středa 18. března 2015

Čím vším nebyl Moby Dick rád

Hasičem, archivářem, metrologem, meteorologem... A proč by jimi měl být? No protože je musí mít všechny podniky! A Moby je poslední zaměstnanec Českých Textáren na nemanagorské pozici…
................................
(Jména osob, jakož i názvy podniků a institucí zde uvedených, jsou pouhou literární fikcí. Dneska je všechno doslova vymyšleno – žádnou z těch funkcí nakonec ve firmě mít nemusíte. Když se nebojíte pokut.)



Pondělí 14. března 2005

Vedoucí textárny ing. Duto Hlav přiběhl z pondělní prcporady s dalším úkolem. Pověřil mě dobrovolným členstvím v požární hlídce. Proč mám dělat dobrovolného hasiče?

Dutova odpověď mě uzemnila: "No protože jsme profesionální už dávno zrušili a nějaké mít musíme!"

A kde si najdu svoje povinnosti?

"Máte to na Internetu! A krom toho, takové základní věci máte znát."

Úterý 15. března

Managorské prcporady v tomto předprivatizačním kvasu již probíhají denně. Z jedné takové pro mě vyplynul další úkol: Vést podnikový archiv. A proč zrovna já? Duto mi to vysvětlil:

"Na apríla to bude už pět let, co byla tato firma založena a podle zákona o archivnictví si musí každý podnikající subjekt – včetně fyzických osob – nejpozději do pěti let od zahájení činnosti zřídit vlastní archiv."

"A jak má takový archiv vypadat?" optal jsem se Duta.

Ten mi dal: "Máte to na Internetu. Nebudu vás přece vodit za ručičku!"

Středa 16. března 2005

Dnešní bojový úkol: Mám se stát podnikovým metrologem. Hádejte proč. No přece – musí ho mít každá firma. Copak neznáte zákon o metrologii? Neznáte? Tak si ho najděte – na Internetu.

Čtvrtek 17. března 2005

Meteorolog. Máte znát. Každá firma. Na Internetu.

Pátek 18. března 2005

Dnes mi z Lidských a nelidských zdrojů přišel mail:

"Vážený/á kolego/kolegyně,
pomocí teorie chaosu jste byl vybrán náhodným procesem, zakládajícím se na teorii velkých čísel k testování Vašeho chování u počítače. Analýzou Vaší činnosti bylo zjištěno, že trávíte na Internetu více než dvě hodiny týdně. I takoví zaměstnanci se, bohužel, mezi námi stále vyskytují. Z tohoto důvodu Vám je od nynějška až do odvolání přístup na Internet zablokován."

Sláva! Konečně budu mít čas pracovat...

----------------------------
Z komentářů 2005:

Jak dlouho ještě...?
Mám takový rozporný pocity: poznámky M.D. čtu s chutí a zadostiučiněním, protože v podobné kolbence jsem ještě před měsícem dělal. Na druhou stranu je mi ho ale líto a domnívám se, že dřív či později ho přejde trpělivost a práskne do bot. Přeji mu k tomuto kroku dostatek odvahy; zdravý člověk takhle nemůže existovat celý život. Takže se ptám: jak dlouho budeme mít to potěšení číst deníček? Tipuji to tak na deset měsíců...
HonzaV

HonzoV
mám dojem,že v podobných kolbenkách dělá většina z nás a není velká možnost výběru.
uriahheep

Autor tam už nedělá
Autor prohlašuje, že není ani Moby Dick, ani Dilbert, ani žádná z postav Čtyřlístku. Autor prozrazuje, že už 9 měsíců ve firmě, která byla jeho prapůvodní inspirací, nepracuje (odešel jako Ambrož). Autor tvrdí, že jeho současná firma se nikdy Českými Textárnami nestane. Leč rysy textárenství lze pozorovat ve všech českých firmách, takže autor slibuje, že bude v deníčku Moby Dicka pokračovat – dokud ho budou nějací čtenáři číst. Na apríla to bude skutečně 5 let, kdy autor začal ze zoufalství psát deníček Moby Dicka.
autor, moby.dick na seznamu
-----------------------------------
MOBY DICK: nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde
Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: