pátek 30. září 2011

MOBY DICK: Nebezpečná fáze zotavení

Kdo bude platit, mizivé miliardy, potřebné triliony* a nepotřebné kojeňáky 
**************************************************************

Neděle 25. září 2011,
12 miliard Kč, o které podle dnešních odhadů bude nižší růst HDP v příštím roce, není nic, s čím by si česká vláda neporadila. Pravil nejlepší ministr financí  rozvíjejících se východoevropských ekonomik Miroslav Kalousek při přebírání ceny mezinárodního časopisu Emerging Markets ve Washingtonu. Ostatně i při dalším zhoršení si vláda poradí: Opustí politiku tupých škrtů, zavede škrty velmi ostré - a zvýší nepřímé daně.
Odborná porota složená ze světových finančních opičáků, bankéřů a investorů je nadšená. Už podruhé se shodla, že Kalousek je nejlepší!
Poslanec a šedá eminence VV Vít Bárta se nechal slyšet: "Ministr Kalousek může škrtat u sebe a u ministra sociálních věcí Jaromíra Drábka. TOP 09 má slušnou rozpočtovou vatu. Pak už se stačí omluvit těm, které urazil a zfackoval."
Kalousek vzkazuje, že je zdravotně i psychicky fit, a nehodlá se spešl scházet s premiérem. Vždyť bez své agresivity by nebyl nejlepší!

Moby Dick navrhuje na ministra Kalouska nasadit speciálního bodyguarda. Aby ho občas chytil za ruku. Nebyl by totiž prvním schopným zastřeleným českým finančním  ministrem. I když Alois Rašín se - asi - nepral.

Čistá Ostrava smrdí jak sviňa. Odpovědní soudruzi nic podivného nad lagunami Ostrama nepozorují, neb jim varovné SMS chodí jen do šesti večer.

Návrh pro všechny budoucí ekologické tendry: Likvidátoři ekologické zátěže nechť bydlí přímo u likvidovaných skládek. Čidla nebudou potřebovat. Praští je to do nosu hned, jak otevřou okna.

"Světová ekonomika se ocitla v nebezpečné fázi svého zotavení." (Christine Lafarde, ředitelka MMF) Bankrot Řecka je dle mínění všech opičáků nevyhnutelný. Poté hrozí, že padnou další předlužené státy.

Řecko udělá všecko. Oznámil nezachycený řecký politik v televizi "Nebudeme vystupovat z eurozóny a nebudeme vyhlašovat bankrot, ani řízený."
Tištěná média druhý den citují ministra řeckých financí Evengelose Venizelose, který připouští "řízený bankrot" pouze jako jednu z možností dalšího vývoje, ale tu, kterou média milují nejvíce.

Povstalecké vládní síly pronikají hluboko do Kaďourova města Syrta .

Rychlostní rekord neutrinového paprsku naměřen na trase dlouhé 732 km, která vedla hluboko pod Alpami. Z CERN do Grand Sasso letěla všeprostupující neutrina rychlostí 300.006 km/s. Alespoň jedno ze tří druhů neutrin má nenulovou klidovou hmotnost, takže byl poražen Einstein. Anebo se jedná o systémovou chibku. Anebo je neutrino hodně divné. Tedy, bez ohledu na rychlost, "neutrino" je divné!

Ostrovní stát Tuvalu se bojí zvyšování hladiny moře. Premiér ve sém projevu vyzval OSN, aby "vystupňovala boj" proti znečišťování atmosféry.

Není důležité, kdo bude kde sedět. Hlavně že čelní ruští politici dobře pracují a lid je miluje. Takže kde bude kdo sedět?
"Kandidátku Jednotného Ruska do parlamentních voleb by měl vést prezident Dmitrij Medveděv." (V.V.Putin, ruský premiér, na předvolebním sjezdu své partaje.)
"Je to velmi zodpovědné rozhodnutí a já ho přijímám." (Dmitrij Medveděv, toho času prezident širé Rusi)
Přeloženo z carské ruštiny: Medveděv se po předem jasném vítězství v parlamentních volbách stane šéfem ruského kabinetu. Do prezidentských voleb pak nastoupí za Jednotné Rusko premiér Putin. "Strana" JR o rošádě nebyla informována, vůdci se svými nevolníky nediskutovali. Jediný delegát sjezdu byl proti. Soudruh Jakeš, pardon pan presumptivní prezident Putin "žertoval": "Kde je ten disident? Zajímá mě, kdo to je."

Pondělí 26. září 2011
Jeden disident se přihlásil. Jakýsi Alexej Kudrin, podružný ministr financí, nehodlá být ve vládě s premiérem Medveděvem: "Máme rozdílné názory na ekonomickou politiku, především, co se týče výdajů na armádu."
Takže Putin finančího disidenta pro jistotu vyhodil hned - dokud je ještě premiérem. Prezident Medveděv "demisi" Kudrina, který stojí za hospodářskou stabilitou země v posledních letech, bez milosti okamžitě přijal. Růst výdajů kvůli přezbrojení armády a zvyšování platů a penzí do roku 2014 dosáhne 2,2 trilionu* rublů. Šestiletka 2015-2020 počítá s náklady na vyzbrojování ve výši 20 trilionů* rublů (11 trilionů* Kč). Přičemž ruský rozpočet je vyrovnaný jen díky ceně ropy 112 $/barel. Kdo to zaplatí - když cena ropy teď klesá?

Mrtvá Kočka: "Země, které s Ruskem prohrají příští válku."

PS: Poprvé jsem užil číslovku "trilion"* v souvislosti s Kč. Kde jsou ty miliardy za prošustrovaný ruský dluh???

Ceny akcií strmě rostou, cena zlata prudce klesá. Teď je na $1.535 za tr.ou, což je o 20 % méně než letošní historické maximum. Investoři potřebují spoustu keše na akcie, prodávají Au! Jeden známý opičák očekává propad až k 1.400, jiný prorokuje pouze 1.500. Avšak! Bude-li tato hranice prolomena, pak může Au spadnout až na hodnoty 1.100-1.200. Všichni opičáci se shodují v tom, že Au bude v příštích letech posilovat. I po současném skluzu, který byl nejrychlejší v posledních 28 letech, je Au cena o 15 % vyšší než na začátku roku. Blbě jsou na tom jen ti, kdo ho kupovali za 1.900.

"V Praze nebo Ostravě rozdáváme lidem, kteří jedou dál než 200 kilometrů, vodu nebo plechovku koly." (Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah.)

Prvních tisíc lidí se přesto raději na trati Praha - Havířov svezlo žlutými vlaky firmy RegioJet podnikatele Radima Jančury. Vagony ve druhé třídě poskytují stejně místa jako státní první třída. Očekává se, že ČD mohou přijít až o čtvrt miliardy Kč. S koncem monopolu jsou "nuceny" investovat také do komfortu cestování. Který ovšem nespočívá ve vodě zdarma! Ani v čaji za šedesát. Když už krajští politici zrušili navazování krajských autobusů na státní vlaky, tak teď navazují žluté autobusy na žluté vlaky.

Šest miliard, dvě stě osmnáct milionů a devět set tisíc korun je částka, kterou odpustili čtyři minulí čeští ministři financí na daních a penále firmám v letech 2006-2010.

Jedno sto sedmdesát korun požadovala celní správa (patřící pod MF) na své zaměstnankyni, které neznámý zloděj vykradl v plzeňském trolejbusu na lince 15 kabelku. V ukradené peněžence se skrýval i služební průkaz. Vyhotovení nového stálo stát, ministerstvo financí a daňové poplatníky právě onu ohromující sumu. Sama plzeňská ředitelka ji nevyžadovala, ale právníci pražského generálního ředitelství cel ano. Případ se dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu. A ten rozhodl dle celníků špatně: Zaměstnankyně nebude platit nic, celní ouřad zacáluje ještě navíc 2.000 za soudní poplatky. Možná se ouřad obrátí až na Ústavní soud, ne Kalousku? Když už  - dle celního mluvčího Jiřího Bartáka - je ouřad "povinen vymáhat jakoukoli škodu", i mizivou.

Aha, takže šest miliard je méně než mizivá škoda???

Ona nejmenovaná dáma, jako "správná příslušnice celního sboru" by měla nést následky své chyby a "nezatěžovat soudy". Napsal jí ředitel právního odboru českého celnictva Lubomír Kučera - a podepsal se pod to. Nejvyšší soud za tento dopis, jaký je snad obvyklý v zemích (bývalého) Sovětského svazu profesionálního právníka nepokutoval, nemůže. Soudci jen napsali, že toto jednání bylo "neprofesionální a krajně nevhodné". Žalobkyni nelze vytýkat, že hájí svá práva (nakonec, jak se ukázalo, oprávněná práva) dostupnými právními prostředky.
Neměla by snad státní správa zaměstnávat profesionály?

Mrtvá Kočka: "Ale ona je zaměstnává. Profesionály na buzerování občanů a zaměstnanců."

Parlament rozpuštěn, předčasné volby budou 20. listopadu. Prohrají je vládnoucí socialisté, kteří zavedli ve Španělsku drastická úsporná opatření. Která možná zemi neuchrání před krachem. Deficit veřejných financí se šplhá k 6 %, státní dluh na 69 % HDP, nezaměstnanost k 21 %, u mladých Španělů až ke 40 %. No jo, konzervativci vyhrají. A jen v pečlivě střeženém soukromí zapálí svíčku na paměť odcházejícího premiéra Zapatery.
Btw: Už by se mělo přestat dělit partaje na "konzervativní" a "socialistické", ale na "odpovědné" a "neodpovědné".

"Není co odkládat." (Tayyip Erdogan, turecký premiér.) Turecko a Írán hodlají zahájit válku - zatím proti Kurdům v horském masivu Qandil na  íránsko-iráckých hranicích. Není známo, co k tomu říká dotčený Irák. Ani mezinárodní společenství se nehodlá vyjadřovat k předpokládaným obětem z řad kurdských psů, slepic a dětí.

Úterý 27. září 2011
"Rusko se neobejde bez výdajů na obranu hodných jeho postavení, a ne nějaké banánové republiky." (Prezident Dmitrij Medveděv na vojenských manévrech Centr-2011 kritizuje zrádného ministra bývalých financí Alexeje Kudrina.)

Vláda jednomyslně rozhodla, jak se v příštích 30 letech vyrovná český stát s církvemi.

Ukazuje se, že v roce 1945 vraždil v Dobroníně/Bergersdorfu Němce německý komunista rakouského původu Kauzinger. Dle pamětníků se tak mstil náckům za dřívější ústrky. Ale protože Kauzinger vystupoval jako "představitel československého státu", tak šlo o český zločin na nevinných německých mužích...
Se stejnou logikou by se mohlo říci, že Rakušák zabíjel Čechy...

Dalších 1100 obydlí bude postaveno ve východních čtvrtích hlavního města. Protože je čtvrť Gilo součástí Jeruzaléma, jedná se zároveň o prohlubování okupace Západního břehu Jordánu, který se rozkládá od Jordánu skoro až ke Středozemnímu moři. Dnes. Zítra až k Finistere.

Rastan dobyt syrskými tanky. Město leží v Sýrii na cestě do Turecka. Turecko zatím se Sýrií neválčí, hodlá válčit s Izraelem...

Penta se bude soudit za to, že nevyhrála tendr o zkrachovalou Sazku - kterého se nezúčastnila...

Ministerstvo zdravotnictví před časem předalo záchytky ministerstvu vnitra, protože opilci jsou vpodstatě zdraví lidé, ale bývají notně agresivní a pod vlivem páší přestupky a zločiny. Nu a ministerstvo vnitra nyní ruší záchytky úplně. Neví se, kdo se o ožraly postará. Lidskoprávní organizace se obávají, že vzhledem k národní povaze a klimatickým podmínkám umrznou v příští zimě tisíce lidí. Národní povaha? Klimatické podmínky? Aha - stalo se v Rusku.

240 raněných je hlášeno po srážce dvou souprav metra v Šanghaji. Kvůli poruše automatického signalizačního systému naváděli soupravy zaměstnanci ručně, a nějak se jim to z těch rukou vymklo.

Demonstrace, vyvolané zabitím devatenáctiletého Angela Petrova řidičem mikrobusu v obci Katunica u Plovdivu, přivedly do ulic bulharských měst tisíce rozhořčených lidí. Řidič je příbuzným kmotra romské mafie Kirila Raškova, takže demonstrace mají protiromský charakter. Ale na činnosti mafie, která prodávala například nezdaněný alkohol, se podle veřejnosti podílela např. i členka vládní strany GERB Menda Stojanová, která prý v době svého šéfování na daňovém ředitelství v Plovdivu daňové úniky "cara Kira" kryla.
Možná ani nešlo o zanedbatelných šest miliard korun, které neromským firmám odpustili bělošští čeští ministři financí...

Středa 28. září 2011, Den české státnosti, státní svátek mají všichni Vašíci
Česko slavilo. Stará Boleslav přivítala krojované politiky, věřící i turisty. Dorazil arcibiskup Dominik Duka, prezident Václav Klaus a jeho angína. Klaus se nechal slyšet, že církev by se měla více zapojovat do současného dění.

Jossé Barroso zjistil že EU je v největší krizi v historii. Je jediná cesta, jak ji odstranit: "Odpovědí je více Evropy".  Tedy zrušit suverenitu jednotlivých států a zavést "ekonomickou vládu", potažmo Evropskou komisi. Které vládne Jossé Barroso. Evropský parlament tomu zatleskal a odsouhlasil i novou daň pro evropské banky. Jedná se o pouhé promile ze všech finančních transakcí, které vynese slušných 57 miliard € ročně. Ne, to prý nebudou platit občané, ale banky všech zemí EU. Které se zahojí na zákaznících.
Premiér Petr Nečas to "nepovažuje za dobrý nápad". Protože však toto opatření má vstoupit v platnost až "po roce 2014", nebude už možná ani potřebné. Británie ani Slovensko nejsou nadšeny.

Vůdce EK k tomu prohlásil, že žádný stát nemá nárok na to, aby blokoval jiné státy. Barroso prý za svoje vyjádření sklidil nadšené ovoce. Nebo ovace?

Na pietní akci k připomínce romského holocaustu v Letech byl oznámen vznik nové politické strany Romů.

Slovensko slavý tisící den s eurem. Ale platit za jiné nechce. Liberálové z uskupení Svoboda a Solidarita z vládní trojkoalice nesolidárně odmítají uvolnit na záchranu Řecka a celé Evropy trpasličích 4,37 mld. €. Nevědí totiž, proč by slovenští důchodci měli ze svého důchodu (400 €) solidárně přispívat důchodcům řeckým (1.200 €)...
Slovensko tak může zablokovat pomoc Řecku. Čili zchudnutí slovenských důchodců. Slováci doufají, že "euroval" zatím zarazí někdo jiný. Ale je možné, že dříve než k hlasování o pomoci dojde, padne vláda premiérky Radičové.

Nemělo by také Slovensko požádat EU o pomoc? Ale ne, Slováci jsou hrdí. Jejich hospodářství se rozvíjí. A už za pouhých 20 let dostihne a předstihne dokonce i Česko!

Ministerstvo sociálních věcí a pracovitých lidí zavírá kojenecké ústavy a děcáky do 12 let. Ne v Rusku, v Česku. Což je obecně dobře, protože soudružky Zubaté stále řádí a kradou děti rodičům jen proto, že jsou chudí, nebo že se k soudružkám Zubatým nevhodně chovají. Co bude s dětmi, které se neuchytí v adopci ani pěstounské péči, není řečeno. Prý nějaké ústavy zůstanou, ale většina z nich se uzavře. Dětské koncentráky tak možná nahradí ulice. Bolševické řešení končí, hrozí návrat ke kapitalismu 19. století...

"Masky dolů!" Tak zní přezdívka švýcarského zákona, který - oproti doporučení vlády - schválila Národní rada. Zákon ještě projde senátem. Pokud začne platit, bude zakázáno zakrývání tváře ve veřejné dopravě, při jednání u státního orgánu na všech úrovních a na demosntracích. Zákon je namířen proti nošení islámských burek, kapucím a maskám anarchistů a fašistů. Výjimka je určena pro "slavnosti, na nichž je nošení masek přes obličej obvyklé" - třeba na maškarních bálech.
A proč by třeba muslimky nemohly pořádat maškarní bály s burkami? Náckové už dnes masky nenosí, hrdě své tváře vystavují i v televizích.

Česká maškaráda: Jiří Paroubek poctí Českou stranu národně socialistickou 2005 svým členství. (Neplést si, prosím, ČSNS 2005 se stranou ČSNS v likvidaci nebo s Bohemians 1905!) Partaj jen musí změnit své stanovy, aby se Jiřík mohl stát jejím předsedou. Národní socialisté bouřlivě souhlasí - až na jednoho. Ten jeden, shodou okolností současný předseda strany Karel Janko, se zlobí:
"Proč jsme se oddělili od sociální demokracie v roce 1897? On to tahá nazpátek – ten národní prvek, ta národní struna u něj schází."
"My na tom pracujeme, jednáme s Paroubkem a jeho lidmi už dlouho a najednou stojíme zklamáni nad postupem našeho předsedy, který porušuje usnesení orgánů strany." (Přemysl Votava, Paroubkův spolustraník z národněfrontovní socialistické strany, nyní místopředseda ČSNS 2005.) Dny Janka jakožto předsedy jsou možná sečteny.
Jiří P. totiž pravil, že "nechce nikomu dávat záminky k poškozování dobrého úmyslu vedením neplodných hádek a diskusí": "Proto jsem se rozhodl ukončit další rozhovory s panem Jankem jako předsedou strany."
Načež část členů předsednictva obvinila Janka z "poškozování strany a porušování stanov". Na říjnovém jednání předsednictva bude prý potřeba situaci "radikálně řešit".

Jen jestli si maškara Paroubek neplete politickou stranu s občanským sdružením ČSNS - totiž Československou napoleonskou společností!

 Čtvrtek 29. září 2011,
Zdrojem radioaktivního záření na dětském hřišti v pražském Podolí je pravděpodobně zkorodovaný váleček s náplní radia 226. To je tak, když si někdo bere práci domů, a pak na ni zapomene. Dědicové pak veškerý pozůstalý bordel prostě vyhodí.
Městská část Praha 4 preventivně prověří na radiaci všechna veřejná místa a školy. To je v pořádku, Praha 5 ani 2 ani 11 ani jiné Prahy zasaženy nebyly...

Poučení: Když jděte s dětmi na obecný píseček, pořiďte si hodinky s pípátkem.

MMF varuje, že pouhých 440 mld.€ v  "záchranném fondu eurozóny" (EFSF) nestačí na "záchranu velkých ekonomik jižního křídla eurozóny". Uštěpačná agentura Standard & Poor´s konstatovala, že další masivní záruky by mohly ohrozit rating - dárcovského Německa, které už dnes ručí za 123 mld..

Bundestag rozhodl o rozšíření EFSF na 780 mld. Možné zadlužení Německa se tím zvyšuje na 211 mld. €. Očekává se i souhlas spolkové rady.

Rada bezpečnosti očuchává palestinskou žádost o uznání suverénního státu v hranicích jordánské okupace v období 1948 - 1967. Ke schválení žádosti je třeba devíti hlasů z patnácti - včetně všech pěti od stálých členů. Kladně se k němu vyjádřilo už osm členů RB, včetně stálých členů Ruska a Číny. Evropské země se budou patrně tvářit vstřícně v očekávání, že nezbytnou špinavou práci za ně vykoná USA a jeho veto.
Ještě zítra předsedá RB Libanon, v říjnu pak Nigérie.

Zatímco američtí politici počítají, kdy zruší ještě nedostavěnou Mezinárodní kosmickou stanici, připravují Číňané tu svou. Nebeský palác se začíná budovat právě dnes, kdy byl na oběžnou dráhu vypuštěn jeho první zkušební modul o hmotnosti 8 tun. Číňané pokračují v kopírování kosmického programu velkého sovětského bratra, takže "palác" hodně připomíná kosmickou stanici první generace Mir. Po připojení všech modulů má mít Tchien-kung I hmotnost 60 tun, zatímco ISS má 400 tun. Ale vypadá to, že Číňani budou mít na oběžné dráze něco...
Ťiang Kuo-chua, technický ředitel čínského kosmonauttického střediska upozorňuje, že spojovací uzly nové stanice jsou kompatibilní s ruskými kosmickými loděmi i s ISS. O USA se nezmínil, neb USA nic nemají.
Čína plánuje vyslání thaikonautů na Měsíc v roce 2025, na Mars pak v letech 2040 - 2060.

Sněmovna reprezentantů schválila financování vlády od konce fiskálního roku (washingtonská půlnoc 30. září) až do úterka, kdy se má hlasovat o penězích do 18. listopadu, odkdy by už měl začít platit nový rozpočet. Sláva, Amerika se opět na poslední okamžik vyhnula bankrotu!

Pátek 30. září 2011
"Radikální duchovní" (terorista) Anwar al-Awlaki byl 9:55 místního času zabit společně s některými svými společníky v Jemenu. Jedná se pravděpodobně o následek úspěšného útoku amerických bezpilotních letounů. Al-Awlaki byl jednou z hlav al-Káidy na Arabském poloostrově. V poslední době připravil několik útoků na Spojené státy. Říkali mu taky "Usáma internetu".

Radikální duchovní Tomáš Halík varuje biskupy, aby se nenechali "ochočit" Klausem.

"Považujeme tento krok za unáhlený, předčasný, nepřipravený a jdoucí proti zájmu dětí umístěných v uvedených zařízeních." Z prohlášení, které zaslali experti ministrům práce a zdravotnictví i šéfům zdravotního a sociálního výboru ve Sněmovně k plánovanému rušení kojeňáků. Nějak se stalo, že příslušní soudruzi z ministerstev se neobtěžovali zeptat se na názor odborníků. Prohlášení podepsali samí levičáci: představitelé společností pediatrické, neonatologické a dětských praktiků a společnosti sociální pediatrie. Náhradní rodinná péče je podle nich skvělá. Nesouhlasí ale s tím, aby se nejdřív zrušily ústavy - a teprve pak se vytvářel nový systém. Není to prý "logické".

Kefalín, čo je to také - logické?

Mrtvá Kočka: "Ministerstva se dnes řídí jedinou logikou: Ušetři dnes. Průšvihy, které způsobíš, bude řešit někdo jiný  a za jiné peníze."

"První dávka medicíny nezabrala, tak jsme se rozhodli zdvojnásobit dávku." (Wolfgfang Bosbach, politik CDU, který dříve silně podporoval evropskou integraci.) "Nechci stát v řadách euroskeptiků. Jenže jsem slíbil stabilní unii, nikoli unii bez dluhů..." Proti "evropskému projektu" (německé placení evropských dluhů) jsou už tři Němci ze čtyř dotázaných.

"Zásoby samopalů v mobilizačních skladech převyšují potřeby armády více než desetkrát." (Nikolaj Makarov, náčelník ruského generálního štábu ke zprávě, že armáda přestala od závodu Ižmaš nakupovat AK-74)
Nu, ruští důchodci by možná mohli ke svému důchodu získat každý několik kalašnikovů  - aby si přilepšili.

Jinak jsou však v Rusku všichni spokojeni. Triliony* na zbrojení potečou dál. Ministerstvo obrany si nechá vyvinout nový model útočné pušky, Ižmaš produkci kalašnikovů nepřerušuje: Většina výroby jde na export. Jenom Michailovi Kalašnikovi zprávu o konci nákupu jeho sapiku pro sovětskou armádu raději zatajili. Kvůli obavě, že by 91letý hrdina socialistické práce nezesnul na šok.

Tak kalašnikovy fungují. To se nedá říci o nových raketách Bulava nebo mezikontinetálních raketách, schopných překonat plánovanou protiraketovou americkou obranu. Avšak, to není nic, co by nespravilo dalších pár trilionů* z rozpočtu nebanánové mocnosti.

Sobota 1. října 2011, Jiří Suchý slaví 80. narozeniny
Žena Moby Dicka:  "Konečně zpráva, která za něco stojí. Blahopřejeme!"
*******************************************
*Přípis k "trilionům", zde neuváženě užívaným: Bylo převzato z Hospodských novin, které nejspíše použily americké materiály. Američtina nezná slovo "miliarda" - což už tak nějak všichni víme. Co tak nějak všichni nevíme je, že bilionu v USA říkají "trilion". Průšvih je o to větší, že matematicky je trilion deset na osmnáctou!!! Také ve Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost je jasně uvedeno:
"Trilion - milion bilionů". Nikoliv "jen" tisíc. Jauvejs.
Ono jak jde o tak astronomické sumy, které většina lidí nemá na kontě (pokud nežije v Zimbabwe), tak se nějaký ten řád lehce přehlédne. Biliony, triliony, miliardy...

Moby Dick se tímto omlouvá váženým čtenářům. Opravte si laskavě: Místo "triliony" jde jen o "biliony" (deset na dvanáctou).
  Za pochopení dík,

>>:)) Moby Dick

----------------------------------------------

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

133 komentářů:

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
právě čtu, že v Anglii našli na louce asi 800 m od moře velrybu. Nebyl jste se tam náhodou podívat? Byl z toho velký poprask.

informace řekl(a)...

http://qn.quotidiano.net/spettacoli/tv/2011/09/30/591586-video_crozza_merkel_impazza.shtml
Tohle je komická scéna, co otřásá smíchy Itálii. Komik M. Crozza napodobuje komentáře A. Merkel k tomu, jak se o ní vyjádřil Berlusconi v jednom z odposlouchávaných hovorů, které uvěřejnila neapolská prokuratura.

stk řekl(a)...

Co je na tom divného, Informace?
Máme přece krásné babí léto, tak se šla trochu projít. Přece byste to největšímu savci na naší planetě neměla za zlé!

Větší vlastenec řekl(a)...

Výroba AK-47 byla v SSSR ukončena roku 1959.

STK řekl(a)...

Malá přesmyčka.
AK-47 byl první, AK-74 poslední vyráběný typ. Kalašnikov byl tak slavný, že se dostal i do písniček. Na světě mu ve slávě konkuruje snad jen americká útočná puška od fy. Colt M16 (např. Vietnam)

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, to jsou věci.
Tak M16, hmmm hmmm.
A na kolika že státních vlajkách je vyobrazena ta „slavná“ M16 ?
A neměli američtí agresoři ve Vietnamu M14, až do r.1970 ?
A co taková трёхлинейка, ta je málo slavná ?
Nebo Zündnadelgewehr ?
Nebo ...

No nic.

informace řekl(a)...

Autor článku Je-li prezident za šaška ... je skutečný kretén.

Anonymní řekl(a)...

Skvělá ukázka věcné kritiky.

Schumacher řekl(a)...

Pokus

Schumacher řekl(a)...

Se zapnutým zabezpečením se sem nedostanu. Vypnutí zabezpečení považuji za rizikové. Jestli se to nezmění, budu moci jen číst.

STK řekl(a)...

Souhlasím s Informací,
pan Urban se tak zalyká vztekem, že už ani neví, co píše. Člověku se může a nemusí sebestředný Václav K. líbit, nemusí s jeho názory souhlasit, ale takovým článkem udělá nesnesitelnou osobu ze sebe, ne z profesora Klause. [;>))

STK řekl(a)...

Studoval jste, jak vidím, Vlastimile pilně...
Dokonce Vás (Vaše živá slova) doplním: Počet filmů, kde hraje Kalašnikov bude asi větší, než počet filmů s product placementem M16 (M14). I když M16 (prý!) často hraje, mírně designérsky upravená i v SF. Sovětští kosmonauti-průzkumníci naproti tomu používají na ničení živé síly Alienů obvykle paprskomety.
***
Mimo jiné - v jednom šíleném škváru "z bojů bílého muže se lstivými Araby v Severní Africe" (vida, zase jeden věštecký SF) "bílý muž" používal koncentrovaný paprsek mikrovln, který Arabům působil obrovské škody tím, že jim donutil vybuchnout veškerou munici - i tu, kterou měli kolem opasku... No chápete to?
***
P.S.: Ze skladů pana Kaddáfího (diktátora donedávna oblíbeného mnohými západními politiky) zmizel nezanedbatelný počet autonomních protiletadlových raket, naváděných bolometry - tedy na teplo. Připravme se tedy na "nevysvětlitelné" pády letadel, která poletí níž, než je operační výška těchto nebezpečných "rourek".
Tedy povšechně vzato - likvidace Kaddáfiho vojenské moci "západními mocnostmi" docela slušně vypomohla Al-Káidě. Nějak se nám ten bi(tri)polární svět komplikuje ...

informace řekl(a)...

Tak tedy něco víc ke kritice článku pana Urbana, ale jen stručně. Za větší námahu nestojí.
Tady k větě:
"Přirozeně strukturovaná národní společenství se svými hlubokými tradicemi, duchovními a kulturními hodnotami, vycházejícími ze staletých zkušeností a z životů mnoha předchozích generací, jsou erodována politickým tlakem na přijetí multikulturalismu jako oficiálně naordinované ideologie" – pravil Čech s německým jménem, představitel národa, jehož tisícileté dějiny nemají jiný pozitivní obsah, než právě multikulturalismus, věčné střetání, soužití a vzájemné ovlivňování českého, německého a židovského, dalších kulturních vlivů italských i holandských, a víry křesťanské v tolika podobách, že jenom zmínit je všechny by zdržovalo.
Zde si autor zcela v duchu špatně pochopeného multikulturalizmu plete tradici kulturmí jednoty křesťanské Evropy v minulých stoletích, která ale zjevně nenesla s sebou automaticky jednotu politickou, s nynějšími problémy způsobené přílivem imigrantů z jiných kontinentů, jiné víry, jiných tradic a jiného pojímání hodnot společnosti. A která s sebou přináší již nyní evidentní obtíže s jejich zařazením do evropské společnosti tak, aby byli jejími občany a ne izolovanými ostrůvky, které jsou v kontrastu a věčném konfliktu s prostředím evropské civilizace. O islámu se tu mluvilo tolikrát, že se mi zdá zbytečné znovu vše opakovat. Tedy zcela ahistorický pohled na situaci. A to mnohem víc než jak soudí autor o nevzdělané ahistoričnosti prezidenta Klause.

Dále:
"Jde o jev typický pro jeho neomarxistické vidění světa, ve kterém historie začíná teprve s námi, protože teprve naše myšlenky a interpretace dávají minulosti poprvé smysl a význam. Klausova nevzdělaná ahistoričnost je proto vtipem stejně špatným, jako jeho pokrytecké odvolávání se na rodinné hodnoty.
Právě v tomto kontrastu vystupuje postava svatého Václava jako vládce, muže a křesťana, který respektuje důstojnost a právo druhých, vykupuje otroky, pomáhá bědným, kácí šibenice."
Odkdypak historici, politici, veřejnost posuzovali minulost a dělali bilanci současné situace z jiného hlediska než pro ně současného? A z hlediska právě převažujícího světonázoru? Může snad autor uvažovat o existenci a historické zkušenosti českého národa z hlediska dejme tomu Dobrovského? nebo prezidenta Masaryka? Nezdá se mu, že mezitím se poněkud posunul čas a k minulým zkušenostem se přidaly další? Co to má sspolečného s marxizmem?
Je samozřejmé, že hodnocení postavy knížete Václava ze strany církve je prováděno právě z hlediska výlučně náboženských hodnot. Ato pak na základě legend, které z něj vytvořily postavu světce. Politik se musí nutně zase obrátit k historickým hodnotám. A zde legendy zase tak příliš ku pomoci nejsou.

Kromě toho je urážlivé vyjadřovat se o hlavě státu jako o šaškovi. Prezident s ním husy nepásl a nebratříčkoval se za sklenicí piva. Trochu úcty k k nejvyšší instituci českého státu by neškodilo.
Stačí, Anonyme?

informace řekl(a)...

Dodatek.
Za slovo zdržovalo patří úvozovky, tam končí citát Urbanovy věty.
A ví pan Urban něco o specificitě legendy jako literárně náboženského žánru? Jaké vlastnosti byly hodnoceny pozitivně, případně do legendy přidávány?

informace řekl(a)...

Jak vidím, můj předešlý příspěvek byl smazán. Doufám, že ho tam Šaman časem přidá.

informace řekl(a)...

Soros radí, jak zachránit zonu eura.
http://www.huffingtonpost.com/2011/09/30/george-soros-on-euro-zone_n_988845.html
Kozel zahradníkem?

Jakub S. řekl(a)...

No ale - kozel může, někdy... chce-li... být kvalitním zahradníkem, non é cosí?
Obrácené čárky pro I a F tu jaksi nejsou. Je lepší psát bez nich nebo naše é?

Moby Dick řekl(a)...

Příspěvek informace z 11:17 vrácen.
Pixlu asi podráždila Vaše zmínka o tom, že se sem dostanete jako jediná...
>>:))

Moby Dick řekl(a)...

Schumachere, zkuste si nejdříve snížit zabezpečení, a PAK si ho zase zvýšit.
>>:))

Moby Dick řekl(a)...

Ke kalašnikovu: My neodborníci píšeme AK-47, a myslíme tím všechny modifikace ve všech rážích, ať už současný ruský AK-74M, jugoslávskou verzi s kompatibilními náboji s NATO, čínský Typ 56, používaný Viet-kongem, finský Valmet M-60 a M-62, izraelský Galil, egyptskou tabuku, syrskou misru či africké klony.

Udává se, že celkem bylo vyrobeno 90 milionů kusů 90 000 000 kusů "AK-47".

Výroba pokračuje, i v Rusku. Jen je už ruská armáda nekupuje. Tedy vlastně údajně nakonec ještě něco kupuje - modifikaci AK-105 pro tajné služby. Ověřovali jsme si to u ruských tajných služeb na místě, konkrétně tedy spolupracovnice Kočka, ale ta se vrátila ze zájezdu do Iževska celá Mrtvá...

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
celej Piksla a IE mi můžou bejt ukradený. IE naštěstí nepoužívám a s Pikslou si nějak poradím.
Za navrácení příspěvku dík.

informace řekl(a)...

Jakube, pište é a í, když nemáte jiné znaky.
On se dá taky stáhnout italský layout.

informace řekl(a)...

Teď zas není pod Textárnami místo pro příspěvek. Copak bylo v tom lahůdkovém salátu, že jste pak nadával?

Jakub S. řekl(a)...

Ve Státě I z r a e l , v IDF, používají kalašnikovy?! Jak k tomu došlo? Oficiálně, ne-, opajcované, patentově pozměněné (pokud bylo třeba), nebo co, jak? Šma Jisroel. Ty kráásnýý šarmantní sebevědomý holky v uniformě, co si místo s kabelkou pohupujou se samopalem hlavní dolů, a ovšem stejní hoši - to mají galily? Lidi, jeďte tam. To je těžký, to líčit. Co máte z moří a takových světských marností.

EK/EMISNÍ KONTROLA řekl(a)...

AK-47, AK-74, několik jich vlastním a držím, některé nosím, jen v Praze je to možné v PU kraji nikoliv. Je to zázrak jednoduchosti a odolnosti, strojař nad tím nezajásá. Co naplat, je to "VJECCCC"
čest v šest!

Anonymní řekl(a)...

Jo, v zemi vynálezce UZI budou určitě užívat kalachy.

UZI řekl(a)...

http://he.wikipedia.org/wiki/

Šaman řekl(a)...

K "ahistoričnosti" prezidenta Klause:

Něco ví o historii českého státu. To, co česká šestá kolona žurnalistů ahistoriků slyšet nechce. Jak je možno pravidelně zaslechnout například při jeho pravidelných návštěvách Národního muzea k 28. 10., Lidic, Terezína nebo na konferencích Konfederace politických vězňů (kam prezident Havel nesměl...)

No a v těch Lidicích anebo před Českým rozhlasem nebo u památníků čs. parašutistů v Resslově ulici zní věci, za které prezidenta Klause nenávidí všichni čeští stipendisté asi stejně, jako sudeťáci prezidenta Edvarda Beneše.

Šaman řekl(a)...

Místo pro příspěvky pod Textárny vráceno. Kolega Moby Dick si nevšiml, že nové vylepšené nastavení automaticky dává "Zákaz komentářů", takže se po uložení do redakčního systému musí ještě dvakrát kliknout, aby se dala možnost diskutovat...

Toto není chyba systému, toto je systém. Jestli to půjde takhle dál, tak do několika měsíců nám zakroutí svobodným krčkem i zde...
\ :-//

Jakub S. řekl(a)...

Jenom drobné upřesnění: Pátá kolona. Když plukovník Francisco Franco stanul se svými Maročany po odchodu mezinárodních brigád v závěru guerra civil před Madridem, ptal se jej novináři, kolik že má kolon (columnas - "proud" vojska, tj. samostatná část, neodpovídá přesně členění jinde). Sebevědomě ta malá kulička se střapcem nad ksichtem pravila:" Čtyři před Madridem a pátou v Madridu". Hemingway vzápětí napsal svou jedinou hru The Fitft Column - viděl jsem asi 59 ve Zlína a asi 67 na Vinohradech, úžasné obsazení i překlad (Fr. Vrba) a celý vzdělaný svět bleskově ten termín přijal.
Na těch KV to ale možná byla dramatizace Přes řeku a mezi stromy, who knows, fellas...
Ale počkat: ty vaše dvě poslední věty pod tím - to už jsme t a k d a l e k o , l i d i ? ! To je zlý sen! Kdy se z něj probudíme? Nebo líp už bylo? Tak se to všecko skládá do velice obludné nepěkné logické skládanky - bum, a pokluzené. A bude. Fertyk. Ničevó něpaďélaješ. Finito. Systém - lidi?! Kafka? Havel? Ionesco, Mrožek, Beckett, Ivan Vyskočil, Albee - ? V reálu? Našem??

informace řekl(a)...

Když už hovoříme o organizaci páté kolony, četla jsem, že za Protektorátu existovala t.zv. Volksdeutsche Selbstschutz, která měla chránit německé občany před možnými útoky nebo napadením. Podobné organizace prý existovaly i v Polsku nebo severní Itálii.
Psal prý o tom Bohumil Bilek v Fifth Column at Work. Preface by Hubert Ripka. London: Trinity Press [1945] 225p. Includes 222 Czechoslovak official documents, most of them published for the first time, on Germans in Czechoslovakia.
Četl jste to někdo? Marně o tom hledám nějakou recenzi nebo popis.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen kratičce z tradičních českých hor, osvobozených od Němců-fašistů v r.1945 a od domácích buržujů po r.1947 :

Prezident NENÍ vlastizrádce !
Takzvané sblížení našeho vysoce vlasteneckého prezidenta s papeženci (projev na odporném papeženckém shromáždění ve St.Boleslavi) je pouhopuohý taktický manévr, jímž V.Klaus sebral vítr z plachet opravdovým vlastizrádcům a jejich euroamerickým pánům.
Více po návratu do Matičky naší stověžaté.

Jen zůstane-li naše pohraničí české, zůstane českou celá naše vlast !***Volte ČSSD a KSČM !

STK řekl(a)...

Namlouvám si Šamane, že je ten apriorní zákaz komentářů je jenom IT neohrabanost. Pokud by byla pravda to o těch (nejmenovaných) šroubech, je načase začít přemýšlet, kudy kam. Začínám totiž mít nedobré pocity. Občas. V našem Ústavu už raději nikdo nic neříká, jeden neví, jestli ten druhý není donašeč. A zdá se, donašečům je opět popřáváno sluchu. (Vypustím pokusný balónek a uvidíme...)
Nějak mi to připomíná dobu před necelým čtvrtstoletím. To by bylo dost špatné a ani Větší Vlastenec by nás pak nezachránil... Přesto, že si celkem snadno vybavuji pravidla přežití (se změnou vrchnosti nemám problém, je to jen nepatrný zásah do vývojového diagramu), běhá mi po zádech mráz. Že by už kolo dějin zase udělalo jednu otočku? Když slyším, jak jinak dočista vymyté mozky celebrují všemocnou EU a multikulti a vedle nich straší zelení pekelníci s megavětráky a fotovoltaickými lány, když vidím jak se hovadsky a nepokrytě manipuluje "lidem" (a hobity zvlášť), nepovažuji premisu dokončeného "malého cyklu dějin" za tak fantastickou.
========================
Ale moc si mě přátele nevšímejte, možná jen "slyším trávu růst" nebo mám obzvlášť mizernou nedělní náladu. Ale co. Vsednu na svůj MOTOBICYKL a pojedu někam k Jistebníku do polí a luk nahrávat zvuky jedoucích vlaků - Pendolína zvlášť. Náš archiv je z části mono tak ho doplním novými stereosnímky.

Jakub S. řekl(a)...

Teda to jsme dva. Že slyším trávu růst, slyším furt už pár let, co se snažím činit lidi vědoma (krásná vazba, že?) tolika ne latentních, nýbrž aktuálních hrozeb a hrůz: demografie (Cigáni, Arabi v Izraeli), muslimi vůbec, bludný kruh demokracie pro všechny, už ani nezastírané požadavky EU na zasahování do vnitřních záležitostí států (dosud), zoufalé činy Mr Obamy, ekonomický (zatím) nástup Číny, její přebírání trhů a vlivů, pat v Afghánistánu... idiotské a sebevražené demonstrace našich blbých pacifistů, proti US (a teda s kým - ?), sebevědomí komančů... nic. Mluví ze mě hlad. Du dolů do horkého jarního města na něco.
Volksdeutsche... o tom nevím - !! Ani o té publikaci. Jak je to možné?! ptám se klasickou větou důstojníků ČSLA. To vy roby neznáte... No, venga a mangiare!

Šaman řekl(a)...

K "šesté koloně". Jakube, Franco měl čtyři kolony a v zázemí nepřítele pátou. Dneska proti nám nestojí žádné kolony. Jako šestou označuji publicisty či amatéry, co si začasto říkají "historici", učí na vysokých školách a píší do našich novin - českou historii z pozice sudetských Němců.
Aby se to nepletlo s frankisty, používám číslovku 6. Nejsou to totiž fašisté, ale podplacení hlupáci.
\ :-/

Šaman řekl(a)...

K "šesté koloně". Jakube, Franco měl čtyři kolony a v zázemí nepřítele pátou. Dneska proti nám nestojí žádné kolony. Jako šestou označuji publicisty či amatéry, co si začasto říkají "historici", učí na vysokých školách a píší do našich novin - českou historii z pozice sudetských Němců.
Aby se to nepletlo s frankisty, používám číslovku 6. Nejsou to totiž fašisté, ale podplacení hlupáci.
\ :-/

stk řekl(a)...

Možná jsou je jich více druhů, Šamane.
Jedni jsou námezdní pisálci a druzí užiteční hlupáci. Horší je, že takových a podobných je nabaleno kolem každého tématu dneška. Izrael, Cikáni, muslimové, globální oteplování...
A "hobit z Kotlinky" čte a poslouchá a kouká se na animace a - bohužel si často nemyslí své, ale to, co chtějí oni. To je prů... ...švih moderní doby.
Strašidlo nemyšlení obchází Evropou. Co to kecám Evropou, polovinou světa!

Jakub S. řekl(a)...

Aha takle! Tož to vamos en una tabla, jasně. Jsme zajedno, ako hovoria gaučovia v onéj - Argentýne, že či. No nedošlo, co se mnú.

Moby Dick řekl(a)...

Galil dle české Wikipedie:
IMI Galil je jedna z útočných pušek vyráběných firmou Israel Weapon Industries. Měla sloužit jako protiváha pušek AK, které často používaly arabské státy. Byla vyvinuta z finské RK 62, která je odvozena ze slavné ruské AK-47. První kusy byly nasazeny v roce 1972. Je dodnes používán na Středním Východě, v Africe a Latinské Americe.

Kdežto Uzi má prazáklad v československém sapiku vzor 24…
>>:))

informace řekl(a)...

Šamane,
dosud dost dobře nevím, jak jsou orientovaní jednotlivé novináři a tak čtu jejich články bez nějaké předběžné zaujatosti.
Tento poslední o oslavách sv. Václava mě zvlášť překvapil pro mimořádnou a vzácnou směs ignorance a hulvátství.
Jak jsem už psala, středověká náboženská legenda je specifický nábožensko literární žánr, který má svá pravidla a také svůj repertoár činů a vlastností, které jsou připisovány svatým. Skutečných údajů z historického života je tam málo, často je minimum potřebné k jejich dobovému zakotvení. Často záslužné činy svatých anebo jejich zázraky přecházejí z jedné legendy do druhé. Byl to svým způsobem žánr výchovný, který měl šířit náboženskou kulturu a plasmovat mentalitu věřících. Když tedy arcibiskup Duka ve svém projevu prakticky cituje text Vatikánského martyrologia o sv. Václavovi, je to samozřejmá věc, nic k tomu nepřidává ani neubírá. Cituje prakticky církevní dokument a jeho slova o životě Václava jako "vládce, muže a křesťana, který respektuje důstojnost a právo druhých, vykupuje otroky, pomáhá bědným, kácí šibenice", jsou jen opakováním církevního zdůvodnění Václavovy svatosti.
Představitel státu musí zase hovořit o historické osobě a o jeho významu pro dnešní politickou situaci , ve které se nachází český stát, o jehož utvrzení se kníže Václav zasloužil. Je jasné, že nemůže použít náboženských legend a ani kronik, protože jedny zcela přeformovaly život osobnosti do schematu svatého, druhé dávají málo informací. Hovoří tedy o dnešní situaci, o hodnotách, které by měl český národ a stát hájit a utvrzovat. O významu rodiny pro společnost, což mimochodem tvrdí i církev a o nutnosti řešit problémy vznikající nekritickým hlásáním a provozováním multikulturalizmu v dnešní Evropě. O čemž mimo jiné hovořili i jiný státníci. A na tom také nevidím nic divného nebo dokonce nemístného.
Jak z tohoto zřejmě úmyslného, chtěného nepochopení rozdílných funkcí dvou řečníků (alespoň pro dobro autora doufám, že úmyslného) může autor přejít k urážkám a nadávkám hlavě státu, je věc skutečně nevysvětlitelná. Cožpak tu novináři nemají nějaký deontologický kodex?

informace řekl(a)...

Oprava:
jednotliví novináři
často jen minimum
i jiní státníci

drak řekl(a)...

informaci:

Většina našich zdejších novinářů je bohužel bezcharakterní verbež, mnohdy nedovzdělaná a přehnaně sebevědomá. Světlé výjimky se samozřejmě najdou, ale drtivá většina jich opravdu nestojí ani za tu zlámanou grešli a kdyby se po nich slehla zem, nikomu by nechyběli.

STK řekl(a)...

Novináři uvěřili bonmotu, že jsou hlídacími psy demokracie.
Jenže do kvalit psů mají zatraceně daleko. A místo hlídání jenom štěkají a lísají se k ruce, která je krmí. Ať je to kdokoliv.

Jakub S. řekl(a)...

Velmi dobře pochopen a plasticky vystižen rozdíl mezi legendou (nel vero senso della parola) a projevem církevního a zase politického hodnostáře. Opět za jedna!
Novináři, žurnalisti, komentátoři tady... vypadá to, že většina neví, co jakýkoli kodex je, a jejich šéfové asi taky. Přečasto, od dětství, si vybavuju tu údernou krátkou povídku Vyšší princip či její úžasné filmové ztvárnění (60?) s Mistríkem, Brejchovou a panem Smolíkem: Studenti! Vyšší princip mravní vám nesmí dovolit... Cha. Non farmí rídere! Musím se zachechtat. Princip. Etika. Mravnost. Úroveň. Věrnost, loajalita... co s tím dneska, pitomče? Kde žiješ.
Nicméně: už použité slovo většina říká, že ne všichni. Takže - Kolik spravedlivých, Pane, aby město bylo ušetřeno - ?

Jakub S. řekl(a)...

Ad Hlídací psi atd. - Teologové i historici církve znají klasický, prastarý dokonalý slovní fór - vy možná ne, takže: Když Domingo de Guzmán alias sv. Dominik založil řád Fratres praedicatores, začalo se vzápětí takovému mnichu říkat dominican, aby bylo možno v plurále prožít tuhle radost: dominicanes = domini canes = psi Boží. Líbí?

Větší vlastenec řekl(a)...

Novináři - to je žumpa. To ví každý roduvěrný Čech; nejpozději od chvíle, kdy mu to sdělil př.Zeman. Takže doufejme, že Moby Dick si žumpu (novináře) jen hraje. I když jeho plky o neiformovaném plkání o sovětských samopalech odporně zavánějí novinařinou. Čest a Nazdar !

STK řekl(a)...

Jakubovi S.: No bodejď by ne!
Vlastimilovi V.: Přece jenom se to liší: Šaman to dělá zadara a ne pro svůj prospěch. Takže je pouhopouhý amatér.
Možno tedy naň (ale ne nezbytně nutno!) nasadit mírnější měřítko. Asi tak, jak já tu drze kecám do intelektuálních záležitostí.
(A zdejší intelektuálové mě za mé žvásty fackují zcela vyjímečně a to ještě s citem. [;>)

drak řekl(a)...

Nejvíce zarážející na tom všem je, že do očí bijící neobjektivita a neprofesionalita, se kterou se denně setkáváme u tzv. "profesionálů", jako by už ani nikomu nevadila a nikoho nepřekvapovala. O to víc k nepochopení to je, když se člověk setkává s tou profesionalitou a objektivitou u pouhých "amatérů", u kterých je spíš pravidlem, nežli výjimkou. Přitom by stačilo aspoň některé ty "profesionály" nahradit těmi "amatéry".

informace řekl(a)...

Draku,
mohu Vám říci z vlastní zkušenosti, že když se někdo snaží orientovat podle článků českého tisku v situaci, že je z toho "tumpachovej". Pokud jde o ty mezinárodní vztahy, mám jako oporný bod to, co píší jinde. Ale pokud jde o ty české, mám z toho pořád guláš.
Takže dneska vystupují na politickém jevišti bývalí komunisti a ti se dělí na "skalní", na ty, co přestoupili do jiných stran a na ty, co se víc o politiku nezajímají. Pak tu jsou disidenti. Ti se dělí na obyčejné, řadové, kteří zůstali venku z establishmentu a na t.zv. šlechtu, která zas po 89. r. zabrala místa na slunci. Pak tu jsou emigranti různých období tendencí. A pak nakonec tu jsou bývalí řadoví občané, tedy neangažovaní.
To všechno se pak různě zapojilo do dnešních politických stran a straniček, které se melou jak uvnitř tak mezi sebou.
Komu z těch novinářů, co nadávají a špiní politiky, mám věřit? Kdo je větší padouch Havel nebo Klaus? Anebo jsou oba dva každý svým způsobem záslužní za obnovení a fungování státu?
Ještě štěstí, že se z těchto vnitřních šprochů do západních novin moc věcí nedostane.

drak řekl(a)...

informaci:

Celá ta naše mediální scéna je především pěkný svinčík a chlívek, možná dokonce Augiášův chlév a jestli to po něčem volá, tak především po někom, kdo by to uklidil, uklidnil a zkulturnil. Není úplně jednoduché se v tom vyznat, ale postupně se prostě trpělivě třídí zrní od plev a zjišťuje se, že toho zrního zase tak moc není.

Správně jste si povšimla, že je na ní celkem dost názorových proudů a jejich zastánců a representantů, od poměrně normálních až po vyloženě obskurní. Ti všichni mají navíc i své zájmy, které se zpravidla pomocí manipulací s veřejným míněním snaží protlačit jakožto zájmy celku. Přirovnání s baňkou hladových tarantulí rozhodně není zcestné, spíš naopak.

Když se podíváme na dvě stálice naší politické scény, tedy Havla a Klause, tak u obou z nich najdu v názorech něco, s čím se dokážu ztotožnit a také cosi, s čím zásadně nesouhlasím. Havel je ale podle mého dost odtržen od reality, zejména co se týče aktuálních problémů dneška, tedy dalšího vývoje EU, soužití menšin, solárních korsárů apod. V tomto ohledu myslí a koná Klaus mnohem reálněji a racionálněji, ale zase dovede až poděsit spoustou jiných věcí. Nedokáži se jednoznačně přiklonit ani k jednomu ani k druhému, nezacházeje příliš do detailů, tak s morálním kreditem je na tom Havel o něco lépe, ale s racionalitou zase Klaus.

Myslím, že z toho co se u nás pohybuje a co jste jmenovala, tak dává smysl kombinace z toho, co říkají ti řadoví disidenti, především ale ti, co se vrátili a jsou ve styku s naší každodenní realitou a nestala se z nich ta šlechta. Pak také dává smysl to, co říkají bývalí a současní řadoví občané. Ony ty západní noviny také už dávno nejsou tak úplně v pořádku, ale na druhou stranu, koho na západě by zase až tak dalece zajímaly nějaké ty naše místní žabomyší spory a sporečky a bouře ve sklenici vody, navíc ještě presentované dosti poklese a nevkusně. Prostě zase tak světoborní a zajímaví prostě nejsme. To je vlastně dobře.

Jakub S. řekl(a)...

Bodejť že je to dobře. To eště. To pak aby člověk nevycházel. Teda nevyjížděl.

drak řekl(a)...

Jakubovi S:

Víte, to máte dvousečné, na jedné straně by zase třeba lépe chápali, proč už se třeba někdo nechce vracet, takže ten výjezd ale už bez návratu, by byl velmi žádoucí. Teď jsme bohužel v situaci, kdy sice můžeme na západ, ale jenom na návštěvu a na chvilku, pak zase musíme zpátky do blázince, zatímco ti zatrachtělí bolševici nechtějí natrvalo vypadnout ani do Ruska, ani do KLDR ani do Číny a to je přeci obrovská škoda, no ale tady se jim nelíbí a furt to chtějí přetvářet dle oněch již zmíněných vzorů, místo aby za nimi odjeli a navěky zůstali s nimi....

STK řekl(a)...

Já bych Draku nebyl tak rozhodný. Zdá se mi, že ne za vše mohou "komunisti". Za fůry věcí může obecně lidská povaha, já to mu říkám "geny pračlověka Janečka". Třeba princip "pracky v láhvi" rozhodně není pozůstatkem žádné komunistické téze. Ten máme už od opic.
Bude těžké přesvědčit hobity o tom, že žádný Gandalf nepřijde a když, tak bude falešný a že jen oni sami se můžou z té zatracené situace dostat. [:>/

STK řekl(a)...

Malinký příspěvek k diskusi o "svobodě slova". Děsí mě, že výraz "svoboda slova" už musím dávat do uvozovek.

informace řekl(a)...

STK,
multikulturalizmus se teď "nosí". Dělají se tedy veřejné debaty o velkém kulturním přínosu multikulturalizmu v době globalizace. Jen multikulturalizmus zabrání možným budoucím válkám atd.
Debaty o zkrachování této ideologie, o její bezpodstatnosti, o hrozící islamizaci se nevedou. To by nebylo politicky korektní.
Schválně jsem se dívala po netu, jestli tu něco podobného bylo zorganizováno, ale našla jsem jen debaty a různé akce pro multikulti.
Hlasy o latentním nebezpečí, které představuje imigrace, hlavně nelegální si můžete přečíst na blogách nebo v pravicovém tisku. A pak na srazech Severní ligy. Jinak nic.
Je to soustavně prováděná cenzura ze strany politicky "korektní" levice, která v tom našla svou novou ideologii, kterou nahradila marxismus. A ostatní ten diktát mlčky přijímají.
Teď se politická korektnost dostala i k Vám.

STK řekl(a)...

Lenost nás, hobitů s plnými komorami jídla, myslet, víra, že to, co je nejhlasitější je i nejsprávnější ...

A melu a melu tu pořád to samé: Proč nám stále chybí ti naivní chlapečci, kteří oznamují zblblému světu, že CÍSAŘ JE NAHÝ?

"Korektnost" jsem definoval nahoře. Přidává se strach z odsouzení, z vyloučení "ze slušné společnosti". Jak dlouho to bude trvat než než se přijde na to, že chlapeček má opravdu? Až už bude pozdě?

Jakub S. řekl(a)...

Panebože! je to tady!! VŠE, přímo VŠE, zakázala na své půdě debatu, resp.seminář o nebezpečí islamizace. Ne. To je zlý sen. Tak slyšíme trávu růst - ?
V y v á ž e n á s k l a d b a účastníků. Aha. Takže bude-li na konferenci o dějinách jednoho církevního řádu, které jsem se v srpnu účastnil, dvanáct renomovaných přednašečů z řad opatů, círk. historiků, sociologů, historiků umění, a to i z BRD, BRÖ, Polsky (jak tomu bylo) - musíme se připravit napříště na požadavek dvanácti zástupců vedení al-Kajdy, islámských medres, čínského či severokorejského vedení atd. - ?!?

Jakub S. řekl(a)...

Do *****e. Mi scusi si lo dico cosí. Že to musím dodat.

informace řekl(a)...

Poslyšte, STK,
ten chlapeček je jen v pohádce. Nepleťe si přání s realitou.
Chtěla bych vidět, jak by takový chlapeček skončil. Nakonec to víme, vzpomeňte si třeba na kravál kolem karikatur na Mohameda.
Ale, STK, jsme mnohem víc multikulti než myslíme. Představte si, že v severozápadní Číně našli potomky antických Římanů, kteří se tam dostali v r. 53 před n.l. Vidíte, jak se staří Římané rozšířili po světě? A teď tam místní obyvatelé, Číňani, kteří prý mají evropské DNA, předvádějí pro turisty hry gladiátorů.
To čubrníte, co?
http://www.ansa.it/web/notizie/canali/inviaggio/mondo/2011/10/03/visualizza_new.html_695631975.html
Nakonec jsme všichni antický Řím.

informace řekl(a)...

Četl jste, STK,
o fat tax v Dánsku? Všechny potraviny, kde jsou obsaženy živočišné tuky - tedy máslo a sádlo zdanějí. Prý jdou Dánové moc tlustí.
Jaký bude asi další článek ve vývoji člověka? Aebo jak si ho představuje dánská vláda?
http://www.newnotizie.it/2011/10/03/danimarca-tassa-anti-obesita-contro-i-cibi-grassi/tassa-grassi-saturi/

stk řekl(a)...

Jojo, Informace, v pohádce...
Nazval bych to spíše hororem, noční můrou - jdete ulicí a všichni se od vás mlčky odvracejí. Lidé nemají tvář. Ulice končí na kamenité pláži u ústí řeky do moře. Nikde nikdo, jenom řeka přináší nějaké rozbité hračky, opěradlo křesla a žlutý polštář z gauče. Věci se zachycují na mělčině, není tu nikdo, kdo by o ně stál, není nikdo, kdo by je adoptoval.
=================
Ale tady nejde o římské legie, které zabloudily do severní Číny, že? To co se tu kolem děje má jiného společného jmenovatele: Líný souhlas s pokrytectvím.

STK řekl(a)...

Pro Jakuba: Termín "vyvážená skladba účastníků" je opravdu perfidní, proradný.
Kdo
tedy bude určovat, zda je to či ono (zprávy, účastníci konference nebo třeba obsah pohádky) dostatečně vyvážené?

informace řekl(a)...

Jéžíšmarjá, STK,
kam s takovým pesimizmem. Člověk aby se Vás bál číst!
Lidi jsou blbí, ale přesto je život krásný! Vykašlete se na pokrytce, stejně dojdou do oněch míst.
Vyjděte si ven, na čistý vzduch, nadechněte se, natáhněte se na slunci a vyhřívejte se jako ještěrka a vykašlete se na multikulti.
Stejně jste z kasty privilegovaných, kolik lidí má to, co Vy anebo si to může dovolit?

stk řekl(a)...

Proboha, Informace, ona se budou zakazovat i jízdní kola s motorkem? Nebo dřevěnice v Sudetech? Jinak mám trochu našetřených peněz a docela hodnou ženu. A dva přítulné, tlusté kocoury. Nic víc, co by stálo za řeč...

<Jo - ještě mám občas pěkný vztek na tenhle laxní svět. A tu a tam bolavá záda. Že by šlo o tohle?
[;>)

informace řekl(a)...

No a snad byste nechtěl Cadillac a vilu na Miami?
Jo, pokud jde o tu vilu, pripomnělo mi to jednoho mezulána, jediného dědice velkého závodu, který prodal a pak roupy nevěděl co. Tak si koupil tu vilu v USA a dal dohromady skupinu 30 dívek a 30 chlapců, s tím že bude experimentovat novou společnost blahobytu. Pravý účel byl ulít peníze daňovému úřadu a bavit se alespoň pozorováním, když sám nikam nemoh'.
A další peníze ulil do Švýcarska a aby mu to prošlo, dal se k radikálům a koupil si dvacet procent Unity.
Snad byste nechtěl být na jeho místě? Taková bída při všech těch penězích.

Jakub S. řekl(a)...

Jezusku, nechtěl! Ani já ne! Poznal jsem dva největší bohatce (zbohatlíky, gaunery - dtto) svého města. To je život na sviňu, lidi. Jeden z nich navíc zásadně nic neplatí. I mým dlužníkem je. Na moje upomenutí (už 91, začínal) pravil žoviálně (o generaci mladší a menší): nó, podívejte... přece byste nechtěl, aby vám někdo nááhodou někde za rohem, že... no třeba byste uklouzl - ? Po boku mu už tehdy stála nehybná a tichá doga. Dnes má dva pitbuly. Předloni jsem v jeho pevnosti nad městem byl a dokázal jsem je pohladit, a tak mu zkazit radost, jak se jich bojím. Tož bál sem se jak sviňa. Ale vyšlo to. Tož tak.

informace řekl(a)...

No, vidíte, Jakube,
jste moudrý člověk. Jen STK pořád touží po nějakých extrabuřtech, jako třeba ostuda s porno star, jako ten mezulán.
Domluvte mu, že mu stačí kolo a bouda v Sudetech a jeho malý mírný domácí koutek.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK, k Vašemu příspěvku ze 3.října 1:44 :
Marně se pokoušíte uniknout ze své společenské vrstvy. Vy prostě JSTE jeden ze zdejších intelektuálů; však proto si s nimi tak dobře rozumíte.
To já, pracující člověk, mezi vás nepatřím. Já zde zastupuji pokrokový prvek, jakkoli vy zdejší intoši jste též pokrokoví.
Prostě nestačí být proti Euroamerice, multikulti, kapitalismu a demokracii – ten dělnický základ vám (Vám) prostě chybí.
Proto, až konečně onen pověstný chlapeček zařve „Král je nahý, kníže senilní, a Západ zas..ný !“, až pomine následný masakr, tak JÁ budu zde komisařem. (Jen klid, vážený. Nejsme jako oni, oni zrádní havlovci, multikulti vrahové české kultury. My Vám hlavu neutrhneme; vážně ne. Vezměte na to jed.)

Na shledanou v lepších časech, před prověrkovou komisí.

STK řekl(a)...

A přesně tak vznikají fámy, které se pak vydávají za zprávy. Víte, že by z Vás byla docela úspěšná bulvární novinářka, Informace? [;>)
Ať už teď napíšu cokoliv, budu už jen ostatním vymlouvat tu nesmyslnou informaci od Informace. Budu nedůvěryhodný a v defenzi.
No tak dobře, jste dobří manipulátoři, profesoři avataři! (Věřte, že já to doopravdy dokážu ocenit. V tom ohledu "su profík" zase já.[;>)))

Zítra jdu točit efekty - projíždějící Pendolíno - tak jdu raději spát, ať se nezapomenu na kolejích. Člověk přejetý Pendolínem vypadá jako kus krvavé tlačenky a přes čelní plechy je propasírován vzniklým otvorem dovnitř lokomotivy. Kdyby měl někdo zájem, našel bych někde i fotky... Jeden tenor je u nás sbírá a s rozkoší rozesílá nic netušícím. Slabší povahy blinkají, silnější mají noční můry. Psychiatři mají pré.
============================
Vzkaz pro Vlastimila Většího, Vlastence: Před prověrkovou komisí jsem už před časem byl! (1970/1971?) Vždyť přece pořád říkám, že se kolo dějin už zase protočilo o 360°, ne?

Větší vlastenec řekl(a)...

Prověrky atd. jsou sice nepříliš příjemnou, ale NAPROSTO NUTNOU součástí ozdravného procesu, vážený STK.
To přece víte.
Prostě - prověřovali jsme po osvobození naší vlasti od Rakušanů (feudálové a černoprdelníci přišli o část neprávem získaného majetku), prověřovali jsme po osvobození od fašismu, prověřovali jsme po osvobození od kapitalismu a demokracie, prověřovali jsme po záchraně naší vlasti před návratem feudálů, černoprdelníků, Němců a buržujů.

Takže prostě BUDEME prověřovat po osvobození od NATO a EU.
(Žádný strach, vážený STK. Já Vám dosvědčím, že jste pro návrat našeho spravedlivého slovanského společenského systému odvedl hezký kus práce.

Světu mír !

informace řekl(a)...

Ale, STK,
co to říkáte? Já o Vás žádné zprávy nešířím, jen poukazuju na to, že za velkým bohatstvím mohou být zcela nepříjemné situace.
Tak tedy ten zbohatlý mezulán si nechal otisknout, samozřejmě placeně, zprávu, že vlastníkem všech peněz je vlastně jeho věrný vlčák, kterému ty peníze odkázala jedna německá hraběnka. A taky jmenoval vlčáka (jméno si už po tolika létech nepamatuju) prezidentem své společnosti. Jestli to zapůsobilo na daňový úřad, to nevím. Dál jsem to nesledovala.
Mladík byl gay po tatínkovu vzoru. Ten také po sňatku s dcerou majitele závodu přestal rozlišovat pokud jde o sexuální orientaci, mezi řidiči náklaďáků a ženským pohlavím.
A nemyslete si, že jsem se zbláznila nebo že šířím nějaké kachny. S větším úsilím by se mi podařilo najít ty zprávy v archivech.

informace řekl(a)...

Nebylo to tak těžké to najít, tenkrát o tom psaly všechny noviny a Mezulán dokonce vystoupil několikrát i v TV. Takže archivy jsou plné.
Tady to máte stručně.
http://archiviostorico.corriere.it/2003/giugno/07/Maurizio_Mian_acquista_dell_Unita_co_0_030607102.shtml

informace řekl(a)...

A tady to máte podrobnějc.
http://www.ilgiornale.it/interni/il_cane_gunther_si_e_comprato_pezzo_dellunita/27-06-2009/articolo-id=361955-page=0-comments=1

informace řekl(a)...

Našla jsem Vám i podrobnější článek, ale odkaz zase spápnul náš Piksla.

informace řekl(a)...

