pátek 30. července 2010

MOBY DICK: Ano, pane ministře, ne, pane ministře!

Šetřit se musí. A jde to!

**************************************************************

Neděle 4. července – sobota 24. července 2010

Dovolená Moby Dicka a jeho ženy, bez Internetu, bez televize a bez novin.


Neděle 25. července

"Velmi jsem si hlídal každou korunu." (Vládní zmocněnec pro organizaci lyžařského šampionátu v Liberci Tomáš Hasil , dřívější liberecký poslanec za ODS.)

A proč tedy skončil šampionát se dluhy 108 mil. Kč, i když byl předražený? Slova pana exposlance se týkají – stavby jeho rodinného domku. Prý měl úspory, takže mohl z hypotéky odmáznout hned 1,2 mil. Kč. Kdyby neměl (dříve nikde nevykázané) úspory, tak by si to dovolit nemohl. Přestože o sobě tvrdí: "Já jsem žil skromně a i v politice jsem si uměl našetřit nějaké peníze." Za vládní zmocnění obdržel během dvou let své funkce jen půl milionu. A jeho práce? "Zprostředkovával kontakt mezi vládou a organizátory."

A co na to řekne ministr školství ( a tělovýchovy mládeže, zejména profesionálů a jiných (ne)sportovních podvodníků) Josef Dobeš, kterému po úsporách údajně schází na vejplaty učitelů a bude asi muset vyplatit těch 108 mil. libereckých dluhů? Věřitelé se zatím neobrátili na soud. Pak by měli od státu dostat i penále. A stát bude muset platit právníky – pokud se rozhodne být neslušný a nesplní sliby bývalého premiéra Topolánka...

Prodej automobilů VW stoupl o 16 %, u české divize Škoda Auto to bylo 15 %. Ředitel prodeje VW Christian Klinger se raduje: "Jsme optimističtí ohledně prodeje a očekáváme, že si povedeme lépe než celý trh." To bude nutné, už kvůli statistice. Hospodářští experti totiž spočítali, že v Evropě je postaveno o 30 % více kapacit na výrobu automobilů, než se jich prodá.

No jo, ale ta auta se prodávají v Číně!

No jo, ale ta auta se začínají v Číně i vyrábět!!!

A za pár let se začnou vyvážet do Evropy...


Pondělí 26. července 2010, státní svátek Kubánské republiky

Je potřeba šetřit veřejné peníze. Proto přestavba pražské Nové radnice bude stát místo architekty spočtených 700 raději 800 mil. Kč. (Louže se na Mariánském náměstí zatím stavět nebude...) Zato se ušetřil čas – tendr vypsaný 19.7. skončí už 19.8. 2010. Z 37 dnů, které požaduje zákon tak magistrát ušetřil celý týden! Magistrát ušetřil i na tom, že se tato investice nezdržovala ani projednáním ve finančním výboru. Porušení zákona prý v tomto případě nevadí, praví stavební firmy. Primátor Bém mlčí. Uvidíme, co nám k tomu časem sdělí primátor Zdeněk Tůma...


Ministr dopravy Vít Bárta si na svůj maserati konečně našrouboval hnusnou, avšak zákonem požadovanou espézetku. Tak ano, pane ministře!

Rovněž veřejně projevil lítost. Snad předpokládá, že mu ministr vnitra Radek John odpustí pokutu i sebrání řidičáku na rok...


Ministr dopravy Vít Bárta si chce posvítit na dřívější kšefty svého ouřadu. "Byla uzavřena řada nemravných smluv, třeba s Kapschem." Nelíbí se mu, že z 5,6 mld., které stát ukořistil na mýtném, musel 2,5 mld. předat právě Kapschi. Také se mu nelíbí, že exministr Řebíček přihrál exministrovi Pavlovi Němcovi kšeft za 60 milionů na vymáhání dlužného mýtného – v řádu stovek korun... Ředitelství dálnic teď musí podle Bárty v letech 2010-2014 ušetřit 50 % nákladů. Ano, pane ministře!

Mohlo by ušetřit i více – a stavět stejně, dálnice a železniční koridory jsou u nás poněkud předražené. Neb v tomto státě může existovat přiznaný kartel stavebních molochů!

No, už se ušetřilo 11 miliard, když Fischerova vláda zatípla projekt "elektronických vinět". Už jsem o tom psal – bude potřeba zaměstnat dobré právníky (ne ty z Plzně a ne ty od Němce), aby se náš stát ubránil žalobám, kterými ho chce rozhněvaný Kapsch zahrnout. Nebyla by to první loupeživá firma, která by získala po arbitráži peníze jako náhradu za to, že jsme se nechtěli nechat okrádat. Anebo za to, že nějaký ministr řekl, že je nemravné dát určitý kšeft určité jmenované firmě...


Úterý 27. července 2010

"Tyto stavby neměly být nikdy povoleny." (Josef Fiřt, předseda energetického úřadu, o lánech fotovoltaických panelů v Polabí a na Hané.) Také ministr životního prostředí Pavel Drobil má na stavbu solárních elektráren na zemědělské půdě – oproti svým předchůdcům - negativní názor. (Fotovoltaika patří třeba na střechy a zejména pro vlastní spotřebu.) Ano, pane ministře!


Ministr životního prostředí Pavel Drobil vydal zákaz "výrazných dekoltů a odhalených nohou" na svém úřadě. Inu, zaměstnanci zeleného ministerstva mívají v kraťasech poněkud blíže k přírodě. Avšak: "Jsme státní úřad a tomu by měla odpovídat i úroveň oblečení." (Ilona Chalupská, ředitelka odboru vnějších vztahů.) Hm, ředitelka odboru – nestačila by vašemu státnímu úřadu tisková mluvčí, pane ministře?

"Audit KMPG konstatuje, že V ČD Cargo docházelo k závažným krokům, které poškozovaly firmu." (Ministr dopravy Vít Bárta.) Bývalý, již dříve odvolaný, ředitel Josef Bazala se brání, že v krizi se halt musejí nabízet slevy – i pod vlastní náklady... Zajímavo jest, že sleva byla jen pro někoho - a často tam, kde to nebylo vůbec nutné. A určitě nebyla zadarmo! Avšak Bazala reaguje: "KPMG dělá nekvalitní audit. O nových zjištěních nic nevím, jen to, že unikají do médií." Zjištění unikají, neboť je cituje ministr. Média citují ministra Bártu i dále: "Podávám na pana Bazalu trestní oznámení."


Vlnka v koalici: Ministr Miroslav Kalousek požaduje na všech ministerstvech škrty, které by rychle dodaly 10 mld. – když se výběr daní nečekaně snížil o 28 mld. (To máte za to, volové, že jste – vaši předchůdci – zvýšili spotřební daně u nafty, a tak snížili jejich výnos...) Školství (a sportovní mládež!) má ušetřit 3 mld., vnitro přes 1 mld. Véčkaři se zlobí, že škrty nejvíce postihnou "jejich" resorty. Ale to je proto, páni ministři, že jste si vymohli resorty s největšími rozpočty! Šetření je paušální u všech a jde o 2,5 % z rozpočtu! Premiér Petr Nečas se neubránil úšklebku:


"Člověk, který není jako šéf resortu schopný zvládnout letošní rozpočet, tak se jaksi minul posláním, které má". Tak ne, pane premiére. Nadávejte svým ministrům raději za dveřmi a ne před mikrofony... Ale nedivme se. Jde o reakci na hrozbu Véčkařů, že opustí koalici. Tedy že shodí vládu ještě dříve, než ta vůbec stihla požádat o důvěru...

S tímto nejsilnějším argumentem přišly VV už teď. Jak se zachovají, až přijde skutečný průšvih? Kolikrát to řeknou jako hrozbu – a kdy ji uskuteční?


Českou majorku na štábu v Olomouci sledovaly pět let české tajné služby, podle kterých tato paní pracovala pro ruskou tajnou službu. Kvůli aféře odešli do civilu dobrovolně tři generálové. Co ta tajná služba pět let sledovala – když ani generály nevarovala? Nejspíše natáčela pornofilm...


Středa 28. června 2010

Ministr Kalousek zažehnal vládní krizi - Véčkaři ustoupili a škrty i na svých ministerstvech schválili. Dočasně. Za měsíc se prej uvidí. Presumptivní premiér Bohuslav Sobotka nabídl VV ministerské posty ve své budoucí koaliční vládě (jak už předpověděl Šaman před měsícem. Tehdy napsal: "Kdykoli během volebního období, avšak možná už při prvním hlasování o důvěře, nezíská Nečasova menšinová vláda ve dvojkoalici s TOP 09 (53+41=94) důvěru. K sestavení vlády bude vyzván vítěz voleb - ČSSD. Menšinová vláda s VV (56+24=80) získá tichou podporu KSČM (+26=106). Ministrem vnitra v nové vládě se stane Radek John. Za náměstka pak bude mít třeba Pecinu nebo Tvrdíka, to už je jedno. Další náměstek bude komunista. Jo, ministerským předsedou se stane Bohuslav Sobotka! Pokud toto se nestane nyní, stát se to může kdykoli během funkčního období Nečasovy vlády. Proč si myslíte, že Bohuslav Sobotka neusiloval ani o post předsedy Sněmovny? Chce být premiérem. A možná, že bude. A možná, že už je na tom s Radkem domluvený.")


Ministr obrany Alexandr Vondra hodlá ustanovit "Národní úřad pro vyzbrojování". Úřad jsme už jednou měli za premiéra Miloše Zemana - a nefungoval. Jeho první ředitel Jaroslav Štefec vysvětluje proč: "Resort obrany již nechtěl nakupovat podle toho, co skutečně potřebuje armáda, ale podle požadavků konkrétních lidí z ministerstva nebo zájmů obchodních firem..." Co se týče výběru nadzvukových stíhaček gripen – tak zde byl úřad pro vyzbrojování jen "přenášečem papírů" – rozhodlo se na úrovni vlády. Vondra však nehodlá zlikvidovat české nadzvukové letectvo. (MD: Kdo by pak bránil vzdušný prostor Litvy? A kdo by bránil vzdušný prostor Česka, až budou – možná – někdy za deset let váhat spojenci?)

Vondra už vyhodil úředníka, který byl podepsán pod podezřelými kšefty na renovace vojenských ubytoven a bytových domů. Bude následovat audit, jak je na tom ministerstvo obrany se svým rozsáhlým nemovitým majetkem. Tak ano, pane ministře!


Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec (jeho právní kancelář) bude právně radit vedení Vězeňské služby (4 mil.) i ministerstvu pro místní rozvoj (8,5 mil). To mu podepsali ještě "jeho" úředníci v červenci - na samém sklonku Fischerovy vlády. Z dřívějška exkluzivních služeb exministra využívají i další státem ovládané či vlastněné společnosti: ČEZ (společně s plzeňským vysokoškolským hodnostářem Milanem Kindlem), VZP (430 mil.), Ředitelství silnic a dálnic...


Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce svůj úřad od Němcových lidí "vyčistit". Tak ano, pane ministře. A možnáže by z toho čištění mohla vzejít i nějaká zakázka pro Vězeňskou službu?


