čtvrtek 23. dubna 2015

MOBY 2005: Jo! Lenin by to lépe neřekl


"Pokud by snad Česko chtělo zablokovat přijetí eustavy, museli bychom ho k tomu přinutit. Pokud neprojde eustava ve Francii, musíme Francouze nějak uspokojit."

(Jména osob, zejména euposlanců, jsou pouhou literární fikcí, lépe řečeno hutnou inspirací. Citované texty nejsou citáty. Doslovnými.)


Pondělí 18. dubna 2005

Vedoucí Ing. Duto Hlav přinesl do naší textárny noviny "EU Dnes", vydávané evropským Tiskovým Úřadem pro úřední tisky (TÚÚT). Budeme je teď pravidelně odebírat, abychom věděli, jaká nová textárenská doporučená nařízení a nařízená doporučení máme aplikovat, akceptovat, implikovat, imputovat a amputovat. Jak pravil Hlav.

Abych dokázal, že jsem texty z túútu četl, mám z nich každé ráno pro brigádnici Kruto Hlavovou sestavit esej. (Teď se tomu říká esej. Za mého mládí to byly politické desetiminutovky...)

Úterý 19. dubna 2005

Čtu Kruto z dnešních Eudnesů: Předseda eustavního výboru Jo! Lenin prohlásil, že žádná zanedbatelná malá země na kraji Unie nesmí torpédovat přijetí eustavy. To by podle něj mohlo zabrzdit rozvoj Evropy a zcela zničit plán k dohnání a předehnání USA během pěti let.

"Pokud by snad euroskeptický Klaus svým neustálým lhaním přesvědčil Čechy, aby neratifikovali eustavu, museli bychom najít cestu, jak je k tomu přinutit. Mohli bychom je nechat hlasovat tak dlouho, až ji přece jenom jednou přijmou. Druhou možností je tyto nepřizpůsobivé a hašteřivé nacionalisty prostě vyloučit z Unie," dodal další euposlanec Vida-na-Kvadrát.

Středa 20. dubna 2005

Dnešní tiskovina z TÚÚT cituje prohlášení prezidenta Klause:

"EU musí zůstat prostorem demokracie a svobody. Přijetím eustavy se těchto hodnot vzdáváme ve prospěch byrokratického centralistického státu, který nám všem bude vládnout ze vzdáleného Bruselu."

Bleskový průzkum veřejného mínění ukázal, že po těchto Klausových slovech se zvedla česká podpora přijetí eustavy o 10 %.

Čtvrtek 21. dubna 2005

Eudnes túútá, že francouzský prezident Jacques Chirac debatoval s mladými Francouzi:

"Humanistická Evropa se musí zorganizovat a řídit pevnými pravidly, aby mohla prosadit své hodnoty. Tam, kde nejsou pravidla, chybí pevná organizace a také potřebná síla, a tato pravidla má zavést právě evropská ústava. Američané a Angličané nám to chtějí zhatit a zastavit tak vývoj, který by mohl vést k mnohem silnější Evropě."

Následný průzkum veřejného mínění ukázal pokles podpory eustavy ve Francii o 10 %.

Pátek 22. dubna 2005

Eudnes (TÚÚT): "Vypadá to, že eustava ve Francii neprojde. Proto musí proběhnout jednání nejvyšších představitelů Unie," pravil Jo! Lenin. A dodal:

"Musíme Francouze nějak uspokojit. Nejlepší by bylo umožnit Francii zavést dalších 26 vyjímek, včetně zrušení plateb do společné pokladny a snížení pracovní doby na 20 hodin týdně. Tento zakládající člen EU, jehož bývalý prezident eustavu upatlal, nesmí být ponižován sobectvím ostatních - zejména nových - zemí Unie!"

Jo! Lenin by lépe nevysvětlil podstatu rovnosti, svornosti a bratrství - pro někoho.

Poznámka 2015: Nakonec eustavu potopili jak Francouzi, tak Nizozemci. Tedy nikoli národové východní, malí či noví. Místo toho eubyrokracie prosadila téměř identickou Lisabonskou smlouvu. (Místo ministra zahraničí EU tak máme "Vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku“.) A bez referend!
...........
Komentáře 2005:
super
super. dobre jsem se pobavil
Jarek K.

Jen jsem cekal
kdy nekoho ten Jo! Lenin napadne. Me to napadlo hned, jak jsem poprve slysel jmeno toho pana soudruha EUslance.
Petr V., balík z Plzně :-)

Trochu přibarvený
text, ale překvapivě pravdivý. Holt se bruselští úředníci třesou o své království.
Csaba T.

(7;- D)...(7:- | )
šakal

Potíž je v tom,
že už mi to ani nepřipadá jako satira.
Včelka

Kdyz neprijme nektera z velkych zemi,
tak to muze mit dopad na fungovani cele EU.
Kdyz neprijme mala zemicka, tak si ti ostatni klidne muzou jet po svem. Ze nejaci Cesi nechtej vetsi integraci? Tak at nechtej, chtit nemusej. Nemusej se integrovat.
A muzou branit nekomu, kdo chce? Asi tezko, ze?
A muzou mit vyhody z vetsi integrace?
Uz jsem to psal nekolikrat - nebudou nas nutit. Ba ani vyhazovat z Unie nas nebudou. Zustaneme sami tam, kde si vybereme.
Ale s Klausem!
On tady nekdo veri v rovnost?
A v to, ze ja jsem si rovny s Billem Gatesem nebo Alzbetou II. taky?
A o Cerveny Karkulce znate?
vita

Francouze? Uspokojit?
Na to se musí jinak.
Rowdy
*****************************************************************

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Archiv deníčku od dubna 2000 do konce roku 2002
Leden 2003
Únor 2003
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003

Anebo si kupte knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003. Ale kde ji prodávají, nevím. Stojí 199,- Kč.

Avšak můžete si knížku objednat přímo u nakladatele na konvoj@konvoj.cz , pak ještě doplatíte za poštovné.

Žádné komentáře: