pondělí 12. září 2011

Sklepní katastrofa


Po nedělním obědě jsem šel vyhodit odpadky a na zpáteční cestě jsem si všiml vzkazu, načmáraného na kus papíru rychlou zoufalou rukou a přilípnutého na vstupní dveře do domu: Je ucpaná stoupačka levá přední. Tak byla tedy ucpána klesačka, jenže my bydlíme vpravo. Sláva, nic se neděje. Ale sklep máme vlevo!



V prvním patře se to nájemníkovi vylilo na podlahu. V přízemí je kočárkárna, tou proteklo bez viditelných škod. No a pak se čůrek zarazil u nás ve sklepě. A tak jsem celé odpoledne věnoval sklepu.

Zpočátku to nevypadalo zle, kuchyňská klesačka obsahuje jen to, co vyteče v kuchyňském dřezu. Jenže voda na zemi ve sklepě nebyla nejhorší - teklo od stropu. Voda se vyhnula se  - téměř - dvěma skříňkám, ve kterých mám staré noviny. Nu ale protekla si několika krabicemi, jedním kufrem, taškou, a těmi věcmi, co jsem ve sklepě měl.

Nejhorší však bylo, že přijeli hoši z Havarijních služeb dříve, než jsem zcela vyklidil sklep. V tom mém sklepě je totiž i ta roura odpadová. A čisticí okénko. To když se otevřelo, tak bylo za ním hrubě zataženo. Tedy stopro utemováno.I musel se ten všechen kal propláchnout vodou. A značná jeho část vytryskla nejen na podlahu sklepa a jeho stěny, ale dokonce i ven. A tento černočerný kal tedy smrděl náramně.

Naštěstí jsem při červnovém předělávání bytu přestrukturoval i obsah sklepa. A tak teď šlo pryč vše aktuálně mokré, co jsem si myslel, že ještě možná využiju. Pětatřicet let starý fusak po dcerce. Fíbrový kufr s pamětihodnostmi typu RP píše o volbě prezidenta Husáka. Šlaufy od pračky, kterou už nemáme deset let. Atd... Ještěže jsem zrovna před rokem absolvoval vyklízení sklepa v zatopeném Frýdlantě, takže mám trénink.

Pár pamětihodností, jako kolorovanou panoramatickou fotografii Prahy odněkud z místa premiérské vily jsem zachránil.

Večeře byla dobrá, kyselé rybičky. Ale mohl jsem si dát až potom, co jsem strávil půlhodiny ve sprše, silně se drbaje. Takže v deset večer. Jo - a jako bonus mě uštkla vosa, která se mi připletla pod triko, když jsem plnil odpadové kontejnery.

A před půlnocí jsem se snažil dobít si kredit na mobil - ale to už je jiná sága, i když stejně příšerná.

Prostě 11. září bylo letos špatný datum

Psáno v Praze dne 12. září 2011 brzo po půlnoci

117 komentářů:

STK řekl(a)...

Inu Šamane,
člověk přece nemá lpět na hmotných věcech. Takové vzpomínky se Ti nerozmočí, nezapráší, nevyblednou a nikdo Ti je nevezme.
Teda nikdo - až časem ten Němec od "A", co mi už občas schovává jména. Jak já se před čtvrtstoletím (potajmu) smál tátovi, když si nemohl honem vzpomenout, "jak se ten člověk jmenoval....". Tak to mám za to!
Ale na druhou stranu - když už si nepamatuješ nic, tak jenom blaženě vegetuješ - a bobky z toho budou mít ti, kteří se o nás budou starat.

P.S.: I já byl včera ve sklepě - montovat reflektor a tachometr na své kolo tak, aby nesvítil přímo do brašny na řídítkách. Ale nedodělal jsem, "bo revma" (to je ale mezi námi výmluva). No nic, zítra večer je taky den...

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ještě k 11. září 2001. Dvě letadla F-16, která se podařilo zvednout, byla neozbrojená. Proti unesenému letadlu mířícímu na Washington byli piloti připraveni zasáhnout jako kamikaze.
http://www.washingtonpost.com/local/f-16-pilot-was-ready-to-give-her-life-on-sept-11/2011/09/06/gIQAMpcODK_story.html

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Soucítím, neb uklízet sklep plný páchnoucí břečky skutečně není nic, po čem by člověk zrovna celý rok bytostně toužil. Rád se dozvídám, že to přežila ta fotografie a že Ti to nezkazilo náladu.

STK:

Pamatujete na ten krásný vtip, o pěti stádiích sklerózy? Je to z dětství:

1. stupeň: HoSiPa: Houby (na Ostravsku Hovno) si pamatuji.

2. stupeň: už nevím

3. stupeň: HoSiPaISiPi: Houby (na Ostravsku Hovno) si pamatuji i když si píši.

4. stupeň: HoMiMo, Hovno místo mozku, po jehož překonání nastává:

5. stupeň: StaÚBla, Stav úplné blaženosti, který se zdá se shoduje s tím skopčákem Alzheimerem, co lidem zlomyslně schovává ty věci, případně stupně sklerózy.

Zjišťuji, že někdo to také zná:

http://nej-nej-nej-nej-nej.blog.cz/0802/akronymy-od-pismene-s

http://nej-nej-nej-nej-nej.blog.cz/0802/akronymy-od-pismene-h

Ale ten druhý stupeň jsem tam zatím bohužel neobjevil, ale jako ilustrace toho, co jednou může přijít, to naprosto postačuje i bez toho.

Dobrou zprávou je, že v Izraeli na nějaké universitní klinice zjistili, že prý skořice obsahuje látky, které toho Alzheimera sice nevyléčí, ale aspoň ho zastaví, teď se prý pracuje na jejich separaci. Jestli je to pravda, nebo kachna co má vyprázdnit přeplněné sklady se skořicí ví bůh, nemám kdy to ověřovat, ale je dobré aspoň neztrácet naději, někdy funguje i placebo ;-)

drak řekl(a)...

RRR:

K tomu 11. září: I s neozbrojeným strojem můžete srážkou poškodit poškodit ten druhý tak, že nebude moci dál letět. Vojenské stroje jsou pevnější konstrukce, protože jsou určeny k boji, takže při promyšleném pokusu, kdy například zpevněnou kýlovkou F-16 zkusíte rozbít relativně "měkké" výškové kormidlo stroje, který potřebujete dostat z oblohy, můžete to dokonce přežít spolu s tou vaší F-16. Když ne, F-16 je na vybavena kvalitní katapultovací sedačkou, takže pilot má celkem slušné šance to přežít, na rozdíl od toho civilního uneseného stroje, byť to riziko je značné a ani ta sedačka není 100% zárukou přežití. Určitě bych se o nic takového nechtěl pokoušet, kdyby to nebylo nezbytně nutné a pakliže to piloti nabídli, tak je to ctí jako lidi i jako profesionály.

Jakub S. řekl(a)...

Byli přepraveni zasáhnout... tak proč nezasáhli?

Sklep: velmi soucítím, chápu, znám. Byt, sklep, chatu mám zaplněné p ř e d m ě t y . Šatama. Včetně mého táty, ženy, mých malých dětí... Novinama. Papírama. Knížkama. Ale za pár let se snad k tomu dostanu.

Šaman řekl(a)...

Jakube - nezasáhli, protože nedoletěli včas. Amerika je velká a na východě měli snad jen 2 dvojky, připravené zasáhnout proti narušiteli okamžitě...

Šaman řekl(a)...

Kocoure, myslím že i ty oceníš, když řeknu, že u Flexarety po dědečkovi se akorát namočilo její kožené pouzdro - které už vyschlo...
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Flexareta... tou jsem fotil třicet let. Erich Einhorn (poznal jsem): Jasně. Flexareta je životní družka! Ta radost to v rychlosti nebo naopak uváženě a promýšleně štelovat - clonu, expozici, dívat se dolů a vidět ten magický barevný čtvereček. Vyndat cívečku s pečlivě smotaným filmem, pečlivě vložit novou, dát do spáry cípek a trochu pootočit... zaklapnout - to k l a p ! slyším bez obtíží pořád. Stejně jako vyklapnutí vyšvihnutého hledáčku. Má žena mi dala k vánocům 68 Einhornův Flexaret v praxi. Krásná věc!

drak řekl(a)...

Podobně jako kdysi u Pearl Harboru, takhle rychle a va takové podobě to prostě nikdo nečekal. Já také ne, ale já v USA nežiji, takže u mě to není zase až tak směrodatné. Je velice snadné být chytrým dnes, když se všechno ví a všechno je jasné, ale tenkrát, viděno prismatem tehdejší doby a znalostí, to bylo obtížné ne-li nemožné odhadnout předem, k čemu a za jakých okolností dojde. Nicméně práce tajných služeb určitě nebyla optimální. Snad je to dnes lepší, ale když vidím trapnosti jako Wikileaks, tak mi to šťastným zrovna nečiní.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Flexaretu do sklepa? Takový poklad bych tam v životě nedal! Moje úžasná Wera z dětsví i můj starý nefunkční Zenit jsou se mnou nahoře v bytě. i ten sice může nějaký idiot vyplavit, ale přeci jenom to není sklep. Ale jsem rád, že to přežila jen namočením pouzdra. Zkus ho vyčistit destilkou a pak ho případně jemně natřít nějakým olejíčkem.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro RRR, k údajné připravenosti US žoldáků srazit civilní letadla za cenu vlastního života :

My roduvěrní Češi a Moravané máme nejen správné geny, ale i správnou výchovu (působil na nás blahodárně vliv prostředí, našeho českého socialistického prostředí, a také denní styk s našimi staršími ruskými bratry).
Proto prostě VÍME, co Američani (Euroameričani) dovedou - vražedně-šílené multikulti je jen vrchol ledovce. Ale obětovat vlastní sobecký život pro sobeckou resp. sobci utlačovanou společnost ? Co nám to chce věšet US tisk za bulíky na naše české nosy ?!

