čtvrtek 7. března 2019

Droga jménem socialismus


Venezuelská hladovka, protistátní starostové, korunovaný Obama, plodné rozhovory, tichá česká média a Putinovo zlato.

Pokračuji výběrem z deníčku přítele Moby Dicka, který se týká nedávné historie Venezuely. A to hlavně proto, aby i neználkovi byl jasný vývoj od zlatých pár procent inflace přes 64 % v roce 2014 k loňskému 1,3 milionu  – a podle předpovědí letos k 10 milionům %. Reálně popisuji vývoj reálného socialismu, ponechaný jen sobě a půjčkám z reálimperialistického Ruska a reálkomunistické Číny. Přesto se však zdá, že antiamerikanismus některých komentátorů zůstává neochvějný. Pro ty bych chtěl jen upozornit, že zarytí kapitáloví žraloci z Wuólstrýtu a fašističtí američtí antiimigranti mají na svém území 300 tisíc venezuelských uprchlíků.

Žena Moby Dicka: Moc by mne zajímalo, kam by ti antiimperialisté, včetně našich komunistů, kam by se přestěhovali, kdyby měli tu možnost? Do ČLR, RF – nebo do USA?"
Moby Dick: "Do Ruska nebo Číny by asi nechtěli. Ani Venezuelané tam neprchají."
Mrtvá Kočka: "Akorát Maduro si hledá daču na důchod."
 *********

Středa 26. listopadu 2014

Nejméně 21 vězňů zemřelo v jedné z trvale přeplněných věznic v socialistické Venezuele. Vězňové drželi hladovku, kterou protestovali proti mučení ze strany dozorců. Zemřeli – na předávkování léky. Požití vysokých dávek léků bylo součástí protestu.

"Podle vězeňské služby." (Žena Moby Dicka)
"Která jim ty léky milosrdně vnutila." (Mrtvá Kočka)

2019: Hladovku teď drží většina Venezuelanů. Kromě jednoho milionu uprchlíků v Kolumbii, půl milionu v Peru, 290 tisíc v USA, 221 tisíc v Ekvádoru, 208 tisíc ve Španělsku a 108 tisíc v Chile… (Z letošních asi 32 milionů obyvatel.)

Středa 28. ledna 2015

Venezuela hlásí hospodářský pokles za rok 2014 o 2,8 %. Zato jinde hlásí krásný vzrůst. Například roční inflace překročila 64 %. Mohou za to (podle bolí-prezidenta Mikuláše Madura) političtí oponenti, kteří pouličním násilím přivedli zemi do destabilizace. Světový imperialismus také vede proti Venezuele "ekonomickou válku".

Podle opozice za místní ekonomickou krizi může hlavně 15 let korupčního socialismu. Za bolí-prezidenta Cháveze bylo zničeno venezuelské hospodářství. Kvůli tomu trpí 30 milionů Venezuelanů, kteří se potýkají s bezprecedentním nedostatkem základních potřeb, včetně hajzlpapíru.

"Dobrodinec Chávez přece zavedl dotace dovozového benzinu i dalších věcí, ne?" (Moby Dick)
"Jenže ono není jaksi co dotovat…" (Mrtvá Kočka) 

BTW: Vývoz znárodněné ropy se na příjmech do státního rozpočtu Venezuely podílí 98 %.

"A co vyváží Evropa?" (Moby Dick)
"Dotace." (Žena Moby Dicka)

Čtvrtek 19. února 2015

Do pracovny starosty Caracasu Antonia Ledezmy vtrhli neznámí zakuklenci. Nejdříve vyrazili dveře, pak vystřelili do vzduchu, načež pana starostu zmlátili a odvlekli neznámo kam. Později vyšlo najevo, že to byli agenti státní tajné služby Sebin. Opozičního předáka policie zatím z ničeho neobvinila. Za ni to udělal sám bolí-prezident Mikuláš Maduro:
"Bude se zodpovídat před soudem ze všech spáchaných zločinů proti míru, bezpečnosti a ústavě."

Podle Madurových slov se Ledezma podílel na protistátním spiknutí, vedeném Spojenými státy. Krom toho "vedl ekonomickou válku proti vládě".