Pavel Žák, který transparentně vytuneloval Fond dětí a mládeže (prodával desetkrát levněji ve zmanipulovaných výběrových řízeních - i přes zákaz prodeje, vyčíslená škoda 215 mil.) vyfasoval za svůj již šest let starý zločin - tříletou podmínku. "Soud přihlédl k dosavadní bezúhonnosti a výši škody". (Soudce Karel Kudláček.) Nu, pravda, není to ani čtvrt miliardy. Ale škoda se možná ještě zvýší - stát totiž získává zašantročené nemovitosti zpět při dalších soudních řízeních v dosti zchátralém stavu... Žák měl kliku na stejného soudce, který před nedávnem odsoudil ruského podvodníka Anatolije Belouse za čtvrtmiliardový zářez taky na podmínku. (Pamatujete na "deblokaci ruského dluhu"?) Tak nakonec jsme dostali tři dopravní letadla, ale prodal je a českému státu nezaplatil pan Belous. Takže jsme od Ruska za ty všechny dluhy dostali LDH (LeDaHovno:).) Že by pánové měli platit způsobenou škodu, o tom se jaksi nemluví.


Skutečně, proč se hádat o drobných, když původní výše ruského dluhu byla 140 miliard korun!!! (Přesněji 3,7 mld $.) Ministři financí Pavel Mertlík a zahraničí Jan Kavan (oba ČSSD) v roce 2001 "prodali" ten dluh firmě Falkon Capital - kterou si vybrali sami Rusové. A před níž varovala zpráva ministerstva vnitra, neb existovalo podezření z napojení na zahraniční tajné služby a mafii.


Ve Švýcarsku byl odchycen odsouzený zelinář, šmelinář, podvodník, podnikatel a "nepřítel státu" (výraz premiéra Paroubka), výrobce Pitralonu Tomáš Pitr. Mnoha vekslákům, kolotočářům, podvodníkům a bývalým ministrům zatrnulo, ale doufají, že ho Švýcaři nevydají. Čeští policajti drželi lov na Pitra v nejhlubší tajnosti, aby jim do toho politici nekecali. Ale teď, když je ve švýcarské vydávací vazbě, se to dá už těžko zatajit.

Tato velmi významná zpráva prý ohromí celou republiku. "Bude to na úrovni zprávy, kdy byl zatčen Saddám Husajn a téměř na tiskové konferenci přišel generál a říkal: We got him." (Ministr vnitra Radek John.) Tak ne, pane ministře, už nejste investigativní redaktor, tedy přesněji šéf investigativních redaktorů. Premiér vyjádřil veřejně rovněž s Radkovým vychloubačstvím svůj nesouhlas: "Ministr vnitra by měl upravit svoji rétoriku." Ke skutečnému vydání je totiž ještě dlouhá a zarúbaná cesta.


Čtvrtek 29. července 2010

Expremiér Jiří Paroubek se z Pitrova zadržení také těší. "Je škoda, že se to nepodařilo trochu dříve. Čtyři roky jsou sakra dlouhá doba. Věřím, že už nic nebrání, aby si odpykal svůj trest ve vězení." Ale brání, pane Paroubek. Švýcaři si nejdříve prostudují všechny okolnosti, než někoho vydají. A pokud si pamatují vaše označení Pitra z roku 2006 za "nepřítele státu", kterým jste možná Pitra vyhnal za hranice, třeba zváží, zda nemohl být pan podnikatel souzen podjatým soudem. Ono ze Švýcar se situace u nás jeví možná trochu jako v putinovském Rusku.


Ministr Jiří Pospíšil jde po tendrech, která ministerstvo spravedlnosti přikleplo v dřívější době exministrovi Němcovi. Exministryně Daniela Kovářová prý jen podepisovala, co jí úředníci předkládali. (Podle Hospodských novin si avšak Kovářová tajně vybrala Němce jako poradce...) V hledáčku je zejména dvoumiliardový tendr na "domácí vězení" (elektronické náramky). Ruší se objednávky nových aut, správcování v justičním paláci na Míčánkách a další kšeftíky. A že se prej nedá ušetřit!


