pátek 25. května 2012

MOBY DICK: Den, kdy přijde zákon

Sýrová katastrofa, rozumné tempo, tuzexová drachma, hypotetické riziko a speciální přístup. 
*****************************************************
Neděle 20. května 2012

VIII. sjezd KSČM rozhodl o tom, kdo povede Stranu do IX. sjezdu, až ve druhém kole. Bude to dosavadní předseda ÚV soudruh Vojtěch "Falmer" Filip.
"V programu KSČM mi chybí především obnova veřejného vlastnictví, zakládání podnik, otázka odkupu či konfiskace nelegálně nabytých majetků. Majetek by měl přejít do rukou státu, krajů a obcí. Měly by se zakládat komunální podniky, družstva." (Lukáš Kolarčík, předseda stalinistického Svazu mladých komunistů, který usiloval o místo 1. místopředsedy KSČM. Neúspěšně.)



107 hlasů z celkem 152 členů Ústředního výkonného výboru ČSSD dostal včera senátor Jiří Dienstsbier a stal se tak kandidátem strany na prezidenta. J.D. je velmi zkušeným politikem, poprvé se poslancem stal už v r. 1990, podruhé v březnu 2011 (na dva dny, než složil slib senátora). Po absolvování Právnické fakulty UK pracoval v advokátní kanceláři Mariána Čalfy.

Žena Moby Dicka: "Takže už možná ví, jak má krachující firma předraženě nakupovat nemovitosti od hodného pana prezidenta."

Ředitelka nemocnice v Kl. Kateřina P., její druh Petr K. a tři zástupci firem, spolupodezřelí poslance dr.D.R. v kauze korupce ve Stř.č. kraji, jsou obviněni i v dalších případech.

V sobotu odpálil neznámí vrah bombu před dívčí odbornou školou v jihoitalském Brindisi, zrovna když se holky scházely před ústavem. Na místě zůstala mrtvá šestnáctiletá dívka, sedm jejích kamarádek bylo zraněno. Policie "nevylučuje", že pachatelem je někdo, koho "tíží současná hospodářská situace".

Mrtvá Kočka: "???"

Srbské prezidentské volby vyhrál proti favorizovanému prezidentovi Borisi Tadičovi nacionalista Tomislav Nikolić. Nicméně jeho dřívější výzvy, stát se další svazovou republikou obnoveného SSSR se poněkud změnily na "Srbsko neuhne ze svého evropského kursu".

Severoitalské okresy Ferrara, Mantova a Modena byly postiženy zemětřesením o tonáži něco přes 6 Richtera. Je poničeno mnoho historických památek, ale i moderních výrobních hal. Hlavně v jedné z nich došlo k většímu počtu obětí. Celkem je hlášeno 7 mrtvých. 3 tisíce lidí je bez přístřeší. V hale, kde zrály sýry typu Parmezán od několika sýráren, došlo k pádu vysoko nastlaných lavic s koly sýra v počtu asi 300.000. Některé dozrálé pevnější kusy bude snad možno zachránit, nicméně škoda jen na sýrech se odhaduje ve výši kolem čtvrt miliardy €! Přes šest miliard korun!!!

Žena Moby Dicka: "V zemětřesné oblasti by se neměly stavět tak vysoké lavice se sýry."
Mrtvá Kočka: "EU nejspíš ještě nemá normu na zrárny."

Včera dorazil do New Yorku Čchen Kuang-čcheng. Slepý čínský disident vycestoval (i s manželkou a dvěma dětmi) ze své domoviny "legálně na pas". Měsíc po tom, co utekl ze svého domu, kde byl držen v ilegálním domácím vězení. V něm byl, protože pomáhal malým čínským lidem proti nezákonostem čínského komunisticky diktátorského kapitalismu.

V Chicagu byl zahájen dvoudenní sčuch NATO. Zástupci zemí aliance se budou dohadovat, jak vycouvat z Afghánistánu a jak schrastit $4 miliardy ročně, které má stát podpora afghánských bezpečnostních sil. Alespoň třetinu z toho by měla zacálovat Evropa. Nový francouzský prezident Franta Hollande plní svůj slib – francouzským voličům, nikoli NATO: "Jakou rychlostí bude Francie stahovat své vojáky, je jen naše věc." Přičemž ta "rychlost" má být "ještě letos". Což je technicky nemožné a vojensky riskantní – zejména pro opuštěné francouzské spojence, kteří odcházejí do konce roku 2014.

Žena Moby Dicka: "Pokud Frantíci dodají miliardu doláčů, bude jim snad odpuštěno. Ale stane se z nich vojensky nespolehlivá součást aliance."
Mrtvá Kočka: "Nic nového."

US prezident Barack Obava hostil v Camp Davidu další hlavouny Gé-osmičky. Nejdříve se pochválil za to, jak mu doma ve Státech funguje "stimulace ekonomiky". Uznal však, že Evropa je ve "složitější pozici:" "V eurozóně je sedmnáct zemí, které se musejí mezi sebou dohodnou. Ale evropští státníci udělali významné kroky k zvládnutí krize."
Kroky udělali, holoubkové, ale jak dál? Francouzsko-americky tlačit na "růst" (státních výdajů), anebo odpovědně panevropsky – německy a seveřansky  – držet rozpočtovou kázeň?

"Vítáme probíhající diskusi v Evropě ohledně  možností podpory růstu – a zůstáváme rozhodnuti dosáhnout fiskální konsolidace".

Žena Moby Dicka: "Musíš přijet-nepřijet obutá-neobutá a oblečená-neoblečená.Takže výsledkem sčuchu jsou zase jenom kecy?"

A co Řecko? "Potvrzujeme náš zájem, aby Řecko zůstalo v eurozóně – a dodržovalo své závazky."

Mrtvá Kočka: "Pak dostane dar-nedar"

Finanční experti se hádají, jestli Grexit nastane už letos, nebo "až" příští rok.

