neděle 28. listopadu 2010

Je zima

V úterý spadly první vločky na malé hoře Žalov nad Ondřejovem. Ve středu jsem si nechal přezout auto na zimu. V pátek večer začalo sněžit i na okrajích Prahy. Sobota byla krásná, na prvních milimetrech sněhu a hrudkách zmrzlé půdy už začalo první sáňkování. Je neděle večer a přicházejí sněhové mraky. Zima je tady. Nastoupila poměrně přesně podle pranostik, bez ohledu na vádu mezi alarmisty a popírači klimatických změn...
V sobotu svítilo sluníčko, bylo tedy na lodžii mnohem příjemněji než minulý víkend, kdy se Čechy ocitly pod pokličkou nízké hnusné olačnosti a téměř celodenní téměř tmy. Před tím týdnem jsem jen uložil jahodiníky, které stále ještě hodlaly plodit červené jahůdky. Víc tedy bylo zelených jahůdek, ale tenhle druh lodžiových jahodiníků stále i trochu kvetl. Avšak tuhle slunečnou sobotu skutečně začala i u nás na sídlišti zima. Sníh ležel na kraji i na kastlících s pelargoniemi, a tak jsem ty kytky uklidil, jak už na konci každé sezony kvetení pár roků dělám.

Na začátku našeho sídlení jsme kytky nechávali ve strojovně výtahu, kde byla zima a světlo. Než jsem přestal být pomocným výtahářem (nikoli kvůli kytkám:). Potom před strojovnou - než toto místo zabrali nájemníci z posledního patra. Několik zim přetrpěly pelargónie v kočárkárně, kde však na ně bylo teplo. Ať byly kytky kde byly, od května, kdy jsme je po Zmrzlých mužích vystavili působení lodžiového klimatu, jim trvalo dost dlouho, než se vzpamatovaly z přezimování. Někdy se vzpamatovávaly až do září či října. A tak jsme pro ně našli ten nejlepší způsob přečkání zimy. Až jsme získali obdiv další květinové sousedky, která se tázala, jaktože jsou naše pelargonie tak husté a krásné hned od začátku?

Věc je jednoduchá: Kastlíky z kytkami vysypu na začátku zimy do kontejneru, a na jaře si koupíme nové sazenice...

Pelargonie jsou tedy již uzimněny, načež zima nastává. Zjistíte to hned poránu, když se z ulic a rondelů nese skřípot oškrabávaného skla z aut. Na lánech aut se sníh i námraza drží nejlépe, nejsou obdařeny tepelnou setrvačností, jako zem. Ale i na trávě zůstává první poprašek ležet. Na asfaltu ho rozehřívá sluníčko a večer tuhne v led, takže ráno musí být člověk připraven na bruslení. Osvědčily se nám tekuté řetězy na boty, jen co tohle dopíšu, hned si je jdu nastříkat. Vypadá to, že zítra bude kluzko. A tu je hodně úrazů končetin, zlomených noh a rukou. Jeden pán se sádrou na noze naříkal: "Zaparkoval jsem s autem, otevřel dveře, vystoupil - a uklouzl jsem a zlomil si nohu..."

Meteorologové předvídají pro Prahu sněžení po půlnoci, mělo by tu do rána napadnout 5 až 10 cm sněhu, na severních horách až 30. Nad 600 metrů nad mořem se očekávají závěje, níže sněhové jazyky. Vypukne kalamita, kdo nemusí, ať nevyjíždí! Ovšem, moje čerstvá zkušenost svědčí o tom, že jak začne sníh a čina, používají Pražáci začasté své automobily místo deštníků a zimních bund, a to radostněji vyrážejí do stání v nekonečných kolonách.

Ale je zima, která má i pozitiva: můžeme se třeba klouzat a sáňkovat. Hlavně tedy děti. A všimněte si, jakou mají radost z bílé pláně nového neporušeného sněhu psi. Sníh přikryje všechny včerejší pachy a ponechává jen ty nejčerstvější, nejnovější a nejlibější. Tedy zápašky, zřejmé jen psímu čenichu. Ale i můj čenich si oblibuje vůni mrazu a čerstvého sněhu.

Je zima, na horách už týden zasněžují vlekaři sjezdovky umělým sněhem, na Horních Mísečkách začala lyžařská sezona.

Je zima, moli vylétají ze zapomenutého pytlíku se směsí ořechů Veverka. Oříšky teď leží na lodžii a čekají, jestli se jich ujmou nějaké sýkorky.

Je zima a nastal čas očekávání. Hoří první svíčka na adventním věnci. Kdo si nedal pozor a nakoupil upomínkový předmět "věnec se svíčkami", tomu planou i ty věnce, případně celý byt. Ve středu zaplá první svíčka chanuky.

Je zima, už je po svaté Kateřině, takže se sháním po peřině.

Dobrou noc a dobrou zimu!

\ :-)

Psáno v Praze dne 28. listopadu 2010.

19 komentářů:

informace řekl(a)...

Snad nechcete, Šamane, zalehnout k zimnímu spánku jako medvěd?
Co my tady bez Vás?

STK řekl(a)...

Ba ne, Informace, myslím že nechce. To spíš Staří Kocouři by si dali říct - ale copak je nechají?! Myslím, že je to Šamanův pokusný balónek, zda se i pod tímto romantickým fejetonkem rozproudí ta správná hospodská vřava, jak je tomu poslední dobou zvykem. Záleží na tom, kdo přiletí k ptačímu zobu první ;-).

Šaman řekl(a)...

Zpráva z teď, 400 m.n.m.: Už nasněžily první cenťáčky, a hustě sněží dál. Cestáři na sídliště ještě nedorazili. Vypadá to, že zimní obutí nebude stačit - bude potřeba ještě obout řetězy...

informazione řekl(a)...

Sněží i tady, v Bologni dnes napadlo 30 cm sněhu a nemohli hrát fotbálový zápas.
http://www.tuttosport.com/images/62/C_3_Media_686962_immagine_l.jpg

Bologna pod sněhem

http://www.provincia.bologna.it/probo/Immagini/gallerie_fotografiche/Foto_della_settimana/tetti-innevati-bologna.jpg

Florencie pod sněhem.

http://www.fiorentinacalcio.com/wp-content/uploads/2009/12/firenze-neve.jpg

http://orizzonti.fotoblog.it/images/PaesieCitta/Neve%20a%20Firenza%20orizzonti.fotoblog.it.jpg

drak řekl(a)...

Sněží pořád a sněží celkem hezky, mě to neva, já mám zimu celkem rád, zejména když sedím v teple :-)

Anonymní řekl(a)...

To tady na Monkey Mountain(s) téměř nesněží, ale ani cestáři nejsou na dohled. Až začne tak budou jako vždy zaskočeni............zimou, teplem, deštěm, mlhou, doplň dle potřeby.

informace řekl(a)...

Je dobře, že v opičím parku Monkey Mountains nesněží, makakové by mohli nastydnout.
http://zajazd.invia.sk/francuzsko/disneyland-opici-safari/disneyland-opici-safari/tour-312052/?id=11803453

Šaman řekl(a)...

Ranní zpráva: Nasněžilo 5-10 cm, sněží stále, větřík profukuje. Hlavní tahy jsou protažené, posolené, mokré. Problémy jsou na parkovištích, tam se zatím neuklízí, i proto možná vyjela jen polovina aut.
Teď nám pod okny prohrnují rolbičkou pěší cesty parkem a sypou. Dva chlapíci ručně odhazují sníh ze schodů.

Nezpráva: Silničáři a technické služby v Praze nezaspali, makají a zatím zvládají.

informace řekl(a)...

Sníh s deštěm v Benátkách
http://files.splinder.com/8c25c73a3f7fb41773a39e49ddfdde78.jpeg

Anonymní řekl(a)...

To tady na Monkey Mountain(s)

www.denik.cz/.../uprchly-makak-se-produciroval-primo20101125.html

to je u nás ,jo, AHOJ

Anonymní řekl(a)...

oprava:

http://www.denik.cz/regiony/uprchly-makak-se-produciroval-primo20101125.html

informace řekl(a)...

Hostíte taky u vás doma makaky? Tady ta hostina stojí šestnáct tisíc dolarů.
http://tv.repubblica.it/mondo/thailandia-il-banchetto-per-tremila-macachi/57370?video

Schumacher antisemita řekl(a)...

Jo, padá bílý svinstvo, jak ráno co ráno nadává můj motoristický bratranec. Kdybych mohl zimu prospat jako medvěd, udělal bych to. Vždycky touhle dobou na mě padá medvědí nálada a spadává až s jarním kurýrem tak na začátku března. Před třemi lety jsem zažil i sníh v Jeruzalémě. Brrr. Deset centimetrů. Ortodoxní šábesdekli měli dekle zabalené v mikrotenu, tobogány splihlé a snášeli to se stoickým klidem. Solidárně jsme se brodili čvachtanicí a libovali si, že lepší sníh než ručníkářské rakety.

drak řekl(a)...

S těmi parkovišti to začínalo být zajímavé už včera večer, neboť to se zrovna chystali vyrazit za adrenalinem takoví ti sídlištní mladiství trapiči autovraků a nadpoloviční většině z nich se ani nepodařilo opustit parkovací místo, protože jim to částečně díky letnímu obutí a v neposlední řadě díky také díky zoufalému a ignorantskému způsobu řízení vozidla prostě v řadě případů nepodařilo. Chvíli jsem poslouchal ten randál a když to ani po několika minutách nechtělo ustat, vyhlédl jsem za okno a spatřil, jak se mladý muž pokouší vyjet z parkovacího místa poměrně kuriozním způsobem. Prostě jel rovně, což by bylo i správně, ale když se mu dostalo jedno kolo na led a druhé bylo pořád ještě na asfaltě, tak se to kolo na ledě začalo protáčet, zatímco to na asfaltě zůstalo stát. Ten inteligent začal vztekle dupat na plyn, kolo na ledě se bezmocně protáčelo a zároveň tropilo randál, z výfuku se čoudilo, motor řval v nesmyslných otáčkách. Po několika minutách mu došlo, že hrubá síla na led fakt nefunguje, a pochopil nakonec marnost svého počínání, znechuceně zajel zpátky a živ a zdráv odkráčel pryč. Takových exotů jsem pak za celý večer zaznamenal už jen uchem něco mezi 15 - 20 dalšími, nakonec nedojel ani jeden z nich.

Je docela zajímavé, že nikdo z nich se nepokusil o nic, co by skutečně mohlo vést ke kýženému výsledku, tedy buď si dojít k nejbližšímu baráku pro pár hrstí písku a nasypat si je pod kolo na ledě, nebo třeba taky zkusit kousíček couvnout a zkusit to překonat rozjezdem, nebo se třeba také pomocí šikovných nožiček zkusit nahradit ESP, či jiný aktivní systém řízení vozidla tak, že v momentě, kdy se to auto zastaví a jedno z kol se začne protáčet, se ještě dá zkusit mírně přidat plyn a zároveň mírně sešlápnout brzdu, což na opuštění parkovacícho místa zpravidla stačí, ale vzhledem k tomu, že na autech mají ti mladíci zpravidla jen letní obutí a i to skoro beze vzorku a lety naprosto ztuhlé, tak si myslím, že většina z nich měla vzhledem k počasí stejně víc štěstí než rozumu, když se jim nakonec odjet nepovedlo.

drak řekl(a)...

Na zimě je vskutku nejtěžší dostat se vcelku a nezraněn z domova či práce k autu a zpět od něj zároveň ještě po cestě nic neroztřískat. Dnes jsem pod dojmem nízkých hodnot na teploměru a vysokého sněhu odložil nízké boty, které nekloužou a obul boty do sněhu, které kloužou a po cestě z domova k aut jsem se jednou pokusil o pád, ale to jsem ještě ustál a podruhé se mi to už konečně povedlo, protože jsem pod sněhem špatně odhadl polohu obrubníku. Úsměvné mi pak přišlo, když jsem sebou sekl i po cestě z auta domů, takřka na tom samém místě, z toho samého důvodu, jen směr chůze byl opačný a mírně se lišil i způsob pádu :-D Doufám, že tím jsem letošní příděl vyčerpal a další cesty tam a zpět už budou probíhat méně komicky.

Šaman řekl(a)...

Sněží, sněží, sněží! Mrzne, mrzne, mrzne!!! Fouká vítr - a auta stojí. Zítřejší pracovní poradu v Plzni šéf raději odvolal. Z Prahy nám to tam trvá z našeho konce města tak hodinu. V pondělí to byly hodiny dvě. A dneska čtyři. Říkali lid, co tudyma jeli. To bychom dojeli do Berouna, a už bychom se museli vracet...

Vyřídíme to maily a telefony. Sejdeme se per partes ještě před koncem roku se všemi potřebnými. Něco halt videokonference nevyřeší. Tak teď můj problém, jak všechno stihnout včas vyřešilo počasí. Do svého pracovního místa uprostřed Prahy se dostanu pohodlně metrem a pak pěšmo přes parky.

Ačli mne neodfoukne na cestě na metro vichřice a pokud mne cestou z metra nezasype lavina sněhu ze stromů anebo ze střech!
\ :-)

STK řekl(a)...

Nojono,
přišla skutečná zima. Několik takových pamatuji. Ale jindy pamatuji teplo, teplíčko i na Štědrý den. Teď mrzne a padá takové to bílé studené shora - sníh. Ale na jaře zase na naši severní polokouli přijde globální (pologlobální?) oteplení. A pak bude vlhké a studené nebo velmi teplé jaro. V létě zas bude vedro k padnutí. A bouřky a záplavy. Nebo sucha. Posléze přijdou podzimní plískanice - nebo bude slunné babí léto až do prvního sněhu. A pak znova to celé - repete. Da capo al fine. Píšou na to někteří i hudbu, "Čtvero ročních dob" třeba.

Inu, to je tak zvané počasí, přátelé...
Zvykněme si už na to, k sakru!!

[;-)

informace řekl(a)...

Odpojili vás od internetu, nebo jste zamrzli? Že se celý den nikdo neozývá.

drak řekl(a)...

Měl jsem den naruby, protože nakonec jsem díky totální zácpě po Praze nikam nejel. Než jsem stihl zjistit, kudy by to šlo vůbec projet, tak se ucpaly úplně všechny směry, podélné i příčné a bylo "vymalováno", nezbyla ani jedna neucpaná trasa.

Zítra ráno ale vyrazit musím, to už zrušit nejde a ještě abych vstával svinsky brzo, abych to stihl připravit, než přijedou technici, ale třeba to bude dobré k tomu, že tam přijedu včas, dřív, než zase stihnou exoti s letním obutím, či jiní, ucpat celé město :-) Tak se mi to opatrujte a zítra nashledanou.