pátek 13. září 2013

MOBY DICK: Hrubé narušení principů demokracie

Turista Si, syrská sága, trouba Tejc, majitelé stran, prezident zemanovců a jiné národní fotbalové ostudy.
************************************
Sobota 7. září

Do Česka přišel podzim.

V 90 letech zemřel skladatel a spisovatel Ilja Hurník.

Česká televize vrátila program Studio kamarád (a pár dalších dětských pořadů) na ČT1. Stalo se tak po katastrofálním informačním selhání, kdy nedokázala diváky předem informovat o nástrahách příjmu nového dětského kanálu ČT :D.
Žena Moby Dicka: "Tam vysílá i ČT art, ne?"
Mrtvá Kočka: "Ale na tu se nedíváš ani ty, a to je už co říci!"
V pražských Letňanech probíhá výstava Sběratel. Neznámá mladá žena tam z jednoho výstavního pultu sebrala 71 diamantů v ceně asi půl milionu Kč. Zachytila ji "bezpečnostní" kamera. Sice ne tvář, ale aspoň tetování na zádech.
Mrtvá Kočka: "Inu – sběratelka."

V litevském Vilniusu se sešli ministři zahraničí EU. Jejich americký kolega John Kerry je přesvědčoval o nutnosti použít sílu v Sýrii. Znovu ho podpořila Francie, nově Dánsko. Ministři EU se shodli, že je dostatek důkazů o tom, že chemický útok v Sýrii "velmi pravděpodobně" provedl tamější režim. Proto země EU vyzvaly k jasné a rázné odpovědi – OSN.
Mrtvá Kočka: "Proto se sešli – aby to odpinkli jinam."

Inspekce MMF v prosince 2012 ukázala, že Řecko si vede v poslední době "lépe": V letech 2015-2020 bude potřebovat pouhých 47 miliard € na pokrytí schodku veřejných financí a splácení státních dluhopisů a jiných půjček. V roce 2015 bude na to potřebovat 14,4 miliard €, z toho 6,5 miliard "si nebude schopno samo zajistit". 8,3 miliardy pro rok 2016 už zvládne. Jannis Sturnanas (ministr financí, Řecko) minulý měsíc "připustil", že Řecko bude potřebovat na svou záchranu získat dodatečnou pomoc – pouhých 10 miliard € by to sfouklo. Že by asi tak 11 miliard stačilo tehdy "připustil" i Wolfgang Schäuble (ministr financí, SRN).
Anděla Merkel (kancléřka, SRN) to v žádném případě nepřipouští.
Žena Moby Dicka: "Ale připustí to."
Mrtvá Kočka: "Po německých volbách."

Po ukončení mezinárodního záchranného programu bude země potřebovat ještě záložní úvěr ve výši 10 miliard €. Ten by neměl být spojen s novými podmínkami EU a MMF. Tuto naději vyjádřil Michael Noonan (ministr financí, Irsko).
Žena Moby Dicka: "Co spojuje Řecko a Irsko?"
Mrtvá Kočka: "»Ještě deset miliard.«"
Moby Dick: "Já chci taky ještě deset miliard!"
Žena Moby Dicka: "To by chtěl každý."
Mrtvá Kočka: "A každý je dostane. V eurozóně."

Na závěr dvoudenní soudružské přátelské a pracovní návštěvy nového čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, generálního tajemníka KSČ,  u starého kazašského prezidenta (který byl dříve komunista, premiér Kazašské sovětské socialistické republiky, od 1990 prezident KSSR, od 1991 prezident samostané Kazašské republiky, dnes tedy už doživotní, dříve první tajemník místní KS, dnes muslim) Nursultana Abiševiče Nazarbajeva bylo v Astaně za přítomnosti obou potentátů podepsáno 22 dohod za celkem $30 miliard. Nejdůležitější je transakce za $5 miliard, které čínská firma CNPC investuje do obřího ropného naleziště Kašagan v Kaspickém moři. Jedná se o největší projekt rozvoje těžby ropy ve světě za posledních 50 let. Tato dohoda vyšoupla z dodávek kazašské ropy Indii. Kazachstán je rovněž s 21% světovými zásobami uranu jeho největším producentem, ale komu se kam šoupne, agentury nepravily.
Si Ťin-pching také informoval kolegu diktátora o vývoji čínského hospodářství. Pochlubil se, že v současné době zaznamenala čínská ekonomika pozitivní rozvojovou tendenci. Tyran Nazarbajev věří, že Čína pod vedením KSČ jistě překoná všechny tyto obtíže a překážky a statečně vykročí vpřed ke stanoveným cílům.

V roce 2006 zakázala strana a vláda připomenout výročí masakru na náměstí Tchien-an-men. Novinář Š´Tchao o zákazu informoval zahraničí. Dobrotivá KSČ ho propustila z vězení už teď, po pouhých sedmi letech, rok a čtvrt před původním termínem.

Ze sportu: Ještě k diskusi o stavbě Českého Nacionálního Stadionu Miroslava Pelty: Včera prohrála česká fotbalová reprezentace doma s Arménií 1 : 2. Ve skupině o postup na MS jsme se tak ocitli třetí za Bulharskem. Ale Itálie to prej možná ještě zachrání!

Neděle 8. září 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman společně s ministrem životního prostředí zasadili v zámeckém parku v Lánech Sekvoj vždyzelenou. Tento strom daroval ministr životního prostředí panu prezidentovi při srpnové večeři se členy vlády v Lánech. Kontrolní otázka:
Jak se jmenuje ministr životního prostředí Zemanovy vlády?

Miliardářský chemo-potravobaron Andrej Babiš se nepřekvapivě dostal na první místo kandidátky ANO (majitel Andrej Babiš) v Praze. Zmiňme jen jednoho dalšího krajského lídra, a to exkomentátora Martina Komárka v Liberci, kterého si Andrej koupil i s Mf Dnes a přilehlým mediálním okolím. Zaznamenali jsme, že při tiskovce chemopotravinář překvapil svou vylepšenou češtinou.

Zelené zastupuje v Praze na prvním místě předseda strany Ondřej Liška. Antikorupčník Václav Láska byl nasazen ve Středočeském kraji.

Expremiér "spolupracoval" téměř 20 let s mafií. Platil jí za "dohodu o neútočení" kvůli "ochraně" vlivného zlobbnéno podnikatele a udržoval s ní "nadstandardní vztahy" v rámci jeho "obchodních aktivit" na Sicílii. Informace se zjevila před zítřejším jednáním Senátu, který bude rozhodovat o možném odnětí mandátu provinilci.
"Pokud bude Demokratická strana souhlasit, abych byl zbaven senátorského křesla, bude to znamenat náš okamžitý odchod z vlády." (Silvio Berlusconi, majitel a předseda berlusconiovců a vůdce koalice Lid svobody.)
Itálie ohrožena! EU v krizi! Eurozóna se rozpadá!
Mrtvá Kočka: "Pokud ji drží jen tohle, tak ať už se konečně rozpadne!"

Expremiér odstoupil z čela mečiarovců, kteří se už nedostali ani do parlamentu. Hnutí za demokratické Slovensko je bez hlavy – nikdo se "neodvážil" Vlada Mečiara nahradit.
Mrtvá Kočka: "Hnití za demokratické Slovensko."

Zrušit uhlíkovou daň a zarazit příliv džunkových lidí do Austrálie slibuje vítěz tamních voleb konzervativní liberál Tony Abbott. Tak on vyhrál volby (s dalšími koaličními stranami) právě proto, že to sliboval už před volbami.

Ásif Alí Zardarí se stal čerstvým pákistánským exprezidentem. Z funkce prý odešel s "úsměvem".
Žena Moby Dicka: "Protože byl prvním pákistánským prezidentem, kterého nesvrhli nebo nezabili."

Generální tajemník KSČ a prezident ČLR Si Ťin-pching přibyl na třídenní soudružskou a pracovní návštěvu Uzbekistánu. V Taškentu pohovoří se svým strategickým partnerem a  lidovarným diktátorem Islamem Abduganijevičem Karimovem, exgenerálním tajemníkem Komunistické strany Uzbekistánu (který od roku 1990 pokračuje jako demokraticky zvolený prezident, nejdříve Uzbecké sovětské socialistické republiky, od 1991 samostatné Uzbekistánské republiky), se kterým si vymění názory na obchod, energii, bezpečnost a kulturu, načež společně podepíšou hromadu 31 blíže nespecifikovaných politických dokumentů a ekonomicko-obchodních smluv  v celkové hodnotě více než $15 miliard. Nejzajímavější je asi nedávno zahájená stavba železnice, která novým tunelem propojí Taškent s Ferganským údolím, a bude dále pokračovat přes Kyrgyzstán až do Číny. Náklady se odhadují na $455 milionů.
Mrtvá Kočka: "Si to staví Si."

US ministr zahraničí John Kerry a přednosta palestinské samosprávy Mohamed Abbás si na tři hodiny sedli ke kafíčku v londýnském hotelu Ritz. Pan Abbás si Johnovi stěžoval na Izrael, který s ním jedná pouze o otázkách (izraelské) bezpečnosti, ale nehodlá projednávat otázky týkající se hranic. Mezitím palestinský šéfvyjednavač Saíb Irikát pravil, že pokud jednání selžou, už se přihlásily země, které uznají Palestinu jako stát a podpoří jeho vstup do mezinárodního společenství.

Ze sportu: MOV na svém kongresu v Buenos Aires rozhodl. Olympijské hry r. 2020 se budou pořádat v Tokiu, a to už podruhé. (Madrid ani Istanbul neuspěly. Praha naštěstí ani nekandidovala.) Náklady na jejich uspořádání jsou spočteny na $3,42 miliardy. Dalších $5 miliard bude potřeba na rozvoj infrastruktury. Olympiáda bude tak levná* proto, že z 36 potřebných sportovišť je jich už 15 postaveno. 10 objektů bude pouze dočasných, takže nebudou potřeba další peníze do jejich poolypijského provozu, Béme.
Žena Moby Dicka: "Násobte si to dvaceti."
Mrtvá Kočka: "To by se to odklánělo…"
Ó, díky, nešťastný Liberče, díky za tvůj zprasený a rozkradený lyžařský šampionát!

*Blížící se ZOH v Soči bude Rusy stát nejméně $45 miliard. Z toho minimálně třetina byla rozkradena.

Pondělí 9. září 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman předložil Senátu ČR žádost o souhlas se  jmenováním JUDr. Radovana Suchánka, Ph.D., jenž působí na Katedře ústavního práva Právnické fakulty UK, do funkce soudce Ústavního soudu. Už mu ho předběžně schválil předseda ÚS Pavel Rychetský (střet zájmů jako prase). Předpokládá se, že pan doktor Suchánek, "náš člověk“ ČSSD, kde působí jako odborný poradce pro právo a legislativu poslaneckého klubu, bude Senátem, ovládaným levicí, schválen.
Žena Moby Dicka: "Budoucí nezávislost Ústavního soudu zaručena."
Mrtvá Kočka: "Nezávislost na demokracii."
Radovan Suchánek se brání: "V politických otázkách jsem sociální demokracii nikdy neradil.“
Žena Moby Dicka: "Ne, vykonával jste pouze »poradenskou práci pro poslance a senátory«…"
Mrtvá Kočka: "Jejich člověče!"

ČSSD představuje své volební sliby a hrozby. Mezi ně patří i fenomén "majetková přiznání". Bohuslav Sobotka navrhuje platnost zákona od roku 2015, a to bez retroaktivity. Přiznání by se týkala nemovitostí přes deset milionů či automobilů nad dva miliony Kč.
Žena Moby Dicka: "Vznikne nová kategorie vozů."
Stínící ministr spravedlnosti a senátor Jiří Dientsbier (ČSSD/sobotkovci) míní, že majetek by se měl dokládat jen na vyzvání úřadů.
Stínící ministr vnitra a expředseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc (ČSSD/haškovci/zemanovci) požaduje, aby se bohatci udávali sami. Cokoli nadlimitního nedokážou vysvětlit, o to přijdou.
Podle Tejce se má udávat hodnota neregistrovaných majetků, jako jsou "zlato, šperky, cenné obrazy či akcie".
Žena Moby Dicka: "Přečtou si to po sobě, Tejc, a řeknou nám, jaká je »hodnota« zlata, starožitných šperků, dejme tomu Muchových plakátů anebo třeba akcií ČEZ…"
Moby Dick: "Pane »právníku«."
Mrtvá Kočka: "Troubo bolševickej."

Vít Bárta (Věci veřejné, majitel) nejde do voleb na veverčích kandidátkách, které tím pádem nejspíš nebudou. Usadil se v čele plzeňské listiny hnutí Úsvit Přímé Demokracie (majitel Tokio Omamura).

"Nejvyšší kmotr Martin Nejedlý" (sponzor zemanovců, Lukoil) "řídil minulý týden v hotelu Augustine poradu Hašek–Tejc–Tvrdík a všichni si pozorně psali úkoly.“ (Andrej Babiš, majitel ANO a MAFRA.)
Jeroným Tejc setkání v malostranském hotelu "nepopřel", vyloučil však, že by místopředseda SPOZ a prezidentův poradce Nejedlý někoho z ČSSD "úkoloval". Jen se tak kamarádsky bavili.
Mrtvá Kočka: "Lukoil úkoluje přes Nejedlého jen Zemana."

NKÚ ve své zprávě o novém zpraseném systému pro vyplácení dávek, který paralyzoval úřady práce a desetitisíce lidí uvedl do finanční tísně uvádí, že toto zvěrstvo je pětkrát dražší, než se počítalo. (A pětkrát pomalejší, než byl ten dřívější systém.) Z 435 milionů Kč se díky osmi dodatkům celková cena zvýšila na dvě miliardy. Také ceny služeb nepáčí 107 milionů, avšak 1,6 miliardy Kč. Nejhnusnější na tom je, že tyto prachy byly prakticky sebrány zdravotně postiženým, těžce handicapovaným lidem! Demisní Koníček, ministr sociální, míní, že hovadné smlouvy s firmami Fujitsu a Vítkovice IT Solutions nebude lze vypovědět, a tak tento prasosystém bude muset fungovat (nejméně) do konce roku 2015.
Mrtvá Kočka: "A co takhle zkusit na právníky a podvodníky vidle?"
Žena Moby Dicka: "Asi to budou muset být vidle, když nerozhodl ani opakovaný výrok Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který ony smlouvy už dvakrát zrušil."
Mrtvá Kočka: "To je na Šišku!"

Valíd Mualim, místopředseda syrské vlády a ministr zahraničních věcí, zavítal do Moskvy, kdež srdečně pohovořil s kolegou Sergejem Lavrovem. Jednání se soustředilo na "projednání všech hledisek současné situace v Sýrii a kolem ní".

John Kerry (US ministr zahraničí) je stále ještě v Londýně. Pravil zde v dobře improvizovaném přednesu*, že Sýrie by se mohla úderům vyhnout, pokud by odevzdala své chemické zbraně. "Ale oni to neudělají."

Sergej Lavrov (RF ministr zahraničí) nato veřejně navrhl předat syrské chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu. "A oni to udělají."

(* O tomto postupu se dle agentury Muška na Zdi Kerry a Lavrov domlouvali už minulý čtvrtek na zasedání G20 v Petrohradě.)

US prezident Barack Obama poskytl sadu rozhovorů US televizním stanicím. Snažil se přesvědčit veřejnost i Kongres, že útok proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada jest nutný.
Žena Moby Dicka: "Snažil se, aby to vypadalo, že se snaží."
Obava vidí "Lavrovův návrh"  jako "potenciálně pozitivní“, na situaci je však nutno pohlížet "spíše skepticky". USA musí prodiskutovat s RF (a s křovím mezinárodního společenství) tento nový návrh a zjistit, zda "můžeme dospět k něčemu, co je vynutitelné a seriózní“.
Prezident by "dal přednost mírovému řešení", schválení možnosti vojenského úderu však chce nechat proběhnout Kongresem. O čemž pochybuje, že se mu povede! O případném úderu, ke kterému by jako velitel ozbrojených sil mohl dát rozkaz i bez souhlasu Kongresu, se dosud nerozhodl a vyčká, až jak se vyvrbí hlasování.

Pan Ki-mun (OSN, generální tajemník) pravil, že pokud inspektoři OSN potvrdí obvinění syrského režimu z použití chemických zbraní, bude RB OSN uvažovat o předložení návrhu, ve kterém Sýrii pěkně poprosí o umístění chemických zbraní na bezpečná místa pod kontrolu OSN nebo o jejich zničení.
Žena Moby Dicka: "Hm, konečně budou »uvažovat«."

Bílý dům uvedl, že pokud syrská vláda dá své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu, Spojené státy jsou ochotné upustit od vojenského zásahu v Sýrii.
Mrtvá Kočka: "Tak oni byli »ochotné« upustit od zásahu, jen potřebovali nějakou vhodnou záminku."

Syrská opoziční delegace z nejmenovaného uskupení dnes zahájila návštěvu Číny. Během návštěvy se setká s odpovědnými zástupci čínského ministerstva zahraničí a dalších ministerstev a vymění si názory.

Úterý 10. září 2013

Pražští radní schválili rozpočet na rok 2014. Příjmy i výdaje mají být vyrovnány – 44,2 miliardy Kč.
V tom je i 5,4 mld. na odkup podílu, který v koncernu Pražská plynárenská drží E.ON. Hlavní město se tak stane většinovým vlastníkem. (Jmenovitá hodnota firmy při privatizaci v r. 1993 byla 1.439.907.000, a tento základní kapitál zůstal zachován.)
V tom jsou i investice 9,4 mld., které zmizí v tunelech metra trasy A a Blanka.
Žena Moby Dicka: "Nejsou v tom náhodou taky exprimátorem Svobodou pozastavené turnikety do metra za 1,5 miliardy?"

"Myslím, že je kolem toho zbytečná hysterie. Co lze namítat, když se sejdou čtyři dobří přátelé a nezávazně si popovídají o politice a podnikání? Kolegové Hašek a Tejc by se teď ale měli podle mého názoru věnovat spíše volební kampani. V dosti drahém pražském hotelu Augustine se jak známo mnoho voličů sociální demokracie nevyskytuje. Raději bych je proto už teď viděl na jižní Moravě.“ (Bohuslav Sobotka, ČSSD/sobotkovci, o Babišově prásku, pro Lidovky.cz.)

Harry Reid (předseda US demokratické většiny) pravil, že Senát dlouho očekávané hlasování o zásahu v Sýrii uskuteční už zítra.

 "A my to uděláme!" (Valíd Mualim, ministr zahraničí, Sýrie, volně dle agentury MnZ.)
"Včera večer jsme s ruskou iniciativou vyslovili souhlas." (Valíd Mualim, ministr zahraničí, Sýrie, dle agentury Interfax. Sýrie tak poprvé oficiálně potvrdila existenci svých chemických zbraní.)
Žena Moby Dicka: "Pokud »mezinárodní kontrola« bude znamenat Rusko + Čína + křoví typu Zimbabwe."
Mrtvá Kočka: "Přišli na to až po tom, co Američani přisunuli do regionu patřičnou vojenskou sílu."

Harry Reid (předseda US demokratické většiny) pravil, že Senát odložil hlasování o zásahu v Sýrii.

Rada bezpečnosti OSN zrušila své dnešní mimořádné zasedání o syrské situaci. RB měla zasedat na návrh Ruska, který však Rusko stáhlo.

Francie připravuje pro RB "příslušnou rezoluci".

Nastalo všeobecné nadšení. S "ruskou iniciativou" souhlasí Čína, podpořil ji i v Sýrii intervenující Írán. Problémem však může být jak množství zbraní, tak i jejich dislokace na rozsáhlém území, kam už tradičně Asadův režim znemožňuje vstup mezinárodních inspektorů (krom ruských). Dalším důvodem pro skepsi je, že tisíc mrtvých zplynovaných vadí, sto tisíc běžně zastřelených a rozbombardovaných ne. Diktátoři (nejen Asad) dostali vzkaz:

"Chemickými zbraněmi se vlastní obyvatelstvo zabíjet nesmí. Kulomety, děly, tanky, letadly a všemi ostatními zbraňovými lahůdkami ano."

Ze sportu: Itálie to nezachránila a vyhrála doma 2:1. Přesto hrála naše reprezentace tentokráte dobře.
Mrtvá Kočka: "Na poslední okamžik."
Fanoušky nenáviděný trenér Michal Bílek po sérii proher národního manšaftu odstoupil. Neměl prý "podporu veřejnosti".
Žena Moby Dicka: "Kdy odstoupí přednosta FAČR Miroslav Pelta?"
Mrtvá Kočka: "Možná až v cele."

Středa 11. září 2013
12. výročí 911

Prezident republiky Mlhoš Zeman zahájil v rámci volební kampaně zemanovců svou třídenní návštěvu Pardubického kraje. Krom hejtmanství a gymnázia navštívil i krachující podnik Explosia, a.s., aby při rozhovoru s pracujícími zjistil, proč vybouchl. Pan prezident věří, že firma jistě překoná všechny tyto obtíže a překážky a statečně vykročí vpřed ke stanoveným cílům.
Poté se přesunul na Pernštýnské náměstí v Pardubicích, kde na volebním pódiu připomněl stovkám příznivců, že je prezidentem spodních 10 milionů.

Prezidentské pódium bylo postaveno na přání kanceláře Hradu a stálo město 100.000 Kč. Ačkoliv Zeman tvrdil, že ne.
Žena Moby Dicka: "Tak kdo nám vládne? Prezident, nebo jeho kancléř?"
Mrtvá Kočka: "Lukoil."

ODS vylezla na střechu svého baráku a představila volební lídry do všech krajů, včetně exprimátora Bohuslava Svobody. Ten je dvojkou v Praze, hned za "superlídryní" Miroslavou Němcovou. Zastupující předseda Martin Kuba byl nakonec přece jen uplacírován ve svých macešských jižních Čechách. Jan Vidím (exmístopředseda poslaneckého klubu ODS, poslanec ODS nepřetržitě od r. 1996) pohrdl pěkným 13. místem ve Středočeském kraji a hodlá "změnit profesi".

LES exzeleného Martina Bursíka (bursíkovci) se voleb nezúčastní. Nepodařilo se prý "překonat programové rozdíly" s KDU-ČSL.
Mrtvá Kočka: "Nepodařilo se uplacírovat lesáky na kandidátce lidovců."
Žena Moby Dicka: "Osobnost Jan Švejnar je zase vedle."

ČSSD primátor Ostravy Petr Kajnar + jeho dopravní náměstek Tomáš Sucharda opakovaně soudně napadli severomoravskou kandidátku ČSSD. Totéž jejich kolegové z Mohelnicka. Soud má k případnému vydání předběžného opatření sedm dnů. Je středa. Kandidátky musí být podány do příštího úterka.

Demisní vláda zemanovců bez důvěry kupuje 70% podíl v pražském paláci Kongresové centrum. Stát tím získá 70 % dluhu ráže 1,85 mld. Kč, který na Pakulu visí.
Žena Moby Dicka: "A Praha ho už nebude muset splácet sama. Když 2,5 mld. už zaplatila."
Mrtvá Kočka: "Vida! Tak v městském rozpočtu přecejen zvostane na ty turnikety do metra!"

Exministr a ministr obrany Vlastimil Picek splnil svou misi, kvůli níž zůstal ve vládě, což mu z tohoto důvodu bylo menažerií odpuštěno: Podle návrhu smlouvy mezi Českem a Švédskem si naši orli budou moci ponechat svou tygří letku Gripenů dalších 12 až 14 let. Pronájem o třetinu zlevní oproti současnosti, navíc Švéďáci stroje vylepší, aby odpovídaly normám NATO. Švédská nabídka platí do konce října, aby se české peníze mohly promítnout do švédského státního rozpočtu.

Odboráři OKD odmítli návrh kolektivní smlouvy na příštích pět let, podle níž by se snížily personální náklady o 20 %. Stahují i svůj návrh na snížení o 7 %. Zemanova vláda by ráda do regionu nalila 7 miliard, ale neví, jestli má koupit sakumprásk OKD, nebo co ještě.

Polští odboráři zahájili seriál demošek proti plánu vlády zvýšit důchodový věk na 67 let.

US prezident Barack Obama opět promluvil k národu. Zveřejnil další informace tajných služeb:
"Víme, že Asadovi vojáci specializující se na chemické zbraně se chystali na útok poblíž místa, kde připravovali sarin. Rozdělili plynové masky svým vojákům. Vypálili rakety z místa kontrolovaného režimem do 11 sousedních oblastí, které se režim snaží vyčistit od opozičních sil." Případný útok neaspiruje na to, aby Asada zbavil moci, ale odradil ho od dalšího užití chemických zbraní. Obama řekl, že to on požádal Kongres, aby odložil hlasování o použití síly v Sýrii, a umožnil tak hledání diplomatického řešení.

Rusko odmítlo tento návrh francouzské rezoluce, připravované pro RB OSN, který podporovali i Američané a Britové: Asad do patnácti dnů umožní mezinárodním inspektorům přístup ke svým chemikáliím, anebo bude napaden. Likvidace chemozbraní proběhne pod dohledem OSN. Rusové navrhují svoje znění rezoluce. Zatím je tajné. (Až jestli ho Asad schválí.)
"Je jisté, že chemické zbraně jsou na obou stranách." (Alexandr Orlov, velvyslanec RF v Paříži.)
"Rozhodnutí OSN musí být založeno na plné shodě." (Chung Lej, mluvčí ministerstva zahraničí ČLR.)
Žena Moby Dicka: Što éto takóje »plná shoda«?"
Mrtvá Kočka: "Plná shoda s čínským návrhem."

Likvidace syrských chemických zbraní může trvat roky a bude stát nejmíň $1 miliardu.
Mrtvá Kočka: "Pokud je Asad nevysype na Jeruzalém a Tel Aviv."
Televize Russia Today už dopředu rozšiřuje dezinformaci, že to hodlá udělat syrská opozice, a obvinit z toho režim.

Začalo Letní davoského fórum. Nikoli v Davosu, ale v městě Ta-lien, kde hosty uvítal Li Kche-čchiang (premiér ČLR). Ve svém projevu pravil, že Čína zůstává v důležité fázi strukturálních změn. Zdůraznil, že v současné době čínská ekonomika přesto stále stabilně roste.

Ze sportu: Česká policie zatkla a vyslýchá fotbalisty od nejnižších soutěží až po první ligu. Jedná se o ovlivňování zápasu kvůli internetovým sázkám z Asie.
Žena Moby Dicka: "Asiaté mají zájem o českou třetí ligu a juniory???"
Mrtvá Kočka: "Ne. Slováci."
FAČR: Nemá bližší informace.
Mrtvá Kočka: "To nikdy neměli. I když cinknutej byl každý ročník."
Další fotbalová ostuda, pane Pelta. Co vy na to?
Pelta: Nic. Pravděpodobně obhlíží pozemky budoucího Peltova Národního fotbalového stadionu.

Čtvrtek 12. září 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman druhým dnem pokračuje v rekognoskaci Pardubického kraje. V České Třebové po návštěvě radnice vystoupil na již tradičním volebním pódiu, aby promluvil k nadšeným dolnoobčanům. Soudruh generální tajemník zemanovců pak navštívil firmu CZ LOKO. Na setkání se zaměstnanci padlo mnoho dotazů. Například, zda by se nemohl nějakým způsobem přimluvit u představitelů Ruska. A bude moci a přimluví!
"Perspektivní odbytiště pro CZ LOKO je právě ruský trh. Mohu Vám slíbit, že příští rok vezmu s sebou do Ruska zástupce Vaší firmy. A mohu Vám také sdělit, že přibližně před měsícem schválila vláda pana Remka jako velvyslance v Rusku. Jak dobře víte, kosmonaut v Rusku otevírá jakékoliv dveře. A já osobně navštívím Rusko během svého funkčního období jen párkrát, ale velvyslanec zde je přítomen stále a právě on bude ku pomoci nejen Vám, ale i dalším firmám."
Žena Moby Dicka: "Nezdá se »Vám«, že Mlhoš začíná projevovat příznaky začínající demence?"

Převrat u pražských zemanovců (majitel Lukoil) vynesl na první místo krajské kandidátky jistého Mirka Šloufa, (ex?)kamaráda prezidenta Mlhoše Zemana a Františka Mrázka, (ex?)komunistického aparátčíka, autora (ex?)estébácké akce Olovo. Volba proběhla včera v 23 hodin.
Žena Moby Dicka: "Půlnoční puč."
Prý ne!
"Vedení strany se stále nemohlo rozhodnout, kdo by měl kandidátku vést, byly tam návrhy hodně vzdálené realitě. Až se delegáti naštvali a málem jsem byl inzultován, abych konečně nominaci přijal." (Zlobbista Miroslav Šlouf, normalizační SSMák, autentické komunistické zvíře.)
"Mirek Šlouf je určitě výborný lobbista, ale já to beru spíše jako takovou trošku legraci ze strany pražské organizace a ze strany Mirka Šloufa." (Vratislav Mynář, kancléř prezidenta zemanovců, expředseda SPOZ, ve volném čase kandidát SPOZ.)
Šlouf to jako "legraci" nevnímá: "V tuto chvíli nevím o žádném důvodu, který by mohl vést k mému odchodu z kandidátky. Poradím se s kolegy delegáty, co dál. Atmosféra tam není otočená ve prospěch lidí z vedení strany, nevylučuji ani to, že řada mých kolegů se zvedne a odejde. Jsem na ně zvědavý, co pak budou dělat."
Přesto předsednictvo SPOZ Šloufa vyškrtlo jako cu moc ksicht, a do čela pražské kandidátky vetknulo demisního ministra dopravy bez důvěry. Zemanovci tak už na kandidátkách mají odhadem čtyři ministry Zemanovy vlády, jednoho ředitele Úřadu Zemanovy vlády a jednoho kancléře prezidenta Zemana.

