úterý 16. listopadu 2010

17. listopad 1989: Co jsme nečekali

Tak vy, kteří jste tenkrát už rozum pobrali, jste možná mnohé čekali, ale já některé věci skutečně nečekal.


Co jsem nečekal, že se stane po sametovém převratu? Tak přesně toho sedmnáctého jsem nečekal, že se právě rozeběhla štěpná reakce, která povede k pádu ztrouchnivělého režimu "reálného socialismu". I když u nás zrovna přespávala kamarádka, která ten den přijela do Prahy na sraz Jonáš klubu a Národní třídu zažila na vlastní kůži...

Nečekal jsem, že komunistické načálstvo bude tak neschopné a hloupé, že se ani neumělo podívat na televizi a přečíst si noviny - domácí! Neschopnost nejmocnějších soudruhů gradovala až tak daleko, že se neuměli ani spočítat, kolik jich vlastrně je v politbyru. Po týdnu položily špičky režimu své funkce - aby si je druhý den ráno zase odhlasovali. Ale bez předsedy vlády Ladislava Adamce, který jediný "šel s dobou"  -ačkoliv to byl starý aparátčík, žák Klementa Gotwalda...

Nečekal jsem, že nám 24.11. tak strašně pomůže svatá Anežka, která přivedla kamery Československé televize na Hrad, do katedrály svatých Víta, Václava a Vojtěcha, odkud to měly už jen kousek na revoluční Letnou s milionem demonstrantů. Teprve tento přímý přenos ukázal národu, že - jsme vyhráli!

Nečekal jsem, že uvidím a uslyším určité lidi, kteří měli v emigraci upadnout do zapomnění! Karel Kryl, Ivan Medek (hlas Ameriky, Vídeň), Pavel Tigrid (Svědectví), Arnošt Lustig, Škvorečtí...

Nečekal jsem, že v čs. televizi uvidím takové báječné filmy jako Starci na chmelu  - a nečekal jsem že budou i po čtvrt století (tehdy) tak aktuální! A nečekal jsem, že v ČST nebudou v roce 1990 schopni natočit něco alespoň vzdáleně tak kvalitního!

Nečekal jsem, že se Václav Havel stane prezidentem už na konci toho roku - když byl ještě prakticky v podmínce za pobuřování. A nečekal jsem, že se náhle stane tak nedostupným...

Nečekal jsem, že po odchodu špiček disentu do Parlamentu, vlád a různých funkcí bude Občanské fórum tak - intelektuálně vyprázdněné.

Nečekal jsem vůbec, že vzniknou dvě odlišná občanská hnutí - české a slovenské (Občanské fórum a Verejnosť proti násiliu).

Nečekal jsem, že se za tři roky rozpadne společný stát Čechlů a Slováků.

Nečekal jsem, že nebudeme budovat socialismus s lidskou tváří, ale - kapitalismus.

Nečekal jsem, že už za rok budu stát u svého stolku s barevnými knížkami a budu si v turnusovém volnu přivydělávat jejich prodejem. Ani jsem nečekal, že za pár dalších let se stanu novinářem a spisovatelem...

Nečekal jsem, že dcerka, na kterou v září 1989 soudružka oddílová vedoucí (a zároveň školnice a uklízečka) řvala před celou osmou Á, že je "černá ovce školy", protože jako jediná není u ní organizovaná v Pionýru, a že tedy "neví, jak na ní bude moci udělat posudek"... že tato "černá ovce" bude moci studovat rok na high school v Kalifornii...

(Nečekal jsem, jak moc jí to budou na elitní české střední škole i "v nové době" závidět, a jaké všechny klacky jí budou házet pod nohy...)

Nečekal jsem, že se nový ředitel nebude moci té pionýrské krávy zbavit několik let (zejména potom, co na škole v listopadu 1989 založila Občanské fórum...)...

Nečekal jsem, že mladší synek bude moci úspěšně projít soukromým gymnáziem...

Nečekal jsem, že tak inteligentní řečník jako Valtr Komárek, který byl v první porevoluční vládě pověřen jakožto její místopředseda vytvořením nové koncepce národního hospodářství, nebude schopen za celý půlrok předložit ze zadaného úkolu ani čárečku!

Nečekal jsem, že hlavním úkolem disidentů v 90. roce bude jejich snaha - odsunout ministra financí Václava Klause do bankovní sféry, aby mohli dále sami - nic nedělat!

Nečekal jsem, že na převrat - a jeho důsledky - nebudou vůbec připraveni umělci, lékaři, učitelé, filozofové... Ještěže byli připraveni ekonomové!

Nečekal jsem, že od 1. ledna 1991 vzrostou ceny potravin tak  - jak vydržely dosud.

Nečekal jsem, že koruna dosáhne plné konvertibility už po pouhých šesti letech!

Nečekal jsem, že od nás odtáhnou Rusáci už za necelé dva roky!


Nečekal jsem, že vstoupíme do NATO už po desíti letech!

Nečekal jsem, že do Evropské unie vstoupíme až po dlouhých patnácti letech!

Nečekal jsem, že sudetoněmečtí krajané jsou skutečně takoví revanšisté, jak to o nich tvrdili komunisti...


Nečekal jsem, že druhý odboj bude tak zatloukáván a skutečný třetí odboj tak nepřipomínán!

Nečekal jsem, že se dějepis bude učit ve školách skoro jako za mých mladých let, ale ne do roku 1948, ale jen do roku 1945!!!

Nečekal jsem, že všichni moji známí, členové KSČ, začnou náhle restituovat po svých dědečcích a babičkách a já, který měl celý život škraloup původu z maloburžoasní rodiny, nebudu mít restituovat co...

Nečekal jsem tak vřelou spolupráci starých struktur a nových disidentských špiček ve státních funkcích.

Nečekal jsem, že bude trvat dlouhých 10 let, než začneme slavit 17. listopad jako státní svátek. Přičemž od čeho jiného by měl náš obnovený demokratický režim odvíjet svou legitimitu?

Ano - od čeho?

Nečekal jsem spoustu věcí, ale jednu jsem čekal - že budu konečně svobodný. A to jsem. I když po další generaci čelíme moci nové totality - novým i staronovým mafiím, bezbřehé moci korupčníků, stranických koryfejů a dalších šibalů. Jsem svobodný!

A jdu vyvěsit vlajku ke státnímu svátku.

Psáno v Praze dne 16. listopadu 2010 při pojídání kuřete z KFC.