Mrkněte, STK,
dokonce jsem našla fotku Mezulána s věrným vlčákem Guntherem, prezidentem finanční holding a porno star Cicciolinou.
...p://locali.data.kataweb.it/kpmimages/kpm3/gloc/2008/03/19/767078.pjpeg

STK řekl(a)...

S gayi lze koexistovat ve vší počestnosti milá Informace.
Dokonce se jeden nedávno nastěhoval do stejného patra a známe se z dávných dob z Ústavu. Včera mi dokonce donesl k narozeninám vlastnoručně uplácaný ovocný dort. Dobrý je - i když se musí jíst jen lžičkou - tvar totiž drží jen ve formě. Šikovný chlapec - ve dvaasedmdesáti?
Domnívám se, že Cicciolina (Cičjolína?) má té své role pornostar taky už plné zuby. Pořád přesvědčovat svět o své perverznosti - to musí jednoho pořádně utahat. A znudit. Myslím, že jednoho dne svlékne svůj kostým jako Santa Claus svůj plášť, odlíčí se, oblékne střízlivé šaty téměř bez výstřihu a tiše odejde do důchodu. Docela ji vidím, jak sedí před kavárnou na sluníčku, čte si něco seriozního od Ecca a kolemjdoucí staříci se šeptem přou, je-li to opravdu ona...

A teď mě omluvte, jen jsem sem nakoukl na meteo, jestli budu při nahrávání moknout. Zdá se, že ne. Tož mi držte palce.

Jakub S. řekl(a)...

Pendolííno už někoho přejelo - ? U nás?

Jakub S. řekl(a)...

"Čiččolína". Teda opravdu si ale nedovedu představit, že má na Ecca...

informace řekl(a)...

Jste vedle jako jedle, STK.
Cicciolina, která pobírá v 60 letech penzi 3.000 euro měsíčně jako bývalá poslankyně parlamentu, kam ji nechali zvolit radikálovéjako provokaci, se vůbec do zátiší nechystá.
Chce kandidovat na starostu severní Monzy za nově vytvořenou stranu typu "ottimista - futurista".
Prý o ní ještě uslyšíme.
A Eco? o něčem podobném jsem neslyšela a je to vrcholně nepravděpodobné.

Větší vlastenec řekl(a)...

Na Ecca mám i já, vážený Jakube S.
Sice nejraději chodím ve svých pracovních botách s kovovou špicí (chrání mne v práci, a mohu jimi krásně zkopat třídní resp. národní nepřátele), ale na jednání se svými soukromokapitalistickými (a ZAHRANIČNÍMI !) klienty se prostě musím přezout do tzv. společenské obuvi.
Vážně; do Prčic.
A právě boty Ecco mi vyhovují nejvíce.

Přeji Vám hezký den.

Jakub S. řekl(a)...

K tomu nedovolení konference o muslimech na VŠE jsem s prosbou o konkretizaci protestujících interpeloval hlavní redakci LN. Tu je odpověď:
Dobrý den,
jak jsem pochopil, ten odpor se zvedl mezi studenty, nebyl však nijak masový - studentská tajemnice hovořila snad o "desítkách e-mailů". Organizátoři debaty nicméně tvrdili, že tyto kritické e-maily nepocházely od studentů VŠE, ale od nějakých "provokatérů zvenčí".
Zachovejte nám přízeň, (...)
Tak trocha naděje, aspoň, že.

Kopretina řekl(a)...

Je to velmi špatné, že je kritika islámu zakázána...Jsem si jistá, že kdyby chtěl někdo zorganizovat přednášku, kde by se kritizoval Izrael, nikdo by přednášku nezrušil...

Větší vlastenec řekl(a)...

Svoboda slova v kapitalismu a demokracii ?? V Euroamerice ???
Jak můžete něco takového očekávat, vážení vlastenci ?
Copak mají ti mizení kapitalisti a demokrati, ti degenerovaní obyvatelé Euroameriky nějaké zkušenosti se socialismem a socialistickou demokracií ?!
No nemají, samozřejmě !
Jedině snad ze svých řídkých cest do našeho slovanského světa, do světa svobody, spravedlnosti a solidarity. Jenže to by museli mít naše schopnosti, mít schopnosti zdejších Doupatových vlastenců, jimž k poznání zhovadilosti a zhůvěřivosti evropských pronárodů stačí dva průjezdy rychlíkem skrz Evropu, že. A ty samozřejmě nemají, neboť nejsou ani Slovani, ani komunisté.
Prostě v Euroamerice, na rozdíl od našeho zdravého slovanského světa, nemůže vyskočit pověstný pravdomluvný chlapeček. Nebo tedy může, ale hned bude brutálně zatčen tamní třídní policií, a odsouzen třídní justicí. A to i za pouhé nevinné konstatování nám roduvěrným Čechům známých pravd o nepřizpůsobivosti Cikánů a sionistů, resp. o skutečném charakteru tzv. koncentračních táborů v Letech, Kunštátu a Osvětimi.

Prostě - Euroameričani nevědí o svobodě slova vůbec nic, tudíž musejí počkat na osvobození a následné povinné zrychlené kurzy marxismu-leninismu-stalinismu.

Světu mír !

informace řekl(a)...

Vysoký komisař pro utečence při Unhcr se sídlem v Ženevě Antonio Guterres prohlásil, že multikulturalizmus je nejen pozitivní ale nevyhnutelný. Proto nemá být proti imigrantům prováděna protiimigrační politika a nemají být zaujímány nepřátelské xenofobní pozice. Nebýt diskriminován pro etnický původ je jedním ze základních lidských práv a všichni ho musí respektovat. Vzhledem k stále rostoucí xenofobii se stává velmi obtížným najít řešení pro 43 milioni běženců a apolidů ve světě.
Tak tady to máte!

informace řekl(a)...

Jen jeden dotaz.
Když soused rozfláká hubu manželce a vyžene ji z domu, musím ji povinně vzít do bytu a starat se o ni, abych neporušovala chartu základních lidských práv?
Nemá se manželka postarat o sebe sama?

informace řekl(a)...

Přečtěte si článek Putina v dnešních Izvestijích:
Новый интеграционный проект для Евразии — будущее, которое рождается сегодня
Nový integrační projekt pro Eurazii - budoucnost,která se rodí dnes.
...p://www.izvestia.ru/news/502761

Jakub S. řekl(a)...

Jenomn: apolide = osoba bez státní příslušnosti, tj. dnes prakticky totožné s b ě ž e n e c .
Tak takoje buduščeje roždajetsja segodňa - ? To snad ne - !
A už zas jsme na roztrhání, s kým se i n t e g r o v a t . Bože chraní. Iz-za čego, Bože moj?

STK řekl(a)...

Pro Informaci
K Číče-líné: Já vím, že je to krajně nepravděpodobné. Ale musíte uznat, že by to bylo:
a.) pěkné
b.) poučné pro mládež

Jakubovi:Nevím, jestli to neštěstí bylo u nás - prý ano, ale utajilo se to. Leč nic přesnějšího o tom nevím. Musel bych prohledat starou poštu, tam mi to tenor poslal. Ale pohled to není pěkný: ten vlak člověka nepřejel, on ho "polknul" - tělo prorazilo vnější karosérii a uvnitř mezi nosníky předku lokomotivy to vypadalo jako v obřím mlýnku na maso. Kdyby po těch fotkách opravdu někdo moc toužil, pokusím se je najít. Jinak bych to raději nechal spát. Pendolína jsem se dočkal, ulovil jsem jeho zvuk a ono naštěstí neulovilo mě. Jinak mám na kartě asi 20 dalších vlaků, závory a když už jsem byl v ráži, natočil jsem i zvuk svého prskoletu. Teď po obědě piji kafe a asi ty zvuky hned zpracuji. Já su tak pilný, až je mi ze mě zle. (A to jsem aspoň 15 km z 50-ti celkem ujetých šlapal nohama!)

Pro Draka: Záchrana světa před "čínským morem" je možná jen jedna - blahobyt většiny Číňanů. Blahobyt oslabuje rozmnožovací pud až na nulu. Anýbrž, (z toho bude mít radost Vlast. Větší) zbohatlíci jsou líní vyrábět děti!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK, jak víte, s Číňany se stýkám v rámci svého zaměstnání.
Zrovna minulý týden jsem se blíže seznámil s jednou čínskou rodinou, našimi nájemníky : Mají tři (3) dcery. Rodiče pracují od 9 do 23 hod., dcery studují a pracují zhruba stejný počet hodin.
Prostě pěkný hnus. Takové ŠÍLENÉ multikulti zatrhneme OKAMŽITĚ po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou.

Mimochodem - v "mé" jindy tiché ulici se dnes hlučně pohybovaly desítky nepřizpůsobivých osob. (Chci se vyhnout termínu "rasově méněcenných" - to víte, jsme okupováni multikulti politicky korektní Euroamerikou, takže se nechci dostat do maléru.)
Tlustí Cikáni se bezohledně oháněli krumpáči a lopatami, a během dne poničili vozovku i chodníky. Prý dělají výkop pro nové plynové rozvody.
Tomu tak uvěříme, my inteligentní a vzdělaní Češi resp. Moravané.
Rom dře - tento vtip dne, či spíše roku, nám přece poslal velký český vlastenec STK; díky mu ještě jednou.

Prostě : Kde jsou naši vlastenečtí čeští dělníci ? Kde nechali své Molotovovy koktejly a bejzbolové pálky ? To nás nikdo před tím cikánským resp. čínským násilím nezachrání ?!?

drak řekl(a)...

Co se OSN týče, tak si myslím, že vzhledem k tomu, co z něho poslední dobou leze za hrůzy a za škody, ať teprve potenciální, nebo už rovnou reálné a teď mám na mysli biopaliva, solární korsáry a povinně trpěnou islamisaci Evropy a její kolonisaci dalšími přemnoženým "dárečky", uvažuji, zda by snad nebylo na místě tu organisaci rovnou zrušit a ta odpověď je spíš kladná.

drak řekl(a)...

STK:

Ty fotografie raději nechte tam, kde jsou. Někdy se reálný život projevuje natolik drsně, že je lepší se na to snad ani nedívat. Já jsem poměrně skromný člověk a opravdu nemusím mít a ani nemusím zažít úplně všechno :-)

informace řekl(a)...

Draku,
nevím jaký je počet běženců na světě, komisař Antonio Guterres zcela nedávno uvedl dost ohromující číslo 43 miliony, jiné údaje UNHRC z konce minulého roku hovoří o 15 milionech.
Což je dost velký rozdíl.
V každém případě se jedná o migrační tsunami celých etnií. Je jasné, že tomu nemůže čelit OSN z Ženevy apely na jednotlivé vlády, v tomto případě jsem měla dojem, že se jedná o evropské, aby provozovaly vstřícnou politiku vůči běžencům.
Zřejmě by se mělo přistoupit k revizi různých mezinárodních dohod počínaje ženevskou konvencí z r. 1951. Všechny dohody zaručovaly právo jednotlivce na poskytnutí azylu ne přestěhování celých etnických skupin do jiných zemí a kontinentů. V každém případě každá z těchto dohod byla odpovědí na tehdejší situaci, byla následovně přeformulována nebo upravena.
43 miliony běženců to je něco jako čtyřnásobné Česko, nebo téměř stát velikosti Itálie.
Tady se jedná o skutečnou migraci národů a ne jen o útěk jedinců před politickým násilím.
Nemůže se řešit z křesla vysokého komisaře v Ženevě. To je jakoby chtěl zastavit přírodní tsunami naběračkou vody.

drak řekl(a)...

informaci:

Ten komisariát OSN v Ženevě by mohli zavřít, aspoň by se ušetřilo za zbytečné výdaje a panu komisařovi by měli doporučit, aby se buď vzbudil ze sna, a přestal plkat nesmysly, protože jinak asi bude nezbytné, aby byl ubytován v měkce vypolstrovaném pokojíky na uzavřeném psychiatrickém oddělení...

Jakub S. řekl(a)...

x Ty fotografie ne!
x A Italia: doporučuju používat pojmu etnikum (etnika).
Migrační cunami - to je hrozné. A žel výstižné. Vlastně není: cunami je hrůza jednorázová, zaplavování Severu stálým přílivem z Jihu je průběžné, nemilosrdné, masivní, nezastavitelné. Např. na Lampeduse, když jsme u Itálie, lidi šílí. A co můžou? Postaví se na pobřeží s kulometem?

informace řekl(a)...

Víte, ono by stačilo pro řešení krize na Lampeduse, kam každý den přijíždějí nová a nová plavidla, kdyby Unhrc anebo evropský komisariát zřídily v severní Africe nějaké středisko pro předběžné třídění žádostí o azyl a posílalo do Evropy jen ty, co mají skutečně nárok. Takhle se sem navalí lidi, kteří jen hledají lepší živobytí v Evropě a přijíždějí jako ilegálové. Protože i pro přijímání legálních imigrantů za prací jsou již stanovena kriteria a pravidla.
Takhle si sem jen spousta nespokojených udělá výlet do Evropy, jsou ubytováni a živeni měsíce ve zvláštních táborech na účet EU a pak jsou pomalu postupně posíláni zpátky do země původu, jstliže ta je přijme.
Řešení, které používala Itálie až do t.zv. arabské revoluce a zásahu v Lybii, spočívala v dvoustranných dohodách se severoafrickými státy, které měly plavidla zadržovat už u vlastních břehů.
Proč něco podobného neprovádí sama EU v první osobě, včetně hlídkování už u afrického pobřeží? Nebylo by to nakonec humánnější?

informace řekl(a)...