A ještě navíc jeden z těch žoldáků je údajně ŽENSKÁ ! Tomu máme věřit ?! My přece dobře víme, jak děsivé je v USA vykořisťování člověka člověkem a ponižování žen i dětí. Dovedeme si proto živě představit, s jakým smíchem žoldáci US Army ženou před sebou ženy a děti jako živé štíty. Ale pilotka stíhacího letounu ?! Důstojnice, tedy žena velící případně i MUŽŮM ?!?

Mimo to prostě NIKDY neuvěříme, že by nějaký americký žoldák hodlal DOBROVOLNĚ padnout za svou vykořisťovatelskou vlast. Proto, i kdyby se onen agresivní pilot opravdu chystal zničit civilní stoj tzv.taranem *), tak by jistě platila slova velkého českého vlastence draka : F 16 prostě nějakou tu srážku ve vzduchu vydrží; dotyčný žoldák by tudíž pro USA svůj život neriskoval.


Знание - сила !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Viz např. ...p://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ussr0227.jpg

A.S. Pergill řekl(a)...

IMHO asi ani po nárazu prvního letadla do Twin Towers mnoha lidem (asi i na rozhodujících místech) nedošlo, že to byl záměr, a ne chyba pilotujícího únosce. Civilizační nekompatibilita mezi lidmi a muslimy je prostě příliš velká.
A pak se do toho zcela jistě dali právníci - mor a zhouba naší civilizace. V Německu se jejich nejvyšší soud usnesl (už po atentátu 11. 9.), že je nepřípustné sundat unesené dopravní letadlo, i když je jasný záměr únosců provést něco na způsob 11. 9. Osobně by mě dost zajímalo, jestli to usnesení vzniklo "z blbosti nebo za cizí peníze" (v tomto případě petrodolary).

STK řekl(a)...

Ano Pergille, to usnesení mi svého času pořádně zvedlo krevní tlak.
Patří k těm všem neuvěřitelným žvástům o multikulturalismu, rovnosti (čti stejnosti!) pohlaví a "nevratnému oteplování" (případně ochlazování) planety Země. A EU, GM a jaderné energetice... Cosi jsem dokonce zaslechl i o úvahách, zda má jeden stát právo zasáhnout proti asteroidu, pokud ten "nepadá jen na jeho území"! Když "právo" nahradí rozum je zle! A bude pak muset být opravdu moc zle, aby se věci vrátily do rozumného pořádku.
Snad "páté vrásnění" se stovkami probuzených sopek nebo ten mnou už tolikrát zmiňovaný velký šutr z nebe by snad mohli lidstvo vrátit na cestu rozumu...

drak řekl(a)...

Jak říkal už Werich, ať už to bylo z blbosti, nebo pro peníze, tak to v konečném důsledku vyjde nastejno. Dění v Německu je velice znepokojivé již dlouho, konec konců, občas sem tam někdo probudí ze sna a zachová se i dost nekorektně a přestane si dávat servítky před hubu, třeba Thilo Sarrazin. Bohužel ale takových není dost, aby to změnilo celkové klima a náladu ve společnosti.

Ten šutr z toho vesmíru není tak úplně mimo hru a je otázkou, zda je snazší pokoušet se ovlivnit jeho dráhu, což by jistě šlo, otázkou je, zda bude odhalen včas, aby se to povedlo. Chytřejší by ale bylo, začít osidlovat orbitu, Měsíc a Mars, protože s větším pokrytím rozšíření živočišného druhu, roste i jeho šance na přežití v případě nepředvídatelných okolnosti, které čas od času přicházejí bez varování. Je ale otázkou, zdali druh tak pitomý, který škodí sám sobě vlastní blbostí, má vůbec cenu tahat z problémů a zkoušet ho zachraňovat a zajišťovat mu přežití. Zda ten šutr vlastně neudělá jen dobře, když třebas přiletí, vyhladí ten binec a dá tak šanci vzniknout něčemu jinému, třeba mnohem inteligentnějšímu.

STK řekl(a)...

Inteligentní švábi, hlavonožci nebo draci...

Ale vážně(ji): V Německu a vůbec na "svobodném západě" (jak jsme říkávali) buď dochází ke

zvláštnímu jevu, kdy je veřejnost dokonale zglajchšaltovaná sdělovacími prostředky, vize

románu "1984" se pomalu, ale nezadržitelně naplňuje a jen my, ubozí primitivové z

východních Kotlinek se ještě cukáme, nebo jen my, primitivové... atd. jsme si ještě zachovali

poslední zbytky logického myšlení. Selský rozum, (který mi VV pochopitelně omlátí

nejpozději do zítřka o hlavu).
Když jsem tak pozoroval někdejší návštěvnici Hospůdky Harpyji (neřekl bych, že ji tady

někdo opravdu vážně postrádá) tak ta, přesto že je etnická Češka (či Moravanka)

argumentuje jako pravá EU-ropanka, demokratická a multikulturální fanatička. Ještě pár let a

místo klávesnice PC začne k prosazování své jediné, dokonalé a nevyvratitelné pravdy

používat Kalašnikova či TNT - i když demokracie a fanatizmus nejdou zdánlivě dohromady.
Ale když začínám pátrat, jak si kdo tu demokracii představuje, tak se zdá, že to je vlastně

vláda sdělovacích prostředků. Kdo tyto ovládá, je de facto diktátor. Napapaní kulaťoučcí

hobiti s plnými spižírnami svých bezpečných nor čekají, až "někdo konečně donde" a

přesvědčí je o své "velké pravdě". Kouzelník Gandalf nebo Saruman, to je jim celkem jedno.

Pokud to pro ně nebude znamenat příliš velké změny a oběti, dají mu za pravdu.
A to je přesně to, co nás, hospodské povaleče děsí. Ta neskutečná lenost použít vlastního

mozku.
Dnes ráno jsem šel do Ústavu a počítal TV kamery, ktyeré mě mají při těch 1 400 metrech v

záběru. Napočítal jsem jich devět a dvě atrapy. Na 7 z nich mám přístup, dvě jsou jen pro

policii. (Kamery zabírající vchody do podniků, heren a obchodů jsem nepočítal...)
Představte si, že v kdejakém laptopu (např v laptopu mé ženy) je v rámu obrazovky

integrovaná kamera a mikrofon. A že pomocí "trojana" ji umí někdo zvenku, po síti, zapnout

tak, aby uživatel nic nepoznal? Fotoaparáty a videokamery už umí rozeznat v záběru obličeje

a brzy už poznají o koho jde. A systém se zachová podle toho, jak jej naprogramovali. Zdá se

vám to přátelé od těch chmurných vizí "1984" zas tak vzdálené?
Na druhé straně popravy žen ukamenováním, sekání rukou a jiné chuťovky "práva šaríja".

Bláznivý svět.
Jsme důvěřiví jak koťátka. A zrovna tak slepí.

stk řekl(a)...

Omlouvám se, psal jsem to v editoru a nezrušil řádkování. STK

Jakub S. řekl(a)...

Jenom bych vás rád ujistil, že Harpyji křivdíte. Znám ji trochu víc než vy. Její denní život není a asi ještě dlouho vůbec nebude lehký. Nikdy nikomu nijak neublížila, není v klidovém stavu vůbec fanatik ani netolerantní cholerik - prostě si svými bleskovými reakcemi a odkazy a značkováním druhých kompenzuje absenci či nedostatečnost jiných věcí. Tak či onak to činí většina z nás. Prosím, buďte k ní, bude-li tu zase, či na NP nebo jinde, tolerantní. Nemusíte ovšem reagovat, stačí, když vám to zůstane poněkud v povědomí. Děkuju za ni i za sebe!

STK řekl(a)...

Pokud to nenaznačí sama, nenám šanci zjistit, CO ji vlastně "žere", Jakube.
Ale jeví se jako skutečná Harpyje, útočná, nadutá a hlavně demagogická. Myslím, že zdaleka nejsem sám, kdo ji tady příliš nepostrádá. Domnívám se, že několik hostů její výpady znechutily natolik, že sem přestali chodit. Za sebe můžu říct, že jsem ji prostě přestal vnímat - s obdobnými typy lidí (sebestřední a prolhaní umělci, přesvědčení o tom, že jen oni spasí svět) pracuji už přes 42 let. Ty brát na vědomí musím, je to moje práce - ve virtuální internetové hospůdce ale nemusím nic. Ta je přece pro radost.

informace řekl(a)...

Také jsem si všimla, že už několik dní Harpyje do blogu nepřispívá. Ale proto, že si myslím, že je nedelikátní bavit se o nepřítomných veřejně, kde si to může každý přečíst, raději jsem její nepřítomnost nekomentovala. Vy, Jakube, ji znáte "di persona" anebo jen z korespondence?
Doufejme, že ze své krize brzy vyjde. Auguri!

s.t.k. řekl(a)...

Ať už se tu bavíme o konkrétní osobě nebo jen o způsobu komunikace, nelze přece čekat, že ostatní členové skupiny budou trvale pardonovat něčí špatnou náladu a z toho vyplývající verbální agresi. Toto je snad nutné strpět při výkonu povolání, ne ale při dobrovolné zábavě. Přestanou si takového člověka prostě všímat. Já nejsem výjimkou. Tím jsem o tomto tématu skončil.

informace řekl(a)...

Ale STK,
mějte trošičku strpení a pochopení. Jistěže máte pravdu, mne taky několikrát napadla a jednou mě zcela prostě urazila jako i její přítel a spolubesedník, ale člověk si nemůže všechno vázat na prst.
Máte pravdu, nebudeme se o tom víc bavit a nebudeme se zlobit.

Jakub S. řekl(a)...

Diciamo che si. Se posso dirle cosi. Sa - ne so piu. Grazie. - A v rádiu začal můj milovaný Johnny Cash mé milované Nebeské jezdce, bože. MMCh je to osm let, co už tu není. Loni na podzim se mi povedlo citlivě převést jeho úžasné Far Side Banks of Jordan... Když to pomalu střídavě pějí s jeho June, přestanete dýchat.

stk řekl(a)...

Já se přece vůbec nezlobím, Jakube... [;-)
Tady na nikoho. Nic a nikdo mě přece nenutí klikat na ikonku se Šamanem.

Já se zlobím jenom na hobity. Naše i ty cizí. Ti totiž "dělají dějiny". [;-( Ne já - a domnívám se - ani Vy. Dobrou noc.

Jakub S. řekl(a)...

Ne! Dělat dějiny - chraň pámbů. Iddio non voglia, říkají taloši, když už to tu frčí - pámbů to nechce! Bru...

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

...neřekl bych, že ji tady někdo opravdu vážně postrádá...
A vidíte, STK. Zrovna já paní H. postrádám velmi. Opravdu a vážně. Možná zde "demokratická a multikulturální fanatička" trochu narušovala "klid na práci". Můj dojem je trochu jiný. Demokratická ano. Live and let live (žít a nechat žít) ano. Fanatička ne.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Jo, krámy, co kdyby se to jednou hodilo...Také můžu vyprávět. Předevčrem jdeme kol naší popelnice na směšný odpad a u ní stojí pěkná šedivá krabice. Že by? A jeje, ona to tiskárna, a se skenerem, no vždyť to je i kopírka! Někomu se nehodila a nechtěl se s ní tahat do sběrného dvora. Přitom jak nová. Až se budeme vracet z nákupu, jestli tu bude, vezmu ji, hodila by se na nějaké díly. Součástky, šroubečky..."Prosím tě, nedělej ostudu, co když nás uvidí sousedi jak se hrabeš v kontejneru, " pravila žena. Cestou z nákupu jsem se zaradoval. Je tam ! Nikdo ji neodnesl. "Beru" řekl jsem jsem rozhodně, podívám se k čemu by to bylo. "Nahoru to nechci, dáme to do sklípku", poznamenala. No jistě, tahat do bytu něco co se válelo na ulici... "Dám to za auto do garáže, kouknu na to v dílně." Druhý den koukám, že zařízení je kompletní, nepoškozené, uvnitř ani ne moc špinavé. Válec tam je, toner tam je. Připojil jsemsem do zásuvky, zabzučelo to, displej na mě promluvil česky. A vida, zdá se, že to i nějak funguje. Založil jsem papír, do skeneru dal první lejstro které mi přišlo pod ruku a zmáčknul knoflík. Zase to zabručelo a po chvilce vylezl papír s dokonalou kopií. Jen na okraji trochu zašpiněný. No buď to chce vyčistit nebo vyměnit fotoválec, ten se do tohohle typu dá pořídit levně.. Tak jsme to naložil a odvezl domů. Přišla žena. "Hele, ono to funguje!" Místo brblání o hygieně se mi dostalo uznání, že jsem šikulín. Když jsem z netu stáhnul software, zjistil, že to i skenuje a vůbec dělá všechno co má. Kvalita sice není na fotky, je to jen kancelářská mašina, ale na "zdeúčřední" dokumenty stačí. A na hraní. Tak nám doma přibyl další krám. Dneska jsme už koukal, jestli u naší popelnice na směšný odpad se zase něco neurodilo. V lese se vracíte na místa, kde jste našli houby. Nic. Dneska houby. Vždyť to dá rozum, houba nevyrůstá nijak rychle. Což teprve tiskárna a podobné věci. Zítra by tam už něco mohlo být...

informace řekl(a)...

3R,
kdoví, proč práskla dveřmi. Snad ne právě kvůli Vám?
Poznámka: Jestli máte smysl pro humor

informace řekl(a)...

Obuvníku,
tady nechali na ulici televizor, aby ho odvezli popeláři. Je moc těžký, abych ho tahala domů. Ale třeba by i fungoval.
Mám to zkusit, co radíte?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, nebrat, bednovizor je už pasé. Jestli je vyhozený zjevně nepoškozený placatovizor,pro kutila by to stálo za to. Jenže Itálie není Japonsko, Italové jsou šetřiví, tak to bude ten bednovizor. Mít tak japonskou železnou neděli, někteří snad vyhazují i věci, které se u nás teprve dostávají do obchodu. Chodíval jsem tu na pokec do krámku, kde měli vráceniny od Conrada. Měl jsem odtud pár zajímavých věcí. Za pár korun, jen pro tu radost to rozebrat, podívat se jak je to uděláno, opravit a případně někomu darovat. Někdy šlo o závady typu zaseklý čudlík. Pak to skončilo a krámek už není. Je škoda, proč jsou seconhandy jen na hadry a pro ženské ? To bylo radosti, když jsem v bedně vyhrabal zajímavou hračku. Japonský sekáč, to by bylo....Jenže to by určitě bylo něco proti nějakým předpisům. Zatíženo vysokým clem nebo zakázáno jako dovoz odpadu. Pro naše blaho. Jak jinak.

informace řekl(a)...

Dky, Schumachere,
za radu, už je ta bedna na ulici tři dny a nikdo o ni nemá zájem. Asi bude pasé, jinak by ji už byl někdo sebral.
A pak já a ani nikdo v rodině by ho neuměl opravit. Až na zetě máme všichni obě ruce levé. Ale ani ten by s tím nic neudělal, v televizorech se nevyzná.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Kamera v notebooku ? Dá se vypnout, ovladač se dá odinstalovat. Pak si hacker nepípne. Kdo je víc paranoidní, může přelepit objektiv. Mikrofon se dá také vypnout, kdo je paranoidní, může ho odstřihnout, je-li šikovný, nebo ho nechat odstřihnout, není-li šikovný. Doporučuji opatřit si servisní manuál jak to rozebrat, protože jestlže jsme skutečně paranoidní, nesvěříme takovou operaci servisu. Co kdyby to nejen neodstřihli, ale nainstalovali nějakého špióna. Mossad, CIA, FSB,BIS a další mají všude agenty. Každý večer se dívám pod postel, jesti tam není schovaný agent. Právě včera kouknul a byl tam. Sionistický agent maskovaný za pavouka. To znám, agenti jsou tuze šikovní. Mně ale neoklamal. Na zádech namalovaným kříže jen nedbale maskoval židovskou hvězdu. Samozřejmě, že naprosto zásadní je nemít wifi. Nedivím se, že někdejší požadavek v soutěži na dodávku parlamentních notebooků aby si poslanci mohli při nudných jednáních s čím hrát, byl, s ohldem na jejich schopnosti, hardwarový vypínač wifi. I když, měly to jen některé modely některých značek. Řekněme jistých zde zastoupených značek. A co my ostatní, kteří nejsme paranoidní ? My na to spokojeně kašleme. I když, je dobré podívat se občas co je pod postelí. Nemusí to být nutně nějaký agent...

informace řekl(a)...

Mohl by tam být i nočník po babičce. Rafinované přestrojení agenta anebo předmět pro antikvariát?
Jak to má člověk poznat?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Těžko. Imperialistickosionistický agent je schopen všeho. Přestrojení za nočník je součástí běžného výcviku. Ti nejschopnější zvládnou i majolikový ze sedmnáctého století. Ruská FSB prý má projekt neviditelného (stealth technologie)nočníku z dob císaře Tiberia. Velmi rafinované. Jestliže pod postelí nenaleznete žádný nočník, je nutno zachovat nejvyšší obezřetnost.

informace řekl(a)...

A ještě jeden dotaz, Obuvníku,
jen jestli to není choulostivé téma. Víte, nerada bych, jaksi ... tento... No chápete ...
Tak tedy, je záhodno ten nočník používat?
Jaké by mohly nastat komplikace?
Třeba v mezinárodních vztazích ...

Větší vlastenec řekl(a)...

Na které straně stojíme
aneb
K provokačnímu článku protičeského aktivisty

Známý placený agent nejagresivnějších velkoněmeckých kruhů, bývalý Čech Herr Doleschall, dnes uveřejnil svůj starší provokační článek *). Proč právě nyní ? Protože nejreakčnější kruhy větří svou definitivní prohru.
Ano, za deset let po takzvaném útoku na WTC spadly většině našeho lidu šupiny z očí – vší náš lid vidí skutečnost, a je z ní zhnusen. Náš vlastenecký a nebojácný prezident ústy (a pery) svých nejbližších spolupracovníků vyjadřuje svůj jasný názor na ony události : Jde o spiknutí vojensko-průmyslového komplexu s CIA, Mossadem, zednáři a ilumináty. Jde o spiknutí za účelem ovládnutí celého světa a jednoho každého člověka, spiknutí, jež má zavést multikulti i v nejzazších koutech naší modré planety.

Nejreakčnější kruhy Euroameriky vidí naše národní uvědomění a obrození, a zachvacuje je panika : „Češi a Moravané opět lámou své okovy, a jako tolikrát předtím směřují zpět na Východ !“, zní temnými chodbami Bílého domu, Bundestagu, Vatikánu a dalších temných sídel temných sil. Reakce reakce na se sebe nenechala dlouho čekat – oprášené „srdcervoucí“ historky o „statečnosti“ US žoldáků a „obyčejných“ pohůnků imperialismu zaplnily náš mediální prostor, Herr Doleschall přidal svůj starý výpotek. Nyní čekají na naši odpověď.
Dočkají se, a bude pádná a zcela jiná, než naši dědiční nepřátelé očekávají. Vší náš lid zvolá jako jeden soudruh : My odmítáme vaše války a vaše multikulti ! My se nepřipojíme k Evropě, natožpak k Americe, v jejich zběsilém úsilí o zničení slovanské a muslimské unikulti !

Pozdě pochopí naši dědiční nepřátelé, co se vlastně děje. Pozdě zjistí, že naši lidé v centrálách EU a NATO jsou opravdovými českými vlastenci-internacionalisty, že jsou novodobí Minaříci. Pozdě objeví, že přes naši vlast se do střeženého prostoru tzv.Schengenu prodrali vojáci svobody, naši a muslimští partyzáni.
Ano, nad kouřícími rozvalinami pyšných euroamerických paláců zavlají naše vlaky svorně a nerozborně – rudá vedle zelené. Po konečném vítězství se rozdělíme – naše slovanské unikulti u nás v Západní Asii, v Evropě, bývalých USA + všech přilehlých oblastech, muslimské unikulti všude jinde.
S mírovým spolužitím zemí s rozdílným společenským uspořádáním máme dlouholeté a skvělé zkušenosti; spolužití s muslimským světem, se kterým sdílíme spoustu stejných hodnot, bude ještě snazší.

Prostě – za nějaký čas nebude ani stopy po dnešním ohrožení naší vlasti a našeho národa. Herr Doleschall bude tiše hnít, zapomenut na smetišti dějin, spolu s Němci a celou zrůdnou myšlenkou multikulti.

A tančit, tančit se bude všude !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Viz „UDÁLOSTI: Čtvrté letedlo“ na Neviditelném Psu

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak sionisticko-imperialistický textový editor vyhodnotil slovo "letedlo" jako bezchybné.
Hmm hmm.

Jakub S. řekl(a)...

Šma Jisroel,ten je ale machr, ten Šúmachr! No budeme mu tam muset poslat někoho z vyššího ranku. Ale trpělivost přináší šáronské růže, je naše staré motto. Nu pogodí!

Jakub S. řekl(a)...

Díky, Úchvatný drsný venkovane ze stohu. Teda RRR.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, ano, lze použít. To je součást výcviku. Nočník má veškeré požadované nočníkové parametry. Jinak by došlo k dekonspiraci.

STK řekl(a)...

I já s pocitem, že mě mohou sledovat žiji celkem spokojeně, Schumachere.
Jenže jako bývalý technik (to je něco jako bývalý černoch, toho způsobu uvažování se nezbavíš!) si uvědomuji tu možnost. A kde je možnost...
A to jsem prosím do potenciálních sledovacích prostředků nezapočítal užití platební karty, internet, mobil, čtečku Kindle a starou Blažkovou...
Prostě příteli Schumachere, to debatou o transformovaném nočníku nezamluvíte... [;>))

Pozn.: Dnes jsem si "dal tu práci" a během ranní cesty do Ústavu jsem si vyblejskl každou kamerku, která míří na místa, kudy se přesouvám. Až najdu způsob, jak udělat neadresnou fotogalerii, dám tu ty portréty včetně plánku rozmístění k nahlédnutí. Je jich trochu víc, než jsem si myslel. Na 1,4 km je jich 22 - a to nepočítám ty, které snímají jenom vchody do obchodů, erotických center a úřadů. To bych se dostal k číslu přes třicet. Každých +/- 63 m kamera - a často jsem v záběru i třech kamer naráz. Holt moderní člověk je opravdu dobře "zdokumentovaný", s tím nic nenaděláš. Když připočítáme, že kdejaký jouda* má foťák nebo kameru v mobilu...

S těmi třinácti kousky, o které se staráme v obou budovách Ústavu jsme prostě fakt směšní.


*) Už i staré Blažkové umí fotit mobilem....

STK řekl(a)...

No vidíte Vlastimile Větší:
A to jste ještě asi ani nečetl ty reakce. Ani jedna z nich Mr. Doleschalla neposlala "někam" jak je zvykem. Na Psu nevídané. Kam se nám ten svět ve "4. letedle" řítí...

informace řekl(a)...

No jo, ale Obuvníku,
člověk se jaksi žinýruje vydělat se někomu neznámému na hlavu, že jo? Kdyby to byl někdo, koho znám, tak třeba by to přineslo i pocit zadostiučinění. Ale takhle ...
Jo, a pak kde máte tu privacy? To aby člověk chodil v noci po chodbě jako bílá paní a hledal onu místnost. Ale i tam jsou už zamontované kamery, nedávno tu s tím byl nějaký skandál. Prý pak ty záběry prodávali jako porno. Takže za chvíli nebudete ani kam se jít vyprázdnit. (A to STKocoura ještě nenapadlo při počítání těch kamer, co ho sledujou.)
Ještě že Vás máme Schumachere, Vy jste zlatej člověk, všechno nám vysvětlíte, před vším možným varujete.
Ale, napadá mi, co kdyby ten nočníkový špion začal střílet. Co pak s ním? Vyhodit ho z okna?

Jakub S. řekl(a)...

Tý brďo. Teda vy brďo. Každých 60 m, Orwelle, Orwelle... už jsme tě dohonili a předhonili! A ty eroťic cluby, smím se jenom letmo optat - iv tom vchodu jste občas byl zachycen? Samozřejmě pokud sem má přístup vaše pí manželka, s odpovědí nepočítám. Tak hlúpý zas nejsu, né?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ale no tak Informace, jaképak žinýrování. Vždyť je to agent. A je za to placenej. Když si při tom nebudete brblat státní tajemství a podobně, tak nehrozí žádné nebezpečí. Nočníkoví agenti jsou nasazováni proto, že leckdo si při ulevování lecos zabrblá spoléhající na soukromí. Má rada zní ulevovat si ale držet pysk.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Nčníkoví špioni nestřílejí. Riskovali by dekonspiraci. Například při výcviku v Mossadu se učí pravidlu, že jak to jen jde, je nejlepší se riziku vyhnout nebo se z něho vykecat. Použití násilí při výzvědné misi nebo před splněním vlastního úkolu je krajním řešením. Dá rozum, že nočníkový agent se nemůže vykecávat. Tím by se dekonspiroval. Kecací nočník by byl nápadný. Tak mu nezbývá než snášet, že mu serete na hlavu. Při dodržení základních bezpečnostních pravidel Vám nočníkový agent bude dlouho dobře sloužit.

Schumacher antisemita řekl(a)...

STK, pokud jde o kamery, třeba na www.vecizciny (nebo tak nějak), či v jiných obchodech jsou k mání lasery o výkonu až několika set wattů, které propálí igelitku. Nevím kolik snese snímač v kameře....A oko když to od něčeho dostane odrazem. Nebezpečná hračka. Napadlo mě jak by to fungovalo oproti požadavku na vydání peněženky, mobilu a podobných zbytečností. Že by pachatel pak právem obdržel invalidní důchod a bílou hůl. A hlavně by nemohl vykecat kdo mu to vyvedl.

informace řekl(a)...

Promiňte, Obuvníku,
že Vás pořád otravuju, ale je vždycky lepší být informovaný o možných eventualitách.
A co když se ten nočník rozbije? Jako třeba ten majolikový. A oni v minulosti dělali nočníky z keramiky nebo podobně. Ty z plastiky jsou až z posledních let. Takže se to může snadno stát.
Co potom s ním? Mám ho odnést na policii aby ho vyslechli? Nebo ho mám dát do odpadků. A nebude se mi potom mstít nějaká cizí centrála, že jsem jim oddělala agenta?
Nebylo by lepší ho dát někam preventivně do chlívku nebo do kůlny, aby se tak nerozbil a pak hlavně nešpionil?
Vy jste mi opravdu zamotal hlavu. Ale je lepší být informovaný než žít v nevědomosti jak to boží hovádko.
A ještě jednu otázku: a jak se pak ten nočník vrátí do centrály?

STK řekl(a)...

Pro Jakuba S.:
U vchodu EC bývám zachycen v průměru 2x denně - pokud ovšem po cestě domů nejdu zrovna nakupovat do hypermarketu. Žena to ví - jiná rozumná cesta domů než těsně kolem tohoto podniku totiž nevede. Dovnitř mě to ani moc nevábí - už si raději čtu. Je to levnější a člověk neriskuje nákazu (nebo selhání.)

I když na druhou stranu - psychicky se lze nakazit i z knížek, pravda... A ani intelektuální selhání mi není tak úplně cizí. Už jsem párkrát narazil na spisek, kterému jsem zhola nerozuměl... [;>)

STK řekl(a)...

Příteli Obuvníku,
pepřový sprej je menší a nepotřebuje baterky. Já pro tyhle případy nosím vyskakovací nůž z Itálie. Když se zatlačí na takové šoupátko, vyskočí 12-ti cm čepel s tak nezaměnitelným cvaknutím, že další akce zatím nikdy nebylo potřeba. Pánové, kteří mě hodlali požádat o peněženku obvykle pružně přehodnotili své plány. Z kufříku do kapsy si ho ale přendávám velmi zřídka. V centru není zdaleka tak nebezpečno, jak si lidé, nebydlící v Ocelovém srdci myslí. Nebo že by rozhodovalo mých 196 cm výšky a 115 kg váhy... (?)