TOP 09 vylezla se svým programem: Zničit krtka! Totiž Zemana.
Mrtvá Kočka: "Jste druzí. Hned za Šloufem."

Eurokomisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroes předložila Evropské komisi návrh, jak do příštího léta zrušit roamingové poplatky mezi jednotlivými "národními" operátory. V randále chvalozpěvu se schovává jiná snaha EK: Jak udělat z internetu znovu telefon. Tedy, že by se platilo nejen za připojení, ale i za data, která jsou zákazníkovi prostřednictvím elektronických sítí poskytována. Tedy i za ta, která jinak poskytuje zdarma ten, kdo ta data vytváří!

USA vyzvaly Sýrii, aby "urychleně" předložila seznam svých chemických zbraní.
Sýrie odešle nikoli do USA, avšak do OSN dokumenty o souhlasu s předáním chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. Pravil Bašár Asad v sestřihu rozhovoru pro televizi Rossija 24.
Žena Moby Dicka: "Kdo to stříhal?"
Mrtvá Kočka: "Ten se smál, hejbal nosem, hádej, kdo jsem?"

Podle ruských státních médií odmítají předat chemické zbraně opozičníci. Což by dle postřehu MnZ mohlo umožnit Rusku proti nim zasáhnout. A třeba i s mandátem OSN…
Dokonce i sám car-prezident Putin se prostřednictvím New York Times obrátil přímo na prosté Američany (69 % proti ozbrojenému zásahu): "Máme všechny důvody k domněnkám, že chemické zbraně v Sýrii nepoužila armáda, ale síly opozice. Jejich cílem bylo vyprovokovat zásah jejich mohutných ochránců ze zahraničí“.
Vladimir Vladimirovič má pravděpodobně zprávy přímo od íránských Revolučních gard, které tohle tvrdí už dávno. (A jsou přítomny na místě konfliktu.) Anebo od těch ruských odborníků, které Asad vpustil v březnu do Allepa, poté, co odtamtud vymetl experty OSN, kteří svými "přemrštěnými požadavky" (chtěli se dostat na místo a vyslechnout svědky a sesbírat materiál) "fakticky mařili vyšetřování informací o možném použití chemických zbraní". Ruští odborníci právě minulý týden zveřejnili objev, že chemii mezi aleppský lid vypustili opozičníci. Opozičníci ve stejný den představili čerstvě uprchnuvšího náčelníka "soudně lékařské služby" města Aleppa, který zase předložil důkazy, že chemii v Aleppu – použil režim Bašára Asada.
Komu věřit?
Mrtvá Kočka: "Důkazům. Ne domněnkám se všemi důvody, ať přicházejí odkudkoli."
Menažerie míní, že nikoli kouřící hlaveň v ruce diktátora, ale alespoň vedlejší důkazy proti Asádovi předložil Západ. Což nevylučuje íránsko-ruská nařčení.

Už minulý týden, tedy v době G20, kdy se Obama s Putinem v Petrohradě domlouvali o možném řešení syrské krize, přikvačil prezident Všeruského fondu vzdělání Sergej Komkov s myšlénkou udělit Nobelovu cenu míru ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Nakonec – Obama už ji má!
Žena Moby Dicka: "A Nelson Mandela a Jásir Arafat taky."
Moby Dick: "Nezapomeňte na Gruzii!"
Mrtvá Kočka: "Ono se to mezi těmi teroristy už nějak vsákne."

"Dohodli jsme se, že budeme projednávat tuto iniciativu, která si získala rozsáhlou podporu na celém světě, v Ženevě…, když bude jasné, že to umožní vzdát se použití ozbrojené síly v Syrské arabské republice.“ (Sergej Lavrov v Astaně.) Pokud by došlo k útoku proti Sýrii, nebyla by kontrola nad chemickými zbraněmi možná
"Rusko vychází z toho, že připojení Damašku ke Konvenci o zákazu chemických zbraní dělá úder proti Sýrii nepotřebným." (Sergej Lavrov v Ženevě.)

Kerry a Lavrov se večer sešli v Ženevě, pročež si "vyměnili zásadní hodnocení situace v Sýrii". Příslušní experti zahájili propracování konkrétních otázek.

Do kyrgyzského Biškeku se sjíždějí potentáti Šanghajské organizace pro spolupráci, tedy ČLR, Ruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu. Přijechali rovněž zástupci pozorovatelských zemí, tedy Mongolska, Indie, Íránu a Pákistánu. Čínský vůdce Si Ťin-pching se tu setkal s novým íránským prezidentem Rouháním. Si pravil, že ČLR je ochotna s Íránem pokračovat v koordinaci a výměně, prohloubit porozumění a vzájemnou důvěru, upevnit spolupráci a společně podporovat stabilní rozvoj bilaterálních vztahů a vysoce ocenil aktivní postoj nové íránské vlády k řešení otázky íránského jaderného programu.
Rouhání to vše bere, ale zdůraznil, že Írán nehodlá ustoupit z mírového používání jaderné energie.

Ze sportu: Včerejší razie ve fotbale se týkala i Slovenska. Tam totiž sídlí skupina, která manipulovala s minimálně 19 zápasy. Nejprogresivněji asi zapracoval jistý rozhodčí, který vloni na jaře prodloužil jeden dorostenecký zápas o čtvrthodinu, na tak dlouho, než se podařilo dospět k požadovanému výsledku.

Pátek 13. září 2013

Prezident republiky zemanovců třetím dnem pokračuje v návštěvě Pardubického kraje. Na náměstí v Moravské Třebové ho přivítalo více než 1000 lidí všech věkových kategorií, se kterými srdečně pohovořil. Ani dotaz 10-letého chlapce, zda-li uráží pana prezidenta videa na kanálu YouTube parodující jeho osobu, jej nevyvedl z míry: "Já jsem velice rád, že Ty žiješ ve svobodné zemi. Rozdíl mezi demokracií a totalitou je právě ten, že můžete parodovat nejen hlavu státu, ale kteréhokoli dalšího politika beztrestně. A pokud je parodie povedená, zasměju se jí i já."
Mrtvá Kočka: "Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp."
Žena Moby Dicka: "Možná je dementní jenom tisková služba Hradu?"
Pan prezident pak zavítal různě, načež držel tiskovou konferenci. Ještě před ní opravil lži médií, že mu hejtman pardubického kraje věnoval dýmku. Dýmku mu ve skutečnosti věnoval ministr životního prostředí při nedělním sázení Sekvoje vždyzelené.
Žena Moby Dicka: "To bude tím kouřením."
Mrtvá Kočka: "A chlastem."
Moby Dick: "A Lukoilem."

Ze sportu: Tři zavazbené fotbalisty, kteří fixlovali při zápasech, vypustil soudce na svobodu. Prý neutečou.

Mrtvá Kočka: "Čeští fotbalisté toho nejsou fyzicky schopni."

V kyrgyzském Biškeku počal summýš ŠOS. Na jeho okraji proběhlo dvoustranné setkání Vladimir V. Putin (car-preident, Rusko) - Hasan Rouhání (pokrokový prezident, Írán).
VVP ještě před setkáním perlil: "Vycházíme z toho, že Írán má stejně jako každý jiný stát právo na mírové využití jaderné energie včetně obohacování. Zároveň musí být podobná činnost dána pod všeobsáhlou kontrolu MAAE."
A po setkání:
"Rusko považuje Írán za svého dobrého partnera a je připraveno upevňovat bilaterální vztahy, stejně tak jako i řešit společným úsilím složité regionální problémy. Jsme si vědomi, jak hodně se dnes v mezinárodních vztazích hovoří o íránském jaderném programu, ale my v Rusku víme, že Írán je náš dobrý soused."Žena Moby Dicka:  "Putin vychází z toho, že dobrý soused vždy může jinému sousedu poskytnout internacionální pomoc buďto armádou, anebo revolučními gardami."

V baráku OSN v Ženevě začalo setkání Lavrov + Kerry + Lachdar Brahimí (zvláštní zástupce OSN pro Sýrii). Jedná se o ruském návrhu mezinárodní kontroly nad syrskými chemickými zbraněmi, podle něhož by se měla Sýrie připojit k ženevskému protokolu o zákazu chemických zbraní z r. 1925 ("Ženeva 2").
Novináři se před začátkem jednání dotazovali, jak to probíhalo včera?
John Kerry: "Budeme vám o tom vyprávět později. Všechno bylo konstruktivní.“
Žena Moby Dicka: Što éto takóje »konstruktivní«?"
Rusové: Mlčí.
Menažerie: No tak doufejme!
Žena Moby Dicka: "Protože dokud dýchám, doufám."
Mrtvá Kočka: "Pokud nedýchám sarin."

Miroslav Šlouf zuří. Jeho vykmitnutí z kandidátky SPOZ bylo prý "hrubé narušení principů demokracie". Tohle se může stát po dvaceti letech budování demokracie?
Žena Moby Dicka: "Tu jste budovali vy?"
Mrtvá Kočka: "Tak proto je tak zkurvená!"
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************
Hlavní zdroje provozu:

Neviditelný pes
Šamanovo doupě
Lidovky.cz
Zpravy.idnes.cz
Novinky.cz
iHned.cz
Times of Israel
Wikipedie
Klub přátel českého rozhlasového vysílání z Číny
Hlas Ruska
Nezavisimaja informacionnaja služba Uzbekistana
Finanční noviny
web ČSSD
Obchodní rejstřík
Pražský hrad