Ještě něco k výše zmíněnému "cikánskému resp. čínskému násilí", skutečně povedenému pokusu vpašovat sem téma neochoty domácích pracovních sil dělat nekvalifikované práce.
To je trend, který jsem mohla pozorovat už od dob, kdy můj syn chodil do obecné školy - a totiž snahu rodin pozvednout úroveň základního nebo středního vzdělání, aby je mohly usadit alespoň do "kanceláře" aa tak povýšit jejich sociální postavení.
Na tom by nebylo nic špatného, kdyby pak nedošlo k situaci, kdy těch středoškolsky vzdělaných vycházelo víc než vyžadoval trh práce. A místa dělníků nebo pomocných dělníků zůstávala bez zájemců. Nemluvě už o sezonních pracích v zemědělství.
Takže přijímání pracovníků z ciziny se stalo nezbytným. Sezonní práce jako sklizeň rajských jablek nebo oliv dělají skoro výlučně afričané. Podobně je tomu i ve stavebnictví, tam jsou zase Rumuni nebo Albánci.
To na jedné straně, na druhé tu jsou desetitisíce nezaměstnaných mladých Italů, protože ti tyto práce nechtějí dělat, když přece mají středoškolské vzdělání.
To je jeden z argumentů, co uvádějí zastánci multikulti, kteří se stavějí proti kontrole přílivu imigrantů. A nemají tak docela nepravdu.
Co můžeme na této situaci změnit? Asi nic. Stáváme se pomalu společností založenou na tendenci místního obyvatelstva vykonávat "lepší" práce a ponechat ty horší, považované za sociálně ponižující imigrantům.
Hodně z té současné sociální a etnické nerovnováhy má kořeny právě tady.

informace řekl(a)...

základního nebo středního vzdělání dětí

Šaman řekl(a)...

Vrácen informačin odkaz na Mezulána. Tenhle:

A tady to máte podrobnějc.
http://www.ilgiornale.it/interni/il_cane_gunther_si_e_comprato_pezzo_dellunita/27-06-2009/articolo-id=361955-page=0-comments=1

drak řekl(a)...

informaci:

Důležité je, řešit věci správně a věcně, tedy tak, aby se problémy řešily a pnutí sláblo, nikoliv naopak, jak je tomu už celá léta, co se věci řeší tak, aby se jen bordel zametl pod koberec, místo aby se vymetl. Na jedné straně by bylo zapotřebí poněkud zvýšit cenu oněch "podřadných" povolání natolik, aby mělo smysl je vykonávat, konec konců, kdyby se sem masově nedostávala ona "levná" pracovní síla, on by si to ten trh nějak vyřešit musel, jenomže když se sem ta síla ve velkém dostává, na jedné straně a na té druhé dřepí lidi na podpoře, tak se pak nedivme, že ty konce, které se kvapem přibližují, nebudou nic hezkého. Podstatou toho správného způsobu ale je, zarazit tu masovou imigraci, přestat vyplácet podpory a donutit lidi aby se živili prací a ne braním podpor, prostě nechat trh, ať už si to narovná. To, co tady máme teď, to není trh, ale regulovaný socialistický dotační a podporový čurbes financovaný navíc na dluh, tahle ignorance ekonomických a přírodních zákonů nemůže trvat nekonečně dlouho, ono to padá na držku už teď. Teoreticky "levná" (jinak ale hodně drahá) a teoreticky "pracovní" síla nechť si odjede domů a ty své domácí padouchy ať si prohodí oknem nebo napíchá na vidle, to je její věc, my tady i bez ní máme starostí až nad hlavu a bude se nám to horko těžko dávat do pořádku. Řecko je jen lehký náznak toho, co ještě možná (bohužel asi nevyhnutelně) přijde, ale domeček z karet se nám už začíná rozpadat.

STK řekl(a)...

Jojo Vlastimile V., někdy i Róm dře.
Jenže většinové chování onoho menšinového etnika je obvykle takové, že ten mnou citovaný výrok, který tak pečlivě evidujete* se stává hořkým humorem. Já píšu o svých osobních zkušenostech a vy se radujte, že jste viděl cosi, co se pro nás, kteří s Cikány žijí přes půl století zdá být téměř zázrakem. Ale i ty se občas dějí.
K pracovitosti: Stejně jsou na tom Vietnamci a tedy na severu i Ukrajinci. Dřou, aby měli peníze a byli pak doma aspoň trochu "zámožní". A ti laskavi zdejší hobiti, kteří je občas tak moc nemají rádi je odírají, kde mohou. Nehledě na jejich "rodné" - ti je odírají ještě sofistikovaněji. Ostatně u Cikánů to platí dvojnásob. Znáte pojem "cikánský lichvář"? Pokud ne, dojeďte někam do Hrušova nebo do Vítkovic. Tam Vám to vysvětlí po lopatě (případně i lopatou.)
Vietnamci se ne vždy vracejí do vlasti, docela se jim tu líbí a na rozdíl od musulmanů nám, zatím většinovému etniku, nevyhrožují fyzickou likvidací, případně se neoblékají do dynamitových vestiček. Navíc nevím ani o jednom vietnamském minaretu nebo mešitě - nehledě na to, že své ženy ani Číňané ani Vietnamci asi nebijí víc, než je ve zdejším kraji zvykem.
K menší pracovitosti těch, kterým se t.č. vede dobře: Myslím, že Jakub S. Vám potvrdí, že to není jev dnešní doby. Jakási "degenerace" a lenost vyšších tříd se koná snad od nepaměti. A pak obvykle vítězí barbaři. [;>)

*/ naprosto správně, tak se to přece dělávalo a v totalitách dělává pořád! Nepolevujte!

informace řekl(a)...

Jo, Draku, to máte těžké něco řešit. tady ty sociální vymoženosti jsou považovány levicí a nejen jí ale i všemi nemakačenky za velké výdobytky pracujících v sedm a osmdesátých leyech, kdy vláda ustupovala stávkám, demonstracíma násilí a pokus o jejich zrušení by vyvolal takové vzbouření, že by padla okamžitě vláda a k moci by se dostala levice, která by zas nic neřešila.
Rozhodně to nemůže vést k nějakým dobrým koncům.
Nevím, jestli jste viděl, ale islámské země neuznávají Deklaraci o základních právech člověka, protože neodpovídá principům islámu a sestavily si svou, na základě Koránu a práva šarija. Text anebo shrnutí najdete na webu.
Nad čím tedy bdí Unhrc?

STK řekl(a)...

Informaci a Drakovi:
Jde tu o to, že kdejaký obtloustlý hobit v Kotlince (i okolních kotlinkách) už dávno přestal chápat kauzalitu příčina - následek. Nevím, asi by nepomohlo nechat každého z nich 10 000x opsat větu "Bez práce nejsou koláče!" nebo "Kdo chce kam, pomozme mu tam!" případně Twainovu větu "Když hledáš pomocnou ruku, najdeš ji nejčastěji na konci svého ramene!"
Právě levicové sociální inženýrství nám vyprodukovalo dnešní hobity. Raději půjdou na smrt, než by zapnuli mozek. Jsou to prostě Lemmings...*

*/ poznámka pro ty, kteří tu hru někdy hráli...

Šaman řekl(a)...

Lemounci, tak jsme jim říkali. Když se jim řeklo, co mají dělat, pak to dělali disciplinovaně a furt. Dokonce na pokyn i spořádaně vybuchovali...
\:-)

STK řekl(a)...

A každý Leming byl specialista - nic jiného neuměl. To je i problém dneška. Na každou pitomost je perfektní specialista a nic jiného neumí.* Žádná renezanční rozmáchlost...

*/ kromě mě, pochopitelně... [;>)))

Moby Dick řekl(a)...

Ještě k těm trilionům rublů. O těch psaly Hospodářské noviny, které nejspíš užily amerických zdrojů. Zdá se, že jde spíše o tisíce miliard (v americké angličtině tisíce bilionů...), jak se píše jinde -
tedy o "pouhé" BILIONY rublů.
Soryáš. Důvěřuj, ale prověřuj!
>>://

Větší vlastenec řekl(a)...

No ba, vážený STK. Vážně mne těší pročítat Vaše příspěvky - máte to všechno pěkně promyšlené, hezky sesumírované. Jako ostatně každý rodu- a své cti věrný Čech i Moravan.

Ano, Rom (čti "Cigoš") dře jen a jen tehdy, když mu nic jiného nezbývá. Takže je nutno tzv. sociální dávky přidělovat na základě nikoli faktické chudoby, leč správné národnosti. (Chci se vyhnout termínu "barva pleti" - to víte, jsme okupováni multikulti politicky korektní Euroamerikou, takže se nechci dostat do maléru.)
Prostě - po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou budou tzv. sociální dávky dostávat jen bílí Češi a Moravané.
Samozřejmě, nepůjde o žádnou rasovou diskriminaci, protože Převýchovné pracovní tábory budou otevřeny jak pro Cikány, tak pro bílé buržuje, kulaky a nepracující inteligenty, neboli pro obtloustlé, zdegenerované, jak vši líné příslušníky tzv. vyšších tříd. Jedním slovem – pro hobity.

Mimochodem – na takové základní věci nepotřebuji poučení příbuzného významné osobnosti z dob budování našeho společenského zřízení. M-L-S jsem studoval stejně dlouho a stejně pilně jako vážený Jakub S. a Vy. A dodnes přemýšlím správně unikulti leninsky a vlastenecky; prostě jako Vy.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Zachovejte klid, drahý vlastenče Moby Dicku. Trilion sem, trilion tam - to máte jako s těmi samopaly s.Kalašnikova a jinými chybičkami. Prostě se z toho nestřílí, že.
Prostě nejste žádný žurnalista (= žumpa), a na amatéra odvádíte hezkou práci. Tedy vlastně nikoli práci, ale zájmovou činnost.
Díky tomu ještě jasněji odhalujete nesmírnou nekompetentnost svých bývalých šéfů- novinářských managorů. Že zaměstnávali (a PLATILI !) tak dlouho amatéra jako skutečného novináře, to je vážně k nevíře ...

Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Ano. Fáze zvaná Konec říše římské. Zánik Byzance, konec katolické barokní Evropy, čínské do sebe sebejistě uzavřené říše, otomanského impéria, prvotního explozívního kapitalismu... a euroatlantské civilizace. No co, mha přede mnou, mha za mnou. Jsem šedesátník, mě se to moc týkat nebude. Haj hou.

Moby Dick řekl(a)...

Přičemž "trilion" je dle slovníku českého jazyka MILION bilionů Deset na osmnáctou. Jauvejs!
>>://

Moby Dick řekl(a)...

Upřesnění k tvrzení VV, že mne zaměstnávali a platili novinářští managoři. České Textárny v žádném případě nevydávaly noviny, ale vyráběly užitečné texty.
"Triliony" byly převzaty z tištěných novin, které vydává vážený vydavatelský dům. A nebýt mého přípisu, tak i VV ví LDH (LeDa Hovno).
A je legrační, že na takovou blbost nepřišel nejen žádný ze štamgastů, ale ani celá redakce renomovaného deníku. To musel přijít až amatér. Totiž někdo, kdo má tu práci rád, i když mu za ni neplatí.

>>:))

STK řekl(a)...

Vlastimile V. - opravdu musíte v každé diskusi tzv. "vyhrát"? Inu dobrá...
[;>)

Větší vlastenec řekl(a)...

Až mně samým radostným vzrušením slza vytryskla.
Takže náš velký vlastenec Moby Dick vyráběl užitečné texty, a měl tu práci rád. Ba má ji rád dodnes. Tudíž dál vyrábí užitečné texty. Zdarma. Z lásky k věci.
Například vyrobil VYSOCE užitečný textík o chybě celých Hospodářských novin, chybě, jež - neodhalena - by nás všechny mohla zmást a svést k nepředloženostem.
Nebo že by to byla slza vděku, co ukápla mi ? Vždyť za onu důležitou informaci jest nám všem děkovat mu trilionkráte.*)
Prostě - všechna čest stranou !

---------------------------------------------
*) Trilion (čti trylyjón) = moc velké číslo; na začátku jednička, za ní zástup nul. Od miliardy dokáží rozlišovat jen matematici a ekonomové, od bilionu pouze matematici a amatérský žurnalista Moby Dick.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený Jakube S., v tomto případě přece na věku nezáleží.
Pokud zůstanete v naší vlasti, pokud zůstanete českým vlastencem, tak se Vás pád euroamerické civilizace bude týkat jen maličko; prostě jako všechny ostatní Čechy a Moravany.

Navíc - pokud všechno půjde dobře, tak před přívalem uprchlíků z toho "blahobytného" Západu nás spolehlivě ochrání obnovená technicko-ženijní pohraniční opatření + nerozborná hráz kosmatých hrudí našich a ruských vojáků.

Prostě : Na shledanou v lepších časech.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nemusím, vážený STK.
Ale ono se to tak nějak skoro samo přiházívá ....
Takže promiňte.

Pedro řekl(a)...

Musím Vlastimila obdivovat, jak neomylně dovede najít sebenepatrnější chybu skrytou v Šamanových článcích i ve výšplechtech zde v hospůdce se vyskytujících štamgastů. Je to pochopitelné, jeho znalosti všech oborů lidské činnosti jsou přímo ohromující. Třeba to, jak odhalil tajemství těžby jáchymovské uranové rudy během 2. světové války (část tohoto uranu pak pravděpodobně spadla na hlavy Japoncům v Hirošimě) - žádní němečtí horníci a ruští a francouzští váleční zajatci, anóbrž čeští horníci! Není zkrátka oproti nám obyčejným štamgastům žádné ořezávátko. A když už tu byla několikrát řeč o sci-fi - (Šamane, co bude s tím námětem se Stalinovými a Napoleonovými maršály?) - maně si vzpomínám na hrdinu jedné povídky Josefa Nesvadby. Tento nezletilec také nebyl žádné ořezávátko. Autor ho nechal zahynout při náletu anglických bombardérů na výzkumné středisko říšského letectva, vyvíjející vojenské rakety. K tomuto náletu došlo v noci z 17. na 18. srpna 1943 - název střediska Josef Nesvadba důmyslně zašifroval do názvu povídky. A toto středisko se nalézalo poměrně nedaleko od ústí řeky, kdysi nazývané Slovany Pěná či Pěna (a v názvu místa dodnes slyšíme její nám tak sladce slovansky znějící jméno, bohužel zpotvořené zpupnými německými dobyvateli). Věřme, že jednou bude onen kraj vyrván z nečistých germánských pracek a ona řeka opět hrdě ponese své krásné slovanské jméno.

drak řekl(a)...

Já si myslím, že ty hříčky s těmi velkými číslíčky už jsou poněkud nudné.

Na jedné straně je vidět, jak nám klesá úroveň žurnalistiky jakožto oboru, každý honem chvátá fofrem něco opsat a hurá s tím ven, o čem se tam vlastně píše je fuk, důležité je dostat něco, jedno ale co honem fofrem ven, dřív než všichni ostatní, na víc už asi totiž nezbývá čas.

Následkem toho tlaku na rychlost a také na láci toho procesu, nám pak nezadržitelně klesá i úroveň překladů, používají se především ty strojové, jen zcela vyjímečně korigované nějakým zpravidla ignorantem, takže se nedivme, že (ne)kvalita takového výstupu tomu zcela odpovídá, toť další daň trendům a duchu doby, v níž žijeme.

Koho by zajímalo, jak to s těmi číslíčky je, může si to přečíst třeba zde:

http://blog.jakubmaly.cz/blog/2008/2/26-co-je-vic-bilion-korun-nebo-bilion-doaru.aspx

http://cs.wikipedia.org/wiki/Krátká_a_dlouhá_škála

No a pak se mezi námi ještě vyskytují podivní jednici, hnidopichové, kteří se sice jen málokdy zmůžou na nějakou vlastní myšlenku či dokonce článeček, s tím by totiž na jedné straně bylo moc práce a také by na té druhé riskovali, že někdo najde nějakou chybičku, či hnidečku u nich, no ale to přeci nejde že, to radši ať se zastaví zeměkoule. Čas jinými věnovaný vlastní myšlenkám a článkům věnují tito hnidopichové vyhledávání chybiček a hnideček v dílech ostatních a nalezené jim je pak s chutí a vervou otloukají o hlavy. Tím žijí, to je totiž, ačkoliv je to ve skutečnosti dost ubohé, činí šťastnými.

Mě zase dělá radost nad kdejakou prkotinou mávnout rukou, nechat to plavat a věnovat se něčemu smysluplnějšímu, třeba práci.

informace řekl(a)...

V Itálii se počítá jen na miliardy. Co je tedy bilion? Tisíc miliard? A trilion?

informace řekl(a)...

Pedro,
řeku Pěná jsem našla jen v Makedonii.
http://travelingluck.com/Europe/Macedonia/Macedonia,%20The%20Former%20Yugoslav%20Republic%20of%20(general)/_785080_Pena.html#local_map

Pedro řekl(a)...

Pěna (německy Peene [peːnə] IPA, polsky Piana) je řeka v Německu v Předním Pomořansku o délce 142,5 km. Viz hatepe://cs.wikipedia.org/wiki/P%C4%9Bna_(%C5%99eka)

informace řekl(a)...

Snad se nechystáte do Němec? Taky proti euroameričanům? To bych si o Vás nikdy nepomyslela!

Jakub S. řekl(a)...

No Pěna, Varna, Tráva... prostě Peene, Warne, Trave - a přidejte si ústí = Muende. Peenemuende... na Uznojemu, čli Usedomu - jasné? Celé slovanské pobřeží Baltu mám prochozené, až po nejzazší výčnělek Rány čili Rujány... Kap Arkona, ano. Už dávno smytý i s obětištěm do moře. Zůstal val - neochránil Bože, tam jsme měli zůstat. Svantovít hleděl na všechny čtyři strany, ale na Wotana a tyhle hochy neměl. Vysoké křídové útesy pod malachitovými borovicemi, šikmými od stálého větru. Pohanské jezírko bohyně Herthy. Pazourky na pustých plážích. Hunské hroby = dolmeny a menhiry. V chladném čistém moři miliony průsvitných meduzek na nahatí Germáni na FKK-Strandech. Ach, genug. Zu spaet, Burschen. Is´ schon tajtsch,fue´ imma.

Pedro řekl(a)...

Kde jsou ty doby … Auto jsme nechali v rybářské vesničce Witt a šli po břehu pod křídovými útesy až na Kap Arkonu. Tam jsem vytáhl z batohu ruskou filmovou kameru Quartz DS8-M a Yashicu a filmoval a fotil … Ze zbytku valu, původně okružujícího areál Svantovítovy svatyně i ty radary, co se točily v lesíku těsně před areálem. Němečtí turisté na mě nevěřícně hleděli jako na zjevení. Pochopil jsem proč, až když jsem sešel k parkovišti, abych si udělal záběry z dálky. Veliké tabule: Fotografieren und filmen streng verboten!!! Ale už bylo nafilmováno a nafoceno .. a nikdo z pořádkumilovných a předpisudbalých Osties mě nepráskl. Fotky už jsou kdoví kde, ale ten film si mohu kdykoliv promítnout. Je to ale smutná podívaná. Místo, kde stál uprostřed Svantovítův oltář, už dávno pohltilo moře, zůstává zbyteček vnitřního valu, z vnějšího valu zbývá (tedy tehdy - v 80. letech zbývalo) ani ne třetina. Dnes už asi moře ukouslo další kousek.
Nebo když jsem si v Parchimu koupil láhev piva. Koukám co je to za značku: Obotritt. V první moment si říkám, jak to přeložit, vždyť to nedává smysl. Až za moment mi došlo - Obodrité…
Výlet lodí z Wolgastu (kdysi Bolehošť) podél severního cípu Usedomu až do Greifswaldské zátoky, pohled na rozestavěnou atomovou elektrárnu u Lublinu a pak zpět do Wolgastu. Po cestě pohled na strašidelnou budovu elektrárny v Peenemünde a na břehu za valem vyčuhující směrovky tryskových letadel na letišti u Peenemunde (tady mi posloužil výměnný dálkový objektiv od kamery jako dalekohled - byly to Migy s označením DDR, nikoliv sovětské stíhačky).
Ach, kde ty časy jsou ...

Pedro řekl(a)...

Lubminu - ten vše opravující Word!

Jakub S. řekl(a)...

Teda! No tohle - stejné pocity a stejné zážitky ze stejné staré vlasti! Řekni, kde ty časy jsou - no naštěstí v tom... v tahu. Ovšomž na druhou stranu sem tehdá měl devatenáct - dvacet - jednadvacet. Tož to je ta dialektika... já jsem tam pobýval 62, 3, 4. Niederleho Slovanské starožitnosti (ano, to není omyl - nikoliv Šafařík, historik a archeolog L. Niederle), bichle z 19. století, mne provázely po těch končinách v kufru, z univerzitky. Dybych ztratil, nedoplatím se.

drak řekl(a)...

informaci, Jakubovi S. a Pedrovi:

Musím se přiznat, že ačkoliv pobřeží Baltu rozhodně nepatří k místům, která bych vyhledával kvůli koupání, ubytování či vybrané stravě a nápojům, tak se musím přiznat, že když jsme tam jezdili v dobách, kdy jsem byl dítě, tak mi to na jedné straně pudilo vyhledávat knížky, které se tématem života západních Slovanů zabývaly, třeba zrovna namátkou Pověsti dávných časů od Alexeje Pludka, ale zkoušel jsem i vyhledat a přečíst další. Rozhodně si ale vzpomínám na to, že se mi tam líbilo, cítil jsem se tam dobře a vracel se tam rád a historie těch míst mi zajímala tenkrát a zajímá dodnes, pánové mi prostě kápli do noty :-)

informace řekl(a)...

No vidíte, právě při procházce po bývalém slovanském pobřeží Baltu, při pohledu, co zbývá ze starých památek, chrámů, lidí, kteří tam žili, si člověk uvědomí, nakolik byli schopnými politiky bývalí čeští vládci za středověku. Dokázali stát nejen zachovat, ale dovést i k rozkvětu a k jeho uznání na evropském poli.
Není tohle dostatečný důkaz o jeho schopnosti být státem, o jeho životnosti, o jeho významu v evropských dějinách?
Měl toto říct prezident Klaus na oslavách knížete Václava? Možná že tento pohled by se byl zdál někomu provokační.
Ale rozhodně neměl opakovat po arcibiskupovi, že kníže Václav vykupoval otroky. Vládce země otroky vykupuje?
Že se modlil, byl nábožný, soucítil s trpícími.
Myslím, že tyto vlastnosti nebo jen tyto vlastnosti by byly český stát moc neubránily.

Pedro řekl(a)...

Pěkné fotky z Kap Arkony jsou na hatepe://foto.mapy.cz/169085-Hradiste-na-Kap-Arkona , případně i na http://fotky.jesta.cz/20070717-22-Ruegen/20070719-01-Arkona/

drak řekl(a)...

informaci:

Tomu, že ten stát prošel více či méně úspěšně středověkem, aniž by zanikl, vděčíme na jedné straně Přemyslovcům, snažili se co to šlo a někdy i o dost víc než jenom to. Lucemburkové taktéž, zejména Karel zmohl diplomacií více, nežli jeho otec zbraněmi. Nápomocna jim ale byla ale i klika a matka příroda. Na českém území se totiž těžilo cca 45% evropského stříbra. Když má někdo prachy, tak se ty armády dávají dohromady lépe a ta politika ovlivňuje také mnohem snadněji. Nikdo z našich sousedů nám to ale moc neulehčoval, ale to v té době asi bylo dost vzájemné.

Později se pak zasloužila o vzkříšení českého státu vzrůstající ekonomická síla českých zemí v rámci rakousko-uherského mocnářství, byly to ty "zlaté české ručičky", které tenkrát ještě uměly především kvalitně a s rozmyslem pracovat a nejenom hrabat a krást, jako teď, takže jde je ekonomická síla, mohou vznikat i reálné politické síly a požadavky. Byla to ale i zásluha obroditelů a českých elit, kteří obnovili jazyk a kulturu a dokázali během 1. světové války založit legie a dostatečně významně uplatnit jejich sílu, natolik, že to mocnostem stálo za podporu vzniku tohoto státu na úkor mocnářství.

Dnes mi ale připadá, že až na pár světlých výjimek děláme snad všechno možné pro to, aby tu z toho státu kromě pár vytunelovaných špeluněk nic moc nezůstalo.

drak řekl(a)...

Pedrovi:

Za ty fotky díky, zastesklo se mi po dětství a po výpravě na sever :-)

Jakub S. řekl(a)...

Jej, na to se podívám, maňana!
A k tomu vykupování otroků:
No on je musel vykoupit, chtěl-li jim dát svobodu. Jak jinak? Byli přece něčím vlastnictvím, výrobním prostředkem, majetkem. Nebyl přece komunista, aby je prostě vyvlastnil. Musel jejich majitele odškodnit, ne? MMCh, mezi otrokem a poddaným nebyl vůbec taková zásadní přehrada, rozdíl, jak jste možná přesvědčení ze školy. To je věc doby a místa, ale přechod byl zcela plynulý a středověcí či barokní poddaní se leckde měli nesrovnatelně hůř než servi v říši římské. Ti se na trhu vchlubili, kdo má lepší pány a má se u nich líp, a byla strašná ostuda, doslechl-li se občan římský, že nezachází dobře se svými otroky, tedy sluhy, kuchaři, kojnými, vrátnými, vychovateli (často nejlepší, přeplácení Řekové - intelektuáli, ap.), učiteli... zas jsem se rozkecal, tož tak.

Jakub S. řekl(a)...

A v moři je tam celé zachovalé venedské, slovanské město. Veneta. Místní to dobře vědí, a když v určitou dobu jdete na určité místo a jste naprosto tiší a soustředění, uslyšíte zdola zvony. Měl jsem tam v jedné ztracené rybářské vesničce v krásném domku s rákosovou střechou děvče, skromné, modrooké a světlovlasé, jak se tam sluší, a ta mě tam v noci dovedla. Tak jsem je slyšel. A přečtěte si Heina, jak se díval z lodi pod hladinu a co tam zvolna začal vidět, a koho... to miluju od šestnácti. Končí to: ...kapitán mě v poslední chvíli stáhl zpátky a pravil: Doktore, bere vás čert?

informace řekl(a)...

Moc pěkné fotky. Já jsem tam totiž nikdy nebyla. Tak jsem si udělala představu.

informace řekl(a)...

http://www.veduta-nakladatelstvi.cz/download/1223461085cs__1_stopy_zapomenuteho_lidu.pdf

STOPY ZAPOMENUTÉHO LIDU
Obraz dějin Polabských Slovanů v historiografii
Libuše Hrabová