Ušetřit se dá i tak, že v srpnu dojde k zastavení dopravních staveb. Měl bych pro Ředitelství silnic a silnic pro motorová vozidla jiné řešení: Když firmy sníží své ceny o 20 % (odhadovaná horní hranice úplatku) mohou pokračovat...


Pátek 30. července 2010

Centrum protiraketového systému NATO ("včasného sdílení dat o raketové hrozbě") bude v Praze. Alespoň dnes Pentagon o jeho financování požádal americký Senát. Zaplatí to NATO a obsluhovat ho budou Češi. Možná už za dva roky. Sobotka Bohuslav, presumptivní premiér, se zlobí, že se to dozvídá z novin. Nezávislá iniciativa "Ne základnám", zahrnující ruské agenty, české rudé i růžové komunisty, Zelené Khméry, palestinské teroristy a další mírotvorce bude protestovat. Bývalý Pan Radar a současný ministr obrany Vondra se tváří jako kocour, který sežral ptáčka. Bravo, pane ministře!


Dnes nabylo právní moci rozhodnutí mezinárodní arbitrážního tribunálu v Paříži ve sporu mezi Československou obchodní bankou a slovenskou společností General Factoring ohledně převzetí IPB. ČSOB nemusí platit 40 mld. Kč.


Pitr by za svůj 16 let starý daňový podvod, za nějž byl u nás odsouzen k šesti letům vězení, nemusel být ze Švýcar vydán. Tam to není trestný čin. Proto si ministr spravedlnosti pospíšil s doplněním žádosti o vydání o kauzu se Setuzou. V roce 2000 Pitr zločinně ovládl tento podnik, když poté, co získal při pádu IPB 50 % jeho akcií, mu dalších 30 % , které byly připraveny pro české zemědělce, nezákonně a tajně (bez tendru) přihrál tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD).


Žeby do péče vězeňské služby mířil další exministr? No přece, když bylo ovládnutí Setuzy dle soudu nezákonné, tak byl Palas účastníkem zločinného spiknutí, ne?


Sobota 31. července 2010

Soucitná žena Moby Dicka kontruje: "Ty bys pořád někoho zavíral. Raději ať ti podvodníci vrátí, co nakradli!"

Moby Dick: Ale, miláčku, vždyť jsou přece nemajetní. Všechno co měli, rozdali.

Mrtvá Kočka: Politickým stranám.

******************************************************

Čtenáři, kteří by si toužili koupit Deníček Moby Dicka, kde popisuje první tři roky kvasu v ČESKÝCH TEXTÁRNÁCH, mohou tak učinit na stránkách internetového knihkupectví Daemon.cz

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Dostupné staré kousky Moby Dicka: Leden 2003, Únor 2003

Kdo byl kdo v Českých Textárnách v dubnu 2003.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík! >>:)) Moby Dick

2 komentáře:

kopretina řekl(a)...

Vlastenče, četla jsem v německých buršoasních pokleslých Lidových novinách, které odebírám, že uvědomělí a laskaví soudruzi z KLDR trestají korejské fotbalisty "hanbou". Lidé na ně řvou, mlátí je. Trenéra zavřeli do vězení. Fotbalisty vyloučí ze strany. Co tomu říkáte? Spravedlivá ruka dělnického lidu musela dopadnout na zkažené fotbalisty nakažené buržoasií. Všechny je oběsit, že Vlastenče? Udělali ostudu lidu v KLDR. Nebo je to jen buržoasní lež německých Lidovek?

Šaman řekl(a)...

Ad Čtvrtek 29. července 2010 - vydání Pitra: Když ho švýcarští polecajti vzali, pravil k nim: "Jsem odsouzen na základě politické objednávky." Úkoloval Paroubek české vnitro? Úkoloval. Mluvil veřejně o Pitrovi jako veřejném nepříteli? Mluvil. Švejcaři nám ho nevydaj!