48 komentářů:

STK řekl(a)...

Chtělo by to zakřičet: Ani já jsem nečekal tohle. To co žijeme...

A k výkřiku: "Šamane, bratře, ty to taky tak vidíš?!" přidávám: "A oni zkur... kmotři si ty radnice zase pohodlně obsadili." Tu na východě i tam, v centru Kotlinky.
Hnus. Jejich řeči, kterými vysvětlují fakt "zasednutí moci" jsou v pravém slova smyslu chucpe. Na východě i na západě.

A.S.Pergill řekl(a)...

25. 2. 1989 nás zcela atypicky vyhnali na náměstí oslavě výročí Vítězného února (neudělali to ani o rok dřív, kdy bylo kulaté). Kolegyně to se mnou probírala a já jí řekl: "No co, třeba už je to naposled, tak si to chtějí užít" (byla to okamžitá inspirace celkovou atmosférou, ne pokus o nějakou racionální analýzu). Kolegyně byla vyděšená jako králík a poté mi šeptala do ucha "Ty kokot, veď ti za náma, to sú tajní!" Ale nic z toho nebylo.

Větší vlastenec řekl(a)...

17.listopad 1989 – nejtragičtější událost našich dějin (1.)


Vážení vlastenci, vážené vlastenky, soudruzi a soukmenovci !

Zítra vzpomeneme 21.výročí nejtragičtější události našich dějin, počátku pravicového puče proti naší socialistické vlasti.
My Češi a Moravané jsme ve své dlouhé historii zažili již několik pádů našeho státu a národa; dlouho byl tím nejhlubším pádem přechod na latinku.
Ach, jak celý náš národ želel té děsivé tragédie z roku 886, kdy v důsledku intrik Němce Wichinga přestala Velkomoravská říše užívat Hlaholici, matku půvabné Cyrilice a babičku krasavice Azbuky ! Ano, tím započal pád naší vlasti do sféry úpadkové latiny, tmářského papeženectví a agresivního němectví. Ano, především naše neznalost cyrilice usnadnila Němcům a sionistům naše vytržení z rodiny bratrských slovanských národů.

Všechny naše další historické prohry - Lipany, Bílá Hora, Chlumec nad Cidlinou, Mnichov - byly důsledkem našeho odtržení od těla Slovanstva, odtržení, jež se podařilo překonat až v roce 1943, podpisem Československo-sovětské smlouvy o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci.
Po návratu k našim kořenům nám už nic nebránilo v očistě naší vlasti od Němců, zbytku německojazyčných sionistů a domácích vykořisťovatelů. Pak naše vlast konečně začala vzkvétat, pak se už konečně tančilo všude.
Ještě to všichni my starší pamatujeme; nám kapitalisti mozek ještě nevymyli. Pamatujeme na jistoty a prosperitu, pamatujeme na plnou zaměstnanost, na plné hrnce vepřového, zelí a knedlíků.
Pamatujeme na bezpečí, které nám skýtaly hraniční zátarasy a především mužné hrudě našich vojáků. Marně skřípali zuby humánně odsunutí Němci a humánně vyvlastnění vykořisťovatelé. Marně harašili zbraněmi po zuby ozbrojení žoldáci US Army i ostatních armád NATO. Naše vlast, západní výspa pokrokového Slovanstva, vzkvétala do krásy a bohatství, zatímco za Šumavou zuřila krize a nelítostný třídní boj.

Pamatujeme, jak rychle a nezištně nám bratři Slované (a němečtí dělníci i rolníci) přišli na pomoc v roce 1968, kdy naše výdobytky sociální i národní byly ohroženy připravovaným vpádem německých revanšistů a amerických imperialistů. *) Pokračující všestranný rozvoj naší vlasti i celého tábora míru a socialismu umožnil položit základy komunismu; Zlatý věk lidstva se již zdál být na dosah.
Ale temné síly byly sice poraženy, leč nikoli doraženy. V 80.letech minulého století se imperialistům a sionistům podařilo dosadit do funkce generálního tajemníka KSSS svého zákeřného agenta, M.S.Gorbačova, budiž jeho jméno navěky prokleto. Všichni víme, co následovalo – postupný odklon SSSR a řady dalších pokrokových zemí od zásad leninismu a proletářského internacionalismu, zesílení útoků proti jednotlivým socialistickým zemím, a nakonec dočasný ústup socialismu z několika východoevropských a západoasijských států.

Větší vlastenec řekl(a)...

No né ?!

Pouhých 8 (osm) pokusů potřeboval tento blog k udržení druhé části mého příspěvku !

Když můj text ZMIZEL už potřetí, začal jsem fotit obrazovku. Tudíž mám fotky s časem uveřejnění : 23:58, 0:03, 0:05, 0:08.

Už aby správu internetu plně do svých rukou převzaly pokrokové síly slovanských národů ! To pak rychle skončí takové "žertíky", ty jeden webe imperialisticko-sionistická !

Větší vlastenec řekl(a)...

Já se asi vrátím až uplně dolů ke svým proletářským kořenům a soudruhům. Ano, dláždíval jsem chodníky a silnice. Býval jsem sprostý jako dlaždič, zvlášť když jsem praštil dlaždičským kladívkem do palce.

K...A, TEN PŘÍSPĚVEK TAM BYL, KDYŽ JSEM PSAL SVOJI GLOSU Z 0:18 !!!

SI TO ZE MNĚ DĚLÁ V....U NEBO CO ?!?

informace řekl(a)...

Podle směrnic, vypracovaných Evropskou komisí pro bezpečnost v letecké dopravě, mezi předměty, které nejsou povoleny na palubě a ani v zavazadlovém prostoru,je v první řade protikomárový pumpičkový sprej.

stk řekl(a)...

ÓÓ, VVV,
využil jsem prchavého okamžiku, kdy kolem mého PC prolétala II. část Vašeho příspěvku k Mezinárodnímu dni studentstva "...a já hned Ctrl+C a do zásobníku Ctrl+V...".
Nyní teprve mohu v klidu vychutnat Vaši vzpomínku na něco, co si kur..... dobře pamatuji sám.
Ještě jste Vážený Velký Vlastenče ve svém apelu zapomněl patřičně zdůraznit, že náš lid si v prvních poválečných svobodných volbách vybral svou cestu sám a dobrovolně. Takže pak měl dalších 41 let, co chtěl. Tuto vlastnost našeho národa mi připomínal můj táta vždy, když se mluvilo o tom, že situace sad není dobrá, je špatná... Říkal cosi o blbosti lidské - ale už nevím přesně, jak to myslel.

