úterý 25. května 2010

Naši zlatí hoši

Hokejisté vyhráli mistrovství světa, politici jdou do voleb
***
Naši hoši jsou zlatí, i když jim asi věřili opravdu jen ti skalní. Já tedy skalním nejsem, a krom toho sport moc nesleduji. Ani hokej. Dokonce jsem i pochyboval, jestli se hodí, aby na světové výstavě v Šanghaji naši zemi prezentovaly hokejové puky - zejména, když Číňané moc o hokeji nevědí. Ale hlavně mi připadalo trapné připomínat naše několikaleté neúspěchy, tedy neúspěchy naší hokejové reprezentace na šampionátech. (Tak je to správně, prohrával mančaft, ale zlatí jsme my...)
Letos to taky vypadalo bledě. Pětadvacet největších borců odmítlo Růžovi, tedy trenérovi Vladimíru Růžičkovi, nabídku do repre týmu. A ty začátky na šampionátu taky nic moc. Pak se však hoši chytili. Není důležité, jestli vyhráli o gól, prostě vyhráli!Na konci zápasu už nikoho nezajímá, jestli vítěz vyhrál až v rozstřelu, jestli dal vítěznou branku osm vteřin před koncem. Na konci šampionátu je zbytečno dumat, z kolikátého místa kvalifikační skupiny vítěz postoupil. A taky je jedno, jestli vyhrál finále o pět branek nebo o jedinou. Vítěz bere pohár, je oslavován. A s ním se těší i všichni fanoušci - ti skalní i ti, kteří se dívají jen na olympiádu a mistrovství světa. (Vlastně nedívají, protože na to nemají nervy, tak si pouze občas čtou krátké aktuální zprávy na netu, když uslyší řev za okny...)

Jsme mistry světa! Do příštího mistrovství...

Je po hokejovém mistrovství a před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Stranické mančafty už dolaďují poslední přípravu. Sportovci na samý konec tréninkového turnusu si obvykle dopřejí alespoň trochu odpočinku, aby na led nevstupovali přetrénovaní. Volební zákon se o něco podobného pokusil i u partají, ale nakonec zůstalo jen u zákazu 48 hodin před volbami provádět předvolební kampaň - pozor - jen v zákoně deklarovaných státem poskytovaných reklamních služeb. Čili už neběží volební spoty ve veřejnoprávných televizi a rozhlase. No a protože žádné veřejnoprávní noviny nemáme, je další plocha k prezentaci partají, která je ze zákona zdarmě poskytnuta, pouze na obecních plakátovacích plochách. Zde se tedy 48 hodin před začátkem voleb už žádné nové plakáty lepit nesmějí - ale jen zde. Ty už vylepené mohou viset dále. Politici se budou snažit až do poslední chvíle před volbami, a játra z těla si budou rvát i v rámci samotných voleb. Neb i zpráva o provedené volbě hvězdy týmu je svým způsobem volební kampaní.

No, ale s těmi hvězdami bývá problém. Tým modrých ptáků vyměnil v závěrečné fázi tréninku hvězdného kapitána, který po sérii vítězství měl na kontě jedinou porážku. (Tak už to bývá - i ve sportu.) Nový kapitán Nečas se však nekamarádí s nafoukanými hvězdami, které odmítly následovat příkladu rezignace kapitána Topolánka. Místo, aby se soustřeďovaly na hru, už dopředu plánují, co budou dělat po prohraném finálovém zápase. To bude pro ně vítaná příležitost, zbavit se i Nečase, však i tak budou stříbrní!

Oranžové růže ze soupisky musely vyškrtnout i několik svých hvězd po jejich aférách. A ukázalo se, že i třetí nedůležitěší muž ve státě, tedy předseda sněmovny Vlček, nemusí být až taková hvězda. Později sázkové agentury - tedy předvolební průzkumy veřejné mínky - ukázaly, že nejmocnější muž nejsilnějšího týmu je u 40 % diváků neoblíbený, a tak růže svého kapitána Paroubka trochu upozadily...

Samotný zápas o diváka, tedy o volební hlasy, nastane v pátek 28. 5. 2010 úderem druhé hodiny odpolední. Po noční přestávce nastane druhý poločas, který končí o sobotní druhé odpolední hodině. Tento zápas bude vysílán v přímém přenosu - ale bez znalosti průběžného skóre! To začne naskakovat až v sobotu 29. 5. po 14:00. Ale půjde jen o odhady. A taky - i když bude skóre nakonec určeno, nebude úplně jasné, kdo vyhrál.

Někdo bude mít nejvíce hlasů, a pravděpodobně i nejvíce mandátů. Ale může nastat i situace, že více mandátů bude mít ten, kdo bude mít méně hlasů... A krom toho při samotných vobách prochází všech sedmadvacet týmů kvalifikací. Do Sněmovny se jich odhadem dostane tak pět až sedm. Teprve pak nastane rozhodující zápas! Zvykem je, že kapitán nejsilnějšího týmu, pokud nemá skóre vyšší než 50 % (což nehrozí), se pokouší sestavit mančaft do dalšího čtyřletého období, což je normální hrací doba naší politické ligy. Teprve až když sežene do svého týmu 101 hráčů, může ho rozhodčí Václav Klaus jmenovat vítězem. Ono se to pak trochu podobá více nežli hokeji boxu...

Tak ano, každé podobenství pokulhává. Tak například na tom šampionátě už od čtvrtfinále musel mít každý zápas jednoznačného vítěze. Pokud nepomohlo ani prodloužení, musely nastoupit nájezdy. Současný systém voleb, ale hlavně nálady platících diváků, přinášejí plichty nejen u nás, ale i jinde v Evropě či Americe.
Ale něco je přece jen podobné. Někdy může být proti provařeným hvězdám úspěšný i mladý dříč, který do boje dává své srdíčko a jde za vítězstvím bez ohledu na prognózy nebo na svůj osobní zisk. Tým nadšených a bojovných ne-hvězd z pozadí nám vyhrál hokejové zlato - a přitom nikdo z nich nebyl oceněn individuální cenou!!! Pro letošní volby se objevilo několik iniciativ, které hlásají: Nevolte velké strany. Nevolte parlamentní strany. Kroužkujte. (To doporučuji já: Kroužkujte!)
Ale hlavně přijděte fandit. Přesněji volit! To je totiž podstata této hry. Vy rozhodujete o budoucnosti na příští čtyři roky. A rozhodujete i vy, kteří nechcete rozhodovat a hokej, tedy politika, vás nebaví. V tomto zápase nejde o zlatý pohár. Jde o mnohem více.

O další směřování naší země. Ke svobodě a prosperitě. Přesněji: ke svobodě, a tudíž ke prosperitě. Protože ten, kdo chce mít místo svobody jistoty a plná koryta, nebude mít nakonec nic!

Psáno v Praze dne 25. května 2010

12 komentářů:

STK řekl(a)...

Měl bych, Šamane, malinkou připomínku k hokejovému podobenství. Nebo spíše dvě.

V hokeji se, jak jsem se dočetl, nepřipouští nerozhodný výsledek. To bohužel u poměrného systému může nastat - nebo prakticky může nastat. Pak se nad volební plichtou (nebo skoroplichtou) odehraje další kolo zápasu o moc, na které ovšem volič už nemá vlivu - sestavování koalic. Najednou antagonistické rozpory idejí nejsou už až tak antagonistické, urážky, které by normální chlap, pokud si sám sebe přiměřeně váží, musel řešit ránou pěstí do zubů protivníka už nejsou nepřekročitelnnou hranicí. Tedy "Vrať se, vše odpuštěno..."

Kooperace, kolaborace, zrada voličů.

Pokud bych se měl vrátit do světa hokeje, je to, jako by se začala spojovat jednotlivá mužstva a začala sčítat své góly.Pak by třeba vyhrálo (nerozumím hokeji, omlouvám se) spojené mužstvo Ruska a Německa, protože součty by byly nejlepší, tnz. "101".

Druhá věc je, že se hokejisté vzájemně nepomlouvají. Ještě jsem neslyšel, ža by hráč prohlásil, že Rusům strašně smrdí nohy nebo, že kapitán německého mužstva bije svoji ženu. Případně že český brankář ukradl v mládí v samoobsluze "Studentskou směs".
To je to, co mě na volební kampani neuvěřitelně se... ...odpuzuje. Nakydat kolem sebe co nejvíc špíny. Když je té špíny dost, nikdo nedokáže, nestihne rozlišit ektrement pravý a kašírovaný. Nehledě na to, že ta lejna všichni rozhazují kolem sebe i na strany, které jsou v principu vhodnými nebo dokonce jedinými myslitelnými "koalami".