Hrátky "švenkovatelné" policejní kamery a mého laserového ukazovátka popíšu, až se někdy potkáme osobně... [;>)

Jakub S. řekl(a)...

Ne, já si to nemyslím. Syn tam rok působil v tom krásném domě - původně bance - za mostem, přímo proti tomu kráásnému pomníčku toho chudáka kluka, hrdiny z největších, navíc s odrovnávajícími verši mého největšího Brňáka. Pod mostem jarní vody šly.
Ví o bezpečnu v centru sakra svoje. Hádejte, co nosil pod paží.

Větší vlastenec řekl(a)...

Bodejť byste ji nepostrádal, RRR.
Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá.
Tři jste si zde byli rovní; tři emigranti, tři uprchlíci před hněvem našeho lidu.
Jeden už je pryč – tzv. guerrier před námi opět prchl. Zřejmě pochopil, že na vlasteneckém Doupěti zrádným emigrantům prostě pšenka nikdy nepokvete.
Zbyli jste jen dva; dva odrodilci.
Opustíš-li mne, nezahynu ...
Jestli H. taky odejde, jestli přestane narušovat zdejší proteplenou atmosféru svými brutálními proevropskými, proamerickými, prokapitalistickými názory, zbudete zde sám.
Sám jako kůl v plotě, sám jako uschlý strom na okraji nádherně rozkvetlého sadu.
Opustíš-li mne, zahyneš ...
Čí je to vina ? Naše ne.
Naše vlast měla po celou dobu naší samostatnosti svou mateřskou náruč otevřenu; však nemálo procitnuvších emigrantů se vrátilo, svou Matku Vlast objalo. A Ona jim odpustila, jako pravá matka.
V 70.letech vší náš lid, ústy našich státních, stranických a bezpečnostních orgánů, učinil vám zrádným emigrantům NESMÍRNĚ velkorysou nabídku – mohli jste si upravit vztah k naší vlasti. Do konce naší samostatnosti využily tisíce emigrantů této úžasné nabídky. Bývalí zrádci pokorně sklonili hlavu před majestátem státu a lidu, do posledního haléře zaplatili pracujícím za své skvělé socialistické vzdělání, slíbili oznamovat našim orgánům protistátní a protinárodní činnost jiných emigrantů.
Využili jste této nabídky vy tři „zdejší“ emigranti ? Pochybuji; VELMI SILNĚ pochybuji.
Proč ? Protože vy tři DODNES zastáváte názory neslučitelné s našimi. NAPROSTO neslučitelné.
Ano – namísto vlasteneckého přesvědčení o jedinečnosti Slovanstva, namísto pevného přesvědčení o našem dějinném poslání (osvobození pracujícího lidu Euroameriky od okovů kapitalismu a demokracie) se zde pokoušíte šířit protičeské a protisocialistické názory.
Pokoušíte se zde propagovat multikulti, tento vrcholný produkt nejvyššího stadia kapitalismu a demokracie.
Nepodaří se Vám (vám) to – my prostě víme, že jsme lepší než nějací Euroameričani. My prostě víme, že můžeme (ba přímo MUSÍME) radit Euroameričanům, co si mají počít v dnešním složitém světě.Vždyť co ti v marxismu-leninismu-stalinismu nevzdělaní Neslovani mohou vědět o demokracii a trhu ?!

Samozřejmě nemohu vyloučit, že se vrátí jak guerrier, tak vážená paní H. A pak ...
Tres faciunt collegium, že ano.
Vaši protičeskou a protisocialistickou činnost pak ukončí až naše opětovné vítězství, a následné přesunutí celého tzv.internetu do správy Ministerstva vnitra a Státní bezpečnosti.

Míru zdar !

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, je to sice problém agenta, že nezvolil nerozbitnou formu, ale může to být i Váš problém. Jestliže to centrála nevyhodnotí jako nešťastnou událost, můžete mát na krku nočníkové komando. Nezávidím Vám.

Schumacher antisemita řekl(a)...

STK účinnějším zvukem je klapnutí závěru. Kudla může být problém, leckteří tihle výlupkové ji noisí také, umějí s ní zacházet a nemají zábrany. Pepřák je účinný, čím věší tím lepší. Nešetřit a hned napoprvé dát pořádnou dávku, přikrmit do vstřikování a zmizet. Základním pravidlem je využití momentu překvapení. Zbrań je nutno použít bez výstrahy. Mně ještě nikdo o peněženku nežádal, tak nemám praktické zkušenosti. Také nejsem drobeček jevící se jako vhodná oběť. Vyhýbám se tomu abych se nacházel v nevhodné době na nevhodném místě s nevhodnými lidmi. Když cítím, že by mohly být problémy, hledím včas zmizet a pro jistotu se přepínám do rychlesenasíracího módu.

STK řekl(a)...

Schumachere, s nožíkem jsem se učil zacházet už v mládí a snad něco zůstalo - navíc jsem po mámě i ve svém věku opravdu dost rychlý - i když to tak zvenku vůbec nevypadá. Nožík má navíc několik výhod - není naň třeba zbrojní pas, nikdy mu nedojde střelivo - a nemá rýhování hlavně.
S cigoši mám za sebou několik střetů - a měl jsem štěstí - ani jednou jsem nedostal nožíkem do zad. Pravda je, že rychlonasírací mód se mi zapíná sám. Pro rvačku je podstatné jít dopředu, čelem a první. Často pak není s kým se rvát. To je třeba případ, že jde partička přes celou šířku chodníku: na budku obvykle dostane ten, který se skrčí u zdi nebo přejde na protější chodník. Pro mě se obvykle utvoří v té řadě volný průchod. Asi mám štěstí. Ale bývávalo to v centru OSR mnohem horší, to zas musím dát Jakubovi za pravdu.

Anonymní řekl(a)...

Všelijací Všeználkové a "Ředitelé Evropy" mě otravují a nudí.

Schumacher antisemita řekl(a)...

STK jo, významné už je jak se člověk pohybuje, chůze, držení těla. Stačí když to dává signál, že by mohl být problém. 1. Jak to jde, dej přednost neinterferovat a včas vyklidit prostor. 2. Většině problémů toho druhu se lze vyhnout použitím mozku. 3. Střízlivost je zásadní výhodou. 4. Hřbitovy jsou plné těch, kteří se bili pro čest. 5. Přežít je jediné co se počítá, stříbrná medaile na rakvi není dobré umístění. 6. Místo odpovědí na urážky přemýšlej jak a kam praštit. 7. Nehledej logiku kde není. 8. Tvým protivníkem nejsou ruce, nohy a boxovací pytel mezi nimi. 9. To nejdůležitější většinou nebývá vidět, Tvým skutečným protivníkem je mizerných zhruba jeden a půl kila třaslavé hmoty, kterou má v hlavě. 10. Slepému, když Tě nechytí, jsou sebesilnější svaly na nic. 11. Vyhni se jestli můžeš, vykecej se jestli můžeš, a když není zbytí udělej tomu hajzlovi to nejhorší co můžeš.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Vítejte, Anonymní. Byl od Vás skvělý nápad zavítat na tyto stránky, kde to jiskří inteligencí, humorem a nevšedními nápady. Pro případ, že nesdílíte tento názor, vítejte. Nepochybně jste sem zavítal cestou ze sadomasochistického salonu abyste si dopřál i potěšení z utrpení ducha, které Vám nemíníme upírat.

Jakub S. řekl(a)...

Tak tak, starý římský zvyk: přeložím - Tři fackují kolegu. Jeden se zvolí tajně jako odhalený odpadlík, degene - a renegát, zrádce a vůbec. Tak ti ostatní, co poznali, že právě oni jsou ti nejželeznější stoupenci a bojovníci Správného učení. Pak se přibere další a najednou je zakrátko odhalen další darebák - a hele, z těch původních tří. Má tetička kdysi v jednom domě vedle Prašné brány tak dlouho schvalovala, odhalovala, podepisovala - dokud si pro ni samotnou o čtyřech ráno nepřišli. A co byli s ní, najednou byli úplně proti ní, dokonce požadovali pro matku tříletého synka trest smrti, jako pro tolik ostatních - souzi, nebuďte změkčilí, o n i taky nejsou! To je dobrá hra. Ve správné hře má jít o hodně - tady šlo o životy. Postupně všem. To je adrenalin...!

Jakub S. řekl(a)...

- správného Učení, jej vyloučí pokud možno ze všeho, nejlíp nakonec AJI ZE ŽIVOTA. -

STK řekl(a)...

Tak jest, Schumachere.
Poněkud zpřeházené, ale přece jen to jsou ty správné zásady pro přežití ve velkoměstě.
Ve verbálním světě (pro politiku, žurnalistiku, vztahy na pracovišti (a nakonec i v rodině) platí podobné zásady. A ještě poučka o "nepříteli tvého nepřítele...". [;>)

Schumacher antisemita řekl(a)...

Nepřítel mého nepřítele nemusí být mým přítelem. Záleží na okolnostech. Někdy je užitečným idiotem. Snažím se abych jím nebyl sám. Není to jednoduché, proces poznání mívá hodně slupek.

stk řekl(a)...

No vidíte Jakube,
a tady mi někteří, patrně omylem ještě žijící pamětníci tvrdili, že tam Miloš S. šel krást ten drát... [;>)

Jakub S. řekl(a)...

Že by při přejezdu kolony wehrmachtu nad hlavou někdo myslel na krádež drátu - ? Od bedny dynamitu?
No - dnes si to u určitých po několik generací už geneticky postižených jedinců bez jakýchkoliv hemů, třeba aji o život - představit dokážu...

žibřid řekl(a)...

Kolik pokračování bude mít čtení o nočníkových agentech? Tak dobře jsem se už dlouho nepobavil:-)

Mohu zmást agenta nasazením dvojitého nočníku, resp. zmást nočník nasazením dvojitého agenta?

Jakub S. řekl(a)...

Dvojití agenti končí špatně - viz Bakunin (v krásné knížečce jistého Milana Uhdeho Tajemná věž v B.) A krutě. Zákonitě. Ono stačí, co se občas náznakem od osoby blízké dozvídám, jak se řeší averze či nedůvěra v oblasti vrcholné hospodářské kriminality. Ale třeba to má vyřešeno Mossad. Kdo jiný.

informace řekl(a)...

Žibřide,
pokračování závisí od Schumachera, to on je odborník na agenty.
Neumím si dost dobře představit dvojitý nočník, jak asi vypadá, něco jako kočárek pro dvojčata? Snad to Obuvník bude vědět. A pak, jak jsem pochopila, nočník sám je agentem. Totiž agent je přestrojený za nočník už ve své centrále.
V každém případě si nic takového nekupujte a máte-li nějaký starý nočník po babičce, prodejte ho vetešníkovi. Člověk nikdy neví.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Žibřide, to je jednoduché. Dvojitý agent je nočník v nočníku. Tzv. stohovatelná stealth technologie, ve východním slangu tzv. Matroshka.
Informace, to je praktická rada. Mohl by to být nočník ne od Mossadu či Síajej, čili humanisticko demokratický, ale třeba od Sicherheitsdienstu, od Abwehru nebo od KGB.

informace řekl(a)...

ŠmarjáJozef, Obuvníku,
to by mě do smrti nenapadlo, že ten starej nočník po babičce, někdy z Protektorátu by moh bejt nějakej agent Sicherheitsdienstu. A už to bude asi jeho mrtvola. Já pořád, proč tak smrdí,pucovala jsem ho, dezinfikovala, ala furt smrdí dál.
Šmarjá, dyť ho měli soudit v Norimberku, teď mi napadá, jestli jsem něco nepropásla nebo nepopletla. A ty jejich zločiny sou už promlčený anebo ho mám raděj odnést na policii? Aby z toho pak nebyl ňákej malér.
Ale třeba by babičku mohli prohlásit za účastnici odboje proti nacizmu. A dali by jí posmrtně metál. Myslíte, že by dali i ňákou penzi pozůstalým?
Poraďte mi, Obuvníku, dyť Vy ste takovej náš zlatej švec!

žibřid řekl(a)...

K vetešníkovi se bojím, má krám plný nočníků. Vypadá to, že je vykupuje, ale onehdá mě z krámku od něj doprovázel jeden nočník až na roh.

informace řekl(a)...

No vidíte, Žibřide,
to voni mají ňáký zvláštní zařízení, jak se pohybovat na ňákým vzduchovým polštáři nebo co. Kolečka nemaj, nohy taky ne a štrádujou po ulici jako normální hodci.
No, von nám to Obuvník vysvětlí. Von je na to macher!

STK řekl(a)...

Lidi už jsou dneska opravdu hodně ofouklí, Jakube.
Řežou cokoliv si zamanou. Nejen tu známou větev, na které sedí, ale i ocelovou konstrukci haly, pod kterou stojí nebo dráty pod napětím 6 i 22 kV.
A já s tím souhlasím, tak je to správné soudruzi, tak to má být. Darwinova cena je naštěstí obvykle obvykle nemine.

žibřid řekl(a)...

Informace, proč vzduchový polštář, kolečka, nožičky? Ten nočník se přece normálně nesl sám. Za to svoje porcelánový ucho.

STK řekl(a)...

Pro Informaci: Ivan Foustka: Vzpoura proti času. SF. Nočníky na vzduchovém polštáři... Roboti, podřízeni centrálnímu, náhle zešílevšímu mozku na vědecké stanici. Čekání na světlé zítřky...

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, neradím do toho šťourat a lovit kostlivce zpod postele. Mít nočníkového agenta sicherheitsdienstu pod postelí by moho být vykládáno lecjak. Však znáte lidi. Aby na babičku post mortem neuvalili retribuční dekret. Stát se může lecos. Z odbojáře padouch, z padoucha odbojář, vše podle potřeby a zájmů, jednám škrtem pera, dnes už klikem myší. Z jedné databáze do druhé databáze.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Pohyb je sofistikovanějsí. Samopohybující se nočník by se sám prozradil. Přemisťování zajišťuje osoba, u které je nočník nasazen, v důsledku jeho mentalistického působení. Například že v noci si potřebuje ulevit a nechce se jít až na zaáchod. Ráno musí nočník vylít. Statisticky je prokázáno, že osoby mající pod postelí nočník, cítí vyšší potřebu ho používat. To je právě to mentalistické působení. Vhodným výběrem nočníkové formy může agent měnit prostředí. K tomu jsou voleny antikvární podoby mající sběratelskou cenu.

informace řekl(a)...

Žibřide,
jak to, že se nes sám za ucho? To je na mě moc složitý. Lidi, nebalamuťte mě, už jsem z toho takhle tumpachová. A když se nes za ucho, tak by se mohl taky sám vylejt a vypláchnout? Nějakej samoobsluhovací nočník? To by si mohla ňáká ta firma hned dát patentovat.
A když nočník, tak proč ne hrnec? Samoobsluhovací kuchyňské nádobí? Páni, to by byl hit!

informace řekl(a)...

STK,
už jsem jednou psala, že sci-fi a ani fantasy neznám.
Takže nikde nic neopisuju.
Jen se divím, co by se všechno mohlo člověku stát, kdyby té fantazii moc povolil.
Jsem jinak tvor zcela přízemní.

informace řekl(a)...

No jo, Obuvníku,
taky jsem pomyslela na to, že by si to mohli lidi vykládat různě. Že tam pod postelí bába toho sychrdýnsta schovávala, aby na něj nepřišli Rusáci.
Anebo by mohly zlý jazyky říct, že ho voddělal děda ze žárlivosti, když ho našel schovanýho pod postelí. A že bába nebyla žádná svatá a spouštěla se s kdejakým zasraným německým sychrdýnstem, že jo?
Tak by bylo lepší ho snad vyhodit, když smrdí. Anebo ho mám z křesťanský piety zahrabat na zahradě?
Jo ale aby mi tam pak nechodili rozrejvat záhonky cikáni, že prej je tam zakopanej ňákej hrnec se zlatejma penězma. To kdyby se to tedy rozneslo.
Páni, to je starostí.
Jo, a co byl ten dystrybuční dekret? Třeba by nám jako pozůstalým něco z tý retrybuce dali?

informace řekl(a)...

Jo, a eště, Žibřide,
kdyby prodávali ňáky samoumejvací hrnce, dejte mi vědět. Umíte si představit, co by to bylo za ekologickou úsporu? Žádná myčka na nádobí, žádnej účet za elektriku, žádný prášky a vodičky, aby se to nakonec lesklo! Páni, to by bylo žůžo!
A kašlala bych na to, jestli je v tom ňákej agent vod komunistů nebo vod rusáků, stejně by se dozvěděl starou belu! Jen to, co už ví, co říkám veřejně. A vod ekologistů? ten by byl jen rád, že šetřím neobnovitelný zdroje a myl by jak mourovatej.
Právě se mi myčka rozbila, nefunguje pumpa a tak bych to vyřešila jednou ránou.

žibřid řekl(a)...

Informace,
jak tvrdí Obuvmist, samopohybující nočník by se sám prozradil. Jediné možné vysvětlení tedy je, že ho za ucho nesl neviditelný agent-spojka. Spojka nese, maskovaný špion sleduje. Spojce nemůže nikdo nic prokázat, špiona-nočníka nikdo nepodezírá. Jemně rafinované.

Tím pádem zapomeňte na samoumývací hrnce - neexistují. Pokud nemyje myčka a neteče pumpa, nezbývá než hrnce vylízat a nepřístupná místa vytřít střídkou. U nás doma to zastane pes, a to i na těch nepřístupných místech. Nevěřila byste, že některá plemena jsou nakřížena s chameleonem, ale délka jazyka (a také schopnost přizpůsobit se okolí) to dokazují.

informace řekl(a)...

Žibřide,
děkuju Vám za radu, ale naštěstí se rozbila pumpa u myčky. Vodovod funguje.
Ale s těmi hrnci jste mě zklamal. Ale Obuvmajstr říká, že agenta přenáší sem tam uživatel. Třeba u toho nočníku, co jste viděl Vy, uživatel byl nějaký Neviditelný muž?
Lidi, že já se do týhle diskuze pouštěla, dyť je to vo zblbnutí.
Takže žádný hrnce samomyjky! To by se mělo těm špionskejm centrálám navrhnout, jestli to eště nevědí. To by měli špiony v každý domácnosti, hospodě nebo hotelu. Ani by nemuseli vydávat za videokamery a vodpouslouchávání telefonů.
Páni, kdyby na tohle přišla italská prokuratura!

žibřid řekl(a)...

Schumachere,
vysvětlete nám kdo neviditelný mohl nést nočník, nemohl-li se nést sám?

Informace,
to jste načrtla geniální vražednou budoucnost: samomyjní špioni ve službách kdekteré centrály, centrálně ale všichni dotovaní ekologisty. A obyčejné hrnce se zakážou spolu se žárovkami. Napřed větší hrnce a postupně i ty maličké kastrolky.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace to se ví, že by to byl hit. Hit team Mossadu. Klucí jsou šikovní.
Samopohybující se nočník ? Z pod postele může vydrnčet při zemětřesení. To ale s tajnými službami nemá nic společného, tohle zatím ještě nezvládnou. Když už jsem to nakousnul, dlohodobou investici do pozemků v Neapoli a okolí nepovažuji za nerizikovou. Jestliže dojde k maléru, ošklivě to pocítíme i tady v pupku Evropy.

informace řekl(a)...