Nicméně: Už brzy bude repetice téhož. Lid si stále vybírá, vybírá - až jednou přebere...

Vší lid je totiž modrý... ééé zpět: moudrý!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK,

tentokrát druhá část mého příspěvku zde vydržela téměř minutu. Hurá !

Ale konec legrace : Jak jste si mohl povšimnouti v uplynulých měsících, já VŽDY zdůrazňuji dějinný význam humánního odsunu a humánního znárodnění. Neboť teprve po očištění naší vlasti od cizorodých živlů se mohl plně projevit pokrokový charakter našeho národa.
Ano, teprve po odsunu Němců a zbytku německojazyčných sionistů se náš národ plně prosadil; pokroková vláda, vzešlá z voleb roku 1946, dokončila naši revoluci národní a sociální.

Vždy jsem smál, když jsem četl nebo poslouchal vyprávění o zoufalém pokusu reakce o zvrat naší nezvratné cesty ke spravedlivému společenskému zřízení. Jak byli ti hloupí pravičáci neschopní ! Ani noviny číst neuměli ! Ani počítat na prstech nedovedli ! Podali demisi, a nedokázali si přitom spočítat, že našich ministrů je většina !

Prostě - v Únoru roku 1948 se pravičákům jejich operetní pokus o puč nepovedl nejen díky naší předvídavosti a připravenosti, ale i díky jejich hlouposti. President Beneš si mohl zamnout ruce, neboť jeho dlouhodobý záměr - přivést naši vlast k socialismu bez velkého krveprolití - mu vyšel na 100%. Jan Masaryk si mohl na piano zahrát své oblíbené národní písně, neboť splnil bezezbytku slib jít vždy s Benešem.
A my jsme mohli slavit v ulicích ! My jsme mohli pokračovat v budování ! A taky jsme slavili, taky jsme pokračovali, republiku jsme vybudovali !
Jedenačtyřicet let práce a budování, bojů i radostí - to váží víc než dvacet jeden rok bídy a utrpení. Proto věřím i já Leninu, že vláda věcí lidu do našich rukou se navrátí, ó lide, navrátí !
Věřím tomu jako Manifestu komunistické strany, že se jednou opět zbavíme Němců a jim podobných, že obnovíme faktickou platnost Dekretů presidenta republiky a radost našeho lidu.
Jednou zvítězíme, socialismus obnovíme ! A pak se bude tančit všude !

Jsou mnozí, kteří nechápou stále dosti jasně smysl pracovní svobody a rušení soukromokapitalistické, nucené pracovní otročiny. Nechápou, že svobodná, dobrovolná práce musí dát vyšší a lepší pracovní výkony než práce nucená. (A.Zápotocký, 31.7.1946)***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

17.listopad 1989 – nejtragičtější událost našich dějin (2.)


17.listopadu 1989 započal útok na naši vlast. Agenti zahraničních ideodiversních centrál, podporovaní zbytky domácí reakce, vyprovokovali střetnutí s pořádkovými a bezpečnostními jednotkami v centru Prahy. Západní štvavé vysílačky hystericky rozdmýchávaly zášť proti naší Straně a vládě, agenti nepřátelských rozvědek se začali veřejně scházet s potomky velko- i maloburžoasie, zdravé síly marně volaly po rázném zásahu ČSLA a Střední skupiny Sovětských vojsk. Za několik týdnů bylo dokonáno. Na Pražský hrad vstoupil potomek velkoburžoustů, jehož kdysi na kolenou houpal K.H.Frank, do vysokých vládní funkcí nastoupili popírači správnosti a věčné platnosti Dekretů presidenta republiky.
V.Havel se omluvil Němcům za odsun a vykořisťovatelům za znárodnění, pravicové vlády se smíchem začaly porušovat věčné platné Dekrety. Místo ruštiny se na našich českých školách začala vyučovat angličtina a další úpadkové jazyky. Došlo k rozkradení našeho obrovského národního bohatství. Naše závody, řízené nezkušenými a nevzdělanými stoupenci umírajícího kapitalismu, začaly houfně krachovat. Ty nekrachující si za mrzký groš koupili imperialisti, především němečtí. Byly ztraceny výdobytky našeho vítězství v obou světových válkách.

Dnes zuří krize i v naší kdysi krásné, dnes jedenadvaceti lety běsnění kapitalismu a demokracie spálené vlasti. V našich městech se tiše usadily německé i jiné cizí školy. Na silnicích jezdí cizí vozy s našimi i cizími SPZ, na ulicích se slovanskými jazyky hovoří jen díky tisícům turistů z Ruské federace a dělníkům z Ukrajiny. Televize, údajně „česká“, vysílá pořady znevažující Květnové povstání i celé naše poválečné budování. V českých rukou zůstaly jen Haló noviny a Právo; ostatní deníky jsou vlastněny velkoněmeckým velkokapitálem. A tak dále a tak podobně, da capo al fine.

Prostě – ještě NIKDY v naší pohnuté historii nebyl náš pád tak hluboký a tak trpký. Nikdy, neboť na rozdíl od listopadu roku 1989 :
- v r.1434 ještě nebyla dokončena očista naší země od Němců, feudálů, sionistů a papeženců
- v r.1620 byla situace ještě horší
- v r.1938 byla naše vlast plně pod jhem kapitalismu a demokracie
A v r.1775 naši zemědělci neměli šanci, neboť už nebyli vedeni idejemi husitství a ještě neznali marxismus-leninismus-stalinismus.

Upadli jsme hluboko, přehluboko. Ale pořád máme šanci, že osvobození přijde ještě za našich životů. Na Východě svítá – to s.Vladimir Vladimirovič se lišácky usmívá.
Západ naopak klesá do tmy – muslimové, naši přirození spojenci, zasazují úpadkové euroamerické civilizaci stále tvrdší údery.
Proto neztrácejme naději, vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci ! Myšlenky na svobodu, samostatnost, sociální spravedlnost stále žijí ! Stále žije myšlenka slovanské vzájemnosti ! Jednou opět uvítáme, již potřetí, naše ruské osvoboditele ! Jednou z naší vlasti opět vyženeme Němce, kapitalisty, papežence, tyrany a zrádce všechny !
Jednou se opět bude tančit všude !!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

*) http://relax.lidovky.cz/ln-serialy.asp?c=A080822_143053_ln-specialy_mel

Větší vlastenec řekl(a)...

17.listopad 1989 – nejtragičtější událost našich dějin (2.)


17.listopadu 1989 započal útok na naši vlast. Agenti zahraničních ideodiversních centrál, podporovaní zbytky domácí reakce, vyprovokovali střetnutí s pořádkovými a bezpečnostními jednotkami v centru Prahy. Západní štvavé vysílačky hystericky rozdmýchávaly zášť proti naší Straně a vládě, agenti nepřátelských rozvědek se začali veřejně scházet s potomky velko- i maloburžoasie, zdravé síly marně volaly po rázném zásahu ČSLA a Střední skupiny Sovětských vojsk. Za několik týdnů bylo dokonáno. Na Pražský hrad vstoupil potomek velkoburžoustů, jehož kdysi na kolenou houpal K.H.Frank, do vysokých vládní funkcí nastoupili popírači správnosti a věčné platnosti Dekretů presidenta republiky.
V.Havel se omluvil Němcům za odsun a vykořisťovatelům za znárodnění, pravicové vlády se smíchem začaly porušovat věčné platné Dekrety. Místo ruštiny se na našich českých školách začala vyučovat angličtina a další úpadkové jazyky. Došlo k rozkradení našeho obrovského národního bohatství. Naše závody, řízené nezkušenými a nevzdělanými stoupenci umírajícího kapitalismu, začaly houfně krachovat. Ty nekrachující si za mrzký groš koupili imperialisti, především němečtí. Byly ztraceny výdobytky našeho vítězství v obou světových válkách.

Dnes zuří krize i v naší kdysi krásné, dnes jedenadvaceti lety běsnění kapitalismu a demokracie spálené vlasti. V našich městech se tiše usadily německé i jiné cizí školy. Na silnicích jezdí cizí vozy s našimi i cizími SPZ, na ulicích se slovanskými jazyky hovoří jen díky tisícům turistů z Ruské federace a dělníkům z Ukrajiny. Televize, údajně „česká“, vysílá pořady znevažující Květnové povstání i celé naše poválečné budování. V českých rukou zůstaly jen Haló noviny a Právo; ostatní deníky jsou vlastněny velkoněmeckým velkokapitálem. A tak dále a tak podobně, da capo al fine.

Větší vlastenec řekl(a)...

17.listopad 1989 – nejtragičtější událost našich dějin (3.)


Prostě – ještě NIKDY v naší pohnuté historii nebyl náš pád tak hluboký a tak trpký. Nikdy, neboť na rozdíl od listopadu roku 1989 :
- v r.1434 ještě nebyla dokončena očista naší země od Němců, feudálů, sionistů a papeženců
- v r.1620 byla situace ještě horší
- v r.1938 byla naše vlast plně pod jhem kapitalismu a demokracie
A v r.1775 naši zemědělci neměli šanci, neboť už nebyli vedeni idejemi husitství a ještě neznali marxismus-leninismus-stalinismus.

Upadli jsme hluboko, přehluboko. Ale pořád máme šanci, že osvobození přijde ještě za našich životů. Na Východě svítá – to s.Vladimir Vladimirovič se lišácky usmívá.
Západ naopak klesá do tmy – muslimové, naši přirození spojenci, zasazují úpadkové euroamerické civilizaci stále tvrdší údery.
Proto neztrácejme naději, vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci ! Myšlenky na svobodu, samostatnost, sociální spravedlnost stále žijí ! Stále žije myšlenka slovanské vzájemnosti ! Jednou opět uvítáme, již potřetí, naše ruské osvoboditele ! Jednou z naší vlasti opět vyženeme Němce, kapitalisty, papežence, tyrany a zrádce všechny !
Jednou se opět bude tančit všude !!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

*) http://relax.lidovky.cz/ln-serialy.asp?c=A080822_143053_ln-specialy_mel

Větší vlastenec řekl(a)...

Hmm hmm ...

Zdá se, že tento vlastenecký blog se řídí dle svého vlastního nezveřejněného pravidla : "Pustím bez připomínek příspěvek delší než 3000 znaků, a vzápětí jej smažu.
Ať psavci zuří. Chichichi !"

"Ravishing" Rick Rude (aka Ruda) řekl(a)...

Šamane, děkuji.
Hlavně jsem vůbec nečekal, že se dožiju nějaké změny. Vypadalo to všechno pos(ich)r(ov)ané na věčné časy a nikdy jinak. Tunel bez konce, marasmus, zítra je to samé co včera. Že zůstaneme jako prst Azbukistánu vystrčený do Evropy v rukavici z ostnatého drátu. Místo toho zázrak. Boží mlýny melou. Jsme svobodní. Věci příští záleží (taky) na nás. Jediné čeho se máme báti je náš vlastní strach. Amen.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Větší vlastenče:
Vlevo nahoře hned vedle usměvavého pána s knírem stojí psáno: “Založeno pro neregistrované komentátory.” Možná mizení Vašich příspěvků souvisí s tím, že jste byl někde zaregistrován. Škoda, rád bych si to přečetl.

Z jiného soudku: stále mi vrtá hlavou, odkud znám “vaše srst je hebká a lesklá, vaše čumáčky vlhké a chladné, vaše ocásky se hbitě míhají, vaše očička se lesknou…”
To víte, moc si toho nepamatuju. Mozek nevyvinutý, scvrklý anaboliky a částečně nahrazený svalovinou *). Nepřipomete prosím?

*) Na tuto možnost nedávno poukázali korejští vědci:
Song Y, Mehta N, Sheh B, Saljooque F, U HS, Rajasekaran M.
Transdifferentiation of rat fetal brain stem cells into penile smooth muscle
cells. BJU Int. 2009 Jul;104(2):257-62. Epub 2009 Feb 11. PubMed PMID: 19220248.

Větší vlastenec řekl(a)...

Uh oh.
Zas ten anabolikový svalovec-krasavec, navíc ještě kadávr.
Nuže, oni Nádhero, nesouvisí. Mizení příspěvků zapříčiňuje jakési nezveřejněné pravidlo o jejich maximální délce (viz výše).
Jimi uvedená slova jsem napsal jako pozdrav zdejšímu hejnu českých vlastenců a vlastenek. (Raději připomenu, že vlhký a chladný čumáček je známkou perfektního zdraví.)

Prostě – dávat na toto vlastenecké Doupě odkazy vedoucí k příšernému textu o zabíjení malých chlupatých zviřátek (kvůli zkoumání tkáně jejich penisů !) je hovor o provazu v domě oběšencově.

Howgh !

gogo řekl(a)...

Dneska vlajku nevyvěšuju...nějak nevím,jak ji dát na půl žerdi..

informace řekl(a)...

"Ať psavci zuří. Chichichi !"
Konečně to super IQ došlo. Pořád lepší pozdě než ...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny.
Autor má pravdu, jsme svobodní. A v tom ostatním se nelišíme od našich sousedů, ať východních či západních, o jižních ani nemluvě. Náš stát není výjimečný a to co v něm děje není výjimkou. A je to cena svobodu. A proč by se za něco tak vzácného mělo platit málo?
Tak drazí obyvatelé ČR: více otimismu, méně nářků.

Jan Černý

Anonymní řekl(a)...

Kdybych to býval věděl, ani bych tam nechodil. Jako autor jsem taky hodně věcí nečekal, ale naopak jsem čekal hodně jiných věcí.
Nečekal jsem, že si budu moci jen stěžovat a to bude tak asi všechno.
Nečekal jsem, že ať zvolím kohokoli, zvítězí vždy ten samý.
Nečekal jsem, že ani za 20 let nebude vrácen mnohým jejich majetek.
A nepřepodkládal jsem, že mezi bohatými bude tolik blbců. Čím to asi je?

stk řekl(a)...

Nikdo a nic není dokonalé. Ale je to každopádně lepší než to bylo. A má to naději na změnu - pokud nebude národ složen převážně z blbů. A když ano, nic jiného si nezaslouží.

Ad "bohatí blbci": To je jasné. K bohatství nedošli pomocí vlastních zásluh, vlastní snahou. Bylo zděděno. (Trpný rod.)
Další generace o toto bohatství nejspíš přijde (dětičky to rozházejí, neb si myslí, že být bohatý "jen tak" je normální) - a pak zase budou jiní bohatí... ;-)

informace řekl(a)...

Lidi nerouhejte se, na co si pořád ztěžujete? Vždyť na tom nejste hůř jak ostatní, naopak v mnohém jste na tom líp. Hospodářská krize vás skoro nezasáhla, podívejte se na Irsko, Řecko, Portugalsko a Španělsko. Pokud jse o politickou nestabilitu, podívejte se na Itálii, Francii, Španělsko. A ani pané Anděla není tak pevná v kramflekách, jak jsem ráno četla. Přestaňte s tím sýčkováním a sebemrskačstvím.
Korupce je všude. Nemáte problémy s muslimsskými přistěhovalci, nemusíte potlačovat vzpoury jako v pařížských banlieux, nemusíte čelit několikadenním stávkám jako ve Francii.
A to vás porovnávám s bohatou částí Evropy. Nemluvím o balkánských zemích.
Tak co ještě chcete? Představovali jste si v 89, že vám budou lítat pečení holubi do huby?

michal řekl(a)...

Větší vlastenče, i když jste ironik, tak byste neměl mást, byť snad nevědomky: latinka se ve zdejších lesích, hájích a po skalinách a v úvalech používala dříve než hlaholice. Takže nejdří byl přechod z latiny na staroslověnštinu a mnohem později opuštění slovanské liturgie (včetně vyhnání jejích protagonistů) a přechod zpět na latinu. A tak dále da capo di tutti capi al fine...:o)

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace,

ono vždy je na co si stěžovat.

Faktem je, že 90. léta byla u nás svobodná jako nikdy před tím, snad s výjimkou pár měsíců v "krizových letech". A že se tč. šroub zcela jednoznačně utahuje.

Teď jsem (jinde) řešil úvahu na téma, že pokud by rodiče té holčičky, co byla unesena v Praze, chtěli pátrat po pornowebech, jestli ji tam náhodou nepoznají, tak se ocitnou za hranicí zákona (ten zákon je formulován tak idiotsky, že by ho fakticky porušovala i policie při oficiálním pátrání). A je docela otázka, jestli vůbec mají (z důvodu dikce tohoto zákona) nějaké její svlečené fotky, kterými by se dal nakrmit nějaký vyhledávací soft (má-li na těle např. nějaké pigmentové skvrny, mateřská znaménka apod.).
Druhá věc je, že mohla skončit někde v harému (těch jejích 9 je "zákonný věk" podle šaríje), a zase je to vina EU a multikulturalistů, že se nehlídají hranice (klidně ji mohli odvézt do Německa nebo i do některého z atlantických států a dál lodí, což by dřív bylo nikoli nemožné, ale o dost obtížnější; hlavní ovšem je, že do letadla si nesmíte vzít ani flašku sodovky).

Dtto když vás přepadnou etničtí spoluobčané a multikulturně vás obohatí ztrátou veškeré hotovosti a cenných předmětů, tak největší starostí policie je vám napařit pokutu "za rasismus" a potom váš případ odloží.
A to ještě dopadnete dobře, známou takto etničtí spoluobčané, mezi nimiž byl i jeden "poctivě se živící" u velké lichvářské firmy (která občas nahání klienty i v televizních reklamách), donutili mučením a výhrůžkami podepsat potvrzení, že převzala půjčku 30000 Kč., kterou teď splácí.
Lidi to už štve, je otázka, kdy u nás začnou reagovat jako v Mexiku, kde už párkrát příslušníky zločineckých tlup zlynčovali. Můžete si zkusit vygooglit "Tetela" a "Volcan"; s laskavou pomocí překladače pana Googla jsem z té španělštiny vyrozuměl, že tam byli bandité policií zachráněni krátce poté, co pod nimi, přivázanými u telegrafního sloupu, lynčující zapálili oheň. A museli se (policisté) shromážděnému davu zavázat, že to přepadení (a snad i vraždu, to jsem ani z přeloženého textu nepochopil) bude řádně vyšetřeno a souzeno. A občas se objeví na youtube záběry i dokonaných lynčů (nejčastěji se jedná o násilníky vůči nezletilým). Místní policie už je vycvičená na to, že tomu nechá volný průběh a pak jen zamete popel. Je to drsné, ale asi správnější než "poslat k potrestání do Kataru".

Dnes je aktuální Praha, kde ODS a ČSSD si dále rozdělují prebendy, ač mají programový průnik prakticky nulový. (Faktem je, že lidi jsou b*bí, že tyhle strany ještě volí).

Nakonec obecná nespokojenost asi povede k vítězství nějakých "českých heiderovců" (opravdu nevím, kdo by to mohl být, VV už asi svou šanci propásly) a může nastat docela tóčo.

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak podívejte se, pane michale.

Pro mne, prostého oráče na národa roli dědičné, je ironie pouze jednou z mnoha buržoasních úchylek. To tedy zaprvé.
Zadruhé : Sousloví „di tutti capi“ nepatří mezi hudební termíny.
Zatřetí : Kdo používal latinku na území Velkomoravské říše, pokračovatelky prvního státního útvaru našeho národa ? Jen papeženci. Cizinci.
Naši předkové, dejž jim Lenin věčnou slávu, používali k zápisu důležitých údajů svébytné runové písmo. (Runy lze snadno vytvářet do dřeva pomocí dláta či sekery.)
Vedoucí představitelé Velkomoravské říše si byli dobře vědomi možných budoucích následků rozkladného působení cizinců, to jest především Němců-papeženců. Proto požádali o pomoc velkou a mocnou říši na východě; ano, tehdy to bylo poprvé, nikoli však naposledy.
A nebyli oslyšeni; z Východu přišli poradci (poprvé, nikoli však naposledy), a přinesli nám Čechům a Moravanům nové a krásné písmo, písmo, odpovídající naší měkké a libozvučné slovanské řeči. O úspěšnosti tohoto písma netřeba pochybovat - je z něj odvozena azbuka, písmo nejpokrokovějšího a přitom nejvyspělejšího národa v mire.

Ach, jak by to bylo úžasné, kdybychom i my psali azbukou ! A snad někdy v budoucnu budeme, až se nám podaří opět zvítězit nad Němci, vykořisťovateli, sionisty a papeženci!

Stůj při nás Věčný Marx i Nesmrtelný Lenin, pomáhejte nám všichni Hrdinové Sovětského svazu ! Ať co nejdříve přijde vítězství, ať co nejdříve přijde toužebně očekávaný Zlatorudý věk, vyvrcholení historie lidstva i vesmíru !

***Volte ČSSD a KSČM !***

A.S.Pergill řekl(a)...

Jen pro upřesnění, VV:
Hlaholice, cyrilice (azbuka) a latinka mají společný původ: prostřednictvím řecké alfabety z fénického písma (na latince se podepsali ještě Etruskové, kteří používali upravenou alfabetu, takže zachované etruské texty jsme schopni přečíst, ale nerozumíme jim). IMHO jsou pro nás důležitější "nabodeníčka".

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace,

ono vždy je na co si stěžovat.

Faktem je, že 90. léta byla u nás svobodná jako nikdy před tím, snad s výjimkou pár měsíců v "krizových letech". A že se tč. šroub zcela jednoznačně utahuje.

Mnoha lidem tento proces (včetně doprovodných jevů) nevyhovuje.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar soudruhu a soukmenovče Pergille !

Děkuji Ti za snahu, leč Tvoje „upřesnění“ je poněkud nepřesné. Konstantin (Cyril), náš první poradce z Východu, Marxužel použil ke tvorbě národního písma Slovanů i znaky z jazyků nám bytostně cizích a odporných. Nu ano, mám na mysli עִבְרִית
Takže jako obvykle : Chválit, ale nerozebírat.

Гей, Славяне, наше слово
Песней звонкой льётся
И не смолкнет, пока сердце
За народ свой бьётся.

***Volte ČSSD a KSČM !***

Harpyje řekl(a)...

Dnešní Den boje za svobodu a demokracii je nejen vzpomínka na listopadové události roku 89, ale i Mezinárodní den studentstva. Pamětníků je už málo. K jednomu z nich patří můj 92ti letý otec. V roce 1939 byl studentem medicíny v Praze, a z jeho vyprávění vím, jak hrozná musela být situace po demonstracích, které následovaly pohřeb Jana Opletala. Honili studenty jako zajíce, a můj otec (podle Vlka st. významný funkcionář NSDAP v protektorátu), byl naštěstí tak prozíravý, že se po demonstraci nevrátil zpátky do koleje. Jinak bych zde nepila krev různým smířlivým mudrcům. :-)))

Harpyje řekl(a)...

Posselt se uklonil v Lidicích. Žádáme o odpuštění, řekl. A kdyby se klaněl sebevíc, tak mu to určitá část "vlastenců" neodpustí. "Vlastenci" doposud nepochopili, že žijeme v 21.století.

informace řekl(a)...

Vážení pánové,
nehádejte se o staroslovanském písmu a přečtěte si raději jednu z prvních kapitol Úvodu do studia staroslověnštiny. Tam se dozvíte, že otázka původu a datace není pořád ještě zcela rozřešena.
Tady máte ukázky hlaholice a kyrilice a pod tím text Mariinského evangelia (Codex marianus), pokuste se ho přečíst a přeložit. (V učebnici je to cvičení č. 10)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/9/9d/Gokrogla.gif
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Birch_bark_alphabet_of_Novgorod.jpg

http://rda.evrazia.org/marianus.pdf
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Codex_Marianus%2C_fol_36r.jpg

informace řekl(a)...

Zpěv jedné Harpyje
http://www.youtube.com/watch?v=j7KyNqtTw1w&feature=related

Harpyje řekl(a)...

Máte pravdu, informace, jsem skutečný mongrel. Sice neznám Váš rodokmen, ale nepochybuji o tom, že je daleko vznešenější než můj. Blahopřeji.

A.S.Pergill řekl(a)...

To Harpyje
Je známým, leč málo publikovaným faktem, že studentské organizace po krvavých oslavách 28. 10. 1939 zvolily do svého čela sympatizanty fašistického hnutí, pravděpodobně aby otupily ostří následného nacistického revanše. Takže paradoxně mezi prvními popravenými (či spíš zavražděnými) studentskými vůdci byly osoby z kruhů blízkých fašismu a do té doby více či méně náchylných ke spolupráci s nacismem. Němci, vedení svou neomylnou sociální inteligencí, tu udělali prakticky to samé, jen v menším měřítku, co udělali posléze v SSSR, kde je většina obyvatel původně vítala chlebem a solí jako zachránce před bolševismem. A následek byl obdobný: mimo kriminálních živlů nenašli žádnou vrstvu obyvatel, o kterou by se mohli opřít. Jinak jim každý podle svých možností škodil. I ti největší kolaboranti si rádi bouchli alespoň v tom květnu 1945 "kdy už se to smělo".

informace řekl(a)...

Ta blonďatá paní Harpyje nadává ostatním, nemluví o sobě.

informace řekl(a)...

Odkud to máte, Pergille? Já jsem měla za to, že se zatýkáním studentů začali hned. Kdy měli studenti čas zvolit nové představenstvo?

Harpyje řekl(a)...

No príma!
A jakou souvislost má ten "málo publikovaný fakt" s tím, co jsem napsala?

Šaman řekl(a)...

K výroku "zatýkání došlo ihned": Základem 17.11. byly masivní protiněmecké demonstrace 28.X.1939. 400 lidí bylo zraněno zejména střelbou SS. Zastřelen byl učeň Václav Sedláček (pochován v tichosti 4.11. na hřbitově v Braníku). Zasahovalo gestapo, němečtí civilisté. Česká policie nejdříve dost rázně nezakročovala (policajti stáli v pozoru při zpívání české či československé hymny...) Jan Opletal podlehl následkům střelného zranění až 11.11.1939. No a protože to byl student mediciny, konala se pietní vzpomínka na něj na Albertově 15.11. 17.11. byly v reakci na to uzavřeny české vysoké školy, vedoucí představitelé vysokoškoláků byli zatčeni a 9 popraveno: Josef Adamec, Jan Černý, Marek Frauwirth, Jaroslav Klíma, Bedřich Koula, Josef Matoušek, František Skorkovský, Václav Šaffránek a Jan Weinert, (ve škole nám říkali "pravicoví" studenti, nikoli "fašističtí"...) 1200 českých studentů bylo odvlečeno do koncentračních táborů.

Od roku 1941 je 17.11. mezinárodním dnem studentstva. Rozhodly o tom delegace 26 států na zasedání Mezinárodní studentské rady v Londýně (nikoli "bolševici").

O chodu dějin viz i můj dnešní článek Dny, kdy to prasklo...

Schumacher antisemita řekl(a)...

Nečekal jsem, že budeme budovat kapitalismus...podle komunistických učebnic.

STK řekl(a)...

Harpyje krev nepije,
Harpyje jen klove.
Není žádná bestie,
byť názory má "nové".

Zničit Staré Kocoury
marně se tu snaží -
ti jsou kdesi za kamny
a jen po schrupnutí baží.

Heslo pro zítřejší den.

STK. řekl(a)...

2 A.S.Pergill:
...Mnoha lidem tento proces (včetně doprovodných jevů) nevyhovuje...

Někteří si jej ani neuvědomují. To utahování je totiž založeno na principu "vaření žáby".
A tohle si neděláme sami, v Kotlince. Teplo přichází z Brusele. Tady jsou jen jeho vykladači a obhájci.

Takže správný vzorec je: Mnozí + STK

Anonymní řekl(a)...

Kupodivu jsem zatím ještě slušný člověk, tedy žádný demokrat. Zároveň jsem ale SKORO ideální občan - mám dlouhé roky minimálně dvě zaměstnání, nezneužívám zdravotní ani sociální systém a navíc nechodím volit (nechci se ušpinit) - tudíž demokraté mohou s mými penězi plýtvat jak je jim libo. Ale úplně ideální občan budu, až si po vzoru vyspělých demokracií začnu půjčovat horentní sumy od demokratických lichvářů. Zadlužený, vystrašený a zmanipulovaný občan je skvělým stavebním materiálem demokracie...

drak řekl(a)...

To, že je jen otázkou času, kdy se náš "tábor míru a socialismu" rozloží následkem kolapsu ekonomiky a potažmo totální neschopností jeho čelných představitelů udržet si kontakt s každodenní realitou, a věcně na ni reagovat jsem pochopil, nebo spíš procítil naplno poprvé na podzim roku 1982, kdy jsem navštívil tehdejší SSSR. Je zajímavé, že u nás to tak patrné nebylo, k pochopení, aspoň pro mne bylo nezbytné dojet si až do toho SSSR, ale zato po pár týdnech pozorování okolí už jsem neměl žádných pochyb o tom, že toto, co tu vidím a pozoruje nemá žádnou perspektivu, že je to slepá vývojová větev, která prostě v důsledku přírodních zákonitostí, kterým nelze vzdorovat, prostě dříve či později zanikne. Tenkrát jsem to odhadoval na nějakých minimálně 10, maximálně 20 let. Pozdější dění v okolních státech, tedy v Polsku, Maďarku a NDR dávalo pak tušit, že by to mohlo přijít i dříve, přesto jsem to v tom listopadu 1989 neočekával, bylo to překvapení, ale velice milé.

Náš současný stát má k ideálu dost daleko, ale ten předchozí také nebyl zrovna vzorem všech ctností, jen už jsem stihli ledacos pozapomínat, protože lidská paměť má přirozenou tendenci to špatné zatlačovat do pozadí a to dobré naopak, a proto nám ty staré času někdy přijdou lepší, také jsme bývali mladší, silnější a energičtější. Přes všechny chyby a nedostatky, které dnešní doba a stát mají, bych se před listopad 1989 rozhodně vracet nechtěl, už tenkrát jsem se těšil, až to dospěje k tomu na podzim 1982 poprvé vycítěnému konci.

drak řekl(a)...

Stejně jako mnozí další, spoustu věcí jsem nečekal, spoustu se mi podařilo odhadnout předem, například rozpad státu na dva, mi vzhledem k chování slovenské representace v parlamentu, připadl jako logický a neodvratný.

Co se EU týče, pro někoho je zklamáním, že jsme tam vstoupili pozdě, já se naopak domnívám, že vzhledem ke kravinám, ke kterým tam docházelo a dochází, jsme tam vstoupili zbytečně brzy a za zbytečně špatně dojednaných podmínek. Těmi kravinami mám na mysli především dotační zemědělskou politiku, biopaliva 1. generace a další nesmysly ze zelené dílny a také multikulturalismus a sebevražednou imigrační politiku EU, což v kombinaci s bianco šekem podepsaným v lisabonské smlouvě může být pro nás až zničující. Máme prostě vyjednavače k ničemu, asi jsme pitomci, co si nedohlédnou za špičku nosu. Našim zájmům by nejvíce odpovídalo přidružené členství, podobné tomu, jaké mají Švýcaři, kteří tam kde je to pro ně výhodné jsou jakoby plnoprávnými členy EU a tam kde jim to připadne potrhlé, a hlavně proti jejich zájmům, tak zase nejsou. Chytrá Horákyně by to nevymyslela lépe, ale už se stalo, berme to jak to je a snažme se to v rámci daných možností zlepšit, nic jiného nám ani nezbývá.