Každý člověk má nějakého toho "kostlivečka ve skříni." Někdo maličkého, zvíci myší kostřičky, jiný tam má kosti mamutího stáda. Pokud někdo tvrdí, že tam opravdu, ale opravdu nemá nic, tak na 99.9% lže.
Takže celé to rozmetání mrvy mi připadá jednak nechutné, jednak kontraproduktivní - nakonec jsou od hoven všichni. Takže budu volit ty nejmenší rozmetače. To jsou kupodivu komunisti a TOP-ka. Komunisty volit nemohu, ta hromada kostlivců jim ze skříně už vypoadla dávno a jejich idea je naprosto mylná. V TOP-ce jsou saice taky "sviňky štětinky" - některé znám osobně a bál bych se jim říct, co jsem měl dneska k večeři, aby toho nezneužili, ale takové jsou (znám je osobně) i v ODS, u Lidovců a (pochopitelně) i v ČSSD.

Možná, kdybych trochu víc viděl pod pokličku sportovcům, tak jak vidím pod pokličku "vznešené slečny kultury", hnusil by se mi i sport. Ale vítězství kohokoliv v hokeji (nebo gorodkách) nemá valný vliv na to, jak dožiju já a v jakém světě budou žít moji dosud nenarození vnuci.

Pozn. pro VV: Neplete se Vám už ta vaše (přiznávám, že jinak skvělá) rétorika do "civilního" života? Ještě jste nedostal od nějakého primitivního pravičáka "na budku"?
Nebo od inteligentnějšího levičáka?

Šaman řekl(a)...

Dík, Kocoure, za doplnění. Už jsem nechtěl článek natahovat, aby neztratil pointu. Je to tak, jak píšeš: Povolební koalice je, jako by se sčítaly třeba výsledky Švédska a Ruska dohromady, a pak by se řeklo, že vyhrála švédsko-ruská koalice nad ČR.
Ale neslyšel jsem, že by teď třeba ruský trenér říkal "Ať si pánové Růžička a Klaus říkají co chtějí, ale se Švédskem máme prostě většinu!"

žibřid řekl(a)...

Je tu jestě jeden rozdíl mezi hokejem a volbami: pravidla hokeje nemění to mužstvo, které ten který rok vyhrálo. Zatímco ústavu, zákony, způsob příštích voleb - to všechno může změnit ten, kdo vyhraje volby. A může to změnit tak, aby příště už vyhrával jen on. Proto jsem rád, že máme poměrný systém, byť značně okleštěný.

Garat řekl(a)...

Ten závěr se tak úplně nepovedl. Ono přijít volit tak nějak nestačí. Přeci jen každý hlas je jen jedna x-miliontina, takže opravdu rozhodovat může jen docela velká skupina lidí stejného názoru. Když se nad tím zamyslíme do důsledků, tak vlastně rozhoduje těch pár tisíc lidí, kteří sestavují kandidátky jednotlivých stran.
Takže pokud chceme mít pocit, že náš názor má nějakou cenu, musíme se dokázat domluvit a dát dohromady něco, co dokáže konkurovat zavedeným týmům. Něco jako dokázali fanoušci např. Bohemians. Asi se nebude hrát hned o mistrovský titul, ale když to zvládli fanoušci z jedné pražské čtvrti, pokud by to byli fanoušci fair-play a dobrého fotbalu z celé republiky, možná bychom se brzy mohli pokusit i o tu Ligu mistů.
Záleží jen na nás, jestli chceme sedět doma a nadávat, že nic nemá cenu, nebo se začneme organizovat, vybírat vhodné trenéry, hráče i další členy realizačního týmu. A jestli dokážeme definovat, co vlastně od našeho týmu chceme, aby to byl pohledný útočný fotbal v duchu fair-play. Pak budou všichni spokojení a fanoušci se na zápasy našeho mužstva jen pohrnou...

Šaman řekl(a)...

Garate, především bychom chtěli, aby ti hráči hráli pro nás - a ne jen pro sebe. Bohužel, situace je taková, že po další ostudě našeho tzv. reprezentačního fotbalového týmu v Turecku, bude nejspíš presumptivní vítěz voleb papá Paroubek stavět za další těžké miliardy zbytečný národní fotbalový stadion na těžce zkoušené Letné.

Btw: Bude vláda platit dluhy superhvězdy zlaté naší Katky??? O libereckém tunelu řvali mediální supové už rok před tím průserem, kdy se milenec Katky s milencem zelené ministryně školství domluvili na výdělcích z budoucího tunelu, pročež ukradli Liberci jeho akci...

Katka Neumannová se nestydí dlužit miliony či desetitisíce desítkám firem už přes rok...

