pátek 6. září 2013

MOBY DICK: Jasné a nezvratitelné důkazy

Soukromý program první slečny, generální vůl ČT, stadion Peltova národa a Rathovi spolupachatelé.
************************************

Sobota 31. října

Do Česka se na několik dní vrací léto. Vlaštovky mu už nevěří.

Česká televize rozjela spešl program pro děti. Celé léto na to pouštěla upoutávky, ale hodně dětí právě dnes přišlo o Studio kamarád. A všechny další pohádky. (Krom Večerníčku, který zůstal na Jedničce.) Déčko totiž nevysílá v multiplexu, ale na regionálních sítích, které si může naladit 80 % diváků. Do dvou let to prý může být 95 %. Zatím mají smůlu obyvatelé Strakonicka, Plzeňska, Kladenska a městečka Liberec. Do černé obrazovky čuměli někteří lidé i v Chomutově, Ostravě i Praze. Večer jim tedy nešel očekávaný film Alois Nebel, který uváděl další program ČT Art, který běží od večera na stejném kanálu.
ČT spadl web, nejspíš kvůli mohutnému nadávání naštvaných diváků. Pro jistotu byla nedostupná i infolinka ČT.

Je měsíc před volbami a partaje musejí odpovídat na otázku o původu svých peněz, které vydali a vydávají na své předvolební výdaje. 300 tisíc € dostali vládní lidovci a 200 tisíc € koaliční socialisti. Ani opoziční Svobodní nepřišli zkrátka. Jediný zlobbista uplácel všechny. Otázka, proč parlamentní komise před rokem skončila bez výsledku svou práci, je tak zodpovězena!
Jedni říkají, že mají zájem na tom, aby byly odhaleny nepravosti. Současně propírané věci jsou "staré záležitosti".
Druzí říkají, že mají zájem na tom, aby byly odhaleny nepravosti. Z plateb nedostali ani cent. Šlo u nich o "selhání jednotlivce", zatímco ti jedni to mají zavedeno jako systém.
Třetí raději mlčí.
Zajímavo jest, že žádný rakouský politik nehovoří o "podplukovnících", kteří řídí politiku, nebo o "šílených prokurátorech".
Peníze šly hlavně z Telekom Austria, a to za fiktivní faktury za inzeráty ve stranickém tisku. Takhle to v Česku provádějí komunisté, a žádného státního návladního zatím nic netrklo.
Žena Moby Dicka: "Oni si naši zlodějští politici nikdy nemysleli, že je kdy něco trkne.
Mrtvá Kočka: "Pořád si to nemyslí."

František (papež, Vatikán) odvolal státního sekretáře Tarcisia Bertoneho. Ten mohl za to, že se církev řádně "nevyrovnala" se skandály jako bylo sériové i paralelní zneužívání dětí kněžími nebo korupce katolických hodnostářů ve Vatikánu.
Mrtvá Kočka: "Trest za to, že nedokázal zabránit úniku informací. Ne za zmiňované zločiny."

Šest z osmi neohrožených slovenských paraglidistů, které držel Írán kvůli špionáži tři měsíce v báni, bylo propuštěno. Domů je okamžitě přepravil vládní speciál. Všichni byli v podezření, že za letu fotili jaderná zařízení.
Žena Moby Dicka: "Fotíš poušť – a ono je pod ní jaderné zařízení!"
Mrtvá Kočka: "Tomu se v Íránu těžko vyhneš."

Minule jsem v podtitulku zmínil "rozvod po korejsku", a pak na něj nedošlo. Tak ho uvádím až teď: Jak známo, severokorejský Vůdce Kim Čong-un jest ženat s generálkou zpěvačkou soudružkou Ri Sol-ču, která účinkovala ve vojenském souboru písní a tancí Unhaso. Ve stejné skupině zpívala  a tančila i dřívější milenka Kima III. Hjon Song-wol. Paní choť zaslechla, že vztah stále trvá. Také žárlila, že (možná) milenka je stále populární. A tak ji nechala popravit. To je ten "rozvod". A aby byl opravdu po severokorejsku, byla Song-wol zastřelena společně s dalšími 11 populárními hudebníky z této skupiny. Byli zadrženi 17. srpna, a už tři dny nato odpraveni. Jejich zločiny byly evidentní:
Věnovali se grupensexu, při kterém se natáčeli. Dalším zločinem pak bylo, že nahrávky prodávali jako nějací kapitalisté. A zločin nejhorší neboť politický: Studovali přitom bibli.
Mrtvá Kočka: "Při tom???"

Neděle 1. září 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman byl od 11.00 hodin hostem pořadu televize Prima Partie, který byl vysílán z Lán. K případnému referendu o církevních restitucích pravil, že "daleko rychlejší a efektivnější řešení by bylo změnit zákony parlamentní cestou a to zejména ty, které se týkají oné finanční části vyrovnání. To je několik desítek miliard korun, a když k tomu připočtete inflaci, tak je to částka, která se blíží v tom horizontu asi tak 100 miliardám korun, a to je jedna desetina jednoho státního rozpočtu."
Hlas lidu: "Takovejch peněz, nic jim nedávejte!"

Prezident republiky Mlhoš Zeman se opět ukázal jako demagog nejvyššího stupně. Finanční náhrada páčí 59 mld. Kč po dobu 30 let, tedy 2 miliardy ročně. Nebude se platit úrok, jen ta inflace. Ale za třicet let to bude inflace za třicet let, a těch budoucích 100 miliard není dnešních 100 miliard!
Žena Moby Dicka: "Po zemanovských vládách to může být za těch 30 let třeba 100 bilionů."
Krom toho se po čtyřech letech snižuje částka, placená státem církvím na mzdy duchovních a administrativu, což je tedy 1,5 mld. korun ročně. Za 30 let teprve dojde k odluce církví od státu. Dnešních církví. Nic se neplatí ani muslimům, ani uctívačům Létajícího špagetového monstra…
Mrtvá Kočka: "Zatím."

A hlavně: Byl schválen zákon, byl potvrzen Ústavním soudem, má platit 30 let, a ještě neuplynul rok, a už se bude zase rušit??? To budeme pro zahraniční investory skutečně důvěryhodný partner!
Mrtvá Kočka: "Pro Rusáky ano. Ti si to ohlídají."

Ve Vojenském technickém muzeu Lešany proběhl již 11. tankový den – po nočním dešti tradičně na blátě. Byl představen předválečný tank LT 35. Byla sehrána scénka, jak tanky pomáhají odrazit henleinovský útok na československé vojáky střežící hraniční přechod. Škodaže ve vosumatřicátým byly přímo na hranicích jen jednotky SOS. Kdyby tam tehdy byli vojáci s tanky, mohlo být trestáno každé porušení červené linie. No jo, ještěže už je rok 2013.

"Způsob, jakým ruská vláda zareagovala na mé malby, považuji za velmi nemilý, a popravdě dost sprostý." (Konstantin Altunin, ruský malíř.) Altunin požádal v Paříži o politický azyl. Jeho politickým zločinem bylo, že namaloval sérii "Vládci", kde zobrazuje druhy V.V Putina a Dmitrije Medveděva v, nu, prý v "negližé". Způsob reakce pak byl, že policie v doprovodu dvou kágébáků z FSB a poslance Vitalije Milonova (to je ten, co vymyslel a prosadil zákon proti "propagaci homosexuality") minulé úterý ony nepěkné obrazy zabavila a zavřela celé petrohradské "Muzeum moci".

Žena Moby Dicka: "Nevěděla jsem, že Voloďa a Dmitrij si jsou tak důvěrní…"
Mrtvá Kočka: "Ne, zatím vyjebávají jenom s Rusy."

Pondělí 2. září 2013

Generální ředitel České televize Petr Dvořák přišel do práce. Hospodským novinám poskytl rozhovor, ve kterém za nepovedené uvedení nového kanálu – zprcal diváky: "Kdo měl zájem, mohl Déčko i Art najít už čtrnáct dní před spuštěním v programové nabídce, protože už tehdy se tam objevila smyčka, která poutala na nová vysílání."
Žena Moby Dicka: "Kdo neměl smyčku v programové nabídce, netušil, že nebude mít v programové nabídce ani Déčko + Art."
Mrtvá Kočka: "Troubo."

"Je to jako s novinami. Také jsou pro všechny, ale musíte si je dojít koupit do stánku." (Petr Dvořák.)
Žena Moby Dicka: "Nemusím. Mám je předplacené, chodí mi do schránky. Troubo."

Nikdo zatím neřekl zjevnou věc: Na některém zanedbatelném území (Liberec) signál není vůbec, na některém zanedbatelném území (Vršovice), signál (možná) je, ale musí se na něj nastavit anténa.
"Kdybychom každému koncesionáři posílali do s chánky leták s informací, jak nový kanál naladit, jen za známky bychom utratili pětačtyřicet korun. Představa, že bych za Českou televizi schválil výdaj ve výši padesáti až šedesáti milionů korun jenom proto, abychom divákům řekli, co přes léto mohli najít na našem webu, mi nepřipadá jako rozhodnutí řádného hospodáře."
Oblíbené managorské zaklínadlo o hospodaření. (Vysvětlivka: Managor = magor, který se stal manažerem. Anebo manažer, který zmagořil.) Kolik stála výroba a vysílání šotů o spuštění nových programů? Proč se neobjevila alespoň jedna technická informace v nich? Ne každý hledal informace na webu, zejména když vůbec netušil, že by měl.

"Neexistuje divák, pokud se o to trochu posnaží, který by neměl šanci nový kanál přijmout." (Petr Dvořák poukazuje na možnost pořídit si kabel nebo satelit.)

Žena Moby Dicka: "Toto mi nepřipadá jako zákaznický přístup!"
Mrtvá Kočka: "Pane řediteli veřejnoprávní instituce."
Žena Moby Dicka: "Dvořák je generální ředitel, buď přesná."
Mrtvá Kočka: "Generální vůl."

Prezident republiky Mlhoš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou navštívili v 10.00 hodin soukromé Anglicko-české gymnázium AMAZON při příležitosti zahájení nového školního roku. Mlhoš maturantům mj. doporučil, aby si nevybírali k dalšímu studiu Právnickou fakultu Plzeňské univerzity.
Gympl byl k návštěvě prezidentského páru vybrán proto, že o to její paní ředitelka požádala. (Dle Mlhošova vysvětlení.) Na ústavu shodou okolností studuje první slečna. Shodou okolností však nebyla přítomna, neb měla dle pana prezidenta "soukromý program".
Žena Moby Dicka: "Asi se koukala na Déčko."

112.000 prvňáčků nastupuje do škol. Školy jsou překvapeny, kde se taková vlna vzala, a řeší nedostatek míst. Nezaznamenal jsem ani jméno demisního ministra exškolství, natož nějaké jeho vyjádření. Exministři školství neměli na tento problém, který dozrával šest let, čas, protože se jich za tu dobu vystřídalo sedm.
Velmi jsou také překvapeni rodiče s malými dětmi, kteří bydlí v panelácích naležato ve vesničkách kolem Prahy. Při nákupu domků, které budou splácet dvacet let, nemysleli na pět let dopředu a infrastruktura obce je nezajímala.
Žena Moby Dicka: "A nyní jsou zaskočeni."
Mrtvá Kočka: "Stejně jako tenhle blbej stát."

Prezident republiky Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě předsedu Ústavního soudu JUDr. Pavla Rychetského, který by mu měl schválit další kus do ÚS. Kusem jest Radovan Suchánek z právnické fakulty UK. Mlhoš ho navrhne, pakliže Rychetský nebude mít "závažné námitky". Neměl.
Žena Moby Dicka: "My máme závažné námitky!"
Mrtvá Kočka: "Je to pro Rychťáka střet zájmů jako prase!"
A moc nás mrzí, že si to pan předseda ÚS neuvědomuje.

Agentura Muška na Zdi zjistila, že brigádní generál Ing. Miroslav Krejčík (v letech 1984 – 1994 na velitelských funkcích ČSLA, ČSA, AČR, 2004-07 ředitel Vojenského zpravodajství, nyní v záloze), "náš člověk“ ČSSD, kde působí jako místopředseda ústřední odborné komise pro bezpečnost, přestoupí začátkem října z vlastní firmy IMK Solution, s.r.o. do firmy Česká pošta, s. p., kde zaujme pozici ředitele IT. Pan Krejčík je nezpochybnitelným odborníkem na IT bezpečnost. Budeme sledovat, zda ukončí činnost ve svém eseróčku.
Žena Moby Dicka: "Politické propojení na ČSSD při nástupu na místo ve státním podniku působí nedobře, zvlášť teď."
Mrtvá Kočka: "Vysloveně blbě."

Deset týdnů má Česká republika na to, aby vysvětlila Evropské komisi, proč nefunguje systém ministerstva zahraničí "Visapoint" pro registraci cizinců.
Žena Moby Dicka: "Radši bychom to neměli vysvětlovat, ale zprovoznit. Jakýkoli systém."
Cizinci z některých zemí musí být totiž v tomto systému zaregistrováni, pokud chtějí získat vízum delší 90 dnů, anebo pokud zde hodlají mít dlouhodobý či trvalý pobyt.)
Mrtvá Kočka: "Říkáme jim: Běžte rači jinam."
EK vyvolala toto "přežalobní řízení", aneb "EU Pilot" na základě podnětu ombudsmana Pavla Varvařovského.
Žena Moby Dicka: "Naše vlády nemají čas na to, aby se řešily problémy našich občanů, natož cizinců! Anebo aby se zabývaly podněty nějakého zanedbatelného ombudsmana…"
Mrtvá Kočka: "Další podělaný státní IT systém! Kolik miliard asi stál?"

Válečný veterán Athos, specialista na vyhledávání výbušnin, získal od demisního ministra obrany Vlastimila Picka neupřesněné vyznamenání. A to za zranění, které utržil po výbuchu talibanské rakety na spojenecké základně v afghánském Lógaru. K vyznamenání ho doprovází i Rostislav Bartončík, jeho psovod. Vyléčený Athos se vrací do služby.

Ex-esesák Siert Bruins (92) byl v německém Hagenu postaven před soud za vraždu nizozemského odbojáře Alderta Klaase Dijkemy v roce 1944. Exesesák už jednou seděl za jiné dvě vraždy, ze kterých byl usvědčen. Teď by ani nemusel být souzen, protože jako exnizozemec byl za tuto vraždu už odsouzen. Stačilo by, kdyby Němci svého občana vydali přátelům Nizozemcům.
Mrtvá Kočka: "To je nemlich to samý jako s exesesákem László Csatárym."
László (99) zemřel před třemi týdny na zápal plic v Budapešti. Mohl zemřít ve slovenském vězení. Slováci ho znovu pravomocně odsoudili, přičemž mu trest smrti od původního československého soudu byl zmírněn na pouhé doživotí. Jenže Maďaři ho chtěli jako svého občana soudit sami, a přátelům Slovákům ho nevydali.

Takhle, "chtěli". Maďarský prokurátor obdržel důkazy od jeruzalémské pobočky Wiesenthalova centra už před dvěma lety, ale konat začal, až když aféru rozvířil maďarský tisk.

Úterý 3. září 2013

"Neviděl jsem je." (Oldřich Vytiska, Rathův vedoucí odboru regionálního rozvoje, v odpověď na otázku soudu k projektům oprav buštěhradského zámku a jejich cenovému rozpisu.)
"Dělalo se to tak několik let." (David Petržílek, Rathův referent regionálního odboru, v odpověď na otázku, proč byla výběrová řízení dělána prostřednictvím losovaček.)
"Systém byl nastavený tak, že to bylo nemožné." (Jiří Peřina, Rathův vedoucí odboru investic, v odpověď na otázku, jestli docházelo k předražování projektů.)
Žena Moby Dicka: "Ach. Rathovi lidé…"
Mrtvá Kočka: "Ech. Rathovi spolupachatelé!"

Ze sportu: Fotbalová asociace ČR oznámila, že se bude ucházet o spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020. Příští týden svůj záměr sdělí UEFA. Podmínkou je mít v zemi stadion pro 30.000 diváků. Nemáme ho. Nový bude stát tři miliardy. Podle dnešních odhadů.
Mrtvá Kočka: "Deset. Podle osvědčené praxe."

"Bez podpory státu a magistrátu hlavního města by to samozřejmě nešlo." (Miroslav Pelta, předseda FAČR a přilehlého podsvětí, jablonecký zastupitel (ODS) a jablonecký pozemkový baron.)
"Musíme o našich záměrech teprve přesvědčit politiky." (Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.)
Mrtvá Kočka: "Myslela jsem, že podmínkou bude přesvědčit fanoušky?"
Stát by měl navalit alespoň miliardu. Teprve pak se rozhodne, kde se bude stavět.
Mrtvá Kočka: "V Jablonci."

Nejvíc přišlo v posledních letech na fotbal diváků, když jsme hráli s Itálií, se Španělskem, a nedávno, když si to u nás rozdali Bayern s Chelseou (kolem 18.000) Kolik jich přijde na zápas Albánie-Finsko?
"Nebál bych se 50.000" (Řepka.)
"Rozhodně bych se této myšlenky nebál. Pokud bude domyšleno dlouhodobé využití stadionu, myslím, že by se měl na tomto projektu podílet také stát." (Marcel Chládek, stínící a presumtivní ministr sportu a školní mládeže, ČSSD.)
Žena Moby Dicka: "Já bych se taky nebála. Kdybych to nemusela platit ze svého."
Moby Dick: Ale, ženo, vždyť by to byla jenom miliarda."
Mrtvá Kočka: "A dalších dvacet na vybudování nutné městské a celostátní infrastruktury."
Kterému řapíkovi pak asi bude "Národní" stadion patřit?

Konečně byl obviněn ředitel alespoň jedné z předrevolučních věznic, kam byli zavíráni členové ještě předkomunistické inteligence. Za krutovlády soudruha ředitele byli biti, hladověli, mrzli a nebyla jim poskytnuta lékařská péče. Alexandru Visineskovi hrozí za tuto genocidu až doživotní vězení. Je teprve druhým komunistou, který byl v zemi souzen za genocidu.
Prvním byl generální tajemník Komunistické strany Rumunska a prezident Nicolae Ceašescu.
Žena Moby Dicka: "Toho odsoudil ale polní soud. Načež ho i s ženuškou popravili."
Mrtvá Kočka: "Samet nezná polní soudy."
Proto mohou čeští komunističtí zločinci typu Josefa Vondrušky, kteří dělali nemlich to samé jako Visinescu, zastupovat KSČ(M) jako poslanci anebo krajští zastupitelé.

Pokud v některé oblasti členské země EU žije více než třetina obyvatel, kteří se hlásí k menšině, mají být na státních a obecních budovách dvojjazyčné nápisy. Chorvaté vstoupili do EU, platí pro ně tedy i tato povinnost. Obyvatelům Vukovaru, za nedávné války dobytého Srby, se ale z nějakého důvodu srbské nápisy nelíbí. Strhávají je a ničí i přes policejní ochranu.

Egyptské soudy zakázaly činnost čtyř televizních společností, včetně místní pobočky stanice Al-Džazíra. A také nesmí vysílat kanál Muslimského bratrstva, pochopitelně. Stali se totiž "národní hrozbou".
Žena Moby Dicka: "CNN může?"
Moby Dick: "Může. USA dodávají Egyptu zbraně a jinou hospodářskou pomoc."
Mrtvá Kočka: "Přesněji: Slíbili, že obnoví jejich dodávku."

Syrští džihádisté ze všech nejméně jedenácti islámistických skupin nevěří ruskému píár o americkém zásahu – a hledají úkryty.
"Proti útočícím Američanům nestřílejte. Byla by to sebevražda." (Abdulláh Šákir, jeden z jejich vůdců. BTW: Asi nebude sebevražedný bojovník.)
"Víme, že skutečným cílem zásahu jsme my. Američané dávají Asadovi šanci na útěk, zásah schválně zdržují o dva týdny." (Bojovník ze skupiny Livá al-Islám, nejmenovaný.)
Mrtvá Kočka: "Putin je Američan?"

Půlka Venezuely se ocitla bez elektřiny.
Žena Moby Dicka: "Výsledek bolívarské energetické politiky státu."
Mrtvá Kočka: "Spíš za to můžou Američani."
Žena Moby Dicka: "Proč Američani?"
Mrtvá Kočka: "Protože Izrael je moc daleko."

Středa 4. září 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou navštívili Zlínský kraj, kde setrvají tři dny.
Žena Moby Dicka: "Zeman odstartoval předvolební kampaň zemanovců."
Mrtvá Kočka: "Za naše prachy."
Žena Moby Dicka: "Při které bydlí v penzionu Vratislava Mynáře, hradního kancléře a volebního lídra zemanovců ve Zlínském kraji."
Mrtvá Kočka: "Tak to je už za všechny prachy!"
I když je to na osobu jen 850 Kč/noc.

Demisní ministr financí Jan Fischer (zemanovec bez důvěry) vylepšuje Kalouskův rozpočet. Čeká se výběr daní o 50 mld. Kč vyšší – díky zlému exministru financí (TOP 09) a zvednutí DPH. 7 mld. by mohlo přitéci z aukce kmitočtů. 6 mld. se vysaje z kont Lesů ČR, s. p., kde "zbůhdarma leží". Nejdůležitější Fischerova změna: Hodlá zvýšit platy státních zaměstnanců o 1 %. Třeba poslancům a senátorům. Ale i učitelům a policajtům.
Žena Moby Dicka: "Mělo to být sice až v roce 2015…"
Mrtvá Kočka: "…ale volby jsou už za rohem!"
Hezké od Fischera je, že připravuje hrubé návrhy rozpočtů i na roky 2015 a 2016.

Žena Moby Dicka: "Slyšeli jsme kdysi cosi o důchodové reformě, která bude financovaná z výnosů ČEZ. Pak z vyšší DPH. Anebo právě z Lesů…"
Mrtvá Kočka: "Důchodová reforma nebude. Voliči ČSSD si ji prý nepřejí."
Moby Dick: "Ale deficit důchodového účtu se prý snížil! Zaplatil to ČEZ? Spotřebitelé? Lesy?"
Mrtvá Kočka: "Zaplatili to pracující důchodci."

"Soutěže nebylo možné ovlivnit. Žádné nestandardní příkazy od pana Ratha jsem nedostávala." (Johana Novotná, Rathova vedoucí oddělení veřejných zakázek.)
Žena Moby Dicka: "Věřím. Pokud byla standardem korupce."
Mrtvá Kočka: "Nutná k udržení životního standardu dvou rodin pana hejtmana."

ODS už ví, kdo povede její kandidátku v devíti krajích. V Praze to bude Mirka Němcová, která má vést stranu i jako hlavní osobnost. Stala se tak "superlídryní".
Žena Moby Dicka: "Superco?"
Mrtvá Kočka: "Tenhle blbej pojem už ODS neuškodí."

Proláklo se, že předminulý týden přijal ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) soudružskou návštěvu Kwang-il Ria (komunistická Korejská strana práce, velvyslanec KLDR).
"Je to stejné, jako návštěva velvyslance z Rakouska." (Oldřich Bubeníček, první komunistický hejtman.)
Mrtvá Kočka: "No jo, voni nám komunisti před lety slibovali, že už brzo se budeme mít jak v Rakousku!"

Z kultury: Zřejmě divočáci vyhrabali na turistické cestě u Libochovan (Litoměřicko) zlatý a bronzový poklad, starý 3.000 let. Archeologové ho označili za teprve čtvrtý tak hodnotný a zdokumentovaný nález. Zlaté a bronzové šperky a nástroje našel nejmenovaný muž na procházce s nejmenovaným psem.

"Nepodniknout nic by byla katastrofa." (Henry Kissinger, US exministr zahraničí, k situaci v Sýrii.)
Zahraniční výbor US Senátu schválil v poměru 10:7 prezidentu Obamovi omezený zásah. Nesmí trvat více než 60 dní s tím, že je ho možno se souhlasem Kongresu prodloužit o dalších 30 dnů. Na území Sýrie nesmí vstoupit noha amerického vojáka.
Mrtvá Kočka: "Pokud nebude sestřelen."

"Sergej Lavrov zdůraznil nepřípustnost použití síly proti suverénnímu státu za zády RB OSN, což by bylo hrubým porušením mezinárodního práva“. (Zpráva MZV RF o telefonickém rozhovoru, který vedl pan ministr se zvláštním vyslancem OSN pro Sýrii Lachdarem Brahímím.)

Světová média jásají, že ale prý ruský car-prezident V.V. Putin "změnil stanovisko": Pokud budou Radě bezpečnosti předloženy "jasné a nezvratitelné důkazy" o tom, že byly použity chemické zbraně a o tom, že je použily "pravidelné jednotky syrské armády", je Rusko "připraveno k rozhodné a vážné akci". Rusko sice plní své závazky a dodává Sýrii komplexy S-300, avšak "dodávka nebyla ukončena a zatím jsme ji přerušili.“ Tolik báťuška pro Pěrvyj Kanal. Kde tedy ještě upřesnil, že vojenský zásah bez souhlasu RB OSN (tedy fakticky Ruska) by považoval za "agresi". Jak by pak ale Rusko reagovalo, to neřekl. Zato mluvil někdo jiný:

"Dosud jsou nám dodávány ruské zbraně, abychom se mohli ubránit“ (Fejsál Mikdád, náměstek syrského ministra zahraničních věcí, kterému stačí ty dodané komponenty, a polní sprchu nepotřebuje.) Fejsál vyjádřil naději, že Rusko a soudružský Írán budou stát na správné, tedy Asadově straně i nadále. Nezapomeňme, že pro Rusko jsou důkazy amerických, francouzských, britských a izraelských tajných služeb "nevěrohodné".

"Použitý náboj byl vyroben amatérským způsobem a typově a parametry odpovídá reaktivním neřízeným střelám, které na severu Sýrie vyrábí tzv. brigáda Bashair al-Nasr“ (Dnešní komentář ruského ministerstva zahraničí k situaci kolem vyšetřování použití chemických zbraní v Sýrii, o chemickém útoku v Aleppu.) Oznámení se opírá o závěry ruských specialistů vyšetřujících incident s použitím chemických zbraní v předměstí Aleppa 19. března. Dnes byl vhodný okamžik k jeho zveřejnění. Zvláštní také je, že tento incident vyšetřovali právě Rusáci poté, co sekretariát OSN (podle zamini RF) "fakticky mařil vyšetřování informací o možném použití chemických zbraní" v Aleppu. Tehdy bylo zabito 28 lidí, 86 bylo převezeno do nemocnic.

Národní rada Sýrie taky zrovna dneska zveřejnila, že náčelník soudně lékařské služby města Aleppa uprchl do zahraničí. A ten má zase důkazy toho, že chemii v Aleppu – použil režim Bašára Asada. Ozbrojení opozičníci rovněž pravili, že vědí o dalším připravovaném útoku Asadovců. K plánovanému místu se prý stahují tři k tomu určené a vybavené útvary.

"Samozřejmě, že Vladimír Putin za to" (situaci v Sýrii) "nese odpovědnost, protože všichni chápou, že jak Rusko, tak Čína zůstávaly stranou od rozhodnutí, které bylo třeba přijmout už dávno (v RB OSN)“. (John Fredrik Reinfeldt, švédský premiér, ve Stockholmu na společné tiskovce s US prezidentem Barackem Obamou.) Ve Stockholmu proběhlo několik demošek proti americkému imperialismu.
Žena Moby Dicka: "Vzpomínám na západní organizace bojovníků za mír, za Brežněva organizované a placené KGB."
Moby Dick: "To už se nemůže opakovat. Dnes už jsou samostatně blbí."
Mrtvá Kočka: "A FSB platí jen jednotlivce."

"Mezi zeměmi EU, které jednoznačně podpoří vojenskou operaci proti Sýrii bez mandátu RB OSN, jsou Dánsko, Chorvatsko, Rumunsko, Řecko, Litva a Kypr.“ (Zdroj, evropský diplomatický nejmenovaný.)
Turecko je připraveno účastnit se "jakékoli koalice".

Původce úterního venezualeského blackoutu odhalen: Mohou za to "fašizující pravicové skupiny, které jsou řízeny ze »severu«." (Míněny USA.) Podle bolí-prezidenta Mikuláše Madury.

Po západu slunce nastal židovský Nový rok 5774.

Do čela Íránu se prý dostávají umírnění politici. Ministr zahraničních věcí Mohamed Džavád Zaríf dokonce vyrobil tvít, kterým oslovil íránské Židy: "Írán nikdy (holokaust) nepopíral. Muž, který ho popíral, je pryč. Šťastný Nový rok." A prý holokaust i "odsoudil"!
Mrtvá Kočka: "To se divím. Žeby se Írán skutečně měnil?"
Žena Moby Dicka: "Napsal: »Odsuzujeme vyhlazování židů páchané nacisty. Odsuzujeme i vraždy Palestinců páchané sionisty«.“
Mrtvá Kočka: "Aha. Takže neodsoudil, ale přirovnal."

