pátek 20. září 2013

MOBY DICK: Zklamání důvěry národa

Egypt ve stínu, informační boj, komunistická pedofilie, sociální těžba a Mlhošovo kouřmo nad Bruselí.
************************************
Sobota 14. září

V Česku začíná topná sezona.

Radek Šoltys, exředitel divize investic v agentuře CzechInvest, byl obviněn policií, zatím nebylo řečeno z čeho. Možnáže kvůli tomu, že pořádal a proplácel semináře, které se nekonaly. To jsou pouhé trapné statisíce. Také zahraniční pobočky CzechInvestu nedostaly vykázané IT vybavení. To jsou pouhé trapné miliony. Nic proti zmařenému podvodu s odkloněním exkluzivní databáze volných pozemků, kvůli které vloni v červenci policajti vtrhli do CzechInvestu. Odklon se chystal za účinkování exředitele Miroslava Křížka, stejně jako podezřelý prodej nemovitostí. Křížek je také podezřelý, avšak nejspíš nebude obviněn.
Mrtvá Kočka: "Svéráz Czcechského Investování."
100.000 odborářů protestně pochodovalo ve Varšavě. Nelíbí se jim hlavně plánované zvýšení důchodového věku na 67 let. Chtěli by jistotu zaměstnání a zvýšit platy.
"Pokud vláda nezmění svou politiku, zablokujeme celou zemi. Nepřijmeme politiku, která vede k chudobě." (Jan Guz, šéfodborář z Celopolské dohody odborových svazů.)
Ostrava: naslouchá.

Třetí den rusko-amerického jednání o syrských chemických zbraních v Ženevě přinesl výsledek. John Kerry (ministr zahraničních věcí USA ) v Ženevě oznámil, že Rusko a USA dosáhly dohody ohledně předání syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu.
Mrtvá Kočka: "Pod ruskou kontrolu."

"Zde není žádný prostor pro hry ani nic jiného, čím by se Asadův režim vyhnul splnění stanovených podmínek." (John Kerry)
Bylo dohodnuto, že chemické zbraně budou vyvezeny ze Sýrie a následně zničeny. Seznam téhle chemie musí Damašek předat ne do  dvou týdnů, ale do týdne!
Žena Moby Dicka: "Jak to, že Rusko přistoupilo na tak krátký termín?"
Mrtvá Kočka: "Asadovci ten seznam už Rusákům dali."
Rusko a USA se plánují dokončit zničení všech syrských chemických zbraní, jichž je asi tisíc tun, do poloviny roku 2014. Inspektoři OSN musí na syrské území dorazit "nejpozději do listopadu". Sergej Lavrov (ministr zahraničí, RF) podotkl, že dohoda "neobsahuje žádnou potenciální hrozbu silou".
Žena Moby Dicka: "Ani to, kdo zaplatí miliardu dolarů."
Mrtvá Kočka: "To nemusela. Jasněže Amíci."

Ministři zahraničních věcí Francie, Německa a Velké Británie dohodu "vítají". Generální tajemník OSN Pan Ki-mun "vyjádřil naději" a "slíbil plnou podporu OSN" při realizaci dojednaného plánu.
"Tyto dohody jsou zásluhou ruské diplomacie a ruského vedení, pro Sýrii to znamená vítězství.“ (Ali Haidar, ministr pro záležitosti národního usmíření, Sýrie/asadovec.)
Mrtvá Kočka: "Pro Rusko taky."

Do ulic Damašku vyrazili asadovci na oslavnou manifestaci.
Syrská armáda proti povstalcům a civilním objektům opět zvedla do vzduchu svá letadla, která měla po amerických hrozbách uzemněna.
Mrtvá Kočka: "Interní bombardování měst konvenčními prostředky bylo právě mezinárodně posvěceno."

Podle opozice Asad přesouvá část svých zbraní do Iráku a Libanonu. Do "nejpozději listopadu" má čas na to, aby ten seznam, který už odevzdal Lavrovovi, souhlasil s tím, co v zemi zbude.

Pro samou Sýrii bychom zapomněli na Egypt, který se dostal do mediálního stínu. Napravme to:
Generál Abdel Fatah el-Sisi (ministr obrany a hlavní juntáš, Egypt) oznámil, že minulý čtvrtek vjely dva egyptské tanky do Pásma Gazy, aby tam plnily "dané bezpečnostní úkoly". Egyptské angažmá v Gaze bylo již dříve dohodnuto s Izraelem. A tento konkrétní krok byl předem domluven s předsedou Palestinské autonomie Mohamedem Abbásem. Hamásovci se obávají, že Gazu obsadí jejich egyptští přátelé ve prospěch jejich abbásovských nepřátel.
Egypt zasáhl poté, co z Gazy na egyptský Sinaj infiltrovaly palestinské teroristické jednotky.

Ze sportu: Hlídka žen v kategorii C1 získala pro ČR stříbro. Kajakář Jiří Prskavec stříbro a kajakář Vavřinec Hradilek zlato. Na mistrovství světa ve vodním slalomu na kanále v pražské Troji. Gratulujeme.
Dvojka Berdych-Štěpánek zajistila v pražské Kyslík Aréně třetí bod proti Argentině. Naši hoši postoupili do finále Davis Cupu, kde budou obhajovat  titul proti Srbsku. Gratulujeme.

Všech sedm slovenských obviněných hráčů v sázkařské aféře se přiznalo. Potvrdila to Andrea Predajňová, mluvčí slovenské speciální prokuratury.
Žena Moby Dicka: "Slováci mají speciální prokuraturu na vyšetřování fotbalových podvodů?"
Mrtvá Kočka: "Ne. Na vyšetřování speciálních věcí. Ale hodila by se!"

Neděle 15. září 2013

Senátor Vladimír Dryml (exČSSD, zemanovec/šloufista) chytil pod krkem Miroslava Matějku, nově zvoleného předsedu SPOZemanovců v Královehradeckém kraji.
"Matějka by potřeboval pár facek, aby se probral". (Vladimír Dryml pro média.) Vláďa obvinil přítele Mirdu, že se dopustil velrybářství, terdy že si přivedl černé duše, které ho zvolily.
"Na vybrané způsoby pana Drymla nebudu reagovat ani je kometovat. Nechci poškozovat SPOZ." (Miroslav Matějka vybraně komentuje, aniž reaguje.)
Žena Moby Dicka: "Inu – volby se kvapem blíží!"
Mrtvá Kočka: "A uzavření partajních kandidátek ještě víc."

Čtyřicet solárních baronů žaluje český stát o 3,3 miliardy Kč, což by mělo vykompenzovat ztráty, které utrpěli po uvalení 26% daně na výnosy z elektráren.
Žena Moby Dicka: "Blbost, se kterou parlament ten hovadný Bursíkův návrh zákona o podpoře podporovaných zdrojů přijal, trestná není."

Další plynový výbuch zničil dům, tentokrát v Havířově. Tentokrát proběhl bez obětí.

Také druhá zkouška rakety dlouhého doletu Agni-V, která je schopná nést jadernou hlavici, byla úspěšná. Raketa má dolet 5.000 km a patří Indii. Mohla by prý zasáhnout "případné cíle" v Evropě, ale hlavně prý doletí až do Pekingu.
Žena Moby Dicka: "Ale cílem vypuštění je hlavně mír v regionu."
Mrtvá Kočka: "Cílem hlavně je mír."

Mexiko napadeno z obou pobřeží: Západ zalévá tropická bouře Manuel, na východě se bouře Ingrid změnila na hurikán.

Zemské volby ve svobodném státě Bavorsku skončily úspěchem křesťanských socialistů (CSU). 49 % odevzdaných hlasů jim zajistí 102 mandátů v dvěstěčlenném zemském sněmu. To je pro vládnoucí konzervativní blok CDU/CSU před blížícími se německými volbami dobře.
Liberálové z FDP utržili s pouhými 3 % výprask a ve sněmu nezasednou. To je pro vládnoucí koalici CDU/CSU + FDP před blížícími se německými volbami špatně.
Posilují zatím okrajoví alternatifci z AfD, kteří chtějí znovuzavést marku. To by bylo pro eurozónu fatální
Bavorští sociální křestané získávali hlasy i svým slibem, že zavedou na německých silnicích mýtné výhradně pro cizince. Německé silnice jsou totiž placeny z bavorských peněz, a cizinec není našinec!
Mrtvá Kočka: "A co Sasíci?"

"Zástupci řady politických stran vyjádřili prezidentovu rozhodnutí plnou podporu.“ (Iháb Badáví, mluvčí Adlí Mansúra, provizorního prezidenta, Egypt, oznamuje na tiskovce prodloužení současného dvouměsíčního výjimečného stavu v zemi ještě o další 2 měsíce.)
Žena Moby Dicka: "A zástupci jiné řady politických stran vyjádřili prezidentovu rozhodnutí plnou nepodporu."
Tisková konference se konala po setkání prozatímního provi-prezidenta se zástupci řady stran, na kterém kde došlo "k jednohlasné shodě zúčastněných, že politické podmínky Egypta se zlepší jen, pokud se stabilizuje bezpečnostní situace“. Nicméně i připuštění politici vyjádřili obavy i z "možnosti zneužití" výjimečného stavu a vyzvali Adlího Mansúra, aby zajistil, aby k tomu nedocházelo.
Připuštěné partaje: Salafistická strana Núr (Strana světla), Egyptská sociálně demokratická strana, Socialisticka lidova aliance, strana Tahammu, Strana svobodných Egypťanů, hnutí Rebelů, Ústavní strana, strana Demokratické fronty a Konferenční strana.
Nepřipuštěné partaje: Muslimské bratrstvo, které současnou provi-vládu a provi-prezidenta odmítá jako pučisty.

Mansúr přitom vydal 8. 7. 2013 prezidentský dekret, podle nějž může být výjimečný stav vyhlášen maximálně na 3 měsíce. Jakékoliv trvání nad tuto lhůtu jest nutno schválit ve všelidovém referendu, ke kterému ovšemže nedošlo.
Žena Moby Dicka: "Prezident vydal jeden dekret, prezident bude moci vydat jiný dekret."
Mrtvá Kočka: "Pokud si nemyslí, že 2+2=3."

K osudu dvou minulých egyptských prezidentů se vyjádřil Házim Bibláví (premiér provi-vlády, Egypt):
Svržený exprezident Hnusný Mubarak zůstává v domácím vězení.
Sesazený prezident Mohamed Mursí není vězněn.
Mrtvá Kočka: "Vždyť jste ho zabásli?"
Házim Bibláví: "Je zadržen na tajném místě v zájmu vlastní ochrany.“

Házim dále pravil, že "usmíření“ se stalo "notorickým“ pojmem. Avšak: "Neexistuje usmíření s těmi, kdo mají krev na rukou. Ti musejí být potrestáni.“
Je špatně, ale může být ještě hůř: "To, co se děje, není politický konflikt, ale ničení státu.“
V Egyptě roste nezaměstnanost a fiskální deficit. První by se dalo řešit většími investicemi, kvůli druhému se ale musí šetřit. Deficit státního rozpočtu páčí asi 28 %, což je 14 % HDP země. Deficit zahraničního obchodu je $35 miliard (25 miliard vývoz, 60 dovoz). Do země se dováží například cukr, olej, obilí a léčiva.

Ze sportu: Deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek získali pro ČR stříbro. Hlídka debklanoistů zlato a hlídka kajakářek zlato. Na mistrovství světa ve vodním slalomu na kanále v pražské Troji. Gratulujeme.

Pondělí 16. září 2013

V prvním vážnějším předvolebním průzkumu stanovila agentura pro tvorbu veřejného mínění STEM pořadí partají takto (bez zbytečných procent, ta se stejně budou měnit):
1. ČSSD (jasně první o délku koně)
2. KSČM
3. TOP 09
4. ODS
5. SPOZemanovci
6. KDU-ČSL
7. ANO Babišovi

Protikorupční policie vtrhla na ostravský magistrát, aby získala důkazy o podezřelých zakázkách jak magistrátu, tak i městských organizací za celkem půl miliardy peněz. Policajti zabavili hromady dokumentů, i ty, které skrývají útroby počítače náměstkyně primátora Ostravy Simony P. (ČSSD). Z pletich jest podezřelo deset nejmenovaných osob.
"Nemám ale žádné informace, že by docházelo k nepravostem při zadávání veřejných zakázek." (Simona Piperková, ČSSD, náměstkyně primátora Ostravy, při následném setkání s tiskem.)
"Bohužel nevím, kam policie směřuje, po čem pátrá... Byl bych rád, kdyby mě informovala víc." (Primátor Ostravy Petr Kajnar, ČSSD, na stejném setkání s tiskem.)
Mrtvá Kočka: "Podezřelí pleticháři se neinformují."
Žena Moby Dicka: "To si ČSSD oddychla, že nedala Kajnara na ostravskou kandidátku!"
Mrtvá Kočka: "Ale třeba jim ho tam soud ještě vnutí."

Na Slovensku se rozběhla účtenková loterie. Účastnit se mohou i cizinci, kteří si v SR něco koupili (třeba zmrzlinu), vyžádali si účtenku, a zaregistrují se. První losování proběhne už na konci září!

13 lidí zastřeleno v baráku US NAVY ve Washingtonu, DC. Obava panuje, že svým zraněním podlehnou další tři lidé. Prezident označil útok za "zbabělý čin, jehož pachatelé musí být potrestáni".
K tomu již asi nedojde, neb jedním z mrtvých je střelec – civilní zaměstnanec Aaron Alexis. Hledá se ještě mladší běloch s pistolí a baretem a padesátiletý černoch se zbraní dlouhou. Později se ukáže, že tito dva podezřelí nebyli útočníci, ale zřejmě obránci.
Mrtvá Kočka: "Anebo fantomové."

Vrah pracoval u subdodavatele US NAVY a měl do jejich objektů volný vstup – i se zbraněmi, které si na střílečku přinesl. Protože už dříve měl "problémy se zbraněmi", dostal také bez problémů bezpečnostní prověrku.
Žena Moby Dicka: "Pokud ji musí mít milion lidí, pak je to nebezpečnostní prověrka."

Výletní loďka Costa Concordia se odpoutala od skalisk a opět plave – na umělém dně u břehů ostrova Giglio (Itálie). Vyprošťovací operace přijde na 600 milionů €.

Pan Pan Ki-mun (OSN, generální tajemník) informoval RB OSN o zjištěních inspektorů: V Damašku 21. 8. 2013 zabíjel sarin. Chemické zbraně byly  v poměrně velkém rozsahu použity proti civilistům, včetně dětí.
Žena Moby Dicka: "Což řekli už před třemi týdny Lékaři bez hranic."
A což Hlas Ruska (a ruské vlády) s využitím vybraných "západních odborníků" od samého počátku tvrdošíjně vylučoval.
Kuriózní také je, že zatímco Rusové po Západu požadovali důkazy o tom, že se vůbec použila chemie, sami od samého počátku prohlašovali, že to svinstvo vypustili opozičníci. A toto tvrzení tvrdošíjně opakují – od posledního pisálka, až po prvního cara.

V záplavě zpráv jsme až s týdenním zpožděním našli tuto zprávu ruského státního rádia: "V průběhu 24.zasedání Rady OSN pro lidská práva předložili mezinárodní experti přesvědčivé důkazy toho, že videa a fotografie obětí chemického útoku na předměstí Damašku 21. srpna byly předem zfalšovány. Hovoří se o tom ve zprávě zveřejněné v úterý na webu ruského ministerstva zahraničních věcí. Auditorium seznámili s výpověďmi četných svědků, kteří jednohlasně tvrdili, že chemické zbraně v okolí Východní Guty použili právě ozbrojenci. Výsledky vyšetřování incidentu, které uskutečnili aktivisté, a výpovědi očitých svědků byly předány nezávislé komisi pro vyšetřování v Sýrii."
Vtírá se neodbytné přesvědčení, že tato zpráva byla určena – především ruskému publiku.

Stávkují středoškolští učitelé. Proti snižování stavů. V Řecku.

Ze športu: Pět ze sedmi slovenských obviněných hráčů v sázkařské aféře se přiznalo. Upřesnila to Andrea Predajňová, mluvčí slovenské speciální prokuratury.
Žena Moby Dicka: "Kolik z dvanácti českých podvodníků se přiznalo?"
Mrtvá Kočka: "Pokud vím, tak žádný. Naši fotbalisté jsou hrdí lidé."
Žena Moby Dicka: "Ledatak tvrdí mafiózové."

Úterý 17. září 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman podepsal 15 zákonů. Mj. ty, které se týkají výroby, prodeje a označování lihu. A zákon, rušící sKarty.
Mrtvá Kočka: "Vidíš Kalousku. A přitom stačilo, aby byly dobrovolné."
Žena Moby Dicka: "To by asi příslušnou nejmenovanou banku nezajímalo."

Tři tisíce rozvášněných horníků se pokusilo vniknout v centru Ostravy nikoli na magistrát, ale do vedlejšího baráku, kde sídlí OKD. Hněv se snesl zejména na uhlobarona (a mediobarona) Zdeňka Bakalu, jakožto spoluvlastníka společnosti NWR, které patří OKD. Vzteklouny zastavily až přivolané policejní posily.
"Vlastníci měli díky dolům v uplynulých letech desítky miliard korun zisku. Když se ale nyní společnost potýká s problémy, odmítají pomoct." (Jaromít Pytlík, šéfodborář Sdružených odborů OKD.)
Večer oznámila společnost NWR, že uzavře Důl Paskov (2.500 přímých zaměstnanců, dalších 2.500 návazných profesí, plus další návazné služby, jako jsou hospody a putyky).
Paskov poslední dobou "vynášel" – minus 1,5 miliardy peněz ročně.
Podle premiéra Zemanovy vlády Jiřího Rusnoka majitel dolu situaci "nezvládl".

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl "návrh na předběžné opatření", který opakovaně podal ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD), který tak chtěl docílit zaražení zaregistrování stranické kandidátní listiny v Severomoravském kraji bez svého jména.

V 16:00 SELČ byla ukončena registrace kandidátních listin pro předčasné volby do Sněmovny Parlamentu ČR. Budeme si moci vybrat mezi 24 stranami a uskupeními.

Pražští zemanovci vyzvali vedení strany SPOZ, aby v rámci opravy chyb vrátili pražské kandidátce původní podobu, tedy aby vlivné komunistické exzvíře Miroslav Šlouf opět stanulo v jejím čele. Tak je třeba učinit, aby to bylo spravedlivé. Mirda by pak sám odstoupil, aby ukázal, jaký je charakter.
Žena Moby Dicka: "Charakter přímo ocelový."
Mrtvá Kočka: "Spíš olověný."

Německé volby budou už o víkendu. I zde mediální var kolotá: Zelené prý ničí "pedofilní aféra" jejich volebního vůdceho Jürgena Trittina.
Žena Moby Dicka: "Koho znásilnil?"
Nikoho, jen se v 80. letech připojil k legislativnímu návrhu za legalizaci pedofilie.
Žena Moby Dicka: "To je ještě horší než aktivní pedofilie."
Kuriózní je, že nikomu nevadí bývalý Trittinův komunismus, kdy v mládí působil jako aktivista a rváč, který kolísal mezi marxismem, trockismem a maoismem. Dokonce r. 1977 veřejně podpořil vraždu Siegfrieda Bubacka, kterou provedli teroristé z Frakce Rudé armády.
Žena Moby Dicka: "To je ještě horší než aktivní pedofilie."
Do organizace zelených původně vnikl na stranický příkaz…
Mrtvá Kočka: "Klasický Zelený Khmér."

Peer Steinbrück, volební vůdce SPD, se zase nechal vyfotit se vztyčeným prostředníčkem. Toto jeho vulgární gesto propírají média, která mu tak dávají neplacenou publicitu.
Mrtvá Kočka: "Třeba chtěl jen říct »Andělko, jsi jednička«!"

K řeckým profesorům se do stávky připojují také řečtí lékaři v řeckých státních nemocnicích.
Žena Moby Dicka: "A co řečtí nemocní? Také stávkují?"
Mrtvá Kočka: "A co řecká kmotřička Smrt?"

Řecký premiér slíbil, že Řekové se během šesti let vrátí k životní úrovni, jakou měli před krizí.
Žena Moby Dicka: "»Za šest let se budete mít, jako jste se měli před pěti lety«? To opravdu slíbil?"
Mrtvá Kočka: "No, neslíbil. Spíš »vyjádřil přesvědčení«."

Džihád Haddád, mluvčí Muslimského bratrstva, zadržen spolu s dalšími dvěma bratry v Káhiře. Majetek dalších 14 zazobaných bratří byl "zmrazen".

Zástupci pěti stálých členů RB OSN projednávají společný návrh rezoluce USA, Velké Británie a Francie o likvidaci syřanských chemických zbraní.

"Syrský konflikt prakticky poskytuje vzácný příklad války, která byla zastavena ještě před svým začátkem především díky úspěšnému informačnímu boji."
(Ilja Kramnik chválí na Hlasu ruské vlády propagandistickou kampaň ruských státních médií.)
Avšak: "Flotila však jedním z aktivních nástrojů politiky zůstala. Informace o vyplutí lodí a místu soustředění ruské flotily dříve jen stěží vzbuzovaly u západních čtenářů takový zájem. Tím více, že nyní se do čela středomořské operační skupiny Ruské námořní flotily postaví raketový křižník Moskva. Plavidla této třídy mají velmi silnou výzbroj, včetně moderních protilodních raket R-1000 Vulkan, a západní tisk je často označuje za „zabijáky letadlových lodí“. Už to, že se v některém regionu takovéto plavidlo objeví, je samo o sobě dostatečně pádným argumentem… Američtí maloměšťáci se zamysleli, jaké by mohly být následky, kdyby některá z amerických střel s plochou dráhou letu omylem zasáhla ruskou loď. Experti více přemýšlejí o něčem jiném: radiolokátory na ruských plavidlech jsou schopny plně pokrýt vzdušný prostor Středomoří. S přihlédnutím k této situaci neexistují žádné garance toho, že informace získané těmito radary nebude neprodleně předávána do Damašku, což bude znamenat prudký nárůst efektivity PVO a syrské pobřežní obrany."
Mrtvá Kočka: "V tom případě by zasažení ruských lodí americkými střelami nebylo »omylem«."

Středa 18. září 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman přibyl na pracovní návštěvu Brusele. Nejdříve se sešel s Martinem Schulzem, předsedou Evropského parlamentu. Hlavním tématem bylo rozšíření formátu N+2 na N+3 a situace před hlasováním o tabákové směrnici, jejíž přijetí ve stávající podobě by znamenalo ohrožení několika tisíc pracovních míst v České republice.
Žena Moby Dicka: "A ohrožení nárůstu případů demence, způsobené kouřením."
Mrtvá Kočka: "Což není v národním zájmu českých politiků."

Navečer pan prezident republiky Mlhoše Zemana pracovně povečeřel s Evropou José Manuela Barrose. Při polévce se projednávalo čerpání dotací EU pro ČR, hlavní chod se nesl v duchu investiční politiky v oblasti infrastrukturálních investičních projektů. Mnoho dalších zásadních témat, týkajících se evropské integrace, bylo probráno při zákuscích a cigárku.
"Čerpejte, investujte, ale nesmíte přitom rozkrádat naše fondy příliš okatě." (José Manuel Barroso, předseda EK.)

Vláda v nedůvěrné demisi na požadavek lít miliardy peněz do ztrátového Dolu Paskov rozumně nekejvla. Při jeho roční ztrátě 1,5 miliardy Kč by za ty prachy bylo lze horníkům pomoci lépe, pravil premiér Jiří Rusnok.
Přitom ale část presumptivně vítězných socialistů by proti "sociální těžbě" nebyla.

Hospodské noviny spočítaly, že splnění předvolebních slibů ČSSD by zatížilo státní rozpočet o 56,5 miliardy korun.
Žena Moby Dicka: "A to v tom není započtená sociální těžba za 6 miliard ve znárodněném Paskově!"
Stínící ministr financí ČSSD Jan Mládek počítá, že 25 miliard přinese to, že se domácí ekonomika "rozběhne". Dalšímu nárůstu příjmů má pomoci dodanění bohatců a firem. Spešl 25-30% daň má být zavedena pro firmy z "oblasti" energetiky (což se projeví v nižších dividendách polostátního ČEZ), telekomunikací (jako je teď třeba velkoobchod TESCO) a bankovnictví (což jsou zahraniční firmy, neboli jde o »maďarskou cestu«).
Žena Moby Dicka: "A proč si, pane Mládek, myslíte, že se zvýšením daní »rozeběhne« ekonomika? To nevyšlo ani pravicovému Kalouskovi!"
Mrtvá Kočka: "Ne »pravicovému« Kalouskovi. Tupému Kalouskovi."

Jan Antonín Baťa byl nedávno očištěn z obvinění, že jednal proti zájmům československého lidu, za což mu roku 1947 soud v Praze odebral majetek. Teď by ho podle "Benešových dekretů" měla vrátit Bratislava, protože se nachází v katastrech obcí Nové Zámky, Liptovský Mikuláš, Partizánske (Baťovany) a Bratislava. Čtyři Baťovi potomci žádají po Ministerstvu financií SR náhradu za zhabaný majetek. A kolikže?
"Nyní je velmi těžké to spočítat. A myslím, že to ani není naše práce." (John G. Nash, jeden z dědiců, míní, že by to mělo spočítat slovenské ministerstvo financí. Rodina může být nápomocna při získávání informací. Několik miliard € by to spravilo.)

Podnikatel a exveslák Ivo Rittig vypovídal na policii čtyři hodiny v kauze Jany Nagyové, aniž byl obviněn. Aby mohl splnit svou občanskou povinnost jako svědek, dostavil se až ze svého bydliska v Monaku.
Mrtvá Kočka: "Zloděj zlodějská."
Žena Moby Dicka: "No počkej, to nemůžeš o někom takhle jen tak říci…"
Jak napsaly úterní Hospodské noviny: V roce 1988 byl Ivo Rittig pravomocně odsouzen na devět let za rozkrádačku v sámošce, kde byl vedoucím. To už seděl tři roky ve vazbě. Manko během dvou let jeho hospodaření dosáhlo 766.000 Kčs. Asi třetinu si ukradl, zbytek byl bordel v účetnictví. Z vězení se dostal na Havlovu amnestii.
Žena Moby Dicka: "Ale trest má zahlazený, tak se na něj musí hledět jako na netrestaného!"
Mrtvá Kočka: "Já na něj hledím jako na netrestaného. Ale zloděje."

Soukromá firma Orbital Sciences vypustila do vesmíru vlastní nosnou raketou Antares nákladní loď Cygnus. V neděli by měla zadokovat u ISS. Je to už druhý soukromý nákladní vehikl. Žádný soukromník zatím nepostavil vehikl měsíční. Proč ho nestaví NASA?
Žena Moby Dicka: "Protože NASA musí dávat státní peníze na vývoj »soukromých« vehiklů."
K vypuštění bylo použito středisko Wallops ve Virginii, které patří NASA. Menažerii zajímá, jestli za pronájem tohoto zařízení a zaměstnanců platí Orbital Sciences nějaké nájemné.
Mrtvá Kočka: "Jen to, co mu na to dá NASA."
Moby Dick: "Neříká se tomu v Americe náhodou »tunnelling«?"

V noci byl na aténském předměstí Keratsini  pobodán jistý hiphopový zpěvák, který se netajil svými protifašistickými názory. Ráno zemřel. Policie zatkla 45letého podezřelého, který se přiznal jak k vraždě, tak k aktivnímu členství ve spolku Zlatý úsvit. Policie pak provedla razii v sídle této parlamentní neonacistické strany (20 poslanců), protože jde o vyvrcholení řady násilných incidentů, při nichž Úsvitáři zbili cizince nebo své názorové opozičníky. Činovníci partaje se obvinění z odpovědnosti za vraždu brání.

Sergej Rjabkov, náměstek MZV RF, přibyl do Damašku, aby z rukou Valída Mualima, ministra zahraničí Sýrie, převzal přesvědčivé důkazy o "odpovědnosti povstalců" za srpnový chemický útok u Damašku. Maně se vnucuje otázka, proč tak syrská strana již neučinila dříve – a to do rukou mezinárodních inspektorů OSN. Sergej má odpověď:
"Závěry inspektorů OSN jsou zpolitizované a předpojaté."
Závěry inspektorů OSN jsou: Byl použit sarin, 350 litrů, nevíme kým. Co je na tom "předpojatého" a co "zpolitizovaného", vy ruští ochránci genocidního syrského režimu? To, že viníkem masakru civilistů jsou vládní vojáci, dovozují z předložené zprávy Francie a Spojené státy, podle nichž to ze zprávy "jasně vyplývá".