Ze sportu: Výsledky hokejového šampionátu: 1. Rusko, 2. Slovensko, 3. Česko. Rusové byli nejlepší, blahopřejeme Slovákům a děkujeme našim borcům. Važme si bronzové, může být nadlouho poslední. Naši mladíci nerostou – odebírá nám je NHL nehotové a levné ještě v juniorském věku.

Pondělí 21. dubna 2012
Ústavní soud obdržel stížnost poslance dr.D.R. proti "okolnostem vyšetřování" jak přišel k sedmičce velice suchého vína a proti vazbě. Zmocněnec jeho manželky, František Šejnost, si myslí, že je to"předčasné". Tento vykutálený advokát již obhajoval slavné muže - mj. i jistého Aleše Hušáka. A proč tedy působí jako občanský "zmocněnec" a ne jako právník? Protože mu advokátní komora pozastavila činnost. F.Š. byl totiž vloni na podzim zadržen zásahovou jednotkou URNA ve svém bytě, kde se "jen fotily akty mladé ženy za přítomnosti známého pražského pornoherce a vše probíhalo s jejím souhlasem". Načež je stíhán za trestné činy znásilnění, sexuální nátlak, zpronevěru a nedovolené ozbrojování ("klientova zbraň", kterou neodevzdal, jak měl). Na začátku byl uvržen do tříměsíční vazby. Právě proto si ho Eva Rathová vybrala za zmocněnce! Poněvadž má "praktickou zkušenost", jak děsně to ve vazbě vypadá. Takže může "účinně pomoci dosáhnout společenské rehabilitace rodiny a preventivně zamezit excesům, které v průběhu trestního řízení mohou nastat". "Společenská rehabilitace" od někoho, kdo se zamazal s pornem???

Žena Moby Dicka: "Takovou kravinu nevymyslíš!!!"
Mrtvá Kočka:"Paninka taky nakažená kultem osobnosti."

Advokátem dr.D.R. byl zatím Adam Černý. S jeho výkonem ale nepanovala spokojenost: Mluvil pravdu. Pan poslanec prý "oslovil" (?) Kláru Samkovou, která by ho byla "ochotna zastupovat".

Média se smějí tomu, že europoslanec Miloslav Ransdorf prospal druhé kolo volby předsedy KSČM. Jeho spánek však může být příznakem psychické choroby: Míla v současné době čelí exekuci za to, že nesplatil svůj dluh. Původně si půjčil v r. 2002 od přítele 10.000 € (tehdy 308.550 korun) Kč na stavbu vily. Dluh měl vrátit do 1.2. 2003. Neměl platit úroky, ale když tři roky neplatil ani dluh, domluvili se oba kamarádi na vrácení necelého milionu – "s ohledem na inflaci". Jenže Ransdorf neplatil dál, ani když se ho pražský městský soud k zaplacení zvýšené částky snažil přimět. Jeho advokát tvrdil, že dluh byl již "promlčen", a jeho mandant ho uznal jen proto, protože to nevěděl! (To byla obhajoba.) Neplatil a neplatil, ani když mu jako europoslanci přicházel plat 8.000 € měsíčně. Už nedochází. Do Brusele dorazil exekutorský výměr, a Ransdorfovi je jeho plat obstaven. Zůstává mu minimum. České. Mezitím mu jsou obstaveny jeho nemovitosti. Bývalý soudruh se rozzlobil, a požaduje "obvyklé penále", čímž požadovaná suma vzrostla na 7 milionů Kč. Ransdorf dluží další 3 miliony jedné zkrachované kampeličce. Důvodem jeho neplacení prý byla nemorálnost výšky penále. Proč nezaplatil dluh hned, to nevysvětlil.

Žena Moby Dicka: "Jde to jasná psychická choroba, jež velí neplatit. Ale která?"
Mrtvá Kočka: "Komunismus."

Mimochodem: Poctivý komunista Ransdorf srazil v červnu 2007 na přechodu v Praze 6 čtyřiačtyřicetiletou chodkyni. Žena utrpěla lehčí zranění – oděrky na hlavě a rukou. "Hrozilo" mu až roční vězení. Avšak: "Věc byla v občanskoprávní rovině uzavřena mimosoudním vyrovnáním a podle mých právních zástupců nesplňuje podmínky trestněprávní kauzy." Pravil Míla a zaplatil – možná i tou nesplacenou půjčkou.

Načež poctivý komunista Ransdorf srazil v červenci 2008 na přechodu v pražské Karlovarské ulici 18letou dívku. Ta byla se zraněním hlavy převezena do nemocnice. Míla za nehodu nemohl: Dívku zahlédl na poslední chvíli, protože hustě pršelo. (M.D.: To pes nežral!!!) Policajti pak v říjnu dospěli k názoru, že šlo o "přestupek". Ožralý nebyl. Asi jen spal.

BTW: Jak myslíte, že asi skončí ožrala Roman Janoušek? Ten už taky slíbil (a nejspíš i zaplatil) odškodné. A nejspíš nejen poškozené ženě, ale i svědkům.

Mrtvá Kočka: "Tak to by ho mohli zavřít za korupci."
Žena Moby Dicka: "Takovým prasatům bych sebrala řidičák – na doživotí."

Začínají plošné testy na základkách. Jde pouze o generálku. Povinně se jí však zúčastní všech 165 tisíc žáků 5. a 9. tříd a jejich stejně staří kolegové gymnasisti z celkem 3700 škol. Testy z matematiky, češtiny a cizího jazyka se dělají na oblíbených počítačích. Takže se ví kdy se to bude dělat a kolika lidí se bude týkat. Jsme žádostivi, co se podělá tentokrát.

Platforma LIDEM podala žádost o registraci na politickou stranu, doprovázenou peticí s 1700 podpisy (stačí tisíc). Přihláška LIDských EMzáků měla vady a byla odmítnuta. Karolína Peake na ně hodlá podat trestní oznámení.

V doprovodu zásahové jednotky URNA se do Přerova na čas vrátila Venuše Předmostská. Rytina s geometrickými tvary na mamutím klu bude od čtvrtka ke zhlédnutí v místním muzeu v rámci výstavy Umění z času lovců.

Ruský prezident V.V.Putin jmenoval novou vládu, složenou zejména ze svých kamarádů. Jsou jen dvě překvapení: Ministrem vnitra se stal náčelník moskevské policie Vladimir Kolokolcev. Druhé překvapení: Místo ve vládě ztratila "šedá eminence Kremlu", pravá ruka VVP (a jeho souputník už od roku 1991), dřívější vicepremiér Igor Sečin. Místo odstupného získal flek šéfa státní a největší ruské ropné společnosti Rosněfti.

Mrtvá Kočka: "Aby mohl odklánět státní peníze pro prezidentské potřeby."

Úterý 22. května 2012
Vnitrácký hotel Spiritka hostil dnes mandátový a imunitní výbor Sněmovny. Poslanec dr.D.R., který sem s ozbrojeným doprovodem dorazil z litoměřické vazební věznice, ho dvě hodiny přesvědčoval o své nevinně. Neuspěl. Kolegové doporučili Sněmovně, aby ho vydala. A to se skóre 14:0, tedy jednomyslně. Pro vydání byli i komunistický poslanec Jiří Dolejš (dokumentovaná ochota zvrátit zákon za černé financování partaje přes předražené inzeráty ve stranickém časopise), stejně jako Radek John (předseda představenstva Romanem Janouškem založené společnosti Ora print, kterou Janoušek po svém odchodu kontroloval prostřednictvím své manželky – a to v době, kdy do ní tekly peníze za předražené časopisy od VZP).

Středočeská ČSSD nehodlá činit žádné personální změny v krajské "vládě" v rámci aféry jejího "premiéra". Ani středočeští vladaři nehodlají opustit své fleky. Exhejtman dr.D.R. byl povahy silně egoistické, vpodstatě hlasatel kultu své osobnosti, a jeho druzi s ním nemohli vůbec nic pořídit. I když chtěli!

Papaláši z ČMKOS se dohodli, že do prázdnin žádnou protivládní stávku nevyhlásí, odboráři se už rozjíždějí po dovolených. Až na podzim. Dnes se alespoň 4.000 rozhořčených chudáků prošlo od Churchilova náměstí až před Strakovku. A v příštích týdnech mají blokovat postupně 5 ministerstev.
Jenže blokáda není stávka, ale omezování svobody druhých!

Žena Moby Dicka: "Však taky nejde o stávku, ale o prosazování politického programu ČSSD jinými metodami než politickými."

Kdo by se dnes dostal do Sněmovny podle průzkumu Medianu (výsledky voleb 2010/ volební model 2011 v %):
1. ČSSD 22,1/ 32,5
2. ODS 20,2/ 20,5
3. KSČM 11,3/ 14,0
4. TOP 09 16,7/ 11,5
5? KDU-ČSL 4,4/ 5,0

VV získaly místo 10,9 % jen 2,0 %. Následují: Suverenita (1,5), Strana zelených (1,4) a SPOZemanovci (1,3 %).

OECD vidí výkon české ekonomiky pro letošek o 0,5 % nižší než vloni. Může za to pokles spotřeby firem i domácností. Proto OECD nabádá vládu, aby se snižování schodků dělo "rozumným tempem".

Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »rozumné tempo«?"
Mrtvá Kočka: "Jez do polosyta, pij do polopita a umři včas."

Další rada OECD: Evropská centrální banka by zase měla nakupovat dluhopisy krachujících států. "ECB" rovná se v tomto případě německé peníze. A Německo je nehodlá utrácet v nějakých černých děrách. Experti Deutsche Bank navrhli jako řešení aktuálního problému eurozóny zavést v Řecku "paralelní měnu" geuro. V těchto jednotkách by se počítaly řecké dluhopisy, které by tak bylo možno devalvovat, přičemž by si Řekové mohli ponechat euro. "Uváženou politikou" by se geuro mohlo posilovat, až by se po dokončení strukturálních reforem mohly obě "měny" opět srovnat.

Žena Moby Dicka: "Geuro už tady bylo. Ale říkalo se mu drachma."
A euro by tak bylo co?
Mrtvá Kočka: "Tuzexová drachma."

Agentura Fitch snížila úvěrové ratingy Japonska - samotné země i jejích devizových závazků. Výhled je negativní – zadlužení roste, vládní plány na nápravu jsou pomalé a nepřesvědčivé. Hrubý státní dluh už vyšplhal na rekordních 239 % HDP. Možná by pomohlo zavedení tuzexového jenu?

Špatné úvěry ve španělských bankách mohou páčit až 260 mld. €. EU naléhá, aby se místní DPH zvýšilo o 2 % už letos, nikoli až plánovaný příští rok. (DPH činí v krutě zadluženém Španělsku zatím 16 %.) Zavedení tuzexové pesety asi nepomůže – lidé nemají úspory, ale dluhy. Zatím není spláceno 8,37 % ze všech úvěrů, a lidé přestávají splácet další.

Němci mají peněz dost. Proto nové berlínské letiště nebude stát 2,5 mld. €, ale 4 mld. €. Letištní společnost navíc ztratila dalších zanedbatelných 214,5 milionu € v riskantních finančních operacích.

Mrtvá Kočka: "V řeckých a českých letištích."

Písňová soutěž Eurovize byla prokleta jedenácti demonstranty v Baku jako "hříšná". Ázerbájdžanská policie aktivisty, podněcované ze sousedního Íránu zatkla. Na protest odvolal Írán svého velvyslance.

Mrtvá Kočka: "Ne hříšná, ale hříšně blbá soutěž."

K ISS odstartovala z mysu Canaveral raketa Falcon 9 se zásobovací lodí Dragon. NASA by měla "soukromé společnosti" SpaceX platit $27 mil., přičemž časem se do Dragonu bude moci nasoukat až 7 astronautů. Zatím NASA platí polostátnímu ("polosoukromému") Rosskosmosu $60 mil./kus.

Ze sportu: Po Mount Everestu se právě producíruje 150 turistů. Tento týden se už čtyři doproducírovali.

Středa 23. května 2012
Co se podělalo na plošných testech 5. a 9. tříd: Systém firmy SAPCON nezvládl nápor. Letos stojí tyto testy 92 milionů, během tří let "projektu" má Česká školní inspekce takto upotřebit  celkem 300 milionů Kč. Co test ukázal především: Počítačoví profesionálové ukázali, že neumějí počítat. Předem byl dán počet zkoušených dětí i účastnících se škol. Asi se stalo něco, s čím nepočítali: Že totiž přenosové sítě nejsou nekonečně rychlé a počítačové kapacity nejsou nekonečně veliké! To jenom programy dovedou být nekonečně pomalé.

Aktivisté už druhým týdnem okupují park na Klárově. Postavili si tu stany, opalují se, pořádají "veřejné sněmy". Zatímco stanování je v pražských sadech zakázané pod pokutou až 50.000 Kč, prý stačí na stan vyvěsit výzvu k podepsání petice na odchod vlády, a už se nejedná o stanování, ale všelidový protest, jenž jest zaručen Listinou práv a svobod. Alespoň takový je výklad pražských strážníků. Podle jejich mluvčí Jany Přikrylové stanující "nenarušují provoz či veřejný pořádek". Radnice Prahy 1 má ale odlišný názor: tvrdí, že trávnik je ničen. Odpůrci všelidských svobod si stěžují, že okupanti kálejí do veřejné zeleně. Tak kdo velí městským strážníkům?
Žena Moby Dicka: "Magistrát."

"Jsme tu na dobu neurčitou." (Jan Cemper, jeden z organizátorů klárovské okupace.) Lidé prý chodí na placený záchod do metra, anebo do Tomášské č. 10. To ale není přímo u Klárova, že? A co tam vlastně je?

Mrtvá Kočka: "Poslanecká sněmovna."

Na čáslavském letišti došlo k havárii ruského vojenského průzkumného letadla An-30. Stroji se prý nevysunul podvozek, po tvrdém přistání sjel z dráhy a začal hořet. Dle jiných zpráv hořel už ve vzduchu. Letoun se u nás vyskytoval v souladu s úmluvou "Otevřené nebe", a na jeho palubě byli kromě ruských špionů i čeští vojáci, celkem 23 lidí. Zraněno je pět ruských a jeden český voják. Čáslavská základna, kde sídlí naše Gripeny, je do ukončení vyšetřování uzavřena. Český vzdušný prostor je v rámci NATO zajištěn leteckými silami Slovenska a Německa.

Uf, jedna drobná havárie a české stíhací letectvo komplet vyřazeno. Co by se dělo v případě války?

BTW: České gripeny se v září opět načas přestěhují nad nebe pobaltských republik, kde jejich piloti budou získávat zajímavé zkušenosti s kontakty s letadly státu mimo NATO.

27 přednostů 27 států Evropské unie neformálně povečeřelo v Bruseli. Tento další mimořádný sčuch EU byl vlastně pouze nesoukromým setkáním nového francouzského prezidenta a …dosavadní německé kancléřky, ostatní tam byli jako křoví. Rozhodnutí, kam s Evropou dál, padne až na řádném zasedání EU v pololetí, to je za měsíc, to je po druhém kole parlamentních voleb ve Francii. O Řecku se arci hovořilo, nicméně jen velmi důvěrně.
Ofiš legenda zní: "Řecku je nutno pomoci, aby nemuselo odejít z eurozóny."
Poloofiš je to mírně jinak: "Řecku je nutno zabránit, aby odešlo z eurozóny."
A zcela neofiš: "Musíme myslet na nemyslitelné."

Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »nemyslitelné«?"
Mrtvá Kočka: "Nové daně."

To neznají Kalouska!

Na české silnice nedálničního typu vyjelo dva tisíce jézeďáckých traktorů a kombajnů (za volanty s členy Agrární komory), aby tím zabránili zrušení "zelené nafty". Za dodržování silniční vyhlášky se plížily krajinou rychlostí max 40 km/hod. Soukromá a služební auta,  autobusy, kamiony a další účastníci silničního ne-provozu byli poněkud zdrženi a dost nezdrženliví ve výrazech. Jézeďáci si u lidu porozumnění nezískali. Soukromě hospodařící sedláci s jejich nesouhlasem nesouhlasí. "Zelenou naftu" považují za prkotinu, důležitější pro ně je, aby stát zrušil úřední buzeraci.
"My zkrátka nechceme hospodařit na majetku, který vznikl z nakradených pozemků za komunismu a nevypořádáných transformačních podílů. Já i další jsme si museli vzít úvěry a ty zaplatit. Až se Agrární komora zbaví podniků, které na tomhle vyrostly, možná budeme proti zlodějům demonstrovat s ní. My ale sdružujeme hlavně lidi, kteří sami nebo jejich rodiče si skomunisty hodně "užili", proto s jejich pohrobky teď nebudeme v jedné řadě." (Stanislav Němec, čestný předseda Asociace soukromého zemědělství.)

Česká vláda schválila zrušení "zelené nafty", solidární dodatečnou 7% daň pro 80.000 bohatců (kteří už vědí, jak ji očůrat), omezení využívání paušálů a zrušení slevy na dani pro pracující důchodce. Zatímco pro klasické "prduchy" je snížení příjmů až o 2.000 Kč měsíčně nepříjemné a vyhnout se mu lze třeba stavebním spořením nebo placením do penzijního fondu (!), pro důchodce invalidní jde o zásah téměř likvidační.

Litevská vláda žádá po Rusku odškodnění za sovětskou okupaci. Před 10 lety se mluvilo o $30 mld., dnes skupina poslanců přišla s výpočtem $834 mld. Konečnou sumu stanoví spešl komis do půlky června. Ono je to jedno, Rusko stejně nic nezaplatí. Prý jen když Litva vyplatí kompenzaci za sovětský majetek, který na svém území dosud má.

Žena Moby Dicka: "Nám taky nic nezaplatili. Ani škody, ani dluhy."
Mrtvá Kočka: "Jenže my jsme nic nechtěli!"

CVVM zná mínění občanů ČR, ptáno ještě v době před zadržením hodnostáře ČSSD dr.D.R. (%):
1. ČSSD 36,5
2. KSČM 21,5
3. ODS 17,0 (dvouleté minimum)
4. TOP 09 10,5 Mínus 2,2 %. Topíci tratí na návratu voličů k lidovcům.
5. KDU-ČSL 5,5

Čtvrtek 24. května 2012
V americké loděnici v Portsmouthu vznikl požár na jaderné ponorce USS Miami. Reaktor nebyl v provozu, na palubě nebyly zbraně. Ponorka procházela renovací.

Další výzkum veřejné mínky, tentokrát po Rathově aféře, jak to vypátrala agentura SANEP (v %):
1. ČSSD 22,3 Mínus 4,6 % oproti poslednímu průzkumu SANEP. Za úbytek prý může jistý David Rath a znechucení skandály.
2. KSČM 19,8 Lidé jsou pravděpodobně zchuceni nepropíráním současných afér komunistických činitelů.
3. ODS 14,7% Mínus 0,9 % je "bezpochyby důsledkem přetrvávající a prohlubující se nedůvěry v tuto stranu". také jí poškodil – korupční skandál Davida Ratha, jenž nahlodal důvěru v tradiční politické strany.
4. TOP 09 8,7% Mínus 2,2 %. Ti tratí na návratu voličů k lidovcům.
5. KDU-ČSL 7,9% Plus 2,1 %. Následuje překvapení dne:
6. SPOZemanovci 5,4% hlasů.

Rozumnějším předepisováním léků by se nejen zlepšilo zdraví českých pacošů, ale ve zdravotnictví by se mohlo ušetřit až 90 mld. Kč,-.

Klára Samková byla sice "oslovena" paní Evou R., ale nic dalšího se nekonalo. Samková tedy dr.Ratha zastupovat nebude. Šejnost byl také odvrhnut. Snad se najde jiný exot.

Jeden z několika bordelů ve Smečkách je uzavřen. Kuplíři to už přepískli s polonahými ženštinami ve výlohách. Odbor výstavby Prahy 1 objekt pročmuchal a našel zákonný důvod: "V průběhu kontroly bylo zjištěno, že na stavbě jsou provedeny stavební úpravy bez rozhodnutí nebo opatření stavebního úřadu a stavba není užívána k účelu, ke kterému je stavebně technicky vybavena a ke kterému byla historicky schválena."
A ostatní bordely? Přímo v ulici má vzniknout "malá služebna" městské policie, což prý bude odrazovat zákazníky.

Žena Moby Dicka: "Já myslela, že kuplířství je u nás trestné?"
Mrtvá Kočka: "Pro velké kurvy to neplatí."

Premiér Nečas se v Bruseli na okraj dalšího zbytečného jednání evropských potentátů setkal s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem, aby s ním jednal kvůli našim průšvihům s čerpáním dotací, na které odvádíme část svých daní. Jejich úplné zastavení může zvýšit schodek státního rozpočtu z plánovaných 3 až na 6 % HDP. Řekl premiér.
Miroslav Kalousek v Praze chlácholí: "My jsme proplatili desítky miliard, které nemáme dosud proplaceny z EU. Ale nikde není řečeno, že proplaceny nebudou. To riziko je sice v desítkách miliard, což jsou procenta HDP, ale je to absolutně hypotetické riziko." Premiér chtěl nejspíš pouze poukázat na "rozsah toho problému".
"Skutečně bylo v České republice shledáno několik problémů, a to jak národními orgány, tak orgány Evropské komise a Evropského účetního dvora. Komise oceňuje snahy českých orgánů s cílem napravit tyto nesrovnalosti. Než se tak stane, tak ale není možno uvolnit platby. Aby bylo možné obnovit tok prostředků, je třeba dodržet časový rámec do konce července. V červnu a červenci budou problematiku zkoumat auditoři přímo na místě." (J.M. Barroso, předseda EK.)

Inu, máme úplně blbě nastaven systém, ve kterém existuje nepřehledných 26 operačních programů.
Mrtvá Kočka: "Nikoli blbě, avšak vychytrale."
Transparency Internacional: "To je 26 korupčních prostředí."

Barrosso nám slibuje speciální přístup. Snad ne tak "speciální", aby se jednalo o "zvláštní zacházení".

Jinak lze dnešní sčuch potentátů EU ilustrovat floskulí "hora porodila myš": Řecko prý zůstane v eurozóně. Dokud bude plnit své závazky. Neslyšeli jsme to už někdy? A slyšel někdo, že budoucí presumptivní vítěz nových řeckých voleb, "radikální levicová koalice" Syriza, ty závazky plnit nechce?

V Břeclavi se omluvila matka patnáctiletého hocha Romům, kteří tedy jejího synka nezmlátili kvůli cigaretě. Zranění, kvůli nimž přišel o ledvinu a má i další potíže, si přivodil sám, když machroval nad světlíkem.

Jestlipak se omluví holé hlavy, které nedávno chtěly vyhnat všechny Romy za řeku Moravu? Asi ne. Stejně jako se neomluví žádné duté hlavy z politického polosvěta a "většinové společnosti".

V USA se už rodí víc dětí "menšinám" než "bílé většině".

Ze sportu: Výtržnosti sparťanských chuligánů na českobudějovickém stadionu bude stát jejich klub 30.000 Kč na pokutách a pak ztrátu na tržbách, když 2 příští zápasy bude hrát Sparta na svém stadionu bez diváků. Jeden zarach je za současný přestupek, druhý je propadlá podmínka z dřívějška. Vedení Sparty se bude odvolávat:
Ti výtržníci prý nebyli "správní fanoušci" Sparty.

Mrtvá Kočka: "Ale klasičtí."
Žena Moby Dicka: "Jako byli ti v Břeclavi."

Klárov: Pasivní okupanti jsou v ohrožení uplatňování svých lidských práv. Jejich kemp nakonec pražská policie hodlá vyklidit. Přitom nejde o trávník, ale o to, aby byl zrušen "kapitalismus, jak ho známe": "Lidé brzy poznají, že růst pro růst nikam nevede. Již brzy nastane čas si říct, jaké změny je potřeba udělat, aby se systém nezhroutil. V opačném případě to skončí občanskou válkou anebo nějakou jinou katastrofou."

Pražský dopravní podnik vybral vloni o 120 milionů Kč méně než předloni. Asi by se mělo zdražit jízdné.

Ve Valdštejnské zahradě začala  pod patronací Senátu k 70. výročí atentátu na Heydrichavýstava Atentát. Sedm hlav atentátníků, které byly nacisty uříznuty, jsou dosud nezvěstné.

Pátek 25. května 2012
Jak by mohl vypadat "speciální přístup" EU k ČR: Zatímco české audity toku bruselských peněz hovoří o 2 % chyb při jejich rozdělování, evropské audity to vidí na 48 %.

Dotační úřad Severozápad hodlá podat na svého bývalého úředníka Leo Steinera trestní oznámení pro pomluvu. Ten předložil novinářům i policii schema chobotnice, rozkrádající evropské dotace v ROP Severozápad. O rozdělení peněz se starají stejní lidé, kteří je pak utrácejí a ve finále kontrolují. Zatím nejznámější zde vyšetřovanou kauzou je ta, při které jedno chapadlo dosáhlo až do středočeského Buštěhradu. Pozornost opadla v kauze bývalého ředitele Kušnierze, který je obviněn z braní úplatků. Skandální je pak výsledek auditu společnosti Deloitte, který zkoumal vzorek 35 projektů. Pochybení našel ne u 2 %, ne u 48 %, ale u 100 %. Úřad kvalitu auditu silně kritizoval, ale až na trestní oznámení tehdy nedošlo. Jedná se o projekty za půl miliardy, o které (nejspíš vinou auditorů a Steinera) můžeme přijít.

Steiner předal své poznatky policii. Ředitel úřadu Pavel Markvart (ODS) jeho "kritiku" odmítá: "Nejspíš jde o politické důvody a snahu pošpinit. Některé věci, které říkal, jsou úplně účelové, možná vedené tím, že se angažuje v nějakém hnutí." Leo se "angažuje" v KDU-ČSL. (Je krajským předsedou strany.) Podle něj rozkrádačky začaly za ODS, ČSSD jenom využilo stávající systém. "Politický kartel" prý trvá doposud.

Mrtvá Kočka: "A KDU-ČSL do něj nebylo přizváno."
Žena Moby Dicka: "Za pomluvu by měli být potrestáni bruselští byrokraté. Zatímco oni tvrdí, že se vadných je jenom půlka dotací, severočeští stachanovci dokázali dosáhnout sta procent."

Na Pražském hradě začíná třídenní Food Festival. Krom jiných význačných postav politického a kulturního světa se ho účastní i Moby Dick se svou ženou a Mrtvou Kočkou. Přejme jim dobrou chuť!

Mezinárodně diplomaticky neuznaný Somaliland se dočkal uznání alespoň jako odbytiště globálních obchodních firem: Coca-Cola zde otevřela svou stáčírnu nápojů. Investice za $15 milionů je zatím jen první vlašťovkou. Do roku 2020 hodlá Coca-Cola investovat v celé Africe 12 miliard dolarů.

Sobota 26. května 2012
Žena Moby Dicka: "Konečně přijde do různých -landů zákon!"
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

22 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

Splašená myš : Takové podniky jako "Sparta" mají být daleko za hradbami města. Problém je v tom, že už nemáme hradby.

Schumacher řekl(a)...

A my ostatní, kteří se food festivalu nezúčastníme se těšíme, že budeme mít alespoň virtuální žranici prostřednictvím reportáže našeho Velrybího zástupce.

O víkendu budou vzpomínkové akce a v neděli dopoledne se jdeme podívat na rekonstrukci atentátu. Na Karlově náměstí roste maketa koncentračního tábora, snad i s nápisem "Arbeit macht Frei". Feťákům trousícím se s kradenými věcmi do nedalekého bazaru pro drogu do herny "Karlák", je to jedno. Napadlo mě, že Židé vybudováním Izraele vrátili "Arbeit macht Frei" původní význam. Prací si vybudovali svůj svobodný stát.

informace řekl(a)...

Solar Impulse has demonstrated that a solar-powered airplane can fly day and night using no fuel. The next challenge is to fly around the world. Our aim is to prove that progress is possible
using clean forms of energy. Becoming a pioneer is all in the mind. Would you too like to break free of certainties and confront the unknown?
http://solarimpulse.com/

Schumacher řekl(a)...

Zajímavá hračka. Nevhodné pro dopravu ale pro některé telekomunikační služby a podobně.

Harpyje řekl(a)...

Let se uskutečňuje v době zahájení stavby dosud největší solární elektrárny na světě v marockém Ouarzazate. Ta má být hotova v roce 2015 a má zajistit desetinu veškeré produkce energie v zemi.
The Moroccan concentrating solar thermal power plant, located in the province of Ouarzazate, is the first phase of a plan that aims to have 500 MW of concentrated solar thermal and photovoltaic solar energy in 2015. It is the start of Plan Solar Moroccan, presented in 2009 with 2,000 MW contemplated of this type installed in 2020, with an investment estimated at 9,000 million dollars. http://moroccotomorrow.org/2012/05/09/the-first-concentrated-solar-power-in-ouarzazate-morocco-will-be-approved-shortly/

informace řekl(a)...

Manifestace římských cyklistů za větší počet cyklostezek a snížení aut v dopravě.
http://roma.repubblica.it/cronaca/2012/05/26/foto/le_bici_di_critical_mass_invadono_roma-35982189/1/

informace řekl(a)...

Německá solární zařízení vyprodukovala elektrickou energii jako 15-20 jaderných elektráren.
http://www.focus.de/wissen/technik/solaranlagen-liefern-20-000-megawatt-produktion-von-solarstrom-erreicht-neuen-rekord_aid_758837.html

Harpyje řekl(a)...

Tohle je taky zajímavá zpráva. Pokud bude ve svatodušní pondělí, tedy zítra, opět slunečno a větrno, jako v minulých dnech, tak je možné, že spotřeba elektrické energie celého Německa bude během několika hodin stoprocentně kryta OZE. Svatodušní pondělí je den s nejmenší spotřebou elektrické energie v celém roce. http://www.welt.de/wirtschaft/article106381000/100-Prozent-Oekostrom-aber-nur-fuer-ein-paar-Stunden.html

informace řekl(a)...

Právě jsem si přečetla článek na Psu: Romové opět na koni. Autorka Jana Šimonová píše, že "Celostátní asociace Romů ČR zbrojí a povolává Romy napříč republiky k odvetné akci" kvůli křivému obvinění ze strany patnáctiletého chlapce tří neznámých Romů, kteří ho údajně napadli, zbili a způsobili mu vážná zranění. Následkem toho se v Břeclavi konala bouřlivá protestní manifestaci s asi 2.000 účastníků, kteří žádali na starostovi města, aby zakročil. Přes nějaké slovní excesy, ke kterým tam došlo, se pak manifestanti pokojně rozešli. Předseda asociace teď tvrdí, že rozšířením lživé zprávy (hoch pak nařčení odvolal) byla poškozena romská komunita Pravděpodobně bude trvat na nějakém razantním zákroku ze strany správy města anebo státních institucí Vedení asociace příští týden by se mělo sejít s vládní zmocněnkyní pro lidská práva.
Porovnávám bezděky břeclavský incident s dvě podobnými, co se staly v Itálii. V r. 2008 jedna matka v Neapoli nařkla místní Romy, že jí ukradli dítě, v prosinci minulého roku v Turinu dívka obvinila dva neznámé Romy ze znásilnění. V obou případech se místní obyvatelé, Neapolci a Turiňané ozbrojili klacky a železnými tyčemi, Romy zbili, tábor zapálili a Romy vyhnali. Italové, jak je známo, jsou temperamentnější národ. Musela zakročit policie a hasiči a Romy přemístit jinam. V Neapoli pak tábor zapálili ještě několikrát, aby Romy přesvědčili, že tam nejsou vítáni.
Není mi známo, že by obě autorky pomluvy byly nějak soudně stíhány pro křivé nařčení nebo předstírání zločinného činu. Nikde v novinách jsem další zprávy nenašla. Rovněž tak se o případy nějak vehementně nezajímaly ani proromské organizace.
To porovnání mě vede k úvaze. Přečetla jsem si i zprávu amerického miniisterstva zahraničí o narušování lidských práv ve světě ( http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm#wrapper ), kde je České republice vytýkáno nespravedlivé zacházení s romskou menšinou, diskriminace v práci, v bydlení a pod. Kromě protiromské agitaci ze strany neonacistických organizací. Pokud jde o Itálii, zpráva vytýká, kromě jiného, nezájem státních orgánů o případy, kdy romští rodiče nutí nezletilé, děti k prostituci a k žebrání.
Proč takový rozdíl? Češi vypadají jako aktivní agresoři, činnost neonacistických skupin je značně vyzdvihována, Italové jako nedbalci, kteří se dostatečně o Romy nestarají.
Proč nutí romští rodiče nezletilé k prostituci a žebrání? Jednoduše proto, že rodiny nepobírají sociální dávky na děti a na manželku. Hledají tedy zdroje příjmu jinde. Sociální dávky byly před léty zrušeny pro všechny bez rozdílu a byly nahrazeny daňovou úlevou při podání daňového přiznání. Kdo nepracuje, nepobírá plat nebo důchod, nedělá daňové přiznání, nedostává ani daňové úlevy. Na to si ztěžovala jedna mezinárodní organizace na hájení práv Romů a Sinti. Romské rodiny nepobírají sociální dávky a to pak nutí romské ženy k žebrotě, vytýkají obhájci práv Romů italskému státu.
Nikoho nenapadlo, že vinu na této situaci nenese italský stát, ale Romové sami?
Čím víc privilegií se jim poskytuje, tím víc požadují?

informace řekl(a)...

Takže to postupně odstavení jaderných elektráren není nějaký skok do prázdna. Německo má největší počet solárních panelůna světě.

Harpyje řekl(a)...

Zřejmě ne, ale http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/sommerliches-wetter-solaranlagen-liefern-rekordmengen-an-strom-11764781.html

informace řekl(a)...

O těch problémech jsem už četla. O cenách, o pokusech snížit příspěvky. Ale je to stejně pokrok, když pomyslíte na ceny energetických surovin jako ropa nebo plyn. Zrovna dnes ráno jsem našla tabulku se světovými cenami ropy, jejich kolísání za posledních 50 let. Tam taky bují spekulace, proti které ani nadnárodní společnosti jsou bezmocné.
V Itálii byly jaderné elektrárny zrušeny už po černobylské katastrofě, ceny elektřiny jsou tedy vysoké, ale aspoň tu nemůže nic vybouchnout.

Harpyje řekl(a)...

Praha - Renesanci jaderné energetiky, bez které se státy jako Česko neobejdou, ve čtvrtek předpověděl prezident Václav Klaus. Na konferenci Energy Gas Storage Summitu 2012 na Pražském hradě vyzval k pozastavení dotací pro obnovitelné zdroje energie a vyčerpání zdrojů tradičních označil za nesmyslný mýtus. :-/ Podle svých příznivců má pan prezident vždycky pravdu.
To bylo správné rozhodnutí, vždyť Itálie je tektonicky aktivní oblast.

informace řekl(a)...

Výroky pana prezidenta nebudu komentovat. Když mu vyhovuje závislost na zemích, které energetické suroviny dodávají, je to jeho věc. Uskladňování jaderného odpadu taky.
Tady se pro zrušení jaderných elektráren a proti jejich obnovení vyslovila dvě lidová referenda.
A Japonsko taky jádro likviduje.

informace řekl(a)...