Současnou koalici ČSSD a ODS na pražské radnici vnímám jako výsměch do tváře naivním voličům, kteří ještě zbyli těm "kolotočářům" na jedné straně a těm "kmotrům" na té druhé. Je ale naivní, ne-li rovnou hloupé se domnívat, že se to dá rozumně vyřešit nechozením k volbám, jako to zaznělo v některém z příspěvků výše. Pohlédneme-li na to, co se stalo z jiného úhlu, no tak na jedné straně si musíme přiznat, že kultivace poměrů na pražském magistrátě se odkládá s největší pravděpodobností asi o 4 roky. Pro TOP09 to není zase až tak úplně špatná zpráva, protože v koalici s ČSSD či ODS by si mohla ušpinit ruce a přijít o dobrou pověst. Pakliže oni "kmotři" a "kolotočáři" budou ve své pýše a aroganci tak pitomí, že TOP09 nepřenechají ani funkce v kontrolních orgánech, tak TOP09 postačí jen 4 roky počkat a myslím, že voliči už to v příštích komunálkách těm "kmotrům" a "kolotočářům" spočítají tak, že na to budou dlouho vzpomínat.

Jinak v zásadě souhlasím se slovy paní informace, sice nemáme bůhví kolik důvodů jásat, ale o to méně máme důvodů si vyloženě zoufat, nějak je a nějak bude a ten současný stav a výhled nejsou zase až tak černé.

drak řekl(a)...

Stejně jako mnozí další, spoustu věcí jsem nečekal, spoustu se mi podařilo odhadnout předem, například rozpad státu na dva, mi vzhledem k chování slovenské representace v parlamentu, připadl jako logický a neodvratný.

Co se EU týče, pro někoho je zklamáním, že jsme tam vstoupili pozdě, já se naopak domnívám, že vzhledem ke kravinám, ke kterým tam docházelo a dochází, jsme tam vstoupili zbytečně brzy a za zbytečně špatně dojednaných podmínek. Těmi kravinami mám na mysli především dotační zemědělskou politiku, biopaliva 1. generace a další nesmysly ze zelené dílny a také multikulturalismus a sebevražednou imigrační politiku EU, což v kombinaci s bianco šekem podepsaným v lisabonské smlouvě může být pro nás až zničující. Máme prostě vyjednavače k ničemu, asi jsme pitomci, co si nedohlédnou za špičku nosu. Našim zájmům by nejvíce odpovídalo přidružené členství, podobné tomu, jaké mají Švýcaři, kteří tam kde je to pro ně výhodné jsou jakoby plnoprávnými členy EU a tam kde jim to připadne potrhlé, a hlavně proti jejich zájmům, tak zase nejsou. Chytrá Horákyně by to nevymyslela lépe, ale už se stalo, berme to jak to je a snažme se to v rámci daných možností zlepšit, nic jiného nám ani nezbývá.

drak řekl(a)...

Současnou koalici ČSSD a ODS na pražské radnici vnímám jako výsměch do tváře naivním voličům, kteří ještě zbyli těm "kolotočářům" na jedné straně a těm "kmotrům" na té druhé. Je ale naivní, ne-li rovnou hloupé se domnívat, že se to dá rozumně vyřešit nechozením k volbám, jako to zaznělo v některém z příspěvků výše. Pohlédneme-li na to, co se stalo z jiného úhlu, no tak na jedné straně si musíme přiznat, že kultivace poměrů na pražském magistrátě se odkládá s největší pravděpodobností asi o 4 roky. Pro TOP09 to není zase až tak úplně špatná zpráva, protože v koalici s ČSSD či ODS by si mohla ušpinit ruce a přijít o dobrou pověst. Pakliže oni "kmotři" a "kolotočáři" budou ve své pýše a aroganci tak pitomí, že TOP09 nepřenechají ani funkce v kontrolních orgánech, tak TOP09 postačí jen 4 roky počkat a myslím, že voliči už to v příštích komunálkách těm "kmotrům" a "kolotočářům" spočítají tak, že na to budou dlouho vzpomínat.

Jinak v zásadě souhlasím se slovy paní informace, sice nemáme bůhví kolik důvodů jásat, ale o to méně máme důvodů si vyloženě zoufat, nějak je a nějak bude a ten současný stav a výhled nejsou zase až tak černé.

žibřid řekl(a)...

"Nečekal jsem, že nebudeme budovat socialismus s lidskou tváří, ale - kapitalismus."

Já bych v roce 89 vnímal změnu v rámci socialismu jako nějaký pouhý make-up, něco jako frašku s perestrojkou. Pro mě byla jediná možná politická cesta přímo na Západ. Je to generačním rozdílem? Kdo ještě čekal opakování roku 68? Kdo si co představoval jiného?

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Řekl bych, že v tomto konkrétním případě to bude spíš tím generačním rozdílem. Generace našich rodičů obecně, si v tom listopadu 1989 něco takového myslela a očekávala. Myslím, že to je ta největší voličská základna pro ČSSD. Já a sourozenci už určitě socialismus "neberem" a naše děti si při slově "socialismus" významně poťukávají na čelo a pozorují, zda to není případ pro Chocholouška.

Konec konců, když pozorujete "volební úspěchy" KSČM, tak je vidět, že zub času pracuje a volební základna vymírá. To, že se o mladé lidi posiluje jen málo, je dobrá zpráva. Cosi podobného se děje i lidovcům.

Horší ale je, že díky mediálním masážím našich veřejnoprávních médií a naivitě mnohých, se posiluje pozice rozličných odborářských a jiných padouchů, kteří se nás působíce pod heslem "Po nás třeba potopa." a "A čím hůř, tím lépe pro nás.", snaží zatáhnout do dluhové pasti řeckého typu.

stk řekl(a)...

Pánové Žibřide a Draku,
zdá se mi, že ten rozdíl očekávání je hlavně v tom, že my (naši rodiče) se připravovali na to, že se nic nezmění. Neměli šanci si poctivým způsobem nahromadit dostatek prostředků např. na stáří. A nynější pravicové "starej se sám o sebe" je děsí.
Prosím - mě to neděsí. Ale měl jsem možnost už kdysi se podívat po okolí, takže jsem věděl, co nastane. A tím nemyslím zrovna šílené ideje ultraliberálů, kteří zabíhají až do anarchie s myšlenkou, že se to "pak nějak utřepe". Neutřepe, lidi jsou "furt stejní".