Laurent Fabius, ministr zahraničí Francie, je "velmi překvapen slovy ruského diplomata".
Žena Moby Dicka: "Nebyl to první a nebude ani poslední projev ruských imperialistických hovad."
Mrtvá Kočka: "Zvykejte si. A učte se střílet."

Čtvrtek 19. září 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman si v Bruseli zašel na oběd k Hermanu van Rompuyovi, stálému předsedovi Evropské rady. Při předkrmu pak prezident vysvětlil panu prezidentovi, proč nestihneme mít včas zákon o státní službě. Svůj bruselský výlet zakončil Mlhoš na svačince u Andersena Fogh Rasmussena, generálního tajemníka NATO. Obsahem tohoto jednání byla především situace v Afghánistánu, Sýrii a modality využívání sil NATO, a to včetně finančního aspektu.
Žena Moby Dicka: Što éto takóje »finanční aspekt«?"
Mrtvá Kočka: "Čésky fojak, tópry fojak, on bojovat bude po celém světě. Když nám to NATO zacáluje."

Stínící ministr financí Milan Urban (ČSSD) připouští těžbu hnědého uhlí za současnými limity. Ale bylo by to takhle: Soukromník by dostal možnost investovat do dolu, ve kterém by těžil státní zalimitní uhlí, a stát by za to dostával část zisků.
Menažerie míní, že tento nápad je z pohledu pravice nesprávný, z pohledu levice je minimálně velice podivný a z pohledu místních obyvatel nepřípustný. Protože si nejsme jisti vlastním pohledem, pohlédněme na to, co si o tom myslí budoucí vládci této země, kteří mohou fakticky rozhodnout:
"Bude-li zájem ústeckého regionu, aby byly limity prolomeny, budeme hájit jeho stanovisko." (Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR a první místo předseda ČSSD/zemanovců.)
A bude-li zájem, bude-li? Těžbu za limity podporuje a budoucí haškovskozemanovské vládě navrhne prolomení limitu i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, KSČ(M).
Mrtvá Kočka: "A potom zalijeme chřtány amerických imperialistů naší mírovou ocelí, že jo."

Vlivová agentura ppm factum zveřejnila své výsledky blížících se voleb:
1. ČSSD
2. KSČM
3. TOP 09
4. ANO Babišovi
5. ODS
6. KDU-ČSL
7. SPOZemanovci

Žena Moby Dicka: "Zdá se, že zlatý Úsvit přímé demagogie si ještě žádný průzkum nezaplatil."

V noci vstoupila egyptská armáda do obce Kerdása nedaleko Velkých pyramid v Gíze, kde se střetla s ozbrojenou opozicí. Při přestřelce padl jen jeden policajt, konkrétně policejní generál Nabil Farrag. Kerdása je prakticky káhirským předměstím a jedním z několika míst, nad kterým neměla armáda dosud kontrolu. Během srpnových demošek zde zabili opozičníci 15 policajtů, ozbrojená vládní moc šla zatknout vrahy. Zatím je zadrženo 65 lidí a zajištěno velké množství zbraní a munice, včetně granátů.

V Káhiře v noci nejezdilo metro, protože se v kolejišti našly dvě nevybuchlé bomby.

V Káhiře právě začíná soud s exviceprezidentem Mohamedem Baradejem, nositelem Nobelovy ceny míru. Baradej nedávno odstoupil na protest proti násilnému rozehnání islamistických demonstrací ze své viceprezidentské funkce, čímž spáchal zločin "zklamání důvěry národa".
Žena Moby Dicka: "A to chcete, aby vám MMF poskytla další půjčky a USA darovala další ef šestnáctky?"
Mrtvá Kočka: "Což o to, oni by rádi poskytli a darovali, ale teď nebudou dost dobře moci."
Moby Dick: "Obilí dodá Egyptu Rusko."

USA nevydaly povolení k přeletu Portorika pro speciál bolívarského prezidenta Venezuely Mikuláše Madury. Měl špatně vyplněnou žádost. Venezuelské ministerstvo zahraničí to označilo za "agresi". Mikuláš pro svou sobotní cestu do Číny zvolí alternativní trasu. Američani jej nezastaví!

"Ani ozbrojená opozice, ani režim nejsou schopny druhou stranu porazit. Tato rovnováha sil se nějaký čas nezmění.“ (Kadríl Džamil, syrský vicepremiér poté, co se už režim bojí použít chemické zbraně.) Vláda je ochotna navrhnout příměří, na které by dohlížely jednotky neutrálních nebo spřátelených států.
Mrtvá Kočka: "Číny, Ruska, Íránu a Severní Koreje."

