi do tmy (poučení z toho je, že je nutno v podobném případě vyhnat všechny příslušníky nepřátelského etnika).

K těm Romům: Nikdo jim nebere jazyk a folklór (naopak gadžovští vědci na tomto úseku provedli pořádný kus práce v jejich prospěch). Kočování - to je problém, protože pak nebudou mít pravidelné zdroje příjmů (děti školní docházku atd.). A doufám, že nevadí (i když si tím nejsem u některých multikulti jist), pokud jim "vezmeme" špínu, hlučnost a kriminalitu.

informace řekl(a)...

Pergille,
bohužel se u širokého publika a i u části historiků setkáváme se stereotypy, podle kterých středověk je posuzován podle standartu dnešních hodnot. Ve středověku neplatily osvícenské zásady, že náboženská víra je věcí jednotlivce a zásady náboženské tolerance. Když si to neuvědomíme, budeme se na středověk, ze kterého se vyvinula naše dnešní kultura, dívat jen jako na období temna a hrůz inkvizice. A zároveň někteří zastánci multikulturalizmu budou propagovat Al Andaluz jako ideální společnost, ve které soužily ve vzájemném respektu tři náboženství a předkládat to období jako model pro dnešní Evropu.
Bohužel pokusy podívat se na středověk zevnitř, s pochopením pro jeho problémy a hodnoty, uvést na pravou míru data o náboženské nesnášenlivosti katolické církve, která vrcholí inkvizičními soudy s autodafé a křižáckými výpravami, pokusy jako uspořádání Mezinárodního sympozia o ikvizici ve Vatikánu v r. 1998, nebo články odborníků o muslimském Španělsku (Manuela Marin) se setkávají s kritikou jak historiků tradicionalistů tak i t.z. "aperturistů" (což neznamená turistů "aper", ale od aprire =otevřít, otvíračům, razitelům nových perspektiv multikulturální Evropy).
Nakonec doba Isabelly Kastilské a Ferdinanda Aragonského s křesťanskou "reconquista" znamená objevení Ameriky, vede k sjednocení Evropy za Karla V (Carlos V).