"A může za to, že v reálně-socialistické Venezuele není ani hajzlpapír." (Mrtvá Kočka)

Za mřížemi tráví už rok bez soudu i vůdce venezuelské opozice Leopold López, starosta jedné z částí Caracasu. Podle Madura podněcoval násilí, a je obviněn ze "žhářství a terorismu".

"A hajzlpapír ve Venezuele furt není." (Mrtvá Kočka)
"Zato reálný socialismus ano. (Žena Moby Dicka)

Sobota 11. dubna 2015

Panamerický summýš v Panamě je poprvé zcela obsazen: Přijeli zástupci všech 35 zemí. US prezident Barak Obava si při zahájení srdečně potřásl rukou s kubánským prezidentem Raúlem Castrem, později pak setrvali v hodinovém "upřímném a plodném" rozhovoru.

"Kuba už není hrozbou pro USA. Avšak zjevně budou přetrvávat hluboké a podstatné rozdíly mezi vládami našich zemí." (Barak Obava hovoří o "bodu obratu")

Barak vyjme Kubu ze seznamu zemí, podporujících terorismus, bude postupně odbourávat americké embargo, a za to budou moci Američané jezdit na Kubu na dovolenou.
"Dívat se na své znárodněné majetky." (Mrtvá Kočka)

Pan Castro pravil, že četl knihy pana Obavy, a pochválil jeho "skromné" či "pokorné" (humble) založení.

"Trampoty pana Humbla budou zjevně pokračovat." (Mrtvá Kočka) 
"Pan prezident je čestný muž, který nenese odpovědnost za předchozí politiku Spojených států." (Raúl Castro, předseda Státní rady (prezident) a Rady ministrů (premiér) Kuby, první tajemník jediné povolené strany (komunistické, která má dle ústavy "vedoucí roli"), nositel Leninova řádu a Řádu Říjnové revoluce, exministr obrany, který dle pokynů sovětských stranických a tajných orgánů poslal kubánskou internacionální pomoc do Vietnamu, Etiopie a Angoly, sponzor bolívarské Venezuely…)

US prezident si mne ruce, jak to dobře s Kubou zařídil.
"My chceme taky zrušit embargo!" (Mikuláš Maduro Morous, vůdce chcípajícího venezuelského socialismu)

"Pan americký prezident je…" (Mrtvá Kočka)
"Kočko, drž se zpátky!" (Slušná žena Moby Dicka)
"Spojené státy nebudou vězněm minulost, díváme se do budoucnosti. Nemám zájem o bitvy, které začaly ještě dříve, než jsem se narodil." (Barak Obava)
"Je. Korunovaný." (Žena Moby Dicka)

Čtvrtek 21. května 2015

Venezuela a kokain. Další aféra v seriálu na toto téma. Píšou o ní Američani, píšou o ní Britové, píšou o ní Španělé, píšou o ní Němci, píšou o ní Slováci...
V Česku máme jiné starosti.

"A dost vlastního pervitinu." (Mrtvá Kočka)

Do venezuelsé kokainové mafie patří vysocí státní úředníci:
guvernér státu Aragua Tarek El Aissu,
velitel Národní gardy Nestor Reverol,
velitel Národní gardy ve střední Venezuele Luis Mottu Dominguez,
bývalý ředitel vojenské rozvědky  Hugo Carvajalo.
Podezřel jest i José David Cabello, jenž má důležitou funkci bratra předsedy parlamentu, a k tomu si přibral ministrování průmyslu.
V čele kartelu stojí druhý nejmocnější muž Venezuely, předseda parlamentu Diosdado Cabello.
Bolívarský prezident Venezuely Mikuláš Maduro je z obliga.

"Stejnou práci pro Fidela dělal Raúl Castro. Když byl ještě kubánským ministrem obrany." (Žena Moby Dicka)
"A když se to proláklo, popravili Kubánci – velitele letectva." (Mrtvá Kočka)

To ovšem směřovaly jihoamerické drogy přes Kubu do USA. Teď míří z Venezuely nejen tam, ale i do Španělska, kudy se dostávají na trh EU. Bezcelně. Každý rok je to asi 275 tun.