John Kerry (US ministr zahraničí) vyzval Radu bezpečnosti, aby schválila závaznou smlouvu s cílem zajistit zničení chemických zbraní v Sýrii.
Vladimír Putin (RF car-prezident) kontroval, že nejprve ale by mělo být "zjištěno", která strana konfliktu použila chemické zbraně, a teprve potom by měla RB stanovit povinnosti této strany. V.V. Putin dále pravil, že že Rusko "nemůže zaručit, že Sýrie splní svou odpovědnost" úplně podle smlouvy o zničení chemických zbraní. Rusko však v této otázce zastává "optimistické stanovisko". Pokud by některá země jednostranně provedla vojenský úder vůči další zemi, tak by mezinárodní pořádek, OSN a Rada bezpečnosti OSN ztratity smysl existence.
Žena Moby Dicka: "Tradičním zneužitím práva veta zejména ze strany SSSR a Ruska Rada bezpečnosti už smysl ztratila."
Mrtvá Kočka: "A nával darebáckých států ve Valném shromáždění činí z OSN trapnou figurinu."

"Bůh v životě doprovází osoby a my je musíme (také) doprovázet... Je nutné je doprovázet s milosrdenstvím." (František, Vatikán, papež, vyzývá k milosrdenství konkrétně k homosexuálům a rozvedeným lidem.)
Žena Moby Dicka: "Možná by pomohlo, kdybyste zahodili katechismus a více se obraceli ke smyslu Písma svatého."
Mrtvá Kočka: "Amen."

Pátek 20. září 2013

V Česku už zcela propukla předvolební kampaň. Více jiní jinde.

Ostravské upřesnění: Sociální těžba v Dole Paskov by do konce roku 2018 (tedy do dalších voleb) přišla stát na 10 miliard.

Proběhla tripartita. Demisní premiér Jiří Rusnok po ní optimisticky pravil, že důl Paskov by mohl s pomocí státu fungovat déle než do konce roku 2014. Třeba do roku 2016. Pokud majitelé OKD přistoupí k jednání se státem jako "džentlmeni". Peníze stát neuvolní – a "džentlmeni"?
Džentlmen Bakala hodlá prodat byty, které v rámci privatizace OKD získal za zbytkovou erární cenu, konečně jejich nájemníkům. Kterým to slíbil před privatizací. Ovšem za – tržní cenu.
Rozdíl je asi milion peněz.

Ještě před tripartitou se nechali slyšet odboráři: "ČMKOS je především přesvědčena, že navržený rozpočet ve svém základním konceptu udržování plánovaného schodku pod třemi procenty neodpovídá aktuálním potřebám ekonomiky České republiky."
A co jsou "aktuální potřeby České republiky?"
Odboráři: "Zvýšit schodek na 3,5 % o dalších 20 miliard Kč."

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) obdržela od Sýrie "rámcový seznam" jejího arzenálu chemických zbraní. Sýrie tak splnila rusko-americké ultimátum v daném týdenním termínu. OPCW očekává, že Sýrie v dalších dnech předá další "detaily". Bez nich nemá nedělní schůzka výkonného výboru OPCW o likvidaci syrského chemického arzenálu cveka – a odkládá se na neurčito.
Mrtvá Kočka: "OSN se nažrala a Asad zůstal celej."

John Kerry brnknul Sergeji Lavrovovi. Jednali spolu "o situaci okolo Sýrie v kontextu dohody o kontrole syrských chemických zbraní".

USA vydaly povolení k přeletu Portorika pro speciál bolívarského prezidenta Venezuely Mikuláše Madury. Měl dobře vyplněnou žádost. Mikuláš se zítra setká s generálním tajemníkem KSČ, prezidentem ČLR Si Ťin-pchingem, s nímž probere "posílení venezuelsko-čínských strategických vztahů."
Mrtvá Kočka: "Čínská základna v Karibiku?"
Žena Moby Dicka: "Ne, venezuelská ropa pro Čínu."

Ze sportu: UEFA zveřejnila kandidáty na spolupořádání evropského fotbalového mistrovství. Je jich 32, tedy 32 měst. Hrát se bude ve 13 z nich. Jediné Česko a jeho FAČR neví, ve kterém městě a na jakém (dosud nepostaveném) stadionu.
Moby Dick: "Stadion nemáme, mužstvo nemáme, ale hlavněže máme Peltu!"
Do dubna je prý dost času upřesnit potřebné podrobnosti.
Žena Moby Dicka: "Aby nová vláda stihla uvolnit potřebné miliardy."
Mrtvá Kočka: "Třeba by se mohlo hrát v areálu zasypaného dolu Paskov?"
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************
Hlavní zdroje provozu:

Neviditelný pes
Šamanovo doupě
Lidovky.cz
Zpravy.idnes.cz
Novinky.cz
iHned.cz
Wikipedie
Eretz.cz
Klub přátel českého rozhlasového vysílání z Číny
Hlas Ruska
Pražský hrad
Zprávy.E15.cz