Čtvrtek 5. září 2013

"Byla jsem pana Ratha pozdravit, protože myslím, že v nouzi je potřeba člověku vyjádřit podporu." (Petra Paroubková, současná choť expremiéra Jiřího Paroubka, navštívila přímo soudní síň.) Tento proces přirovnala k postupu justice v Kyrgyzstánu nebo Dagestánu.
Žena Moby Dicka: "Když ti seberou nezdaněné miliony, pak se skutečně můžeš ocitnout v nouzi."

"Kdybych měl pocit, že proces neprobíhá řádně, obrátili bychom se na britskou Amnesty Internacional." (Jiří Paroubek, exČSSD, Lvi/paroubkovci pro 21. století, také podporuje svého bývalého ministra zdravotnictví.)
Mrtvá Kočka: "Další spolupachatelé?"

K Davidu Rathovi jako hejtmanovi Středočeského kraje Moby podotýká: Zrušil po svém nástupu všechna – i dokončená – výběrová řízení v obcích. K dotacím se dostali pak hlavně starostové ČSSD, ostatní sušili hubu. A báli se ceknout, aby nepřišli úplně o všechno. I kdyby se David nedopustil zločinů, dopouštěl se nepochybně velice neetických kroků, a to ve všech svých funkcích, které kdy zastával.
Žena Moby Dicka: "Včetně funkce manžela."

"Film o bratrech Mašínech jsme odmítli, protože byl příliš jednostranný." (Titulek rozhovoru Petra Dvořáka, generálního, ČT, pro HN.)
Žena Moby Dicka: "Tak on byl scénář napsaný na základě knihy Zatím dobrý."
Mrtvá Kočka: "A tam žádnej hodnej komunista nebyl."
Žena Moby Dicka: "Těžko hledat hodné komunisty v padesátých letech."
Mrtvá Kočka: "Podívej se do krajských rad."
Moby Dick: "Televizních?"

Desítky tisíc Čechů jsou drogově závislé na nealkoholických drogách.
Půl milionu až 700 tisíc máme alkoholiků.
1,5 milionu našich občanů jsou obětí nikotinové závislosti.
Mrtvá Kočka: "A nejhorší je, když chlastáš, kouříš a ještě si pícháš."
Moby Dick: "Já ne!"

"Chceme zdůraznit význam předvídatelnosti a stability, které jsou klíčové pro všechny  investice na více než pět let." (Weston Stancey z Americké obchodní komory, jejíž zástupci se hodlají sejít se všemi partajemi, které mají alespoň 2% podporu. Komora sdružuje asi 400 firem, hlavně z USA, jako třeba Microsoft, Hewlett-Packard či Coca-Cola.)
"Podivuji se, že toto si Americká obchodní komora dovolí na území Česka." (Petr Kužel, předseda české Hospodářské komory, ODS.)
Jakože Američané chtějí stabilitu právního a daňového prostředí? Nebo víc vadí, že už prosadili zákon o veřejných zakázkách?
Žena Moby Dicka: "Ne, našim vadí zahraniční konkurence. Když by pro náš národ mohli vyrábět a dodávat sami."
Mrtvá Kočka: "Počítače? Operační systémy? Nebo limonády?"

Zítra budou volby. V Austrálii. Vyhraje asi pravicová Koalice. Dosud vládnoucí labouristi to chtějí zachránit předvolebními sliby typu "Každý Australan má právo na dobrou práci" nebo "Australan kupuje australské zboží". Labouristický premiér Kevin Rudd si to vymyslel dokonale.
1. Vláda koupí nové vojenské lodě od australských výrobců.
2. Dá jim na to dotace.
3. Peníze na to se vezmou "bohatým".
Žena Moby Dicka: "To by se u nás stát nemohlo."
Mrtvá Kočka: "Zatím nemáme válečné námořnictvo."

Za dva týdny budou volby. V Německu. Vyhrale nejspíš kancléřka Anděla Merkel a její CDU. Problém je, že místo koaličních FDP se do Bundestagu možná prodere euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD). Pro tu se chystá hlasovat i asi 1 % dřívějších voličů CDU.
Průzkumy avizují nárůst příznivců AfD. Bernd Lucke, předseda AfD, z nějakého důvodu tyto průzkumy přestal kritizovat.

V Petrohradě začíná summýš G20.
Žena Moby Dicka: "Místo, aby se nedohodli o ekonomických problémech, nedohodnou se o Sýrii."

"Útok z 21. srpna byl křiklavým porušením mezinárodního práva a zločinem proti lidskosti." (Stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.)
"Takže?" (Mrtvá Kočka.)
"Konflikt v Sýrii má pouze politické řešení, a je třeba hledat ho v rámci OSN." (Herman Van Rompuy.)
"Hlavně ne tam, kde mi říkají »pane prezidente«. (Žena Moby Dicka.)

"Útok na syrská nukleární zařízení může vést k zamoření celého regionu." (Alexandr Lukaševič, mluvčí MZV RF, upozorňuje, že u Damašku pracuje výzkumný reaktor.)
Mrtvá Kočka: "Hlavně když se tomu vhodně pomůže."

"Svět nesmí ustat v hledání míru." (František, papež, Vatikán, napsal přímo car-Putinovi dopis, ve kterém ho nepřímo vyzývá, aby v RB zarazil vojenský zásah v Sýrii.)
Mrtvá Kočka: "Kolikset mrtvých má ještě trvat to »hledání«?"
Žena Moby Dicka: "Skutečně zaráží, že takový křesťan, jako František, se nezastane syrských křesťanů."
Mrtvá Kočka: "Už jsem ti říkala. To nejsou ti správní křesťani."

G20 vyplodila něco ekonomického: Vůdcové zastoupených zemí a organizací (EU, MMF) se dohodli, že vypracují národní plány, které budou napomáhat zaměstnanosti.
Žena Moby Dicka: "Národní plány? Na to snad nepotřebujete gé dvacítku?"
Mrtvá Kočka: "A čtyři miliardy rublů, co to stálo."

Pátek 6. září 2013

Dokonce i ODS má jasno ve všech kandidátních listinách. Více jiní jinde.

Česká pošta, s. p., hlásí další posilu: Do dozorčí rady nastupuje Ondřej Veselský (zemanovci, pražský místopředseda). Jmenoval ho tam zemanovec ministr vnitra bez důvěry v demisi Martin Pecina.

Gé dvacítka se baví o "problematice ekonomického růstu, investic a opatření v boji s nezaměstnaností". Také se prý "odsouhlasilo odmítnutí protekcionismu v obchodu do roku 2016". Ne že by se přestalo mluvit o Sýrii.

"Nepromyšlená vojenská akce může mít vážné a tragické následky. Musíme najít způsob, jak se vyhnout další militarizaci konfliktu a znovu začít hledat politické řešení.“ (Pan Ki-mun, generální tajemník OSN.)
Žena Moby Dicka: "Jaký je způsob vyhnout se další militarizaci, když se střílí?"
Mrtvá Kočka: "Střílet víc než protivník."

Očekávané setkání Obama/Putin na okraji summýše se nakonec přece jen uskutečnilo. Obě strany se dohodly na "pokračování kontaktů mezi ministerstvy zahraničí v řadě otázek, spojených se Sýrií". Schůzka trvala asi 20 minut. Stačilo to na fotografie podaných rukou a zubů, vyceněných v úsměvech.
"Rozpory přetrvávají." (Jurij Ušakov, asistent V.V. Putina.)

"Říkalo se, že Obama nechce bojovat v Sýrii. Tento mýtus ale zničil sám Obama. Definitivně se z něj stal »prezident války«. (Tvít Alexej Puškova, předsedy zahraničního výboru ruské Státní dumy.)
Žena Moby Dicka: "Rusko stupňuje protiamerickou propagandu."

"Spojené státy, nelezte do Sýrie!“ (Vzkaz zpěvačky Madonny, USA, na aplikaci pro sdílení fotek Instagram. Napsáno ručně na fotografii na pěvčině stránce.)

Valid Muallem, místopředseda syrské vlády a ministr zahraničních věcí, zavítá 9. září do Moskvy, kdež srdečně pohovoří s kolegou Sergejem Lavrovem. Jednání se soustředí na "projednání všech hledisek současné situace v Sýrii a kolem ní".
"Moskva je i nadále přesvědčena, že je třeba co nejdřív skoncovat s násilím a utrpením civilního obyvatelstva v Sýrii a vydat se po cestě politického urovnání, bez pokusů o silový zásah zvenčí bez sankce Rady bezpečnosti OSN.“ (Ze zprávy ruského MZV.)
"Je třeba co nejdřív skoncovat s civilním obyvatelstvem v Sýrii." (Nejmenovaný hodnostář Asádova režimu dle agentury MnZ.)

Rusko je "znepokojeno možnými americkými údery na chemické objekty v Sýrii". Mohly by způsobit únik vysoce toxických látek a k vážné následky pro životní prostředí. Chemické zbraně by pak mohly padnout do rukou teroristům.
Žena Moby Dicka: "Tam už nepochybně jsou."
Mrtvá Kočka: "A unikají do čtvrtí syrských měst."

Hlavní štáb ruského námořnictva hlásí: Velké výsadkové lodě Novočerkassk a Minsk, společně s výzvědným plavidlem Priazovje, překonaly Dardanelský průliv, vpluly do Středozemního moře a směřují do východní části Středozemního moře. Připojí se k dalším třem výsadkovým plavidlům a hlídkové lodi, které již v oblasti jsou. Ze Sevastopolu je dohání opožděná výsadková loď Nikolaj Filčenkov. U syrských břehů je očekává torpédoborec Admiral Pantělejev, který bude sloužit jako vlajková loď operativního uskupení ruského námořnictva ve Středozemním moři.
Mrtvá Kočka: "Na kterou stranu budou střílet?"
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************
Hlavní zdroje provozu:

Neviditelný pes
Šamanovo doupě
lidovky.cz
zpravy.idnes.cz
iHned.cz
Pražský hrad
Metro.cz
Český rozhlas
Hlas Ruska