Vidíte, Žibřide,
pěkný námět pro nekonvenční sci-fi román. Prodám, má-li někdo zájem. Za uměřenou cenu.

Schumachere,
já bych se na ty pozemky ani nejela podívat, natož tam investovat. A to byste měl vidět, co občas ukáže televize. Nikdy si odtamtud nic k jídlu nekupujte. Oni tou znečištěnou vodou od průmyslových odpadků zalévají, i když jim hygienický úřad to potrubí zaplomboval. Klidně si to odmontovali a používají ty rozředěné kaly plné těžkých kovů a podobného svinstva dál.

informace řekl(a)...

Páni,
2O reakcí k jednomu mému příspěvku na jiném blogu. Jsem opravdový opinion maker! To jsem jim teda rozhejbala diskuzi! Kam se hrabe Vlk st.
Ne, že bych se chtěla chlubit.

Šumák řekl(a)...

Informace, však to Vesuv jednou uklidí....

informace řekl(a)...

Schumachere,
Vy jste jak sodovka, pozor, ať Vám nevyprchají bublinky, zbyde z Vás pak jen voda. Rozlitá louže.
Ona je pod zemí blízko Neapole, v Pozzuoli, velká kaldera. Ta když vybuchne, tak se utrhne celá jižní Itálie. Severní liga bude mít secesi bez práce.

stk řekl(a)...

Voda s bublinkama se tu v Kotlince nazývá obvykle sifon. Je to jakž-takž pitná voda, sycená kysličníkem uhličitým. Nakyslé, nic moc pití. Chemicky nestálá kyselina uhličitá. (Prý to ještě působí negativně na potenci a sexuální apetýt u mužů.)

Opravdovou sodovku, sodovou vodu jsem pil jenom v Italsku a to ještě před mnoha lety: Je to vymačkaná šťáva z citronů, voda s ledem, soda bicarbona a trocha cukru. Fantastický nápoj!

STK řekl(a)...

Pro Informaci: Já Vás nepodezírám ze čtení něčeho takového jako je SF literatura. Jenom, že už na to někdo kdysi přišel. Ale je fakt, že tam to byly světélkující kužely, ne nočníky.
Apropó: už jste viděli světélkující nočník? Já ano a byl z 1. republiky: do dvojitého skla zatavený tzv. "fosfor". Nádhera, ale jenom tak do půlnoci. K rámu už světélkoval jen nepatrně...

informace řekl(a)...

Jo, tak to byla limonata, vážený STK. V létě opravdu osvěžující. Letos jsme měli spoustu citronů, takže jsme z nich dělali i zmrzlinu - jen citrony, vodu a cukr.

informace řekl(a)...

No vidíte, STK,
ještě světélkující nočník.
Docela pěknej sci-fi román by z toho vyšel. A nebylo by ani tak nesnadné ho napsat. Stačí sestavit nějakou konvenční kostru - tedy fabuli, dát tam párek zamilovaných, co pak zachrání lidstvo, zlé ekologisty, rozumné odpůrce, kteří se marně snaží šílenství čelit. Nějaký útěk, honbu, střílení a máte to.
Já jsem sice nikdy romány nepsala, ale rozebírala jsem je a tak vím, že v beletrii originalita spočívá jen v novém zamíchání starých situací, témat a motivů.
Velkým vzorem by mi mohl být světoznámý spisovatel, který sestavil svůj román, přeložený snad do všech jazyků, takový to byl svého času hit, jednoduše smontováním situací a postav z hlavních evropských románů.

stk řekl(a)...

Ještě k terminologii: V Čechách sodovka, na Slovensku malinovka. Na Moravě a bez příchuti sifón. Oficiálně: sycená voda s příchutí. V létě fantastický způsob výdělku - ostatně jako balená voda vůbec. Protože vodárny se starají jen o zdravotní nezávadnost vody a ne o její chuť a aby splnily normy, míchají vodu z povrchových zdrojů (přehrady) i pramenišť. Výsledek se ovšem nedá pít. Je cítit po žábách. I čichem.
Kdysi nám tu tekla sice občas rezavá voda (stařičké potrubí), ale byla velmi chutná - byla z artézských studní u čtvrti Nová Ves. Takže už i já kupuji balenou vodu - nesnáším totiž, když se do vody cokoliv lije. Jenže čistá není chutná. A čisté vody vypiji cca 2 litry denně - takže zásoby (16 x 5 l) mi vozí jednou za 6 týdnů kolega z Makra autem. Je otravné mít ve špajzu téměř metrák vody.

Jen jednou jsem pil vodu z vodovodu v Praze - a bylo mi Pražáků líto. Málem jsem tam v tom hotelovém pokoji "hodil šavli" - a šel jsem si ve tři ráno pokorně koupit do recepce šíleně předraženou Colu. Dobře mi tak, měl jsem večer myslet na zadní kolečka.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak to je mi Vás líto, vážený STK. U nás v Praze teče z kohoutků dobrá voda; s výjimkou momentů po opravě poruchy potrubí, samozřejmě.
Takže chyba prostě NENÍ v "pražské" vodě.

Světu mír !

s.t.k. řekl(a)...

Inu, tak to máte velké pražské štěstí, Vlastimile.
Nebo nízké nároky na chuť vody.
Skromnost šlechtí! [;>)

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, jsem skromný.
A jsem na to hrdý.
Jako ostatně každý dobrý Čech i Moravan.

A nákup "balené vody" v našich podmínkách považuji za :
1) hloupé vyhazování peněz
2) hloupé zvyšování ekologické zátěže (plastové láhve, doprava atd.)

Přeji Vám hezký den.

stk řekl(a)...

Souhlasím s 1) i s 2).
Raději bych si vodu nabral z pramene, lesní studánky nebo vodovodu. Stačí jen, když bude dobrá nejen podle značky.
Vodu z vodovodu piji např. v mých Sudetech. Chutná mi velmi i když moc "hlubinná" není. (Tu a tam srnčí bobky nebo chcíplý zajíc v oblasti prameniště...) Ale ničím nepáchne, není chlorovaná atd. Kdysi tekla dole u kamenolomu ještě lepší, krasová voda. Ale jak tak ten vápenec odstřelují dál, (štěrku je třeba víc, než za socialismu, no to mě podržte!) náhle téct přestala. Škoda, přeškoda.

Schumacher řekl(a)...

Informace, vím. Je tam velký magmatický krb. Byla by to taková šupa, že by bylo hodně zle i tady za Alpami.
Co se týče vody, pražská voda je dobrá a ne že ne, jestliže nemáte sajrajt v potrubí. Na Syfón máme Syfonovou láhev. Na občejné syfonové bombičky. Dvoulitrovou nerezovou. Připravuju tak žbrďoly se syrupem. Sice jsem vynalezl a používal vymyšlenost na sycení vody natočené do pet lahví, z uzávěru se zalepenou trubicí, koncovkou a s adaptérem na plnění nádržky pro kdysi pouplární motor na CO2. Funguje to na podobném principu jako "Soda stream". Excelentní, jenže můžu jsem používat jen já, protože to vyžaduje dodržet postup při sycení a absorbci CO2, jinak bum a všechno mokré. To se mi stalo při testování prototypu. Naplnil flašku, našrouboval uzávěr s ventilem, položil, nasadil adaptér, prrrruum plyn vylítnul z bombičky do flašky a BUM! Uzávěr se urval, z flašky raketa a všechno mokré. Ještě že testoval venku. Flaška 1,5 l se musí plnit tak do čtyř pětin, plnit postupně, mezitím protřepat aby se plyn vstřebal. Na chalupu a na cestování geniální. Stačí uzávěr, adaptér a bombičky.

s.t.k. řekl(a)...

Až zase jednou budu prolétávat matkou měst, schválně popiji z několika kohoutků. Ale jestli kecáte, tak vás tu všechny znectím!

Ale pozor: žádné sycení CO2, žádné sirupy. Čistá, studená voda - jenom ty rozpuštěné šutry z podzemí. To je, oč (mi) tu běží...

informace řekl(a)...

Myslíte, Schumachere,
že by to zakývalo i s vámi za Alpami? A co kdyby se člověk přemístil na nějaký ostrov?
Nejdřív jste strašil s nočníkem, teď zas s kaldérou.
Člověk už aby se bál otevřít počítač, nikdy neví, jaké nebezpečí mu naservírujete.

Schumacher řekl(a)...

Nezakývalo, ale strašlivý mrak by zakryl slunce, z nebe by se sypal popílek, padlo by temno, zima a hlad. Na dlouhlo. Byla by to katastrofa kontinentálních rozměrů a globálního rozsahu.
A heč, mám stovku.

žibřid řekl(a)...

STK,
jste nějaká fajnovka, to bych do Vás neřekl. Já pražskou vodu piji celý život. Ochutnat musíte ve více čtvrtích, je tu jak kde Vltava, Želivka a Káraný a jsou různě namíchané. Mě naopak nechutná voda z PET lahve, ten plast mi smrdí a mám vždycky dojem, že ho cítím i z té vody.

Nevím kde jsem slyšel onu větu, že "voda s bublinkami je sodovka, sifon máme doma pod umyvadlem".

STK řekl(a)...

Kde jste slyšel tu větu? To vím naprosto přesně. V Čechách.

Jakub S. řekl(a)...

Ach jo. Takže jak je to ve skutečnosti: voda s bublinkama = sodovka (Č), sifón (M). Ochucená voda s bublinkama: limonáda (Č), sodovka (M). Kdybyste psali jen to, co opravdu víte, víte.

Schumacher řekl(a)...

A na Slovensku mají citronovů malinovku... Problém je na středním a dolním toku s vodou z řek, do kterých ústí kanalizace. Čističky odpadních vod avodárenské neodstraní hormony antikoncepce. Při dlouhodobé expozici to může dělat problémy nejen u vodních živočichů.

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, vážený STK !!
Chcíplý zajíc v oblasti prameniště ? No to je ale vážný zdroj znečištění; asi jako ty bobky. Pokud tedy jeho mršinu někdo promptně nesežere, že.
Jsou v té „Vaší“ části hor a lesů nějací mrchožrouti ? A příslušné bakterie v půdě ? Nebo nejsou ? Nebo snad jímáte povrchovou vodu z nějaké nepatrné vodoteče, nechráněné před znečištěním ?! A navíc neexistuje žádná kontrola jakosti pitné vody v místní síti ?!?

Napadá mne ještě řada dalších otázek, které by ale měly být směřovány spíše na správce místního vodovodu. Nebo prostě na někoho, kdo věci rozumí.

(Mimochodem – největším zdrojem znečištění vody nejsou rozkládající se zvířecí mršiny, leč živí lidé. Pokud vím, že proti proudu horského potoka neleží žádné lidské obydlí, a je-li jeho voda bez pěny, bez obav se z něj napiji.)

Hezký večer bez všech škodlivých bacilů přeji.

STK řekl(a)...

No nazdar, Vážený Vlastenče Vlastimile Větší!
Mám takový klasický pocit že "...duchů, jež jsem vyvolal už se nezbavím..." ale pro pořádek a Váš klid: Vodu z sudetského vodovodu piji bez obav a chutná mi. Prameniště navštěvuji každý rok na začátku léta. Sestává ze tří sběrných studní na ploše cca 40 x 100 m, v hlavní sběrné studni je nad vodou zavěšena láhev s nějakou kapalinou, která čas od času ukápne do vody. Co to je nevím, nepodařilo se mi dohlédnout na nálepku těch lahví, je to hluboko a shora jsou studny zajištěny betelným železným víkem oproti "cizím". Z těch studen jde voda prostým samospádem až do chalup v údolí, poze jsou cestou zařazeny dva reduktory tlaku, protože převýšení je značné. Zda ji někdo pravidelně podrobuje biologickým rozborům nevím, ale pochybuji o tom, protože cena za přípojku je symbolická. Původně se neplatilo nic, protože jsme "díky" jednomu vrtu Průzkumu Rudných Dolů (PRD) o vlastní pramen přišli, společne s rodinami Fingerů, Müllerů a Grossů, kteří zase přišli o vodu ve svých studnách.
Doufám, že nyní už nemáte VVV žádných obav o mé zdraví a já si mohu, (s Vaším dovolením, pochopitelně) ponechat své chuťové preference při pití a obstarávání vody.

Zapamatujte si tzv. Kocourův picí axiom: To, že je voda dobrá neznamená, že je i nezávadná - a naopak.
P.S.: Ten mrtvý zajíc tam před pár lety byl. Už trochu zaváněl... Bobky tam jsou zcela pravidelně.

žibřid řekl(a)...

No dobře, Jakube a Kocoure. Tak jen pro pořádek se ještě zeptám jak se říká na Moravě tomu pod umyvadlem?

Větší vlastenec řekl(a)...

Zde pár fotografií, pro dokonalý rozklad problému mrtvého zajíce v ochranném pásmu vodního zdroje :
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Decomposition_stages.jpg

Větší vlastenec řekl(a)...

Já bych bil na poplach, být Vámi, vážený STK. Okamžitě a hlasitě.
Napsal jste, že voda místního vodovodu v té "Vaší" českomoravské, dříve německo-české obci :
1) ničím nepáchne, není chlorovaná atd.
2) v jedné z jímacích nádrží visí "láhev s nějakou kapalinou, která čas od času ukápne do vody"
To je prostě DĚS !
Vy, neovčan a nehobit, a pijete čertvíco ?!?
Vždyť to "kapání" může klidně být nějaký ďábelský euroamerický (nebo dokonce sionistický !) prostředek na ovládnutí Vaší mysli !! Za nějaký čas dojde k hrůzným změnám ve Vašem mozku !! Už nebudete myslet přímo hlavou, ale Lenin-ví-čím !!! Pak budete pochodovat v houfu s ostatními bývalými lidmi, psychicky změněnými v ovčany resp. hobity, a budete s nimi houfně volat "Ať žije multikulti !" A vůbec Vám to nepřijde divné !!!!!
Balená voda resp. lahvové pivo je ve Vašem případě NAPROSTOU NEZBYTNOSTÍ !!!!!!!

stk řekl(a)...

Je to daleko horší, Vlastimile! Daleko horší! Mám podezření, že mi do balené vody přidávají nějakou návykovou látku, i když tvrdí, že je to čistá, pramenitá, nesycená a bez příchuti. Něco tam k sakru přece musí přidávat, když je tak drahá!
Tam vidím to pravé nebezpečí ovládnutím mé mysli!!
Pivo mám už prověřené. Pozorováním některých svých spoluovčanů jsem neomylně zjistil, že způsobuje:
1. - zblbnutí
2. - ztloustnutí

(Šaman má námět aspoň na novou SF povidku. A "ZADARMO!")

s.t.k. řekl(a)...

A, VVV, pořiďte si brýle. Vy vidíte na fotkách zajíce?

stk řekl(a)...

Tak my pod umyvadlem máme taky sifon, Žibřide.
Ba i jeskyni, kde je průchod z jedné části do druhé pod hladinou vody se říká stejně...
No, zmatek nad zmatek! [;>)

Větší vlastenec řekl(a)...

Aha.
Tak ještě jednou, a pomaleji, vážený STK.

Podívejte se, prosím, na můj příspěvek z 21:11.
Poslal jsem Vám odkaz na stránku z wikipedie. Jde o pět fotografií mrtvého vepře domácího, pořízených v průběhu zhruba 7 týdnů. Autor fotografií i stránky chtěl vědět, jak asi vypadá rozklad lidského těla; z nějakých důvodů však zabil a fotil nikoli člověka, ale prase. (A místo zpracování na jelita apod. nechal prasátko sežrat všelijakou havětí; to je prostě ten „slavný“ Západ.)

Já jsem hledal nějakou ilustraci pro svou výše uvedenou úvahu o míře případného znečištění vodního zdroje rozkládající se mršinou. Přečetl jsem řadu stránek v úplně cizím jazyce; získal jsem z nich nepříliš překvapivou informaci, že není rozumné zakládat hromadné hroby obětí např. přírodních katastrof v blízkosti zdrojů pitné vody.
A také, že osamělé mrtvoly (i lidské) v přírodě prostě NEPŘEDSTAVUJÍ žádné velké ohrožení kvality podzemní vody. Což jsem předpokládal.

Ony doprovodné fotografie tedy dokonale rozkládají Vámi nanesený pseudoproblém mrtvého zajíce v ochranném pásmu vodního zdroje.

Hezký zbytek večera přeji.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pod umyvadlem můžete mít cokoliv na světě, pokud se to tam vejde. Třeba i tu jeskyni.
Ale ona trubka tvaru "S" resp. její ekvivalent, sloužící k připojení umyvadla k odpadnímu potrubí, se správně nazývá zápachová uzávěrka.

Čest a Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Jasně. To je taky sifón čili zápachová uzávěrka, tak tóčno, a kolem Punkvy a Macochy to jsou taky sifóny, jo jo... My na množství nehledíme. Významů. A dyž jsme u sodovek, na Vysočině si dycky užiju klasickou, nejklasičtější, už od RU, sodovku (= limonádu), jak má být, a eště neuvěřitelně lacinou a v několika podobách: ZONKU. Bože. Tu v Třebíči pil už můj praděd. A s původním nápisem na vinetě a v původní flaštičce.

STK řekl(a)...

Potěšil jste mě Vlastimile, že jste hrdě zůstal u didaktického tónu. Ano, pan učitel musí být učitelem, i kdyby na křídu nebylo. A musí mít pravdu pravdoucí... Vždy.
Toťtoto patří k poznámkám z 12:10 i 23:17
[;>)

Větší vlastenec řekl(a)...

Inu, já si ty vědomosti do hrobu nevezmu, vážený STK.
A jak možná víte, mám na starosti cca 80 bytů a pár rodinných domků. Takže zápachové uzávěrky dost často čistím (takový několik dnů ucpaný sifon dvojitého dřezu, to je vážně pošušňáníčko), a občas i montuji.

Když jsem si tuhle při čištění čísi vanové zápachové uzávěrky vlastní blbostí stříkl na tlamu vroucí roztok hydroxidu sodného, děkoval jsem Leninu za dioptrické brýle. Ty mne asi nejvíce přibližují k obecné představě učitele.

No nic, měl bych jít spát. Dnes mám dost práce; například večer musím jedné vysoce senzitivní dámě opravit zaústění WC do staleté litinové odpadní trubky - hnědá voda už promáčela strop jiné senzitivní dámy. Již se těším na obvyklou konverzaci – rád dámu opět poučím o pár dějepisných tématech, které ji zajímají. Což mne mimochodem odvede od myšlenek na onu nevábnou matérii, jíž budu mít v tu chvíli doslova plné ruce. A v případě další nešikovnosti i oči.

Buď práci čest !