Liberecký sportovní tunel byl drahým ponaučením, ale ještě levným v tom, že zchladil touhu českých politiků vyhazovat stovky miliard na další tunel olympijský....

Garat řekl(a)...

Šamane, nechme sport stranou - jasně, že jde o to, jak zařídit, aby se do politiky dostali lidi, kteří budou dělat to, co chceme - vytvářeli smysluplné zákony a řídili tuto zemi tak, aby z toho měli prospěch všichni. Bohužel čestní a schopní lidé se do politiky moc nehrnou, proč by to taky dělali. Takže je potřeba je nějak motivovat. Například tím, že se domluví skupina lidí, která je ochotná věnovat trochu času a úsilí vytvoření nějakého plánu, který změní současný stav a vytvoří podmínky pro to, aby politik přestalo být synonymem pro pochybnou existenci. Nějakou představu samozřejmě mám, ale jeden člověk nic nezmůže. Pokud by byl ale zájem, mohu to nějak stručně sepsat a poslat zájemcům ke komentářům. A pokud bude chuť to dále rozpracovávat...

Anonymní řekl(a)...

Odbočím od tématu, ale nemůžu si pomoci. Co se stane až vyhraje ČSSD. Budou se danit "bohatí". Otázka je koho ČSSD považuje za "bohatého". Jednají se lidé, co vydělávají 20 000 a více. Co se stane? Všechny firmy odejdou do zahraničí, poroste nezaměstnanost, lidé budou přicházet o práci, stát bude muset vyplácet dávky. Jen proto, že skupina závistivých lidí, nepřeje úspěch, nepřeje pracovitosti a zařizuje, aby všichni byli chudí. Levice je skupina lidí založených na závisti a neústě k úspěchu.KOPRETINA

informace řekl(a)...

Přesně tak, jak to píšete.
Totiž, nevím, jak v ČR, ale jinde jsou ty levicové zájmy stejně propletené se zájmy bohatých nebo zas vlivných činitelů a tak pak nakonec levicová vláda zdaní stejně zas ty "chudé". Paroubek se od západních levičáků už dost naučil, jak pozoruju.
Rozhodně bych si nedělala iluze o nějaké sociální spravedlnosti.

Anonymní řekl(a)...

Jistě víte, že levice nejvíc ždímá "sřední třídy", lidé, kteří nejvíc pracují. Je ti právě střední třída, která nejvíc ždímá "chudé". Střední třída doplácí vžycky nejvíce, ale bohužel i pravicové strany by mohly udělat více k ochraně střední třídy.
Kopretina

informace řekl(a)...

Pravice obvykle číká, že střední třídy chrání, ale pak pro ně nedělá prakticky nic.

Anonymní řekl(a)...

pardon, levice ždímá střední třídu. Střední třída "chudé" neždímá.

Anonymní řekl(a)...

Nyní připomenu členy KSČ v ČSSD:
Jan Kavan, byl členem KSČ,Zdeněk Škromach,1982-1989 člen KSČ Jiří Rusnok, 1988 - 1989 byl kandidátem KSČ Jaroslav Tvrdík,1988-1989 byl kandidátem KSČ Eduard Zeman,1966-1970 člen KSČ Jaromír Schling, 1981 - 1989 člen KSČ Michal Kraus,1984 1991 člen KSČ Jiří Václavek, 1964 - 1968 člen KSČ František Strnad,1984-1989 člen KSČ Miroslav Svoboda, 1985 - 1989 člen KSČ Karel Šplíchal, 1983-1989 člen KSČ Miloslav Vlček, 1983 - 1989 člen KSČ Petr Ibl,1984 - 89 člen KSČ Miloš Melčák, byl člen KSČ, Josef Smýkal, byl členem KSČ, Jan Mládek, 1987 1989 člen KSČ Jaroslav Palas, 1980 - 1990 člen KSČ Milada Emmerová,1966-1969 členka KSČ Antonín Sýkora, 1983 - 1989 člen KSČ Rudolf Tomíček, 1967-1990 člen KSČ Hana Šedivá,1979 1990 členka KSČ Vladimír Laštůvka 1966 -1969 byl v KSČ Josef Kubinyi - do roku 1990 člen KSČ Robert Kopecký,1981 -1989 člen KSČ Alfréd Michalík, do roku 1990 člen KSČ Oldřich Němec,1976-1990 člen KSČ Ladislav Skopal, 1983 - 1989 člen KSČ

Aliance KSČ a ČSSD je očividná.