Tady jsem našla tu tabulku kolísání cen ropy.
http://www.agienergia.it/QuotazioniPetrolio1990.aspx
Ceny nezávisí vůbec, jak píší v komentáři na tržní poptávce a nabídce, jak si představuje prezident Klaus, ale na celé řadě faktorů, politických a spekulačních.
Když kliknete na jednotlivé tabulky, zvětší se a pod nimi je podrobný komentář rok od roku.

Harpyje řekl(a)...

I na německé Wiki je to velmi podrobně vysvětleno. Dokonce až trochu moc podrobně. http://de.wikipedia.org/wiki/%C3%96lpreis
Každopádně se zítra nedočkáme toho, aby zítřejší spotřeba elektrické energie byla stoprocentně kryta OZE. Má být zamračeno a bezvětří.

informace řekl(a)...

Z tabulek jak německých tak italských jasně vyplývá, že ceny energetických surovin nejsou řízeny nějakou spontánní hrou trhu nabídky a poptávky. Dosud jasně pamatuju 1974 r., kdy ceny ropy stouply tak, že bylo nutno šetřit. Nejen že byly vydány směrnice na používání ústředního topení, které platí dodeška, ale v neděli nesměla jezdit soukromá auta. Tenkrát jsme koupili pro celou rodina kola a jezdili po prázdných ulicích a silnicích na výlety.
To byla pohoda. I když ceny benzinu a nafty nepoměrně stouply.
Stát má nejen právo, ale i povinnost zasahovat do energetické politiky, protože do energetického trhu zasahují politické, mezinárodní faktory, spekulace různých lobbies, jejich vzájemný boj o výdělek. Stát má povinnost zajistit bezpečnost svých občanů a chránit jejich zdraví.
Projev pana prezidenta vyjadřuje jeho osobní postoj, který je v rozporu s evidentními fakty a tak by bylo vhodné, aby ho neformuloval na mezinárodním foru jako postoj českého politického představenstva.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
cena, za kterou bez jakékoli dotace dodávají elektřinu JE je někde mezi 1/5 a 1/10 ceny elektřiny, za kterou se nuceně vykupuje z OZE. Navíc na každé pole větrníků a solárních panelů musí běžet v pohotovostním režimu klasická tepelná elektrárna (když Německo odstavuje ty jaderné) a její exhalace nikdo do "uhlíkové stopy" OZE nezapočítává.
Přechod na OZE znamená v podstatě ekonomickou sebevraždu Evropy a bude dobře, když se toho Česko účastnit nebude.

R.Švehla řekl(a)...

Zkrátka a špatně, takzvaní zelení jsou stejnými škůdci vaší společnosti, jako jejich předchůdci - bojovníci za osmihodinovou pracovní dobu, všeobecné volební právo, takzvaná lidská práva atd.
Prostě - samé odporné euroamerické výmysly.
Až se Euroameriky konečně zbavíte, drazí Čecháčkové, můžete si postavit své skvělé jaderné a hnědouhelné elektrárny, zatočit s feministkami a úchyly, a vesele nastupovat na subotniky.

Čest a Nazdar!

MPL řekl(a)...

Informace napsala:
Německá solární zařízení vyprodukovala elektrickou energii jako 15-20 jaderných elektráren.
Je to trochu jinak.
Fotovoltaické elektrárny (FVE):
V článku se uvádí, že jsou nainstalovány fotovoltaické elektrárny (FVE) s výkonem 20 000MW. Zatím bohužel tyto FVE nejsou schopny ani náhodou vyprodukovat tolik el. energie jako JE o stejném výkonu.
Tyto FVE jsou schopny vyrobit a dodat do sítě za 1 rok toto množství el. energie:
20 000 MW x 24 hod x 365 dní x 0,12 = cca 21 000 000 MWH / rok

Jaderné elektrárny (JE) se stejným výkonem jako FVE, tj. s celkovým výkonem 20 000 MW jsou schopny vyrobit a dodat do sítě za 1 rok toto množství el. energie:
20 000MW x 24hod x 365 dná x 0,85 = cca 149 000 000MWh / rok

Takže JE vyrobí za rok 7x více elektrické energie než vyrobí FVE o stejném intalovaném výkonu (jinak taky: 0,85 / 0,12 = cca 7 x větší).

I když zvýšíme počet FVE 7x, nejsou zatím schopny dodávat el. energii jako klasická elektrárna tj. plynule, bez výkyvů, ve dne i v noci. Proto se taky uvažuje, že Je nahradí nové plynové a uhelné elektrárny. Samotné FVE a VE to v dnešní době nejsou schopny zvládnout.
FVE nevyrobí v noci ani ň. Jestli potřebujete v poledne svítit a v noci být potmě, pak je vše v pořádku. Určitou výhodou FVE např. je, že je dobře sladěno s provozem klimatizací. Když v létě nejvíce svítí slunce, tak je i největší potřeba chladit - klimatizovat. FVE tak docela elegantně odstraní energetickou špičku způsobenou provozem klimatizací. V zimě vyrobí FVE asi tak 3x méně el. energie (v průměru za den) než v létě.
A to nejdůležitější: el. energii dnes neumíme levně a účinně skladovat. Ty nárazy do elektrické sítě když svítí – nesvítí a fouká – nefouká (u větrných elektráren) zásadně komplikují život těm, kdo tyto sítě a celý el. systém udržují v provozu. Zatím bohužel nejsou levné a výkonné akumulátorové baterie. Možná postupně budou i díky začínajícímu rozvoji elektromobilů. Zatím je FVE dotovaný špás, který se vyplatí jedině majitelům FVE.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
do takovýchto věcí se plete jen socialistický nebo fašistický stát. Když se něčeho podobného dožadujete, tak tím jen předvádíte, jak hluboko je ve vás jedna z těch ideologií (případně obě) zažraná.

R.Švehla řekl(a)...

¨Tohle by mne opravdu zajímalo:
Když autentický nacista typu A.S.Pergilla někomu píše "předvádíte, jak hluboko je ve vás jedna z těch ideologií (t.j.socialistická resp. fašistická; pozn.M.A.B.) (případně obě) zažraná", dotyčného chce kritizovat nebo chválit?

Mordechaj A.Bonent, aka R.Š.