"Naše svědomí je čisté," pravil Diosdado. Minulý týden pro sichr požádal o vydání zákazu cestování pro 22 novinářských hyen.
"Češi mezi nimi pochopitelně nebyli. Ti se bojí psát i o Babišovi. A za to by jim přitom nikdo hlavu neuřízl." (Žena Moby Dicka)
"To mě původně ani nenapadlo!" (Babiš dle agentury Muška na Zdi)

Čtvrtek 28. května 2015

"Venezuela a kokain." Ne, tohle téma jsme měli před týdnem. Dnes máme "Venezuela a nafta":

Venezuelský bolí-prezident Mikuláš Maduro ohlásil ve státní televizi, že se setkal s generálním ředitelem ruské státní společnosti Rosněfť Igorem Sečinem. Sečin hodlá utratit ruských státních $14 mld., aby zdvojnásobil těžbu venezuelské státní ropy. Rosněfť ve Venezuele utratil první miliardu dolarů už v roce 2012. Teď hodlá navýšit svůj podíl ve venezuelské státní ropné společnosti Corporation Venecolana del Petroleo na 40 % (maximum pro zahraniční investory). Už se těží v oblasti Orinoka, očekává se rozvoj těžby na šelfu.

Obě ropné demokracie autokratického stylu posilují svou spolupráci.
"Venezuela tak splácí Rusku své dluhy." (Žena Moby Dicka)
"Které si nadělala nákupem ruských státních zbraní." (Moby Dick)
"A ztrátami při odhalení dodávek státního kokainu do EU a USA." (Mrtvá Kočka)

Dolar je dobrý: vloni v srpnu dosáhla venezuelská inflace 63,4%. Venezuelský socialismus navíc zavedl "tajnou devalvaci", neb obchodní společnosti byly nuceny kupovat dolary o 61 % dráže než v předchozím roce.

"Tedy ty společnosti, kterým bylo dovoleno tuto imperialistickou měnu nakoupit." (Žena Moby Dicka)
"Mimochodem - proč se tenhle kšeft nevede v ruském Dvouhlavém zlatém orlu, o kterém nám placení agenti a zblblí ideoví spolupracovníci ruských tajných služeb vyprávějí už nejméně rok?" (Moby Dick)
"Mluvíš o »Putinově zlatu«, které vyvede národy planety, včetně Česka, z koloniální závislosti na USA?" (Žena Moby Dicka)
"Ten kšeft se v »Putinově zlatu« nevede, protože je Putinovo." (Mrtvá Kočka)

Sobota 6. června 2015

Dva radní Caracasu drží od včerejška hladovku na svatopetrském náměstí ve Vatikánu. A to za propuštění svého starosty Antonia Ledezmy z vězení, kam ho dal bez soudu uvrhnout venezuelský socialistický diktátor Mikuláš Maduro 19. února. Ve Vatikánu proto, že bolí-prezident má navštívit papeže Františka. Očekává se, že Franta vyzve Mikulku, aby propustil politické vězně.

Jenže Mikuláš dostal chřipku. A pak ještě navíc zánět ucha, takže do Vatikánu nepojede.

"Stejně by nemohl slyšet Frantovy promluvy." (Moby Dick)
"Spíš se bál." (Žena Moby Dicka)
"Boj se pekla, Mikuláši." (Mrtvá Kočka)

***
Vytaženo z archivu a dopsáno v Praze na Lužinách ve čtvrtek 7. března 2019

Aktualita 16.25: Českomoravští komunisté, České mírové hnutí a další mírové, protiválečné a antiimperialistické organizace, ruští a čínští ideoví spolupracovníci, agenti blbosti, obestření mámením drogy socialismu, pořádají od pěti odpoledne před US ambasádou v Praze protestní akci „Ruce pryč od Venezuely“.
Mrtvá Kočka: "Jo, měli by se povinně vystěhovat. Na Mars."

***

Dějiny venezuelského socialismu 21. století v Moby Dickově kostce budou pokračovat. Viz i předcházející přehledy.

Chávezova třetí pětiletka 2008-2013: Duch Hugo Cháveze smrdí dál
Nástup Mikuláše Madura k moci, březen a duben 2013: Čas na tvrdou ruku
Co stihl nový bolí-prezident Mikuláš do konce září 2013: Socialistická cesta s čínskými rysy
Co stihl nový bolí-prezident Mikuláš do konce prvního roku své vlády (2014): Miss Venezuela

Žádné komentáře: